Sunday, April 25, 2010

www.auto.pdniaga.com - Digest Number 2626

Messages In This Digest (2 Messages)

1a.
Fwd: SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC From: ahmad sopuan abdullah
1b.
Re: Fwd: SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC From: agai@017

Messages

1a.

Fwd: SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC

Posted by: "ahmad sopuan abdullah" asafahaha@yahoo.com.my   asafahaha

Sat Apr 24, 2010 7:55 pm (PDT)--- On Sat, 24/4/10, Syed Hamal Syed Mohamed <syedhamal@yahoo.com> wrote:

From: Syed Hamal Syed Mohamed <syedhamal@yahoo.com>
Subject: Fw: Fwd: [cucuHjMohdNoor] SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC
To: "Ariffin Yahoo" <arifyati@yahoo.com.my>, "Sharifah Fairuz" <effa_mohd64@yahoo.com.my>, "Syed Mohd Noor Syed Abdul Rahman" <syed.rahman@aig.com>, "abdullah ahmad sopuan" <asafahaha@yahoo.com.my>, "Jamal Sharif" <jamaluddin.sharif@gmail.com>, "Rosidah Jaafar Sidek" <roses_js@yahoo.com.my>, "Sharifah Fadzilah" <lieynda_sweoti87@yahoo.com>, "Sharifah Nazli" <avaganzza@yahoo.com>, "Sharifah yah" <cukliecunk_25@yahoo.com>, "Syed Amir" <abgshamm2003@yahoo.com.uk>
Date: Saturday, 24 April, 2010, 4:12 PM

----- Forwarded Message ----
From: Nong Muhammad <nrzm_6865@yahoo.com>
To: azihan@ingresscorp.com.my; AJIS SMEWAH <aziz@seccom.com.my>; amin junid <mohdamin_jonid@yahoo.com.my>; amir hamzah <amirhamzah_abu@yahoo.com>; AZRIZAL ARIFFIN <mamat8555@yahoo.com.uk>; dr zaharuddin anjungsenama <pisbsg2003@yahoo.com>; DSJ AZHAR <ammar_ziad@yahoo.com>; fizah pijooooottttt <afizah_ar@yahoo.com>; faezah arrahnu <faeezah@arrahnuxchange.com.my>; pilah aman <kmzman@time.net.my>; kamarudin mohamd <ashahman@hotmail.com>; fadly ponek <fadly820917@yahoo.com>; pvd omar <shariff4339@yahoo.com.my>; pvd rizal <rxyzal@yahoo.com>; pvd zaini <mohdzaini_ingress@yahoo.com.my>; sheikh ppc
<shifu76@yahoo.com>; zainab pilah <zainab@petronasadventure.com>; khashiyah@hotmail.com; kenalan abadi <KENALAN-ABADI@yahoogroups.com>; SAHABTA MYMODE <SahabatInteraktif@yahoogroups.com>; dr shafiee adun <drshafien26@gmail.com>; DATO IBRAHIM <ybicycle@yahoo.com.my>; rahzaz@tm.net.my; rashid chaicok <ommar022002@yahoo.com>; respek members <ReSpeKs@yahoogroups.com>; roni qc <cny3886@yahoo.com>; zaba ruslan <othmanruslan66@gmail.com>
Sent: Fri, April 23, 2010 10:05:25 AM
Subject: Fw: Fwd: [cucuHjMohdNoor] SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC

----- Forwarded Message ----
From: suriana mohamad <suriana10@gmail.com>
To: Norhayati Binti Ramlee <yatie@karangkraf.com.my>; Rahman Sidek <raymond_196407@yahoo.com>; rozana@primeworks.com.my; Keris Mas <tombak7@yahoo.com.my>; anuar zain <sauna_11112004@yahoo.com>; fizun hafizun <fzn1058@yahoo.com.my>; hashb@tv3.com.my; hashim.jafri@tv3.com.my; keris keris <keris_994@yahoo.com>; linda_olyn@yahoo.com; Nong Muhammad <nrzm_6865@yahoo.com>; nur7252417@yahoo.com.my; norwati@bernama-tv.com
Sent: Friday, 23 April 2010 9:57:25
Subject: Fwd: [cucuHjMohdNoor] SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC

---------- Forwarded message ----------
From: Ahmad Suhaimi <ahmdsuhaimi@yahoo.com>
Date: 2010/4/22
Subject: [cucuHjMohdNoor] SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC
To: Hj Mohd Noor Groups <cucuHjMohdNoor@yahoogroups.com>

Subject: FW: SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC
 

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

Assalamualaikum,
adakah premis restoran The Manhattan Fish Market.
Conothnya di Alamanda Putrajaya, Ikano Power centre, Sogo dan Centre Point mendapat Logo Halal from HDC atau JAKIM.

Tarikh Aduan :

14/04/2009 - 01:28:47

Jawapan :

Waalaikumsalam, Restoran tersebut tiada didalam rekod JAKIM/HDC. Sekian. Terima Kasih

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

adkah KEnny Roagers mendapat sijil Halal dari pihak Jakim?begitu juga dgn Big Apple@Donut J Co?

Tarikh Aduan :

27/04/2009 - 00:53:42

Jawapan :

Salam, Kenny Rogers dibawah syarikat Berjaya telah mempunyai sijil halal sejak Jakim lagi hingga sekarang ini. Untuk Big Apple@Donut J Co, mereka masih belum mempunyai sijil halal dari Jakim mahupun HDC. Sekian Terima Kasih

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

Assalamu'alaikum

Saya telah menghantar emel ke Oldtown White Coffree untuk menanyakan sijil halal yang dipaparkan dalam lawan web mereka (oldtown.com. my>>our business>>our lourels) tentang mengapa sijil dikeluarkan JAIP itu hanya mengesahkan minuman sahaja, bukan makanan.

Mereka telah membalas emel saya dengan menyatakan mereka mendapat pengesahan dari SAS-H Consultants Sdn.Bhd. (CO.NO. 704021-P) di mana mengikut mereka, syarikat ini bekerja rapat dengan JAKIM dan mengikut ISO 1500-2004.

Soalannya apakah benar kenyataan mereka ini.

Selain itu, mereka menegaskan premis mereka adalah 'Pork Free'. Itu maklum kerana menunya sememangnya tidak ada hidangan tersebut. Cuma, kemusykilannya bagaimana status sembelihan ayam untuk makanan mereka kerana ada beberapa hidangan mengandungi
ayam.

Terima kasih.
Assalamu'alaikum.

Tarikh Aduan :

02/01/2009 - 13:12:34

Jawapan :

Assalamualaikum SAS-H Consultants Sdn.Bhd. tidak diiktiraf oleh HDC mahupun JAKIM di dalam pengeluaran sijil halal. Kenyataan tentang bekerja rapat dengan JAKIM dan mematuhi MS1500:2004 tidak dapat dipastikan kerana tidak sebarang hubungan atau perjanjian antara kedua belah pihak. Sekian, Terima kasih.

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

Snek kanak-kanak kek cokelat London Choco Roll di bawah syarikat LONBISCO pembungkus berwarna ungu mengandungi Emulsifier kod E471 yg saya difahamkan mengandungi lemak babi.

Namun, produk ini mengandungi logo halal & sedang rancak diiklankan di televisyen.

Mohon pihak anda untuk menyiasat tentang perkara ini & sekiranya tidak halal untuk dimakan oleh umat Islam, tolong wartakan segera agar kandungan haram tersebut tidak menjadi darah daging Muslim.

Sekiranya pemahaman saya tentang E471 tersebut salah, usah diperbesarkan hal ini & maklumkan saya melalui emel di atas.

Sekian, terima kasih di atas kerjasama anda.

Tarikh Aduan :

19/12/2008 - 15:55:47

Jawapan :

Assalamualaikum LONDON BISCUITS BERHAD adalah pemegang sijil halal HDC, E471 tidak semestinya mengandungi lemak khinzir. Ia adalah kod pengemulsi bagi Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate (Mono- and diglycerides of fatty acids) . Bahan ini boleh dihasilkan daripada tumbuhan (sawit) dan haiwan. Jika produk tersebut telah mendapat pengesahan halal, sudah pasti E471 tersebut dihasilkan daripada sumber yang halal. Terima kasih

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

Asslammualaikum. ..saya ingin tanya kepada pihak jakim...kedai CHICKEN RICE SHOP adakah halal untuk umat islam makan makanan di kedai itu?

Tarikh Aduan :

12/12/2008 - 01:28:11

Jawapan :

Assalamualaikum. . The Chicken Rice Shop (TCRS) mendapat pengesahan halal Malaysia.Kesemua outlet dan dapur utama telah mendapat pengesahan halal. Syarikat ini dedikasi di dalam mematuhi prosedur pensijilan halal Malaysia. Sekian, terima kasih.

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

Mamee Monster Noodle Snack chicken flavour mempunyai logo hala Jakim tetapi perencah didalamnya tidak mempunyai lo halal Jakim cuma logo halal biasa.

Soalan: Adakah Jakim memeriksa kesemua kandungan makanan tersebut atau hanya sebahagian sahaja dan adakah perencah tersebut halal atau sebaliknya.

Tarikh Aduan :

07/11/2007 - 10:16:31

       Jawapan:

Salam. Syarikat tersebut adalah pemegang sijil pengesahan halal yang sah dari JAKIM. JAKIM telah mengadakan pemeriksaan menyeluruh terhadap semua produk yang disahkan halal oleh kami. Ini termasuk keadaan premis, pekerja, bahan pembungkus, ramuan dan segala bahan yang berkaitan dengan proses penghasilan seseuatu produk.Pemantauan dari semasa ke semasa juga dilakukan oleh para pegawai JAKIM.Bagi menjawab soalan tuan/puan, kami perencah dan produk yang dinyatakan adalah halal. Harap maklum.

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

I've received and email for Ice Cream Walls Mini Popper
I also have the PDF format of it
i want to forward it to you but i just don't know how

please call me

Tarikh Aduan :

26/09/2007 - 11:19:02

Jawapan :

Salam, Ais krim Walls telah mendapat sijil pengesahan halal dari Badan Islam yang diiktiraf JAKIM.Walls pasaran Malaysia adalah halal dan selamat digunakan. Terima kasih.

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

Assalamualaikum Tuan,

Saya adalah penggemar dan sejak dahulu lagi sehingga sekarang saya minum minuman ringan jenama Ribena. sebelum ini saya telah diberitahu rakan bahawa ia mengandungi sedikit arak, tapi saya tidak endahkan kerana tiada bukti kukuh. dan baru-baru ini saya telah menerima emel dari rakan lain yg mengatakan Ribena mengandugi arak (saya tidak pasti samaada arak atau alkohol).

Jadi persoalannya, adakah jenama minuman itu selamat diminum oleh pengguna Islam terutamanya kerana ramai diluar sana keliru tentang anggur dan arak dalam minuman tersebut.

Sekian terima kasih.

Wassalam.

Tarikh Aduan :

18/03/2009 - 04:23:01

Jawapan :

Waalikumsalam. .wbkt terima kasih kerana bertanya. Untuk makluman tuan, minuman jenama ribena keluaran syarikat GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE SDN BHD telah pun mendapat pengiktirafan halal sejak daripada JAKIM lagi.Sumber yang terkandung di dalam minuman tersebut bebas dari unsur alkohol dn selamat diminum oleh pengguna islam.Untuk maklumat lebih lanjut sila layari direktori e-halal.hdcglobal. com. Sekian Terima Kasih.

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan :

Saya ada mendapat email menyatakan produk Ayam AA ditarik balik status halal. Adakah dakwaan itu benar dan saya minta kekeliruan ini dihebahkan kerana satakat ini saya tidak dapat mencari laporan yang official mengenainya. Saya cuba cari di direktori tetapi tiada yang berkaitan produk Ayam AA.

Tarikh Aduan :

14/01/2009 - 00:43:53

Jawapan :

Produk Ayam AA telah ditarik sijil halal oleh Jab Agama Islam Negeri Perak. Pihak Jakim/HDC tidak mengeluarkan sijil halal untuk syarikat tersebut.Jab Agama Islam yang mengeluarkan sijil halal untuk syarikat Ayam AA. Terima kasih

 

This message has been scanned by TM antivirus for viruses and spyware and found to be clean.

1b.

Re: Fwd: SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC

Posted by: "agai@017" agai_disini@yahoo.com.my

Sat Apr 24, 2010 9:20 pm (PDT)mengikut sumber yang sy tahu....syarikat ni masih telah membuat permohonan sijil halal...tp masih belum mendapat sijil.
setahu sy....sijil halal diberi kepada semua jenis makanan yang dijual dalam premis tu...bukan minuman atau makanan sahaja

________________________________
From: ahmad sopuan abdullah <asafahaha@yahoo.com.my>
To: abangzam@yahoo.com; Mohd Sulaiman Abdullah <mdsman@tm.com.my>; aida faizal <aidashaza@yahoo.com>; amir kharul b. daud <amei_78@yahoo.com>; angah phg <lynanigina@yahoo.com>; auto <automobil@yahoogroups.com>; azman@kpkt.gov.my; badrul kuis <sym_bd@yahoo.com>; blackriss blackriss <black_kriss@yahoo.com>; ct.libra68@gmail.com; faezah_pian <aquasix03@yahoo.com>; faiz wahid <mrotai1509@yahoo.com>; ghah@oum.edu.my; hanisah_leman <leave89@yahoo.com.my>; ika_cute@yahoo.com.my; iqbal <iqbal_h@streamyx.com>; manja phg <qa_seh@hotmail.com>; mohd azrul mas saud <azrul@doe.gov.my>; mas_tapa <hmastura@yahoo.com>; radzali siput <radzhali@yorke.com.my>; ridzuan a idrus <plexus@tm.net.my>; rosleena <rosleena_88@yahoo.com>; syedhamal@gmail.com; zulhanif zul <yaya12july@yahoo.com>
Sent: Saturday, 24 April 2010 23:16:38
Subject: www.auto.pdniaga.com - Fwd: SOAL JAWAB HALAL JAKIM/HDC

 

Assalamu'alaikum

Saya telah menghantar emel ke Oldtown White Coffree untuk menanyakan sijil halal yang dipaparkan dalam lawan web mereka (oldtown.com. my>>our business>>our lourels) tentang mengapa sijil dikeluarkan JAIP itu hanya mengesahkan minuman sahaja, bukan makanan.

Mereka telah membalas emel saya dengan menyatakan mereka mendapat pengesahan dari SAS-H Consultants Sdn.Bhd. (CO.NO. 704021-P) di mana mengikut mereka, syarikat ini bekerja rapat dengan JAKIM dan mengikut ISO 1500-2004.

Soalannya apakah benar kenyataan mereka ini.

Selain itu, mereka menegaskan premis mereka adalah 'Pork Free'. Itu maklum kerana menunya sememangnya tidak ada hidangan tersebut. Cuma, kemusykilannya bagaimana status sembelihan ayam untuk makanan mereka kerana ada beberapa hidangan mengandungi ayam.

Terima kasih.
Assalamu'alaikum.
Tarikh Aduan : 02/01/2009 - 13:12:34
Jawapan : Assalamualaikum SAS-H Consultants Sdn.Bhd. tidak diiktiraf oleh HDC mahupun JAKIM di dalam pengeluaran sijil halal. Kenyataan tentang bekerja rapat dengan JAKIM dan mematuhi MS1500:2004 tidak dapat dipastikan kerana tidak sebarang hubungan atau perjanjian antara kedua belah pihak. Sekian, Terima kasih.

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan : Snek kanak-kanak kek cokelat London Choco Roll di bawah syarikat LONBISCO pembungkus berwarna ungu mengandungi Emulsifier kod E471 yg saya difahamkan mengandungi lemak babi.

Namun, produk ini mengandungi logo halal & sedang rancak diiklankan di televisyen.

Mohon pihak anda untuk menyiasat tentang perkara ini & sekiranya tidak halal untuk dimakan oleh umat Islam, tolong wartakan segera agar kandungan haram tersebut tidak menjadi darah daging Muslim.

Sekiranya pemahaman saya tentang E471 tersebut salah, usah diperbesarkan hal ini & maklumkan saya melalui emel di atas.

Sekian, terima kasih di atas kerjasama anda.
Tarikh Aduan : 19/12/2008 - 15:55:47
Jawapan : Assalamualaikum LONDON BISCUITS BERHAD adalah pemegang sijil halal HDC, E471 tidak semestinya mengandungi lemak khinzir. Ia adalah kod pengemulsi bagi Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate (Mono- and diglycerides of fatty acids) . Bahan ini boleh dihasilkan daripada tumbuhan (sawit) dan haiwan. Jika produk tersebut telah mendapat pengesahan halal, sudah pasti E471 tersebut dihasilkan daripada sumber yang halal. Terima kasih
ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan : Asslammualaikum. ..saya ingin tanya kepada pihak jakim...kedai CHICKEN RICE SHOP adakah halal untuk umat islam makan makanan di kedai itu?
Tarikh Aduan : 12/12/2008 - 01:28:11
Jawapan : Assalamualaikum. . The Chicken Rice Shop (TCRS) mendapat pengesahan halal Malaysia.Kesemua outlet dan dapur utama telah mendapat pengesahan halal. Syarikat ini dedikasi di dalam mematuhi prosedur pensijilan halal Malaysia. Sekian, terima kasih.

ADUAN HALAL ON-LINE
Aduan : Mamee Monster Noodle Snack chicken flavour mempunyai logo hala Jakim tetapi perencah didalamnya tidak mempunyai lo halal Jakim cuma logo halal biasa.

Soalan: Adakah Jakim memeriksa kesemua kandungan makanan tersebut atau hanya sebahagian sahaja dan adakah perencah tersebut halal atau sebaliknya.
Tarikh Aduan : 07/11/2007 - 10:16:31
       Jawapan: Salam. Syarikat tersebut adalah pemegang sijil pengesahan halal yang sah dari JAKIM. JAKIM telah mengadakan pemeriksaan menyeluruh terhadap semua produk yang disahkan halal oleh kami. Ini termasuk keadaan premis, pekerja, bahan pembungkus, ramuan dan segala bahan yang berkaitan dengan proses penghasilan seseuatu produk.Pemantauan dari semasa ke semasa juga dilakukan oleh para pegawai JAKIM.Bagi menjawab soalan tuan/puan, kami perencah dan produk yang dinyatakan adalah halal. Harap maklum.


ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan : I've received and email for Ice Cream Walls Mini Popper
I also have the PDF format of it
i want to forward it to you but i just don't know how

please call me
Tarikh Aduan : 26/09/2007 - 11:19:02
Jawapan : Salam, Ais krim Walls telah mendapat sijil pengesahan halal dari Badan Islam yang diiktiraf JAKIM.Walls pasaran Malaysia adalah halal dan selamat digunakan. Terima kasih.

ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan : Assalamualaikum Tuan,

Saya adalah penggemar dan sejak dahulu lagi sehingga sekarang saya minum minuman ringan jenama Ribena. sebelum ini saya telah diberitahu rakan bahawa ia mengandungi sedikit arak, tapi saya tidak endahkan kerana tiada bukti kukuh. dan baru-baru ini saya telah menerima emel dari rakan lain yg mengatakan Ribena mengandugi arak (saya tidak pasti samaada arak atau alkohol).

Jadi persoalannya, adakah jenama minuman itu selamat diminum oleh pengguna Islam terutamanya kerana ramai diluar sana keliru tentang anggur dan arak dalam minuman tersebut.

Sekian terima kasih.

Wassalam.
Tarikh Aduan : 18/03/2009 - 04:23:01
Jawapan : Waalikumsalam. .wbkt terima kasih kerana bertanya. Untuk makluman tuan, minuman jenama ribena keluaran syarikat GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE SDN BHD telah pun mendapat pengiktirafan halal sejak daripada JAKIM lagi.Sumber yang terkandung di dalam minuman tersebut bebas dari unsur alkohol dn selamat diminum oleh pengguna islam.Untuk maklumat lebih lanjut sila layari direktori e-halal.hdcglobal. com. Sekian Terima Kasih.
ADUAN HALAL ON-LINE

Aduan : Saya ada mendapat email menyatakan produk Ayam AA ditarik balik status halal. Adakah dakwaan itu benar dan saya minta kekeliruan ini dihebahkan kerana satakat ini saya tidak dapat mencari laporan yang official mengenainya. Saya cuba cari di direktori tetapi tiada yang berkaitan produk Ayam AA.
Tarikh Aduan : 14/01/2009 - 00:43:53
Jawapan : Produk Ayam AA telah ditarik sijil halal oleh Jab Agama Islam Negeri Perak. Pihak Jakim/HDC tidak mengeluarkan sijil halal untuk syarikat tersebut.Jab Agama Islam yang mengeluarkan sijil halal untuk syarikat Ayam AA. Terima kasih

________________________________
This message has been scanned by TM antivirus for viruses and spyware and found to be clean.

Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Start Searching

Find everything

you're looking for.

Find helpful tips

for Moderators

on the Yahoo!

Groups team blog.

Yahoo! Groups

Mental Health Zone

Find support for

Mental illnesses

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Senarai Web:
•      Kad Kahwin - http://www.kadkahwin.biz     
•      Pengiklanan PERCUMA - http://www.interniaga.com     
•      Kad Nama Online - http://www.kadnama.com     
•      Koleksi Lirik Lagu - http://www.liriklagu.interniaga.com      
•      Blog, Video & MP3 - http://www.pdniaga.multiply.com 
•      Kad IPC Shopping - http://www.empay4u.com
•      PD Niaga Blog - http://pdniaga-blog.blogspot.com
•      Jana Iklan – http://www.janaiklan.com

Senarai Group & Keahlian Melalui Email:
1.  automobil-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/automobil 
2.  HitZ-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/HitZ
3.  pdniaga-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/pdniaga 
4.  dunia-politik-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/dunia-politik 
5.  bolasepak-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/bolasepak 
6.  auto-chat-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/auto-chat 
7.  ArenaPC-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/ArenaPC 
8.  pd-net-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/pd-net 
9.  interniaga-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/interniaga
10. EBuku2-subscribe@yahoogroups.com   
http://groups.yahoo.com/group/EBuku2U
10. JanaIklan-subscribe@yahoogroups.com   
http://groups.yahoo.com/group/JanaIklan
MARKETPLACE

Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.


Welcome to Mom Connection! Share stories, news and more with moms like you.


Hobbies & Activities Zone: Find others who share your passions! Explore new interests.

No comments: