Tuesday, August 28, 2012

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3350[1 Attachment]

2 New Messages

Digest #3350
1
Proton new car by "Jagathies Kannasan" vishnu_vd

Messages

Mon Aug 27, 2012 10:36 am (PDT) . Posted by:

"Jagathies Kannasan" vishnu_vd

Dear friends,

Promotion from authorized Sales Proton Edar Sdn Bhd.
 
Graduate scheme and government scheme available for full loan-need only offer letter
Zero down payment available for selected model.
So for all the friends please grab this opportunity if you plan to buy or change your car.We also accept trade in.Thank you all again to your continues support. 

For more info please call/sms/email to jega at 012-3332230      

Regards,
jega            
012-3332230      
Attachments with this message:
1 of 1 Photo(s)

Tue Aug 28, 2012 4:47 am (PDT) . Posted by:

"-::eSpAcE9808::-" rienacom

Jika PR nak turun harga kereta macam-macam hangpa kata..tapi dalam diam-diam dok kaji harga......
Posted by Kedah Lanie

PKR: Proton masih mampu bersaing

Nurul Izzah Anwar, Rafizi Ramli & Sim Tze Tzin

SEMAKAN semula Dasar Automotif Negara (NAP2012) yang kini sedang dijalankan oleh Kementerian Industri dan Perdagangan Antarabangsa (MITI) memberi ruang kepada pengurangan cukai eksais secara berperingkat untuk menurunkan harga kereta.

Peluang ini juga perlu dimanfaatkan sepenuhnya untuk memperbetulkan pelbagai herotan di dalam industri automotif negara.

Kebelakangan ini, pimpinan Umno/Barisan Nasional sering memainkan sentimen perkauman termasuklah di dalam isu penurunan harga kereta, dengan memberi alasan pengurangan cukai eksais akan memufliskan Proton dan industri automotif tempatan.

Tindakan tidak bertanggungjawab ini bertujuan menanam perasaan perkauman di kalangan rakyat dengan menuduh cadangan menurunkan harga kereta ini bertujuan untuk membunuh Proton yang mengakibatkan puluhan ribu rakyat (kebanyakannya Melayu/Bumiputera) akan hilang pekerjaan.

Salah satu pertimbangan utama yang diambil PKR semasa mencadangkan penurunan harga kereta adalah kemampuan Proton dan perusahaan automotif tempatan bersaing. PKR mengiktiraf kejayaan Proton dan yakin ia mampu maju jauh ke depan melihatkan keupayaannya bertahan walaupun sudah tidak mendapat perlindungan rebat cukai eksais bermula tahun 2005.

Malah, sebenarnya Umno/Barisan Nasional yang mengambil keputusan menamatkan rebat cukai eksais yang diberikan kepada Proton pada 2005. Sejak dari itu, kereta-kereta keluaran Proton dan perusahaan automotif nasional yang lain terpaksa membayar cukai eksais yang sama seperti juga kereta-kereta berjenama antarabangsa.

Bantuan kewangan terbesar yang diperolehi oleh Proton kini bukan lagi dalam bentuk perlindungan cukai, tetapi geran 'penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk membolehkannya menerokai rekaan dan teknologi yang lebih baik. Penyata kewangan Proton bagi tahun 31 Mac 2011, dari Laporan Tahunan Proton 2011, menunjukkan ia mendapat geran R&D berjumlah RM175 juta.

Jumlah ini adalah jauh lebih rendah dari rebat cukai eksais bernilai berbilion ringgit yang diberikan setiap tahun kepada Proton sehingga tahun 2005. Keupayaan Proton terus bersaing dan memperkenalkan beberapa model baru selepas tahun 2005 membuktikan bahawa Proton boleh terus kekal beroperasi walaupun tanpa dilindungi rebat cukai eksais.

Sebab itu, PKR berpendapat dakyah perkauman yang dimainkan oleh Umno/Barisan Nasional kononnya penurunan harga kereta akan memufliskan Proton sebenarnya menghina tenaga profesional di Proton dan perusahaan automotif tempatan lain yang kebanyakannya Melayu/Bumiputera.

Jawapan-jawapan pimpinan Umno/Barisan Nasional yang masih menggambarkan seolah-olah Proton dan perusahaan automotif tempatan masih mendapat perlindungan cukai eksais adalah berniat jahat yang memangsakan Proton demi kepentingan politik Umno/Barisan Nasional.

PKR yakin Proton dan perusahaan automotif tempatan akan mampu berdikari dan bersaing pada harga yang tidak membebankan rakyat.

Komitmen PKR adalah mempertahankan peluang pekerjaan dan kebajikan puluhan ribu pekerja di dalam sektor automotif negara, bukannya mengikut karenah bekas pimpinan negara yang mengongkong Proton semata-mata kerana mahu menjaga peninggalan pemerintahan beliau.

Oleh itu, PKR yakin pelan perniagaan Proton yang menitikberatkan penggunaan kapasiti pengeluarannya di kilang-kilangnya, melalui kerjasama untuk memasang kereta-kereta berjenama lain akan berjaya mempertahankan pekerjaan sedia ada, malah mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan baru.

Nurul Izzah Anwar, Naib Presiden PKR

Rafizi Ramli, Pengarah Strategi PKR

Sim Tze Tzin, Timbalan Ketua Penerangan PKR

Apa akan jadi apabila PR turunkan harga kereta...???
Posted by Kedah Lanie

GROUP FOOTER MESSAGE
Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
        Pdniaga Grafik - http://pdniagagrafik.blogspot.com

Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
        Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:         Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com  
        The Paradise Of Marketplace - http://carimudah.com     
        Kad Kahwin Online - http://kadkahwin.biz     
        Kataloh Online Business Index - http://kataloh.com  
        OILYMAN - http://oilyman.com.my

No comments: