Friday, August 6, 2010

www.auto.pdniaga.com - Digest Number 2705

Messages In This Digest (12 Messages)

Messages

1.1.

Re: Test Myk Hitam TESCO

Posted by: "mohdmat" kedai_tayar@yahoo.com   kedai_tayar

Thu Aug 5, 2010 8:27 pm (PDT)



salam.
  "Result: Pickup kurang berbanding pakai 100% myk masak. Torque ok.."   x faham with the statement:  torque tu bukan ke pickup?

--- On Mon, 8/2/10, Azmi OilyMan <mr.oilyman@gmail.com> wrote:

From: Azmi OilyMan <mr.oilyman@gmail.com>
Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Test Myk Hitam TESCO
To: automobil@yahoogroups.com
Date: Monday, August 2, 2010, 6:19 PM

 

penah ke cik azmy guna campuran minyak branded (Shell/Castrol cthnya) dan minyak masak nie?masih kena guna engine treatment ker?enjin ada bocor/bising bla3x tak?

Boleh je nak campur...cuma elakkkan TAMBAH treatment

Kena ingat ye...myk masak ni nipis dan kadar flow rate dia tinggi. So, kalau enjin dah uzur baik jgn pakai nanti ekzos berasap pulak. Yg best asap tu bau mcm goreng ikan...kekekeke. ..betul ni, aku dah alami kat motor ex5 aku

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY
Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Tel: +60192764645 or +60176930306
E-Mail: azmi@oilyman. com.my
Web: www.oilyman. com.my
Video:  http://www.youtube. com/user/ mienyak
Forum: http://oilyman. com.my/forum
WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

2010/8/3 Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@ wdc.com>

 

Salam,
Saya n member penah try minyak tesco tu..kesimpulan yg kami dapat….lebih baik belanja lebih sikit dapatkan minyak yg lagi branded..guna minyak tesco tu power takdak,enjin agak kasar sikit…tapi kalau enjin keta dah start makan minyak hitam,sementara nak servis/overhaul tu bule la guna utk buat minyak top up…
 
Saya berminat nak try minyak masak ni tapi blum cukup berani…penah ke cik azmy guna campuran minyak branded (Shell/Castrol cthnya) dan minyak masak nie?masih kena guna engine treatment ker?enjin ada bocor/bising bla3x tak?

 

From: automobil@yahoogrou ps.com [mailto:automobil@yahoogrou ps.com] On Behalf Of Azmi OilyMan
Sent: Monday, August 02, 2010 2:09 PM
To: group krerta
Subject: www.auto.pdniaga. com - Test Myk Hitam TESCO
 
 

Salam,

Dah lama x pakai myk hitam...hr tu g jalan2 Tesco nampak ada offer myk murah..
Brand Tesco, SAE 20W/50 API SJ/CF.. RM30 lebih (x ingat) 4 liter.

Kete sy pakai 5 liter, so campur je dgn 1 liter myk masak..
Result: Pickup kurang berbanding pakai 100% myk masak. Torque ok..

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY
Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Tel: +60192764645 or +60176930306
E-Mail: azmi@oilyman. com.my
Web: www.oilyman. com.my
Video:  http://www.youtube. com/user/ mienyak
Forum: http://oilyman. com.my/forum
WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

1.2.

Re: Test Myk Hitam TESCO

Posted by: "shidan shidan" syid_dan@yahoo.com   syid_dan

Fri Aug 6, 2010 5:57 am (PDT)



Xkan la nk jimat duit sampai camtu bro...hehe
lagi jimat pakai minyak masak yg dh xpakai huwakahak

--- On Mon, 8/2/10, Azmi OilyMan <mr.oilyman@gmail.com> wrote:

From: Azmi OilyMan <mr.oilyman@gmail.com>
Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Test Myk Hitam TESCO
To: automobil@yahoogroups.com
Date: Monday, August 2, 2010, 6:19 PM

 

penah ke cik azmy guna campuran minyak branded
(Shell/Castrol cthnya) dan minyak masak nie?masih kena guna engine treatment
ker?enjin ada bocor/bising bla3x tak?

Boleh je nak campur...cuma elakkkan TAMBAH treatment

Kena ingat ye...myk masak ni nipis dan kadar flow rate dia tinggi. So, kalau enjin dah uzur baik jgn pakai nanti ekzos berasap pulak. Yg best asap tu bau mcm goreng ikan...kekekeke. ..betul ni, aku dah alami kat motor ex5 aku

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY
Shah Alam, Selangor, MALAYSIA
Tel: +60192764645 or +60176930306
E-Mail: azmi@oilyman. com.my

Web: www.oilyman. com.my
Video:  http://www.youtube. com/user/ mienyak
Forum: http://oilyman. com.my/forum

WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

2010/8/3 Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@ wdc.com>

 

Salam,

Saya n member penah try minyak tesco
tu..kesimpulan yg kami dapat….lebih baik belanja lebih sikit dapatkan
minyak yg lagi branded..guna minyak tesco tu power takdak,enjin agak kasar
sikit…tapi kalau enjin keta dah start makan minyak hitam,sementara nak
servis/overhaul tu bule la guna utk buat minyak top up…

 

Saya berminat nak try minyak masak ni tapi
blum cukup berani…penah ke cik azmy guna campuran minyak branded
(Shell/Castrol cthnya) dan minyak masak nie?masih kena guna engine treatment
ker?enjin ada bocor/bising bla3x tak?

 

From: automobil@yahoogrou ps.com [mailto:automobil@yahoogrou ps.com] On Behalf Of Azmi OilyMan

Sent: Monday,
August 02, 2010 2:09 PM

To: group krerta

Subject: www.auto.pdniaga. com -
Test Myk Hitam TESCO

 

 

Salam,

Dah lama x pakai myk hitam...hr tu g jalan2 Tesco nampak ada offer myk murah..

Brand Tesco, SAE 20W/50 API SJ/CF.. RM30 lebih (x ingat) 4 liter.

Kete sy pakai 5 liter, so campur je dgn 1 liter myk masak..

Result: Pickup kurang berbanding pakai 100% myk masak. Torque ok..

------

Azmi Abdullah

OILYMAN TECHNOLOGY

Shah Alam, Selangor, MALAYSIA

Tel: +60192764645 or +60176930306

E-Mail: azmi@oilyman. com.my

Web: www.oilyman. com.my

Video:  http://www.youtube. com/user/ mienyak

Forum: http://oilyman. com.my/forum

WE SUPPLY BEST QUALITY OF ENGINE CARBON CLEANER (DECARBONIZER)

2.1.

Re: BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCED

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Thu Aug 5, 2010 8:27 pm (PDT)



Salam,
apa beza antara straight 6 dengan V6 ? (piston).
saya agak itu ada kena mengena dengan positioning piston dalam enjin. betul ke ?apa beza torque ? hp ? mana lebih bagus ? pros & cons ?
minta tunjuk ajar dari otai2. 
didahulukan dengan ribuan terima kasih.
rgds,Nazri Ahtar

--- On Tue, 8/3/10, Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@wdc.com> wrote:

From: Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@wdc.com>
Subject: RE: www.auto.pdniaga.com - BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ
To: automobil@yahoogroups.com
Date: Tuesday, August 3, 2010, 6:36 PM

 

Salam,
Kompressor - merujuk pada sistem supercharger +
intercooler yg digunakan oleh model petrol
Mercedes.
CDI - merujuk pada sistem direct injection turbodiesel yg
digunakan oleh model diesel Mercedes.
CGI - sama macam Kompressor tapi menggunakan turbocharger +
intercooler utk menggantikan supercharger mekanikal dlm Kompressor.
Didapati dlm model terbaru E dan C-class
AMG - Syarikat modifikasi Mercedes..mulanya independent
tapi telah dibeli secara formal oleh Mercedes.Brabus masih lagi
independent.
 
Bekenaan saiz enjin @ cc enjin keta, model @ badge
terbaru Mercedes xbule dijadikan indication tentang saiz enjin keta. Amik
contoh:-
C/E180,C/E200 & C/E230 Kompressor/CGI - semua guna
enjin 1.8liter.Bezanya tang output power.C/E230 output power lebih tinggi
berbanding C/E180.
C/E240 - guna enjin V6 2.6 liter
S350 - enjin V6 3.5 liter
S500 - enjin V8 5.5 liter
S600 - enjin V8 5.5 liter twin turbo
 
BMW pun camtu gak:-
118/318 - 1.8liter
318 2.0 - 2.0liter
120/520 - 2.2 liter straight six; horsepower
156HP
523/323 - 2.5 liter straight six;horsepower
170HP
525 - 2.5 liter straight six;horsepower
218HP
530/330/130 - 3.0 liter straight six;horsepower
286HP
535/335/135 - 3.0 liter straight six
turbocharged; horsepower 300++HP
740 - 4.4liter V8
750 - 4.8liter V8 twin turbo
 
 
 

From: automobil@yahoogrou ps.com
[mailto:automobil@ yahoogroups. com] On Behalf Of agai@017
Sent:
Tuesday, August 03, 2010 9:34 AM
To:
automobil@yahoogrou ps.com
Subject: www.auto.pdniaga. com - BEZA ANTARA
KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ

 

Salam
 
Saya nak tanya sikit beza antara kesemua yg dalam tajuk di atas tu untuk keta
mercedez.
Saya tak bawak merc...sebab tu tak tau...yang taunya bila kita drive tgk keta
merc kat depan
kita tu tulis mcm2...sebijik tulis kompressor.. .sebijik lagi tulis
cdi....cgi pun ada...
amg pun memang ada la kan...
apa beza benda2 tu sume? sistem nyalaan api ke...injection ke...atau yg
lain?
Yang ni sekadar ilmu pengetahuan je....klu ada yg nak berkongsi
diucapkan terima kasih

2.2.

Re: BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCED

Posted by: "Black_Canary" Black_Canary   cirit3

Thu Aug 5, 2010 10:15 pm (PDT)



Hide ID, just black_canary

Ri..hang bukan otai ke...

Yg aku tahu, engine ada 3 kedudukan

1. inline
2. v engine
3. boxer engine

dari segi teori boxer engine ialah engine yg terbaik dari segi performance (model yg selalu guna ialah alfa dan Subaru) tapi dari segi nak maintain mmg sakit sbb nak bukak spark plug pun leceh

utk V6 atau V8 mahu pun V12 utk mendapatkan power yg lebih tanpa perlu menggunakan pendesak (turbo)

inline selalunya 4 atau 5 piston dan kalau nak horse power yg lebih, mereka akan bagi turbo...kalau mereka buat inline sampai 6 keatas...bayangkanlah berapa panjang ruang engine diperlukan...

tapi ni pendapat bodoh aku ajelah...sbb aku pun tak pandai sangat...yg belajo dulu pun byk dah lupa.....harap org aje otai...dgn otak-otak aku pun dah otai (mudah lupa)

Rasanya Tuan Shahrul boleh jelaskan dgn lebih detail lagi kot

________________________________

From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On Behalf Of Nazri Ahtar
Sent: 05 August, 2010 10:48 PM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: RE: www.auto.pdniaga.com - BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ

Salam,

apa beza antara straight 6 dengan V6 ? (piston).

saya agak itu ada kena mengena dengan positioning piston dalam enjin. betul ke ?

apa beza torque ? hp ? mana lebih bagus ? pros & cons ?

minta tunjuk ajar dari otai2.

didahulukan dengan ribuan terima kasih.

rgds,

Nazri Ahtar

--- On Tue, 8/3/10, Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@wdc.com> wrote:

From: Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@wdc.com>
Subject: RE: www.auto.pdniaga.com - BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ
To: automobil@yahoogroups.com
Date: Tuesday, August 3, 2010, 6:36 PM

Salam,

Kompressor - merujuk pada sistem supercharger + intercooler yg digunakan oleh model petrol Mercedes.

CDI - merujuk pada sistem direct injection turbodiesel yg digunakan oleh model diesel Mercedes.

CGI - sama macam Kompressor tapi menggunakan turbocharger + intercooler utk menggantikan supercharger mekanikal dlm Kompressor. Didapati dlm model terbaru E dan C-class

AMG - Syarikat modifikasi Mercedes..mulanya independent tapi telah dibeli secara formal oleh Mercedes.Brabus masih lagi independent.

Bekenaan saiz enjin @ cc enjin keta, model @ badge terbaru Mercedes xbule dijadikan indication tentang saiz enjin keta. Amik contoh:-

C/E180,C/E200 & C/E230 Kompressor/CGI - semua guna enjin 1.8liter.Bezanya tang output power.C/E230 output power lebih tinggi berbanding C/E180.

C/E240 - guna enjin V6 2.6 liter

S350 - enjin V6 3.5 liter

S500 - enjin V8 5.5 liter

S600 - enjin V8 5.5 liter twin turbo

BMW pun camtu gak:-

118/318 - 1.8liter

318 2.0 - 2.0liter

120/520 - 2.2 liter straight six; horsepower 156HP

523/323 - 2.5 liter straight six;horsepower 170HP

525 - 2.5 liter straight six;horsepower 218HP

530/330/130 - 3.0 liter straight six;horsepower 286HP

535/335/135 - 3.0 liter straight six turbocharged; horsepower 300++HP

740 - 4.4liter V8

750 - 4.8liter V8 twin turbo

________________________________

From: automobil@yahoogrou ps.com [mailto:automobil@ yahoogroups. com] On Behalf Of agai@017
Sent: Tuesday, August 03, 2010 9:34 AM
To: automobil@yahoogrou ps.com
Subject: www.auto.pdniaga. com - BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ

Salam

Saya nak tanya sikit beza antara kesemua yg dalam tajuk di atas tu untuk keta mercedez.

Saya tak bawak merc...sebab tu tak tau...yang taunya bila kita drive tgk keta merc kat depan

kita tu tulis mcm2...sebijik tulis kompressor.. .sebijik lagi tulis cdi....cgi pun ada...

amg pun memang ada la kan...

apa beza benda2 tu sume? sistem nyalaan api ke...injection ke...atau yg lain?

Yang ni sekadar ilmu pengetahuan je....klu ada yg nak berkongsi

diucapkan terima kasih

__________________________________________________________
This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System.
For more information please visit http://www.messagelabs.com/email
__________________________________________________________

DISCLAIMER:-
This email and any attachments are confidential and intended only for the use of the individual or entity named above and may contain information that is privileged. If you are not the intended recipient, you are notified that any dissemination, distribution or copying of this email is strictly prohibited. If you have received this email in error, please notify us immediately by return email, delete the original message and destroy all copies made. Any views expressed are those of the individual sender, and not necessarily the views of Cycle & Carriage Bintang Bhd and/or any of its related corporations. Although reasonable precautions have been taken to scan incoming and outgoing emails and attachments for viruses, Cycle & Carriage Bintang Group can not guarantee this communication to be free of all viruses nor accept any responsibility for any consequences caused by viruses.
__________________________________________________________
This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System.
For more information please visit http://www.messagelabs.com/email
__________________________________________________________
2.3.

Re: BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCED

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Fri Aug 6, 2010 5:57 am (PDT)



uish, bukan otai la bro. kalau otai, dah lama dah keluar tesis perihal enjin nih.. hehehe...
thanks ! nak kene tanya incik google utk lebih detail cengini nih !.
rgds,Nazri Ahtar
ps :bila la nak TT.......ish ish ish

--- On Fri, 8/6/10, Black_Canary@yahoo.com <Black_Canary@yahoo.com> wrote:

From: Black_Canary@yahoo.com <Black_Canary@yahoo.com>
Subject: RE: www.auto.pdniaga.com - BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ
To: automobil@yahoogroups.com
Date: Friday, August 6, 2010, 12:15 PM

 

Hide ID, just black_canary

 

Ri..hang bukan otai ke…

 

Yg aku tahu, engine ada 3 kedudukan

inline
v
engine
boxer
engine

 

dari segi teori boxer engine ialah engine
yg terbaik dari segi performance (model yg selalu guna ialah alfa dan Subaru)
tapi dari segi nak maintain mmg sakit sbb nak bukak spark plug pun leceh

utk V6 atau V8 mahu pun V12 utk mendapatkan
power yg lebih tanpa perlu menggunakan pendesak (turbo)

inline selalunya 4 atau 5 piston dan kalau
nak horse power yg lebih, mereka akan bagi turbo…kalau mereka buat inline
sampai 6 keatas…bayangkanlah berapa panjang ruang engine diperlukan…

 

tapi ni pendapat bodoh aku ajelah…sbb
aku pun tak pandai sangat…yg belajo dulu pun byk dah lupa…..harap
org aje otai…dgn otak-otak aku pun dah otai (mudah lupa)

 

Rasanya Tuan Shahrul boleh jelaskan dgn
lebih detail lagi kot

 

From: automobil@yahoogrou ps.com [mailto: automobil@yahoogrou ps.com ] On Behalf Of Nazri Ahtar

Sent: 05 August, 2010 10:48 PM

To: automobil@yahoogrou ps.com

Subject: RE: www.auto.pdniaga. com
- BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ

 

 

Salam,

 


apa beza antara straight 6 dengan V6 ? (piston).


 


saya agak itu ada kena mengena dengan positioning
piston dalam enjin. betul ke ?


apa beza torque ? hp ? mana lebih bagus ? pros &
cons ?


 


minta tunjuk ajar dari otai2. 


 


didahulukan dengan ribuan terima kasih.


 

rgds,


Nazri Ahtar



--- On Tue, 8/3/10, Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@ wdc.com>
wrote:


From: Shahrul Izwan <Shahrul.Izwan@ wdc.com>

Subject: RE: www.auto.pdniaga. com - BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI,
AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ

To: automobil@yahoogrou ps.com

Date: Tuesday, August 3, 2010, 6:36 PM

 

Salam,
Kompressor - merujuk pada sistem supercharger +
intercooler yg digunakan oleh model petrol Mercedes.
CDI - merujuk pada sistem direct injection turbodiesel yg
digunakan oleh model diesel Mercedes.
CGI - sama macam Kompressor tapi menggunakan turbocharger +
intercooler utk menggantikan supercharger mekanikal dlm Kompressor.
Didapati dlm model terbaru E dan C-class
AMG - Syarikat modifikasi Mercedes..mulanya independent tapi
telah dibeli secara formal oleh Mercedes.Brabus masih lagi independent.
 
Bekenaan saiz enjin @ cc enjin keta, model @ badge terbaru
Mercedes xbule dijadikan indication tentang saiz enjin keta. Amik contoh:-
C/E180,C/E200 & C/E230 Kompressor/CGI - semua guna enjin
1.8liter.Bezanya tang output power.C/E230 output power lebih tinggi
berbanding C/E180.
C/E240 - guna enjin V6 2.6 liter
S350 - enjin V6 3.5 liter
S500 - enjin V8 5.5 liter
S600 - enjin V8 5.5 liter twin turbo
 
BMW pun camtu gak:-
118/318 - 1.8liter
318 2.0 - 2.0liter
120/520 - 2.2 liter straight six; horsepower 156HP
523/323 - 2.5 liter straight six;horsepower 170HP
525 - 2.5 liter straight six;horsepower 218HP
530/330/130 - 3.0 liter straight six;horsepower 286HP
535/335/135 - 3.0 liter straight six turbocharged; horsepower
300++HP
740 - 4.4liter V8
750 - 4.8liter V8 twin turbo
 
 
 
 



From:
automobil@yahoogrou ps.com [mailto:automobil@ yahoogroups. com] On Behalf Of agai@017

Sent: Tuesday, August 03, 2010
9:34 AM

To: automobil@yahoogrou ps.com

Subject: www.auto.pdniaga. com -
BEZA ANTARA KOMPRESSOR, CDI, CGI, AMG DAN MCM2 LAGI UNTUK MERCEDEZ
 


Salam
 
Saya
nak tanya sikit beza antara kesemua yg dalam tajuk di atas tu untuk keta
mercedez.
Saya
tak bawak merc...sebab tu tak tau...yang taunya bila kita drive tgk keta merc
kat depan
kita
tu tulis mcm2...sebijik tulis kompressor.. .sebijik lagi tulis cdi....cgi pun
ada...
amg
pun memang ada la kan ...
apa
beza benda2 tu sume? sistem nyalaan api ke...injection ke...atau yg lain?
Yang
ni sekadar ilmu pengetahuan je....klu ada yg nak berkongsi
diucapkan
terima kasih

 







 

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ____

This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System.

For more information please visit http://www.messagel abs.com/email

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ____

DISCLAIMER:-

This email and any attachments are confidential and intended only for the use of the individual or entity named above and may contain information that is privileged. If you are not the intended recipient, you are notified that any dissemination, distribution or copying of this email is strictly prohibited. If you have received this email in error, please notify us immediately by return email, delete the original message and destroy all copies made. Any views expressed are those of the individual sender, and not necessarily the views of Cycle Carriage Bintang Bhd and/or any of its related corporations. Although reasonable precautions have been taken to scan incoming and outgoing emails and attachments for viruses, Cycle Carriage Bintang Group can not guarantee this communication to be free of all viruses nor accept any responsibility for any consequences caused by viruses.

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ____

This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System.

For more information please visit http://www.messagel abs.com/email

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ____

3.

HOW ALLAH SAFE HIM

Posted by: "Hisyam Ahmad" Hisyam Ahmad   hisyam_ahmad

Thu Aug 5, 2010 8:29 pm (PDT)



Pls hide my ID.

Tak pasti GIF boleh play tak kat sini..

Hisyam Ahmad

--
Hadis Nabi s.a.w, dalam hal agama dan kepatuhannya, kita mesti sentiasa
melihat mereka yang lebih dari kita, agar kita terus berusaha..
Manakala dalam hal keduniaan, barulah kita disuruh oleh Islam untuk
melihat mereka yang kurang berbanding kita, agar kita lebih tahu untuk
bersyukur dan tidak dijangkiti penyakit tamak. - Riwayat At-Tirmidzi

4.

Used Toyota For Sale

Posted by: "kimie" luv_yur@yahoo.com.sg   luv_yur

Thu Aug 5, 2010 8:33 pm (PDT)



Toyota SEG for sale
New updated
Toyota Seg 98

Go to this link for detail
used toyota <http://usedtoyotamalacca.blogspot.com>

5a.

Re: Cukai Daripada Kereta Diimport Dijangka Melebihi RM3 Bilion

Posted by: "altis_77" altis_77@yahoo.com   altis_77

Fri Aug 6, 2010 5:54 am (PDT)



apa sebenarnya motif berita ini dibesar-besarkan?
adakah untuk minta simpati dari rakyat kerana pendapatan kerajaan semakin merosot atau alasan untuk menaikan harga barang dengan mengurangkan subsidi?????
Mereka yg keluarkan kenyataan ni tak fikit guna otak ke???kan dah banyak dah keta kat malysia skang ni CKD...maka dengan tek semene-mene cukai import kurang la.kat tempat lain pulak la cukai yg makin bertambah..lpas tu kroni diorg pulak yg dapat kontrak CKD ni dan bayor cukai mungkin sikit(nak saman syarikat ni, geng2 depa).....jadi rakyat la yg kena tanggung semua tu...

--- In automobil@yahoogroups.com, Mohmad Abdullah <mbabest@...> wrote:
>
>
> Cukai Daripada Kereta Diimport Dijangka Melebihi RM3 Bilion
>
>
>
> KUALA LUMPUR, 5 Ogos (Bernama) -- Cukai bagi kereta diimport yang
> termasuk duti eksais dan cukai jualan dijangka melebihi RM3 bilion tahun
> ini.
>
>
>
> Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussein berkata dalam
> setengah tahun pertama cukai dikenakan bagi kereta diimport berjumlah
> RM1.7 bilion berbanding RM2.5 bilion yang dikutip pada tempoh yang sama
> tahun lepas.
>
>
>
> "Sumbangan daripada industri ini biasanya besar, antara RM3 bilion dan
> RM5 bilion setahun," katanya semasa majlis permeterian memorandum
> persefahaman antara Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu
> Malaysia (Pekema) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia.
>
>
>
> Sementara itu, Presiden Pekema Datuk Zainuddin Abd Rahman berkata
> ahli-ahli tertentu tidak lagi menghubungi persatuan itu untuk
> mengesahkan dokumen mereka sebelum cukai dikenakan.
>
>
>
> Ini susulan warta harga yang dikuatkuasakan pada 1 Jun, 2010, di mana
> faktor diskaun kuantiti telah diambil kira apabila menentukan nilai
> kereta diimport.
>
>
>
> "Sebelum warta harga dikuatkuasakan, cukai bagi kereta diimport dikira
> berdasarkan kepada harga doket yang dikeluarkan oleh Jabatan Kastam
> Diraja Malaysia.
>
>
>
> "Pada masa itu, ahli Pekema, menerusi MOU dengan Jabatan Kastam Diraja
> Malaysia menikmati diskaun kuantiti 25 peratus yang membantu mereka
> meskipun duti ketat yang dikenakan ke atas kereta diimport," katanya
> dalam ucapan beliau.
>
>
>
> -- BERNAMA
>

6a.

Re: Fw: LAMA SANGAT BARU TERIMA SAMAN EKOR

Posted by: "shidan shidan" syid_dan@yahoo.com   syid_dan

Fri Aug 6, 2010 5:56 am (PDT)



aku baru dpt 1 saman ekor ..se umur hidup 15thn ada lesen mn penah kena saman..hampes btol...harap2 leh la kerajaan cancel saman ekor ni,,,,dah la xda papan tanda had laju ..tau2 kena saman....yg aku tau kerajaan skrg xda duit..tu yg korek2x4 mn mau dpt duit...

--- On Mon, 8/2/10, Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com> wrote:

From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
Subject: RE: www.auto.pdniaga.com - Fw: LAMA SANGAT BARU TERIMA SAMAN EKOR
To: automobil@yahoogroups.com
Date: Monday, August 2, 2010, 1:49 AM

 

heehehe.... tak leh tunggu naik court ke ? silap2 kansel je saman tu.....tapi nama black list...tak leh nak renew la plak...cam siot jeee..

rgds,Nazri Ahtar

--- On Fri, 7/30/10, Black_Canary@ yahoo.com <Black_Canary@ yahoo.com> wrote:

From: Black_Canary@ yahoo.com <Black_Canary@ yahoo.com>
Subject: RE: www.auto.pdniaga. com - Fw: LAMA SANGAT BARU TERIMA SAMAN EKOR
To: automobil@yahoogrou ps.com
Date: Friday, July 30, 2010, 4:03 PM

 

Hide ID, just black_canary

 

RiĆ¢€¦takut polis dah tak simpan gambonya..udah
lama beno tarikh saman ekonya

 

From:
automobil@yahoogrou ps.com [mailto:automobil@ yahoogroups. com] On Behalf Of Nazri Ahtar

Sent: 30 July, 2010 1:14 PM

To: automobil@yahoogrou ps.com

Subject: Re: www.auto.pdniaga. com
- Fw: LAMA SANGAT BARU TERIMA SAMAN EKOR

 

 

Salam,

 


iyer ke saman ekor tu kereta kita ? kalau tak salah
saya, kita boleh mintak gambar speed trap yang polis tangkap tu dengan
bayaran RM 10.


 


buatnya kita tak pernah kantoi pun...depa main
random je ke... orang lain pakai plate number kita ke...


 


pernah tak sesaper pi
check saman ekor ?

rgds,


Nazri Ahtar



--- On Wed, 7/28/10, agai@017 <agai_disini@ yahoo.com. my>
wrote:


From: agai@017 <agai_disini@ yahoo.com. my>

Subject: Re: www.auto.pdniaga. com - Fw: LAMA SANGAT BARU TERIMA SAMAN
EKOR

To: automobil@yahoogrou ps.com

Date: Wednesday, July 28, 2010, 2:50 PM

 



Saya baru hadapi masalah yg sama bulan lepas


nak tenew road tax...tak boleh...JPJ ckp ada saman


pegi cek kat dalam My Eg...ikut no plat keta...takde plak
saman


ikut ic...baru ada...sama untuk second car saya yang ada
kat kampung...org lain pakai


tempoh saman...dari tahun 2005-2009... mana la nak ingat
kena saman ke tak


surat pun tak
sampai...alih2 dpt checklist ada saman


 


bila gi Jalan Bandar...print. .sume sekali ada 5 saman


nak renew road tax...kita kena bayar yang blacklist dulu
(1 saman)...tinggal lagi 4 saman


so bayar la yg speedtrap tu dulu...RM300 hangus aritu


 


2 minggu lepas tu...nak renew road tax keta yg lagi satu
yg kt kampung tu


sama gak...tak boleh renew...gi check...kali ni kena
bayar 2 saman yg black list...


dua2 tu speed trap  RM300x2...perrgghh. ...dalam
masa 2 bulan hangus RM900...untuk saman je


 


sy bukan la banyak duit nak bayar saman...duit tu ada la
klu nak bayar


tp...klu dah kena saman tu...anta la cepat...senang nak
bayar lepas tu...


ini tak...tunggu 5 tahun baru nak kena bayar...


klu tak tak boleh renew road tax...apa cer ni?


kena klu org kampung....orang tua ke yang hanya harap
pencen untuk sara hidup


orang susah ke...camana? tak pasal org tua tu padam...


 


apa la...saman ekor pun tak boleh renew road tax


lain la klu saman sign depan2...


klu kuar sebulan lepas kena saman xpela gak


ini tunggu bertahun baru nak anta selepuk...


 


kita rakyat marhain ni...bayar je la...


tp rasa mcm tak adil la....rasa mcm kena paksa bayar
untuk kesalahan yg tak pasti


wallahuaklam. ..




 


 




From: Mohmad
Abdullah <mbabest@hotmail. com>

To: group krerta
<automobil@yahoogrou ps.com>; renaultmalaysia@ yahoogroups. com

Sent: Wednesday, 28 July 2010
9:21:13

Subject: RE: www.auto.pdniaga.
com - Fw: LAMA SANGAT BARU TERIMA SAMAN EKOR

 

Ada
rakan rakan peguam disini tak? Bilakah time bar untuk saman? Kalau TORT 6
tahun .



To: renaultmalaysia@ yahoogroups. com

From: rienacom@yahoo. com.sg

Date: Tue, 27 Jul 2010 22:59:17 +0800

Subject: www.auto.pdniaga. com - Fw: LAMA SANGAT BARU TERIMA SAMAN EKOR

 



 

Luahan Marhaen
Pasai Saman Ekoq






 
LAMA SANGAT BARU TERIMA SAMAN EKOR
SAYA baru saja mendapat surat notis saman ekor dari Bukit Aman.
Terkejut saya, bukan satu saman tetapi enam saman dari tahun 2003 hingga 30
Ogos 2009. Oleh itu jumlahnya pun banyak - beratus-ratus ringgit.
Maaf bukan tujuan saya hendak mengutuk Polis Diraja
Malaysia (PDRM) tetapi soal kelemahan pada sistem saman ekor yang
dilaksanakan sekarang. Lama sangat baru dapat notis. Kalau dinilai dari segi
prestasi, kecekapan, produktiviti, kualiti dan kepuasan pelanggan, berapa
markah hendak diberikan.
Saya kira saman ekor yang berkesan adalah sekiranya
saya melakukan kesalahan memandu melampaui had laju pada tujuh hari lalu dan
kemudian saya menerima notis pada hari ini. Bukannya selepas tujuh tahun saya
melakukan kesalahan, baru hari ini saya menerima notis tersebut.
Mujur juga belum ada sakit jantung. Kalau tidak, tak
mustahil jandalah isteri saya dan yatimlah anak-anak saya yang sedang
bersekolah sekarang sebab terkejut menerima notis saman dari PDRM.
DANG RANI
Kuala Lumpur





 







 






 

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ____

This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System.

For more information please visit http://www.messagel abs.com/email

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ____

DISCLAIMER:-

This email and any attachments are confidential and intended only for the use of the individual or entity named above and may contain information that is privileged. If you are not the intended recipient, you are notified that any dissemination, distribution or copying of this email is strictly prohibited. If you have received this email in error, please notify us immediately by return email, delete the original message and destroy all copies made. Any views expressed are those of the individual sender, and not necessarily the views of Cycle Carriage Bintang Bhd and/or any of its related corporations. Although reasonable precautions have been taken to scan incoming and outgoing emails and attachments for viruses, Cycle Carriage Bintang Group can not guarantee this communication to be free of all viruses nor accept any responsibility for any consequences caused by viruses.

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ____

This email has been scanned by the MessageLabs Email Security System.

For more information please visit http://www.messagel abs.com/email

____________ _________ _________ _________ _________ _________ _________ ____

7a.

Re: Berkenaan Dengan Perjanjian Kereta Sambung Bayar

Posted by: "shidan shidan" syid_dan@yahoo.com   syid_dan

Fri Aug 6, 2010 5:56 am (PDT)



ya betol..kwn aku rugi 12 ribu byr keta sambung bayar..tuan asal mai ambik camtu jerk...aku nasihat dia xmau dgr..kata ada pjanjian la surat la....lepas tu ngagaaaaaa pdn muka member aku ...

--- On Mon, 8/2/10, baddRi Rozaimi <zordaq@yahoo.com> wrote:

From: baddRi Rozaimi <zordaq@yahoo.com>
Subject: Re: www.auto.pdniaga.com - Berkenaan Dengan Perjanjian Kereta Sambung Bayar
To: automobil@yahoogroups.com
Date: Monday, August 2, 2010, 12:15 AM

 

buat pening je.. cari je kereta 2nd. tak payah bayar muka.. kereta baru pun dah tak payah bayar muka.. 
 Mohd Badri Ibrahim - Badd
0123556142
Zordaq Sdn Bhd
G01 02 Jalan SM02 Taman Subang Mas,
47260 Subang Jaya, Selangor, Malaysia.
http://www.ezordaq. comSpare Part - High Performance - Accessories Car

From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo. com>
To: automobil@yahoogrou ps.com
Sent: Mon, August 2, 2010 9:35:05 AM
Subject: Re: www.auto.pdniaga. com - Berkenaan Dengan Perjanjian Kereta Sambung Bayar

 

salam en. hairi,
kalau adik encik beria2 nak juga kereta tersebut, saya cadangkan buat refinance. pergi cari kedai kereta yg sanggup jadi orang tengah utk uruskan refinancing.
kalau perjanjian mulut mahupun perjanjian dengan pesuruhjaya sumpah sekali pun, bank tetap refer pada kontrak asal selagi payment tak selesai.
itu belum ambil kira kes kalau kereta kehilangan, kemalangan, saman dsbgnya.
rgds,Nazri Ahtar

--- On Sun, 8/1/10, riXal <irief2@yahoo. com> wrote:

From: riXal <irief2@yahoo. com>
Subject: Re: www.auto.pdniaga. com - Berkenaan Dengan
Perjanjian Kereta Sambung
Bayar
To: automobil@yahoogrou ps.com
Date: Sunday, August 1, 2010, 10:34 PM

 

slm en hairi,

sya rasa baek x yah la...
mber sya salesman proton penah ckp kt sya dia byk jumpe org kes camni...
agreement yg diorg buat x laku kt bank...bwk kt balai pom polis x trima..
so kalu tuan asal nk amik blk keter buta2 je adik awk kena bg blk...
so sya nasihat camtu je lah...

From: Nu Hairi <nmryie@gmail. com>
To: automobil@yahoogrou ps.com
Sent: Sat, July 31, 2010 9:38:13 PM
Subject: www.auto.pdniaga. com - Berkenaan Dengan Perjanjian Kereta Sambung Bayar

 

Assalamualaikum. .
 
Saya nak bertanya kepada sesiapa yang pernah membeli kereta jenis sambung bayar.
Setahu saya kereta jenis mcm ni, nama kereta masih lagi nama pemilik asal.
 
Tapi baru2 ni saya ada terbaca email pasal perjanjian sambung bayar kereta tapi dah lupa
apa kandungan dia.
 
[Situasi Skrg]
 
Adik lelaki saya berhajat nak sambung bayar keta abg kawan dia.
Keta kenari tu masih tinggal loan dengan bank 4 tahun.
Jadi maknanya owner lama dah byr keta tu 5 tahun dengan bank.
 
Saya nak halang pun, dia mcm beria2 nak beli.
Cuma saya rasa adik saya perlu check dulu dgn JPJ pasal keta dia nak beli tu
kot2 keta tu blacklist ke, ada saman ke.. manalah tahu..
Tragedi ni dia tak mengira kawan baik atau sedara sekalipun.
 
Lagi satu kebimbangan saya, katakanlah adik saya dah sambung bayar selama setahun,
tiba2 owner lama nak balik keta tu, of course dari segi pemilikan, bank masih menganggap
keta tu milik owner lama dan bukan adik saya sbb nama tak tukar.
 
Jadi itulah saya nak tanya beberapa soalan berkenaan dengan perkara ini.
 
1. Ada ke perjanjian sambung bayar kereta atau perjanjian seumpama ini?
   
2. Adakah valid jika perjanjian yang ditandatangani oleh kedua belah pihak itu
    dibuat menerusi peguam dan di matikan setem perjanjian tersebut?
 
3. Apakah perkara yang patut dititikberatkan bagi mengelak pembeli
    kereta sambung bayar ni menjadi mangsa?
 
Di harap sahabat2 yang pernah membeli kereta jenis ini dapat berkongsi maklumat
supaya tiada penindasan berlaku.
 
Sekian, Wassalam.
 
 

8.

aircond,powerwindow dan radio sekali JEM shot...

Posted by: "shidan shidan" syid_dan@yahoo.com   syid_dan

Fri Aug 6, 2010 5:56 am (PDT)



Salam pd Kawan2 semua..and tuan Mod maha bijak

Nak tanya sikit,
Baru2 ni lampu keta sebelah short, pastu ok sendiri,pastu shot..skrg dah ok plak,,pastu aircond plak shot, bila pasang tiba2 jer dia brenti sendiri, esok buka ok balik pastu 20-30minit berenti sdiri plak,mai plak masalah dlm ari yg sama... powerwindow jab ok jab x ok, kejab leh buka jab tersangkut..dua2 belah pintu depan...ni mai plak radio xbunyi tp leh on, senyap terus..on jer..tp xkuar suara...

Adakan wayer sy dh kong pasai keta 15 thn lebih?
Perlu ker saya bt wayering baru.?
Masalah aircond tanya member dia kata kipas yg dlm dashbord shot..tol ker?

Tolong lah saya ini, sbb kl nk p bt mesti pakai modal beso..tgh dok pikiaq mn nk wat dulu.

9.

Saga 4g91 auto half cut

Posted by: "altis_77" altis_77@yahoo.com   altis_77

Fri Aug 6, 2010 5:57 am (PDT)




Minta laluan pd tok mod...

Saya ada saga enjin 4g91 1.5 doch auto half cut tahun 1988 nak jual.
Absober 4-4 baru tukar bln 4/2010. Aircond auto dan sejuk.Seat dpn
toyota.Radio keta naza punya-CD player+MP3.Brake dpn vr4. Rim 15'
persona.Body baru cat dlm 1 thn. Keta mmg dah endorse jpj.Keta tinggal
pakai je. Untuk maklumat lanjut boleh rujuk mudah.com

Harga RM6700.

Recent Activity
Visit Your Group
Group Charity

i-SAFE

Keep your kids

safer online

Yahoo! Search

Start Searching

Find everything

you're looking for.

Stay on top

of your group

activity with

Yahoo! Toolbar

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Senarai Web:
�      Kad Kahwin - http://www.kadkahwin.biz     
�      Pengiklanan PERCUMA - http://www.interniaga.com     
�      Kad Nama Online - http://www.kadnama.com     
�      Koleksi Lirik Lagu - http://www.liriklagu.interniaga.com      
�      Blog, Video & MP3 - http://www.pdniaga.multiply.com 
�      Kad IPC Shopping - http://www.empay4u.com
�      PD Niaga Blog - http://pdniaga-blog.blogspot.com
�      Jana Iklan � http://www.janaiklan.com

Senarai Group & Keahlian Melalui Email:
1.  automobil-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/automobil 
2.  HitZ-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/HitZ
3.  pdniaga-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/pdniaga 
4.  dunia-politik-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/dunia-politik 
5.  bolasepak-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/bolasepak 
6.  auto-chat-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/auto-chat 
7.  ArenaPC-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/ArenaPC 
8.  pd-net-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/pd-net 
9.  interniaga-subscribe@yahoogroups.com 
http://groups.yahoo.com/group/interniaga
10. EBuku2-subscribe@yahoogroups.com   
http://groups.yahoo.com/group/EBuku2U
10. JanaIklan-subscribe@yahoogroups.com   
http://groups.yahoo.com/group/JanaIklan
MARKETPLACE

Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.


Hobbies & Activities Zone: Find others who share your passions! Explore new interests.


Get great advice about dogs and cats. Visit the Dog & Cat Answers Center.

No comments: