Friday, October 2, 2009

www.auto.pdniaga.com - Digest Number 2455[2 Attachments]

Messages In This Digest (9 Messages)

1a.
Re: Fw: Liberalisasi Dasar Automotif:Proton hilang kelebihan From: riXal
2.1.
Re: plet motor From: faren@yahoogroups.com
3a.
Re: Kenangan Raya 2009 From: Azmi OilyMan
3b.
Re: Kenangan Raya 2009 From: Shahrul Izwan
3c.
Re: Kenangan Raya 2009 From: Nazri Ahtar
3d.
Re: Kenangan Raya 2009 From: Quwarrizxmy Qurraizy
3e.
Re: Kenangan Raya 2009 From: Azmi OilyMan
4.
Ucapan Terima Kasih Dari OilyMan From: Azmi OilyMan
5.
Merawat dan Memulihkan Mesin Aus From: Azis Rifai

Messages

1a.

Re: Fw: Liberalisasi Dasar Automotif:Proton hilang kelebihan

Posted by: "riXal" irief2@yahoo.com   irief2

Thu Oct 1, 2009 7:16 pm (PDT)




fuhhh rilek2 sumer..... raye x abis lg ni jgn emosi sgt...huhuhuhu

p/s: ade x bdk2 sini call aku masa blk raye ganu aritu???

________________________________
From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Thursday, October 1, 2009 1:34:09 AM
Subject:Re: www.auto.pdniaga.com - Fw: Liberalisasi Dasar Automotif:Proton hilang kelebihan

salam,

pendapat saya,

proton as budak baru belajar pun baru belajar la jugak....tapi napa pembeli kat malaysia dianak tirikan. jual kat malaysia lagi mahal compared dengan jual kat UK... kat arab.....
rgds,
Nazri Ahtar

teringat zaman2 proton cares dulu... hantor kat UK injection... .kat mesia... carb je.... sadis tul !

________________________________
From: Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@ wdc.com>
To: automobil@yahoogrou ps.com; warga_kilang@ yahoogroups. com
Sent: Thursday, October 1, 2009 10:55:15 AM
Subject:RE: www.auto.pdniaga. com - Fw: Liberalisasi Dasar Automotif:Proton hilang kelebihan

salam,
saya xnak sentuh bab politik atau rega keta sebab masing2
dah paham..so xyah la nak ulang menda yg kita dah paham..cuma pendapat saya
ialah "its better late than never"...saya sendirik pakai keta wira dan pada saya
proton memang tak sempoi tapi ianya reliable dan mentenen pun murah...hari tu
tukar timing belt 100,000km,3 belt external dan enjin mounting sebijik
semua skali RM230/= temasuk upah...alhamdulilla h setakat nie sejak saya guna
keta tu sejak beli xder langsung bagi masalah...

memang satu ketika dulu proton memang sgt teruk..rega mahal
kualiti tarak...tapi dlm 3-4 tahun kebelakangan ini saya tgk byk perubahan
dibuat...perlu kita ingat bahwa proton masih lagi baru walaupun usia dah
mencecah 20an...tidak seperti jenama lain,proton xdak kelebihan dari talent
ataupun "vast pool of resource" yg dimiliki oleh keta jenama luar...malah keta
jenama luar cam toyota,honda atau mercedes tu pun penah melalui fasa yg sama cam
proton..usia depa lani kebykan dah 100++..so sendirik mau paham la...satu yg
saya puji pasai proton ni ialah usaha kakitangan depa yg kebanyakannya org
melayu utk buat r&d sendiri dlm membangunkan teknologi keta sendiri..kawan
saya sendiri terlibat dlam r&d "Variable Intake Manifold" yg kini digunakan
utk enjin campro CPS...so bayangkan selama ni kita menghentam org melayu kita
sendiri...saya tak pasti sejauh mana penglibatan Lotus tapi saya rasa engineer
tempatan should also being given the credit...

saya bukanla berniat nak membangkitkan semangat patriotik
atau pun semangat cintakan barangan buatan mesia bla3x...tapi dlm hal ni sebelum
kita nak mengatakan sesuatu elok kita selidik dulu dari semua
hal...

proton masih lagi jauh ketinggalan dari segi
kualiti,teknologi dan pengalaman kalau banding dgn jenama impot tapi proton is
improving... saya rasa adalah lebih elok kita bagi ruang utk proton
bernafas...

Proton perlu sentiasa dikritik sepanjang masa tapi biarlah
kritikan tu kritikan yg membina utk kebaikan..jgnla sampai
menghentam sampai mampos seolah-olah macam proton
tu lagi jahat dari Iblis,langsung xder kebaikan yg dibuat...

kalau diantara tuan2 yg mampu,beli je keta jenama
impot..saya sendirik penah rekemen kat member Nissan Sentra..asalnya beliau nak
beli Perdana...tapi jgn sekali kita pinggirkan langsung jenama
tempatan...

saudara razali,saudara wahab(warga kilang) dan saudara
syukri(warga kilang)adalah antara usahawan/peniaga tempatan..bayangkan tgk kalau
saya/majoriti ahli e-grup kata barangan depa ni x bule
pakai....

fikir2kanlah. ..

salamz...

kalau tengok pada politik malaysia .. rasa2 untuk masa terdekat ni mimpi
disiang hari jer la kalau duk mengharapkan harga kereta murah .. tengok la nanti
macam2 cukai depa akan buat ..cukai jualan la ..cukai perkhidmatan la.... silap2
cukai RON 97 pun depa akan kenakan ..hahahahaha. .. pendek kata cukai yang
disini turun .. cukai yang disinun pulak depa balun ......malaysia kan serba
boleh kalau bab2 untuk membebankan rakyat.

________________________________
From: "- Upin@Ipin -"
<rienacom@yahoo. com.sg>
To: zzxrenaultmalaysia
<renaultmalaysia@ yahoogroups. com>
Sent: Tuesday, September 29, 2009 10:22:55
PM
Subject:www.auto.pdniaga. com -
Fw: Liberalisasi Dasar Automotif:Proton hilang
kelebihan

Nak tanya, dengan adanya AFTA ni pada
bulan depan, adakah harga semua kereta juga akan turun?
Kalau harga kereta baru turun,
bermakna nak trade-inpun turun jugalah. Problem juga ni.....
Ada sapa2 yang boleh
terangkan?

-----
Original Message -----
From: azman ahmad

Subject: Re: RG09...Liberalisasi Dasar Automotif:Proton hilang
kelebihan


Syukur alhamdullailah akhirnya apa yg diperjuangkan selama ini dan
disuarakan telah menyedarkan bahawa Proton sudah 25 tahun di Mlaysia sekadar
jaguh kampung. Rakyat diperbodohkan dan disogok dgn harga yg tak berpatutan
dengan kuality.

selamat tinggal proton...... .........
......

newsforwarderĂ‚®Ă˘„¢ <3@pendekarblogger.
com>
Posted by Paktam
Dasar Automotif Negara (National Automotive Policy,
NAP) yang dikaji semula akan diumumkan Kementerian Perdagangan Antarabangsa Dan
Industri (MITI) pada Oktober ini. NAP ini dijangka memberi kesan yang
besar terhadap industri automotif negara, malah bakal mengubah masa depan kereta
nasional yang selama ini dilindungi kerajaan.
Proton Holdings Bhd sebagai teras industri
automotif negara kini berdepan dengan pemindaan NAP, dan liberalisasi pasaran
lantaran Asean Free Trade Agreement (AFTA). Persoalannya, sejauh
manakah Proton boleh bertahan?
Walaupun NAP yang dikaji semula ini bakal
diumumkan pada Oktober, namun kandungan dasar tersebut telah tersebar.
Sebagaimana yang diketahui, NAP ini akan merombak dan membawa perubahan yang
mendadak dari segi struktur dalam industri automotif.
Antaranya, dua teras perubahan yang akan memberi
impak kepada Proton Holdings Bhd adalah liberalisasi pasaran industri automotif
tempatan, dan persaingan lantaran penyelidikan dan pembangunan (R&D)
teknologi baru.
Garis pemisah &
definisi baru
Dalam NAP baru, syarikat automitif di Malaysia
tidak lagi dipisahkan dengan kereta nasional dan kereta bukan nasional.
Sebaliknya, garis pemisah yang baru ialah kereta tempatan (local) dan
kereta bukan tempatan (non-local).
Dalam pendefinisian yang baru, kereta yang dibuat
atau dipasang di tempatan, akan diklasifikasikan sebagai kereta tempatan.
Syarikat pelabur asing mahupun syarikat kereta tempatan akan menikmati
keistimewaan yang samarata. Sementara itu, kerajaan berniat untuk
mengambil sikap yang lebih terbuka terhadap syarikat yang ingin mendirikan
kilang pembuatan atau pemasangan kereta di Malaysia.
Langkah ini bertujuan untuk menarik lebih pelabur
asing untuk melabur di Malaysia, terutamanya pelaburan langsung luar negara yang
boleh membawa nilai tambahan (value added). Dahulunya, pengilang
kereta asing memberi tumpuan utama dalam perusahaan kereta pemasangan tempatan
(Completely Knocked Down, CKD). Perusahaan ini tidak melibatkan
penyelidikan dan pembangunan teknologi baru.
Beberapa tahun kebelakangan ini, pelaburan asing
dalam perusahaan pemasangan kereta semakin berkurangan. Lebih-lebih lagi,
kecenderungan NAP untuk melindungi kereta nasional telah mengakibatkan banyak
pengilang asing untuk memindahkan perusahaan pemasangan kereta ke negara jiran
yang menawarkan lebih banyak keistimewaan, seperti negara Thai dan
Indonesia.
Proton hilang kedudukan
istimewa
Lebih penting, setelah AFTA dilaksanakan, cukai
import menurun secara mendadak kepada 5% maksimanya. Import car
franchiser mendapati, kos untuk mengimport kereta dari Thai ke Malaysia
adalah lebih rendah berdasarkan AFTA. Ini menjurus kepada satu situasi di
mana kereta yang diimport terus dari negara jiran lebih banyak daripada "kereta
import yang dipasang" di tempatan.
Jelas, dalam NAP yang baru, kerajaan terpaksa
mengambil dasar yang lebih terbuka dan mesra pelabur asing. Kerajaan
berharap untuk mengembalikan keyakinan pelabur asing, lantas membawa masuk lebih
pelaburan dalam bidang R&D.
Pada asasnya, langkah ini telah mewujudkan
senario yang baru dari apa yang sedia wujud selama 20 tahun ini -- monopoli
Proton dalam pasaran kereta negara. Menurut definisi baru, Proton tidak
lagi menikmati keistimewaan sebagai "kereta nasional", tetapi perlu bersaing
dengan semua syarikat "kereta tempatan".
Liberalisasi industri kereta mungkin merupakan
khabar buruk buat kereta Proton dalam jangka pendek. Namun, sekiranya
dilihat dari sudut jangka panjang, kereta Proton tidak boleh berselindung di
bawah naungan kerajaan untuk selama-lamanya, berpuas hati dengan gelaran "jaguh
kampung" tanpa mempedulikan cabaran globalisasi.
Kini, kereta Proton hanya mempunyai dua jalan,
sama ada menjalankan reformasi secara menyeluruh, mempertingkatkan diri ke
peringkat rantai nilai tambahan (value added chain), atau membilang
hari-hari terakhir apabila dirinya tersingkir dari pasaran...
Untuk kereta Proton, mengikatkan diri dengan
rantai nilai tambahan merupakan cabaran yang sukar. Dalam jangka 25 tahun
yang lalu, kebanyakan masanya Proton merupakan Mitsubishi based car,
iaitu kereta dengan enjin dan rekaan Mitsubishi tetapi berlabel Proton.
Proton tidak menerokai penyelidikan dan
pembangunan yang tersendiri. Hanya beberapa tahun kebelakangan ini,
barulah Proton memulakan penyelidikan dan pembangunan enjin sendiri.
(Bahagian pertama,
bersambung)
*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting
Lim Hong Siang.

2.1.

Re: plet motor

Posted by: "faren@yahoogroups.com" faren@yahoogroups.com

Thu Oct 1, 2009 7:17 pm (PDT)



pls hide my id

kalau citer bab tau n tak tau ni...berapa ramai rakyat m'sia yg tau tp buat jgk kesalahan..padahal benda dh tau salah..macam lampu isyarat merah...dr kecik tau kan...kalau lampu merah kene berenti...tp berapa ramai yg tetap jalan jugak walau lampu dh merah..so kesimpulannya la kan...kau akan dianggap buat kesalahan apabila ditangkap or disaman..so selagi kau tk kene dua benda tu...benda yg salah kau buat tu..belum dikira bersalah..so pikir2 kan la...

________________________________
From: automobil@yahoogroups.com [automobil@yahoogroups.com] On Behalf Of Shahrul Izwan [Shahrul.Izwan@wdc.com]
Sent: Thursday, October 01, 2009 10:30 AM
To: automobil@yahoogroups.com; warga_kilang@yahoogroups.com
Subject: www.auto.pdniaga.com - RE: [warga_kilang] plet motor

Salam,
Saya termasuk dlm kategori xtau tapi pada masa yg sama gak saya rasa ramai xtau @ lupa sebab rata2-saya rasa dlm 80%-moto buat kesalahan yg sama�xpalah utk yg lupa kita peringatkan..kepada yg tak tau kita bgtau :)�.

Salamz�

________________________________
From: Ibrahim Hassan
Sent: Thursday, October 01, 2009 10:16 AM
To: Shahrul Izwan; automobil@yahoogroups.com; warga_kilang@yahoogroups.com
Subject: RE: [warga_kilang] plet motor

Salam Shahrul and Wargakilang,

Untuk pengetahuan semua memanglah kena ader sticker kat belakang no plet tu warna hitam,
sebab no plet dah warna putih pastu background dia kenalah warna hitam,ini untuk memudahkan
pihak berkuasa melihat dan jugak memantau plet no.tersebut.
Ehhh kan dah lama benda ni dikuatkuasakan....
-----Original Message-----
From: warga_kilang@yahoogroups.com [mailto:warga_kilang@yahoogroups.com]On Behalf Of Shahrul Izwan
Sent: Thursday, October 01, 2009 9:36 AM
To: automobil@yahoogroups.com; warga_kilang@yahoogroups.com
Subject: [warga_kilang] plet motor

salam semua dan selamat hari raya,
ni nak bgtau,itu hari moto kena tahan rod block..saya tanya pasai apa..polis tu bgtau no plet depan moto saya ada problem...moto saya kaler biru,saya guna no plet stiker..jadik kesalahan saya ialah saya tak letak background hitam utk no plet depan moto saya tu...saya dilepaskan dgn amaran supaya saya membetulkan keadaan plet saya tu...jadik utk pengguna motosikal,kalau motor tuan2:-
1.kaler selain hitam
2.menggunakan plet berbentuk stiker utk plet depan
pastikan background plet kaler hitam..ianya dibuat dgn melekatkan stiker hitam,pastu baru dilekatkan stiker huruf/nombor diatasnya..saya rasa ramai yg samada taktau @ lupa pasal menda nie sebab saya tgk ramai yg plet depan xder background hitam...bule kena saman RM150/=...kos nak buat tu dlm RM7/=...biasanya polis x kacau tah pasai pa haritu depa kacau..saya pun xtau pasal menda ni sebab masa beli moto memang dah mai camtu...

salamz...

3a.

Re: Kenangan Raya 2009

Posted by: "Azmi OilyMan" mr.oilyman@gmail.com   oilymantech

Thu Oct 1, 2009 10:00 pm (PDT)



Salam,

Baru sempat nak bercerita..
Balik kg hari tu dari Shah Alam lalu LPT ke Pasir Puteh Kelantan melalui
Kuala Berang, singgah dipantai Merang utk shopping ikan sblm lalu Tok Bali.
Dari SA jam 4.10pagi, lalu tol Gombak FREE, sampai Karak jam 5.05pagi, dah
kena byr tol. Singgah sbyg subuh kat RnR Temerloh, sampai rmh pkl 1 lebih,
tak sempat solat jumaat.

*Tentang Petrol*
Isi penuh di S'Alam guna Shell RON 95.
Sblm balik KL raya ke-3 tu isi penuh lagi sekali di P.Puteh, Shell RON 95.
Slps dikira...fuel consumption MPV aku ni cuma minum 17sen per km.
Dari Kelantan balik KL habis dlm RM80..lalu jln Gua Musang, rasanya lebih
jimat berbanding Toyota Innova ank sedara aku.
p/s: Masa isi myk kat org dtg salam, rasanya member automobil, tapi lupa lak
nak tanya nama...dia naik Unser kaler maroon. Sori bro..takleh sembang lama
sb kete tgh que pjg nak isi myk.

*Tentang Tayar*
Sblm balik kg tayar dpn ada bocor, dah tampal, ok..
Hari esknya raya tgk angin tayar ada kurang, suspek bocor halus. Tak sempat
g tampal, cuma tambah angin jer. Duk main tambah angin sampai la raya ke-3,
sblm bertolak ke KL baru ada kedai buka, dia check tempat bocor tu sama,
rupanya yg tamap hr tu tak cukup. Dia ckp stok saiz besar hbs stok, so dia
double kan getah penampal tu, masih ada angin keluar sket2. Dia ckp nanti g
tampal guna getah besar.

Raya ke-4 dah ada kat Banting, abg ipar minta tlg htr dia ke BB Bangi..g med
centre. Aku pun tambah angin mcm biasa.. Dari Banting lalu Dengkil ke Bangi
guna jalan lama. Punya syok layan konar sampai tayar berkokok-kokok.. Sampai
Bangi aku tgk angin dah tinggal separuh, mgkn masa layan konar tu getah
penampal turut terkonar.. On d way balik Banting singgah kedai tayar kat BB
Bangi, pomen tayar tu ckp tak boleh tampal dah sebab bocor dah pecah jadi
besar.. So, kena tukar tayar baru. Aku cuma tambah angin dan meneruskan
perjalanan ke Dengkil. Kali ni konar pun sket2 jer, takut angin kuar. Sampai
Dengkil aku singgah kedai tayar yg ada buat tayar lori.. Aku tnya pomen tu
ada tak penampal besar, dia ckp ada.

Tayar dibuka dan penampal tu dimasukkan dari dalam, ini lori biasa pakai,
aku pun 1st time tgk penampal jenis ni..ia mcm paku payung, hujungnya
dimasukkan ke dalam lubang dan tapaknya akan melekat pada dinding tayar. Ia
cover sehingga 2 inci. Aku tanya dia, kalau bocor side wall tayar boleh guna
tak, dia ckp kalau lubang tu tak besar sangat boleh la. Sb aku pernah kena
tayar kena buang walaupun masih baru, bocor side wall punya pasal. Kos aku
kena RM12 + RM6 balancing sb tayar dah kena tanggalkan dari rim.

So far masih ok. Raya ke-7 (26hb) aku ke Kota Tinggi, Johor, bawa rombongan
pertunangan anak sedara. Yg bestnya aku tak perasan roadtax dah mati 25hb,
mati2 ingat 29hb..nasib baik takde apa2.. Gi renew insuran 28hb baru aku tau
apabila kaunter bgtau roadtax mati 25hb..

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY
Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Tel: +60192764645 or +60176930306
E-Mail: azmi@oilyman.com.my
Web: www.oilyman.com.my
Video: http://www.youtube.com/user/mienyak
Forum: http://oilyman.com.my/forum
WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

2009/9/24 - Upin@Ipin - <rienacom@yahoo.com.sg>

>
>
> Selamat Hari Raya, Selamat Bercuti dan Selamat Kembali Bertugas
> kepada semua kawan2.
>
> Inilah kenangan saya semasa balik kampung baru2 ini.
>
> Sebelum sampai susur keluar Sungkai, Perak, saya yang berada
> di lorong kanan, tiba2 terdengar bunyi macam helikopter. Mula2
> saya ingat helikopter Polis. Ingat dah kena samanlah ni.
>
> Tapi, bila tercium bau terbakar, barulah saya perasan tayar
> belakang saya pancit. Beri signal dan terus masuk lorong kecemasan.
>
> Inilah pertama kali saya tukar tayar Espace saya dengan tayar
> spare. Tapi nasib baiklah tempat jack dan tempat turunkan tayar
> tu dekat, tak perlulah nak punggah semua beg2.
>
> Sebelum balik, saya dah check tayar dan sebagainya. Mungkin tayar
> dah expire kot, tu sebab boleh pancit cam tu. Bersyukur kerana saya
> dan family selamat.
>
> Balik kampung ni, saya gunakan minyak RON97 kerana sebelum tu,
> saya gunakan RON95, kereta rasa berat, tak smooth dan susah nak
> start. Dengan RON97, tak ada masalah itu.
>
> Cuma yang pening ialah kat highway, tak ada station minyak yang
> jual RON97. Petronas, semuanya RON95, tak tahu kenapa. Tapi
> yang saya puji Caltex, semua station ada RON97, walaupun kat kg.
>
> Nak dengar juga cerita kawan2 yang balik kg baru2 ni atau yang
> bercuti kat mana2.
>
>
3b.

Re: Kenangan Raya 2009

Posted by: "Shahrul Izwan" Shahrul.Izwan@wdc.com

Fri Oct 2, 2009 3:30 am (PDT)



Salam,

Saya penah 2X tampal tayar guna teknik tampal dari dalam..rega dalam RM15/=
sekali balancing kalau blah penang nie...pada pendapat saya lagi elok kalau
tampal tayar cara camni sebab bila bunga tayar dah nipis,tayar takkan bunyi
dup..dup..dup..kalau tampal tayar guna tiub getah sumbat kat lubang tu lagi
murah dan x perlu bukak tayar tapi bila time bunga tayar nipis akan bunyi la
tayartu...

________________________________

From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On Behalf
Of Azmi OilyMan
Sent: Friday, October 02, 2009 12:43 PM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Kenangan Raya 2009

Salam,

Baru sempat nak bercerita..
Balik kg hari tu dari Shah Alam lalu LPT ke Pasir Puteh Kelantan melalui
Kuala Berang, singgah dipantai Merang utk shopping ikan sblm lalu Tok Bali.
Dari SA jam 4.10pagi, lalu tol Gombak FREE, sampai Karak jam 5.05pagi, dah
kena byr tol. Singgah sbyg subuh kat RnR Temerloh, sampai rmh pkl 1 lebih,
tak sempat solat jumaat.

Tentang Petrol
Isi penuh di S'Alam guna Shell RON 95.
Sblm balik KL raya ke-3 tu isi penuh lagi sekali di P.Puteh, Shell RON 95.
Slps dikira...fuel consumption MPV aku ni cuma minum 17sen per km.
Dari Kelantan balik KL habis dlm RM80..lalu jln Gua Musang, rasanya lebih
jimat berbanding Toyota Innova ank sedara aku.
p/s: Masa isi myk kat org dtg salam, rasanya member automobil, tapi lupa lak
nak tanya nama...dia naik Unser kaler maroon. Sori bro..takleh sembang lama
sb kete tgh que pjg nak isi myk.

Tentang Tayar
Sblm balik kg tayar dpn ada bocor, dah tampal, ok..
Hari esknya raya tgk angin tayar ada kurang, suspek bocor halus. Tak sempat
g tampal, cuma tambah angin jer. Duk main tambah angin sampai la raya ke-3,
sblm bertolak ke KL baru ada kedai buka, dia check tempat bocor tu sama,
rupanya yg tamap hr tu tak cukup. Dia ckp stok saiz besar hbs stok, so dia
double kan getah penampal tu, masih ada angin keluar sket2. Dia ckp nanti g
tampal guna getah besar.

Raya ke-4 dah ada kat Banting, abg ipar minta tlg htr dia ke BB Bangi..g med
centre. Aku pun tambah angin mcm biasa.. Dari Banting lalu Dengkil ke Bangi
guna jalan lama. Punya syok layan konar sampai tayar berkokok-kokok.. Sampai
Bangi aku tgk angin dah tinggal separuh, mgkn masa layan konar tu getah
penampal turut terkonar.. On d way balik Banting singgah kedai tayar kat BB
Bangi, pomen tayar tu ckp tak boleh tampal dah sebab bocor dah pecah jadi
besar.. So, kena tukar tayar baru. Aku cuma tambah angin dan meneruskan
perjalanan ke Dengkil. Kali ni konar pun sket2 jer, takut angin kuar. Sampai
Dengkil aku singgah kedai tayar yg ada buat tayar lori.. Aku tnya pomen tu
ada tak penampal besar, dia ckp ada.

Tayar dibuka dan penampal tu dimasukkan dari dalam, ini lori biasa pakai,
aku pun 1st time tgk penampal jenis ni..ia mcm paku payung, hujungnya
dimasukkan ke dalam lubang dan tapaknya akan melekat pada dinding tayar. Ia
cover sehingga 2 inci. Aku tanya dia, kalau bocor side wall tayar boleh guna
tak, dia ckp kalau lubang tu tak besar sangat boleh la. Sb aku pernah kena
tayar kena buang walaupun masih baru, bocor side wall punya pasal. Kos aku
kena RM12 + RM6 balancing sb tayar dah kena tanggalkan dari rim.

So far masih ok. Raya ke-7 (26hb) aku ke Kota Tinggi, Johor, bawa rombongan
pertunangan anak sedara. Yg bestnya aku tak perasan roadtax dah mati 25hb,
mati2 ingat 29hb..nasib baik takde apa2.. Gi renew insuran 28hb baru aku tau
apabila kaunter bgtau roadtax mati 25hb..

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY
Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Tel: +60192764645 or +60176930306
E-Mail: azmi@oilyman.com.my <mailto:azmi@oilyman.com.my>
Web: www.oilyman.com.my <http://www.oilyman.com.my>
Video: http://www.youtube.com/user/mienyak
<http://www.youtube.com/user/mienyak>
Forum: http://oilyman.com.my/forum <http://oilyman.com.my/forum>
WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

2009/9/24 - Upin@Ipin - <rienacom@yahoo.com.sg
<mailto:rienacom@yahoo.com.sg> >

Selamat Hari Raya, Selamat Bercuti dan Selamat Kembali Bertugas

kepada semua kawan2.

Inilah kenangan saya semasa balik kampung baru2 ini.

Sebelum sampai susur keluar Sungkai, Perak, saya yang berada

di lorong kanan, tiba2 terdengar bunyi macam helikopter. Mula2

saya ingat helikopter Polis. Ingat dah kena samanlah ni.

Tapi, bila tercium bau terbakar, barulah saya perasan tayar

belakang saya pancit. Beri signal dan terus masuk lorong kecemasan.

Inilah pertama kali saya tukar tayar Espace saya dengan tayar

spare. Tapi nasib baiklah tempat jack dan tempat turunkan tayar

tu dekat, tak perlulah nak punggah semua beg2.

Sebelum balik, saya dah check tayar dan sebagainya. Mungkin tayar

dah expire kot, tu sebab boleh pancit cam tu. Bersyukur kerana saya

dan family selamat.

Balik kampung ni, saya gunakan minyak RON97 kerana sebelum tu,

saya gunakan RON95, kereta rasa berat, tak smooth dan susah nak

start. Dengan RON97, tak ada masalah itu.

Cuma yang pening ialah kat highway, tak ada station minyak yang

jual RON97. Petronas, semuanya RON95, tak tahu kenapa. Tapi

yang saya puji Caltex, semua station ada RON97, walaupun kat kg.

Nak dengar juga cerita kawan2 yang balik kg baru2 ni atau yang

bercuti kat mana2.

3c.

Re: Kenangan Raya 2009

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Fri Oct 2, 2009 3:30 am (PDT)



salam,
bab roadtax mati tu yang besh tu... kalau kita tak sedar roadtax mati....tak de rasa takut..... bila dah tau roadtax tamat tempoh....gemuruh semacam...takut roadblock la polis tahan la itu la ini la....

anyway, syok baca. selamat hari raya ! :)
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: Azmi OilyMan <mr.oilyman@gmail.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Fri, October 2, 2009 12:43:08 PM
Subject:Re: www.auto.pdniaga.com - Kenangan Raya 2009

Salam,

Baru sempat nak bercerita..
Balik kg hari tu dari Shah Alam
lalu LPT ke Pasir Puteh Kelantan melalui Kuala Berang, singgah dipantai
Merang utk shopping ikan sblm lalu Tok Bali. Dari SA jam 4.10pagi, lalu tol Gombak FREE, sampai Karak jam 5.05pagi, dah kena byr tol. Singgah sbyg subuh kat RnR Temerloh, sampai rmh pkl 1 lebih, tak sempat solat jumaat.

Tentang Petrol
Isi penuh di S'Alam guna Shell RON 95.
Sblm balik KL raya ke-3 tu isi penuh lagi sekali di P.Puteh, Shell RON 95.
Slps dikira...fuel consumption MPV aku ni cuma minum 17sen per km.
Dari Kelantan balik KL habis dlm RM80..lalu jln Gua Musang, rasanya lebih jimat berbanding Toyota Innova ank sedara aku.
p/s: Masa isi myk kat org dtg salam, rasanya member automobil, tapi lupa lak nak tanya nama...dia naik Unser kaler maroon. Sori bro..takleh sembang lama sb kete tgh que pjg nak isi myk.

Tentang Tayar
Sblm balik kg tayar dpn ada bocor, dah tampal, ok..
Hari esknya raya tgk angin tayar ada kurang, suspek bocor halus. Tak sempat g tampal, cuma tambah angin jer. Duk main tambah angin sampai la raya ke-3, sblm bertolak ke KL baru ada kedai buka, dia check tempat bocor tu sama, rupanya yg tamap hr tu tak cukup. Dia ckp stok saiz besar hbs stok, so dia double kan getah penampal tu, masih ada angin keluar sket2. Dia ckp nanti g tampal guna getah besar.

Raya ke-4 dah ada kat Banting, abg ipar minta tlg htr dia ke BB Bangi..g med centre. Aku pun tambah angin mcm biasa.. Dari Banting lalu Dengkil ke Bangi guna jalan lama. Punya syok layan konar sampai tayar berkokok-kokok. . Sampai Bangi aku tgk angin dah tinggal separuh, mgkn masa layan konar tu getah penampal turut terkonar.. On d way balik Banting singgah kedai tayar kat BB Bangi, pomen tayar tu ckp tak boleh tampal dah sebab bocor dah pecah jadi besar.. So, kena tukar tayar baru. Aku cuma tambah angin dan meneruskan perjalanan ke Dengkil. Kali ni konar pun sket2 jer, takut angin kuar. Sampai Dengkil aku singgah kedai tayar yg ada buat tayar lori.. Aku tnya pomen tu ada tak penampal besar, dia ckp ada.

Tayar dibuka dan penampal tu dimasukkan dari dalam, ini lori biasa pakai, aku pun 1st time tgk penampal jenis ni..ia mcm paku payung, hujungnya dimasukkan ke dalam lubang dan tapaknya akan melekat pada dinding tayar. Ia cover sehingga 2 inci. Aku tanya dia, kalau bocor side wall tayar boleh guna tak, dia ckp kalau lubang tu tak besar sangat boleh la. Sb aku pernah kena tayar kena buang walaupun masih baru, bocor side wall punya pasal. Kos aku kena RM12 + RM6 balancing sb tayar dah kena tanggalkan dari rim.

So far masih ok. Raya ke-7 (26hb) aku ke Kota Tinggi, Johor, bawa rombongan pertunangan anak sedara. Yg bestnya aku tak perasan roadtax dah mati 25hb, mati2 ingat 29hb..nasib baik takde apa2.. Gi renew insuran 28hb baru aku tau apabila kaunter bgtau roadtax mati 25hb..

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY
Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Tel: +60192764645 or +60176930306
E-Mail: azmi@oilyman. com.my
Web: www.oilyman. com.my
Video: http://www.youtube. com/user/ mienyak
Forum: http://oilyman. com.my/forum
WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

2009/9/24 - Upin@Ipin - <rienacom@yahoo. com.sg>

>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> >
>>
>>
>
>Selamat Hari Raya, Selamat
>Bercuti dan Selamat Kembali Bertugas
>kepada semua
>kawan2.
>
>Inilah kenangan saya semasa
>balik kampung baru2 ini.
>
>Sebelum sampai susur keluar
>Sungkai, Perak, saya yang berada
>di lorong kanan, tiba2
>terdengar bunyi macam helikopter. Mula2
>saya ingat helikopter
>Polis. Ingat dah kena samanlah ni.
>
>Tapi, bila tercium bau
>terbakar, barulah saya perasan tayar
>belakang saya pancit. Beri
>signal dan terus masuk lorong kecemasan.
>
>Inilah pertama kali saya
>tukar tayar Espace saya dengan tayar
>spare. Tapi nasib
>baiklah tempat jack dan tempat turunkan tayar
>tu dekat, tak perlulah nak
>punggah semua beg2.
>
>Sebelum balik, saya dah
>check tayar dan sebagainya. Mungkin tayar
>dah expire kot, tu sebab
>boleh pancit cam tu. Bersyukur kerana saya
>dan family
>selamat.
>
>Balik kampung ni, saya
>gunakan minyak RON97 kerana sebelum tu,
>saya gunakan RON95, kereta
>rasa berat, tak smooth dan susah nak
>start. Dengan RON97, tak
>ada masalah itu.
>
>Cuma yang pening ialah kat
>highway, tak ada station minyak yang
>jual RON97. Petronas,
>semuanya RON95, tak tahu kenapa. Tapi
>yang saya puji Caltex,
>semua station ada RON97, walaupun kat kg.
>
>Nak dengar juga cerita
>kawan2 yang balik kg baru2 ni atau yang
>bercuti kat
>mana2.

