Thursday, November 17, 2016

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4630[2 Attachments]

15 Messages

Digest #4630
1
2
3
7
8
Fw: Dah Makan ke Belum? by "-:eSpAcE9808:-" rienacom
9
Fw: Naikkan Kadar GST Sebanyak 8 % by "-:eSpAcE9808:-" rienacom
12
13
Fw: KENALI PERJUANGAN PAS by "-:eSpAcE9808:-" rienacom
14
Fw: Jualan Penghabisan Stok Dari SaSa by "-:eSpAcE9808:-" rienacom
15
Fw: Abi Potong Wayar TV & Hidup Tanpa TV by "-:eSpAcE9808:-" rienacom

Messages

Thu Nov 17, 2016 5:22 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomJangan guna baju kami, amaran PAS menjelang Bersih 5

Dilulus untuk paparan oleh Abdullah
tranungkite.net


KUALA LUMPUR: Unit seragam PAS yang bertanggungjawab soal keselamatan hari ini melarang mana-mana pihak memakai baju pasukan itu pada perhimpunan Bersih 5 Sabtu ini.

Jabatan Amal Malaysia, yang menguruskan pasukan Unit Amal yang kerap mengawal lalu lintas dan keselamatan peserta perhimpunan Bersih sebelum ini, berkata larangan itu sejajar dengan keputusan pimpinan tertinggi PAS untuk tidak menyertai perhimpunan anjuran Bersih 2.0 kali ini.

Ketua pengarah unit itu, Mohd Nazree Mohd Aris, berkata tindakan undang-undang akan diambil ke atas sesiapa yang memakai pakaian seragamnya termasuk topi yang mempunyai lambang atau nama Jabatan Amal Malaysia.

"Pihak Jabatan Amal Malaysia juga tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kerugian, kerosakan dan kecederaan yang diakibatkan daripada tindakan individu yang menyamar sebagai anggota Jabatan Amal Malaysia semasa perhimpunan Bersih 5," katanya.

Unit Amal PAS sebelum ini menerima pujian atas kejayaannya mengawal perhimpunan Bersih 1, 2 dan 3.

Bagaimanapun, keretakan hubungan antara pimpinan tertinggi PAS dengan badan NGO dan parti pembangkang lain sejak muktamar tahun lalu menyaksikan PAS tidak menyertai Bersih 4 pada Ogos tahun lalu.

Skuad Amal PAS Tidak Akan Kawal BERSIH 5

Dilulus untuk paparan oleh Abdullah
tranungkite.net

KUALA LUMPUR: Anggota keselamatan PAS dikenali sebagai Jabatan Amal Malaysia tidak akan mengerahkan anggotanya untuk mengawal keselamatan peserta BERSIH 5, sabtu ini.

Ketua Pengarah Jabatan Amal Malaysia, Mohd Nazree Mohd Aris berkata, keputusan berkenaan selari dengan larangan pucuk pimpinan parti untuk tidak menyertai himpunan berkenaan.

"Maka dengan ini pihak Jabatan Amal Malaysia memaklumkan bahawa tiada arahan kepada anggota Jabatan Amal Malaysia untuk bertugas mahupun menyertai perhimpunan Bersih 5 sekalipun Jabatan Amal Malaysia merupakan tunjang utama perhimpunan Bersih, Bersih 2 dan Bersih 3," katanya dalam satu kenyataan.

Skuad Amal PAS juga tidak mengawal Bersih 4 tahun lepas.

Pucuk pimpinan parti berkenaan melarang ahlinya menyertai himpunan Bersih kali ini selepas peserta himpunan tahun lepas mencela Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang dengan memijak gambar beliau bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

PAS juga menyifatkan BERSIH yang sepatutnya memperjuangkan pilihan raya adil telah terpesong dengan memihak kepada perjuangan politik tertentu.

Sehubungan dengan itu, Mohd Nazree menegaskan kepada mana-mana individu untuk tidak mengenakan pakaian seragam Jabatan Amal Malaysia termasuk lambang divisyen Kadet Amal, Bridget Amal dan Unit Amal pada perhimpunan BERSIH 5 akan datang.

"Tindakan undang-undang akan diambil terhadap individu terbabit.

"Pihak Jabatan Amal Malaysia juga tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kerugian, kerosakan dan kecederaan yang diakibatkan daripada tindakan menyamar sebagai anggota Jabatan Amal Malaysia semasa perhimpunan Bersih 5," katanya lagi.

- Malaysian Digest

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 5:22 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom


Pelajar Tingkatan Satu Dikhuatiri Hilang
siakapkeli.my

Foto: NST

KUALA LUMPUR 15 Nov. - Seorang pelajar tingkatan satu, Aliaa Syafiqah Nazar Mohd. Norjuahari, 13 dilaporkan hilang selepas keluar dari rumah neneknya di Seksyen 1, Bangi hari ini.

Bapa, Mohd Norjuahari Nazar, 38, berkata anaknya itu adalah pelajar di Sekolah Menengah Sri Al-Amim Bangi dan disedari hilang oleh neneknya kira-kira jam 11 pagi.

Norjuahari berkata, sepatutnya Aliaa tidak ke sekolah kerana tidak terlibat dengan program di sekolah namun rakaman CCTV menunjukkan anaknya itu masuk ke perkarangan sekolah kira-kira jam 5.50 pagi dan beredar dua jam kemudian.

"Dalam rakaman tersebut, anak saya memakai baju dan tudung berwarna oren, seluar jean dan berpurdah. Bagaimanapun, sebelum ini anak saya tidak pernah mengenakan purdah.

"Ini kali pertama Aalia Syafiqah keluar dari rumah dan ke sekolah sendirian kerana sebelum ini, saya, datuknya atau ahli keluarga lain yang akan menghantar dan mengambilnya dari sekolah," katanya sebagaimana lapor Utusan Online.

Satu laporan polis telah dibuat mengenai kehilangan Aliaa di Balai Polis Bangi.

Tambahnya, seluruh ahli keluarganya kini amat risau tentang kehilangan anak dan berharap Aliaa Syafiqah dalam keadaan selamat serta cepat pulang ke pangkuan keluarganya.

"Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh meng­hubungi saya di nombor 018-6624450," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Othman Nanyan mengesahkan telah menerima laporan polis mengenai kejadian tersebut dan siasatan sedang dijalankan.

Smber: Utusan Online, NST

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 5:23 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomDenda Saman AES Ditetapkan Kepada RM150 Bagi Setiap Kesalahan - Liow Tiong Lai
siakapkeli.my

KUALA LUMPUR, 15 Nov: Denda bagi setiap kesalahan melanggar kelajuan yang dihadkan oleh Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) ditetapkan pada kadar RM150 bagi setiap kesalah, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Kadar itu diletak berdasarkan keputusan Kabinet yang mana mengurangkan kadar saman itu sebanyak separuh berbanding RM300 yang dikuatkuasakan sebelum ini.

Beliau juga turut menafikan ura-ura yang mengatakan kerajaan akan menghapuskan kira-kira 1.5 juta sama AES yang dikeluarkan sejak sistem itu beroperasi pada tahun 2012.

"Kami tidak akan menghapuskan saman tersebut. Mereka (pesalah trafik) perlu membayarnya.

"Kini denda ditetapkan kepada RM150 dan mulai sekarang kadar yang sama akan dikenakan kepada pesalah," kata sebagaimana lapor mStar Online.

Sistem AES diintegrasi dengan Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) yang menggabungkan kamera dengan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara).

Pesalah trafik yang gagal membayar saman tersebut akan disenaraihitam dan tidak dibenarkan memperbaharui lesen memandu.

Sumber: mStar Online

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 5:23 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom'Tolonglah Datang, Makan Percuma Pun Tak Apa' - Pemilik Kebun Minta Pelancong Datang Makan Buah di Kebunnya
siakapkeli.my

RANTAU PANJANG , 15 Nov- Kerana ribuan pokok buah terbiar dan tidak laku untuk dijual, pemilik kebun di Lubok Stol terpaksa akur buah-buahan mereka itu akan terbiar begitu sahaja hingga menjadi baja.

Penduduk, Ramli Che Ngah, 52, merayu agar pelancong datang ke kebunnya dan makan buah secara percuma.

"Tolonglah datang, makan percuma pun tak apa. Saya sedih tengok buah buruk begitu sahaja, nak jual pun tak laku, lambat laun jadi baja," katanya.

Menurut Ramli, dia cuba untuk menjual buah-buahan di kebunnya itu namun terkejut apabila pihak pembeli hanya mahu membeli dengan harga 10 sen sekilogram.

Kata Ramli, kebunnya yang berkeluasan 1.6 hektar itu mempunyai 100 pokok rambutan, 20 pokok rambai, 150 pokok dokong dan selebihnya petai.

Katanya, upah memanjat pokok yang mahal menyebabkan dia mengalami kerugian sekiranya berniat mahu menjual hasil pertanian tersebut.

"Kalau nak beli dengan harga 10 sen, tapi saya perlu tanggung upah panjat pokok sebanyak 30 sen, lebih baik saya sedekah buah-buahan ini pada penduduk kampung," katanya sebagaimana lapor Sinar Online.

Ramli juga turut memohon Jabatan Pertanian atau Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) membantu penduduk untuk memasarkan buah-buahan tempatan ke pasaran luar negeri.

Ini kerana katanya, buah-buahan tersebut mendapat permintaan tinggi dalam kalangan penduduk luar Kelantan antaranya Johor Bahru.

"Kami rayu pemimpin kerajaan negeri membantu meringankan beban kami dengan mengadakan pelbagai promosi antaranya program makan buah di kebun.

"Bukan saya sahaja, malah lebih 80 peratus penduduk di mukim ini mempunyai kebun buah dan menghadapi masalah sama saban tahun," katanya.

Sumber: Sinar Online

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 5:24 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom'Tutup universiti awam, buka Universiti Umno'
bloglistpolitik.blogspot
kedahlanie.info
Posted by Kedah Lanie
Semenjak semalam, 15 November 2016, seramai 3 orang cendekia telah dihukum melalui akta-akta drakonian yang menyekat hak asasi kebebasan bersuara rakyat kerana memberi pandangan dalam isu-isu melibatkan kepimpinan negara.

Pada 9 November yang lalu, seorang pensyarah daripada universiti swasta di Malaysia telah direman kerana mendedahkan salah laku kerajaan negeri Sabah di bawah kepimpinan Barisan Nasional.

Saudara Jufazli direman selama tujuh hari hanya kerana menulis pendedahan tersebut di status media sosial Facebooknya.

Intimidasi terhadap cendekia ini terus berlanjutan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di mana pada Jumaat yang lalu, saya telah ditahan dengan begitu kasar sehingga digari hanya kerana ingin mempromosi himpunan bersih yang telah dijanjikan hak untuk berhimpun di dalam Perlembagaan Malaysia.

Penahanan ini juga merupakan satu pencabulan hak untuk bersuara apabila saya ditahan sejurus selepas saya mengucapkan perkataan "Assalamualaikum".

Kes terbaru adalah semalam apabila saudara Asheeq Ali telah dihukum gantung satu semester dan denda RM200 oleh pihak pentadbiran Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) gara-gara menyertai himpunan Tangkap MO1 pada Ogos lalu.

Kes ini yang membuatkan mahasiswa bingung, apa sebenarnya fungsi cendekia di dalam negara sebenarnya?

Walaupun AUKU selepas pindaan 2012 memperuntukkan bahawa mahasiswa boleh berpolitik di luar kampus, namun hukuman tetap menanti mahasiswa yang kritikal dengan polisi-polisi pemerintah.

Kalau tidak dikenakan kes polis, cendekia ini akan tetap mendapat habuan AUKU di universiti masing-masing.

Saya ingin mempersoalkan di mana peranan cendekia ini di mata kerajaan BN?

Sekiranya peranan cendekia ini penting sebagai pelapis kepimpinan masa hadapan seperti yang sering digembar-gemburkan, apakah jaminan bahawa kerajaan tidak menghukum cendekia yang memberi idea kritikal terhadap polisi-polisi kepimpinan BN?

Saya juga mendesak, selepas tiga kes terbaru ini, agar AUKU itu dimansuhkan kerana dengan jelas telah menyekat peranan cendekia untuk memberikan pendapat yang bercanggah dengan visi pihak pemerintah walaupun mungkin ianya baik untuk keseluruhan rakyat Malaysia.

Sekiranya Kerajaan masih gagal memberikan jaminan kebebasan bersuara dan memansuhkan AUKU, saya menyarankan agar pentadbiran BN di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak untuk menutup semua universiti yang ada di Malaysia dan menubuhkan hanya satu universiti iaitu Universiti Umno, agar peranan cendekia yang dilahirkan oleh universiti awam tidak dibazirkan.

Cendekia di bawah Universiti Umno hanya akan menyuarakan betapa bagusnya polisi dan dasar kerajaan serta akan menyeru rakyat bersangka baik walaupun skandal dan rasuah didedahkan kepada masyarakat umum.

Ashraff Nazrin,
Aktivis Mahasiswa,
Gabungan Tangkap MO1

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 5:24 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomSedihnya, Saya Nampak Si Ayah Dan Anak Ini Hanya Makan Nasi Putih Berlaukkan Kuah Tanpa Air Di Restoran
siakapkeli.my

Gambar Hiasan

Terbaca admin hari ini sebuah cita luahan yang berlaku oleh seorang netizen di mana sebuah kejadian yang berlaku di sebuah restoran cukup membuatkan hati sebak.

Mana tidaknya seorang ayah yang bersama anaknya yang makan di sebuah restoran hanya memakan nasi bersama kuah sedangkan anaknya kelihatan hendakkan lauk sotong, mungkin kerana tidak mampu untuk membayar harga lauk, dia dan anak hanya memakan nasi berlaukkan kuah.

Jom kita baca.

Salam admin, nak share crite.. maaf lari topik... berat sama dipikul, ringan sama dijinjing, berat lagi bahu memikul

Ni citer beberapa hari lepas masa cod barang, saya singgah di sebuah warung makan sebab anak saya ni dah menjerit2 dahaga nak minum air.

Masa duduk dalam warung tu saya perasan ada seorang lelaki tua dengan sorang budak lelaki sebaya umur anak saya mungkin dalam 4 tahun gitu.

Lelaki tu nampak selekeh sangat , kaki tangan hitam berminyak , baju seluar kasut lusuh mungkin orang susah so nampak uzur je. Budak lelaki tu pun kurus sangat, nampak terketar2 mungkin lapar sangat agaknya.

Saya perhati je dua beranak tu, si ayah pegang pinggan berisi nasi putih bersama anak kehulu kehilir depan lauk2 atas tray makanan. Dua beranak tu memang menarik perhatian semua orang dalam kedai tu, tak kurang juga ada yang pandang sinis seolah2 geli tengok mereka yang kotor. Astaghfirullah.

Hati ni dah rasa semacam, air saya dah lama habis tapi masih melekat bontot saya nak duduk kat situ, leka saya duk perhati ayah lama berdiri depan lauk tapi tak jugak ambil2 lauknya. Anak pula duk tunjuk2 lauk sotong. Mungkin nak makan sotong agaknya.

Last2 si ayah ni ambik kuah je. Nasi putih dengan kuah kosong, jangankan lauk sotong, satu ketul lauk dia tak ambil pun, takde lauk langsung. Anak ni diam je tak cakap apapun bila ayah dia suruh duduk makan nasi kosong dengan kuah semata2.

Masa tu Allah je tahu camana perasaan saya bila tengok dua beranak tu makan nasi putih sepinggan dengan kuah kosong. Air memang takde. Lagi sedih si ayah ni tak jamah pun, duduk sebelah je tengok si anak ni makan. Ayahnya cuma kutip nasi yang tumpah tepi pinggan anak je suap ke mulut sendiri. Sayu hati tengok.

Ya Allah..

Time tu jugak mengalir air mata saya, sebaknya tak payah cakap la. Susahnya hidup mereka. Kita rasa hidup kita dah susah, rupanya ada lagi orang yang lebih susah dari kita.

Sedih tengok dua beranak tu, saya pun ke kaunter minta pembantu kedai letakkan nasi sepinggan dengan lauk2 sekali. Adalah sikit sotong, ikan bakar , sayur, telur mata dengan lauk lain. Kemudian saya minta pembantu kedai tu hantar nasi tu ke meja 2 beranak tadi.

Mulanya lelaki tu nampak terkejut, saya dengar dia kata tak nak sebab takde duit nak bayar , tapi pembantu kedai tu kata, ambil laa ada orang belanja. Si anak ni panjang leher2 duk tengokk je nasi penuh lauk, tapi sikit pun tak merengek kat ayah mintak nak makan. Last2 ayah tu amik jugak nasi tu.

Saya dah berjalan menuju ke kereta, dalam kereta saya perhati lagi 2 beranak tu dari jauh. Terkejut saya, bila tengok lelaki tu menangis. Kepala dia tunduk je ke meja. Tangan duk kesat2 air mata, sesekali dia gosok cium kepala anak yang tengah makan nasi tadi.

Ya Allah lagi la sebak dada tengok lelaki tu menangis sambil peluk anak dia. Bagi saya air mata lelaki kalau gugur membasahi pipi adalah air mata yang sangat2 jujur.

Bayangkan..

Sampai anak saya tanya, mama kenapa mama nangis, ayyad tak naughty lagi, soryy mama.
Saya terus peluk kedua2 anak saya sambil menangis.

Sedih,

Bersyukurla dengan apa yang kita ada sebab bukan semua orang dapat rasa nikmat kesenangan. Kita susah, ingat.. ada lagi insan lain yang jauh lebih susah dari kita. Semoga Allah memelihara kedua beranak itu.

Sumber: Info Ibu Hamil

- Siakapkeli.my

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 5:25 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomUPSR 2016: 4,896 Calon Peroleh Semua A

Dilulus untuk paparan oleh Abdullah
tranungkite.net

PUTRAJAYA: Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2016 yang menggunakan format baharu menyaksikan seramai 4,896 calon memperoleh keputusan cemerlang semua Gred A.

Jumlah pencapaian cemerlang itu adalah 1.11 peratus daripada 452,751 calon yang mendaftar untuk menduduki peperiksaan itu September lalu.
Selain itu seramai 8,345 calon atau 1.89 peratus memperoleh keputusan maksimum 1B; 35,752 calon atau 8.11 peratus memperoleh minimum 2B; 91,366 calon atau 20.73 peratus (minimum 1C).

Seramai 152,825 calon atau 34.67 peratus (minimum 1D), 137,262 calon atau 31.14 peratus (minimum 1E) manakala 9,519 calon atau 2.16 peratus mendapat semua E.

Gred Purata Nasional ialah 2.96. Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof, berkata pencapaian calon UPSR 2016 dilaporkan berdasarkan pelaksanaan kurikulum dan format peperiksaan baharu tanpa membuat perbandingan dengan pencapaian calon tahun lalu.

"Calon peperiksaan UPSR tahun ini adalah kohort pertama yang mengikuti Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan melengkapi pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) disamping membudayakan unsur Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT).

"Keputusan tahun ini tidak boleh dibandingkan secara terus dengan tahun lalu kerana sebelum ini keputusan dibuat berdasarkan tiga gred iaitu A,B, C manakala tahun ini empat gred iaitu A, B, C dan D.

"Tetapi secara keseluruhannya saya berpuas hati dengan keputusan UPSR tahun ini kerana murid bukan sahaja dapat menjawab soalan aneka pilihan tapi mampu menjawab soalan terbuka yang memerlukan daya fikiran untuk menjawabnya," katanya pada sidang media di sini hari ini.

DI WILAYAH PERSEKUTUAN, seramai 308 calon memperoleh A dalam UPSR di negeri ini dengan gred purata negeri 2.77.

DI SELANGOR, seramai 1,025 calon memperoleh A dalam semua subjek pada UPSR 2016 di Selangor dengan gred purata negeri (GPN) 2.85. DI KEDAH, UPSR 2016 peringkat Kedah menyaksikan seramai 280 calon memperoleh keputusan cemerlang semua Gred A.

Pengarah Pendidikan Kedah, Datuk Azuyah Hassan berkata, jumlah pencapaian cemerlang itu adalah 0.88 peratus daripada 31,976 calon yang menduduki peperiksaan itu September lalu.

DI PAHANG, seramai 296 daripada 23,351 calon yang menduduki UPSR 2016 di negeri ini memperoleh A dalam semua subjek yang diambil.

DI NEGERI SEMBILAN, seramai 247 orang atau 1.5 peratus daripada 16,839 calon UPSR di negeri ini, berjaya mendapat keputusan penuh 6A.

DI JOHOR, seramai 671 atau 1.25 peratus daripada 54,678 calon yang menduduki UPSR 2016 di negeri ini memperoleh 5A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

DI PERAK, seramai 363 daripada 34,713 calon peperiksaan UPSR 2016 di Perak mendapat semua A dalam semua mata pelajaran.

DI SABAH, seramai 187 calon UPSR 2016 di Sabah memperoleh keputusan cemerlang semua Gred A dengan gred purata negeri (GPN) 3.29.

DI KELANTAN, seramai 320 calon UPSR 2016 mendapat keputusan cemerlang dengan Gred Purata Negeri (GPN) 3.03 peratus.

DI MELAKA, seramai 159 atau 1.19 peratus daripada jumlah keseluruhan 13,261 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Melaka memperoleh semua A dalam peperiksaan itu. DI SARAWAK, seramai 284 pelajar atau 0.69 peratus daripada keseluruhan 41,380 orang calon memperoleh keputusan A bagi semua subjek diambil dalam UPSR di negeri ini. DI TERENGGANU, seramai 271 atau 1.33 peratus dari keseluruhan 20,341 calon UPSR di Terengganu memperoleh semua A dalam peperiksaan itu.

- Berita Harian

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 5:31 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomDah Makan ke Belum? : 'Saya Ingat Pesan Ayah, Mudah Kasihan Nampak Orang Susah' - Polis Bantuan
siakapkeli.my

Kuala Lumpur: Satu video viral yang memaparkan bagaimana seorang lelaki baik hati memberi makanan kepada seorang remaja lelaki yang sedang mencari sesuatu dalam tong sampah di sebuah stesen minyak di Bandar Baru Ampang menjadi viral di media sosial sejak semalam.

Lelaki di dalam video tersebut, Mohd Shafiq Harun, 20, berkata dia tidak menyangka video tersebut menjadi viral sehingga mendapat lebih 30,000 perkongsian di Facebook.

"Saya jenis yang mudah rasa kasihan dan lemah sekiranya ternampak orang susah yang mungkin sedang kelaparan.

"Tak sangka pula video itu viral kerana saya tidak sedar dirakam dan niat saya memang ikhlas dan bukannya mahu menunjuk sebab saya nampak dia sedang cari sesuatu dalam tong sampah.", katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Video itu dirakam dan dimuat naik oleh rakan wanitanya, Qkhazatul Ayuni Abdul Razak, 20, ke akaun FB. Kemudian, pengguna FB popular, Raja Mohd Shahrim memuat naik semula video itu dan telah mendapat tontonan sebanyak 1.4 juta kali.

Menurut Shafiq, kejadian itu berlaku pada Isnin lalu ketika dia ternampak remaja tersebut.

"Ketika saya ingin mengisi minyak Isnin lalu pada 8.15 malam, saya nampak dia di belakang kereta, tak tahu dia ingin cari apa.

"Kemudian saya nampak dia kutip tin dan bekas minuman dalam tong sampah dan masukkan ke dalam guni yang dia bawa.

"Dia tidak faham Bahasa Melayu, tapi saya suruh dia tunggu sebentar sebelum saya masuk ke stesen minyak dan belikan dia roti, biskut dan air minuman," katanya.

Menurut Shafiq lagi, dia mudah tersentuh dengan situasi seperti itu kerana dia sentiasa berpegang kepada kata-kata bapanya.

"Ayah saya pernah cakap, kalau mahu hidup senang kita perlu keluarkan duit dan bukannya kumpul duit. Jadi saya faham maksudnya adalah bersedekah.

"Kadang-kadang masa saya bertugas pun saya cuba bersedekah dan beri apa yang saya mampu," katanya.

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.
Attachment(s) from -:eSpAcE9808:-
1 of 1 File(s)

Thu Nov 17, 2016 7:07 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomNaikkan Kadar GST Sebanyak 8 % Atau Kerajaan Terpaksa Jual Aset Negara

bloglistpolitik.blogspot

Posted by Mohd. Kamal bin Abdullah

 

PETALING JAYA: Pakar ekonomi berpendapat kerajaan sedang merancang untuk menaikkan kadar Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) daripada 6% kepada 8%, memandangkan ia tidak mampunyai sumber cukai produktif yang lain.

Jika tidak, kerajaan mungkin terpaksa menjual sebahagian aset Khazanah Nasional Berhad bagi menampung pendapatan kerajaaan buat sementara bagi tahun 2017.

Memandangkan ekonomi dunia menuju kegawatan, pensyarah Universiti Tun Abdul Razak Prof Dr Barjoyai Bardai berkata GST satu-satunya cukai yang sangat produktif dan berdaya maju, ketika cukai korporat dan cukai individu golongan berpendapatan tinggi dijangka menurun.

"Kalau boleh kerajaan mahu laksanakan tahun ini untuk belanjawan tahun depan (2017)," kata Barjoyai kepada FMT.

"Tapi bergantung pada berani atau tidak kerajaan melakukannya. Mungkin mereka pun tak ada pilihan lain sebab tidak ada sumber pendapatan lain untuk diharapkan," katanya.

Pakar ekonomi itu sebelum ini diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berkata ekonomi akan lumpuh sekiranya kadar GST diturunkan daripada 6% kepada 3%.

Najib menjawab Liew Chin Tong (DAP-Kluang) di sesi soal jawab Dewan Rakyat hari ini, yang berkata penurunan kadar GST akan mendorong penggunaan domestik.

Menurut Barjoyai, penurunan sehingga 3% akan menyebabkan jumlah kutipan GST berkurangan kepada RM20 bilion. Kutipan tahun ini dijangka mencapai RM39 bilion.

"(Penurunan) itu akan menyebabkan pendapatan kerajaan terlampau rendah sehingga tidak dapat menampung perbelanjaan yang besar, dan akan menyebabkan defisit belanjawan naik sampai 4% atau lebih 4%," jelasnya.

Barjoyai tidak optimis kerajaan akan dapat mencapai kutipan GST RM39 bilion kerana jumlah perbelanjaan persendirian yang merosot.

"Kemungkinan berkurang hampir RM6 bilion hingga RM8 bilion. Ini akan menyebabkan sasaran defisit perbelanjaan kita meleset sebab kita jangkakan kita akan mencapai sasaran 3.1%.

"Kemudian pada masa yang sama Petronas telah menurunkan jangkaan dividen bayaran cukai yang akan mereka buat daripada RM60 bilion kepada RM30 bilion. Jadi ini merupakan satu tamparan besar juga," katanya.freemalaysiatoday.

-malaysianewsss.blog

 
"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 7:08 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomJutawan Aliff Syukri terima anugerah kepimpinan

bloglistpolitik.blogspot

am9897.blogspot

Aliff Syukri terima anugerah kepimpinan

Pengasas D'Herbs Holdings Sdn Bhd,Datuk Aliff Syukri menerima anugerah "Movers & Shakers,Small and Medium Enterprise" daripada Ahli Dewan Negara,Senator Abdul Halim Abdul Samad pada majlis iMillenium Leadership Award 2016 di Hotel Holiday Villa Subang,Subang Jaya..FOTO/AFIQ RAZALI

SUBANG JAYA - Usahawan terkenal, Datuk Aliff Syukri Kamarzaman antara penerima iMilennium Leadership Award 2016 bagi kategori 'Movers & Shakers Small and Medium Enterprise' di Hotel Holiday Villa Subang, sebentar tadi.

Beliau yang juga pengasas D'Herbs Holdings Sdn Bhd berkata, beliau sangat teruja dengan anugerah tersebut dan menganggapnya sebagai anugerah berganda kepadanya.

"Secara jujur anugerah saya ini adalah dalam memberi inspirasi di bidang kecantikan dan kosmetik agar terus berjaya ke peringkat global.

"Justeru saya menyarankan kepada usahawan terutama golongan muda agar teruskan usaha agar membuka mata masyarakat bahawa usahawan Melayu Bumiputera mampu untuk berjaya," katanya selepas menerima anugerah tersebut.

Pada majlis tersebut, Ahli Dewan Negara, Senator Abdul Halim Abdul Samad antara yang diberi penghormatan menyampaikan anugerah kepada barisan usahawan termasuk Aliff Syukri.

Sinar Harian

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 7:08 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomCaj Wad Hospital Kerajaan Seluruh Negara Akan Dinaikkan 50% Mulai Januari 2017
siakapkeli.my

KUALA LUMPUR: Pihak Kementerian Kesihatan dalam satu kenyataan dijangka akan menaikkan caj wad dan rawatan di seluruh hospital kerajaan sehingga 50 peratus mulai Januari 2017, lapor Kosmo.

Kadar kenaikan caj baru berkenaan akan melibatkan pesakit-pesakit yang dirawat di kelas 1 dan kelas 2 di mana ia akan melibatkan semua jenis rawatan untuk warganegara seperti bayaran wad am dan wad bersalin, rawatan pesakit ditahan dalam wad, fisioterapi, radioterapi dan nuklear, nefrologi serta psikiatri.

Bagaimanapun kenaikan itu tidak akan melibatkan pesakit warganegara yang memilih untuk dirawat di kelas 3, caj wad dan rawatan kekal dengan kadar lama.

Memetik laporan Astro Awani, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam telah mengesahkan kenaikan caj rawatan hospital kerajaan ini.

Beliau menegaskan kenaikan tersebut wajar memandangkan kos operasi hospital yang semakin meningkat

"Kali terakhir KKM melaksanakan kenaikan caj hospital kerajaan adalah pada 1982, iaitu 34 tahun lepas.

"Walaupun kita naik sedikit berbanding bayaran dulu, tetapi masih ada subsidi yang besar terhadap pesakit kelas 1 dan kelas 2.

"Tanggungjawab utama KKM adalah untuk pastikan bahawa kumpulan (masyarakat) miskin dan berpendapatan rendah yang datang ke sistem perkhidmatan awam tidak dikenakan apa-apa bayaran. Kita tidak lari daripada prinsip itu," katanya

Dianggarkan sebanyak 75 pe­ratus daripada 31 juta penduduk negara ini memilih hospital kerajaan bagi mendapatkan rawatan berbanding hanya 25 peratus yang memilih hospital swasta.

Ketika ini Malaysia mempunyai 143 buah hospital kerajaan de­ngan 41,389 buah katil manakala 183 buah hospital swasta dengan 12,000 katil.

Beliau tutur menegaskan, kenaikan berkenaan dibuat ekoran caj rawatan di hospital-hospital kerajaan masih rendah jika dibanding dengan negara-negara ASEAN lain. - Siakapkeli.my

Caj wad dan rawatan hospital kerajaan naik 50 peratus mulai 1 Disember
bloglistpolitik.blogspot
milosuam.net

HARGA yang perlu dibayar (Caj) oleh rakyat Malaysia bagi mendapatkan wad dan rawatan di hospital kerajaan akan naik sebanyak 50 peratus mulai 1 Disember 2016.

Maklumat ini aku peroleh daripada sebaran keratan Akhbar Kosmo yang bertarikh hari ini 14 November 2016. Keratan akhbar itu mulai viral sejak pagi tadi.

Kosmo merupakan anak syarikat Utusan Malaysia, manakala Utusan Malaysia pula dimiliki oleh Umno. Jadi kalau akhbar milik Umno sendiri yang sebarkan berita ini, aku yakin memang dah dapat persetujuan pimpinan atasan kerajaan BN (Barang Naik).

Di bawah ini senarai harga sekarang dan harga selepas kenaikan 50 peratus selepas 1 Disember nanti yang dipetik daripada laporan berita di muka surat yang sama dalam halaman 2 akhbar Kosmo.

Tengah kecoh isu Jamal Jamban kena tumbuk berdarah hidung, masa tulah dia keluarkan berita untuk naikkan kos rawatan hospital kerajaan. Pandai!

Read more: http://www.milosuam.net/2016/11/caj-wad-dan-rawatan-hospital-kerajaan.html#ixzz4PyiWLdtT

Kenaikkan Caj Hospital Adalah Wajar Kata Menteri..
bloglistpolitik.blogspot
darisungaiderhaka.blogspot
Posted by Anak Sungai Derhaka

Kementerian Kesihatan dijangka menaikkan caj wad dan rawatan di seluruh hospital kerajaan di negara ini sehingga 50 peratus mulai Disember ini.

Kenaikan tersebut didakwa melibatkan pesakit-pesakit yang dirawat di kelas 1 dan kelas 2. Kenaikan itu juga dikatakan melibatkan semua jenis rawatan untuk warganegara seperti bayaran wad am dan wad bersalin, rawatan pesakit ditahan dalam wad, fisioterapi, radioterapi dan nuklear, nefrologi serta psikiatri.

Namun begitu bagi pesakit warganegara yang memilih untuk dirawat di kelas 3, caj wad dan rawatan kekal dengan kadar lama.

Berkuat kuasa 1 Disember ini atau selewat-lewatnya awal Januari 2017, semua caj rawatan di hospital kerajaan akan dinaikkan 50 peratus.

Satu sumber di Kementerian Kesihatan memberitahu, antara alasan utama kenaikan tersebut dise­babkan caj rawatan di hospital kerajaan didakwa tidak pernah dinaikkan sejak tahun 1982.

Itu antara petikan laporan dari Kosmo di SINI .. aku ingatkan khabar angin saja maklumlah dalam keadaan ekonomi yang menghimpit dengan berbagai kenaikkan harga barang ni.. takkanlah Kerajaan pimpinan Najib begitu buta perut untuk menaikkan kadar caj Hospital pula..

Rupa-rupanya betul laporan tu.. ni ha.. Mentereri sendiri dah sahkan..

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan kenaikan caj rawatan hospital kerajaan sepertimana yang dilaporkan sebuah akhbar tempatan hari ini.
Menterinya, Datuk Seri Dr S.Subramaniam memberitahu kenaikan tersebut akan mula berkuat kuasa Januari tahun depan, bagaimanapun ketika ini kadarnya masih belum diputuskan lagi.
Tegas beliau, keputusan itu adalah wajar memandangkan kos operasi hospital yang semakin meningkat.
Malah, kali terakhir KKM melaksanakan kenaikan caj hospital kerajaan adalah pada 1982, iaitu 34 tahun yang lepas.
Katanya, kenaikan kali ini hanya melibatkan caj yang dikenakan terhadap pesakit kelas 1 dan kelas 2.
"Walaupun kita naik sedikit berbanding bayaran dulu, tetapi masih ada subsidi yang besar terhadap pesakit kelas 1 dan kelas 2.
"Tanggungjawab utama KKM adalah untuk pastikan bahawa kumpulan (masyarakat) miskin dan berpendapatan rendah yang datang ke sistem perkhidmatan awam tidak dikenakan apa-apa bayaran. Kita tidak lari daripada prinsip itu," katanya dalam sidang media mesyuarat 'Post-Cabinet' kementeriannya di sini.
Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan sebuah akhbar tempatan hari ini yang mendakwa bahawa caj rawatan dan wad hospital kerajaan seluruh negara akan dinaikkan sebanyak 50 peratus.
Menurut Subramaniam, daripada dua juta pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital kerajaan, hanya kira-kira 32,000 adalah pesakit kelas 1 dan kelas 2.
Katanya lagi, golongan tersebut adalah kalangan yang mempunyai pilihan dan ada kalanya mendapatkan rawatan di hospital swasta.
"Sebab itu kami naikkan caj dan potong subsidi.
"Saya harap hasil daripadanya akan diguna untuk mendapatkan ubat tambahan atau seumpamanya bagi mereka yang memerlukan di kelas 3," jelasnya.
Ketika ini, kira-kira 75 peratus daripada keseluruhan 31 juta rakyat Malaysia mendapatkan rawatan di hospital kerajaan manakala hanya 25 peratus sahaja memilih untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta.
Sementara itu, mengulas perkembangan terkini siasatan terhadap kes kebakaran Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru, Dr S.Subramaniam menegaskan bahawa pihaknya akan mengambil tindakan tegas terhadap syarikat konsesi di hospital yang didapati cuai dan tidak menjalankan tanggungjawab mereka sebaiknya mengikut kontrak yang ditandatangani.
Beliau memaklumkan, setakat ini KKM telah mengenakan penalti iaitu pemotongan bayaran terhadap lima syarikat konsesi sebanyak RM55 juta dalam tempoh April 2015 hingga Oktober tahun ini. "Jika didapati berlaku jenayah seperti penipuan, kami tidak teragak-agak untuk melaporkannya kepada agensi berkaitan seperti polis atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
"Malah, sekiranya pegawai KKM yang ditugaskan untuk memantau perkara ini didapati tidak menjalankan tugas dengan baik, tindakan akan diambil mengikut undang-undang di bawah Akta Perkhidmatan Awam," tegasnya.
Kata Dr S.Subramaniam, langkah-langkah ini diambil supaya rakyat Malaysia mempunyai keyakinan yang besar terhadap perkhidmatan di hospital kerajaan lapor AstroAwani

Memang buta perut rupanya.. dalam keadaan ekonomi sedang menekan rakyat terus ditekan... kutip GST tu untuk apa?

Caj Wad Kelas Pertama, Kedua Akan Dinaikkan - Subra

Dilulus untuk paparan oleh Abdullah
tranungkite.net

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan akan menaikkan kadar caj bagi wad kelas pertama dan kedua bermula tahun hadapan.

Menterinya, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, caj itu akan dikenakan terhadap pesakit yang ingin menukar wad kelas ketiga kepada kelas pertama dan kedua.

Katanya, mereka masih belum membuat sebarang keputusan mengenai caj baharu itu.

Namun sebuah akhbar berbahasa Melayu melaporkan pada Isnin bahawa caj itu akan dinaikkan sehingga 50 peratus.

Menurut Dr Subramaniam, daripada sejumlah dua juta pesakit, kira-kira 32,000 menerima rawatan di wad kelas pertama dan kedua.
Selepas rawatan di hospital, pesakit pada awalnya akan diletakkan di wad kelas ketiga dan jika mereka tidak meminta untuk dipindahkan ke wad kelas pertama dan kedua, mereka tidak akan dikenakan caj tambahan.

----- Original Message -----
From: -:eSpAcE9808:-
To:
Sent: Thursday, November 10, 2016 10:50 PM
Subject: Fw: Tiada Lagi Bayaran RM1 Di Hospital Kerajaan

Tiada Lagi Bayaran RM1 Di Hospital Kerajaan

Dilulus untuk paparan oleh Abdullah
tranungkite.net

Adakah dengan ini bayaran satu ringgit di semua hospital hospital kerajaan akan dihapuskan yang mana bayaran penuh akan dikenakan pada pesakit mengikut kadar seperti yang dikenakan oleh hospital atau klinik swasta?

Mengikut surat ini sebanyak 10 buah hospital telah mengenakan bayaran penuh, melalui fasa satu dan dijangka pada fasa dua yang akan datang, lapan lagi hospital akan mengenakan bayaran yang sama.

Ini kerana pemerintah telah mendapati ia merupakan perlaksanaan yang mendapat sambutan dari rakyat dan boleh mendatangkan keuntungan pada kerajaan.

Apa sudah jadi kerajaan UMNO ni, sudahlah subsidi secara beransur ansur akan dihapuskan. Ditambah lagi perkhidmatan kerajaan yang tampak semakin membebankan rakyat.

Apa lagi perkara yang boleh dinikmati oleh rakyat yang tinggal di sebuah sebuah negara yang kaya raya? Sedang sebelum ini klinik 1Malaysia pun ada.

Benarlah, kini pemerintah berhadapan dengan krisis kewangan yang cukup kritikal. Sebelum ini kita tahu ada beberapa hospital yang tidak dapat memberikan perkhidmatan sebab kehabisan bekalan.

Ingin sangat admin mendengar penjelasan dari semua Menteri berhubung perkembangan ini. Adeh

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 7:09 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomKereta kena angkat, parking depan pagar

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.
Attachment(s) from -:eSpAcE9808:-
1 of 1 File(s)

Thu Nov 17, 2016 7:09 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomKENALI PERJUANGAN PARTI ISLAM SE-MALAYSIA (PAS)
bloglistpolitik.blogspot
kerabubersuara.blogspot

KENALI PERJUANGAN PARTI ISLAM SE-MALAYSIA (PAS)

Alhamdulillah atas segalanya. Mengikut satu fakta sejarah, Parti Islam Se-Malaysia - ڤرتي اسلام سمليسيا (PAS) telah ditubuhkan secara rasmi pada 23 Ogos 1951. Walaubagaimanapun, ada fakta lain yang menyebut bahawa PAS ditubuhkan pada 24 November 1951 (Warta Negara, 26 November 1951 dan Utusan Melayu, 25 November 1951).

Walaupun di sini terdapat dua tarikh yang berbeza, namun ahli-ahli sejarah dan tokoh-tokoh lama dalam PAS bersetuju bahawa fakta kedua (24 November 1951) adalah tarikh sebenar PAS ditubuhkan.

Persatuan Islam Se-Malaya (PAS) kemudiannya telah didaftarkan sebagai sebuah organisasi pada 31 Mei 1955 dengan nombor pendaftaran 733 (Pulau Pinang). PAS yang kemudiannya ditukar namanya kepada Parti Islam Se-Malaysia adalah pertubuhan atau parti politik Melayu yang berteraskan kepada Islam yang ditubuhkan sebelum merdeka selepas Hizbul Muslimin diharamkan oleh kerajaan British pada tahun 1948.

Berikut merupakan senarai Yang Dipertua Agung yang kemudiannya dikenali sebagai Presiden PAS sejak penubuhannya:

▶ 1951-1953: Tuan Guru Haji Ahmad Fuad Hassan
▶ 1953-1956: Dr. Haji Abbas Haji Ilias
▶ 1956-1969: Prof. Dr. Burhanuddin Al-Helmy
▶ 1969-1982: Datuk Mohd Asri Muda
▶ 1982-1989: Tuan Guru Haji Yusof Rawa
▶ 1989-2002: Dato' Tuan Guru Haji Fadzil Mohd Noor
▶ 2002-Kini: Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang

MISI, DASAR, SERUAN DAN TUJUAN
PARTI ISLAM SE-MALAYSIA (PAS)

Dasar PAS ialah ISLAM.

Seruan PAS ialah ALLAHU AKBAR!

TUJUAN PAS ialah:

1. Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah.

2. Mempertahankan Kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara.

USAHA-USAHA PAS:

1. Menyeru umat manusia kepada Syari'at Allah dan Sunnah RasulNya melalui dakwah secara lisan, tulisan dan amalan.

2. Memperjuangkan Islam sebagai aqidah dan syari'ah serta menjadikannya sebagai panduan berpolitik dan bernegara serta memperkenalkan nilai-nilai keIslaman dalam usaha menegakkan keadilan dan kemajuan di segenap bidang termasuk pemerintahan dan pentadbiran, ekonomi dan sosial serta pelajaran dan pendidikan.

3. Memupuk dan memperkukuhkan dan memperkuatkan ukhuwah Islamiyah dan menyuburkan rasa perpaduan di kalangan rakyat bagi memelihara kehidupan politik dan masyarakat yang sihat dan berkebajikan.

4. Mengajak dan menggalakkan badan-badan, pertubuhan-pertubuhan dan orang-orang perseorangan bagi mengenali dan memahami serta memperjuangkan konsep dan pandangan hidup Islam.

5. Menyediakan rencana-rencana dan bertindak bagi memperbaiki susunan serta institusi-institusi masyarakat, bentuk politik, keadilan ekonomi dan negara, untuk membela kepentingan umat Islam dan rakyat seluruhnya.

6. Menyertai dan bekerjasama dengan badan-badan, persatuan-persatuan atau pertubuhan-pertubuhan yang tidak berlawanan tujuannya dengan PAS bilamana dan selama mana ianya mustahak dan sesuai serta tidak bercanggah dengan undang-undang negara.

7. Mempertahankan Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi negara yang tunggal dalam amalannya disamping berusaha mengembangkan bahasa al-Qur'an.

8. Memperjuangkan wujudnya kebudayaan negara berasaskan nilai-nilai yang tidak bercanggah dengan ajaran-ajaran Islam.

9. Memperjuangkan hak dan kepentingan umat Islam di negara ini tanpa mengabaikan tanggungjawab melaksanakan keadilan terhadap seluruh rakyat Malaysia dan tanggungjawab mewujudkan keharmonian antara kaum di dalam negara ini.

10. Menyertai dan bekerjasama dengan Bangsa-Bangsa Bersatu dan badan-badan lain yang sah bagi mengekalkan keamanan dan menjalinkan hak-hak asasi manusia serta menghapuskan segala macam kezaliman, kepalsuan, perhambaan dan penindasan di kalangan umat manusia.

11. Melakukan apa-apa jua usaha dan tindakan dalam batas-batas Perlembagaan dan Undang-Undang negara bagi mencapai semua tujuan-tujuan PAS ke dalam dan ke luar.

HUKUM DAN KEKUASAAN:

Adapun hukum yang tertinggi sekali dalam pegangan PAS ialah KITABULLAH dan SUNNAH RASUL serta IJMAK 'ULAMAK dan QIAS yang terang dan nyata.

(Petikan dari Fasal 3, 4, 5, 6 &7 Perlembagaan Parti Islam Se-Malaysia (PAS)).

#TarbiyahDakwahSiayah
#InilahPenyelesaianKita
#BertekadMelebarMuafakat
#MempersiapGenerasiKemenangan
#BeristiqamahHinggaKemenangan

Dipetik dari FB Mukhtar Suhaili

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 7:13 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomJualan Penghabisan Stok Dari SaSa Serendah RM2 Dan Potongan Lebih 70% Untuk 80 Jenama Terkemuka
siakapkeli.my

Disebalik keadaan harga barang yang semakin meningkat dengan kenaikan harga barangan asas ramai antara kita berfikir terpaksa melupakan membeli barangan kehendak yang mahal.

Namun ia sebenarnya bukanlah penghalang apabila gedung kosmetik terkenal, SaSa Malaysia akan mengadakan jualan penghabisan stok dengan harga bermula serendah RM2 untuk sesetengah produk kecantikan terpilih.

Manakala mereka akan lebih 80 jenama kecantikan terkemuka seperti minyak wangi berjenama, kosmetik, penjagaan kulit, penjagaan rambut, tab mandi, produk badan dan lain-lain lagi akan diberi potongan sehingga 70%, hanya di SaSa.

Selain itu, jenama pakaian dalam wanita terkenal, Triumph turut menawarkan jualan penghabisan stok di mana jika anda membeli 5 helai bra jenama Triumph, anda layak mendapat potongan 20% manakala sebanyak 50% jika anda membeli lebih dari 10 helai bra.

#OnlineExclusive: Singles' Day 11.11 Sale unveiled! 50% OFF selected 2 & above. 11-13 Nov only. Shop now: http://my.triumph.com/offers/singles-day-offer/

Jualan penghabisan stok ini akan berlangsung di:

Lokasi: Emerald Avenue, Selayang
Tarikh: 23 - 27 Nov 2016
Masa: 11:00-07:00
Facebook: SaSa Malaysia
Website: www.sasa.com

*sementara stok masih ada, berdasarkan terma & syarat

Selain itu bagi mereka yang berbelanja RM200 dalam satu resit untuk barangan SaSa, mereka ini layak untuk menikmati lagi potongan sebanyak 5%.

Jadi, apa tunggu lagi, rebut peluang keemasan ini secepat mungkin kerana jualan sampai stok habis, siapa lambat dia melepas. - Siakapkeli.my

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.

Thu Nov 17, 2016 7:14 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom"Abi Potong Wayar TV Sebab Kami Lewat Solat Maghrib," Lelaki Ini Kongsi 13 Cara Hebat Ayah Dan Ibu Didik Mereka 8 Beradik Untuk Berjaya
siakapkeli.my

Pasti ramai antara kita yang lahir tahun 70,80 dan 90-an akan terkenang kisah-kisah dahulu, ramai menceritakan kisah ibu dan bapa pada zaman dahulu memang garang-garang dan tegas dalam mendidik anak.

Dan kini selalu kita dengar ayat "Sebab mak dan ayah garang dululah aku jadi insan berguna sekarang ini,".

Setiap orang mempunyai cara tersendiri dalam mendidik anak mereka, ada yang mendidik anak dengan baik dan ada yang salah walaupun mereka rasa betul.

Dikongsikan oleh seorang pengasas NGO Tangisan Syria Di Bumi Jordan iaitu Tuan Musa Nuwayri di mana beliau berkongsikan 13 tips bagaimana ayah dan ibunya yang dibahasakan dengan panggilan Abi dan Che sehingga mereka kini jadi insan yang berguna.

Jom kita baca.

Ramai yang bertanya apa yang ibu bapa kami lakukan sehingga kami boleh lakukan kerja gila seperti hari ini.

Abang aku menjadi satu-satunya rakyat Malaysia yang berada di Gaza. Palestin. Beliau membuka NGO bernama From Gaza With Love untuk membantu rakyat di sana. Bayangkan, Palestin yang negaranya begitu dan abang aku tinggal seorang diri di sana.

Dan untuk yang terkini, beliau membuat satu lagi keputusan yang lebih gila apabila mengahwini seorang janda Palestin beranak lima ketika lelaki seusianya mengimpikan anak dara cantik jelita.

Aku membuka sebuah NGO bernama Tangisan Syria Di Bumi Jordan untuk membantu pelarian Syria yang berhijrah ke Jordan. Dan untuk yang terkini kami sudah mempunyai sebuah sekolah yang menempatkan hampir 120 orang kanak-kanak pelarian.

Kami menjaga 7-8 buah kem yang menempatkan hampir 300 buah keluarga. Dan kami sudah mengagihkan mungkin lebih sejuta ringgit sumbangan orang ramai sejak ditubuhkan pada 2013.

Tidak, Ini bukan post untuk berbangga diri. Post ini hanya sekadar untuk berkongsi. Terutama kepada ibu yang sedang membesarkan anak atau remaja yang bakal berumah tangga.

Ada yang bertanya kalau-kalau Abi (panggilan kami kepada ayah) atau Che (panggilan kami kepada ibu) ada memberi kami 8 beradik sebarang vitamin semasa kami kecil.

Seingat aku, Che dan Abi tidak pernah memberi sebarang vitamin. Masa bayi atau sebelum tadika, aku tidak pasti.

Tetapi ada beberapa perkara yang Che dan Abi gariskan semasa kami kecil sehingga kami menjadi seperti yang hari ini.

1. Solat adalah perkara yang paling dititikberatkan. Abi pernah sekali memotong wayar tv apabila kami lewat solat maghrib kerana menonton kartun Doraemon. Ya, Abi juga yang membaikinya, tetapi kami tidak lagi menonton tv pada waktu maghrib sejak peristiwa itu.

Che tidak pernah bosan bertanyakan kami tentang solat sebanyak lima kali sehari.

2. Waktu menonton televisyen adalah terhad. Tv hanya boleh ditonton apabila sudah solat dan kerja sekolah sudah disiapkan. Biasanya kami boleh menonton tv selama sejam atau sejam setengah sehari.
Astro dipasang di rumah kami agak lewat. Apapun, kami lebih enjoy menonton beramai-ramai cerita P. Ramlee misalnya.

Oh ya. Tv diletakkan di dalam bilik Che dan Abi. Jadi yang tidak selesai kerjanya tidak boleh masuk semasa orang lain menonton. Tidak ada juga yang berpeluang curi-curi menonton tv pada waktu tengah malam.

3. Begitu juga komputer. Kami dibenarkan bermain komputer apabila semua kerja sudah beres. Satu kertas jadual masa untuk kami bermain komputer akan dibuat.

Setiap orang yang ingin bermula bermain komputer perlu menulis jam berapa dia mula, dan apabila selesai sejam, kertas akan ditanda menandakan masa untuk hari itu sudah habis.

4. Kami tidak pernah merasa membeli komik seperti Kreko, Doraemon atau apa sahaja. Kalau Abi terjumpa komik tersebut di mana-mana, ianya akan dibuang serta-merta.

Ps 1? Ps 2? Ps 3? Psp. Hanya berjumpa di dalam mimpi. Sedangkan tv pun kadang-kadang perlu dipegang aerialnya untuk mendapat siaran yang elok ketika Astro masih belum dipasang.
Che dan Abi juga cukup tidak suka kalau kami ke rumah kawan untuk bermain permainan di atas.

5. Kami tidak diberi telefon bimbit sehinggalah masuk ke sekolah menengah. Itupun telefon turun temurun daripada generasi sebelah atas.

Telefon yang diberi biasanya kerana kami tinggal di asrama. Untuk mudah kami menghubungi Che dan Abi di rumah.

Bukan telefon mahal. Tetapi yang tidak ada warna, jauh sekali boleh main internet.
Oh ya. Salah seorang daripada kami tidak pernah mati kerana tidak mempunya telefon bimbit.

Gambar raya bersama, Nadir Al-Nuri (abang) tiada kerana masih di Gaza.

6. Hubungan sesama adik beradik sangat dijaga. Yang bergaduh akan cepat disuruh berpeluk dan bermaafan.

Biasanya kami akan tergelak apabila disuruh memeluk begitu. Acah-acah gelilah katakan.
Panggilan abang atau kakak kepada adik beradik yang lebih tua adalah wajib. Kalau hanya panggil nama, anda tidak akan dilayan.

Malah dari dulu sehingga sekarang, kami 8 beradik tidak pernah menggunakan kata ganti nama 'aku, kau' sesama kami.

7. Kami bebas bermain di luar bermula selepas waktu asar. Dan kami wajib berada di rumah sebelum jam 7.00 malam. Cubalah balik pada jam 7.01 malam. Biasanya Che atau Abi akan menunggu di depan pintu dengan rotan.

Atau lebih teruk. Kami akan duduk di luar sampailah dibenarkan masuk. Biasanya selepas isyak. Oh ya, esoknya kami akan grounded.

Grounded atau denda tidak boleh keluar rumah sehingga dimaklumkan adalah perkataan paling ngeri yang keluar dari mulut Che suatu tika dahulu. Sesiapa yang grounded hanya mampu melihat adik beradik yang lain keluar bermain dari celahan pagar.
Takut akan grounded juga menyebabkan kami banyak berhati-hati untuk tidak membuat silap di dalam kehidupan seharian.

8. Sebelum keluar rumah, kami wajib minta izin terlebih dahulu. Tidak kira untuk ke mana-mana sahaja.

Kami akan ditanya ke mana kami pergi. Dengan siapa kami pergi, apa yang akan dilakukan di sana dan bila akan balik.

Jadi Che dan Abi tahu dengan siapa kami berkawan.

Terbiasa meminta izin sebelum keluar ini kekal sehingga sekarang.

9. Sesiapa sahaja wajib ikut apabila Che dan Abi pulang ke kampung atau ke rumah saudara mara yang lain. Wajib.

Tidak kira sama ada balik raya, atau sekadar open house. Hasilnya, kami adik beradik mengenali dengan baik hampir kesemua waris, baik di sebelah Abi atau sebelah Che.

Nak duduk di rumah juga? Silakan. Tetapi kad astro akan dibawa atau disorok.

10. Kami diajar untuk memberi sejak dari kecil. Abi tidak pernah lupa memberi aku seringgit dua pada setiap hari jumaat untuk dimasukkan ke dalam tabung.

Che dan Abi tidak pernah gagal untuk memberi kami syiling di pasar malam untuk diberi kepada peminta sedekah.

Malah kucing yang datang ke meja makan kami sekeluarga biasanya akan mendapat rezeki.
Kucing hanya akan dihalau jika kedua kakinya sudah naik ke atas kerusi kakak sulung yang takut akan makhluk tersebut.

11. Kami diajar untuk menghormati sesiapa sahaja. Kami diajar untuk berterima kasih kepada pakcik-pakcik yang bekerja mengutip sampah. Menutup hidung apabila nampak mereka adalah sangat tidak sopan.

Penjual karpet atau makcik jual keropok tidak pernah dihalau. Malah sesiapa sahaja yang datang mengetuk pintu rumah biasanya akan disediakan air selepas seharian mereka berpanas mencari rezeki. Tidak kira sama ada yang datang adalah pemotong rumput atau kanak-kanak yang bekerja meletakkan kertas iklan di rumah-rumah.

Cuma sekarang perlu lebih berhati-hati akibat manusia semakin ramai yang berpura-pura.

12. Abi dan Che sangat menjaga hati jiran. Ada sahaja lauk yang dibungkus oleh Che dan kami akan bergilir mengetuk pintu memberi kepada jiran-jiran.

Biasanya juga, akan ada orang yang datang ke rumah kami mengadu masalah. Kami akan curi-curi dengar dari sebelah dalam. Che dan Abi akan cuba juga untuk membantu semampu mungkin.

13. Abi tidak mengajar kami hidup mewah walaupun Abi boleh dikatakan bergaji besar. Abi boleh sahaja memilih untuk bertukar-tukar kereta mewah, atau membeli rumah idaman beliau. Tetapi Abi lebih suka menggunakan Satria atau Mercedes lamanya untuk membawa kami berjalan-jalan. Dan kadangkala kami sepuluh beranak bergerak menaiki dua kereta kerana tidak muat.

Masa Abi juga banyak dihabiskan dengan anak-anak walaupun Abi sibuk. Jarang atau rasanya tidak pernah Abi keluar melepak di kedai mamak sehingga lewat malam. Selepas solat biasanya kami sekeluarga akan bersembang. Juga semasa makan. Bahkan jika keluar makan di luar juga, kami banyak berkomunikasi.

Aku tahu, ini mungkin hanya 10% peratus daripada keseluruhan yang Che dan Abi terapkan kepada kami. Tetapi ini adalah antara yang aku ingat. Dan aku akan cuba untuk terus berkongsi, insya Allah.
Aku tidak tahu sama ada ianya masih relevan untuk generasi hari ini, tetapi apa yang pasti, inilah didikan yang menjadikan kami 8 beradik menjadi manusia berisi.

Didikan luar biasa akan menghasilkan generasi yang luar biasa. Dan begitulah juga sebaliknya.

16 Ogos 2016.

Dalam bas nak balik kampung.

- Siakapkeli.my

"Kami Dah Rasa, Memang Hidup Tanpa TV Lebih Seronok Dengan Anak-Anak" Wanita Ini Kongsikan Kebaikannya
siakapkeli.my

Di zaman serba canggih dan moden ini, sudah pasti majoriti dalam kalangan kita mempunyai televisyen di rumah, dan mungkin ada yang mempunyai lebih dari sebuah televisyen.

Ramai yang menganggap meluangkan masa bersama keluarga sewaktu menonton televisyen adalah saat yang indah, ianya merupakan waktu untuk bermesra di antara satu sama lain.

Tetapi, jika tiada televisyen, adakah boleh menikmati itu semua? Ya, anda masih boleh bersama keluarga, dan yang peling penting anak-anak anda akan mendapat manfaat yang lebih baik. Admin kongsikan pengalaman saudari Widyana Ali dan suaminya dalam mendidik anak tanpa televisyen di rumah.

Masa zaman sekolah dulu,cikgu Bahasa Inggeris saya selalu menggunakan perkataan "idiot box" untuk TV. Baru sekarang nak cari kenapa TV ni dipanggil idiot box.

Secara jujurnya, mula-mula memang susah nak hidup tanpa TV di rumah sebab saya sendiri memang penonton tv tegar sejak dulu.

Dulu, memang saya rasakan TV itulah pengikat kasih sayang keluarga bila duduk sama2 menonton drama/filem. Rasa tenang nak buat kerja dengan anak yang duduk senyap menonton kartun dari pukul 2.30 petang sampailah pukul 6. Lepas habis slot kanak-kanak tiba pula slot drama sampai maghrib.

Tapi sekarang persepsi saya dah berubah. Bila anak-anak dah semakin membesar.

Saya dan suami mula fikir nak cuba hidup tanpa TV. Hasilnya?

1. Anak-anak kurang tantrum.
2. Anak- anak senang dengar arahan.
3. Fokus bertambah sebab tiada gangguan.
4. Lebih kreatif suka buat origami/art and craft/ gembira melompat bila mama minta bantu di dapur.
5. Senang mendengar nasihat.
6. Hidup lebih gembira rupanya.

Kesan baik untuk saya dan suami:

1. Tiada lagi fenomena menonton TV dan terus masuk ke dalam TV.
2. Kurang marah (saya) sebab anak-anak bila dipanggil terus menyahut.
3. Jadi rajin membaca bahan ilmiah, macam saya sangat suka membaca tentang pemakanan sihat, psikologi anak- anak dan motivasi.
4. Kerja rumah cepat selesai sebab tiada lagi menonton TV sambil lipat baju dan tiada lagi drama yang ditonton.
5. Senang nak solat di awal waktu.
6. Banyak masa untuk borak2 dengan suami dan anak2.

Alhamdulillah segala yang baik itu daripada Allah.

Kepada kawan- kawan, cubalah 'buang' TV sekejap. Kami dah rasa, memang hidup tanpa tv lebih seronok dengan anak-anak. Hubungan jadi lebih rapat dan boleh create long term memory untuk anak- anak.

Post ini sekadar ingin berkongsi pengalaman.Kalau ada rakan-rakan yang nak berkongsi pengalaman hidup tanpa TV di rumah,silakan.

Nota: Dulu- dulu mama tak pernah miss tengok AJL, ABP, Anugerah Skrin.Sekarang pelakon pun tak kenal.

Selepas ini, anda bolehlah mencuba untuk 'ketepikan' dahulu televisyen, mungkin dengan melarang menonton pada waktu tertentu buat permulaan. Apa-apa pun luangkan masa dengan keluarga. -Siakap Keli

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This ~rIeNaCoM~ Mail.
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: