Thursday, January 5, 2012

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3170

Messages In This Digest (15 Messages)

Messages

1.

Fw: 2012 Tahun Aktif Virus Telefon

Posted by: "::-eSpAcE 9808-::" rienacom@yahoo.com.sg   rienacom

Wed Jan 4, 2012 8:03 am (PST)



----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

2012 Tahun Aktif Virus Telefon
By AH Mohd | Daunpisang -

Tahun 2011 memperlihatkan langkah-langkah keselamatan siber yang cuba diambil beberapa organisasi terutama setelah serangan worm Stuxnet yang tidak terjangka walaupun tiada kes siber yang lumpuh dilaporkan.
Walaubagaimanapun, adakah tahun 2012 membawa harapan kepada dunia siber yang lebih selamat?

Pengeluar anti virus, Kaspersky mempunyai beberapa ramalan yang mungkin membimbangkan terutama berkaitan penyebaran virus dalam telefon pintar.

Adakah 2012 tahun di mana telefon pintar jadi mangsa virus?

Secara umumnya, Kaspersky menjangkakan tiada virus baru yang akan dicipta tetapi ia hanya berkisar mengenai virus sedia ada tetapi ia mungkin akan ditambah baik. Satu contoh yang baik adalah virus jenis Trojan iaitu Poison Ivy, asalnya dicipta di Sweden tetapi yang telah menjadi kegemaran penggodam di China.
Keberkesanan kaedah serangan siber tradisional seperti penggunaan dokumen dalam lampiran e-mel yang mengandungi eksploitasi akan berkurangan secara beransur-ansur. Serangan semakin akan disasarkankan terus ke pelayar seperti Internet Explorer dan Modzilla Firefox atau Google Chrome. Sudah tentu, keberkesanan pendekatan ini akan bergantung kepada beberapa kelemahan yang didapati dalam perisian popular seperti pelayar, aplikasi pejabat dan sistem multimedia.

Manakala ancaman mudah alih pada telefon pintar pasti akan melonjak naik dengan perhatian yang akan ditumpukan pada platform Android yang akan digiatkan. Pada 2012 penjenayah siber mensasarkan platform mudah alih akan memberi tumpuan sepenuhnya kepada mewujudkan malware untuk Android.

Pertumbuhan yang dramatik dalam program berniat jahat untuk Android pada pertengahan tahun 2011 menyaksikan sistem Google menjadi sasaran utama di kalangan platform mudah alih dari segi bilangan ancaman.

Tahun 2012 akan melihat penjenayah siber menggunakan pelbagai eksploitasi yang aktif

Apakah sistem-sistem operasi yang mungkin terdedah kepada virus di 2012?

untuk menyebarkan malware serta program perosak yang mengandungi eksploitasi yang boleh digunakan untuk mendapat akses kepada sistem operasi peranti.
Hampir semua serangan yang menggunakan eksploitasi dalam tahun 2011 telah cuba untuk meningkatkan kebocoran pada sistem operasi. Walau bagaimanapun, pada tahun 2012, kecenderungan untuk melihat serangan pertama yang akan menggunakan eksploitasi untuk menjangkiti sistem operasi sendiri. Dalam erti kata lain, kita akan melihat serangan mudah alih yang pertama dalam bentuk 'drive-by-download'.

Bermakna, akan terdapat peningkatan dalam bilangan virus-virus jahat mencari jalan masuk ke kedai-kedai aplikasi, terutama Android Market.

Terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa worm yang pertama untuk Android akan muncul, mampu menyebarkan dirinya melalui mesej teks dan menghantar pautan kepada dirinya di kedai aplikasi melalui beberapa talian. Kaspersky juga berkata kemungkinan untuk melihat botnet mudah alih yang pertama pada platform yang sama.

Lain-lain platform mudah alih yang menjadi sasaran:

- Symbian: Untuk masa yang panjang, platform yang paling popular di kalangan pengguna dan penulis-penulis virus. Kini kehilangan arah di pasaran OS mudah alih dan di kalangan penjenayah siber. Oleh itu, tiada jangkaan untuk melihat banyak malware bagi platform ini.

- J2ME: Beberapa program berniat jahat (lebih tepat, Trojan SMS) untuk Java 2 Micro Edition. Walau bagaimanapun, bilangan mereka sama ada akan kekal pada tahap yang sama atau menurun menjadi persoalan

- Windows Mobile: Sebuah platform yang tidak pernah menarik perhatian banyak daripada penulis virus dan 2011 tiada bezanya. Ia hampir tidak akan mengejutkan jika bilangan program berniat jahat untuk platform ini boleh dikira dengan jari saja.

- Windows Phone 7: Ada berkemungkinan bahawa malware yang pertama akan muncul bagi platform ini.

- iOS: Sejak tiba pada tahun 2009, dua program berniat jahat telah dikesan cuba menular iOS. Jangan mengharapkan apa-apa perubahan pada tahun 2012, melainkan jika Apple merubah dasar pengedaran perisian.

Pada tahun 2012 banyak malware berasaskan bukan Android mungkin akan digunakan dalam serangan yang disasarkan. Satu contoh yang tipikal adalah serangan yang menggunakan ZitMo dan SpitMo (Zeus-dan SpyEye-in-the-Mobile).

Pengintipan mudah alih - kecurian data dari telefon mudah alih adalah tujuan utama jadi pengguna perlu lebih berhati-hati ketika 2012 menjelang.
2.

Fw: 40 buah kenderaan berlanggar dalam satu kemalangan

Posted by: "::-eSpAcE 9808-::" rienacom@yahoo.com.sg   rienacom

Wed Jan 4, 2012 8:05 am (PST)



----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

40 buah kenderaan berlanggar dalam satu kemalangan
Posted by Celah Gelegar

SEJUMLAH kenderaan yang terlibat dalam nahas di sebuah lebuh raya menuju ke timur New Orleans kelmarin

29 Dis 2011, NEW ORLEANS, Amerika Syarikat - Dua lelaki mati dan 61 lagi cedera kelmarin menjelang subuh dalam nahas yang melibatkan 40 buah kenderaan, kata polis.

Nahas yang turut melibatkan kereta dan van itu berlaku ketika pemandu memandu dalam keadaan kabus tebal yang membataskan penglihatan di sebuah lebuh raya menuju ke timur New Orleans.

Menurut beberapa orang yang melalui tempat kejadian, mereka mendengar mangsa yang terlibat dalam nahas tersebut meminta pertolongan.

"Anda baru mendengar semua bentuk panggilan dan orang ramai menjerit meminta pertolongan," kata seorang pemandu trak tunda, Wesley Ratcliff kepada stesen televisyen tempatan WWL-TV.

Menurutnya, dalam tempoh 13 tahun kerjayanya bertindak balas dengan nahas, kemalangan tersebut adalah yang paling buruk pernah dilihatnya.

Seorang jurucakap polis, Garry Flot tidak bercakap mengenai kemungkinan punca nahas.

Menurutnya, seorang mangsa yang mati itu merupakan pemandu sebuah trak pikap.

Dia berkata, seorang lagi mangsa yang mati ialah seorang penumpang sebuah trak pikap lain yang berusia 54 tahun.

Beberapa pemandu yang melalui lebuh raya itu ketika nahas menyatakan, mereka tiba-tiba berada dalam kegelapan dan tidak dapat melihat cahaya lampu kereta.

"Saya berpendapat ia kabus tetapi suami saya menganggap ia merupakan asap," kata seorang saksi, Stacie Williams kepada stesen televisyen WWL-TV. - Agensi

Read more: http://celahgelegar.blogspot.com/2011/12/video-40-buah-kenderaan-berlanggar.html#ixzz1i64EPY7c
3a.

Re: Fw: Ban Terbaik Di Indonesia GT Radial

Posted by: "Fhazly Yusop" neoli18@yahoo.com   neoli18

Wed Jan 4, 2012 5:37 pm (PST)



ini tayar standard exora cfe

--- On Sat, 12/31/11, <> wrote:

From: <>
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Ban Terbaik Di Indonesia GT Radial
To: "zzxmelayucyber" <melayucyber@yahoogroups.com>
Date: Saturday, December 31, 2011, 9:59 AM

 

----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

Ban Terbaik Di Indonesia GT Radial

Nukilan ~ CariNur
Ban terbaik di indonesia GT
radial ok? Maksud ban adalah tayar terbaik di negara indonesia raya
GT radial. Anyway ini adalah keyword pertandingan seo yang di pertandingkan
dinegara indonesia tersebut dan aku harap rakan-rakan aku di sana
menang.

Ini adalah gambar perhiasan untuktambah isi kandungan artikel ini
sebab aku malas ( klik gambar untuk besarkan ).

Sekian lah
dulu entri pendek aku yang bersahaja untuk rakanku sana. Ini lah dia !, Ban yang Terbaik Di Indonesia GT radial !!
 

4a.

Re: Fw: kisah kena sembelih di lebuh raya sekitar senawang

Posted by: "Hide ID" Hide ID   nesta41

Wed Jan 4, 2012 9:07 pm (PST)



Hide my ID pls...

Setuju dgn Anuar talha, guna je service yg di provide oleh syarikat
insurans yg korang bayar tiap2 tahun tu. Cam kes aku bini bawa keta xleh
start kt traffic lite, aku call towing insurans antar kt bengkel pilihan
aku within coverage range free je... gear box keta kong call center
insurans, pastu towing akan call ko Tanya lokasi kat ne.... Anytime
diorang datang.

Aku dulu pon penah terkena gak panggil towing memember minta tarik keta
aku rosak... bengkel x smpi 7km dia minta RM60... since dari tu aku x
minta tlg ngan dia dah. Baik aku guna towing syarikat insurans aku...
free lak tue.

Sekadar iktibar...

_____

From: anuar talha [mailto:anuar_talha@yahoo.com]
Sent: Thursday, December 29, 2011 10:01 AM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
di lebuh raya sekitar senawang

plus charge ke free?

1. Kalau kereta korang rosak atau tayar pancit. Korang kena call PLUS
utk tarik kereta korang keluar dari lebuhraya dan ianya FREE OF CHARGE.
Dan kalau berlaku di luar lebuhraya, korang boleh call pihak insurance.
cek polisi korang dan tgk apa insurance cover. contoh cam aku guna
kurnia insuran tayar kereta pancit, bateri kereta kong sebab terbuka
lampu.. semua tu aku x perlu susah payah tukar tayar sebab korang boleh
suruh technician dari insuran korang datang buatkan tu semua.. tak
deduct NCB pun dan FREE OF CHARGE. Termasuk kalau kereta korang rosak nk
minta tow kereta korang ke workshop pilihan insuran atau workshop
pilihan korang.. korang leh suruh insuran tow kereta korang.. cam
insuran aku tow 30km FREE dan 1km = RM1 utk 30km berikutnya.. Tak payah
korang kena tipu atau kena charge oleh lori2 tow yg cekik darah..
Insuran korang byr tetiap tahun tu bukan hanya cover eksident je.. so
gunakanlah..

sumber dari www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=245636

ni sy jmpa dalam forum

sapa ada pengalaman.? den pernah gak kene...alhamdulillah seb baik kete
leh start blk...klu x...huuhhuhuuu

_____

From: shidan shidan <syid_dan@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 29 December 2011, 9:19
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
di lebuh raya sekitar senawang

Kalau jauh dr rumah diorang bleh tow ke? Mahal ke caj tow...?

_____

From: Mohd Shafiee <talian_biru@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Cc: "talian_biru@yahoo.com" <talian_biru@yahoo.com>
Sent: Monday, December 12, 2011 11:09 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
di lebuh raya sekitar senawang

Kawan pun penah kena cam tu. Len kali kalau kena breakdown kat highway
dan memerlukan towing suruh ajer diaorang tow sampai kat rumah. Dari
sana baru la cari siapa yang boleh betulkan kenderaan tersebut. Kalau
nak harap PLUS pun diaorang boleh tunda sehingga exit highway terdekat
aje.

_____

From:
To: zzxmelayucyber <melayucyber@yahoogroups.com>
Sent: Monday, December 12, 2011 9:42 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih di
lebuh raya sekitar senawang

----- Original Message -----

From: ::-eSpAcE 9808-:: <mailto:rienacom@gmail.com>

Gua kena tipu atas highway bila kereta gua breakdown..!!!
<http://www.kedahlanie.info/2011/12/gua-kena-tipu-atas-highway-bila-kere
ta.html>

Posted by KedahLaNie

Bukan fasal politik, tapi baca la kalau tak nak kena sembelih!!
<http://penarikbeca.blogspot.com/2011/12/bukan-politik-tapi-baca-la-kala
u-tak.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pe
narikbeca+%28%7Epenarik+beca%29>

<http://3.bp.blogspot.com/-Sg004MAADzw/Tt4sHsRoCVI/AAAAAAAAEGc/KPyNhtMEG
w0/s1600/Ronda.jpg>

Ni kisah kena sembelih di lebuh raya. Tukang sembelih tak tanya hang
parti apa, ugama apa, bangsa apa. Kerja depa hanyalah sembelih kita,
la'nat Allah s.w.t. ke atas mereka.

Baru-baru ni, dalam perjalanan dengan kereta pinjam melalui lebuh raya
utara selatan nak ke Melaka hantar anak saya mengaji di sana, tiba-tiba
temperature kereta naik. Dalam ketakutan dan panik, saya terus
berhentikan kereta di tepi jalan - beberapa kilometer sebelum exit
Senawang.

Apa aku nak buat, aku bukan reti apa fasal kereta. Saya hanya berharap
bantuan pihak PLUS. Tiba-tiba sebuah kereta berhenti, datang dua orang
budak muda Hindu memakai uniform yang tertulis Plus Line (kami orang
utara kalau India tu kami panggil Hindu). Saya ingat orang PLUSLine
<http://www.plus.com.my/index.php?id=plusline> .

Saya pun memberi keizinan dia memeriksa kereta pinjam tu. Dia kata kalau
repair tak banyak. "RM70 saja," kata dia. Dia kata kereta tu masih boleh
dibawa untuk dibaiki. Dalam keadan panik sebab dalam kereta tu juga ada
isteri saya, anak saya yang nak balik mengaji ke Melaka dan kakak dia
yang juga mengejar waktu sebab dia ada kerja dan lebih dari itu, sebab
saya masih menyangka budak-budak Hindu tu dari bantuan PLUSLine macam
yang gambar di bawah tu, saya lalu bersetuju

Saya mula terasa saya kena tipu bila saya sampai ke bengkel tu. Di
bengkel itu, ada seorang lagi Hindu. Dia check kereta tu, dia kata kena
RM250. Saya dah mula rasa mesti saya kena sembelih. Yang saya terasa
sangat saya akan kena sembelih ialah apabila mengenangkan uniform yang
misleading yang dipakai oleh Hindu-Hindu tu.

Oleh kerana hari dah malam, kami anak beranak balik ke Kuala Lumpur
dengan komuter.

Esoknya, bila saya pergi ke bengkel itu balik, sahih la saya kena
sembelih. Dalam hati, saya hanya meminta Allah s.w.t. la'natkan
Hindu-Hindu tu. Tanya punya tanya, dia mula bohong demi bohong dan
mendakwa kos untuk diperbaiki ialah lebih RM2,300. Apa saya nak buat.
Bahagian depan kereta tu depa dah barai habis. Saya tak ada pilihan.

Sehari lepas tu bila saya hubungi, Hindu tu kata RM2,500 pulak. Memang
kena sembelih. Saya marah setakat boleh kat dia. Takat tu ja la yang
saya boleh buat. Kereta tu setan-setan tu dah barai habis. Bila saya
kata "awak betul-betul potong kepala", dia jawab, "jangan cakap itu
macam la, pacik..."

Saya tulis semua ni supaya orang lain tak kena sembelih seperti saya,
tak kira la hampa parti apa pun, bangsa apa pun. Kalau Hindu baca
posting ni, jangan tuduh aku racist sebab dok sebut Hindu, Hindu. Dah
Hindu yang sembelih aku, aku sebut Hindu la.

Saudara kepada kawan saya kena tipu dengan Cina Muslim bila kereta dia
breakdown dekat Tanjung Malim. Saudara kawan saya tu kata kat kawan
saya, "insya Allah tak tipu, bengkel tu Cina Muslim punya". Kawan saya
jawab, "Cina Muslim ka, Melayu Muslim ka..."

Kepada semua, jangan percaya orang yang pakai uniform Plus Line ka,
kepala bapak dia ka melainkan kalau yang nak membantu tu datang
menggunakan kereta rasmi PLUS. Bantuan PLUS datang dengan kereta yang
ada tulis PLUS macam di atas tu. Saya terlepas pandang benda tu masa
tengah panik hari tu.

Dah la kereta pinjam, bila kena sembelih sampai RM2,500, mana aku ada
duit. Pinjam lagi. Macam mana nak bayar balik pinjaman tu, sendiri kena
fikir la. Mampoih bila kena sembelih lagu tu! Mampoih!

Kalau blogger lain baca posting ni, tolong copy paste dan pakat-pakat
bubuh kat blog hampa posting ni supaya orang lain tak kena tipu macam
aku.

<http://2.bp.blogspot.com/-FEXvRuQPCoQ/Tt8XeJBODDI/AAAAAAAAA-8/nNHdBK4ZV
CQ/s1600/plusline.jpg>

4b.

Re: Fw: kisah kena sembelih di lebuh raya sekitar senawang

Posted by: "tanya saya" worksplendid@gmail.com

Wed Jan 4, 2012 9:10 pm (PST)



Adakalanya guna cash semasa bayar tol amat berguna bila kita simpan tiket
tol. Kenapa agaknya? sebab di tiket tu telah dicetak no telefon PLUS line.
Bila emergency, cari balik tiket tol tadi... Kalau pakai touch n go atau
smart tag, kita tak de kelebihan ni. Sebaiknya bila nampak no PLUS tu,
cepat2 save dalam addr book hp kita. Berguna sangat bila part emergency
ni...

teguhbistariservices.blogspot.com

2012/1/4 Fairuz Mohamad <jcf7589@rocketmail.com>

> PLUS free....... kalau xciden pun sama.....tengok masa dari mula xciden
> sampai tow truck sampai...saya x tau berapa lama tempohnya, tapi rasanya
> dalam setengah jam dari call centre, tow truck PLUS mesti sampai...Kalau
> tak sampai..buat repot ke PLUS Hq terus ke MD (Pengarah urusan)..so, selagi
> dalam kawasan hway berbayar, jgn ambil tow truck lain(kalau panel insurans
> tu xpelah). Kalau hal-hal terlanggar apa2 yg menyebabkan kerosakan pada
> kereta di hway PLUS, boleh terus report ke toll plaza yg terdekat. begitu
> juga kalau ada masalah di RnR...conothnya harga mahal, tandas tak cuci,
> peti cadangan berhabuk dsb..hantar email/buat laporan dan.tindakan akan
> diambil secepat mungkin...itu sahaja yg dapat dibantu...
>
>
>
> A journey of thousand miles starts with one step.
> Good judgement comes from experience and experience comes from bad judgement.."pacat"
>
>
> ------------------------------
> *From:* Fhazly Yusop <neoli18@yahoo.com>
> *To:* automobil@yahoogroups.com
> *Sent:* Thursday, December 29, 2011 2:38 PM
>
> *Subject:* Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
> di lebuh raya sekitar senawang
>
> sy penah kena, dulu guna allianz. kete rosak di segambut (futsal), bawak
> tarik ke proton servis di batu caves. free. skrg ni guna takaful ikhlas,
> ada juga servis towing ni tapi tak penah guna sebab kereta tak ada buat
> hal, Alhamdulillah
>
> --- On *Thu, 12/29/11, anuar talha <anuar_talha@yahoo.com>* wrote:
>
>
> From: anuar talha <anuar_talha@yahoo.com>
> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih di
> lebuh raya sekitar senawang
> To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
> Date: Thursday, December 29, 2011, 10:01 AM
>
> plus charge ke free?
>
> 1. Kalau kereta korang rosak atau tayar pancit. Korang kena call PLUS utk
> tarik kereta korang keluar dari lebuhraya dan ianya FREE OF CHARGE. Dan
> kalau berlaku di luar lebuhraya, korang boleh call pihak insurance. cek
> polisi korang dan tgk apa insurance cover. contoh cam aku guna kurnia
> insuran tayar kereta pancit, bateri kereta kong sebab terbuka lampu.. semua
> tu aku x perlu susah payah tukar tayar sebab korang boleh suruh technician
> dari insuran korang datang buatkan tu semua.. tak deduct NCB pun dan FREE
> OF CHARGE. Termasuk kalau kereta korang rosak nk minta tow kereta korang ke
> workshop pilihan insuran atau workshop pilihan korang.. korang leh suruh
> insuran tow kereta korang.. cam insuran aku tow 30km FREE dan 1km = RM1 utk
> 30km berikutnya.. Tak payah korang kena tipu atau kena charge oleh lori2
> tow yg cekik darah.. Insuran korang byr tetiap tahun tu bukan hanya cover
> eksident je.. so gunakanlah..
>
> sumber dari www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=245636
> ni sy jmpa dalam forum
>
> sapa ada pengalaman.? den pernah gak kene...alhamdulillah seb baik kete
> leh start blk...klu x...huuhhuhuuu
>
> ------------------------------
> *From:* shidan shidan <syid_dan@yahoo.com>
> *To:* "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
> *Sent:* Thursday, 29 December 2011, 9:19
> *Subject:* Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
> di lebuh raya sekitar senawang
>
> Kalau jauh dr rumah diorang bleh tow ke? Mahal ke caj tow...?
>
> ------------------------------
> *From:* Mohd Shafiee <talian_biru@yahoo.com>
> *To:* "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
> *Cc:* "talian_biru@yahoo.com" <talian_biru@yahoo.com>
> *Sent:* Monday, December 12, 2011 11:09 PM
> *Subject:* Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
> di lebuh raya sekitar senawang
>
> Kawan pun penah kena cam tu. Len kali kalau kena breakdown kat highway dan
> memerlukan towing suruh ajer diaorang tow sampai kat rumah. Dari sana baru
> la cari siapa yang boleh betulkan kenderaan tersebut. Kalau nak harap PLUS
> pun diaorang boleh tunda sehingga exit highway terdekat aje.
>
>
> ------------------------------
> *From:*
> *To:* zzxmelayucyber <melayucyber@yahoogroups.com>
> *Sent:* Monday, December 12, 2011 9:42 AM
> *Subject:* www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih di
> lebuh raya sekitar senawang
>
>
> ----- Original Message -----
> *From:* ::-eSpAcE 9808-::
>
> *Gua kena tipu atas highway bila kereta gua breakdown..!!!*<http://www.kedahlanie.info/2011/12/gua-kena-tipu-atas-highway-bila-kereta.html>
> * *
>
> Posted by KedahLaNie
>
> *Bukan fasal politik, tapi baca la kalau tak nak kena sembelih!!*<http://penarikbeca.blogspot.com/2011/12/bukan-politik-tapi-baca-la-kalau-tak.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+penarikbeca+%28%7Epenarik+beca%29>
> <http://3.bp.blogspot.com/-Sg004MAADzw/Tt4sHsRoCVI/AAAAAAAAEGc/KPyNhtMEGw0/s1600/Ronda.jpg>
>
> Ni kisah kena sembelih di lebuh raya. Tukang sembelih tak tanya hang parti
> apa, ugama apa, bangsa apa. Kerja depa hanyalah sembelih kita, la'nat Allah
> s.w.t. ke atas mereka.
>
> Baru-baru ni, dalam perjalanan dengan kereta pinjam melalui lebuh raya
> utara selatan nak ke Melaka hantar anak saya mengaji di sana, tiba-tiba
> temperature kereta naik. Dalam ketakutan dan panik, saya terus berhentikan
> kereta di tepi jalan - beberapa kilometer sebelum exit Senawang.
>
> Apa aku nak buat, aku bukan reti apa fasal kereta. Saya hanya berharap
> bantuan pihak PLUS. Tiba-tiba sebuah kereta berhenti, datang dua orang
> budak muda Hindu memakai uniform yang tertulis Plus Line (kami orang utara
> kalau India tu kami panggil Hindu). Saya ingat orang PLUSLine<http://www.plus.com.my/index.php?id=plusline>
> .
>
> Saya pun memberi keizinan dia memeriksa kereta pinjam tu. Dia kata kalau
> repair tak banyak. "RM70 saja," kata dia. Dia kata kereta tu masih boleh
> dibawa untuk dibaiki. Dalam keadan panik sebab dalam kereta tu juga ada
> isteri saya, anak saya yang nak balik mengaji ke Melaka dan kakak dia yang
> juga mengejar waktu sebab dia ada kerja dan lebih dari itu, sebab saya
> masih menyangka budak-budak Hindu tu dari bantuan PLUSLine macam yang
> gambar di bawah tu, saya lalu bersetuju
>
> Saya mula terasa saya kena tipu bila saya sampai ke bengkel tu. Di bengkel
> itu, ada seorang lagi Hindu. Dia check kereta tu, dia kata kena RM250. Saya
> dah mula rasa mesti saya kena sembelih. Yang saya terasa sangat saya akan
> kena sembelih ialah apabila mengenangkan uniform yang misleading yang
> dipakai oleh Hindu-Hindu tu.
>
> Oleh kerana hari dah malam, kami anak beranak balik ke Kuala Lumpur dengan
> komuter.
>
> Esoknya, bila saya pergi ke bengkel itu balik, sahih la saya kena
> sembelih. Dalam hati, saya hanya meminta Allah s.w.t. la'natkan Hindu-Hindu
> tu. Tanya punya tanya, dia mula bohong demi bohong dan mendakwa kos untuk
> diperbaiki ialah lebih RM2,300. Apa saya nak buat. Bahagian depan kereta tu
> depa dah barai habis. Saya tak ada pilihan.
>
> Sehari lepas tu bila saya hubungi, Hindu tu kata RM2,500 pulak. Memang
> kena sembelih. Saya marah setakat boleh kat dia. Takat tu ja la yang saya
> boleh buat. Kereta tu setan-setan tu dah barai habis. Bila saya kata "awak
> betul-betul potong kepala", dia jawab, "jangan cakap itu macam la, pacik..."
>
> Saya tulis semua ni supaya orang lain tak kena sembelih seperti saya, tak
> kira la hampa parti apa pun, bangsa apa pun. Kalau Hindu baca posting ni,
> jangan tuduh aku racist sebab dok sebut Hindu, Hindu. Dah Hindu yang
> sembelih aku, aku sebut Hindu la.
>
> Saudara kepada kawan saya kena tipu dengan Cina Muslim bila kereta dia
> breakdown dekat Tanjung Malim. Saudara kawan saya tu kata kat kawan saya,
> "insya Allah tak tipu, bengkel tu Cina Muslim punya". Kawan saya jawab,
> "Cina Muslim ka, Melayu Muslim ka..."
>
> Kepada semua, jangan percaya orang yang pakai uniform Plus Line ka, kepala
> bapak dia ka melainkan kalau yang nak membantu tu datang menggunakan kereta
> rasmi PLUS. Bantuan PLUS datang dengan kereta yang ada tulis PLUS macam di
> atas tu. Saya terlepas pandang benda tu masa tengah panik hari tu.
>
> Dah la kereta pinjam, bila kena sembelih sampai RM2,500, mana aku ada
> duit. Pinjam lagi. Macam mana nak bayar balik pinjaman tu, sendiri kena
> fikir la. Mampoih bila kena sembelih lagu tu! Mampoih!
>
> Kalau blogger lain baca posting ni, tolong copy paste dan pakat-pakat
> bubuh kat blog hampa posting ni supaya orang lain tak kena tipu macam aku.
>
> <http://2.bp.blogspot.com/-FEXvRuQPCoQ/Tt8XeJBODDI/AAAAAAAAA-8/nNHdBK4ZVCQ/s1600/plusline.jpg>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
4c.

Re: Fw: kisah kena sembelih di lebuh raya sekitar senawang

Posted by: "Mas Fawzi" masfawzi@gmail.com   mf3000x

Thu Jan 5, 2012 1:51 am (PST)



Saya amat setuju dengan pandangan tuan.
Ini saya copy & paste drpd website plus:

PLUS Expressways Berhad
Menara Korporat,
Persada PLUS,
Persimpangan Bertingkat Subang,
KM15, Lebuhraya Baru Lembah Klang,
47301, Petaling Jaya
Tel: +603 7801 6666, 7666 4666
Fax: +603 7801 6600, 7666 4400

CUSTOMER SERVICE
Muhammad Khatib bin Khalid
Head, Customer Relationship & Marketing Department
Fax : 03-7666 4297
E-mail : crmd [at] plus.uemnet.com

PLUSLINE
PLUSLine : 1800 88 0000
E-mail : crmd [at] plus.uemnet.com

Bolehlah rakan2 automobil simpan maklumat ini dalam h/phone tuan/puan
sebagai rujukan.

2012/1/4 tanya saya <worksplendid@gmail.com>
>
>
>
> Adakalanya guna cash semasa bayar tol amat berguna bila kita simpan tiket
tol. Kenapa agaknya? sebab di tiket tu telah dicetak no telefon PLUS line.
Bila emergency, cari balik tiket tol tadi... Kalau pakai touch n go atau
smart tag, kita tak de kelebihan ni. Sebaiknya bila nampak no PLUS tu,
cepat2 save dalam addr book hp kita. Berguna sangat bila part emergency
ni...
>
> teguhbistariservices.blogspot.com
>
> 2012/1/4 Fairuz Mohamad <jcf7589@rocketmail.com>
>>
>> PLUS free....... kalau xciden pun sama.....tengok masa dari mula xciden
sampai tow truck sampai...saya x tau berapa lama tempohnya, tapi rasanya
dalam setengah jam dari call centre, tow truck PLUS mesti sampai...Kalau
tak sampai..buat repot ke PLUS Hq terus ke MD (Pengarah urusan)..so, selagi
dalam kawasan hway berbayar, jgn ambil tow truck lain(kalau panel insurans
tu xpelah). Kalau hal-hal terlanggar apa2 yg menyebabkan kerosakan pada
kereta di hway PLUS, boleh terus report ke toll plaza yg terdekat. begitu
juga kalau ada masalah di RnR...conothnya harga mahal, tandas tak cuci,
peti cadangan berhabuk dsb..hantar email/buat laporan dan.tindakan akan
diambil secepat mungkin...itu sahaja yg dapat dibantu...
>>
>>
>>
>> A journey of thousand miles starts with one step.
>> Good judgement comes from experience and experience comes from bad
judgement.."pacat"
>>
>>
>> ________________________________
>> From: Fhazly Yusop <neoli18@yahoo.com>
>> To: automobil@yahoogroups.com
>> Sent: Thursday, December 29, 2011 2:38 PM
>>
>> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
di lebuh raya sekitar senawang
>>
>> sy penah kena, dulu guna allianz. kete rosak di segambut (futsal), bawak
tarik ke proton servis di batu caves. free. skrg ni guna takaful ikhlas,
ada juga servis towing ni tapi tak penah guna sebab kereta tak ada buat
hal, Alhamdulillah
>>
>> --- On Thu, 12/29/11, anuar talha <anuar_talha@yahoo.com> wrote:
>>
>>
>> From: anuar talha <anuar_talha@yahoo.com>
>> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
di lebuh raya sekitar senawang
>> To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>> Date: Thursday, December 29, 2011, 10:01 AM
>>
>> plus charge ke free?
>>
>> 1. Kalau kereta korang rosak atau tayar pancit. Korang kena call PLUS
utk tarik kereta korang keluar dari lebuhraya dan ianya FREE OF CHARGE. Dan
kalau berlaku di luar lebuhraya, korang boleh call pihak insurance. cek
polisi korang dan tgk apa insurance cover. contoh cam aku guna kurnia
insuran tayar kereta pancit, bateri kereta kong sebab terbuka lampu.. semua
tu aku x perlu susah payah tukar tayar sebab korang boleh suruh technician
dari insuran korang datang buatkan tu semua.. tak deduct NCB pun dan FREE
OF CHARGE. Termasuk kalau kereta korang rosak nk minta tow kereta korang ke
workshop pilihan insuran atau workshop pilihan korang.. korang leh suruh
insuran tow kereta korang.. cam insuran aku tow 30km FREE dan 1km = RM1 utk
30km berikutnya.. Tak payah korang kena tipu atau kena charge oleh lori2
tow yg cekik darah.. Insuran korang byr tetiap tahun tu bukan hanya cover
eksident je.. so gunakanlah..
>>
>> sumber dari www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=245636
>> ni sy jmpa dalam forum
>>
>> sapa ada pengalaman.? den pernah gak kene...alhamdulillah seb baik kete
leh start blk...klu x...huuhhuhuuu
>>
>> ________________________________
>> From: shidan shidan <syid_dan@yahoo.com>
>> To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>> Sent: Thursday, 29 December 2011, 9:19
>> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
di lebuh raya sekitar senawang
>>
>> Kalau jauh dr rumah diorang bleh tow ke? Mahal ke caj tow...?
>>
>> ________________________________
>> From: Mohd Shafiee <talian_biru@yahoo.com>
>> To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>> Cc: "talian_biru@yahoo.com" <talian_biru@yahoo.com>
>> Sent: Monday, December 12, 2011 11:09 PM
>> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih
di lebuh raya sekitar senawang
>>
>> Kawan pun penah kena cam tu. Len kali kalau kena breakdown kat highway
dan memerlukan towing suruh ajer diaorang tow sampai kat rumah. Dari sana
baru la cari siapa yang boleh betulkan kenderaan tersebut. Kalau nak harap
PLUS pun diaorang boleh tunda sehingga exit highway terdekat aje.
>>
>>
>> ________________________________
>> From:
>> To: zzxmelayucyber <melayucyber@yahoogroups.com>
>> Sent: Monday, December 12, 2011 9:42 AM
>> Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: kisah kena sembelih di
lebuh raya sekitar senawang
>>
>>
>> ----- Original Message -----
>> From: ::-eSpAcE 9808-::
>>
>> Gua kena tipu atas highway bila kereta gua breakdown..!!!
>>
>> Posted by KedahLaNie
>>
>>
>> Bukan fasal politik, tapi baca la kalau tak nak kena sembelih!!
>>
>>
>> Ni kisah kena sembelih di lebuh raya. Tukang sembelih tak tanya hang
parti apa, ugama apa, bangsa apa. Kerja depa hanyalah sembelih kita, la'nat
Allah s.w.t. ke atas mereka.
>>
>> Baru-baru ni, dalam perjalanan dengan kereta pinjam melalui lebuh raya
utara selatan nak ke Melaka hantar anak saya mengaji di sana, tiba-tiba
temperature kereta naik. Dalam ketakutan dan panik, saya terus berhentikan
kereta di tepi jalan - beberapa kilometer sebelum exit Senawang.
>>
>> Apa aku nak buat, aku bukan reti apa fasal kereta. Saya hanya berharap
bantuan pihak PLUS. Tiba-tiba sebuah kereta berhenti, datang dua orang
budak muda Hindu memakai uniform yang tertulis Plus Line (kami orang utara
kalau India tu kami panggil Hindu). Saya ingat orang PLUSLine.
>>
>> Saya pun memberi keizinan dia memeriksa kereta pinjam tu. Dia kata kalau
repair tak banyak. "RM70 saja," kata dia. Dia kata kereta tu masih boleh
dibawa untuk dibaiki. Dalam keadan panik sebab dalam kereta tu juga ada
isteri saya, anak saya yang nak balik mengaji ke Melaka dan kakak dia yang
juga mengejar waktu sebab dia ada kerja dan lebih dari itu, sebab saya
masih menyangka budak-budak Hindu tu dari bantuan PLUSLine macam yang
gambar di bawah tu, saya lalu bersetuju
>>
>> Saya mula terasa saya kena tipu bila saya sampai ke bengkel tu. Di
bengkel itu, ada seorang lagi Hindu. Dia check kereta tu, dia kata kena
RM250. Saya dah mula rasa mesti saya kena sembelih. Yang saya terasa sangat
saya akan kena sembelih ialah apabila mengenangkan uniform yang misleading
yang dipakai oleh Hindu-Hindu tu.
>>
>> Oleh kerana hari dah malam, kami anak beranak balik ke Kuala Lumpur
dengan komuter.
>>
>> Esoknya, bila saya pergi ke bengkel itu balik, sahih la saya kena
sembelih. Dalam hati, saya hanya meminta Allah s.w.t. la'natkan Hindu-Hindu
tu. Tanya punya tanya, dia mula bohong demi bohong dan mendakwa kos untuk
diperbaiki ialah lebih RM2,300. Apa saya nak buat. Bahagian depan kereta tu
depa dah barai habis. Saya tak ada pilihan.
>>
>> Sehari lepas tu bila saya hubungi, Hindu tu kata RM2,500 pulak. Memang
kena sembelih. Saya marah setakat boleh kat dia. Takat tu ja la yang saya
boleh buat. Kereta tu setan-setan tu dah barai habis. Bila saya kata "awak
betul-betul potong kepala", dia jawab, "jangan cakap itu macam la, pacik..."
>>
>> Saya tulis semua ni supaya orang lain tak kena sembelih seperti saya,
tak kira la hampa parti apa pun, bangsa apa pun. Kalau Hindu baca posting
ni, jangan tuduh aku racist sebab dok sebut Hindu, Hindu. Dah Hindu yang
sembelih aku, aku sebut Hindu la.
>>
>> Saudara kepada kawan saya kena tipu dengan Cina Muslim bila kereta dia
breakdown dekat Tanjung Malim. Saudara kawan saya tu kata kat kawan saya,
"insya Allah tak tipu, bengkel tu Cina Muslim punya". Kawan saya jawab,
"Cina Muslim ka, Melayu Muslim ka..."
>>
>> Kepada semua, jangan percaya orang yang pakai uniform Plus Line ka,
kepala bapak dia ka melainkan kalau yang nak membantu tu datang menggunakan
kereta rasmi PLUS. Bantuan PLUS datang dengan kereta yang ada tulis PLUS
macam di atas tu. Saya terlepas pandang benda tu masa tengah panik hari tu.
>>
>> Dah la kereta pinjam, bila kena sembelih sampai RM2,500, mana aku ada
duit. Pinjam lagi. Macam mana nak bayar balik pinjaman tu, sendiri kena
fikir la. Mampoih bila kena sembelih lagu tu! Mampoih!
>>
>> Kalau blogger lain baca posting ni, tolong copy paste dan pakat-pakat
bubuh kat blog hampa posting ni supaya orang lain tak kena tipu macam aku.
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>
>
5.

PROTON JANUARY 2012 PROMOTION

Posted by: "hasnanproton" hasnanproton@yahoo.com   hasnanproton

Wed Jan 4, 2012 9:08 pm (PST)



PROTON JANUARY 2012 PROMOTION

PROTON EXORA 1.6 CPS OTR LOAN DISCOUNT D/PAYMENT 7 YEARS 9
YEARS EXORA 1.6 B LINE MT (MET) 58,998.00 57,400.00 1,600.00
0.00 822.05 670.20 EXORA 1.6 B LINE MT (SOLID) 58,548.00
57,000.00 1,600.00 0.00 816.32 665.53 EXORA 1.6 M LINE
MT (MET) 65,998.00 59,300.00 2,100.00 4,598.00 849.26 692.38
EXORA 1.6 M LINE MT (SOLID) 65,548.00 58,900.00 2,100.00 4,548.00
843.53 687.71 EXORA 1.6 M LINE AT (MET) 70,998.00 67,200.00
3,800.00 0.00 962.40 784.62 EXORA 1.6 M LINE AT (SOLID)
70,548.00 66,800.00 3,800.00 0.00 956.67 779.95
EXORA 1.6 H LINE AT (MET) 76,998.00 69,300.00 3,500.00 4,198.00
992.48 809.14 EXORA 1.6 H LINE AT (SOLID) 76,548.00 68,800.00
3,500.00 4,248.00 985.31 803.30
PROTON PERSONA ELEGANCE OTR LOAN DISCOUNT D/PAYMENT 7 YEARS 9
YEARS PERSONA 1.6 B LINE MT (MET) 46,699.00 44,200.00 2,500.00
0.00 633.01 516.08 PERSONA 1.6 B LINE AT (MET) 49,699.00
47,200.00 2,500.00 0.00 675.97 551.10 PERSONA 1.6 M LINE
MT (SOLID) 52,749.00 47,200.00 2,500.00 3,049.00 675.97 551.10
PERSONA 1.6 M LINE MT (MET) 53,199.00 47,600.00 2,500.00 3,099.00
681.70 555.77 PERSONA 1.6 M LINE AT (SOLID) 55,749.00 53,300.00
2,500.00 0.00 763.33 622.33 PERSONA 1.6 M LINE AT (MET)
56,199.00 53,700.00 2,500.00 0.00 769.06 627.00
PERSONA 1.6 H LINE AT (SOLID) 59,249.00 53,100.00 3,000.00
3,149.00 760.47 619.99 PERSONA 1.6 H LINE AT (MET) 59,699.00
53,500.00 3,000.00 3,199.00 766.20 624.66
PROTON SAGA 1.3 FLX OTR LOAN DISCOUNT D/PAYMENT 7 YEARS 9
YEARS SAGA 1.3 FLX STD MT (SOLID) 38,348.00 37,400.00 1,000.00
0.00 535.62 436.68 SAGA 1.3 FLX STD CVT (SOLID) 41,348.00
40,200.00 1,000.00 148.00 575.72 469.37 SAGA 1.3 FLX STD MT
(MET) 38,798.00 37,800.00 1,000.00 0.00 541.35 441.35
SAGA 1.3 FLX STD CVT (MET) 41,798.00 40,600.00 1,000.00 198.00
581.45 474.04 SAGA 1.3 FLX EXC MT (SOLID) 42,148.00 37,700.00
1,000.00 3,448.00 539.92 440.18 SAGA 1.3 FLX EXC CVT (SOLID)
44,748.00 40,000.00 1,000.00 3,748.00 572.86 467.04 SAGA 1.3
FLX EXC MT (MET) 42,598.00 38,100.00 1,000.00 3,498.00 545.65
444.85 SAGA 1.3 FLX EXC CVT (MET) 45,198.00 40,400.00 1,000.00
3,798.00 578.59 471.71
PROTON INSPIRA OTR LOAN DISCOUNT D/PAYMENT 7 YEARS 9 YEARS
INSPIRA 1.8 MT EXC (SOLID) 78,549.00 70,600.00 1,000.00 6,949.00
1,011.09 824.32 INSPIRA 1.8 MT EXC (MET) 78,999.00 71,000.00
1,000.00 6,999.00 1,016.82 828.99 INSPIRA 1.8 CVT EXC (SOLID)
84,549.00 76,000.00 1,000.00 7,549.00 1,088.43 887.37
INSPIRA 1.8 CVT EXC (MET) 84,999.00 76,400.00 1,000.00 7,599.00
1,094.16 892.04 INSPIRA 2.0 CVT PRE (SOLID) 91,549.00 82,300.00
1,000.00 8,249.00 1,178.65 960.93 INSPIRA 2.0 CVT PRE (MET)
91,999.00 82,700.00 1,000.00 8,299.00 1,184.38 965.60

Document needed:

For individual :- 1.) Copy of MyKad @ driving License 2.) Latest
payslip @ 3 months 3.) EA/EPF/Bank statement 3 month.

For Company :- 1.) Form 9, 24, 44, 49, M&A 2.) Bank statement 6 month
3.) MyKad 1 of the Director

Ready Stock

Door to Door service

Please do not hesitate to call.

Autorised Sales Dealer For Proton Edar Sdn Bhd

Hasanan Mohd Hidir

012-975 1934

6a.

Re: Toyota Wish 06 JDM NFL

Posted by: "Norhasidi Hashim" Norhasidi.Hashim@my.flextronics.com

Wed Jan 4, 2012 9:09 pm (PST)



Bro,

Leh juga joint WOC (wish owners club)... 14th Jan ada AGM kat A famosa
resort... boleh datang dan register masa tue... dan dalam masa yg sama,
boleh tanya otai2 wish...

Rgds,

________________________________

From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On
Behalf Of Rahim, Saiful
Sent: Wednesday, December 14, 2011 2:09 PM
To: Evan Erwan; automobil@yahoogroups.com
Subject: RE: RE: www.groupautomobil.blogspot.com - Toyota Wish 06 JDM
NFL

Bro

boleh refer to WCM (wishclubmalaysia). Macam-macam ada.....

From: Evan Erwan [mailto:bayan_prod@yahoo.com]
Sent: Tuesday, December 13, 2011 11:14 PM
To: automobil@yahoogroups.com; Rahim, Saiful
Subject: Re: RE: www.groupautomobil.blogspot.com - Toyota Wish 06 JDM
NFL

Salam Bro,
Terima kasih atas nasihat yg diberikan. Masa saya ambil Wish baru ni
Dealer Recond pun pesan mcm tuan ckp. Anyway saya fikir headrest monitor
the best choice. Wish says siap dvd player c/w gps,tv, tapi confuse sbb
dah byk kali cari functionnya tak dpt. Mungkin sedara sedara blh
recommend kedai accessories terbaik terutama workmanship & kualiti
pemasangan. Sbb saya rasa product dvd monitor dsb adalah hampir sama
tapi kualiti cara pemasangan amat saya telitikan. Takut main cut wire
main tebuk ikut suka, effect kete plak. Example dulu masa di Brothers
Acces abis rosak waja saya

Sent from Yahoo! Mail on Android

Legal Disclaimer:
The information contained in this message may be privileged and confidential. It is intended to be read only by the individual or entity to whom it is addressed or by their designee. If the reader of this message is not the intended recipient, you are on notice that any distribution of this message, in any form, is strictly prohibited. If you have received this message in error, please immediately notify the sender and delete or destroy any copy of this message
7a.

Proton New year promotion

Posted by: "Jagathies Kannasan" vishnu_vd@yahoo.com   vishnu_vd

Wed Jan 4, 2012 9:09 pm (PST)



Dear friends,

Happy New Year To All
Thank you for your continuous support for the previous year.For the beginning of the new year, we bring a good deal for our customer who intend to buy new proton cars.Please grab this opportunity if you plan to buy or change your car.We also accept trade in.Thank you all again to your continues support.
Promotion from authorized Sales Proton Edar Sdn Bhd.

 
Graduate scheme and government scheme also available for zero down payment.
Zero down payment available for selected model

Promotion

Proton Inspira all model discount RM2000
Proton Saga discount up to Rm1500

Proton Persona discount up to Rm3000
Proton Exora discount up to Rm4000

PROTON INSPIRA 

P.Inspira Executive 1.8 MT RM78999
P.Inspira Executive 1.8 AT CVT RM84999
P.Inspira Premium 2.0 AT CVT RM91999

PROTON SAGA FLX

Proton Saga FLX Executive 1.3 AT RM45198
Proton Saga FLX Executive 1.3 MTRM42598

Proton Saga FLX Standard 1.3 AT RM42898
Proton Saga FLX Standard 1.3 MT RM38798

PROTON PERSONA ELEGANCE

Proton Persona Elegance 1.6 MT B-LINE RM46699
Proton Persona Elegance 1.6 AT B-LINE RM49699
Proton Persona Elegance 1.6 MT M-LINE RM53199
Proton Persona Elegance 1.6 AT M-LINE RM56199
Proton Persona Elegance 1.6 AT H-LINE RM59699

PROTON EXORA MC

P.Exora H-Line 1.6AT Rm 76998.00
P.Exora M-Line 1.6AT Rm 70998.00
P.Exora M-Line 1.6MT Rm 65998.00
P.Exora B-Line 1.6MT Rm 58998.00

P.Exora 1.6 AT Bold Rm79998.00
P.Exora 1.6 AT Prime Rm88998.00
 

So for all the friends please grab this opportunity if you plan to buy or change your car.We also accept trade in.Thank you all again to your continues support. 
Promotion from authorized Sales Proton Edar  Sdn Bhd.

For more info please call/sms/email to jega at  012-3332230

Regards,
jega 012-3332230
Authorised Sales Dealer
Proton Edar Sdn Bhd 

Kuala Lumpur,Selangor and Negeri sembilan
8a.

Minta pertolongan rakan rakan group kerosakan Proton SAVY

Posted by: "Noor Asiah Yusop" nora_yusop@yahoo.com   nora_yusop

Wed Jan 4, 2012 9:09 pm (PST)



Kawan2 yang dihormati,saya ingin meminta pertolongan dari kawan di group ini sekiranya ada yang tahu dimana saya dapat membaiki kereta Proton SAVY
yang telah memgalami kerosakan di bahagian enjin (agaknya) kerana bila saya memandu dan ingin menukar gear ia berbunyi dan hanya gear 3 sahaja tidak berbunyi.
Saya berharap.sekiranya ada diantara kawan2 di group ini yang tahu bengkel yang bolih membaikinya. 
Saya takut untuk menghantar sebarang bengkel kerana selalu kena tipu.
8b.

Re: Minta pertolongan rakan rakan group kerosakan Proton SAVY

Posted by: "suhaimi ibrahim" designplanet78@yahoo.com   designplanet78

Wed Jan 4, 2012 10:15 pm (PST)



dah tanya pada club savvy online. mungkin mereka ada jawapanya http://savoc.net/v2/portal.php

 
 ikmsp bash of 96

Teringat kisah-kisah masa jadi student dulu? Ataupun anda nak jadi student? Baca kisah-kisah kami yang penuh dengan humor, teladan, dan erti kawan
 http://ikmsp96.blogspot.com/
 

________________________________
From: Noor Asiah Yusop <nora_yusop@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Wednesday, January 4, 2012 12:42 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Minta pertolongan rakan rakan group kerosakan Proton SAVY


 
Kawan2 yang dihormati,saya ingin meminta pertolongan dari kawan di group ini sekiranya ada yang tahu dimana saya dapat membaiki kereta Proton SAVY
yang telah memgalami kerosakan di bahagian enjin (agaknya) kerana bila saya memandu dan ingin menukar gear ia berbunyi dan hanya gear 3 sahaja tidak berbunyi.
Saya berharap.sekiranya ada diantara kawan2 di group ini yang tahu bengkel yang bolih membaikinya. 
Saya takut untuk menghantar sebarang bengkel kerana selalu kena tipu.
8c.

Re: Minta pertolongan rakan rakan group kerosakan Proton SAVY

Posted by: "Mas Fawzi" masfawzi@gmail.com   mf3000x

Thu Jan 5, 2012 1:41 am (PST)



Salam.

Untuk rakan2 lain membantu, saya rasa elok kalau puan terangkan lebih
detail.
Contohnya, bunyi yang bagaimana?
Bunyi sekejap atau berpanjangan?
Gear auto, manual atau sewaktu mode AMT?
Sekiranya masalah pada gear, step pertama ialah flush & tukar minyak
gearbox.
Gunakan minyak yg genuine atau yg lebih berkualiti.
Mungkin rakan2 Savvy lain boleh bgtau jenis minyak yg sesuai.

2012/1/4 Noor Asiah Yusop <nora_yusop@yahoo.com>

> **
>
>
> Kawan2 yang dihormati,saya ingin meminta pertolongan dari kawan di group
> ini sekiranya ada yang tahu dimana saya dapat membaiki kereta Proton SAVY
> yang telah memgalami kerosakan di bahagian enjin (agaknya) kerana bila
> saya memandu dan ingin menukar gear ia berbunyi dan hanya gear 3 sahaja
> tidak berbunyi.
> Saya berharap.sekiranya ada diantara kawan2 di group ini yang tahu bengkel
> yang bolih membaikinya.
> Saya takut untuk menghantar sebarang bengkel kerana selalu kena tipu.
>
>
9a.

Re: Fw: Tragedi Di Ambang Tahun Baru

Posted by: "tanya saya" worksplendid@gmail.com

Wed Jan 4, 2012 9:10 pm (PST)



Sebagai satu iktibar untuk kita semua. Sentiasa berhati-hatilah semasa
memandu. Kecelakaan tidak mengira masa, tempat, tarikh dll. Mungkinkah hari
ini, mungkinkah esok, mungkinkah 10 tahun lagi... Hanya DIa yang Maha
Mengetahui. Mudah2an kita sempat mengucap dan mati dalam Iman. Amin.

Kepada yang mempunyai pelan Takaful / Insurans, ketahuilah bahawa sekiranya
kita melanggar undang-undang Malaysia, claim susah nak dapat. Moral of the
story, patuhilah undang-undang supaya claim kita tidak dipertikaikan. Ini
termasuk jugak menggunakan lorong kecemasan utk potong queue, langgar lampu
merah dll yang berkaitan lah.

http://teguhbistariservices.blogspot.com

2012/1/4 ::-eSpAcE 9808-:: <rienacom@yahoo.com.sg>

>
>
> ----- Original Message -----
> *From:* ::-eSpAcE 9808-:: <rienacom@gmail.com>
>
> Tragedi Di Ambang Tahun Baru, Tujuh Terbunuh Dalam Nahas Ngeri Di
> Sitiawan Malam Kelmarin !!<http://pahangdaily.blogspot.com/2012/01/tragedi-malam-tahun-baru-tujuh-terbunuh.html>
> PDO
>
> <http://www.hmetro.com.my/myMetro/Gallery/FotoMenarik/692.jpg>
>
> SITIAWAN, 2 Jan - Ketika seluruh masyarakat menantikan detik menyambutTahun Baru 2012,satu nahas ngeri meragut nyawa tujuh remaja termasuk dua beradik berlaku di
> Kilometer 9.6, Jalan Sitiawan-Teluk Intan dekat Lekir, Seri Manjung malam
> kelmarin. Nahas pada pukul 10.30 malam itu melibatkan dua buah kereta iaitu Honda
> Stream dan Honda Civic dengan sebuah treler membawa muatan tong gas
> memasak LPG. Mereka yang maut ialah enam penumpang Honda Stream iaitu Mohamad
> Kamil Samsuri, 15; Mohamad Shadan Mohd. Arshad, 15; Mohamad Hadi Sulaiman,
> 17 dan abangnya, Badrul Isa Sulaiman, 19. Kesemuanya dari Batu 15 Lekir,
> Sitiawan dekat sini. Turut terkorban ialah Ahmad Faizal Mohd. Termizi,
> 15, dari Kampung Parit Haji Dollah, Sitiawan; Muhammad Shafik Redzuan
> Yusof, 16, dan pemandu kenderaan pelbagai guna itu, Mohd. Hisam Mat Zaki,22, berasal dari Sungai Mekong, Jeli, Kelantan.
>
>
>
> Ketika kejadian, MPV dinaiki 10 penumpang itu dipercayai baru pulang dari
> membeli peralatan sekolah di Sitiawan sebelum terlibat dalam nahas. Pemandu
> treler, Abdul Rashid Abdul Aziz, 49, yang berasal dari Lebuh Padang
> Tembak, Pulau Pinang cedera parah dan kini dirawat di Hospital Seri
> Manjung (HSM). Ketua Trafik Daerah Manjung, Asisten Supritendan Ismail
> Munajat berkata, Mohd. Hisam meninggal dunia di HSM pukul 8.35 pagi ini
> manakala enam penumpang yang lain mati di tempat kejadian. Seorang lagi
> penumpang, Khairul Mohd. Noor, 17, dari Batu 15, Lekir yang berada di
> tempat duduk sebelah pemandu hanya cedera ringan.
>
>
>
> �Dua lagi penumpang perempuan MPV itu belum dikenal pasti kerana mereka
> telah pulang ke rumah dan tidak membuat laporan polis. Salah seorang
> daripada mereka cedera ringan dan seorang lagi tidak cedera,� katanya.
> Menurut Ismail, kesemua mangsa yang terbunuh mengalami kecederaan serius
> termasuk pecah dan putus kepala, mata tercabut dan perut terburai. Menurutnya,
> nahas berlaku apabila MPV tersebut yang dari arah Sitiawan hilang kawalan
> ketika cuba memotong kereta Honda Civic itu di laluan kecemasan.
>
> <http://www.hmetro.com.my/articles/Meraunglihatjasadduaanak/pix_middle>
> Inilah dia keadaan Honda Stream yang telah hancur akibat kemalangan itu
>
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-US333mmQOaY/TwD5U-FqopI/AAAAAAAAUHk/euGVhgIpGPw/s1600/kemalanganlumut.png>
> Ini pula salah sebuah lagi kereta Honda yang turut terlibat nahas negeri
> itu
>
> Katanya, MPV berkenaan kemudian masuk secara mengejut ke laluan hadapan
> kereta Honda Civic itu lalu hilang kawalan sebelum terbabas ke laluan
> bertentangan dan bertembung dengan treler dari arah Teluk Intan. �Ia
> menyebabkan MPV itu berpusing dan terbalik beberapa kali sehingga ramai
> penumpang kenderaan itu tercampak keluar. Seorang terjatuh di atas kereta
> Honda Civic berkenaan. �Treler tersebut pula terbabas ke kanan jalan dan
> merempuh gerai buah-buahan di tepi jalan. Difahamkan, treler itu dalam
> perjalanan dari Port Dickson, Negeri Sembilan ke Pulau Pinang,� katanya.
>
>
>
> Menurutnya, siasatan awal polis mendapati MPV tersebut dipercayai dipandu
> laju melebih 120 kilometer sejam berdasarkan keadaan kenderaan yang tercabut
> bumbung dan tercampak sejauh kira-kira 50 meter dari tempat kejadian.
> Katanya, keadaan jalan di situ lurus dan tidak hujan sewaktu kejadian. Ia
> agak gelap kerana tiada lampu jalan. �Namun demikian kawasan itu sering
> berlaku kemalangan, mungkin disebabkan terdapat banyak gerai buah-buahan di
> tepi jalan dan menjadi punca banyak kereta berhenti di lorong kecemasan
> untuk membeli buah-buahan,� katanya. Ismail berkata, siasatan lanjut
> masih dijalankan dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta
> Pengangkutan Pengangkutan Jalan 1987.
>
>
> 7 Maut Dalam Kemalangan Kereta-Treler, Mayat Bersepai & Isi Perut
> Terburai<http://greenboc.blogspot.com/2012/01/video-7-maut-dalam-kemalangan-kereta.html>
> Posted by greenboc
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-8KP4GXsoyrk/TwDw4PKBy9I/AAAAAAAAqds/5kvCYnjK3xA/s1600/pix_gal0.jpg>
>
> Sitiawan: Perjalanan pulang 10 rakan sekampung selepas membeli barang
> keperluan untuk menyambut tahun baru berakhir dengan tragedi apabila tujuh
> daripadanya, termasuk empat pelajar maut selepas kereta dinaiki mereka
> bertembung treler dan sebuah kereta lain di Batu 6 Lekir, Jalan
> Sitiawan-Teluk Intan dekat sini, malam kelmarin.
>
> Kejadian di ambang Tahun Baru 2012, kira-kira jam 10.30 malam itu turut
> mengakibatkan pemandu treler cedera parah, manakala tiga lagi penumpang
> dalam kenderaan pelbagai guna (MPV) Honda Stream dinaiki 10 orang itu serta
> pemandu sebuah lagi kereta jenis Honda Civic, cedera.
>
> Enam mangsa yang meninggal dunia di tempat kejadian terdiri daripada dua
> beradik, Badrul Isa Sulaiman, 19; dan Mohamad Hadi, 17; sepupu mereka,
> Mohamad Shadan Mohd Arshad, 15 serta Mohamad Kamil Samsuri, 15; Ahmad
> Faizal Mohd Termizi, 15 dan Muhammad Shafik Redzuan Yusof, 16.
> Pemandu Honda Stream, Mohd HisamMat Zaki, 22, meninggal dunia di Hospital
> Seri Manjung (HSM) pada jam 8.35 pagi semalam. Pemandu treler, Abdul Rashid
> Abdul Aziz, 49, yang berasal dari Ayer Itam, Pulau Pinang dilaporkan parah
> di muka dan tangan serta masih dirawat di HSM.
>
> Penumpang yang duduk bersebelahan Mohd Hisam di bahagian depan, Khairul
> Faiz Mohd Noor, 17, serta dua lagi penumpang remaja perempuan yang tidak
> diketahui identiti mereka serta pemandu kereta Honda Civic dilaporkan
> cedera ringan dan diberi rawatan pesakit luar.
>
> Mohamad Kamil, Ahmad Faizal, Mohamad Shadan dan Muhammad Shafik Redzuan
> adalah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Batu 10 Lekir; Mohd Hisam dan
> Badrul Isa pula bekerja di sebuah kilang di Kampung Acheh, Sitiawan,
> manakala Mohamad Hadi sepatutnya melaporkan diri mengikuti Program Latihan
> Khidmat Negara (PLKN) pagi semalam.
>
> Semua yang terbunuh berasal dari Kampung Batu 15 Lekir kecuali Muhammad
> Shafik Redzuan dari Kampung Batu 14 Lekir dan Mohd Hisam yang berasal dari
> Kampung Sungai Mekong, Jeli, Kelantan.
>
> Kemalangan berlaku apabila Honda Stream dari arah Sitiawan memotong
> beberapa kenderaan dari sebelah kiri sebelum masuk semula ke laluan di
> depan Honda Civic secara mengejut sehingga hilang kawalan lalu memasuki
> laluan bertentangan dan bertembung dengan treler dari arah Teluk Intan.
>
> Pertembungan mengakibatkan bumbung Honda Stream tercabut dan melayang
> kira-kira 50 meter dari tempat kejadian, manakala kenderaan itu berpusing
> dan terbalik beberapa kali sehingga beberapa penumpangnya terpelanting
> keluar, termasuk seorang yang terjatuh di atas kereta Honda Civic.
>
> Treler pula terbabas ke kanan jalan dan merempuh beberapa gerai
> buah-buahan di tepi jalan sebelum terperosok ke dalam kebun kelapa sawit.
>
> Keadaan di tempat kemalangan amat mengerikan apabila mayat bergelimpangan
> di tengah jalan dan ada yang tercampak sehingga ke laluan ladang sawit
> dengan satu mayat ditemui tanpa kepala dengan otak bersepai, mata tersembul
> dan isu perut terburai dengan cebisan daging dan otak bertaburan sehingga
> jarak 50 meter dari tempat kejadian.
>
> Anggota bomba dan penyelamat terpaksa mengutip cebisan daging dan otak
> serta mencari kepala salah seorang mangsa yang kemudian ditemui tidak jauh
> dari situ.
>
> Difahamkan, ketika kejadian, penumpang Honda Stream dalam perjalanan balik
> ke Kampung Batu 15 selepas selesai membeli barang keperluan dan bersiar
> sekitar Teluk Batik, manakala treler pula dalam perjalanan menghantar tong
> gas dari Port Dickson, Negeri Sembilan ke Pulau Pinang.
>
> Ketua Trafik Daerah Manjung, Asisten Superintendan Ismail Munajat, berkata
> semua mayat dibawa ke HSM untuk bedah siasat pagi semalam dengan enam
> daripada mangsa dikebumikan dalam satu liang lahat di Tanah Perkuburan
> Islam Batu 15 sebelum Asar, manakala jenazah Mohd Hisam dibawa ke Jeli
> untuk dikebumikan di sana.
>
> �Kejadian berlaku di jalan lurus berturap dan kering, manakala keadaan
> gelap kerana tiada lampu jalan.
>
> Kes ini disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan
> siasatan lanjut masih dijalankan,� katanya. -BH
>
>
>
> *Ajal lepas rai 2012*
>
> MANJUNG: Mayat enam remaja belasan tahun bertaburan di sepanjang 30 meter
> jalan raya apabila kenderaan Honda Stream yang dinaiki mereka bertembung
> dengan sebuah treler dalam kejadian di Batu 6, Jalan Sitiawan - Lekir, di
> sini, malam kelmarin.
>
> Dalam kejadian jam 10.30 malam kelmarin, semua mangsa baru pulang meraikan
> sambutan Tahun Baru 2012 di bandar Sitiawan.
>
> Difahamkan ketika kejadian, seramai 10 orang menaiki kenderaan pelbagai
> guna (MPV) berkenaan sebelum bertembung sebuah treler membawa muatan tong
> gas memasak LPG yang dalam perjalanan dari arah Teluk Intan.
>
> Rempuhan kuat itu menyebabkan enam mangsa yang duduk di belakang MPV
> berkenaan dikenali Mohamad Kamil Samsuri, 15, Ahmad Faizal Mohd Termizi,
> 15, Mohamad Shadan Mohd Arshad, 15, Muhammad Shafik Redzuan Yusof, 16,
> Mohamad Hadi Sulaiman, 17, dan Badrul Isa Sulaiman, 19, mati di lokasi
> kejadian.
>
> Pemandu kenderaan MPV itu, Mohd Hisam Mat Zaki, 22, yang cedera parah di
> kepala bagaimanapun meninggal dunia kira jam 8 pagi semalam di Hospital
> Seri Manjung (HSM), di sini, selepas menerima rawatan kecemasan.
>
> Timbalan Ketua Polis Daerah Manjung, Deputi Superintendan Shaharudin
> Abdullah, berkata kemalangan itu turut membabitkan sebuah lagi kereta model
> Honda Civic dipandu seorang lelaki.
>
> Treler berkenaan turut melanggar kedai keropok lekor dan buah-buahan.
>
> Menurutnya, semua penumpang MPV terbabit yang baru menyambut tahun baru
> dengan keluar minum di bandar Sitiawan dalam perjalanan pulang ke rumah
> mereka di Batu 15, Lekir di sini.
>
> Hampir terpijak biji mata mangsa
>
> MANJUNG: �Saya hampir terpijak biji mata seorang mangsa tercampak di atas
> jalan, malah ada tali usus mangsa turut terkeluar,� kata seorang pegawai
> kerajaan yang juga saksi kejadian, Hasni Hashim, 45.
>
> Menurutnya, dia kebetulan berada di restoran berhampiran tergamam apabila
> mendengar bunyi dentuman kuat akibat pelanggaran lori dan kenderaan
> pelbagai guna, Honda Stream kira-kira 20 meter dari lokasi kedai makan
> berkenaan.
>
> �Saya yang ketika itu sedang menghirup kopi panas, kelam-kabut melarikan
> diri selepas melihat treler sarat membawa tong gas itu terbabas dan meluru
> ke arah kedai makan.
>
> �Treler itu yang meranapkan sebuah gerai keropok lekor di bahu jalan
> kemudian terperosok ke dalam kebun kelapa sawit terletak di belakang
> kedai,� katanya.
>
> Menurutnya, dia kemudian bergegas melihat insiden itu sebelum mendapati
> banyak tubuh remaja lelaki bergelimpangan di atas jalan dan tepi gerai.
>
> �Suasana ketika itu amat mengerikan apabila ada tubuh mangsa yang putus
> hingga terkeluar isi perut, otak dan mata,� katanya ketika ditemui wartawan
> di lokasi kejadian.
>
> Menurutnya, beberapa penduduk kampung kemudian bertindak menghubungi polis
> selain menutup tubuh mangsa dengan kertas surat khabar.
>
> Sementara itu, seorang lagi saksi kejadian, Alice Tan, 55, mendakwa
> dihantui perasaan trauma selepas terpaksa mengutip cebisan mayat mangsa
> kemalangan yang melekat di gerainya.
>
> Menurutnya, beberapa cebisan anggota badan mangsa turut tercampak ke dalam
> gerai buah-buahan miliknya, manakala darah mangsa juga turut terpercik
> mengenai barang perniagaannya.
>
> �Saya hanya mengetahui kejadian itu selepas dimaklumkan seorang pekerja
> yang menjaga kedai saya pada jam 11 malam kelmarin.
>
> �Saya bergegas ke lokasi kejadian dan mendapati beberapa mayat
> bergelimpangan di atas jalan raya selain turut tertiarap di depan kedai,�
> katanya.
>
> Menurutnya, ada antara mangsa yang turut cedera parah hingga hampir putus
> kepala selain kehilangan beberapa anggota tubuh penting.
>
> �Pagi tadi (semalam) saya dapati beberapa cebisan daging dipercayai milik
> mangsa melekat di dinding gerai. Saya terpaksa mengutip dan mengumpul
> daging mangsa sebelum diserahkan kepada anggota polis,� katanya.
>
> LAPORAN HARIAN METRO
>
>
>
> comments:
>
>
> kadio manong said...
>
> Teman ucap takziah kepada semua keluarga mangsa yang terlibat. Kemalangan
> adalah suatu tragedi. Betul, ajal maut ditangan Tuhan. Tetapi penyebab tu
> yang kita cari. Dalam kes ini nampak sangat pemandu muda, darah panas so
> potong sebelah kiri pulak.... Kesabaran amat penting, semua orang nak cepat
> sampai. Yang mati tu tak apa la dah dijemput Tuhan, macam mana dengan yang
> hidup tetapi mengalami kecacatan dan trauma, mungkin sepanjang hayat !
> roslisalem <http://www.blogger.com/profile/18245872105586193640> said...
>
> semoga ALLah mencucuri rahmatNYA atas semua yang terlibat
> Anonymous said...
>
> Pernah lalu jalan ni masa kerja kt Teluk Intan. Memang jalan lurus...tapi
> kalau malam memang gelap gelita..harapkan hi-beam je.
> Itu yg kalau bawak kereta mau cecah 120 km/jam.
> Tp bila tengok umur pemandu br 22 tahun..bawak pulak ramai...tak pakai
> seat belt org belakang..memang nak jadi kes..ni mesti berhambat dengan
> Honda Civic.
> Tapi sape mepandu Honda Cicic tu..kalau hidup pun menyesal tak sudah..ye
> lah sekali xcident..ramai yg meninggal.
> Anonymous said...
>
> Setuju dgn kadio, sedangkan orang2 tua boleh berubah daripada sabar kepada
> tak sabar bila di jalan raya, apalagi le orang2 muda.
>
> Bukan saja nahas diri sendiri, melibatkan pemandu lain yang memendu
> berhemah. Pengajaran kepada yg hidup.
>
> Pesan2 kat anak2/sesiapa termasuk diri sendiri dll agar baca doa, pandu
> hati2, ingat Allah, dll.
>
> Tu le yang mampu kita buat.
>
>
9b.

Re: Fw: Tragedi Di Ambang Tahun Baru

Posted by: "bashah" bwasi@yahoo.com   bwasi

Thu Jan 5, 2012 5:16 am (PST)



dari bacaan dan pengalaman saya - jenis kemalangan berdasarkan JENIS ialah:

1 - POTONG tak habis 70% - dan jenis ini paling teruk spt kes dibawah kerana dua2 laju max
2- kemalangan akibat langgar kereta/lori  berhenti sebab ROSAK15% - teruk pasal 1 kenderaan laju max
3-  kemalangan di SIMPANG 10 % - separuh teruk sebab biasanya 1 berhenti 1 bergerak -  termasuk langgar lampu merah

4 - lain lain sebab - hujan, ngantuk, pandu dekat tak sempat brek, dah takdir 5%

kesimpulan - lebih berhati2 semasa memotong, disimpang merah dan sentiasa pandang depan  sisi jalan boleh kurangkan kemalangan hampir 95%

________________________________
From: tanya saya <worksplendid@gmail.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, January 4, 2012 10:52 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Tragedi Di Ambang Tahun Baru


 
Sebagai satu iktibar untuk kita semua. Sentiasa berhati-hatilah semasa memandu. Kecelakaan tidak mengira masa, tempat, tarikh dll. Mungkinkah hari ini, mungkinkah esok, mungkinkah 10 tahun lagi... Hanya DIa yang Maha Mengetahui. Mudah2an kita sempat mengucap dan mati dalam Iman. Amin.

Kepada yang mempunyai pelan Takaful / Insurans, ketahuilah bahawa sekiranya kita melanggar undang-undang Malaysia, claim susah nak dapat. Moral of the story, patuhilah undang-undang supaya claim kita tidak dipertikaikan. Ini termasuk jugak menggunakan lorong kecemasan utk potong queue, langgar lampu merah dll yang berkaitan lah.

http://teguhbistariservices.blogspot.com

2012/1/4 ::-eSpAcE 9808-:: <rienacom@yahoo.com.sg>

 
>----- Original Message -----
>From: ::-eSpAcE 9808-::
>
>
>Tragedi Di Ambang Tahun Baru, Tujuh Terbunuh Dalam Nahas Ngeri Di
Sitiawan Malam Kelmarin !!
>PDO
>SITIAWAN, 2 Jan - Ketika
seluruh masyarakat menantikan detik menyambutTahun Baru 2012, satu nahas ngeri meragut nyawa tujuh remaja termasuk dua
beradik berlaku di Kilometer 9.6, Jalan
Sitiawan-Teluk Intan dekat Lekir, Seri Manjung malam kelmarin. Nahas pada
pukul 10.30 malam itu melibatkan dua buah kereta iaitu Honda Stream dan Honda Civic dengan sebuah treler membawa muatan
tong gas memasak LPG. Mereka yang maut ialah enam penumpang Honda Stream iaitu Mohamad Kamil Samsuri, 15; Mohamad Shadan Mohd. Arshad, 15; Mohamad Hadi Sulaiman, 17 dan abangnya,Badrul Isa Sulaiman, 19. Kesemuanya dariBatu 15 Lekir, Sitiawan dekat sini. Turut
terkorban ialahAhmad Faizal Mohd.
Termizi, 15, dari Kampung Parit Haji Dollah, Sitiawan; Muhammad Shafik Redzuan Yusof, 16, dan pemandu
kenderaan pelbagai guna itu, Mohd. Hisam Mat
Zaki, 22, berasal dari Sungai Mekong, Jeli, Kelantan.

>Ketika kejadian, MPV dinaiki 10 penumpang itu
dipercayai baru pulang dari membeli peralatan sekolah di Sitiawan sebelum
terlibat dalam nahas. Pemandu treler, Abdul
Rashid Abdul Aziz, 49, yang berasal dari Lebuh Padang Tembak, Pulau Pinang cedera parah
dan kini dirawat di Hospital Seri Manjung (HSM). Ketua Trafik Daerah Manjung, Asisten
Supritendan Ismail Munajat berkata, Mohd. Hisam meninggal dunia di HSM
pukul 8.35 pagi ini manakala enam penumpang yang lain mati di tempat kejadian.
Seorang lagi penumpang, Khairul Mohd.
Noor, 17, dari Batu 15, Lekir yang berada di tempat duduk sebelah pemandu
hanya cedera ringan.

>"Dua lagi penumpang perempuan MPV
itu belum dikenal pasti kerana mereka telah pulang ke rumah dan tidak membuat
laporan polis. Salah seorang daripada mereka cedera ringan dan seorang lagi
tidak cedera," katanya. Menurut Ismail, kesemua mangsa yang terbunuh mengalami kecederaan
serius termasuk pecah dan putus kepala, mata tercabut dan perut terburai. Menurutnya, nahas berlaku apabila MPV tersebut yang dari arah Sitiawan hilang kawalan ketika cuba memotong
kereta Honda Civic itu di laluan kecemasan.
>
>Inilah dia keadaan Honda Stream yang
telah hancur akibat kemalangan itu
>
>Ini pula salah sebuah lagi kereta
Honda yang turut terlibat nahas negeri itu
>Katanya, MPV berkenaan kemudian masuk secara mengejut ke laluan hadapan
keretaHonda Civic itu lalu hilang
kawalan sebelum terbabas ke laluan bertentangan dan bertembung dengan treler dari arah Teluk Intan. "Ia menyebabkan MPV itu berpusing
dan terbalik beberapa kali sehingga ramai penumpang kenderaan itu tercampak
keluar. Seorang terjatuh di atas kereta Honda Civic berkenaan. "Treler tersebut
pula terbabas ke kanan jalan dan merempuh gerai buah-buahan di tepi jalan.
Difahamkan, treler itu dalam perjalanan dari Port Dickson, Negeri Sembilan ke
Pulau Pinang," katanya.

>Menurutnya, siasatan awal polis mendapati MPV
tersebut dipercayai dipandu laju melebih 120
kilometer sejam berdasarkankeadaan kenderaan yang tercabut bumbung dan tercampak sejauh
kira-kira 50 meter dari tempat kejadian. Katanya, keadaan jalan di situ
lurus dan tidak hujan sewaktu kejadian. Ia agak gelap kerana tiada lampu jalan. "Namun demikian kawasan itu
sering berlaku kemalangan, mungkin disebabkan terdapat banyak gerai buah-buahan
di tepi jalan dan menjadi punca banyak kereta berhenti di lorong kecemasan untuk
membeli buah-buahan," katanya. Ismail berkata, siasatan lanjut masih
dijalankan dan kes itu disiasat mengikut Seksyen
41 (1) Akta Pengangkutan Pengangkutan Jalan 1987.
> 7 Maut Dalam Kemalangan Kereta-Treler, Mayat Bersepai & Isi Perut
Terburai
>Posted by greenboc

>Sitiawan: Perjalanan pulang 10 rakan sekampung selepas
membeli barang keperluan untuk menyambut tahun baru berakhir dengan tragedi
apabila tujuh daripadanya, termasuk empat pelajar maut selepas kereta dinaiki
mereka bertembung treler dan sebuah kereta lain di Batu 6 Lekir, Jalan
Sitiawan-Teluk Intan dekat sini, malam kelmarin.
>
>Kejadian di ambang Tahun
Baru 2012, kira-kira jam 10.30 malam itu turut mengakibatkan pemandu treler
cedera parah, manakala tiga lagi penumpang dalam kenderaan pelbagai guna (MPV)
Honda Stream dinaiki 10 orang itu serta pemandu sebuah lagi kereta jenis Honda
Civic, cedera.
>
>Enam
mangsa yang meninggal dunia di tempat kejadian terdiri daripada dua beradik,
Badrul Isa Sulaiman, 19; dan Mohamad Hadi, 17; sepupu mereka, Mohamad Shadan
Mohd Arshad, 15 serta Mohamad Kamil Samsuri, 15; Ahmad Faizal Mohd Termizi, 15
dan Muhammad Shafik Redzuan Yusof, 16.
>Pemandu Honda Stream, Mohd HisamMat
Zaki, 22, meninggal dunia di Hospital Seri Manjung (HSM) pada jam 8.35 pagi
semalam. Pemandu treler, Abdul Rashid Abdul Aziz, 49, yang berasal dari Ayer
Itam, Pulau Pinang dilaporkan parah di muka dan tangan serta masih dirawat di
HSM.
>
>Penumpang yang duduk bersebelahan Mohd Hisam di bahagian depan,
Khairul Faiz Mohd Noor, 17, serta dua lagi penumpang remaja perempuan yang tidak
diketahui identiti mereka serta pemandu kereta Honda Civic dilaporkan cedera
ringan dan diberi rawatan pesakit luar.
>
>Mohamad Kamil, Ahmad Faizal,
Mohamad Shadan dan Muhammad Shafik Redzuan adalah pelajar Sekolah Menengah
Kebangsaan Batu 10 Lekir; Mohd Hisam dan Badrul Isa pula bekerja di sebuah
kilang di Kampung Acheh, Sitiawan, manakala Mohamad Hadi sepatutnya melaporkan
diri mengikuti Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) pagi semalam.
>
>Semua
yang terbunuh berasal dari Kampung Batu 15 Lekir kecuali Muhammad Shafik Redzuan
dari Kampung Batu 14 Lekir dan Mohd Hisam yang berasal dari Kampung Sungai
Mekong, Jeli, Kelantan.
>
>Kemalangan berlaku apabila Honda Stream dari arah
Sitiawan memotong beberapa kenderaan dari sebelah kiri sebelum masuk semula ke
laluan di depan Honda Civic secara mengejut sehingga hilang kawalan lalu
memasuki laluan bertentangan dan bertembung dengan treler dari arah Teluk
Intan.
>
>Pertembungan mengakibatkan bumbung Honda Stream tercabut dan
melayang kira-kira 50 meter dari tempat kejadian, manakala kenderaan itu
berpusing dan terbalik beberapa kali sehingga beberapa penumpangnya terpelanting
keluar, termasuk seorang yang terjatuh di atas kereta Honda Civic.
>
>Treler pula terbabas ke kanan jalan dan merempuh beberapa gerai
buah-buahan di tepi jalan sebelum terperosok ke dalam kebun kelapa
sawit.
>
>Keadaan di tempat kemalangan amat mengerikan
apabilamayat
bergelimpangan di tengah jalan dan ada yang tercampak sehingga ke laluan ladang
sawit dengan satu mayat ditemui tanpa kepala dengan otak bersepai, mata
tersembul dan isu perut terburai dengan cebisan daging dan otak bertaburan
sehingga jarak 50 meter dari tempat kejadian.
>
>Anggota bomba dan penyelamat terpaksa mengutip cebisan daging dan
otak serta mencari kepala salah seorang mangsa yang kemudian ditemui tidak jauh
dari situ.
>
>Difahamkan, ketika kejadian, penumpang Honda Stream dalam
perjalanan balik ke Kampung Batu 15 selepas selesai membeli barang keperluan dan
bersiar sekitar Teluk Batik, manakala treler pula dalam perjalanan menghantar
tong gas dari Port Dickson, Negeri Sembilan ke Pulau Pinang.
>
>Ketua Trafik
Daerah Manjung, Asisten Superintendan Ismail Munajat, berkata semua mayat dibawa
ke HSM untuk bedah siasat pagi semalam dengan enam daripada mangsa dikebumikan
dalam satu liang lahat di Tanah Perkuburan Islam Batu 15 sebelum Asar, manakala
jenazah Mohd Hisam dibawa ke Jeli untuk dikebumikan di sana.
>
>"Kejadian
berlaku di jalan lurus berturap dan kering, manakala keadaan gelap kerana tiada lampu
jalan.
>
>Kes ini disiasat mengikut Seksyen 41(1)
Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan siasatan lanjut masih dijalankan,"
katanya. -BH
>
>

>Ajal lepas rai 2012
>>
>>MANJUNG: Mayat enam remaja belasan tahun bertaburan di sepanjang 30 meter jalan raya apabila kenderaan Honda Stream yang dinaiki mereka bertembung dengan sebuah treler dalam kejadian di Batu 6, Jalan Sitiawan - Lekir, di sini, malam kelmarin.
>>
>>Dalam kejadian jam
10.30 malam kelmarin, semua mangsa baru pulang meraikan sambutan Tahun Baru
2012 di bandar Sitiawan.
>>
>>Difahamkan ketika kejadian, seramai 10 orang
menaiki kenderaan pelbagai guna (MPV) berkenaan sebelum bertembung sebuah
treler membawa muatan tong gas memasak LPG yang dalam perjalanan dari arah
Teluk Intan.
>>
>>Rempuhan kuat itu menyebabkan enam mangsa yang duduk di
belakang MPV berkenaan dikenali Mohamad Kamil Samsuri, 15, Ahmad Faizal Mohd
Termizi, 15, Mohamad Shadan Mohd Arshad, 15, Muhammad Shafik Redzuan Yusof,
16, Mohamad Hadi Sulaiman, 17, dan Badrul Isa Sulaiman, 19, mati di lokasi
kejadian.
>>
>>Pemandu kenderaan MPV itu, Mohd Hisam Mat Zaki, 22, yang
cedera parah di kepala bagaimanapun meninggal dunia kira jam 8 pagi semalam di
Hospital Seri Manjung (HSM), di sini, selepas menerima rawatan
kecemasan.
>>
>>Timbalan Ketua Polis Daerah Manjung, Deputi Superintendan
Shaharudin Abdullah, berkata kemalangan itu turut membabitkan sebuah lagi
kereta model Honda Civic dipandu seorang lelaki.
>>
>>Treler berkenaan turut
melanggar kedai keropok lekor dan buah-buahan.
>>
>>Menurutnya, semua
penumpang MPV terbabit yang baru menyambut tahun baru dengan keluar minum di
bandar Sitiawan dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Batu 15, Lekir di
sini.
>>
>>Hampir terpijak biji mata mangsa
>>
>>MANJUNG: "Saya hampir terpijak biji mata seorang mangsa
tercampak di atas jalan, malah ada tali usus mangsa turut terkeluar," kata
seorang pegawai kerajaan yang juga saksi kejadian, Hasni Hashim,
45.
>>
>>Menurutnya, dia kebetulan berada di restoran berhampiran tergamam
apabila mendengar bunyi dentuman kuat akibat pelanggaran lori dan kenderaan
pelbagai guna, Honda Stream kira-kira 20 meter dari lokasi kedai makan
berkenaan.
>>
>>"Saya yang ketika itu sedang menghirup kopi panas,
kelam-kabut melarikan diri selepas melihat treler sarat membawa tong gas itu
terbabas dan meluru ke arah kedai makan.
>>
>>"Treler itu yang meranapkan
sebuah gerai keropok lekor di bahu jalan kemudian terperosok ke dalam kebun
kelapa sawit terletak di belakang kedai," katanya.
>>
>>Menurutnya, dia
kemudian bergegas melihat insiden itu sebelum mendapati banyak tubuh remaja
lelaki bergelimpangan di atas jalan dan tepi gerai.
>>
>>"Suasana ketika itu
amat mengerikan apabila ada tubuh mangsa yang putus hingga terkeluar isi
perut, otak dan mata," katanya ketika ditemui wartawan di lokasi
kejadian.
>>
>>Menurutnya, beberapa penduduk kampung kemudian bertindak
menghubungi polis selain menutup tubuh mangsa dengan kertas surat
khabar.
>>
>>Sementara itu, seorang lagi saksi kejadian, Alice Tan, 55,
mendakwa dihantui perasaan trauma selepas terpaksa mengutip cebisan mayat
mangsa kemalangan yang melekat di gerainya.
>>
>>Menurutnya, beberapa
cebisan anggota badan mangsa turut tercampak ke dalam gerai buah-buahan
miliknya, manakala darah mangsa juga turut terpercik mengenai barang
perniagaannya.
>>
>>"Saya hanya mengetahui kejadian itu selepas dimaklumkan
seorang pekerja yang menjaga kedai saya pada jam 11 malam
kelmarin.
>>
>>"Saya bergegas ke lokasi kejadian dan mendapati beberapa
mayat bergelimpangan di atas jalan raya selain turut tertiarap di depan
kedai," katanya.
>>
>>Menurutnya, ada antara mangsa yang turut cedera parah
hingga hampir putus kepala selain kehilangan beberapa anggota tubuh
penting.
>>
>>"Pagi tadi (semalam) saya dapati beberapa cebisan daging
dipercayai milik mangsa melekat di dinding gerai. Saya terpaksa mengutip dan
mengumpul daging mangsa sebelum diserahkan kepada anggota polis,"
katanya.
>> 
>>LAPORAN HARIAN METRO
>>
>
>
>
>comments:

>kadio manong said...
>Teman ucap takziah kepada semua keluarga mangsa yang terlibat. Kemalangan adalah suatu tragedi. Betul, ajal maut ditangan Tuhan. Tetapi penyebab tu yang kita cari. Dalam kes ini nampak sangat pemandu muda, darah panas so potong sebelah kiri pulak.... Kesabaran amat penting, semua orang nak cepat sampai. Yang mati tu tak apa la dah dijemput Tuhan, macam mana dengan yang hidup tetapi mengalami kecacatan dan trauma, mungkin sepanjang hayat !
>roslisalem said...
>semoga ALLah mencucuri rahmatNYA atas semua yang terlibat
>Anonymous said...
>Pernah lalu jalan ni masa kerja kt Teluk Intan. Memang jalan lurus...tapi kalau malam memang gelap gelita..harapkan hi-beam je.
>Itu yg kalau bawak kereta mau cecah 120 km/jam.
>Tp bila tengok umur
pemandu br 22 tahun..bawak pulak ramai...tak pakai seat belt org
belakang..memang nak jadi kes..ni mesti berhambat dengan Honda Civic.
>Tapi
sape mepandu Honda Cicic tu..kalau hidup pun menyesal tak sudah..ye lah sekali
xcident..ramai yg meninggal.
>Anonymous said...
>Setuju dgn kadio, sedangkan orang2 tua boleh berubah daripada sabar kepada tak sabar bila di jalan raya, apalagi le orang2 muda.
>
>Bukan saja nahas diri sendiri, melibatkan pemandu lain yang memendu
berhemah. Pengajaran kepada yg hidup.
>
>Pesan2 kat anak2/sesiapa termasuk
diri sendiri dll agar baca doa, pandu hati2, ingat Allah, dll.
>
>Tu le
yang mampu kita
buat.

10.

Fw: ALL MPV 7 SEATER SPECIFICATION COMPARISON

Posted by: "::-eSpAcE 9808-::" rienacom@yahoo.com.sg   rienacom

Thu Jan 5, 2012 3:22 am (PST)



----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

ALL MPV 7 SEATER SPECIFICATION COMPARISON – PRICE, PERFORMANCE, DIMENSION
By kdi •

We have gathered all information of MPV available here inside our MPV comparison VS chart including the price RM, Engine performance in horsepower Hp, torque Nm, performance in kg/Nm, Weight kg, Width mm and Length mm. Best Vs Worst. This is the ultimate guide for you to easily compare each MPV model and will help you to decide which one is best for you and value for money MPV 7 seater for you to buy.

The list of MPV comparison includes Chana Era CM8 VS Perodua Alza, Naza Citra, Proton Exora, Toyota Avanza, Chery Eastar, Naza Kia Rondo, Nissan Grand Livina 1.6, Toyota Innova, Nissan Grand Livina 1.8, Ssangyong Stavic, Honda Freed, Hyundai Grand Starex, Honda Odyssey, Toyota New Wish, Mazda5, Honda Stream RSZ, Peugeot 5008, Mitsubishi Grandis, Mazda8, Nissan Elgrand, Toyota Estima, Toyota Alphard.
We sort each Multi purpose vehicle by the price and we already highlight the best in green and the worst in red. So, which one is the best MPV for you?
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Find it now

Everything you

need in one place.

Moderator Central

Yahoo! Groups

Join and receive

produce updates.

Y! Sports for TV

Access it for free

Get Fantasy Sports

stats on your TV.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
        Pdniaga Grafik - http://pdniagagrafik.blogspot.com

Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
        Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:         Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com  
        The Paradise Of Marketplace - http://carimudah.com     
        Kad Kahwin Online - http://kadkahwin.biz     
        Kataloh Online Business Index - http://kataloh.com  
        OILYMAN - http://oilyman.com.my
MARKETPLACE

Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.

1 comment:

Che Norijan Jamil said...

Salam tuan tanah tumpang iklan..
Towing services 24 hrs area sg buloh,rawang,bkt beruntung,tg malim @ PLUS @ GUTHRIE highway area boleh hubungi en jamil 019-6311168 @ 012-3587959.terima kasih