3d.

Re: Kenangan Raya 2009

Posted by: "Quwarrizxmy Qurraizy" qurraizy@gmail.com

Fri Oct 2, 2009 6:02 am (PDT)



sdra azmi,
kalau lalu ikut kuala berang tak akan sampai pantai merang
biasenya kalau lalu ikut kuala berang akan keluar ikut jalan ke tasik
kenyir dan permaisuri, mungkinla keluar ikut pekan ajil dan terus ke
kuala terengganu

On 02/10/2009, Azmi OilyMan <mr.oilyman@gmail.com> wrote:
> Salam,
>
> Baru sempat nak bercerita..
> Balik kg hari tu dari Shah Alam lalu LPT ke Pasir Puteh Kelantan melalui
> Kuala Berang, singgah dipantai Merang utk shopping ikan sblm lalu Tok Bali.
> Dari SA jam 4.10pagi, lalu tol Gombak FREE, sampai Karak jam 5.05pagi, dah
> kena byr tol. Singgah sbyg subuh kat RnR Temerloh, sampai rmh pkl 1 lebih,
> tak sempat solat jumaat.
>
> *Tentang Petrol*
> Isi penuh di S'Alam guna Shell RON 95.
> Sblm balik KL raya ke-3 tu isi penuh lagi sekali di P.Puteh, Shell RON 95.
> Slps dikira...fuel consumption MPV aku ni cuma minum 17sen per km.
> Dari Kelantan balik KL habis dlm RM80..lalu jln Gua Musang, rasanya lebih
> jimat berbanding Toyota Innova ank sedara aku.
> p/s: Masa isi myk kat org dtg salam, rasanya member automobil, tapi lupa lak
> nak tanya nama...dia naik Unser kaler maroon. Sori bro..takleh sembang lama
> sb kete tgh que pjg nak isi myk.
>
> *Tentang Tayar*
> Sblm balik kg tayar dpn ada bocor, dah tampal, ok..
> Hari esknya raya tgk angin tayar ada kurang, suspek bocor halus. Tak sempat
> g tampal, cuma tambah angin jer. Duk main tambah angin sampai la raya ke-3,
> sblm bertolak ke KL baru ada kedai buka, dia check tempat bocor tu sama,
> rupanya yg tamap hr tu tak cukup. Dia ckp stok saiz besar hbs stok, so dia
> double kan getah penampal tu, masih ada angin keluar sket2. Dia ckp nanti g
> tampal guna getah besar.
>
> Raya ke-4 dah ada kat Banting, abg ipar minta tlg htr dia ke BB Bangi..g med
> centre. Aku pun tambah angin mcm biasa.. Dari Banting lalu Dengkil ke Bangi
> guna jalan lama. Punya syok layan konar sampai tayar berkokok-kokok.. Sampai
> Bangi aku tgk angin dah tinggal separuh, mgkn masa layan konar tu getah
> penampal turut terkonar.. On d way balik Banting singgah kedai tayar kat BB
> Bangi, pomen tayar tu ckp tak boleh tampal dah sebab bocor dah pecah jadi
> besar.. So, kena tukar tayar baru. Aku cuma tambah angin dan meneruskan
> perjalanan ke Dengkil. Kali ni konar pun sket2 jer, takut angin kuar. Sampai
> Dengkil aku singgah kedai tayar yg ada buat tayar lori.. Aku tnya pomen tu
> ada tak penampal besar, dia ckp ada.
>
> Tayar dibuka dan penampal tu dimasukkan dari dalam, ini lori biasa pakai,
> aku pun 1st time tgk penampal jenis ni..ia mcm paku payung, hujungnya
> dimasukkan ke dalam lubang dan tapaknya akan melekat pada dinding tayar. Ia
> cover sehingga 2 inci. Aku tanya dia, kalau bocor side wall tayar boleh guna
> tak, dia ckp kalau lubang tu tak besar sangat boleh la. Sb aku pernah kena
> tayar kena buang walaupun masih baru, bocor side wall punya pasal. Kos aku
> kena RM12 + RM6 balancing sb tayar dah kena tanggalkan dari rim.
>
> So far masih ok. Raya ke-7 (26hb) aku ke Kota Tinggi, Johor, bawa rombongan
> pertunangan anak sedara. Yg bestnya aku tak perasan roadtax dah mati 25hb,
> mati2 ingat 29hb..nasib baik takde apa2.. Gi renew insuran 28hb baru aku tau
> apabila kaunter bgtau roadtax mati 25hb..
>
> ------
> Azmi Abdullah
> OILYMAN TECHNOLOGY
> Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
> Tel: +60192764645 or +60176930306
> E-Mail: azmi@oilyman.com.my
> Web: www.oilyman.com.my
> Video: http://www.youtube.com/user/mienyak
> Forum: http://oilyman.com.my/forum
> WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)
>
>
> 2009/9/24 - Upin@Ipin - <rienacom@yahoo.com.sg>
>
>>
>>
>> Selamat Hari Raya, Selamat Bercuti dan Selamat Kembali Bertugas
>> kepada semua kawan2.
>>
>> Inilah kenangan saya semasa balik kampung baru2 ini.
>>
>> Sebelum sampai susur keluar Sungkai, Perak, saya yang berada
>> di lorong kanan, tiba2 terdengar bunyi macam helikopter. Mula2
>> saya ingat helikopter Polis. Ingat dah kena samanlah ni.
>>
>> Tapi, bila tercium bau terbakar, barulah saya perasan tayar
>> belakang saya pancit. Beri signal dan terus masuk lorong kecemasan.
>>
>> Inilah pertama kali saya tukar tayar Espace saya dengan tayar
>> spare. Tapi nasib baiklah tempat jack dan tempat turunkan tayar
>> tu dekat, tak perlulah nak punggah semua beg2.
>>
>> Sebelum balik, saya dah check tayar dan sebagainya. Mungkin tayar
>> dah expire kot, tu sebab boleh pancit cam tu. Bersyukur kerana saya
>> dan family selamat.
>>
>> Balik kampung ni, saya gunakan minyak RON97 kerana sebelum tu,
>> saya gunakan RON95, kereta rasa berat, tak smooth dan susah nak
>> start. Dengan RON97, tak ada masalah itu.
>>
>> Cuma yang pening ialah kat highway, tak ada station minyak yang
>> jual RON97. Petronas, semuanya RON95, tak tahu kenapa. Tapi
>> yang saya puji Caltex, semua station ada RON97, walaupun kat kg.
>>
>> Nak dengar juga cerita kawan2 yang balik kg baru2 ni atau yang
>> bercuti kat mana2.
>>
>>
>

3e.

Re: Kenangan Raya 2009

Posted by: "Azmi OilyMan" mr.oilyman@gmail.com   oilymantech

Fri Oct 2, 2009 6:44 am (PDT)



Salam,

Sori silap...dari k.berang keluar ke setiu cross ke pantai penarik..kemudian
ke tok bali.

Slps pekan Jabi, sblm pekan Jerteh tu ada simpang ke jalan pantai Penarik.
1st time lalu jln ni, biasanya saya lalu pantai Penarik jika dari
K.Terengganu

Beli anak ikan pari fresh...org kelate panggil ikan tuko, sedap betul mak
aku wat air asap, cicah gitu je masa buka puasa.. Beli ikan selayang
(sardin) ingat nak goreng tepung cicah colek...tapi ikan tu jadi sambal nasi
kampit pagi raya. Pun sedap sb ikan fresh. Kalau beli kat pasaraya dah tak
rasa manis ikan tu.

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY
Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Tel: +60192764645 or +60176930306
E-Mail: azmi@oilyman.com.my
Web: www.oilyman.com.my
Video: http://www.youtube.com/user/mienyak
Forum: http://oilyman.com.my/forum
WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

2009/10/2 Quwarrizxmy Qurraizy <qurraizy@gmail.com>

>
>
> sdra azmi,
> kalau lalu ikut kuala berang tak akan sampai pantai merang
> biasenya kalau lalu ikut kuala berang akan keluar ikut jalan ke tasik
> kenyir dan permaisuri, mungkinla keluar ikut pekan ajil dan terus ke
> kuala terengganu
>
>
> On 02/10/2009, Azmi OilyMan <mr.oilyman@gmail.com <mr.oilyman%40gmail.com>>
> wrote:
> > Salam,
> >
> > Baru sempat nak bercerita..
> > Balik kg hari tu dari Shah Alam lalu LPT ke Pasir Puteh Kelantan melalui
> > Kuala Berang, singgah dipantai Merang utk shopping ikan sblm lalu Tok
> Bali.
> > Dari SA jam 4.10pagi, lalu tol Gombak FREE, sampai Karak jam 5.05pagi,
> dah
> > kena byr tol. Singgah sbyg subuh kat RnR Temerloh, sampai rmh pkl 1
> lebih,
> > tak sempat solat jumaat.
> >
> > *Tentang Petrol*
> > Isi penuh di S'Alam guna Shell RON 95.
> > Sblm balik KL raya ke-3 tu isi penuh lagi sekali di P.Puteh, Shell RON
> 95.
> > Slps dikira...fuel consumption MPV aku ni cuma minum 17sen per km.
> > Dari Kelantan balik KL habis dlm RM80..lalu jln Gua Musang, rasanya lebih
> > jimat berbanding Toyota Innova ank sedara aku.
> > p/s: Masa isi myk kat org dtg salam, rasanya member automobil, tapi lupa
> lak
> > nak tanya nama...dia naik Unser kaler maroon. Sori bro..takleh sembang
> lama
> > sb kete tgh que pjg nak isi myk.
> >
> > *Tentang Tayar*
> > Sblm balik kg tayar dpn ada bocor, dah tampal, ok..
> > Hari esknya raya tgk angin tayar ada kurang, suspek bocor halus. Tak
> sempat
> > g tampal, cuma tambah angin jer. Duk main tambah angin sampai la raya
> ke-3,
> > sblm bertolak ke KL baru ada kedai buka, dia check tempat bocor tu sama,
> > rupanya yg tamap hr tu tak cukup. Dia ckp stok saiz besar hbs stok, so
> dia
> > double kan getah penampal tu, masih ada angin keluar sket2. Dia ckp nanti
> g
> > tampal guna getah besar.
> >
> > Raya ke-4 dah ada kat Banting, abg ipar minta tlg htr dia ke BB Bangi..g
> med
> > centre. Aku pun tambah angin mcm biasa.. Dari Banting lalu Dengkil ke
> Bangi
> > guna jalan lama. Punya syok layan konar sampai tayar berkokok-kokok..
> Sampai
> > Bangi aku tgk angin dah tinggal separuh, mgkn masa layan konar tu getah
> > penampal turut terkonar.. On d way balik Banting singgah kedai tayar kat
> BB
> > Bangi, pomen tayar tu ckp tak boleh tampal dah sebab bocor dah pecah jadi
> > besar.. So, kena tukar tayar baru. Aku cuma tambah angin dan meneruskan
> > perjalanan ke Dengkil. Kali ni konar pun sket2 jer, takut angin kuar.
> Sampai
> > Dengkil aku singgah kedai tayar yg ada buat tayar lori.. Aku tnya pomen
> tu
> > ada tak penampal besar, dia ckp ada.
> >
> > Tayar dibuka dan penampal tu dimasukkan dari dalam, ini lori biasa pakai,
> > aku pun 1st time tgk penampal jenis ni..ia mcm paku payung, hujungnya
> > dimasukkan ke dalam lubang dan tapaknya akan melekat pada dinding tayar.
> Ia
> > cover sehingga 2 inci. Aku tanya dia, kalau bocor side wall tayar boleh
> guna
> > tak, dia ckp kalau lubang tu tak besar sangat boleh la. Sb aku pernah
> kena
> > tayar kena buang walaupun masih baru, bocor side wall punya pasal. Kos
> aku
> > kena RM12 + RM6 balancing sb tayar dah kena tanggalkan dari rim.
> >
> > So far masih ok. Raya ke-7 (26hb) aku ke Kota Tinggi, Johor, bawa
> rombongan
> > pertunangan anak sedara. Yg bestnya aku tak perasan roadtax dah mati
> 25hb,
> > mati2 ingat 29hb..nasib baik takde apa2.. Gi renew insuran 28hb baru aku
> tau
> > apabila kaunter bgtau roadtax mati 25hb..
> >
> > ------
> > Azmi Abdullah
> > OILYMAN TECHNOLOGY
> > Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
> > Tel: +60192764645 or +60176930306
> > E-Mail: azmi@oilyman.com.my <azmi%40oilyman.com.my>
> > Web: www.oilyman.com.my
> > Video: http://www.youtube.com/user/mienyak
> > Forum: http://oilyman.com.my/forum
> > WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)
> >
> >
> > 2009/9/24 - Upin@Ipin - <rienacom@yahoo.com.sg <rienacom%40yahoo.com.sg>
> >
> >
> >>
> >>
> >> Selamat Hari Raya, Selamat Bercuti dan Selamat Kembali Bertugas
> >> kepada semua kawan2.
> >>
> >> Inilah kenangan saya semasa balik kampung baru2 ini.
> >>
> >> Sebelum sampai susur keluar Sungkai, Perak, saya yang berada
> >> di lorong kanan, tiba2 terdengar bunyi macam helikopter. Mula2
> >> saya ingat helikopter Polis. Ingat dah kena samanlah ni.
> >>
> >> Tapi, bila tercium bau terbakar, barulah saya perasan tayar
> >> belakang saya pancit. Beri signal dan terus masuk lorong kecemasan.
> >>
> >> Inilah pertama kali saya tukar tayar Espace saya dengan tayar
> >> spare. Tapi nasib baiklah tempat jack dan tempat turunkan tayar
> >> tu dekat, tak perlulah nak punggah semua beg2.
> >>
> >> Sebelum balik, saya dah check tayar dan sebagainya. Mungkin tayar
> >> dah expire kot, tu sebab boleh pancit cam tu. Bersyukur kerana saya
> >> dan family selamat.
> >>
> >> Balik kampung ni, saya gunakan minyak RON97 kerana sebelum tu,
> >> saya gunakan RON95, kereta rasa berat, tak smooth dan susah nak
> >> start. Dengan RON97, tak ada masalah itu.
> >>
> >> Cuma yang pening ialah kat highway, tak ada station minyak yang
> >> jual RON97. Petronas, semuanya RON95, tak tahu kenapa. Tapi
> >> yang saya puji Caltex, semua station ada RON97, walaupun kat kg.
> >>
> >> Nak dengar juga cerita kawan2 yang balik kg baru2 ni atau yang
> >> bercuti kat mana2.
> >>
> >>
> >
>
>
4.

Ucapan Terima Kasih Dari OilyMan

Posted by: "Azmi OilyMan" mr.oilyman@gmail.com   oilymantech

Thu Oct 1, 2009 11:45 pm (PDT)

[Attachment(s) from Azmi OilyMan included below]

Salam syawal..

Tahun ini sykt kami tak buat promosi di media cetak atau radio seperti
tahun-tahun lepas.
Bajet tak berapa mengizinkan..

Walaubagaimanapun, alhamdulillah customer terus bertambah. Lepas raya pun
masih ramai cari produk OilyMan ni. Mgkn masa beraya tu sambil2 sembang
dapat pulak info ttg produk ini.

Saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada para pelanggan yang terus
setia menyokong produk kami yg telah lahir sejak 5 tahun lps. Juga tak lupa
terima kasih sebab tolong promote produk ni kpd kawan2 / saudara mara secara
lisan (word of mouth). Allah saja yg dapat membalas jasa baik tuan puan.

Kpd lain2 yg berminat utk mencuba produk ni boleh la hubungi saya melalui
email atau telefon 019-2764645. Boleh juga lihat website kami
www.oilyman.com.my atau nak lihat video sila tgk kat
www.youtube.com/mienyakatau nak sembang2 sila la ke FaceBook, cari
"azmi oilyman"

Akhir kata, mohon maaf sekiranya ada salah silap atau terkasar bahasa dari
saya.

Wassalam..

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY
Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Tel: +60192764645 or +60176930306
E-Mail: azmi@oilyman.com.my
Web: www.oilyman.com.my
Video: http://www.youtube.com/user/mienyak
Forum: http://oilyman.com.my/forum
WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

Attachment(s) from Azmi OilyMan

2 of 2 Photo(s)

5.

Merawat dan Memulihkan Mesin Aus

Posted by: "Azis Rifai" rifaiazis@yahoo.com   rifaiazis

Thu Oct 1, 2009 11:45 pm (PDT)





Merawat dan Memulihkan Mesin Aus
 
 

 
Pemakaian kendaraan selama periode tertentu akan menimbulkan keausan di
komponen mesin, seperti di piston maupun di silinder, yang mengakibatkan
kompresi  berkurang,  mesin tidak bertenaga,
suara mesin menjadi kasar, tarikan berat, dan berasap
(ngebul).
 
Problem ini bisa diatasi tanpa harus turun mesin, yaitu dengan
menggunakan Nano Energizer, sebuah produk Korea
Selatan berteknologi nano ceramic yang mampu melapisi (coating)
bagian-bagian mesin yang telah aus.
 
 
Apakah Nano Energizer
Itu?
 

Nano Energizer adalah partikel nano yang berukuran sangat
kecil 20-25 nano (1 micron = 1000 nano). Partikel nano akan bekerja di dalam
mesin secara optimal dengan memanfaatkan panas dan tekanan saat mesin bekerja.

 
Bagian mesin yang sudah aus akan diisi oleh partikel nano
secara berlapis (coating) sehingga membentuk membran yang sempurna di seluruh
permukaan bagian dalam mesin. Nano Ceramic Coating memiliki kekutana 20x lebih
kuat daripada baja. Sehingga tidak hanya berfungsi memperbaiki bagian mesin yang
aus, melainkan juga memulihkan kondisi dan tenaga mesin ke tingkat semula serta
memperpanjang umur mesin secara signifikan.
 
Bagaimana Nano Energizer Bekerja Memulihkan
Silinder & Piston yang Aus?
 

 
Review Pemakaian Nano
Energizer
 

 

 

 

 

 

 
Iinfo lengkap: www.nanozr.co.id
 
Regards,
Azis Rifai
Mobile: 085624191808 / (021)
92815322
Email: azis.rifai@nanozr.co.id
Website: www.nanozr.co.id

Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Find it now

Everything you

need in one place.

Celebrity kids

and families

Surviving in

the spotlight

Yahoo! Groups

Auto Enthusiast Zone

Passionate about cars?

Check out the Auto Enthusiast Zone.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Senarai Web:
�      Kad Kahwin - http://www.kadkahwin.biz     
�      Pengiklanan PERCUMA - http://www.interniaga.com     
�      Kad Nama Online - http://www.kadnama.com     
�      Koleksi Lirik Lagu - http://www.liriklagu.interniaga.com      
�      Blog, Video & MP3 - http://www.pdniaga.multiply.com 
�      Kad IPC Shopping - http://www.empay4u.com
�      PD Niaga Blog - http://pdniaga-blog.blogspot.com
�      Jana Iklan � http://www.janaiklan.com

Senarai Group & Keahlian Melalui Email:
1.  automobil-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/automobil 
2.  HitZ-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/HitZ
3.  pdniaga-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/pdniaga 
4.  dunia-politik-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/dunia-politik 
5.  bolasepak-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/bolasepak 
6.  auto-chat-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/auto-chat 
7.  ArenaPC-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/ArenaPC 
8.  pd-net-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/pd-net 
9.  interniaga-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/interniaga
10. EBuku2-subscribe@yahoogroups.com   
http://groups.yahoo.com/group/EBuku2U
10. JanaIklan-subscribe@yahoogroups.com   
http://groups.yahoo.com/group/JanaIklan

No comments: