Wednesday, January 11, 2012

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3174

Messages In This Digest (15 Messages)

1.
Fw: HP Galaxy yang ditempah, lesung batu yg sampai From: ::-eSpAcE 9808-::
2a.
Fw: Status Pampasan Polisi Insurans Konvensional From: ::-eSpAcE 9808-::
2b.
Fw: www.groupautomobil.blogspot.com -  Fw: Status Pampasan Polisi In From: ahmad sopuan abdullah
3a.
Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU From: ::-eSpAcE 9808-::
3b.
Re: Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU From: bashah
3c.
Re: Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU From: Fhazly Yusop
3d.
Re: Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU From: Hide ID
4a.
Proton New year promotion 2012 From: Jagathies Kannasan
5a.
Jual Beli Kereta Terpakai From: Muhammad
5b.
Re: Jual Beli Kereta Terpakai From: Nazri Ahtar
5c.
Re: Jual Beli Kereta Terpakai From: suhaimi ibrahim
5d.
Re: Jual Beli Kereta Terpakai From: Hide ID
6a.
MINTAK PENDAPAT. From: Hide ID
6b.
Re: MINTAK PENDAPAT. From: fuzzyinn@yahoo.com
6c.
saman DBKL From: almustaqeem

Messages

1.

Fw: HP Galaxy yang ditempah, lesung batu yg sampai

Posted by: "::-eSpAcE 9808-::" rienacom@yahoo.com.sg   rienacom

Tue Jan 10, 2012 6:20 am (PST)----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

Telefon Galaxy yang ditempah, lesung batu ini yang sampai
Dicatat oleh Tuk Kiyai

Saya petik:

[HM] JOHOR BAHRU: Seorang kakitangan swasta yang membeli tiga telefon bimbit dengan harga RM3,250 secara dalam talian terkejut apabila hanya menerima lesung batu berharga RM14.50, sehari selepas melunaskan pembayaran.

Lebih menyakitkan hati, tulisan RM14.50 berkenaan masih ada pada lesung batu berkenaan dan mangsa, Mohd Hazirul Hisham, 30, tergamam ketika menerimanya.

"Saya membuat pembelian itu selepas melayari satu laman web dan tertarik dengan tawaran telefon bimbit Samsung Galaxy S bernilai RM1,100 seunit berbanding harga pasaran semasa iaitu RM1,900.

"Saya membeli tiga telefon bimbit berkenaan secara talian pada 6 Disember lalu dan membuat bayaran ke akaun seorang lelaki bernama Lim Tham Kim," katanya, semalam.

Menurut Hazirul, dia kemudian menerima SMS daripada kakitangan sebuah syarikat menjual peralatan komunikasi yang menawarkan barangan percuma atau diskaun RM50.

Hazirul memilih tawaran diskaun berkenaan dan sehari kemudian, dia menerima bungkusan barangan dibeli.

"Saya gembira kerana telefon bimbit berkenaan tiba tepat pada masanya, tetapi terkejut apabila mendapati kotak bungkusan berkenaan cuma mengandungi lesung batu.

"Saya menghubungi nombor telefon tertera seperti dalam SMS diterima sehari sebelum itu, tetapi individu terbabit enggan menjawab panggilan saya," katanya.

Hazirul kemudian melakukan pemeriksaan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan mendapati syarikat terbabit tidak wujud.

"Saya yakin dengan pembelian menerusi dalam talian kerana pernah membeli beg tangan dan tidak timbul masalah seperti ini," katanya yang membawa perkara terbabit ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TT PM).

Sementara itu, Presiden TTPM, Quaik Chong Yu menegaskan penuntut perlu memfailkan kes hanya terhadap satu pihak saja kerana pasti timbul masalah pada peringkat penguatkuasaan jika perintah dikeluarkan.

"Pihak penuntut perlu pilih satu pihak untuk failkan tuntutan kerana invois dikeluarkan syarikat manakala wang bayaran dimasukkan ke akaun peribadi Lim, mereka akan saling menolak," katanya.

Hazirul bersetuju menggugurkan tuntutan ke atas syarikat berkenaan dan meneruskan tuntutan terhadap Lim atas alasan lelaki itu menerima wang terbabit.

Quaik mengarahkan Lim mengembalikan RM3,250 kepada Hazirul dalam tempoh 14 hari selepas perintah dikeluarkan manakala tuntutan terhadap syarikat digugurkan.

"Lesung tu pula boleh disimpan di rumah," katanya.

Wakil pihak penentang iaitu Lim dan syarikat terbabit tidak hadir pada perbicaraan

Read more: http://kafesantai.blogspot.com/2012/01/telefon-galaxy-yang-ditempah-lesung.html#ixzz1j3Isrkch

WASPADA: Beli Handfon Dapat Lesung. Baca Tips Untuk Membeli Secara Online
Posted by greenboc

Gambar: KESAL...Hazirul menunjukkan lesung batu yang diterima selepas membeli telefon bimbit secara dalam talian.

Ulasan GB

Dengan semakin banyaknya penipuan yang terjadi di alam siber untuk kes urusniaga jual beli barang, maka kini tidak dapat di hindari lagi tentang perlunya kita berhati-hati apabila membuat trasaksi di internet.

Berikut ialah tips yang dapat GB kongsikan bersama:

1. Anda patut curiga jika harga barang terlalu murah
2. Usahakan memberi barangan dari penjual yang berdekatan atau yang senegeri dengan anda, bererti anda boleh pergi ke tempatnya secara fizikal.
3. Usahakan anda mempunyai kenalan yang berdekatan atau senegeri dengan penjual, supaya rakan anda boleh membantu anda menyiasat kewujudan penjual berkenaan.
4. Usahakan supaya pembayaran sedapat-dapatnya dilakukan dengan cara tunai (COD) atau CashnCarry (CnC)
5. Hati-Hati terhadap desakan untuk segera melakukan pembayaran
6. Belilah di tempat yang pernah di beli oleh rakan-rakan anda dengan tiada masalah
7. Dapatkan dari Penjual yang memiliki Website / blog yang telah lama berada di internet.

Semuga tips di atas berguna membantu anda.
2a.

Fw: Status Pampasan Polisi Insurans Konvensional

Posted by: "::-eSpAcE 9808-::" rienacom@yahoo.com.sg   rienacom

Tue Jan 10, 2012 7:04 am (PST)----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

Status Pampasan Polisi Insurans Konvensional Selepas Kematian Pembeli Polisi
Keputusan:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-94 yang bersidang pada 20 -22 April 2011 telah membincangkan Status Pampasan Polisi Insurans Konvensional Selepas Kematian Pembeli Polisi. Muzakarah telah memutuskan seperti berikut:
1.. Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah berpandangan bahawa insurans konvensional adalah suatu muamalah yang tidak patuh syariah kerana mempunyai elemen-elemen yang bercanggah dengan prinsip teras Islam.

2.. Sehubungan itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa pampasan polisi insurans konvensional yang diterima oleh ahli waris adalah dikira sebagai harta tidak patuh syariah.

3.. Dalam hal ini, jumlah bayaran pokok pembeli polisi ketika hayat sahaja dikategorikan sebagai harta peninggalan si mati yang perlu diagihkan secara sistem faraid. Manakala baki pampasan polisi insurans konvensional tersebut tidak boleh diwarisi oleh ahli waris secara sistem faraid serta wajib dilupuskan dengan diserahkan sama ada kepada pihak Baitulmal Majlis Agama Islam Negeri-Negeri atau didermakan untuk tujuan kebajikan termasuklah kepada golongan fakir dan miskin.

4.. Jika terdapat ahli waris pembeli polisi, contohnya isteri atau anak-anak pembeli polisi dikategorikan sebagai golongan fakir dan miskin, maka hukumnya adalah harus bagi ahli waris tersebut untuk mengambil wang pampasan polisi insurans konvensional tersebut dengan jumlah sekadar keperluan sebagai fakir dan miskin setelah disahkan oleh pihak berkuasa atau Jawatankuasa Kariah kawasan berkenaan. Baki wang pampasan polisi tersebut perlulah dilupuskan mengikut cara yang telah dinyatakan dalam perkara (iii) di atas.

2b.

Fw: www.groupautomobil.blogspot.com -  Fw: Status Pampasan Polisi In

Posted by: "ahmad sopuan abdullah" asafahaha@yahoo.com.my   asafahaha

Tue Jan 10, 2012 3:26 pm (PST)

----- Forwarded Message -----
From:
To: zzxmelayucyber <melayucyber@yahoogroups.com>
Sent: Tuesday, 10 January 2012 11:04 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Status Pampasan Polisi Insurans Konvensional


 
----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::
 

 
 
Status Pampasan Polisi Insurans
Konvensional Selepas Kematian Pembeli Polisi
Keputusan: 
 
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa
Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-94 yang bersidang
pada 20 -22 April 2011 telah membincangkan Status
Pampasan Polisi Insurans Konvensional Selepas Kematian Pembeli Polisi. Muzakarah
telah memutuskan seperti berikut:
1. Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah berpandangan bahawa insurans konvensional adalah suatu muamalah yang tidak patuh syariah kerana mempunyai elemen-elemen yang bercanggah dengan prinsip teras Islam.
 
2. Sehubungan itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa pampasan polisi insurans konvensional yang diterima oleh ahli waris adalah dikira sebagai harta tidak patuh syariah.
 
3. Dalam hal ini, jumlah bayaran pokok pembeli polisi ketika hayat sahaja dikategorikan sebagai harta peninggalan si mati yang perlu diagihkan secara sistem faraid. Manakala baki pampasan polisi insurans konvensional tersebuttidak boleh diwarisi oleh ahli waris secara sistem faraid serta wajib dilupuskan dengan diserahkan sama ada kepada pihak Baitulmal Majlis Agama Islam Negeri-Negeri atau didermakan untuk tujuan kebajikan termasuklah kepada golongan fakir dan miskin.
 
4. Jika terdapat ahli waris pembeli polisi, contohnya isteri atau anak-anak pembeli polisi dikategorikan sebagai golongan fakir dan miskin, maka hukumnya adalah harus bagi ahli waris tersebut untuk mengambil wang pampasan polisi insurans konvensional tersebut dengan jumlah sekadar keperluan sebagai fakir dan miskin setelah disahkan oleh pihak berkuasa atau Jawatankuasa Kariah kawasan berkenaan. Baki wang pampasan polisi tersebut perlulah dilupuskan mengikut cara yang telah dinyatakan dalam perkara (iii) di atas.
 
3a.

Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU

Posted by: "::-eSpAcE 9808-::" rienacom@yahoo.com.sg   rienacom

Tue Jan 10, 2012 7:05 am (PST)----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

GAMBAR WANG KERTAS RM20 YANG BARU DI KELUARKAN
rafinamimi - Mrs.Yie

Gambar wang kertas RM20 yang baru di keluarkan ini telah di lancarkan dan ianya sangat menarik perhatian kerana warnanya yang menyerlah dan rekabentuknya yang menarik. Saya masih ingat lagi sewaktu saya di zaman kanak-kanak sudah wujud wang kertas RM20 ini. Pada masa itu wang kertas RM20 berwarna putih dan sizenya agak besar..

gambar wang kertas RM20 yang lama

gambar wang kertas RM20 yang baru

Gambar wang kertas RM20 yang terdapat di atas menunjukkan rekaannya sama seperti wang kertas RM50 yang ada sekarang. Kalau di lihat wang kertas RM20 yang baru ini sizenya lebih kurang saja dengan wang kertas RM50. Yang membezakannya adalah dari segi warna..

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan reka bentuk wang kertas baru termasuk not RM20 dan RM50 yang akan mula diedarkan pada tahun depan (2012)..

SUMBER
3b.

Re: Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU

Posted by: "bashah" bwasi@yahoo.com   bwasi

Tue Jan 10, 2012 5:12 pm (PST)hmm nampak moden jer lebih, nilainyer kurang...banyak kurang......kwang kwang kwang.
tengok duit USD --design classic....

________________________________
From:
To: zzxmelayucyber <melayucyber@yahoogroups.com>
Sent: Tuesday, January 10, 2012 11:04 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU


 
----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

GAMBAR WANG KERTAS RM20 YANG BARU DI KELUARKAN
rafinamimi -   Mrs.Yie   
Gambar wang kertas RM20 yang baru di
keluarkan ini telah di lancarkan dan ianya sangat menarik perhatian
kerana warnanya yang menyerlah dan rekabentuknya yang menarik. Saya masih ingat
lagi sewaktu saya di zaman kanak-kanak sudah wujud wang kertas
RM20 ini. Pada masa itu wang kertas RM20 berwarna
putih dan sizenya agak besar..
gambar wang kertas RM20 yang
lamagambar wang kertas RM20 yang
baru
Gambar wang kertas RM20 yang
terdapat di atas menunjukkan rekaannya sama seperti wang kertas
RM50 yang ada sekarang. Kalau di lihat wang kertas RM20 yang
baru ini sizenya lebih kurang saja dengan wang kertas
RM50. Yang membezakannya adalah dari segi warna..
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun
Razakmelancarkan reka bentuk wang kertas baru termasuk
not RM20 dan RM50 yang akan mula diedarkan pada tahun depan
(2012)..
SUMBER
3c.

Re: Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU

Posted by: "Fhazly Yusop" neoli18@yahoo.com   neoli18

Tue Jan 10, 2012 5:36 pm (PST)kalau saiz sama, x de masalah ke mesin cash deposit nanti?

--- On Wed, 1/11/12, bashah <bwasi@yahoo.com> wrote:

From: bashah <bwasi@yahoo.com>
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Date: Wednesday, January 11, 2012, 9:12 AM

hmm nampak moden jer lebih, nilainyer kurang...banyak kurang......kwang kwang kwang.tengok duit USD --design classic....

From:
To: zzxmelayucyber <melayucyber@yahoogroups.com>
Sent: Tuesday, January 10, 2012 11:04 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU


 

----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

GAMBAR WANG KERTAS RM20 YANG BARU DI KELUARKAN
rafinamimi -   Mrs.Yie   

Gambar wang kertas RM20 yang baru di
keluarkan ini telah di lancarkan dan ianya sangat menarik perhatian
kerana warnanya yang menyerlah dan rekabentuknya yang menarik. Saya masih ingat
lagi sewaktu saya di zaman kanak-kanak sudah wujud wang kertas
RM20 ini. Pada masa itu wang kertas RM20 berwarna
putih dan sizenya agak besar..

gambar wang kertas RM20 yang
lama

gambar wang kertas RM20 yang
baru
Gambar wang kertas RM20 yang
terdapat di atas menunjukkan rekaannya sama seperti wang kertas
RM50 yang ada sekarang. Kalau di lihat wang kertas RM20 yang
baru ini sizenya lebih kurang saja dengan wang kertas
RM50. Yang membezakannya adalah dari segi warna..
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun
Razak melancarkan reka bentuk wang kertas baru termasuk
not RM20 dan RM50 yang akan mula diedarkan pada tahun depan
(2012)..
SUMBER

3d.

Re: Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU

Posted by: "Hide ID" Hide ID

Tue Jan 10, 2012 8:56 pm (PST)tuan mod, mtk hide id.
 
btol tu bashah...setuju sgt2. cantik duit tu x setanding dgn nilainyer.
RM50 skrg ni pun mcm RM10 jer, inikan plk RM20.
 
Malaysia oh tanahairku
Tanah tmpt tumpah darahku
bla bla bla...

From: bashah <bwasi@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Wednesday, 11 January 2012 9:12 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU

hmm nampak moden jer lebih, nilainyer kurang...banyak kurang......kwang kwang kwang.
tengok duit USD --design classic....

From:
To: zzxmelayucyber <melayucyber@yahoogroups.com>
Sent: Tuesday, January 10, 2012 11:04 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: WANG KERTAS RM20 YANG BARU

 
----- Original Message -----
From: ::-eSpAcE 9808-::

GAMBAR WANG KERTAS RM20 YANG BARU DI KELUARKAN
rafinamimi -   Mrs.Yie   
Gambar wang kertas RM20 yang baru di keluarkan ini telah di lancarkan dan ianya sangat menarik perhatian kerana warnanya yang menyerlah dan rekabentuknya yang menarik. Saya masih ingat lagi sewaktu saya di zaman kanak-kanak sudah wujud wang kertas RM20 ini. Pada masa itu wang kertas RM20 berwarna putih dan sizenya agak besar..
gambar wang kertas RM20 yang lamagambar wang kertas RM20 yang baru
Gambar wang kertas RM20 yang terdapat di atas menunjukkan rekaannya sama seperti wang kertas RM50 yang ada sekarang. Kalau di lihat wang kertas RM20 yang baru ini sizenya lebih kurang saja dengan wang kertas RM50. Yang membezakannya adalah dari segi warna..
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razakmelancarkan reka bentuk wang kertas baru termasuk not RM20 dan RM50 yang akan mula diedarkan pada tahun depan (2012)..
SUMBER
4a.

Proton New year promotion 2012

Posted by: "Jagathies Kannasan" vishnu_vd@yahoo.com   vishnu_vd

Tue Jan 10, 2012 7:30 am (PST)Dear friends,

Happy New Year To All
Thank you for your continuous support for the previous year.For the beginning of the new year, we bring a good deal for our customer who intend to buy new proton cars.Please grab this opportunity if you plan to buy or change your car.We also accept trade in.Thank you all again to your continues support.
Promotion from authorized Sales Proton Edar Sdn Bhd.

 
Graduate scheme and government scheme also available for zero down payment.
Zero down payment available for selected model

Promotion
ALL MODEL PROTON  RM500 YEAR MANUFACTURE 2012

PROTON INSPIRA 

P.Inspira Executive 1.8 MT RM78999
P.Inspira Executive 1.8 AT CVT RM84999
P.Inspira Premium 2.0 AT CVT RM91999

PROTON SAGA FLX

Proton Saga FLX Executive 1.3 AT RM45198
Proton Saga FLX Executive 1.3 MTRM42598

Proton Saga FLX Standard 1.3 AT RM42898
Proton Saga FLX Standard 1.3 MT RM38798

PROTON PERSONA ELEGANCE

Proton Persona Elegance 1.6 MT B-LINE RM46699
Proton Persona Elegance 1.6 AT B-LINE RM49699
Proton Persona Elegance 1.6 MT M-LINE RM53199
Proton Persona Elegance 1.6 AT M-LINE RM56199
Proton Persona Elegance 1.6 AT H-LINE RM59699

PROTON EXORA MC

P.Exora H-Line 1.6AT Rm 76998.00
P.Exora M-Line 1.6AT Rm 70998.00
P.Exora M-Line 1.6MT Rm 65998.00
P.Exora B-Line 1.6MT Rm 58998.00

P.Exora 1.6 AT Bold Rm79998.00
P.Exora 1.6 AT Prime Rm88998.00
 

So for all the friends please grab this opportunity if you plan to buy or change your car.We also accept trade in.Thank you all again to your continues support. 
Promotion from authorized Sales Proton Edar  Sdn Bhd.

For more info please call/sms/email to jega at  012-3332230

Regards,
jega 012-3332230
Authorised Sales Dealer
Proton Edar Sdn Bhd 

Kuala Lumpur,Selangor and Negeri sembilan
5a.

Jual Beli Kereta Terpakai

Posted by: "Muhammad" rahmat_gwsb@yahoo.com   rahmat_gwsb

Tue Jan 10, 2012 7:30 am (PST)As salam buat semua warga Automobil,

Disini saya nak tanya pd sesapa yg pernah jual kereta.
1. Mcm mana prosedur jual kereta?
2. Kalau pembeli nak beli secara loan dgn bank, mcm mana prosedurnya?
Terima kasih.

Bro Mamat.

5b.

Re: Jual Beli Kereta Terpakai

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Tue Jan 10, 2012 5:37 pm (PST)As salam,

ada dua cara pembelian samada bayar tunai jumlah keseluruhan nilai kereta, atau gunakan pinjaman bank.

tunai.
1. pergi ke puspakom, ambil borang pemeriksaan bagi tujuan tukar hak milik. (borang free)

2. buat pemeriksaan puspakom. (wakil pun boleh, tak semestinya owner)

3. submit laporan pemeriksaan puspakom bersama2 geran ke JPJ. (dapatkan salinan IC owner lama dan owner baru, tampal dalam borang. kalau owner baru dan lama tak boleh pi submit ke JPJ, dapatkan signature pesuruh jaya sumpah pada lampiran IC owner lama dan owner baru. ada penerangan dalam borang tersebut)

4. tuan empunya baru buat insuran baru atas kenderaan yg dibeli. (tak kisah beli 3rd party or comprehensive, janji insurans atas owner baru)

dan yg paling penting, urusan duit ingin saya nasihat didahulukan sebelum buat proses tukar nama.

pinjaman bank
1. MESTI/HARUS/WAJIB guna pihak ketiga iaitu kedai used car. (undang2 ni yg saya rasa tidak adil sama sekali)
2. proses lain sama seperti diatas. boleh nego dengan pihak used car bagi urusan pemeriksaan puspakom, insurans, roadtax dan sebagainya (samada kedai buat atau nak buat sendiri). Ada sesetengah kedai used car kata WAJIB buat dengan diaorang, walhal itu bidaah. puspakom mahupun JPJ tak kisah siapa buat, yang penting buat. itu je.

beli kereta menggunakan pinjaman bank bagi kenderaan yg masih ada hutang dengan bank.

1. sama seperti pinjaman bank diatas dengan tambahan.... urusan pengambilan geran dari bank (loan tuan lama), sesetengah bank tak bagi owner ambil, sesetengah bank tak kisah. Public Bank is one of those yang tak bagi owner baru ambil geran dari bank tuan loan yg lama.

harap dapat membantu.

 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: Muhammad <rahmat_gwsb@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, January 10, 2012 9:34 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Jual Beli Kereta Terpakai


 
As salam buat semua warga Automobil,

Disini saya nak tanya pd sesapa yg pernah jual kereta.
1. Mcm mana prosedur jual kereta?
2. Kalau pembeli nak beli secara loan dgn bank, mcm mana prosedurnya?
Terima kasih.

Bro Mamat.

5c.

Re: Jual Beli Kereta Terpakai

Posted by: "suhaimi ibrahim" designplanet78@yahoo.com   designplanet78

Tue Jan 10, 2012 6:19 pm (PST)info bagus nih !!.. leh posting kat blog saya. 

sembang-automobil

Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya

http://sembang-automobil.blogspot.com
 

________________________________
From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Wednesday, January 11, 2012 9:37 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Jual Beli Kereta Terpakai


 
As salam,

ada dua cara pembelian samada bayar tunai jumlah keseluruhan nilai kereta, atau gunakan pinjaman bank.

tunai.
1. pergi ke puspakom, ambil borang pemeriksaan bagi tujuan tukar hak milik. (borang free)

2. buat pemeriksaan puspakom. (wakil pun boleh, tak semestinya owner)

3. submit laporan pemeriksaan puspakom bersama2 geran ke JPJ. (dapatkan salinan IC owner lama dan owner baru, tampal dalam borang. kalau owner baru dan lama tak boleh pi submit ke JPJ, dapatkan signature pesuruh jaya sumpah pada lampiran IC owner lama dan owner baru. ada penerangan dalam borang tersebut)

4. tuan empunya baru buat insuran baru atas kenderaan yg dibeli. (tak kisah beli 3rd party or comprehensive, janji insurans atas owner baru)

dan yg paling penting, urusan duit ingin saya nasihat didahulukan sebelum buat proses tukar nama.

pinjaman bank
1. MESTI/HARUS/WAJIB guna pihak ketiga iaitu kedai used car. (undang2 ni yg saya rasa tidak adil sama sekali)
2. proses lain sama seperti diatas. boleh nego dengan pihak used car bagi urusan pemeriksaan puspakom, insurans, roadtax dan sebagainya (samada kedai buat atau nak buat sendiri). Ada sesetengah kedai used car kata WAJIB buat dengan diaorang, walhal itu bidaah. puspakom mahupun JPJ tak kisah siapa buat, yang penting buat. itu je.

beli kereta menggunakan pinjaman bank bagi kenderaan yg masih ada hutang dengan bank.

1. sama seperti pinjaman bank diatas dengan tambahan.... urusan pengambilan geran dari bank (loan tuan lama), sesetengah bank tak bagi owner ambil, sesetengah bank tak kisah. Public Bank is one of those yang tak bagi owner baru ambil geran dari bank tuan loan yg lama.

harap dapat membantu.
 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: Muhammad <rahmat_gwsb@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, January 10, 2012 9:34 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Jual Beli Kereta Terpakai


 
As salam buat semua warga Automobil,

Disini saya nak tanya pd sesapa yg pernah jual kereta.
1. Mcm mana prosedur jual kereta?
2. Kalau pembeli nak beli secara loan dgn bank, mcm mana prosedurnya?
Terima kasih.

Bro Mamat.

5d.

Re: Jual Beli Kereta Terpakai

Posted by: "Hide ID" Hide ID

Tue Jan 10, 2012 8:55 pm (PST)Pls hide ID, Just Sam

Komen untuk item 4

4. tuan empunya baru buat insuran baru atas kenderaan yg dibeli. (tak kisah
beli 3rd party or comprehensive,
janji insurans atas owner baru)

**Insurance untuk tukar nama mesti 1st party, requirement daripada JPJ**
Ini pengalaman saya sendiri beli kereta dari abang ipar, value kereta tak
sampai RM4K, tapi sebab nak tukar nama
JPJ suruh buat 1st party punya insurance & value kereta insurance dah
tetapkan RM7K, sesetengah insurance min RM10K..
.....(kalu apa2 hal Insurance bayar ikut value kereta....mengong
betul!!!! )

** cuba check dulu dengan JPJ or insurance company takut2 kes saya kes
terpencil or kena kencing*

From: suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Date: 01/11/12 10:14 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Jual Beli Kereta
Terpakai
Sent by: automobil@yahoogroups.com

info bagus nih !!.. leh posting kat blog saya.

sembang-automobil

Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya
http://sembang-automobil.blogspot.com

From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Wednesday, January 11, 2012 9:37 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Jual Beli Kereta Terpakai

As salam,

ada dua cara pembelian samada bayar tunai jumlah keseluruhan nilai kereta,
atau gunakan pinjaman bank.

tunai.
1. pergi ke puspakom, ambil borang pemeriksaan bagi tujuan tukar hak milik.
(borang free)
2. buat pemeriksaan puspakom. (wakil pun boleh, tak semestinya owner)
3. submit laporan pemeriksaan puspakom bersama2 geran ke JPJ. (dapatkan
salinan IC owner lama dan owner baru, tampal dalam borang. kalau owner baru
dan lama tak boleh pi submit ke JPJ, dapatkan signature pesuruh jaya sumpah
pada lampiran IC owner lama dan owner baru. ada penerangan dalam borang
tersebut)
4. tuan empunya baru buat insuran baru atas kenderaan yg dibeli. (tak kisah
beli 3rd party or comprehensive, janji insurans atas owner baru)
dan yg paling penting, urusan duit ingin saya nasihat didahulukan sebelum
buat proses tukar nama.

pinjaman bank
1. MESTI/HARUS/WAJIB guna pihak ketiga iaitu kedai used car. (undang2 ni yg
saya rasa tidak adil sama sekali)
2. proses lain sama seperti diatas. boleh nego dengan pihak used car bagi
urusan pemeriksaan puspakom, insurans, roadtax dan sebagainya (samada kedai
buat atau nak buat sendiri). Ada sesetengah kedai used car kata WAJIB buat
dengan diaorang, walhal itu bidaah. puspakom mahupun JPJ tak kisah siapa
buat, yang penting buat. itu je.

beli kereta menggunakan pinjaman bank bagi kenderaan yg masih ada hutang
dengan bank.
1. sama seperti pinjaman bank diatas dengan tambahan.... urusan pengambilan
geran dari bank (loan tuan lama), sesetengah bank tak bagi owner ambil,
sesetengah bank tak kisah. Public Bank is one of those yang tak bagi owner
baru ambil geran dari bank tuan loan yg lama.

harap dapat membantu.

rgds,
Nazri Ahtar

From: Muhammad <rahmat_gwsb@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, January 10, 2012 9:34 PM
Su! bject: www.groupautomobil.blogspot.com - Jual Beli Kereta Terpakai

As salam buat semua warga Automobil,

Disini saya nak tanya pd sesapa yg pernah jual kereta.
1. Mcm mana prosedur jual kereta?
2. Kalau pembeli nak beli secara loan dgn bank, mcm mana prosedurnya?
Terima kasih.

Bro Mamat.

6a.

MINTAK PENDAPAT.

Posted by: "Hide ID" Hide ID

Tue Jan 10, 2012 9:42 pm (PST)Tuan mod, mintak hide id.
 
30.1.12 lesen memandu akan tamat tempoh. Masalahnya saya masih ada saman ekor yg x berbayar.
Masa diaorang sibuk2 bagi diskaun dulupun msh x mampu nk bayar jgk. Baru2 ni ada tanya
kawan samada blh lepas ke nk sambung lesen klu msh ada saman x berbayar.Dia kata mmg sangkut.
 
Pelik jgk sbb seingat saya lps sebulan tamat tempoh pembayaran yg diberi tempohari kpd sesiapa
yang ada saman ekor yg membolehkan sesiapa yg x jelaskan saman akan disenaraihitamkan, ada
kenyataan yg dikeluarkan oleh pihak kerajaan yg mengatakan tindakan utk senaraihitamkan itu
terpaksa ditangguh sehingga 1 kes mahkamah yg melibatkan seorang rakyat Malaysia di Serawak yang
telah membawa kes ini ke mahkamah yg mana menurut peguam beliau "menurut undang2 Malaysia, pihak
berkuasa tidak berhak utk menyekat hak seseorang drpd memperbaharui cukai jalan atau lesen memandu".
Lbh kurang mcm tulah.
 
So, klu sesiapa yg ada info terbaru harap blh kongsi bersama di sini.Terima kasih semua.
6b.

Re: MINTAK PENDAPAT.

Posted by: "fuzzyinn@yahoo.com" fuzzyinn@yahoo.com   fuzzyinn

Tue Jan 10, 2012 10:31 pm (PST)Masalah belum tau lagi jadi masalah ..dah pergi sambung ka belum ..Kalau dah pergi sambung kemudian dibagitau oleh pihak JPJ memang tak boleh sambung baru la ada kes Dan ada cerita ..Kalau duk main Tanya kawan jer payah juga entah2 kawan tu pun duk main Tanya kawan atas kawan jugak ..so pi jer sendiri kat kaunter nak sambung lesen ..Kalau lepas ..abis cerita ..jgn pulak duk p buat ramah kat depan kaunter p citer dari A sampai Z pulak sebelum dapat sambung tu ..haaaaa klu sangkut baru la bukak cerita panjang ..
Sent from my BlackBerry� wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

-----Original Message-----
From:Hide ID
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Wed, 11 Jan 2012 09:20:34
To: automobil<automobil@yahoogroups.com>
Reply-To: automobil@yahoogroups.com
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - MINTAK PENDAPAT.

Tuan mod, mintak hide id.

30.1.12 lesen memandu akan tamat tempoh. Masalahnya saya masih ada saman ekor�yg x berbayar.
Masa diaorang sibuk2 bagi diskaun dulupun msh x mampu nk bayar jgk. Baru2 ni ada tanya
kawan samada blh lepas ke nk sambung lesen klu msh ada saman x berbayar.Dia kata mmg sangkut.

Pelik jgk sbb seingat saya lps sebulan tamat tempoh pembayaran yg diberi tempohari kpd sesiapa
yang ada saman ekor yg membolehkan sesiapa yg x jelaskan saman akan disenaraihitamkan, ada
kenyataan yg dikeluarkan oleh pihak kerajaan yg mengatakan tindakan utk senaraihitamkan itu
terpaksa ditangguh sehingga 1 kes mahkamah yg melibatkan seorang rakyat Malaysia di Serawak yang
telah membawa kes ini ke mahkamah yg mana menurut peguam beliau "menurut undang2 Malaysia, pihak
berkuasa tidak berhak utk menyekat hak seseorang drpd memperbaharui cukai jalan atau lesen memandu".
Lbh kurang mcm tulah.

So, klu sesiapa yg ada info terbaru harap blh kongsi bersama di sini.Terima kasih semua.
6c.

saman DBKL

Posted by: "almustaqeem" almustaqeem@yahoo.com   almustaqeem

Tue Jan 10, 2012 10:51 pm (PST)saya punya saman DBKL - kesalahan kenderaan di atas siar kaki, bulan 10 tahun lepas (2011) masih belum berbayar.kebetulan pulak road tax dah mati so ingat nak renew dalam minggu ni. tak tahu ler lepas ke tak neh...

kebetulan lagi, DBKL bagi diskaun sempena hari wilayah. tapi untuk saman sebelum 1 mac 2011, saya punya saman oktober 2011... hai kalau sangkut, kena bayar penuh lah jugak jawab nyer... huhuhuhu

DBKL beri diskaun kompaun trafik2012/01/10

KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan memberikan
diskaun untuk bayaran kompaun kesalahan trafik sepanjang Februari ini
sempena Hari Wilayah Persekutuan yang disambut pada 1 Februari.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja
Nong Chik Raja Zainal Abidin, berkata dengan pemberian diskaun selama
sebulan itu, bayaran kompaun dikurangkan kepada RM30 bagi setiap
kesalahan.

"Kompaun trafik yang terbabit ialah kompaun yang dikeluarkan sebelum 1
Mac 2011 kebanyakannya membabitkan kesalahan trafik," katanya ketika
merasmikan Majlis Pelancaran Kempen Jom Kibar Bendera sempena Sambutan
Hari Wilayah Persekutuan 2012 di sini hari ini.

Setiap kesalahan trafik biasanya dikenakan kompaun sebanyak RM100
seperti kesalahan lalu lintas, halangan berada di kawasan garisan
kuning, halangan berada di siar kaki dan meletakkan kenderaan di kawasan
bukan parkir yang asal.

Beliau berkata, adalah menjadi kelaziman pada setiap kali sambutan
Hari Wilayah, pihak kementerian serta agensi di bawahnya akan memberikan
buah tangan istimewa kepada rakyat di ketiga-tiga Wilayah Persekutuan -
Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Dewan serba guna di bawah pengurusan DBKL akan diberikan sewaan
percuma kepada rakyat pada setiap hujung minggu di sepanjang Februari.
Bagaimanapun, tawaran itu tidak layak bagi sewaan dewan untuk majlis
perkahwinan serta penggunaan kolam renang.

"Turut diberikan bayaran percuma kepada rakyat adalah penggunaan
gelanggang futsal, gelanggang boling padang, padang ragbi serta dewan
serba guna sama ada yang diurus tadbir oleh pihak kerajaan mahupun
swasta pada setiap hujung minggu di ibu negara," katanya.

Kempen kibar bendera itu bertujuan mempromosi bendera Wilayah
Persekutuan kepada semua rakyat agar lebih dikenali, selain bendera
diedar secara percuma untuk menggalakkan warga Wilayah mengibarkan
bendera di rumah, premis perniagaan dan kenderaan sepanjang sambutan
Hari Wilayah Persekutuan.

Sebanyak 50 ribu bendera akan diedarkan untuk ketiga-tiga Wilayah Persekutuan itu.

Turut hadir pada majlis itu ialah Datuk Bandar Kuala Lumpur, Tan Sri
Ahmad Fuad Ismail, Presiden Perbadanan Putrajaya, Tan Sri Samsudin
Osman, dan Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan, Hasim Ismail.

Beliau berkata, Perbadanan Putrajaya akan turut terbabit memberikan buah tangan istimewa kepada rakyat.

"Perbadanan Putrajaya akan menawarkan kupon percuma bagi lawatan ke
Taman-taman Awam di Putrajaya serta diskaun 30 peratus kepada
pemegang-pemegang MyKad Wilayah Persekutuan untuk perkhidmatan Cruise
Tasik Putrajaya.

"Selain itu pengunjung Putrajaya juga berpeluang mendapatkan
perkhidmatan lawatan berpandu ke tempat-tempat menarik sekitar Putrajaya
dengan menaiki bas Nadi Putra secara percuma pada setiap hari Sabtu dan
Ahad sepanjang Februari bermula dari i-Centre, Dataran Putra," katanya.

Beliau berkata, penduduk Wilayah Persekutuan Labuan turut berpeluang
untuk menggunakan kemudahan awam seperti gelanggang futsal, gelanggang
boling padang, padang ragbi dan dewan serba guna secara percuma selama
dua minggu pada Februari ini.

Katanya, bagi warga kota Kuala Lumpur, Pejabat Tanah dan Galian
Wilayah Persekutuan memberikan diskaun lima peratus untuk bayaran cukai
tanah secara online serta pengurangan 50 peratus tunggakan denda 2012.

"Banyak lagi tawaran-tawaran istimewa oleh semua agensi di bawah
kementerian kepada semua warga Wilayah Persekutuan, maklumat tersebut
boleh diperolehi daripada pejabat-pejabat agensi atau melayari
laman-laman web agensi berkaitan," katanya.

Hari Wilayah Persekutuan disambut setiap tahun bagi memperingati
pengisytiharan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan sebagai Wilayah
Persekutuan, tahun ini merupakan perayaaan kali kelapan yang
menggabungkan ketiga-tiga wilayah tersebut sejak wujudnya Kementerian
Wilayah Persekutuan pada 27 Mac 2004. - BERNAMA

--- On Wed, 11/1/12, fuzzyinn@yahoo.com <fuzzyinn@yahoo.com> wrote:

From: fuzzyinn@yahoo.com <fuzzyinn@yahoo.com>
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - MINTAK PENDAPAT.
To: "Automobil" <automobil@yahoogroups.com>
Received: Wednesday, 11 January, 2012, 2:31 PM

 

Masalah belum tau lagi jadi masalah ..dah pergi sambung ka belum ..Kalau dah pergi sambung kemudian dibagitau oleh pihak JPJ memang tak boleh sambung baru la ada kes Dan ada cerita ..Kalau duk main Tanya kawan jer payah juga entah2 kawan tu pun duk main Tanya kawan atas kawan jugak ..so pi jer sendiri kat kaunter nak sambung lesen ..Kalau lepas ..abis cerita ..jgn pulak duk p buat ramah kat depan kaunter p citer dari A sampai Z pulak sebelum dapat sambung tu ..haaaaa klu sangkut baru la bukak cerita panjang ..Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.From: Hide ID
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Wed, 11 Jan 2012 09:20:34 +0800 (SGT)To: automobil<automobil@yahoogroups.com>ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - MINTAK PENDAPAT.

 

Tuan mod, mintak hide id.
 
30.1.12 lesen memandu akan tamat tempoh. Masalahnya saya masih ada saman ekor yg x berbayar.
Masa diaorang sibuk2 bagi diskaun dulupun msh x mampu nk bayar jgk. Baru2 ni ada tanya
kawan samada blh lepas ke nk sambung lesen klu msh ada saman x berbayar.Dia kata mmg sangkut.
 
Pelik jgk sbb seingat saya lps sebulan tamat tempoh pembayaran yg diberi tempohari kpd sesiapa
yang ada saman ekor yg membolehkan sesiapa yg x jelaskan saman akan disenaraihitamkan, ada
kenyataan yg dikeluarkan oleh pihak kerajaan yg mengatakan tindakan utk senaraihitamkan itu
terpaksa ditangguh sehingga 1 kes mahkamah yg melibatkan seorang rakyat Malaysia di Serawak yang
telah membawa kes ini ke mahkamah yg mana menurut peguam beliau "menurut undang2 Malaysia, pihak
berkuasa tidak berhak utk menyekat hak seseorang drpd memperbaharui cukai jalan atau lesen memandu".
Lbh kurang mcm tulah.
 
So, klu sesiapa yg ada info terbaru harap blh kongsi bersama di sini.Terima kasih semua.

Recent Activity
Visit Your Group
Moderator Central

Yahoo! Groups

Join and receive

produce updates.

Health Zone

Look your best!

Groups to help you

look & feel great.

Yahoo! Search

Start Searching

Find exactly

what you want.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
        Pdniaga Grafik - http://pdniagagrafik.blogspot.com

Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
        Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:         Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com  
        The Paradise Of Marketplace - http://carimudah.com     
        Kad Kahwin Online - http://kadkahwin.biz     
        Kataloh Online Business Index - http://kataloh.com  
        OILYMAN - http://oilyman.com.my
MARKETPLACE

Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.

No comments: