Tuesday, March 9, 2010

www.auto.pdniaga.com - Digest Number 2587

Messages In This Digest (12 Messages)

1a.
Re: Tanya pasal motor From: Shahrul Izwan
1b.
Re: Tanya pasal motor From: fuzzy 1
1c.
Re: Tanya pasal motor From: Abdul Rahman bin Johari
1d.
Re: Tanya pasal motor From: Shahrul Izwan
1e.
Re: Tanya pasal motor From: MDROZALI MOHDNOR
2a.
Re: KERETA SUDAH MAKAN MINYAK HITAM From: agai@017
3a.
Re: Trootle body From: moses_2612
3b.
Re: Compressor Aircond From: Azman Ibrahim
3c.
Re: Compressor Aircond From: Mohd Fadli
4a.
minta laluan manual gearbox From: Mohd Fadli
5a.
Fw: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang  Tepung gemini flour From: ahmad sopuan abdullah
5b.
Re: Fw: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang  Tepung gemini f From: saiful sham

Messages

1a.

Re: Tanya pasal motor

Posted by: "Shahrul Izwan" Shahrul.Izwan@wdc.com

Mon Mar 8, 2010 6:54 pm (PST)



Salam,
Terima kasih atas pandangan yg diberikan..nampak gayanya GT128 mendapat
senarai undian tertinggi..ada lagi ker pandangan yg lain?
menjawab pertanyaan saudara fuzzy, ada beberapa sebab tertentu yg
menyebabkan saya nak tukar motor SRV saya tu:-
1.Motor SRV ni x bule pi laju.max speed setakat 90km/j walaupun sesaran
enjin 105cc.itupun 90km/j serupa nak pecah anak tekak. naik bukit je speed
turun byk.
2.Naik x selesa disebabkan design absorber pendek.kalau naik 2 org absorber
rapat terus.
3.Spare part mahal.bayangkan assembly lampu depan saja rega dah mencecah
RM120++.motor lain pun bih kurang RM30-40 jer camtu..payah nak dapat plak
tu.saya hari tu nak tukar absorber belakang jenuh mencarik yg bule ngam.
4.Minyak agak mentekedarah.dari penang nak p sungai petani ja kalau isi RM5
bawak 90km/j guna hampir 3 suku dari isian.
saya dah penah try rempit dari Kulim sampai penang guna moto tu..nak
tercabut pinggang gak la...saya cuma memerlukan motor yg bule memecutkan
ngan kelajuan 100-120km/j dgn selesa dan mudah/murah nak maintain.penggunaan
minyak tu mungkin x kisah sgt kot.dah bawak laju mmg minyak gerenti kuat ler
hehe...

rgds..

________________________________

From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On
Behalf Of hisyam@yahoogroups.com
Sent: Monday, March 08, 2010 8:47 AM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: RE: www.auto.pdniaga.com - Tanya pasal motor

Hide ID tokmod.

Kalau saya, vote for GT128 & Elegan

Reason for GT128

* Ada TPS - banyak review kata technology ni membuatkan fuel
consumption lebih efisyen (jimat petrol)
* Capacity 130cc - kalau bawak laju pun sedap lagi, enjin tak gegar
sangat
* Speed lebih kurang LC (jgn berbalah pasal ni - ni bukan nak racing,
ni nak ulang alik kerja je kan? :-))
* Body lebih berat berbanding moped yg lain (sila search kat web
modenas dan bandingkan berat dgn motor yg setara) - Momentum juga membantu
jimat petrol
* Cosmetic yg sporty dan menarik

Reason for Elegan

* Lebih kurang GT 128 tapi tak ada TPS, so fuel consumption tak berapa
pasti (harap info kawan yg pakai ja)
* Lebih selesa sebab design big scooter - tapi kalau jauh sgt tu tak
pasti la sakit belakang ke tak kalau duduk tegak.. hehehe..
* Motor ni banyak review kata among scooter yg tahan lasak dan enjin
smooth..
* Design lebih sesuai dgn org badan besar..

Wallahua'lam

Hisyam Ahmad

________________________________

From: Shahrul Izwan [mailto:Shahrul.Izwan@wdc.com]
Sent: Monday, March 08, 2010 7:34 AM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: www.auto.pdniaga.com - Tanya pasal motor

Salam,

Selama ni dok sembang pasai keta ja so saja nak bukak pasai motor
plak..motor pun sejenis otomobil gakkan??

Nak Tanya pendapat pasai motor di bawah dari segi minyak,performance,
maintenance bla3x..

1. Nouvo 115
2. Nouvo LC
3. Modenas GT128
4. Suzuki RR125
5. Suzuki FX125(model lama nie)
6. Modenas Elegan

Nak Tanya ni bukan pasai pa..nanti nak kena ulang-alik kulim-penang..lani
guna Yamaha SRV jer...setakat dlm town bule la..kena jln jauh skit seberang
jambatan ka mampuih gak la..silap haribulan teloq bule "hilang" ooo(sesapa
biasa travel jauh naik moto kapcai dia tau la)...sengaja saya tak Tanya
pasai LC135 sebab ramai member pakai so bule Tanya direct kat diorang..ni
Cuma sekdar nak mencari alternative..

Rgds..

1b.

Re: Tanya pasal motor

Posted by: "fuzzy 1" fuzzyinn@yahoo.com   fuzzyinn

Mon Mar 8, 2010 7:49 pm (PST)



nanti kalau dah beli dan pakai harap sudi2 lah memberi komen pro n con .. duk ingat mau angkat jugak GT128.

________________________________
From: Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@wdc.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Tue, March 9, 2010 10:06:56 AM
Subject:RE: www.auto.pdniaga.com - Tanya pasal motor

Salam,
Terima kasih atas pandangan yg diberikan..nampak
gayanya GT128 mendapat senarai undian tertinggi..ada lagi ker pandangan yg
lain?
menjawab pertanyaan saudara fuzzy, ada beberapa sebab
tertentu yg menyebabkan saya nak tukar motor SRV saya tu:-
1.Motor SRV ni x bule pi laju.max speed setakat 90km/j
walaupun sesaran enjin 105cc.itupun 90km/j serupa nak pecah anak tekak. naik
bukit je speed turun byk.
2.Naik x selesa disebabkan design absorber pendek.kalau
naik 2 org absorber rapat terus.
3.Spare part mahal.bayangkan assembly lampu depan saja
rega dah mencecah RM120++.motor lain pun bih kurang RM30-40 jer camtu..payah nak
dapat plak tu.saya hari tu nak tukar absorber belakang jenuh mencarik yg bule
ngam.
4.Minyak agak mentekedarah. dari penang nak p sungai
petani ja kalau isi RM5 bawak 90km/j guna hampir 3 suku dari
isian.
saya dah penah try rempit dari Kulim sampai penang guna
moto tu..nak tercabut pinggang gak la...saya cuma memerlukan motor yg bule
memecutkan ngan kelajuan 100-120km/j dgn selesa dan mudah/murah nak
maintain.penggunaan minyak tu mungkin x kisah sgt kot.dah bawak laju mmg minyak
gerenti kuat ler hehe...

rgds..


________________________________


From: automobil@yahoogrou ps.com [mailto:automobil@ yahoogroups. com] On Behalf Of hisyam@yahoogroups. com
Sent: Monday, March 08, 2010 8:47
AM
To: automobil@yahoogrou ps.com
Subject:RE: www.auto.pdniaga. com - Tanya pasal motor

Hide ID
tokmod.
Kalau saya, vote for
GT128 & Elegan
Reason for
GT128
* AdaTPS – banyak review kata technology ni membuatkan fuel consumption lebih efisyen (jimat petrol)
* Capacity 130cc – kalau bawak laju pun sedap lagi, enjin tak gegar sangat
* Speed lebih kurang LC (jgn berbalah pasal ni – ni bukan nak racing, ni nak ulang alik kerja je kan ? J)
* Body lebih berat berbanding moped yg lain (sila search kat web modenas dan bandingkan berat dgn motor yg setara) – Momentum juga membantu jimat petrol
* Cosmetic yg sporty dan menarik
Reason for
Elegan
* Lebih kurang GT 128 tapi tak ada TPS, so fuel consumption tak berapa pasti (harap info kawan yg pakai ja)
* Lebih selesa sebab design big scooter – tapi kalau jauh sgt tu tak pasti la sakit belakang ke tak kalau duduk tegak.. hehehe..
* Motor ni banyak review kata among scooter yg tahan lasak dan enjin smooth..
* Design lebih sesuai dgn org badan besar..
Wallahua'lam
Hisyam
Ahmad

________________________________

From:Shahrul
Izwan [mailto:Shahrul. Izwan@wdc. com]
Sent: Monday, March 08, 2010 7:34
AM
To: automobil@yahoogrou ps.com
Subject:www.auto.pdniaga. com - Tanya
pasal motor

Salam,
Selama ni dok sembang
pasai keta ja so saja nak bukak pasai motor plak..motor pun sejenis
otomobil gakkan??
Nak Tanya pendapat
pasai motor di bawah dari segi minyak,performance, maintenance
bla3x..
1. Nouvo 115
2. Nouvo LC
3. Modenas GT128
4. Suzuki RR125
5. Suzuki FX125(model lama nie)
6. Modenas Elegan
Nak Tanya ni bukan
pasai pa..nanti nak kena ulang-alik kulim-penang. .lani guna Yamaha SRV
jer…setakat dlm town bule la..kena jln jauh skit seberang jambatan ka mampuih
gak la..silap haribulan teloq bule "hilang" ooo(sesapa biasa travel jauh naik
moto kapcai dia tau la)…sengaja saya tak Tanya pasai LC135 sebab ramai member
pakai so bule Tanya direct kat diorang..ni Cuma sekdar nak mencari
alternative. .
Rgds..


1c.

Re: Tanya pasal motor

Posted by: "Abdul Rahman bin Johari" arahman@newhoongfatt.com.my   man_apache

Mon Mar 8, 2010 11:05 pm (PST)



harga brp skrg? GT128 tu, aku pernah bawak motor member model Elegan tu.
bawak sedap, maintenance aku tak berapa pasti la sebab member yang
punya. nak speed takde hal sebab dia 150 cc kan, minyak aku rasa macam
motor tzm/rxz je. isi minyak full, balik dari usm penang sampai
transkrian non stop. nak cilok2 tak berapa sesuai la sbb dia motor
skoot, berat pun 1 hal gak.

motor fx125, pun member punya. pergh motor dia, dia jaga elok kut. meter
digital, pulas skit je dah leh blah. sedap mmg sedap la, tp maintenance
dia aku rasa tinggi jugak kut.

motor honda tak tersenarai ke bro?

fuzzy 1 wrote:
>
> nanti kalau dah beli dan pakai harap sudi2 lah memberi komen pro n con
> .. duk ingat mau angkat jugak GT128.
>
> ----------------------------------------------------------
> *From:* Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@wdc.com>
> *To:* automobil@yahoogroups.com
> *Sent:* Tue, March 9, 2010 10:06:56 AM
> *Subject:* RE: www.auto.pdniaga.com <http://www.auto.pdniaga.com> -
> Tanya pasal motor
>
>
>
> Salam,
> Terima kasih atas pandangan yg diberikan..nampak gayanya GT128
> mendapat senarai undian tertinggi..ada lagi ker pandangan yg lain?
> menjawab pertanyaan saudara fuzzy, ada beberapa sebab tertentu yg
> menyebabkan saya nak tukar motor SRV saya tu:-
> 1.Motor SRV ni x bule pi laju.max speed setakat 90km/j walaupun
> sesaran enjin 105cc.itupun 90km/j serupa nak pecah anak tekak. naik
> bukit je speed turun byk.
> 2.Naik x selesa disebabkan design absorber pendek.kalau naik 2 org
> absorber rapat terus.
> 3.Spare part mahal.bayangkan assembly lampu depan saja rega dah
> mencecah RM120++.motor lain pun bih kurang RM30-40 jer camtu..payah
> nak dapat plak tu.saya hari tu nak tukar absorber belakang jenuh
> mencarik yg bule ngam.
> 4.Minyak agak mentekedarah. dari penang nak p sungai petani ja kalau
> isi RM5 bawak 90km/j guna hampir 3 suku dari isian.
> saya dah penah try rempit dari Kulim sampai penang guna moto tu..nak
> tercabut pinggang gak la...saya cuma memerlukan motor yg bule
> memecutkan ngan kelajuan 100-120km/j dgn selesa dan mudah/murah nak
> maintain.penggunaan minyak tu mungkin x kisah sgt kot.dah bawak laju
> mmg minyak gerenti kuat ler hehe...
>
> rgds..
>
> ----------------------------------------------------------
>
> *From:* automobil@yahoogrou ps.com <http://ps.com> [mailto:automobil@
> yahoogroups. com] *On Behalf Of *hisyam@yahoogroups. com
> *Sent:* Monday, March 08, 2010 8:47 AM
> *To:* automobil@yahoogrou ps.com
> *Subject:* RE: www.auto.pdniaga <http://www.auto.pdniaga>. com - Tanya
> pasal motor
>
>
>
> Hide ID tokmod.
>
> Kalau saya, vote for GT128 & Elegan
>
> Reason for GT128
>
> * Ada TPS – banyak review kata technology ni membuatkan fuel
> consumption lebih efisyen (jimat petrol)
> * Capacity 130cc – kalau bawak laju pun sedap lagi, enjin tak
> gegar sangat
> * Speed lebih kurang LC (jgn berbalah pasal ni – ni bukan nak
> racing, ni nak ulang alik kerja je kan ? J)
> * Body lebih berat berbanding moped yg lain (sila search kat web
> modenas dan bandingkan berat dgn motor yg setara) – Momentum
> juga membantu jimat petrol
> * Cosmetic yg sporty dan menarik
>
> Reason for Elegan
>
> * Lebih kurang GT 128 tapi tak ada TPS, so fuel consumption tak
> berapa pasti (harap info kawan yg pakai ja)
> * Lebih selesa sebab design big scooter – tapi kalau jauh sgt tu
> tak pasti la sakit belakang ke tak kalau duduk tegak.. hehehe..
> * Motor ni banyak review kata among scooter yg tahan lasak dan
> enjin smooth..
> * Design lebih sesuai dgn org badan besar..
>
> Wallahua'lam
>
> Hisyam Ahmad
>
> ----------------------------------------------------------
>
> *From:* Shahrul Izwan [mailto:Shahrul. Izwan@wdc. com]
> *Sent:* Monday, March 08, 2010 7:34 AM
> *To:* automobil@yahoogrou ps.com
> *Subject:* www.auto.pdniaga <http://www.auto.pdniaga>. com - Tanya
> pasal motor
>
>
>
> Salam,
>
> Selama ni dok sembang pasai keta ja so saja nak bukak pasai motor
> plak..motor pun sejenis otomobil gakkan??
>
> Nak Tanya pendapat pasai motor di bawah dari segi minyak,performance,
> maintenance bla3x..
>
> 1. Nouvo 115
> 2. Nouvo LC
> 3. Modenas GT128
> 4. Suzuki RR125
> 5. Suzuki FX125(model lama nie)
> 6. Modenas Elegan
>
> Nak Tanya ni bukan pasai pa..nanti nak kena ulang-alik kulim-penang.
> .lani guna Yamaha SRV jer…setakat dlm town bule la..kena jln jauh skit
> seberang jambatan ka mampuih gak la..silap haribulan teloq bule
> "hilang" ooo(sesapa biasa travel jauh naik moto kapcai dia tau
> la)…sengaja saya tak Tanya pasai LC135 sebab ramai member pakai so
> bule Tanya direct kat diorang..ni Cuma sekdar nak mencari alternative. .
>
> Rgds..
>
>
>
>
> __________________________________________________________
> This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System.
> For more information please visit http://www.messagelabs.com/email
> __________________________________________________________
1d.

Re: Tanya pasal motor

Posted by: "Shahrul Izwan" Shahrul.Izwan@wdc.com

Tue Mar 9, 2010 1:54 am (PST)



salam,
Ni beberapa feedback yg saya dapat dari beberapa motor yg x tersenarai:-
1.LC135 - laju dan sedap menunggang.minyak pun bule tahan.kalau dapat 1st
batch lagi baik sebab ianya lebih laju dari 2nd batch dan seterusnya.kalau x
silap kat penang 1st batch start dari plate PGT.kontra - rantai cepat
kendur,kene guna yg mahal.mentenen leceh skit sebab apa saja menda yg nak
dibuat kecuali tukar minyak hitam, semua kene londeh bodykit.member saya
servis sendiri,dkat lebih setengah hari gak la baru setel padahal cuma nak
tukar plug dgn air filter jer.
2.Honda Wave 125S/X - Wave 125 dan 125S bule pi laju dkat 120++km/h.kalau
buat style superman bule pi lagi laju. 125X cuma bule pi setakat
110-115km/h.senang nak menten,spare part murah.kontra - enjin tak tahan
lama.kalau selalu bawak jarak jauh dgn kelajuan top speed lama2 enjin bunyi
lain macam.
3.Legenda - 1st gen x bule pi laju.2nd gen (enjin lain skit) bule pi laju
bih kurang 110km/h.
Feedback ni dari member yg pakai model2 diatas.
Rega GT128 saya belum survey lagi sebab masih lagi berkira nak amik model yg
mana satu iaitu samada GT128 @ Elegan.Ada sesapa guna Nouvo?

________________________________

From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On Behalf
Of Abdul Rahman bin Johari
Sent: Tuesday, March 09, 2010 1:10 PM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Tanya pasal motor

harga brp skrg? GT128 tu, aku pernah bawak motor member model Elegan tu.
bawak sedap, maintenance aku tak berapa pasti la sebab member yang punya.
nak speed takde hal sebab dia 150 cc kan, minyak aku rasa macam motor
tzm/rxz je. isi minyak full, balik dari usm penang sampai transkrian non
stop. nak cilok2 tak berapa sesuai la sbb dia motor skoot, berat pun 1 hal
gak.

motor fx125, pun member punya. pergh motor dia, dia jaga elok kut. meter
digital, pulas skit je dah leh blah. sedap mmg sedap la, tp maintenance dia
aku rasa tinggi jugak kut.

motor honda tak tersenarai ke bro?

fuzzy 1 wrote:


nanti kalau dah beli dan pakai harap sudi2 lah memberi komen pro n
con .. duk ingat mau angkat jugak GT128.



________________________________

From: Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@wdc.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Tue, March 9, 2010 10:06:56 AM
Subject: RE: www.auto.pdniaga.com <http://www.auto.pdniaga.com> -
Tanya pasal motor





Salam,
Terima kasih atas pandangan yg diberikan..nampak gayanya GT128
mendapat senarai undian tertinggi..ada lagi ker pandangan yg lain?
menjawab pertanyaan saudara fuzzy, ada beberapa sebab tertentu yg
menyebabkan saya nak tukar motor SRV saya tu:-
1.Motor SRV ni x bule pi laju.max speed setakat 90km/j walaupun
sesaran enjin 105cc.itupun 90km/j serupa nak pecah anak tekak. naik bukit je
speed turun byk.
2.Naik x selesa disebabkan design absorber pendek.kalau naik 2 org
absorber rapat terus.
3.Spare part mahal.bayangkan assembly lampu depan saja rega dah
mencecah RM120++.motor lain pun bih kurang RM30-40 jer camtu..payah nak
dapat plak tu.saya hari tu nak tukar absorber belakang jenuh mencarik yg
bule ngam.
4.Minyak agak mentekedarah. dari penang nak p sungai petani ja kalau
isi RM5 bawak 90km/j guna hampir 3 suku dari isian.
saya dah penah try rempit dari Kulim sampai penang guna moto tu..nak
tercabut pinggang gak la...saya cuma memerlukan motor yg bule memecutkan
ngan kelajuan 100-120km/j dgn selesa dan mudah/murah nak maintain.penggunaan
minyak tu mungkin x kisah sgt kot.dah bawak laju mmg minyak gerenti kuat ler
hehe...

rgds..

________________________________


From: automobil@yahoogrou ps.com [mailto:automobil@ yahoogroups.
com] On Behalf Of hisyam@yahoogroups. com
Sent: Monday, March 08, 2010 8:47 AM
To: automobil@yahoogrou ps.com
Subject: RE: www.auto.pdniaga. com - Tanya pasal motor






Hide ID tokmod.



Kalau saya, vote for GT128 & Elegan



Reason for GT128

* Ada TPS - banyak review kata technology ni membuatkan fuel
consumption lebih efisyen (jimat petrol)
* Capacity 130cc - kalau bawak laju pun sedap lagi, enjin tak
gegar sangat
* Speed lebih kurang LC (jgn berbalah pasal ni - ni bukan nak
racing, ni nak ulang alik kerja je kan ? :-))
* Body lebih berat berbanding moped yg lain (sila search kat
web modenas dan bandingkan berat dgn motor yg setara) - Momentum juga
membantu jimat petrol
* Cosmetic yg sporty dan menarik



Reason for Elegan

* Lebih kurang GT 128 tapi tak ada TPS, so fuel consumption
tak berapa pasti (harap info kawan yg pakai ja)
* Lebih selesa sebab design big scooter - tapi kalau jauh sgt
tu tak pasti la sakit belakang ke tak kalau duduk tegak.. hehehe..
* Motor ni banyak review kata among scooter yg tahan lasak dan
enjin smooth..
* Design lebih sesuai dgn org badan besar..



Wallahua'lam



Hisyam Ahmad


________________________________

From: Shahrul Izwan [mailto:Shahrul. Izwan@wdc. com]
Sent: Monday, March 08, 2010 7:34 AM
To: automobil@yahoogrou ps.com
Subject: www.auto.pdniaga. com - Tanya pasal motor





Salam,

Selama ni dok sembang pasai keta ja so saja nak bukak pasai motor
plak..motor pun sejenis otomobil gakkan??



Nak Tanya pendapat pasai motor di bawah dari segi
minyak,performance, maintenance bla3x..

1. Nouvo 115
2. Nouvo LC
3. Modenas GT128
4. Suzuki RR125
5. Suzuki FX125(model lama nie)
6. Modenas Elegan

Nak Tanya ni bukan pasai pa..nanti nak kena ulang-alik kulim-penang.
.lani guna Yamaha SRV jer...setakat dlm town bule la..kena jln jauh skit
seberang jambatan ka mampuih gak la..silap haribulan teloq bule "hilang"
ooo(sesapa biasa travel jauh naik moto kapcai dia tau la)...sengaja saya tak
Tanya pasai LC135 sebab ramai member pakai so bule Tanya direct kat
diorang..ni Cuma sekdar nak mencari alternative. .



Rgds..






__________________________________________________________
This email has been scanned by the MessageLabs Email Security
System.
For more information please visit http://www.messagelabs.com/email
<http://www.messagelabs.com/email>

__________________________________________________________


1e.

Re: Tanya pasal motor

Posted by: "MDROZALI MOHDNOR" mdrozali.mohdnor@samsung.com

Tue Mar 9, 2010 1:54 am (PST)



Samsung Enterprise Portal mySingle P { MARGIN-TOP: 5px;
FONT-SIZE: 12pt; MARGIN-BOTTOM: 5px; FONT-FAMILY: Times New
Roman, arial } TD { MARGIN-TOP: 5px; FONT-SIZE: 12pt;
MARGIN-BOTTOM: 5px; FONT-FAMILY: Times New Roman, arial } LI {
MARGIN-TOP: 5px; FONT-SIZE: 12pt; MARGIN-BOTTOM: 5px;
FONT-FAMILY: Times New Roman, arial } BODY { FONT-SIZE: 12pt;
FONT-FAMILY: Times New Roman, arial }
Salam..... saya nk jugak mencelah sikit

tapi saya harap sedara tk berkecil hati yer....



Apa pun jika kita berulang alik guna motor CC rendah akn
merasakan

Gegaran, tangan kebas, dada sejuk, teluq hilang( maap yer )...
dan

bermacam2 lagi kerenah biasa bg penunggang motor....



Semasa saya berulang alik dulu saya guna Kawasaki Kipps 150

dlm jarak 120 km ulang alik dlm kelajuan std 90~110..

penggunaan minyak terkawal = jimat la.....

tapi bila berubah kepada kawasaki ZXR250 nampaknya

lebih stabil dan menjimatkan dgn STD tadi....



yg lebih baik ant dua kenderaan tu ialah bila kita feel baik
boleh laju dan lebih stabil dgn motor

besar... jika motor kecil mcm 135cc kebawah pengendalian nya
terhad,

Memotong dan memecut lebih baik, kenderaan lain akn lebih peka
dgn motor besar sbb lampu

dan gaya tu dah menampakkan kehadiran kita.



Apa pun bg saya ulang alik dlm jarak yg jauh melebihi 60km ..

lebih baik guna motor >150cc... ( tgk kos kita ajer )

jimat, selamat, tak boring lihat org potong kita, kita nk potong
org motor tak power,

speeding ikut feel n aturan.... keadaan tak selesa kebas dan
gegar tu mmg amat kurang.











------- Original Message -------
Sender : agai@017<agai_disini@yahoo.com.my>
Date : Mar 08, 2010 14:21 (GMT+07:00)
Title : Re: www.auto.pdniaga.com - Tanya pasal motor


Tuan Saya nak tambah sikit Jarak perjalan umah ke ofis tu
bape jauh? klu pegi balik lebih 60km tak digalakkan guna motor
yang berkonsepkan belting nanti klu selaki rosak...manyak wang
oooo..... klu perjalanan jauh...guna GT 128 tu la...
suzuki125 tu (RR atau SP) tu boleh jugak...tp tak boleh
lari...top speed 110kmj je tp klu setakat balik keja n bukan
untuk racing boleh la..

From: "hisyam@yahoogroups.com" <hisyam@yahoogroups.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Monday, 8 March 2010 8:47:13
Subject: RE: www.auto.pdniaga.com - Tanya pasal motor



Hide ID tokmod.



Kalau saya, vote for GT128 & Elegan



Reason for GT128

* Ada TPS – banyak review kata technology ni membuatkan
fuel consumption lebih efisyen (jimat petrol) * Capacity
130cc – kalau bawak laju pun sedap lagi, enjin tak gegar
sangat * Speed lebih kurang LC (jgn berbalah pasal ni
– ni bukan nak racing, ni nak ulang alik kerja je kan ? J)
* Body lebih berat berbanding moped yg lain (sila search kat web
modenas dan bandingkan berat dgn motor yg setara) –
Momentum juga membantu jimat petrol * Cosmetic yg sporty dan
menarik



Reason for Elegan

* Lebih kurang GT 128 tapi tak ada TPS, so fuel consumption
tak berapa pasti (harap info kawan yg pakai ja) * Lebih
selesa sebab design big scooter – tapi kalau jauh sgt tu
tak pasti la sakit belakang ke tak kalau duduk tegak.. hehehe..
* Motor ni banyak review kata among scooter yg tahan lasak dan
enjin smooth.. * Design lebih sesuai dgn org badan besar..



Wallahua'lam



Hisyam Ahmad

From: Shahrul Izwan [mailto:Shahrul. Izwan@wdc. com]
Sent: Monday, March 08, 2010 7:34 AM
To: automobil@yahoogrou ps.com
Subject: www.auto.pdniaga. com - Tanya pasal motor





Salam,

Selama ni dok sembang pasai keta ja so saja nak bukak pasai
motor plak..motor pun sejenis otomobil gakkan??



Nak Tanya pendapat pasai motor di bawah dari segi
minyak,performance, maintenance bla3x..

1. Nouvo 115 2. Nouvo LC 3. Modenas GT128 4.
Suzuki RR125 5. Suzuki FX125(model lama nie) 6. Modenas
Elegan

Nak Tanya ni bukan pasai pa..nanti nak kena ulang-alik
kulim-penang. .lani guna Yamaha SRV jer…setakat dlm town
bule la..kena jln jauh skit seberang jambatan ka mampuih gak
la..silap haribulan teloq bule "hilang" ooo(sesapa
biasa travel jauh naik moto kapcai dia tau la)…sengaja saya
tak Tanya pasai LC135 sebab ramai member pakai so bule Tanya
direct kat diorang..ni Cuma sekdar nak mencari alternative. .



Rgds..





Connect instantly with friends on your blog and personal website.
<http://sg.rd.yahoo.com/my/messenger/pingbox/mailtagline/*http://\
my.messenger.yahoo.com/pingbox/
>
Create your latest Pingbox today!







[hi.gif] BERSIHbe a good ctzen

Mohd Rozali Mohd Nor

( INNOVATION TEAM )

off : 066701033

h/p : 0129061858

easydail : 5222




2a.

Re: KERETA SUDAH MAKAN MINYAK HITAM

Posted by: "agai@017" agai_disini@yahoo.com.my

Mon Mar 8, 2010 8:29 pm (PST)



En Mohd Mat

Terima kasih atas penerangan tu....teknikal betul la...tak paham saya...
err...en mohd ada kedai ke? leh buat ke?

________________________________
From: mohdmat <kedai_tayar@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Friday, 5 March 2010 11:48:28
Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - KERETA SUDAH MAKAN MINYAK HITAM

 
salam,
  minyak ni bole keluar dari byk tmpt spt yg diceritakan sblm ni. cuma tmp yg thru seal (oil seal- camshaft ke crankshaft ke,etc) bole dilihat dari luar & sng trouble shoot. tapi klu leaking nmpk thru exhaust, i rasa samada thru valve seal (wear & tear item) or thru piston ring. bole check thru color of smoke & bole tgk plug condition, etc. mechanic yg xperience bole agak. tapi klu nk confirm kena buka cyl head utk tgk. klu suspect valve seal (grind valve x menolong leak thru valve seal tapi bole mencantikkan contact antara valve dgn guide, etc) , still kena buka cyl head utk tukar (kecuali klu ada mechanic yg yg tahu tukar valve tanpa buka cyl head). anyway, bila buka cyl head, bole tgk piston ring condition & valve seal. klu piston ring ok, tukar valve seal je + semua gasket sebab dh buka semua. klu beli sendiri set ni (seat+ all the gasket) dlm rm40. klu baik sikit dlm rm80. klu piston ring x ok, then kira lain lak - extra cost utk piston ring +
rebore engine block (if necessary). klu suruh mechanic tukar valve seal + all the gasket- cost dia mungkin dlm lebihkurang rm 250 (labor cost + all the parts yg tukar kecuali myk itam).  satu item yg penting bila pasang balik cyl head ke block, kena pakai torque wrench utk pastikan tightening ok. rasa2 mcm tu kot. klu salah, tlg betulkan

--- On Thu, 3/4/10, agai@017 <agai_disini@ yahoo.com. my> wrote:

>From: agai@017 <agai_disini@ yahoo.com. my>
>Subject: Re: www.auto.pdniaga. com - KERETA SUDAH MAKAN MINYAK HITAM
>To: automobil@yahoogrou ps.com
>Date: Thursday, March 4, 2010, 12:15 AM
>
>

>ye ke bro? lepas tu problem solved tak?
>kat mana tu? leh rekomen?
>
>
>
>
________________________________
From: shidan shidan <syid_dan@yahoo. com>
>To: automobil@yahoogrou ps.com
>Sent: Thursday, 4 March 2010 1:31:23
>Subject: Re: www.auto.pdniaga. com - KERETA SUDAH MAKAN MINYAK HITAM
>

>grand vavle aje kot...keta aku dulu siap kuar asap putih lagik mcm jin nk kuar bila kt traffic light...hehe malu siot 2 bln baru p grand valve..tu pun jenuh tanya org ..tanya bengkel..ada yg kata ring patah, top overhaul lah,overhaul lah, tp sib baik jumpa pomen yg pengalaman 10thn pasai wira, dia kata grand valve aje n tukar getah gasket je...camtu la..lebuh kurang rm240 skali myk itam...dulu la skrg xtau brapa....sib baik aku x ikut ckp pomen2 lain...ada yg minta RM600++ 450++ fuhhhh.
>
>--- On Sun, 2/28/10, agai@017 <agai_disini@ yahoo.com. my> wrote:
>
>
>>From: agai@017 <agai_disini@ yahoo.com. my>
>>Subject: www.auto.pdniaga. com - KERETA SUDAH MAKAN MINYAK HITAM
>>To: automobil@yahoogrou ps.com
>>Date: Sunday, February 28, 2010, 10:07 PM
>>
>>
>> 
>>Salam semua..
>>nak tanya sikit....keta kita klu dah 10 tahun...n dah start makan minyak hitam...apa yang
>>perlu kita buat? kena overhaul ke? atau kena top overhaul je ke?
>>grind valve?etc...
>>pengurangan minyak enjin/hitam tak banyak sgt
>>cuma klu dah smpi masa nak servis tu kena top up sikit minyak hitam
>>sebab nak elakkan cecah level yang paling bawah sekali(pada penanda aras tu)...
>>bila bukak plug....ada banyak benda terkumpul kat plug...daripada 4 plug
>>2 yang teruk..
>>
>>lagi satu...dalam kelajuan 110km/j...bunyi mengaum tu dah start kedengaran
>>dulu2 cecah 130 km/h baru ngauman tu kuat
>>
>>klu nak buat tu agak2 kos bape hengget?
>>keta saya wira 1.3 manual
>>
>>terima kasih
>>________________________________
Surf faster and smarter with Firefox 3!
>
>Reply to sender | Reply to group | Reply via web post | Start a New Topic Messages in this topic (9)
>Recent Activity:
> * New Members 12
>Visit Your Group
>Senarai Web:
>•      Kad Kahwin - http://www.kadkahwi n.biz     
>•      Pengiklanan PERCUMA - http://www.internia ga.com     
>•      Kad Nama Online - http://www.kadnama. com     
>•      Koleksi Lirik Lagu - http://www.liriklag u.interniaga. com      
>•      Blog, Video & MP3 - http://www.pdniaga. multiply. com 
>•      Kad IPC Shopping - http://www.empay4u. com
>•      PD Niaga Blog - http://pdniaga- blog.blogspot. com
>•      Jana Iklan – http://www.janaikla n.com
>
>Senarai Group & Keahlian Melalui Email:
>1.  automobil-subscribe @yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/automobil 
>2.  HitZ-subscribe@ yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/HitZ
>3.  pdniaga-subscribe@ yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/pdniaga 
>4.  dunia-politik- subscribe@ yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/dunia- politik 
>5.  bolasepak-subscribe @yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/bolasepak 
>6.  auto-chat-subscribe @yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/auto- chat 
>7.  ArenaPC-subscribe@ yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/ArenaPC 
>8.  pd-net-subscribe@ yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/pd- net 
>9.  interniaga-subscrib e@yahoogroups. com 
>http://groups. yahoo.com/ group/interniaga
>10. EBuku2-subscribe@ yahoogroups. com   
>http://groups. yahoo.com/ group/EBuku2U
>10. JanaIklan-subscribe @yahoogroups. com   
>http://groups. yahoo.com/ group/JanaIklan
>
>MARKETPLACE
>Hobbies & Activities Zone: Find others who share your passions! Explore new interests.
>
>Switch to: Text-Only, Daily Digest • Unsubscribe • Terms of Use
>.
>________________________________
Get your new Email address!
>Grab the Email name you've always wanted before someone else does!

__________________________________________________________
Firefox 3 Faster, More Secure, Customisable and FREE.
http://my.downloads.yahoo.com/firefox/
3a.

Re: Trootle body

Posted by: "moses_2612" moses_2612@yahoo.com   moses_2612

Mon Mar 8, 2010 10:57 pm (PST)




Salam sume

Apa2 hal pun kabel original gak bagus..kalo beli yg hi-power kabel tu kene tengok sket..pengalaman saya lah..kabel nampak canti..tebal..mcm high quality..tapi isulation jer tebal..bila potong tengok kat dlm sket jer wire nye..so plug tak dpt ckp api..saya tukar blk pakai original..

--- In automobil@yahoogroups.com, "bashah" <bwasi@...> wrote:
>
> ""ada tak cara lain nak cek kabel plug yg tak merbahaya mcm bro muaz tu""
>
> aku ada satu CERitaPENdek pasai kabel plug ni...
>
> Once upon a time, in a land nearnearhere, aku bawak keta aku, bila press minyak... engine bunyi 'tus tus' power hilang 0.05sec camtulah..suruh mekanik tengok..dia kata tukar plug dan kabel...ok tukar...lepas tukar pun sama gak ' tus tus '...test drive, buat macam2 contoh tukaq plug set sampai 5 kali...ha ha ha.., cuci la throttel body, distributor, ketatkan cable, etc etc .
>
> 'tus tus' gak . Bunyi macam driveshaft, tapi driveshaft baru tukaq.... Last2 dia giveup, Dia panggil mekanik otai...pun sama...cam cam lah otai ni buat..sembur ubat cuci, cek tekanan engine, sampai tahap tiup engine kat bawah airfilter tuh"...
>
> Last2 dia suruh aku tukaq enjin..tukaq enjin ? extreme ni...aku dah tahap gaban..aku bawak pi jumpa mekanik lain utk 2nd opinion...dia cusi tempat2 elektrik tu...elok sekejap, tapi lepas tu sama jugak...
>
> kat bawah pokok pelam depan rumah, dg rupa aku dah jadi macam rupa org putus cinta dalam drama...aku pikir camna nak settle nih...anak bini dah bising nih, tapi keta problem tak settle2.
>
> entah camna Allah kasi idea, aku start engine, aku pegang cable plug baru tu (cable warna kuning)..zapp.. ish. Kepala cable pun asik longgar dg kepala plug..takdak qualitylah cable yg mekanik ni beli ..Takkan baru pun problem ??
>
> aku naik motor, beli sendiri cable baru plug. Yg warna merah. Cabut yg kuning pasang yg merah.Sendiri bikin.
>
> on engine, jalan...
>
> smooooooooooootthhhhhhhhhh....yes! yes! alhamdulillah, selamat duit dan masa aku.
>
> Moral of the story:
>
> 1) jangan beli cable kuning atau yang tak fit pada plug, beli yg merah atau yg fit pada plug.
> 2) cek cable plug dg cara pegang dia masa engin on, kalau ada rasa zapp. confirm cable kong. tak kira cable lama atau baru. Cuma make sure tak dak sakit jantung.
>
>
>
>
>
>
>
>
> --- In automobil@yahoogroups.com, "Shahrul Izwan" <Shahrul.Izwan@> wrote:
> >
> > salam.
> > sebelum nak tukar kabel plug,cek dulu dari mata kasar kot ada
> > rekahan,insulator koyak,kabel mengelembung dsbgnya...pastu kat terminal
> > kabel cek kot ada karat atau kotoran yg keterlaluan..masa cabut dan pasang
> > balik plug cable tu rasa ketat lagi ke atau dah longgar..kalau visual
> > inspection pass, cek pulak plug satu demi satu utk tanda2 seperti kehitaman
> > karbon yg berlebihan,bau petrol pada plug..bandingkan dgn plug yg
> > lain..kalau ada perbezaan atau nampak salah satu plug xelok tapi yg lain
> > masih ok, mungkin salah satu kable plug tu dah x elok walaupun luaran nampak
> > ok...tapi ini hanya relevan kalau sedara sentiasa menukar plug secara
> > berkala @ berjadual sebab takut plug tu pun mungkin problem kalau dah lama x
> > tukar...
> > terdapat tool yg berbentuk seperti plug yg mana kita sendiri bule cek kadar
> > nyalaan api pada setiap kabel tu..biasa pomen yg serba lengkap ada tool
> > nie...ianya akan memberi gambaran lebih jelas mengenai performance setiap
> > plug cable keta dan performance ignition system secara keseluruhan...saya
> > dok carik tool ni tapi x jumper lagi...
> > buleh kalau sedara nak DIY utk tukar/cek distributor tapi kena pastikan
> > sedara tau apa yg sedara buat dan pemasangan balik kena betul..takut kang
> > timing ignition lari...
> > menda yg perlu dicek utk distributor:-
> > 1.visual inspection - cek kalau ada rekahan, retak, terlalu kotor..
> > 2.cek terminal distributor utk retakan, karat, kekotoran dll.
> > sewaktu bukak distributor cap tu:-
> > 1.cek terminal blah dlm cap samada sudah haus atau tidak
> > 2.cek kondisi rotor distributor utk sebarang tanda macam terbakar dan
> > kehausan
> > 3.cek kondisi cap dari sebelah dalam utk sebarang tanda retakan.
> > retakan bule menyebabkan current leaking.terminal yg terlalu haus plak akan
> > mengurangkan jumlah voltage/current yg akan sampai ke plug..jadik api plug
> > akan jadik lemah..
> > kalau sedara x biasa adalah lebik baik serahkan pada pomen..kalau malas nak
> > cek tukar je terus..distributor biasanya payah nak buat hal tapi ada baiknya
> > ditukar cap dan rotor secara berkala,cthnya setiap 5 tahun sekali ker supaya
> > performance ignition system sentiasa maintain...rega pun x mahal..kalau x
> > salah saya cap distributor proton dlm rm30-50 camtu..tapi sedara kompom ke
> > keta sedara guna distributor?.setahu saya proton model 2002 keatas (kecuali
> > iswara pasal enjin kaburetor)dah start guna electronic ignition...
> >
> > ________________________________
> >
> > From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On Behalf
> > Of MHZ
> > Sent: Monday, March 01, 2010 10:51 AM
> > To: automobil@yahoogroups.com
> > Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Trootle body
> >
> >
> >
> >
> > Salam,
> >
> > Ok keta saya dah berusia 8 tahun dan tak pernah tukar kabel plug. kalau
> > macam tu saya akan cek kabel plug dululah memandangkan ia termurah. ada
> > tak cara lain nak cek kabel plug yg tak merbahaya mcm bro muaz tu?
> >
> > distributor tu pulak mcm mana nak cek ye? tukar distributor boleh diy ke?
> >
> > tq.
> >
> > On 24/02/2010 5:43 PM, Shahrul Izwan wrote:
> > >
> > >
> > > Salam,
> > > Saya penah kena cam sedara..apa saya buat ialah tukar kable plug..ok terus
> > > lepas tu..kalau keta sedara dah berusia 7 tahun keatas dan x penah tukar
> > > kable lagi,ada baiknya jugak kalau pemeriksaan dibuat..kalau bule tukar,
> > > elokl la tukar..rega x mahal.guna yg biasa dahla..kat kedai sparepart bule
> > > dapat dlm RM28/= utk satu set..kalau keta sedara menggunakan enjin 12V
> > Gen1
> > > yg masih lagi guna mechanical distributor, elok jugak cek condition
> > > distributor..enjin 12V Gen2 yg Wira SE guna tu tidak menggunakan
> > mechanical
> > > distributor...penyalaan plug menggunakan sistem elektronik
> > sepenuhnya..cara
> > > nak kenal senang jer..kalau nampak tang distributor tu kotak 4
> > segi,maknanya
> > > keta sedara guna enjin 12V Gen2..yg kotak 4 segi tu sebenarnya bukan
> > > distributor tapi kita panggil coil-pack..coil pack ni biasanya payah nak
> > > rosak sebab xder bahagian mekanikal...Enjin Campro pun guna coil pack
> > nie...
> > >
> > > -----Original Message-----
> >
>

3b.

Re: Compressor Aircond

Posted by: "Azman Ibrahim" aibrahim@celestica.com

Tue Mar 9, 2010 1:48 am (PST)



Salam sumer.

Saya punya compressor aircond rosak.dibawah adalah sympton2nya jadi saya
nak mintak advise dari kawan2 sumer
apa yang patut saya lakukan.

Jenis Kenderaan : Honda civic 1.6 manual
Tahun : 1995

Sympton.

1.sebelum rosak bila enjin dihidupkan bunyi kuat mcm bunyi bearing.
2.bila dah guna lama tiba2 berasap dan aircord tak function.adakah itu
disebabkan motor compressor?

Soalannya ialah ada tak cara lain selain dari tukar seketul(bajet lari)?



Best Regards,
Azman Ibrahim
PCBA Process Engineering
DID: +607 2335497 Fax: +6072350935
Tel: +6072335555(H/Line)
Cel: +60177860504
email: aibrahim@celestica.com
www.celestica.com
Solid partners. Flexible solutions.




"moses_2612" <moses_2612@yahoo.com>
Sent by: automobil@yahoogroups.com
09-03-10 12:39 PM
Please respond to
automobil@yahoogroups.com


To
automobil@yahoogroups.com
cc

Subject
Re: www.auto.pdniaga.com - Trootle body








Salam sume

Apa2 hal pun kabel original gak bagus..kalo beli yg hi-power kabel tu kene
tengok sket..pengalaman saya lah..kabel nampak canti..tebal..mcm high
quality..tapi isulation jer tebal..bila potong tengok kat dlm sket jer
wire nye..so plug tak dpt ckp api..saya tukar blk pakai original..

--- In automobil@yahoogroups.com, "bashah" <bwasi@...> wrote:
>
> ""ada tak cara lain nak cek kabel plug yg tak merbahaya mcm bro muaz
tu""
>
> aku ada satu CERitaPENdek pasai kabel plug ni...
>
> Once upon a time, in a land nearnearhere, aku bawak keta aku, bila press
minyak... engine bunyi 'tus tus' power hilang 0.05sec camtulah..suruh
mekanik tengok..dia kata tukar plug dan kabel...ok tukar...lepas tukar pun
sama gak ' tus tus '...test drive, buat macam2 contoh tukaq plug set
sampai 5 kali...ha ha ha.., cuci la throttel body, distributor, ketatkan
cable, etc etc .
>
> 'tus tus' gak . Bunyi macam driveshaft, tapi driveshaft baru tukaq....
Last2 dia giveup, Dia panggil mekanik otai...pun sama...cam cam lah otai
ni buat..sembur ubat cuci, cek tekanan engine, sampai tahap tiup engine
kat bawah airfilter tuh"...
>
> Last2 dia suruh aku tukaq enjin..tukaq enjin ? extreme ni...aku dah
tahap gaban..aku bawak pi jumpa mekanik lain utk 2nd opinion...dia cusi
tempat2 elektrik tu...elok sekejap, tapi lepas tu sama jugak...
>
> kat bawah pokok pelam depan rumah, dg rupa aku dah jadi macam rupa org
putus cinta dalam drama...aku pikir camna nak settle nih...anak bini dah
bising nih, tapi keta problem tak settle2.
>
> entah camna Allah kasi idea, aku start engine, aku pegang cable plug
baru tu (cable warna kuning)..zapp.. ish. Kepala cable pun asik longgar dg
kepala plug..takdak qualitylah cable yg mekanik ni beli ..Takkan baru pun
problem ??
>
> aku naik motor, beli sendiri cable baru plug. Yg warna merah. Cabut yg
kuning pasang yg merah.Sendiri bikin.
>
> on engine, jalan...
>
> smooooooooooootthhhhhhhhhh....yes! yes! alhamdulillah, selamat duit dan
masa aku.
>
> Moral of the story:
>
> 1) jangan beli cable kuning atau yang tak fit pada plug, beli yg merah
atau yg fit pada plug.
> 2) cek cable plug dg cara pegang dia masa engin on, kalau ada rasa zapp.
confirm cable kong. tak kira cable lama atau baru. Cuma make sure tak dak
sakit jantung.
>
>
>
>
>
>
>
>
> --- In automobil@yahoogroups.com, "Shahrul Izwan" <Shahrul.Izwan@>
wrote:
> >
> > salam.
> > sebelum nak tukar kabel plug,cek dulu dari mata kasar kot ada
> > rekahan,insulator koyak,kabel mengelembung dsbgnya...pastu kat
terminal
> > kabel cek kot ada karat atau kotoran yg keterlaluan..masa cabut dan
pasang
> > balik plug cable tu rasa ketat lagi ke atau dah longgar..kalau visual
> > inspection pass, cek pulak plug satu demi satu utk tanda2 seperti
kehitaman
> > karbon yg berlebihan,bau petrol pada plug..bandingkan dgn plug yg
> > lain..kalau ada perbezaan atau nampak salah satu plug xelok tapi yg
lain
> > masih ok, mungkin salah satu kable plug tu dah x elok walaupun luaran
nampak
> > ok...tapi ini hanya relevan kalau sedara sentiasa menukar plug secara
> > berkala @ berjadual sebab takut plug tu pun mungkin problem kalau dah
lama x
> > tukar...
> > terdapat tool yg berbentuk seperti plug yg mana kita sendiri bule cek
kadar
> > nyalaan api pada setiap kabel tu..biasa pomen yg serba lengkap ada
tool
> > nie...ianya akan memberi gambaran lebih jelas mengenai performance
setiap
> > plug cable keta dan performance ignition system secara
keseluruhan...saya
> > dok carik tool ni tapi x jumper lagi...
> > buleh kalau sedara nak DIY utk tukar/cek distributor tapi kena
pastikan
> > sedara tau apa yg sedara buat dan pemasangan balik kena betul..takut
kang
> > timing ignition lari...
> > menda yg perlu dicek utk distributor:-
> > 1.visual inspection - cek kalau ada rekahan, retak, terlalu kotor..
> > 2.cek terminal distributor utk retakan, karat, kekotoran dll.
> > sewaktu bukak distributor cap tu:-
> > 1.cek terminal blah dlm cap samada sudah haus atau tidak
> > 2.cek kondisi rotor distributor utk sebarang tanda macam terbakar dan
> > kehausan
> > 3.cek kondisi cap dari sebelah dalam utk sebarang tanda retakan.
> > retakan bule menyebabkan current leaking.terminal yg terlalu haus plak
akan
> > mengurangkan jumlah voltage/current yg akan sampai ke plug..jadik api
plug
> > akan jadik lemah..
> > kalau sedara x biasa adalah lebik baik serahkan pada pomen..kalau
malas nak
> > cek tukar je terus..distributor biasanya payah nak buat hal tapi ada
baiknya
> > ditukar cap dan rotor secara berkala,cthnya setiap 5 tahun sekali ker
supaya
> > performance ignition system sentiasa maintain...rega pun x
mahal..kalau x
> > salah saya cap distributor proton dlm rm30-50 camtu..tapi sedara
kompom ke
> > keta sedara guna distributor?.setahu saya proton model 2002 keatas
(kecuali
> > iswara pasal enjin kaburetor)dah start guna electronic ignition...
> >
> > ________________________________
> >
> > From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On
Behalf
> > Of MHZ
> > Sent: Monday, March 01, 2010 10:51 AM
> > To: automobil@yahoogroups.com
> > Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Trootle body
> >
> >
> >
> >
> > Salam,
> >
> > Ok keta saya dah berusia 8 tahun dan tak pernah tukar kabel plug.
kalau
> > macam tu saya akan cek kabel plug dululah memandangkan ia termurah.
ada
> > tak cara lain nak cek kabel plug yg tak merbahaya mcm bro muaz tu?
> >
> > distributor tu pulak mcm mana nak cek ye? tukar distributor boleh diy
ke?
> >
> > tq.
> >
> > On 24/02/2010 5:43 PM, Shahrul Izwan wrote:
> > >
> > >
> > > Salam,
> > > Saya penah kena cam sedara..apa saya buat ialah tukar kable plug..ok
terus
> > > lepas tu..kalau keta sedara dah berusia 7 tahun keatas dan x penah
tukar
> > > kable lagi,ada baiknya jugak kalau pemeriksaan dibuat..kalau bule
tukar,
> > > elokl la tukar..rega x mahal.guna yg biasa dahla..kat kedai
sparepart bule
> > > dapat dlm RM28/= utk satu set..kalau keta sedara menggunakan enjin
12V
> > Gen1
> > > yg masih lagi guna mechanical distributor, elok jugak cek condition
> > > distributor..enjin 12V Gen2 yg Wira SE guna tu tidak menggunakan
> > mechanical
> > > distributor...penyalaan plug menggunakan sistem elektronik
> > sepenuhnya..cara
> > > nak kenal senang jer..kalau nampak tang distributor tu kotak 4
> > segi,maknanya
> > > keta sedara guna enjin 12V Gen2..yg kotak 4 segi tu sebenarnya bukan
> > > distributor tapi kita panggil coil-pack..coil pack ni biasanya payah
nak
> > > rosak sebab xder bahagian mekanikal...Enjin Campro pun guna coil
pack
> > nie...
> > >
> > > -----Original Message-----
> >
>



3c.

Re: Compressor Aircond

Posted by: "Mohd Fadli" palie_zas82@hotmail.com   fadli5037

Tue Mar 9, 2010 6:41 am (PST)





wasalam ade caranya... dari apa yang terjadi tu magnetic klac dah burn.punca dari bearing yang sudah rosak menyebabkan klac panas and burn. boleh tukar klac sajer 1 set. tp bergantung juga, bimbang bearing housing dah haus... klu ini terjadi terpaksa la tukar seketul.
To: automobil@yahoogroups.com
From: aibrahim@celestica.com
Date: Tue, 9 Mar 2010 15:38:49 +0800
Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Compressor Aircond






























Salam sumer.



Saya punya compressor aircond rosak.dibawah
adalah sympton2nya jadi saya nak mintak advise dari kawan2 sumer

apa yang patut saya lakukan.



Jenis Kenderaan :
Honda civic 1.6 manual

Tahun
:
1995



Sympton.



1.sebelum rosak bila enjin dihidupkan bunyi
kuat mcm bunyi bearing.

2.bila dah guna lama tiba2 berasap dan aircord
tak function.adakah itu disebabkan motor compressor?



Soalannya ialah ada tak cara lain selain
dari tukar seketul(bajet lari)?







Best Regards,

Azman Ibrahim

PCBA Process Engineering

DID: +607 2335497 Fax: +6072350935

Tel: +6072335555(H/Line)

Cel: +60177860504

email: aibrahim@celestica.com

www.celestica.com

Solid partners. Flexible solutions.










"moses_2612"
<moses_2612@yahoo.com>

Sent by: automobil@yahoogroups.com
09-03-10 12:39 PM



Please respond to

automobil@yahoogroups.com







To
automobil@yahoogroups.com


cc




Subject
Re: www.auto.pdniaga.com - Trootle body


















Salam sume



Apa2 hal pun kabel original gak bagus..kalo beli yg hi-power kabel tu kene
tengok sket..pengalaman saya lah..kabel nampak canti..tebal..mcm high quality..tapi
isulation jer tebal..bila potong tengok kat dlm sket jer wire nye..so plug
tak dpt ckp api..saya tukar blk pakai original..



--- In automobil@yahoogroups.com,
"bashah" <bwasi@...> wrote:

>

> ""ada tak cara lain nak cek kabel plug yg tak merbahaya
mcm bro muaz tu""

>

> aku ada satu CERitaPENdek pasai kabel plug ni...

>

> Once upon a time, in a land nearnearhere, aku bawak keta aku, bila
press minyak... engine bunyi 'tus tus' power hilang 0.05sec camtulah..suruh
mekanik tengok..dia kata tukar plug dan kabel...ok tukar...lepas tukar
pun sama gak ' tus tus '...test drive, buat macam2 contoh tukaq plug set
sampai 5 kali...ha ha ha.., cuci la throttel body, distributor, ketatkan
cable, etc etc .

>

> 'tus tus' gak . Bunyi macam driveshaft, tapi driveshaft baru tukaq....
Last2 dia giveup, Dia panggil mekanik otai...pun sama...cam cam lah otai
ni buat..sembur ubat cuci, cek tekanan engine, sampai tahap tiup engine
kat bawah airfilter tuh"...

>

> Last2 dia suruh aku tukaq enjin..tukaq enjin ? extreme ni...aku dah
tahap gaban..aku bawak pi jumpa mekanik lain utk 2nd opinion...dia cusi
tempat2 elektrik tu...elok sekejap, tapi lepas tu sama jugak...

>

> kat bawah pokok pelam depan rumah, dg rupa aku dah jadi macam rupa
org putus cinta dalam drama...aku pikir camna nak settle nih...anak bini
dah bising nih, tapi keta problem tak settle2.

>

> entah camna Allah kasi idea, aku start engine, aku pegang cable plug
baru tu (cable warna kuning)..zapp.. ish. Kepala cable pun asik longgar
dg kepala plug..takdak qualitylah cable yg mekanik ni beli ..Takkan baru
pun problem ??

>

> aku naik motor, beli sendiri cable baru plug. Yg warna merah. Cabut
yg kuning pasang yg merah.Sendiri bikin.

>

> on engine, jalan...

>

> smooooooooooootthhhhhhhhhh....yes! yes! alhamdulillah, selamat duit
dan masa aku.

>

> Moral of the story:

>

> 1) jangan beli cable kuning atau yang tak fit pada plug, beli yg merah
atau yg fit pada plug.

> 2) cek cable plug dg cara pegang dia masa engin on, kalau ada rasa
zapp. confirm cable kong. tak kira cable lama atau baru. Cuma make sure
tak dak sakit jantung.

>

>

>

>

>

>

>

>

> --- In automobil@yahoogroups.com,
"Shahrul Izwan" <Shahrul.Izwan@> wrote:

> >

> > salam.

> > sebelum nak tukar kabel plug,cek dulu dari mata kasar kot ada

> > rekahan,insulator koyak,kabel mengelembung dsbgnya...pastu kat
terminal

> > kabel cek kot ada karat atau kotoran yg keterlaluan..masa cabut
dan pasang

> > balik plug cable tu rasa ketat lagi ke atau dah longgar..kalau
visual

> > inspection pass, cek pulak plug satu demi satu utk tanda2 seperti
kehitaman

> > karbon yg berlebihan,bau petrol pada plug..bandingkan dgn plug
yg

> > lain..kalau ada perbezaan atau nampak salah satu plug xelok tapi
yg lain

> > masih ok, mungkin salah satu kable plug tu dah x elok walaupun
luaran nampak

> > ok...tapi ini hanya relevan kalau sedara sentiasa menukar plug
secara

> > berkala @ berjadual sebab takut plug tu pun mungkin problem kalau
dah lama x

> > tukar...

> > terdapat tool yg berbentuk seperti plug yg mana kita sendiri
bule cek kadar

> > nyalaan api pada setiap kabel tu..biasa pomen yg serba lengkap
ada tool

> > nie...ianya akan memberi gambaran lebih jelas mengenai performance
setiap

> > plug cable keta dan performance ignition system secara keseluruhan...saya

> > dok carik tool ni tapi x jumper lagi...

> > buleh kalau sedara nak DIY utk tukar/cek distributor tapi kena
pastikan

> > sedara tau apa yg sedara buat dan pemasangan balik kena betul..takut
kang

> > timing ignition lari...

> > menda yg perlu dicek utk distributor:-

> > 1.visual inspection - cek kalau ada rekahan, retak, terlalu kotor..

> > 2.cek terminal distributor utk retakan, karat, kekotoran dll.

> > sewaktu bukak distributor cap tu:-

> > 1.cek terminal blah dlm cap samada sudah haus atau tidak

> > 2.cek kondisi rotor distributor utk sebarang tanda macam terbakar
dan

> > kehausan

> > 3.cek kondisi cap dari sebelah dalam utk sebarang tanda retakan.

> > retakan bule menyebabkan current leaking.terminal yg terlalu
haus plak akan

> > mengurangkan jumlah voltage/current yg akan sampai ke plug..jadik
api plug

> > akan jadik lemah..

> > kalau sedara x biasa adalah lebik baik serahkan pada pomen..kalau
malas nak

> > cek tukar je terus..distributor biasanya payah nak buat hal tapi
ada baiknya

> > ditukar cap dan rotor secara berkala,cthnya setiap 5 tahun sekali
ker supaya

> > performance ignition system sentiasa maintain...rega pun x mahal..kalau
x

> > salah saya cap distributor proton dlm rm30-50 camtu..tapi sedara
kompom ke

> > keta sedara guna distributor?.setahu saya proton model 2002 keatas
(kecuali

> > iswara pasal enjin kaburetor)dah start guna electronic ignition...

> >

> > ________________________________

> >

> > From: automobil@yahoogroups.com
[mailto:automobil@yahoogroups.com]
On Behalf

> > Of MHZ

> > Sent: Monday, March 01, 2010 10:51 AM

> > To: automobil@yahoogroups.com

> > Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Trootle body

> >

> >

> >

> >

> > Salam,

> >

> > Ok keta saya dah berusia 8 tahun dan tak pernah tukar kabel plug.
kalau

> > macam tu saya akan cek kabel plug dululah memandangkan ia termurah.
ada

> > tak cara lain nak cek kabel plug yg tak merbahaya mcm bro muaz
tu?

> >

> > distributor tu pulak mcm mana nak cek ye? tukar distributor boleh
diy ke?

> >

> > tq.

> >

> > On 24/02/2010 5:43 PM, Shahrul Izwan wrote:

> > >

> > >

> > > Salam,

> > > Saya penah kena cam sedara..apa saya buat ialah tukar kable
plug..ok terus

> > > lepas tu..kalau keta sedara dah berusia 7 tahun keatas dan
x penah tukar

> > > kable lagi,ada baiknya jugak kalau pemeriksaan dibuat..kalau
bule tukar,

> > > elokl la tukar..rega x mahal.guna yg biasa dahla..kat kedai
sparepart bule

> > > dapat dlm RM28/= utk satu set..kalau keta sedara menggunakan
enjin 12V

> > Gen1

> > > yg masih lagi guna mechanical distributor, elok jugak cek
condition

> > > distributor..enjin 12V Gen2 yg Wira SE guna tu tidak menggunakan

> > mechanical

> > > distributor...penyalaan plug menggunakan sistem elektronik

> > sepenuhnya..cara

> > > nak kenal senang jer..kalau nampak tang distributor tu kotak
4

> > segi,maknanya

> > > keta sedara guna enjin 12V Gen2..yg kotak 4 segi tu sebenarnya
bukan

> > > distributor tapi kita panggil coil-pack..coil pack ni biasanya
payah nak

> > > rosak sebab xder bahagian mekanikal...Enjin Campro pun guna
coil pack

> > nie...

> > >

> > > -----Original Message-----

> >

>




















4a.

minta laluan manual gearbox

Posted by: "Mohd Fadli" palie_zas82@hotmail.com   fadli5037

Mon Mar 8, 2010 11:24 pm (PST)





salam semua
sesiapa ade simpan manaual gear box jenis sportronic,tiptronic,E-shift boleh kongsi bersama...
saya memerlukan manual ni untuk reasearch...
klu dpt link pun ok
tq
5a.

Fw: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang  Tepung gemini flour

Posted by: "ahmad sopuan abdullah" asafahaha@yahoo.com.my   asafahaha

Tue Mar 9, 2010 2:02 am (PST)





----- Forwarded Message ----
From: Syed Hamal Syed Mohamed <syedhamal@yahoo.com>
To: abdullah ahmad sopuan <asafahaha@yahoo.com.my>; Ariffin <arifyati@yahoo.com.my>; Sharifah Fairuz <effa_mohd64@yahoo.com.my>; Syed Mohd Noor Syed Abdul Rahman <syed.rahman@aig.com>; Jamal Sharif <jamaluddin.sharif@gmail.com>; mohammad salleh norsaleha <saleha_9292@yahoo.com>; Hambali Dr. Rosaidah <dr_ros@streamyx.com>; Rahman Azam <azamwild@gmail.com>; Syed Nur Khairin Al-Safi Syed Hamal <syed_khairin91@yahoo.com>
Sent: Tuesday, 9 March 2010 13:02:14
Subject: Fw: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang Tepung gemini flour mill .

----- Forwarded Message ----
From: Nor Farzlina Bt Saberi <norfarzlina.saberi@miscbhd.com>
To: "respeks_group@yahoogroups.com" <respeks_group@yahoogroups.com>
Cc: "nhaizan@sunway.com.my" <nhaizan@sunway.com.my>; haslina <haslina@osisb.com.my>; Pn. Rhenna Zaharuddin <rhenna@premierpath.com.my>; mummy rock <mummy_5595@yahoo.com>; Nurul NVGKL <nurul@navegacion.com.my>; Izan Hamid <izan.kul@asonic-logistics.com>; Shabib <shabib@bahteragroup.com.my>
Sent: Fri, March 5, 2010 4:37:12 PM
Subject: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang Tepung gemini flour mill .

 
 
Minta sebarkan kepada rakan taulan
Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang Tepung…
 

Jalan Ipoh
Kuala Lumpur
28 Jan 2010
12 tgh

Dua kali permohonan sijil halalnya dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jakim ditolak.

Menurut pengusaha tepung ini, penggunaan sijil halal amat perlu dalam perniagaannya kerana ramai pelanggan mahukan jaminan halal dalam produk keluarannya.

Jalan terakhirnya, ialah memohon sijil halal dari Islamic Food Research Center IFRC , dan seperti biasa, sijil ini dengan mudah diperolehi dengan kadar bayaran yang ditetapkan pengeluar.

Bagaimanapun, logo halal IFRC masih tetap tidak meyakinkan pengusaha kerana sijil halal ini bukan sijil halal dikeluarkan kerajaan, malah ianya tidak diiktiraf.

(Dalam undang-undang, tidak menjadi kesalahan meletakkan logo IFRC pada pembungkusan, walaupun  ia tidak diiktiraf. Kelemahan ini menyebabkan sijil halal boleh diperolehi dengan mudah dengan membayar wang walaupun mungkin restoran/pengusaha turut menjual arak di dalamnya atau tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan.
Akta Halal akan dibentangkan di parlimen tidak lama lagi bagi mengelakkan lebih ramai pengguna Islam tertipu atau terpedaya dengan kewujudan berbagai pihak yang mengeluarkan sijil halal. Saya akan mendedahkan konflik sebenar yang mengelirukan umat Islam selama ini mengenai status sijil-sijil yang bermacam-macam ini.)

Jalan paling mudah, logo Halal Jakim dicetak pada pembungkusan.

Malah, ketika serbuan ini dilakukan, pengusaha memberi pelbagai alasan mengapa dia meletakkan logo halal Jakim pada pembungkusannya.

Antara alasannya ialah – dia telah memohon sijil Halal Jakim, tetapi tidak diluluskan, tetapi bagi menjaga pelanggan, dia tetap meletakkan logo itu.

Tidak cukup di situ, pengusaha turut menyalahkan Jakim kerana lambat dalam mengeluarkan sijil halal kepada pihaknya walaupun telah beberapa kali berurusan dengan Jakim di Putrajaya.

Untuk rekod, memang benar syarikat ada memohon sijil halal Jakim, dan kali terkahir ditolak pada penghujung tahun lalu.

Tiada kompromi, apabila beginilah keadaannya persekitaran kilang, mana mungkin ia akan diluluskan.

Itu jawapan paling tepat, mudah dan tiada berselindung.

(Jadi, kepada anda yang masih tidak faham akan sijil halal swasta seperti IFRC itu, silalah lihat contoh di dalam serbuan ini – apakah kriteria yang meluluskan pemberian sijil halal mereka kepada pengusaha?)
Kilang tepung ini telah beroperasi lebih 20 tahun lalu dan menjadi pilihan kepada ramai pengusaha restoran, suri rumah, dan makanan berempah  serta makanan seperti kuih maruku.

Senarainya amat panjang,:
Serbuk Kunyit
Serbuk Kari Ayam
Serbuk Kari Ikan
Serbuk Rempah Biryani
Serbuk Cili
Serbuk Lada Putih
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Kurma
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Jintan Manis
Serbuk Ketumbar
Tepung Beras
Tepung Atta
Tepung Kacang Kuda
Tepung Ragi
Tepung Suji
Tepung Kacang Hijau Goreng
Tepung Jagung
Tepung Kentucky
Tepung Kastard
Tepung Marukku
Tepung Kuih Bunga Ros
Tepung Addresam
Tepung Ommapodi
Tepung Raya Thosai

Serbuan disertai Jakim dari Bahagian Hub Halalnya diketuai Penolong Pengarahnya, Mohd Amri Abdullah serta pegawai dari Kementerian Perdangangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Putrajaya.

Masuk sahaja dalam kawasan kilang, kita akan mendapati satu suasana bising mesin-mesin sedang memproses tepung.

Pekerjanya ada yang berselipar, berkaki ayam, menutup mulut, tidak bertutup, beribu-biru guni tepung dan rempah-ratus bersepah di merata-rata tempat di dalam bangunan ini.

Ada juga kawasan untuk menggaul campuran tepung yang terdedah dengan habuk, debu dan pekerja yang berkaki ayam memijak rempah ratus ini.

Di dalam kawasan kilang ini juga terdapat sebuah bilik tempat tinggal beberapa pekerja dengan sistem pengudaraan yang amat teruk dan berbau busuk.

Tidak cukup di situ, apabila semakin jauh ke belakang , kita akan menemui berbagai guni, kotak yang berdebu, bersawang dan kotor serta busuk.

Dan, paling menjijikkan apabila najis anjing turut ditemui di dalam premis ini, kerana pemilik turut memelihara anjing yang diletakkan di belakang kilang, tetapi laluan tidak ditutup menyebabkan anjing bebas keluar masuk.

Inikah kriteria untuk diluluskan pengeluaran sijil halal?
Nota: Rampasan dari serbuan ini bernilai kira-kira RM80,000 kerana kesalahan menggunakan logo halal Jakim tanpa kebenaran di bawah Akta Perihal Dagangan 1972.  
 
"Melayu utk Melayu, Islam utk Islam, Bersatulah.. ."
 

________________________________

New Email names for you!
Get the Email name you've always wanted on the new @ymail and @rocketmail.
Hurry before someone else does!
Disclaimer http://www.ppj. gov.my/images/ email/disclaimer 2.htm
 

This message has been scanned for malware by Websense. www.websense. com

__________________________________________________________
Feel safer online. Upgrade to the new, safer Internet Explorer 8 optimized for Yahoo! to put your mind at peace. It&#39;s free. Get IE8 here! http://downloads.yahoo.com/my/internetexplorer/
5b.

Re: Fw: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang  Tepung gemini f

Posted by: "saiful sham" saifulshm@yahoo.com.my   saifulshm

Tue Mar 9, 2010 6:29 am (PST)



lebih mudah kalau terus disertakan nama company terbabit supaya tidak membeli produk tersebut yg masih ada dipasaran......tak perlu diselindung2 lagi

--- On Tue, 9/3/10, ahmad sopuan abdullah <asafahaha@yahoo.com.my> wrote:

From: ahmad sopuan abdullah <asafahaha@yahoo.com.my>
Subject: www.auto.pdniaga.com - Fw: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang Tepung gemini flour mill .
To: abangzam@yahoo.com, anas_keroro46@yahoo.com, azman@kpkt.gov.my, biznez89@yahoo.com, ct.libra68@gmail.com, ghah@oum.edu.my, hm_saleh@yahoo.com, ika_cute@yahoo.com.my, knizan@kkr.gov.my, syedhamal@gmail.com, syedhamal@yahoo.com, updates-2419906@shtyle.fm, "aida faizal" <aidashaza@yahoo.com>, "amir kharul b. daud" <amei_78@yahoo.com>, "angah phg" <lynanigina@yahoo.com>, "auto" <automobil@yahoogroups.com>, "badrul kuis" <sym_bd@yahoo.com>, "blackriss blackriss" <black_kriss@yahoo.com>, "faezah_pian" <aquasix03@yahoo.com>, "faiz wahid" <mrotai1509@yahoo.com>, "hanif" <muhas_93@yahoo.com>, "hanisah_leman" <leave89@yahoo.com.my>, "iqbal" <iqbal_h@streamyx.com>, "manja phg" <qa_seh@hotmail.com>, "mas_tapa" <hmastura@yahoo.com>, "mohd azrul mas saud" <azrul@doe.gov.my>, "Mohd Sulaiman Abdullah" <mdsman@tm.com.my>, "radzali siput" <radzhali@yorke.com.my>, "ridzuan a idrus" <plexus@tm.net.my>, "rosleena" <rosleena_88@yahoo.com>, "ZainalPhD"
<kamariahzai@yahoo.com.my>, "zulhanif zul" <yaya12july@yahoo.com>
Date: Tuesday, 9 March, 2010, 4:59 PM

----- Forwarded Message ----
From: Syed Hamal Syed Mohamed <syedhamal@yahoo.com>
To: abdullah ahmad sopuan <asafahaha@yahoo.com.my>; Ariffin <arifyati@yahoo.com.my>; Sharifah Fairuz <effa_mohd64@yahoo.com.my>; Syed Mohd Noor Syed Abdul Rahman <syed.rahman@aig.com>; Jamal Sharif <jamaluddin.sharif@gmail.com>; mohammad salleh norsaleha <saleha_9292@yahoo.com>; Hambali Dr. Rosaidah <dr_ros@streamyx.com>; Rahman Azam <azamwild@gmail.com>; Syed Nur Khairin Al-Safi Syed Hamal <syed_khairin91@yahoo.com>
Sent: Tuesday, 9 March 2010 13:02:14
Subject: Fw: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang Tepung gemini flour mill .

----- Forwarded Message ----
From: Nor Farzlina Bt Saberi <norfarzlina.saberi@miscbhd.com>
To: "respeks_group@yahoogroups.com" <respeks_group@yahoogroups.com>
Cc: "nhaizan@sunway.com.my" <nhaizan@sunway.com.my>; haslina <haslina@osisb.com.my>; Pn. Rhenna Zaharuddin <rhenna@premierpath.com.my>; mummy rock <mummy_5595@yahoo.com>; Nurul NVGKL <nurul@navegacion.com.my>; Izan Hamid <izan.kul@asonic-logistics.com>; Shabib <shabib@bahteragroup.com.my>
Sent: Fri, March 5, 2010 4:37:12 PM
Subject: RG09... Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang Tepung gemini flour mill .

 

 

Minta sebarkan kepada rakan taulan
Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang Tepung…
 

Jalan Ipoh
Kuala Lumpur
28 Jan 2010
12 tgh

Dua kali permohonan sijil halalnya dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jakim ditolak.

Menurut pengusaha tepung ini, penggunaan sijil halal amat perlu dalam perniagaannya kerana ramai pelanggan mahukan jaminan halal dalam produk keluarannya.

Jalan terakhirnya, ialah memohon sijil halal dari Islamic Food Research Center IFRC , dan seperti biasa, sijil ini dengan mudah diperolehi dengan kadar bayaran yang ditetapkan pengeluar.

Bagaimanapun, logo halal IFRC masih tetap tidak meyakinkan pengusaha kerana sijil halal ini bukan sijil halal dikeluarkan kerajaan, malah ianya tidak diiktiraf.

(Dalam undang-undang, tidak menjadi kesalahan meletakkan logo IFRC pada pembungkusan, walaupun  ia tidak diiktiraf. Kelemahan ini menyebabkan sijil halal boleh diperolehi dengan mudah dengan membayar wang walaupun mungkin restoran/pengusaha turut menjual arak di dalamnya atau tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan.
Akta Halal akan dibentangkan di parlimen tidak lama lagi bagi mengelakkan lebih ramai pengguna Islam tertipu atau terpedaya dengan kewujudan berbagai pihak yang mengeluarkan sijil halal. Saya akan mendedahkan konflik sebenar yang mengelirukan umat Islam selama ini mengenai status sijil-sijil yang bermacam-macam ini.)

Jalan paling mudah, logo Halal Jakim dicetak pada pembungkusan.

Malah, ketika serbuan ini dilakukan, pengusaha memberi pelbagai alasan mengapa dia meletakkan logo halal Jakim pada pembungkusannya.

Antara alasannya ialah – dia telah memohon sijil Halal Jakim, tetapi tidak diluluskan, tetapi bagi menjaga pelanggan, dia tetap meletakkan logo itu.

Tidak cukup di situ, pengusaha turut menyalahkan Jakim kerana lambat dalam mengeluarkan sijil halal kepada pihaknya walaupun telah beberapa kali berurusan dengan Jakim di Putrajaya.

Untuk rekod, memang benar syarikat ada memohon sijil halal Jakim, dan kali terkahir ditolak pada penghujung tahun lalu.

Tiada kompromi, apabila beginilah keadaannya persekitaran kilang, mana mungkin ia akan diluluskan.

Itu jawapan paling tepat, mudah dan tiada berselindung.

(Jadi, kepada anda yang masih tidak faham akan sijil halal swasta seperti IFRC itu, silalah lihat contoh di dalam serbuan ini – apakah kriteria yang meluluskan pemberian sijil halal mereka kepada pengusaha?)
Kilang tepung ini telah beroperasi lebih 20 tahun lalu dan menjadi pilihan kepada ramai pengusaha restoran, suri rumah, dan makanan berempah  serta makanan seperti kuih maruku.

Senarainya amat panjang,:
Serbuk Kunyit
Serbuk Kari Ayam
Serbuk Kari Ikan
Serbuk Rempah Biryani
Serbuk Cili
Serbuk Lada Putih
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Kurma
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Jintan Manis
Serbuk Ketumbar
Tepung Beras
Tepung Atta
Tepung Kacang Kuda
Tepung Ragi
Tepung Suji
Tepung Kacang Hijau Goreng
Tepung Jagung
Tepung Kentucky
Tepung Kastard
Tepung Marukku
Tepung Kuih Bunga Ros
Tepung Addresam
Tepung Ommapodi
Tepung Raya Thosai

Serbuan disertai Jakim dari Bahagian Hub Halalnya diketuai Penolong Pengarahnya, Mohd Amri Abdullah serta pegawai dari Kementerian Perdangangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Putrajaya.

Masuk sahaja dalam kawasan kilang, kita akan mendapati satu suasana bising mesin-mesin sedang memproses tepung.

Pekerjanya ada yang berselipar, berkaki ayam, menutup mulut, tidak bertutup, beribu-biru guni tepung dan rempah-ratus bersepah di merata-rata tempat di dalam bangunan ini.

Ada juga kawasan untuk menggaul campuran tepung yang terdedah dengan habuk, debu dan pekerja yang berkaki ayam memijak rempah ratus ini.

Di dalam kawasan kilang ini juga terdapat sebuah bilik tempat tinggal beberapa pekerja dengan sistem pengudaraan yang amat teruk dan berbau busuk.

Tidak cukup di situ, apabila semakin jauh ke belakang , kita akan menemui berbagai guni, kotak yang berdebu, bersawang dan kotor serta busuk.

Dan, paling menjijikkan apabila najis anjing turut ditemui di dalam premis ini, kerana pemilik turut memelihara anjing yang diletakkan di belakang kilang, tetapi laluan tidak ditutup menyebabkan anjing bebas keluar masuk.

Inikah kriteria untuk diluluskan pengeluaran sijil halal?
Nota: Rampasan dari serbuan ini bernilai kira-kira RM80,000 kerana kesalahan menggunakan logo halal Jakim tanpa kebenaran di bawah Akta Perihal Dagangan 1972.  
 
"Melayu utk Melayu, Islam utk Islam, Bersatulah.. ."
 

New Email names for you!
Get the Email name you've always wanted on the new @ymail and @rocketmail.
Hurry before someone else does!

Disclaimer http://www.ppj. gov.my/images/ email/disclaimer 2.htm
 

This message has been scanned for malware by Websense. www.websense. com

Stay in loop with all your friends on Yahoo! Messenger
Simply add them from your email or social networks today!

__________________________________________________________
Feel safer online. Upgrade to the new, safer Internet Explorer 8 optimized for Yahoo! to put your mind at peace. It&#39;s free. Get IE8 here! http://downloads.yahoo.com/my/internetexplorer/
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Start Searching

Find exactly

what you want.

Yahoo! Groups

Cat Group

Join a group for

people who love cats

Group Charity

Loans that

change lives

Kiva.org

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Senarai Web:
�      Kad Kahwin - http://www.kadkahwin.biz     
�      Pengiklanan PERCUMA - http://www.interniaga.com     
�      Kad Nama Online - http://www.kadnama.com     
�      Koleksi Lirik Lagu - http://www.liriklagu.interniaga.com      
�      Blog, Video & MP3 - http://www.pdniaga.multiply.com 
�      Kad IPC Shopping - http://www.empay4u.com
�      PD Niaga Blog - http://pdniaga-blog.blogspot.com
�      Jana Iklan � http://www.janaiklan.com

Senarai Group & Keahlian Melalui Email:
1.  automobil-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/automobil 
2.  HitZ-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/HitZ
3.  pdniaga-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/pdniaga 
4.  dunia-politik-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/dunia-politik 
5.  bolasepak-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/bolasepak 
6.  auto-chat-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/auto-chat 
7.  ArenaPC-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/ArenaPC 
8.  pd-net-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/pd-net 
9.  interniaga-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/interniaga
10. EBuku2-subscribe@yahoogroups.com   
http://groups.yahoo.com/group/EBuku2U
10. JanaIklan-subscribe@yahoogroups.com   
http://groups.yahoo.com/group/JanaIklan