Tuesday, August 6, 2013

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3671

5 New Messages

Digest #3671

Messages

Mon Aug 5, 2013 10:31 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomDiskaun tol sempena raya
Oleh S Anand Kumar dan Suhaila Shahrul Annuar

Subang Jaya: Pengguna 22 lebuh raya di seluruh negara akan menikmati rebat dan diskaun tol pada kadar lima hingga 37.5 peratus sempena Aidilfitri, minggu depan.

Daripada jumlah itu, 17 lebuh raya memberi diskaun lima hingga 37.5 peratus pada 7 hingga 9 Ogos ini.

Rebet 20 peratus

Sementara itu, lima lebuh raya kendalian Projek Lebuh Raya Usaha Selatan (PLUS), pula menawarkan rebat tol 20 peratus kepada pengguna kenderaan Kelas Satu yang membayar tol secara elektronik pada 5 dan 6 Ogos serta 14 dan 15 Ogos.

Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof, ketika ditemui selepas merasmikan Kempen Keselamatan Jalan Raya serta Program Diskaun dan Rebat Tol Syarikat Konsesi Lebuh raya Sempena Aidilfitri semalam, berkata ia membabitkan Lebuh Raya Koridor Guthrie (GUTHRIE), Lebuhraya Kemuning Shah Alam (LKSA), Lebuh raya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH).

Lebuh Raya SMART, Lebuh Raya Shah Alam (KESAS), Lebuh Raya KL-Karak (KLK), Lebuh Raya Pantai Timur Fasa 1 (LPT 1), Lebuh Raya Duta-Ulu Kelang (DUKE), Lebuh Raya Baru Pantai (NPE), Lebuh Raya Pintas Selat Kelang Utara Baru (NNKSB), Lebuh Raya KL-Putrajaya (MEX), Lebuh Raya Sungai Besi (Besraya), Lebuh Raya Kajang Seremban (LEKAS), Lebuh Raya Senai Desaru (SDE), Lebuh Raya Lembah Klang Selatan (SKVE), Lebuh Raya Damansara Puchong (LDP) dan Lebuh Raya Sistem Penyuaraian Trafik KL-Barat (SPRINT).

Lima lebuh raya di bawah PLUS adalah Lebuh Raya Utara Selatan kecuali Plaza Tol Bukit Kayu Hitam dan Bangunan Sultan Iskandar; Lebuh Raya Seremban-Port Dickson (SPDH), Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah (ELITE), Lebuh Raya Kulim-Butterworth (KLBK) dan Lebuh Raya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (LINKEDUA) kecuali Plaza Tol Tanjung Kupang.
Ketika ditemui selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) di antara CIDB dan rakan industri di ibu negara sebelum itu, Fadillah berkata, hasil kajian penambahbaikan bagi prosedur operasi standard (SOP) dan amalan baik dalam sektor pembinaan negara bakal dibentangkan pada Disember ini.

Kurangkan kemalangan

Kajian merangkumi pelbagai aspek termasuk pembinaan jambatan dan bangunan akan dibincangkan pada peringkat kementerian sebelum dialog bersama sektor pembinaan, profesional dan kontraktor. Menerusi kajian itu, kita mampu mengurangkan kemalangan di kawasan pembinaan serta menetapkan amalan terbaik untuk industri pembinaan, katanya.

Mon Aug 5, 2013 10:34 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Syarikat Abu Dhabi minat projek lebuh raya rakyat
Posted by Kedah Lanie

KOTA BHARU: Menjelang sambutan Aidilfitri Khamis ini, jalan utama menghala ke Kota Bharu sekali lagi menjadi sendat. Kesesakan begitu ketara sejak semalam.

Dan hari ini aliran trafik ke pusat bandar dari Jalan Kuala Krai begitu ketara sehingga kenderaan terpaksa bergerak perlahan.

Kenderaan bertali arus memasuki Kelantan melalui Gua Musang, Jeli dan Pasir Puteh. Paling ketara di laluan Gua Musang-Kuala Krai-Kota Bharu.

Mengambil kira masalah tersebut kerajaan negeri merancang membina lebuh raya rakyat Kuala Krai-Kota Bharu sepanjang 68 km, sebagai laluan alternatif selepas projek berkenaan dipinggirkan kerajaan pusat sejak 1986.

Anggota Exco kerajaan negeri, Hanifa Ahmad berkata, kerajaan negeri melantik konsultan baru pada 26 Julai lalu bagi menyediakan kertas cadangan projek berkenaan.

Katanya, langkah itu dibuat memandangkan konsultan sebelum ini mengundur diri.

"Syarikat Ecobound Sdn Bhd dengan kerjasama Emirates House Group sebuah syarikat berpangkalan di Abu Dhabi sedang menyiapkan cadangan lengkap projek tersebut.

"Konsultan berkenaan diberi tempoh tiga bulan bagi menyediakan kertas cadangan projek secara menyeluruh untuk dikemukakan kepada kerajaan negeri," katanya di sini.

Pecah tanah projek lebuh raya rakyat diadakan pada 28 Mei 2012 dengan mengambil kira keperluan mendesak di Kelantan, selepas diketepikan kerajaan pusat sejak sekian lama.

Kerja-kerja meratakan laluan sudah dilakukan di tapak projek berhampiran Bukit Bakar, Machang awal tahun ini. Bagaimanapun projek berkenaan terhenti berikutan kontraktor menarik diri.

Hanifa berkata, syarikat dari United Arab Emirates tersebut juga mendapat kerjasama Islamic Development Bank (IDB) sebagai sumber kewangan membiayai projek lebuh raya raya.

"Projek tersebut dibina menggunakan kaedah wakaf di mana orang ramai turut membiayai bagi membina infrastruktur projek terbabit.

"Dan sehingga sekarang lebih RM2.6 juta dana wakaf dikumpul daripada orang ramai. Dan kita jangka dana itu meningkat sehingga RM6 juta.

"Dana wakaf tersebut belum lagi diusik dan ia akan digunakan bagi membina jambatan di sepanjang laluan Kuala Krai ke Kota Bharu," ujarnya.

Sementara itu difahamkan tender bagi membina lebuh raya berkenaan dari Pasir Hor ke Kadok sepanjang tujuh km di bawah projek ECER telah ditutup.

Projek tersebut melalui jajaran sama dengan lebuh raya rakyat difahamkan membabitkan kos RM200 juta.

Oleh itu Hanifa berkata, kerajaan negeri merakam ucapan terima kasih di atas kesediaan kerajaan pusat membina sebahagian pakej lebuh raya berkenaan.

"Kerajaan negeri juga telah menulis kepada Menteri Kerjaraya bagi mengadakan pertemuan untuk membincang lebih lanjut projek lebuh raya di Kelantan," ujarnya.

Mon Aug 5, 2013 10:35 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

RM20 Untuk Makan Durian Yang TERMAMPU Dalam 1 Jam
malaysiaberih.blogspot
celahgelegar.blogspot.
Posted by celah gelegar

ACARA Jom Durian, "Eat All You Can for Charity" bagi mengumpul dana untuk Persatuan Impian Kanak-kanak Malaysia kembali lagi untuk tahun keenam berturut-turut.

Sebanyak tujuh tan durian dari kaki bukit di Negeri Sembilan akan dibawa ke The Summit Subang USJ, memberi peluang kepada orang ramai menikmati 'Raja Buah' sambil mengumpul dana yang amat diperlukan untuk masyarakat.

"Orang ramai boleh membeli tiket berharga RM20 yang membolehkan mereka makan sebanyak yang mampu dalam masa satu jam. Terdapat sehingga 1,500 tiket untuk diperolehi dari sekarang di The Summit Subang USJ.

"Terdapat lima sesi tanpa henti untuk dipilih, bermula dari pukul 2 petang hingga 8 malam pada 18 Ogos," kata naib presiden persatuan Teoh Teik Hoong.

Beliau berkata, semua hasil kutipan dari acara itu akan disalurkan kepada masyarakat untuk membantu memenuhi hasrat kanak-kanak yang sakit di seluruh negara.

"Durian ditaja oleh The Summit, USJ Subang.

"Kami juga menawarkan kepada syarikat meja korporat berharga RM5,000. Setiap meja mempunyai tempat duduk untuk 10 orang dan tiada had masa untuk meja ini. "

"Banyak meja telah ditempah dan kami berharap lebih banyak syarikat tampil ke hadapan untuk menyokong perjuangan kami," kata Teoh, sambil menambah acara itu memberi peluang yang sempurna untuk syarikat-syarikat menjalankan tanggungjawab sosial korporat mereka.

Mereka yang menghadiri acara itu juga akan berpeluang membeli T-shirt edisi khas yang memaparkan hasil kerja karikatur tempatan, Mie.

Tiket kini dijual di Kaunter Informasi, The Summit USJ Subang.
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-8023 3493 (Wivien/Debbie).
Lawati halaman Facebook Jom Durian VI di www.facebook.com/CWSMalaysia

Mon Aug 5, 2013 6:24 pm (PDT) . Posted by:

"Adlin" adlinrotu

Tuesday, 6 August 2013

POLIS ingat sikit! Tingkatkan penguatkuasaan jenayah

Hakikatnya di Malaysia sudah tersedia 1,000 akta. Dan kita bukannya kekurangan undang-undang. Cuma soalnya, bagaimana tindakan undang-undang yang berkesan boleh menjadi teladan kepada rakyat.

Singapura, tetangga Malaysia misalnya memiliki sejumlah undang-undang yang kurang daripada 1,000 akta. Tetapi berkesan pula dalam hal menguatkuasakan undang-undang. Ini khasnya berkaitan keselamatan negara, sosial, sekuriti pelaburannya serta hubungan kesejahteraan rakyat di republik itu.

Dokongan inilah yang boleh didapati antaranya di Switzerland, Finland dan United Kingdom - yang mana jenayah berat dan serius memang berlaku, tetapi tidak sewenang-wenangya.

Berkongsi pandangan dengan penulis, Penasihat Sosio Budaya Kerajaan Malaysia, Tan Sri Dr. Rais Yatim menarik perhatian kepada satu perkara lain yang begitu penting."Kita di Malaysia tidak perlu 'terbeliak mata' dengan perihal hak-hak asasi manusia yang dilaung-laungkan oleh pihak di luar sana. Kita mesti berpegang kepada aras kejituan dengan negara sendiri sebenarnya telah berjaya menghindarkan diri dari terperosok ke lembah jenayah sebelum ini.

"Jika pendirian ini tidak dikuatkuasakan, maka bersedialah untuk melihat negara dalam kancah jenayah berat. Jika ini berlaku dalam tempoh tiga tahun mendatang ini, dikhuatiri keamanan tidak boleh dipulihkan lagi," kata beliau ketika ditemui penulis di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Gombak Jumaat lalu.

Rais yang juga Presiden UIAM berkata, pihak berkuasa seperti Polis Diraja Malaysia, Jabatan Peguam Negara dan SKMM mesti bertindak sebagai satu 'tungku' yang berupaya mengukuhkan lunas undang-undang sedia ada."Sekarang apabila trend membunuh ala koboi terjadi, maka akan ada sesuatu diutarakan, yang berkonsepkan 'cadangan' supaya dibuat undang-undang itu ini.

"Sebaik-baiknya kita sebagai pentadbir perundangan dan kehakiman mesti ada titik pertemuan supaya rakyat berasa yakin dengan tindakan penguatkuasaan, pengenaan hukuman dalam tempoh segera," kata beliau.

Dan oleh kerana bidang ini melibatkan undang-undang dan pentadbiran penguatkuasaan, ketidakwujudan Ordinan Darurat (EO) 1969 itu boleh diatasi dan disempurnakan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), PDRM dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

"Sekiranya nekad ditokok penyiasatan dengan hanya tertumpu pada Kanun Prosedur Jenayah (CPC), maka kita yakin kuasa untuk mereman seseorang yang disyaki penjenayah boleh dibuat sehingga 21 hari atau di bawah sebulan.

Tiada perlunya bagi proses reman lebih sebulan untuk siasatan dan di bawa ke muka pengadilan."Memang setelah diumumkan Akta Kesejahteraan Hubungan Ras dan sebagainya itu memang boleh dirancang, tetapi yang perlu adalah kembalikan rasa takut rakyat kepada konfiden yang 'jenayah koboi' ini perlu berhenti. Hal ini bukan hanya isu masalah berbeza pindaan akta atau kurang undang-undang," kata beliau.

Dalam soal ini, Rais menarik perhatian akan relevannya pelaksanaan sistem beat. Ia apabila keberadaan penguat kuasa daripada PDRM tampak di bandar-bandar. Antaranya, seperti anggota PDRM dan Ikatan Relawan Rakyat (Rela) beruniform berjalan dari kedai ke kedai mengikut kawasan dan bertanyakan hal atau ramah mesra kepada pekedai dan orang ramai. Keduanya, dengan mereka menaiki motosikal di bandar-bandar.

"Tapi yang berkesan mengikut sejarahnya adalah anggota keselamatan dalam berkumpulan secara bertiga berjalan dan menampakkan keberadaan mengawas," kata beliau.

Mengenai penyediaan kamera litar tertutup (CCTV), kata Rais, itu memang membantu, tetapi hanya relevan setelah kejadian jenayah berlaku."Berjuta-juta ringgit yang dibelanjakan dalam pemasangan CCTV ini perlu direalisasikan supaya menjadi butir pembuktian, bukan sebagai sumber atau video sahaja," katanya.

Dalam program pencegahan jenayah, kata beliau, hakim juga perlu berperanan khusus dalam bidang pencegahan ini, yakni menentukan setiap kes yang dijatuhi hukuman menjadi teladan untuk semua.

Dan bagi Rais, akhirnya, kuasa darurat jenayah (Emergency Criminal) perlu diberi semula kepada polis.

Kata beliau: "Apabila EO 1969 dan Akta Kediaman Terhad 1933 dimansuhkan, beribu-ribu penjenayah dilepaskan termasuklah dari Simpang Renggam, Taiping dan Kuala Lumpur."Soalnya sekarang, bekas penjenayah yang beribu-ribu ini apabila keluar dan dibebaskan telah tarik impak yang kuat. Anjing kalau tak makan tahi, sekurang-kurangnya hidu tahi. Yang merompak dulu, akan balik ke profesion merompaknya yang berhubung kait ala jenayah koboi tadi, bersama-sama sekutunya.

"Dalam soal alat yang digunakan dalam melakukan jenayah, kata beliau lagi, selain kapak, parang besar dan besi keluli, yang paling berbahaya adalah pistol. Dalam 220 jenis jenayah berat, antaranya rompak dan pecah rumah, kesemuanya melibatkan senjata api sejak empat tahun lalu. Ini menunjukkan kebanjiran senjata api seperti pistol dan peluru yang berleluasa di negara ini, kata beliau.

"Persoalannya bagaimana begitu banyak ini? Nampak terwakil padanya model-model pistol baru. Ia bukan lagi Walter.32 atau .38 tapi yang 'bumper' macam yang digunakan dalam pembuatan filem-filem di Eropah dan Amerika Syarikat."Dan ini sangat jelas yang punca lambakan pistol-pistol ini dari luar sana. Saya dapat maklumat masalah ini disebabkan berlaku pembolosan di sempadan utara tanah air, Sabah serta pantai Selat Melaka," katanya.

Kata Rais: "Masalahnya juga di sini berkaitan isu pemeriksaan ke atas lori-lori sayur dan ikan yang soal pengesanan metaliknya boleh dikatakan tidak berkesan."Apabila dibuat ke atas lori, alat itu memantul sebab tidak boleh dikesan. Jadi, setiap kali pemeriksaan, kena angkat bakul-bakul ke atas, dan baru diimbas (scan) seperti mana dilakukan di Mexico."Soalnya di sini, berapa tempoh masa hendak angkat beribu-ribu bakul ikan dan sayur atas lori-lori dari Thailand yang masuk ke negara ini.

"Dan isunya di sini, senjata api haram begitu banyak dan boleh didapati dengan mudah apabila banyak jenayah berat berlaku kebelakangan ini. Pihak berwajib mungkin tidak gemar ini disebut, tapi ini perlu disebut."Untuk menangani masalah ini, bagi penggunaan senjata api kes rompakan, sebenarnya telah tersedia ada hukuman berat di bawah Kanun Keseksaan. Cuma, hendaklah pembuktiannya diperoleh dengan kental dan disegerakan penyelesaiannya ke muka pengadilan."Satu melalui undang-undang keselamatan, tapi saya setuju pencegahan diberi semula kepada polis yang berkaitan jenayah rompak, bunuh.

"Juga, beberapa akta di bawah Seksyen 27, Akta Polis yang dulunya dimansuhkan, perlu ditimbangkan semula penahanan yang lebih lama. Ini untuk tindakan tapi hal-hal profesionalisme pengisiannya mesti dijamin agar tidak tercabul hak asasi manusia," kata beliau.

Dalam soal ini, Rais menarik perhatian: "EO yang kita ada, Singapura pun masih gunakan beberapa peruntukannya. Namun, cara latihan mereka 100 peratus berbeza dengan kita," kata beliau.

Antaranya, negara ini masih tidak mewajibkan penjenayah yang dibebaskan dengan ikat jamin memakai Peranti Pemantauan Elektronik (EMD) pada masa depan."Pencegahan jenayah kecil-kecilan boleh melibatkan pengawasan rapi, tetapi tidak dijalankan."Pentadbiran jenayah di negara ini perlu ditingkatkan 100 peratus. Tidak ada gunanya setiap kali berdepan dengan cabaran, kita tambah anggota dan peralatan sedangkan dari aspek peningkatan latihan, kita abaikan.

Barangkali benar dan tepat rumusan Rais. Soalnya kita masih ambil budaya tangkap muat atau ambil mudah, iaitu budaya 'tak apalah' dalam penguatkuasaan undang-undang.

Misalnya, membakar mercun yang seolah-olah suatu yang biasa. Setiap kali menjelang atau semasa sambutan Aidilfitri, Gong Xi Fa Chai dan Deepavali, merata kita dengar kejadian bakar mercun.Tetapi PDRM anggap biasa sahaja.

Cuma, apabila masyarakat dapati 'kita' kurang penjagaan aspek penguatkuasaannya, maka di situlah muncul jenayah tambahan, sebelum merebak menjadi jenayah serius. Contohnya, letupan mercun yang disekalikan dengan tembakan ke atas manusia, bunyinya pasti sama.Hal ini kita perlu ambil serius. Jangan sesekali penguatkuasaan jenayah 'dilewakan'.
~ Zulkifli Jalil

Email This
BlogThis!
Share to Twitter
Share to Facebo

Older Post
Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Sent from my iPad

Mon Aug 5, 2013 6:33 pm (PDT) . Posted by:

"Azmibcc"

Betul la harga gas dah naik. Aku baru je beli kat kedai mamak semalam. "Diorg" kata kalau nak beli, kalau xnak sudah.

Sent from my iPhone

On 02/08/2013, at 12:20 PG, "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg> wrote:

> 
>
>
> Tembak sana.. Syiah sini...tup tup gas masak naik harga...syukur kita masih aman..!
>
> Posted by Kedah Lanie
>
> <capture_424.jpg>
> senyum tak perlu kata apa-apa.....!
>
We are making changes based on your feedback, Thank you !
The Yahoo! Groups Product Blog
GROUP FOOTER MESSAGE
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: