Thursday, February 9, 2012

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3195

Aksesori, Alat Ganti, Kereta & Motor

Messages In This Digest (25 Messages)

1a.
tanda-tanda alternator nak kong From: agai@017
1b.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: Nazri Ahtar
1c.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: Din mi16
1d.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: bashah
1e.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: hud_internee@yahoo.com
1f.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: azmieyusoff@yahoo.com
1g.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: agai@017
1h.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: suhaimi ibrahim
1i.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: Nazri Ahtar
1j.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: Badrul Hisham Mohd Ramly
1k.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: agai@017
1l.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: Iqbal
1m.
Re: tanda-tanda alternator nak kong From: agai@017
2a.
Re: KENAPA VALVE BUNYI WAKTU PAGI From: Nazri Ahtar
2b.
Re: KENAPA VALVE BUNYI WAKTU PAGI From: Shamsul Bakri
3a.
Re: Myvi Bergegar From: Jk
3b.
Re: Myvi Bergegar From: Mohammad Firaj
3c.
Re: Myvi Bergegar From: Hide ID
4a.
Re: Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin. From: Nazri Ahtar
4b.
Re: Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin. From: Fahmi Ahmad
4c.
Re: Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin. From: tajul_amir@yahoo.com
5a.
Re: Toyota avanza model baru 2012. From: Nazri Ahtar
6a.
GET BEST DEAL FOR BRAND NEW KIA CARS > FULL LOAN !! 0% DOWN PAYMENT From: josephpeter9946
6b.
GET BEST DEAL FOR BRAND NEW KIA CARS > FULL LOAN !! 0% DOWN PAYMENT From: josephpeter9946
7a.
Re: NEW NEOSOCKET Fuel Economizer - Save Gas 10%-30% (Agen Negeri di From: iskandar

Messages

1a.

tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "agai@017" agai_disini@yahoo.com.my

Wed Feb 8, 2012 4:44 pm (PST)



assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih
1b.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Wed Feb 8, 2012 5:14 pm (PST)



as salam,

tak pasti pulak apa tanda2 alternator nak kong, tapi lampu handbrake menyala memanjang tu.....mungkin suis kat handbrake tu je yg tersangkut...dah check ?

 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih
1c.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "Din mi16" dinmi16@yahoo.com   dinmi16

Wed Feb 8, 2012 5:23 pm (PST)



kalau lampu handrake menyala biasanya minyak brake,m kurang kene topup la tu atau suis mcm saudara nazri bgtau.Kalau altenator biasanya akan keluar indicator battery kat meter tu.

________________________________
From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 9:14 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
as salam,

tak pasti pulak apa tanda2 alternator nak kong, tapi lampu handbrake menyala memanjang tu.....mungkin suis kat handbrake tu je yg tersangkut...dah check ?
 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih

1d.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "bashah" bwasi@yahoo.com   bwasi

Wed Feb 8, 2012 5:28 pm (PST)



setahu aku lampu battery yg kejab nyala kejab tidak adalah tanda2 alternator nak kong. Macam manapun alternator kong macam penyakit jantung...aku pernah kena 2x...cukup leceh. Suruh electrician check - di 2 kedai berbeza...kalau was2 berbaloi tukar alternator tu...drpd terkandas tengah jalan panas terik dan kena bayar towing...bahaya pun bahaya bawak dg kuasa battery jer pasal takde pickup masa tu...masa tu lori balak lagi laju dari kereta kita...

tukar alternator ni pun lebih baik ambil baru...tapi mahal ..agak nak dekat 400 jugakla...aku pernah beli alternator recond tahan 1 minggu jer (kedai tu buat sendiri - takde label) ..kalau  ambil recond, ambil  yang ada label kompeni specialist buat recond tu...kalau ambil alternator kedai potong pulak ikut nasib.

________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih
1e.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "hud_internee@yahoo.com" hud_internee@yahoo.com

Wed Feb 8, 2012 5:55 pm (PST)



Biasenye alternator tahab berape tahun?
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

-----Original Message-----
From: bashah <bwasi@yahoo.com>
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Wed, 8 Feb 2012 17:28:54
To: automobil@yahoogroups.com<automobil@yahoogroups.com>
Reply-To: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

setahu aku lampu battery yg kejab nyala kejab tidak adalah tanda2 alternator nak kong. Macam manapun alternator kong macam penyakit jantung...aku pernah kena 2x...cukup leceh. Suruh electrician check - di 2 kedai berbeza...kalau was2 berbaloi tukar alternator tu...drpd terkandas tengah jalan panas terik dan kena bayar towing...bahaya pun bahaya bawak dg kuasa battery jer pasal takde pickup masa tu...masa tu lori balak lagi laju dari kereta kita...

tukar alternator ni pun lebih baik ambil baru...tapi mahal ..agak nak dekat 400 jugakla...aku pernah beli alternator recond tahan 1 minggu jer (kedai tu buat sendiri - takde label) ..kalau  ambil recond, ambil  yang ada label kompeni specialist buat recond tu...kalau ambil alternator kedai potong pulak ikut nasib.



________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih

1f.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "azmieyusoff@yahoo.com" azmieyusoff@yahoo.com   azmieyusoff

Wed Feb 8, 2012 5:55 pm (PST)



Tanda2 alternator nak kong : masa engine running cuba cabut satu terminnal battery. Kalu engine slowly mati then it shows that the alternator dah tak berapa baik (tak charging).

Kat kedai accs kreta ada jual gadget yg bole cucuk kat cigarette lighter n dia bole check either alternetor problem or not.


Sent by NoAskMe from BlackBerry® wireless device

-----Original Message-----
From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Thu, 9 Feb 2012 09:14:43
To: automobil@yahoogroups.com<automobil@yahoogroups.com>
Reply-To: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

as salam,

tak pasti pulak apa tanda2 alternator nak kong, tapi lampu handbrake menyala memanjang tu.....mungkin suis kat handbrake tu je yg tersangkut...dah check ?

 
rgds,
Nazri Ahtar


________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih

1g.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "agai@017" agai_disini@yahoo.com.my

Wed Feb 8, 2012 7:33 pm (PST)



RM400??mak datuk...

________________________________
From: bashah <bwasi@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 9:28 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
setahu aku lampu battery yg kejab nyala kejab tidak adalah tanda2 alternator nak kong. Macam manapun alternator kong macam penyakit jantung...aku pernah kena 2x...cukup leceh. Suruh electrician check - di 2 kedai berbeza...kalau was2 berbaloi tukar alternator tu...drpd terkandas tengah jalan panas terik dan kena bayar towing...bahaya pun bahaya bawak dg kuasa battery jer pasal takde pickup masa tu...masa tu lori balak lagi laju dari kereta kita...

tukar alternator ni pun lebih baik ambil baru...tapi mahal ..agak nak dekat 400 jugakla...aku pernah beli alternator recond tahan 1 minggu jer (kedai tu buat sendiri - takde label) ..kalau  ambil recond, ambil  yang ada label kompeni specialist buat recond tu...kalau ambil alternator kedai potong pulak ikut nasib.

________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
assalamualaikum semua...

tumpang bertanya sikit....

ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua

keta saya wira 1.3 injection...

terima kasih

1h.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "suhaimi ibrahim" designplanet78@yahoo.com   designplanet78

Wed Feb 8, 2012 7:58 pm (PST)



kalu beli alternator recond mintak waranty lame sikit. hayat alternator lama juga . kengkadang kereta dah 10 tahun pun takde masalah.

 
sembang-automobil

Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya

http://sembang-automobil.blogspot.com
 

________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 11:33 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
RM400??mak datuk...

From: bashah <bwasi@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 9:28 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
setahu aku lampu battery yg kejab nyala kejab tidak adalah tanda2 alternator nak kong. Macam manapun alternator kong macam penyakit jantung...aku pernah kena 2x...cukup leceh. Suruh electrician check - di 2 kedai berbeza...kalau was2 berbaloi tukar alternator tu...drpd terkandas tengah jalan panas terik dan kena bayar towing...bahaya pun bahaya bawak dg kuasa battery jer pasal takde pickup masa tu...masa tu lori balak lagi laju dari kereta kita...

tukar alternator ni pun lebih baik ambil baru...tapi mahal ..agak nak dekat 400 jugakla...aku pernah beli alternator recond tahan 1 minggu jer (kedai tu buat sendiri - takde label) ..kalau  ambil recond, ambil  yang ada label kompeni specialist buat recond tu...kalau ambil alternator kedai potong pulak ikut nasib.

From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih

1i.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Wed Feb 8, 2012 8:07 pm (PST)



as salam,

komponen alternator tak banyak. 3 part je.

1. coil.
2. carbon brush.
3. IC. (intergrated Circuit). nih utk cut off kalau over voltage je. IC yg stabilkan output voltage+ current ikut kapasiti kenderaan.

kalau rosak carbon brush murah je nak tukar nih, jangan pi kedai2 mahal ekslusif orang muda2 jd tokey. diaorang kebanyakkannya malas nak tukar carbon brush sebab kerjanya renyah dan upah tak banyak berbanding tukar seketul alternator, which biasanya yg rosak akan dikumpul, dan di hantar utk tukar carbon brush dan dijual semula sebagai recondition alternator. untuk tukar carbon brush saya pernah buat di kawasan industri taman selayang baru. saya pernah post dalam email lokasi kedai tersebut.

kalau rosak IC, hat ni berbaloi tukar terus alternator harga lebih kurang sama untuk repair IC. tukar samada ambik rekon, baru, kedai potong...terpulang.

kalau rosak coil, boleh recoil. saya pernah tanya satu kedai kat kajang utama. katanya dia boleh buat recoil, tapi tak pasti tentang upah.

para otai2 sekalian,

kalau salah, minta tolong tunjukkan.
terima kasih.

 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 11:58 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
kalu beli alternator recond mintak waranty lame sikit. hayat alternator lama juga . kengkadang kereta dah 10 tahun pun takde masalah.

 
sembang-automobil

Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya

http://sembang-automobil.blogspot.com
 

________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 11:33 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong


 
RM400??mak datuk...

From: bashah <bwasi@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 9:28 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
setahu aku lampu battery yg kejab nyala kejab tidak adalah tanda2 alternator nak kong. Macam manapun alternator kong macam penyakit jantung...aku pernah kena 2x...cukup leceh. Suruh electrician check - di 2 kedai berbeza...kalau was2 berbaloi tukar alternator tu...drpd terkandas tengah jalan panas terik dan kena bayar towing...bahaya pun bahaya bawak dg kuasa battery jer pasal takde pickup masa tu...masa tu lori balak lagi laju dari kereta kita...

tukar alternator ni pun lebih baik ambil baru...tapi mahal ..agak nak dekat 400 jugakla...aku pernah beli alternator recond tahan 1 minggu jer (kedai tu buat sendiri - takde label) ..kalau  ambil recond, ambil  yang ada label kompeni specialist buat recond tu...kalau ambil alternator kedai potong pulak ikut nasib.

From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih

1j.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "Badrul Hisham Mohd Ramly" badrulhishammohd.ramly@gmail.com   cirit3

Wed Feb 8, 2012 8:15 pm (PST)



Tak pernah lagi saya dengar mitos mcm tu...setahu saya...alternator pasti
akan rosak sbb ianya moving part.
Lagipun sekarang ni tak ada kedai kedai yg rajin nak buat service
alternator sbb selalunya kalau kereta standard, karbonnya selalunya akan
haus dan harus diganti...
Tapi kalau kereta yg dah dipasang dgn pelbagai alatan dlm yg menggunakan
tenaga letrik selalunya rotor alternator akan senang terbakar...
On Feb 9, 2012 8:44 AM, "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my> wrote:

> **
>
>
> assalamualaikum semua...
>
> tumpang bertanya sikit....
>
> ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
> ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
> kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
> keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
> mintak pendapat semua
>
>
> keta saya wira 1.3 injection...
>
> terima kasih
>
>
1k.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "agai@017" agai_disini@yahoo.com.my

Wed Feb 8, 2012 10:02 pm (PST)



tu la...keta sy skang ni pun dah berusia 12 tahun....dah nak smpi masa la tu kot..

________________________________
From: suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 11:58 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
kalu beli alternator recond mintak waranty lame sikit. hayat alternator lama juga . kengkadang kereta dah 10 tahun pun takde masalah.

sembang-automobil

Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya

http://sembang-automobil.blogspot.com
 

________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 11:33 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
RM400??mak datuk...

________________________________
From: bashah <bwasi@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 9:28 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
setahu aku lampu battery yg kejab nyala kejab tidak adalah tanda2 alternator nak kong. Macam manapun alternator kong macam penyakit jantung...aku pernah kena 2x...cukup leceh. Suruh electrician check - di 2 kedai berbeza...kalau was2 berbaloi tukar alternator tu...drpd terkandas tengah jalan panas terik dan kena bayar towing...bahaya pun bahaya bawak dg kuasa battery jer pasal takde pickup masa tu...masa tu lori balak lagi laju dari kereta kita...

tukar alternator ni pun lebih baik ambil baru...tapi mahal ..agak nak dekat 400 jugakla...aku pernah beli alternator recond tahan 1 minggu jer (kedai tu buat sendiri - takde label) ..kalau  ambil recond, ambil  yang ada label kompeni specialist buat recond tu...kalau ambil alternator kedai potong pulak ikut nasib.

________________________________
From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
assalamualaikum semua...

tumpang bertanya sikit....

ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua

keta saya wira 1.3 injection...

terima kasih

1l.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "Iqbal" as.iqbal@sem.sharp-world.com

Wed Feb 8, 2012 11:07 pm (PST)



As salam

Kete saya wira 1.5 injection.Problem sama cam en agai.

Last 2 wek, gambo bateri nyala kat panel meter tu, pastu tu dlm 5 min ilang.

Tepon pomen tanyer, dia kater tu tanda2 awal /warning alternator nak kong dah..

Sebab gambo bateri tu dah ilang, so bawak je kete balik umah.

Esoknyer, nak g kije lagi skali kuar gambo bateri. Terus nyala jer tak padam2.

Terus g workshop jer..kete buleh jalan lagi dlm 1 jam

Tukor alternator recon..setel.

**kete sy pun dah umur 12 tahun, dah sampai masa dia la tu

Cost rm 150 till rm180 masuk upah, lain workshop lain rega.

Ni harge part recon la ….

From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On Behalf Of agai@017
Sent: Thursday, February 09, 2012 2:03 PM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

tu la...keta sy skang ni pun dah berusia 12 tahun....dah nak smpi masa la tu kot..

From: suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 11:58 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

kalu beli alternator recond mintak waranty lame sikit. hayat alternator lama juga . kengkadang kereta dah 10 tahun pun takde masalah.

<http://sembang-automobil.blogspot.com/> sembang-automobil

Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya

http://sembang-automobil.blogspot.com <http://sembang-automobil.blogspot.com/>

From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 11:33 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

RM400??mak datuk...

From: bashah <bwasi@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 9:28 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

setahu aku lampu battery yg kejab nyala kejab tidak adalah tanda2 alternator nak kong. Macam manapun alternator kong macam penyakit jantung...aku pernah kena 2x...cukup leceh. Suruh electrician check - di 2 kedai berbeza...kalau was2 berbaloi tukar alternator tu...drpd terkandas tengah jalan panas terik dan kena bayar towing...bahaya pun bahaya bawak dg kuasa battery jer pasal takde pickup masa tu...masa tu lori balak lagi laju dari kereta kita...

tukar alternator ni pun lebih baik ambil baru...tapi mahal ..agak nak dekat 400 jugakla...aku pernah beli alternator recond tahan 1 minggu jer (kedai tu buat sendiri - takde label) ..kalau ambil recond, ambil yang ada label kompeni specialist buat recond tu...kalau ambil alternator kedai potong pulak ikut nasib.

From: "agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

assalamualaikum semua...

tumpang bertanya sikit....

ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?

ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun

kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....

keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...

mintak pendapat semua

keta saya wira 1.3 injection...

terima kasih

1m.

Re: tanda-tanda alternator nak kong

Posted by: "agai@017" agai_disini@yahoo.com.my

Thu Feb 9, 2012 1:05 am (PST)



worait bro...noted

________________________________
From: Iqbal <as.iqbal@sem.sharp-world.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Thursday, 9 February 2012 2:40 PM
Subject: RE: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong

 
As salam
 
Kete saya wira 1.5 injection.Problem sama cam en agai.
Last 2 wek, gambo bateri nyala kat panel meter tu, pastu tu dlm 5 min ilang.
Tepon pomen tanyer, dia kater tu tanda2 awal /warning alternator nak kong dah..
Sebab gambo bateri tu dah ilang, so bawak je kete balik umah.
 
Esoknyer, nak g kije lagi skali kuar gambo bateri. Terus nyala jer tak padam2.
Terus g workshop jer..kete buleh jalan lagi dlm 1 jam
 
Tukor alternator recon..setel.
 
**kete sy pun dah umur 12 tahun, dah sampai masa dia la tu
Cost rm 150 till rm180  masuk upah, lain workshop lain rega.
Ni harge part recon la ….
 
 
From:automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On Behalf Of agai@017
Sent: Thursday, February 09, 2012 2:03 PM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong
 
 
tu la...keta sy skang ni pun dah berusia 12 tahun....dah nak smpi masa la tu kot..
 
From:suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 11:58 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong
 
 
kalu beli alternator recond mintak waranty lame sikit. hayat alternator lama juga . kengkadang kereta dah 10 tahun pun takde masalah.
 
sembang-automobil
 
Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya
http://sembang-automobil.blogspot.com
 
 
From:"agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 11:33 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong
 
 
RM400??mak datuk...
 
From:bashah <bwasi@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, 9 February 2012 9:28 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong
 
 
setahu aku lampu battery yg kejab nyala kejab tidak adalah tanda2 alternator nak kong. Macam manapun alternator kong macam penyakit jantung...aku pernah kena 2x...cukup leceh. Suruh electrician check - di 2 kedai berbeza...kalau was2 berbaloi tukar alternator tu...drpd terkandas tengah jalan panas terik dan kena bayar towing...bahaya pun bahaya bawak dg kuasa battery jer pasal takde pickup masa tu...masa tu lori balak lagi laju dari kereta kita...
 
tukar alternator ni pun lebih baik ambil baru...tapi mahal ..agak nak dekat 400 jugakla...aku pernah beli alternator recond tahan 1 minggu jer (kedai tu buat sendiri - takde label) ..kalau  ambil recond, ambil  yang ada label kompeni specialist buat recond tu...kalau ambil alternator kedai potong pulak ikut nasib.
 
From:"agai@017" <agai_disini@yahoo.com.my>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, February 9, 2012 8:44 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - tanda-tanda alternator nak kong
 
 
assalamualaikum semua...
 
tumpang bertanya sikit....
 
ada apa2 tanda tak klu alternator nak kong atau rosak?
ada orang ckp...klu lampu handbrake tetap menyala walaupun
kita dah turunkan handbrake tu....tu dah tanda2 la tu....
keta saya dah jadi mcm tu skang...takut plak nak jalan jauh...
mintak pendapat semua
 
 
keta saya wira 1.3 injection...
 
terima kasih
 
 
 
 
2a.

Re: KENAPA VALVE BUNYI WAKTU PAGI

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Wed Feb 8, 2012 5:17 pm (PST)



as salam,

dah check minyak hitam cukup atau tidak ?
minyak tak sampai kat top engine lagi kot ?
timing chain ke...timing belt ?

 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: Mas Fawzi <masfawzi@gmail.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, February 8, 2012 6:10 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - KENAPA VALVE BUNYI WAKTU PAGI


 

ada kemungkinan ianya berlaku seperti di bawah.

diwaktu enjin sejuk tappet clearance agak besar.
terdapat bunyi hentakan rocker arm ke tappet.
bila enjin dah panas, komponen enjin (valve, rocker arm, dll) pun mengembang.
clearance semakin mengecil, bunyi pun berkurang.

wallahu'alam.

2012/1/25 Shamsul Bakri <shamsulbakri@yahoo.com>


>
>ada sesiapa yan gtahu kenapa valve berbunyi waktu pagi mula-mula start. selpas 2/3 minit start baru valve tak bunyi.
>
>tq
>

2b.

Re: KENAPA VALVE BUNYI WAKTU PAGI

Posted by: "Shamsul Bakri" shamsulbakri@yahoo.com   shamsulbakri

Wed Feb 8, 2012 5:19 pm (PST)



wira 1.6. dah tukar minyah hitam 20w-50 pun sama.  valve dah set 0.1mm (intake) & 0.20mm (ekzos)

--- On Wed, 2/8/12, suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com> wrote:

From: suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com>
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - KENAPA VALVE BUNYI WAKTU PAGI
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Date: Wednesday, February 8, 2012, 10:47 AM

 

valve kereta aper?

 
sembang-automobil

Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya

http://sembang-automobil.blogspot.com
 

From: Shamsul Bakri <shamsulbakri@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, January 25, 2012 8:21 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - KENAPA VALVE BUNYI WAKTU PAGI

 

ada sesiapa yan gtahu kenapa valve berbunyi waktu pagi mula-mula start. selpas 2/3 minit start baru valve tak bunyi.

tq

3a.

Re: Myvi Bergegar

Posted by: "Jk" jengka21@gmail.com   j3ngk4

Wed Feb 8, 2012 5:20 pm (PST)




salam..

Tayar tahun bila??

Thank you.
cahayaamni.blogspot.com

Sent from my iPhone

On 07/02/2012, at 19:20, Azmie Yusoff <azmieyusoff@yahoo.com> wrote:

> Selalu kalu berhenti pun ada gegar itu bukan alignment.Cuba check engine mounting maybe dah ada yg pecah.
>
> Sent by NoAskMe from iPad
>
> On Jan 27, 2012, at 11:33 AM, anuar talha <anuar_talha@yahoo.com> wrote:
>
>>
>> p/s : rasa balancing ni....
>>
>> sy pn nk tnya lah tompang tn tanah :P
>>
>> sy punya stering time berhenti dia gegar.time jalan 100 pn ada mcm tuan tanah gak la..sy rasa allignment kot....time kt trafic light ke dia geger..pastu sy tekan myk dia ok x geger ..ni timing ke?berapa eh elok setting timing..ada org ckp timing rendah..timing ada lah bawah 2 sket
>>
>>
>> From: Harris Bin Haron <Harris@maa.com.my>
>> To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>> Sent: Friday, 27 January 2012, 10:02
>> Subject: RE: www.groupautomobil.blogspot.com - Myvi Bergegar
>>
>>
>> CUBA CEK LA DULU MCM BRO NAZRI TULIS TUH… KALAU SEMUA X DE MASALAH
>>
>> MUNGKIN DEMO KENA BUAT ON-WHEEL BALANCING….
>>
>> From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On Behalf Of hadi_hashim2002@yahoo.com
>> Sent: Friday, January 27, 2012 9:14 AM
>> To: automobil@yahoogroups.com
>> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Myvi Bergegar
>>
>>
>> Tp dalam kes ni rasanya balancing tayar sbb dia gegar masa speed tertentu..biasanya masa slow x rasa tp bila speed 90-120km/j tu dia akan rasa.. cuba drive 200km/j plak...ada gegar tak? Hihihi...
>> Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
>> From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
>> Sender: automobil@yahoogroups.com
>> Date: Fri, 27 Jan 2012 09:08:45 +0800 (SGT)
>> To: automobil@yahoogroups.com<automobil@yahoogroups.com>
>> ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
>> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Myvi Bergegar
>>
>>
>> as salam,
>>
>> bergegar rasanya banyak punca juga.
>> mungkin...
>> 1. tayar bengkak
>> 2. balancing tayar dah tak betul
>> 3. rim bengkok
>> 4. drive shaft dah goyang (biasanya masa accelerate lagi kuat gegar)
>> 5. disc bengkok (tapi ini masa slow mesti rasa juga sikit)
>>
>> minta otai2 kat sini betulkan mana silap...tqvm!
>> rgds,
>> Nazri Ahtar
>>
>> From: NagoMakeOre <nagoboror@gmail.com>
>> To: automobil@yahoogroups.com
>> Sent: Thursday, January 26, 2012 10:30 PM
>> Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Myvi Bergegar
>>
>>
>> Salam,
>>
>> Saya ada satu kemusykilan sikit pasal kereta saya ni. Bila saya speed lebih dari 100km/j rasa gegar. Tak tahu puncanya pulak tapi kalau bawah 100km/j tak ada rasa apa-apa. 4 hari sebelum tu dah buat alignment sebelum bertolak ke Kuantan, masa kat jalan lurus utk ke Dungun tu dah rasa gegarnya ingatkan jalan tak rata tapi masa balik dari Kuantan guna LPT dari Bukit Besi ke Ajil, kereta bergegar juga.
>>
>> Rasanya isu ni dah banyak dibincangkan sebelum ni tp saya dah lupa solutionnya. Harap kenkawan dapat bg advise.
>>
>> Model : Myvi SE
>> Year made : 2008
>> Mileage : 31,400
>> Condition : 9/10 tak calar sikit pun.
>> Service : Semua perform by Perodua dan ikut jadual every 5,000 km.
>> All standard conditions.
3b.

Re: Myvi Bergegar

Posted by: "Mohammad Firaj" madf2510@yahoo.com

Wed Feb 8, 2012 5:20 pm (PST)



Cuba check tekanan angin tayar. Kalau terlalu tinggi pun boleh buat steering gegar pada
kelajuan lebih 100km/h.

Sent from my daughter's iPad2

On Feb 8, 2012, at 3:06 PM, Badrul Hisham Mohd Ramly <badrulhishammohd.ramly@gmail.com> wrote:

> Dicadangkan buat on wheel balancing....jgn buat off wheel...
>
> On Jan 26, 2012 10:30 PM, "NagoMakeOre" <nagoboror@gmail.com> wrote:
>
> Salam,
>
>
> Saya ada satu kemusykilan sikit pasal kereta saya ni. Bila saya speed lebih dari 100km/j rasa gegar. Tak tahu puncanya pulak tapi kalau bawah 100km/j tak ada rasa apa-apa. 4 hari sebelum tu dah buat alignment sebelum bertolak ke Kuantan, masa kat jalan lurus utk ke Dungun tu dah rasa gegarnya ingatkan jalan tak rata tapi masa balik dari Kuantan guna LPT dari Bukit Besi ke Ajil, kereta bergegar juga.
>
> Rasanya isu ni dah banyak dibincangkan sebelum ni tp saya dah lupa solutionnya. Harap kenkawan dapat bg advise.
>
> Model : Myvi SE
> Year made : 2008
> Mileage : 31,400
> Condition : 9/10 tak calar sikit pun.
> Service : Semua perform by Perodua dan ikut jadual every 5,000 km.
> All standard conditions.
>
> Kalau kenkawan rasa nak beli pun boleh gak... dah gatal tgn nak ambil keta lain.
>
> Thank you.
>
3c.

Re: Myvi Bergegar

Posted by: "Hide ID" Hide ID

Wed Feb 8, 2012 5:21 pm (PST)



MOD, hide ID....Bro mizi.

Salam,
Saya ada 2 cadangan...
1.check disc samada dah bengkok.Pegi skim atau tukar baru.Myvi ngan vios biasa disc mudah bend kalau selalu jalan jauh/lama.
2.Pakai 'O ring' besi kat lubang spot rim tu.Kedai tayar je yg buat benda ni.Lepas pasang tu buat balancing.Kos lebih kurang RM40 sepasang.
Insyallah kalau speeding ngan brek tak gegar...kalau spot rim tak bengkok le.

From: automobil@yahoogroups.com [mailto:automobil@yahoogroups.com] On Behalf Of Badrul Hisham Mohd Ramly
Sent: Wednesday, 02, 2012 3:07 PM
To: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Myvi Bergegar

Dicadangkan buat on wheel balancing....jgn buat off wheel...
On Jan 26, 2012 10:30 PM, "NagoMakeOre" <nagoboror@gmail.com<mailto:nagoboror@gmail.com>> wrote:

Salam,

Saya ada satu kemusykilan sikit pasal kereta saya ni. Bila saya speed lebih dari 100km/j rasa gegar. Tak tahu puncanya pulak tapi kalau bawah 100km/j tak ada rasa apa-apa. 4 hari sebelum tu dah buat alignment sebelum bertolak ke Kuantan, masa kat jalan lurus utk ke Dungun tu dah rasa gegarnya ingatkan jalan tak rata tapi masa balik dari Kuantan guna LPT dari Bukit Besi ke Ajil, kereta bergegar juga.

Rasanya isu ni dah banyak dibincangkan sebelum ni tp saya dah lupa solutionnya. Harap kenkawan dapat bg advise.

Model : Myvi SE
Year made : 2008
Mileage : 31,400
Condition : 9/10 tak calar sikit pun.
Service : Semua perform by Perodua dan ikut jadual every 5,000 km.
All standard conditions.

Kalau kenkawan rasa nak beli pun boleh gak... dah gatal tgn nak ambil keta lain.

Thank you.

4a.

Re: Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin.

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Wed Feb 8, 2012 5:20 pm (PST)



as salam,

saga flx.

family car, jimat minyak. harga lebih kurang viva/kelisa/kancil.

 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: iskandar <minummilosehatdankuat@googlemail.com>
To:
Sent: Tuesday, February 7, 2012 12:47 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin.


 
Salam warga grup...
aku nak beli kereta untuk kegunaan harian long distance dan short distance....
boleh cadangkan tak?...viva ker myvi ker atau lain lain..
org kata viva 850cc  lebih jimat dari 660cc betul ker..bagaimana pula dgn kereta2 lain....

jadi yg penting mesti jimat minyak dan enjin tahan lasak..

suggestion please..

4b.

Re: Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin.

Posted by: "Fahmi Ahmad" fahmisc@yahoo.com

Wed Feb 8, 2012 5:20 pm (PST)



kawan2 saya ada pakai viva, saga, myvi, boleh buat perbandingan antara 3 model dari segi = harga / petrol / ketahanan dan kualiti enjin / saiz / pecutan

viva 850 = harga paling murah / petrol paling jimat / enjin mantap / saiz paling kecil / pecutan paling slow

saga fl 1.3 = harga murah drp myvi / petrol paling kuat / enjin ada dengar cerita ada yg bermasalah / saiz paling luas terutama but belakang / pecutan terbaik
myvi 1.3 = harga paling mahal / penggunaan petrol kurang drp saga  / enjin mantap / saiz body kecil drp saga / pecutan kurang drp saga

kalau nak jimat petrol dan lasak, elok amik viva.

>________________________________
> From: Din mi16 <dinmi16@yahoo.com>
>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>Sent: Wednesday, February 8, 2012 11:26 AM
>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin.
>
>

>beli kelisa ..minyak jimat dan handling pun ok..
>
>
>
>
>
>
>________________________________
> From: suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com>
>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>Sent: Wednesday, 8 February 2012 10:38 AM
>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin.
>
>

>kalau tak silap la. viva 660 kalau bawak slow dan tidak di desak enjin kecilnya. kalau kaki berat tekan pedal hehehe.. 850cc manual (rm 33k++) adalah lebih optimum untuk berat kereta viva itu. untuk jalan jauh myvi mungkin lebih selesa. viva mungkin sedikit kecil. Myvi harga lebih mahal pula dalam 1.3 manuka dam 43k++... dalam kes saudara saya rasa elok amik viva 1000 @ 850. bukak website perodua dan compare harga dari viva 850 sampai  myvi 1.3 basic. selamat memilih
>
>
>
>sembang-automobil
>
>
>
>Artikel bebas mengenai kereta, automobil dan perkara yang sewaktu denganya
>
>http://sembang-automobil.blogspot.com

>
>
>
>________________________________
> From: iskandar <minummilosehatdankuat@googlemail.com>
>To:
>Sent: Tuesday, February 7, 2012 12:47 PM
>Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin.
>
>

>Salam warga grup...
>aku nak beli kereta untuk kegunaan harian long distance dan short distance....
>boleh cadangkan tak?...viva ker myvi ker atau lain lain..
>org kata viva 850cc  lebih jimat dari 660cc betul ker..bagaimana pula dgn kereta2 lain....
>
>jadi yg penting mesti jimat minyak dan enjin tahan lasak..
>
>suggestion please..
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
4c.

Re: Kereta kecil yg jimat minyak dan ramah enjin.

Posted by: "tajul_amir@yahoo.com" tajul_amir@yahoo.com   tajul_amir

Wed Feb 8, 2012 8:14 pm (PST)



Saya guna Saga flx yg guna cvt,purata 14 sen satu km,pada saya ok
la dari segi ruang selesa boot luas,nak balik kampung senang main
sumbat je.kereta sorong anak+2 bagasi muat je dlm boot,myvi kalu
masuk keta sorong anak dah penuh.enjin pun so far tak bermasalah
sbb saya lanyak cukup2 keta ni,dari bulan august skang dah
23000km.

Sent from Samsung Mobile

Nazri Ahtar wrote:



as salam,
saga flx.
family car, jimat minyak. harga lebih kurang viva/kelisa/kancil.
rgds,Nazri Ahtar
From: iskandar <minummilosehatdankuat@googlemail.com>
To:
Sent: Tuesday, February 7, 2012 12:47 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Kereta kecil yg jimat
minyak dan ramah enjin.

Salam warga grup...
aku nak beli kereta untuk kegunaan harian long distance dan short
distance....
boleh cadangkan tak?...viva ker myvi ker atau lain lain..
org kata viva 850cc lebih jimat dari 660cc betul ker..bagaimana
pula dgn kereta2 lain....

jadi yg penting mesti jimat minyak dan enjin tahan lasak..

suggestion please..






5a.

Re: Toyota avanza model baru 2012.

Posted by: "Nazri Ahtar" littlenoti@yahoo.com   littlenoti

Wed Feb 8, 2012 5:30 pm (PST)



as salam,

avanza baru tak tau.

avanza lama 2006 / 1.3cc manual cemerlang !!
1 full tank bangi - kuala terengganu. loaded

1/2 tank bangi - taiping. loaded.

loaded = 2 adults + 6yo + 4yo + 7mo.

service ikut time, minyak masih boleh guna full synthetic walaupun dah cecah 140,000km penggunaan.

 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: izad bangi <rizad74@gmail.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Saturday, January 28, 2012 7:10 PM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Toyota avanza model baru 2012.


 
Salam sahabat semua,

Apa komen sahabat tentang kereta avanza model terbaru? Saya plan nak beli kereta ni sebab dah ada anak. bagaimana prestasi kereta ni tentang penggunaan minyak, maintenance, keluasan dan lain2.

Izad bangi...
6a.

GET BEST DEAL FOR BRAND NEW KIA CARS > FULL LOAN !! 0% DOWN PAYMENT

Posted by: "josephpeter9946" josephpeter9946@yahoo.com   josephpeter9946

Thu Feb 9, 2012 12:36 am (PST)



GET BEST DEAL FOR BRAND NEW KIA CARS > FULL LOAN !! 0% DOWN PAYMENT
GET BEST DEAL FOR BRAND NEW KIA CARS > FULL LOAN !! 0% DOWN PAYMENT
Dear friends,
HI to all club members!
I'm an authorised NAZAKIA car dealer.

OUR MONTHLY PRMOTIONS
KIA FORTE 1.6>>FREE BODYKIT AND 19'' LED TV<<RM.78,800
*READY STOK

OUR MONTHLY PRMOTIONS
KIA FORTE KOUP>>MYSTERY GIFT AND 19'' LED TV<<RM.115.800
*READY STOK

OUR MONTHLY PRMOTIONS
ALL NEW KIA SPORTAGE>>MYSTERY GIFT AND 19'' LED TV<<RM.138.888
*READY STOK

OUR MONTHLY PRMOTIONS
NAZA CITRA>>MYSTERY GIFT <<RM.57,988
*READY STOK

- Ready stock for all colours
- High Loan Margin
- Fast Approval
- D/Payment as low as you can
- Low interest rate
- Mystery gift

- Door to door and friendly service

For more info, kindly : PETER
016 906 5351-SMS&CLL&WHATS APP
BB PIN : 268474B6
YM: josephpeter@...

We also accept used cars with HIGH TRADE-IN VALUE

LOCATION : AMPANG>K.L

-Fast loan approval
-Ready stock
-Fast delivery
-FULL LOAN!!!
-0% DOWN PAYMENT

6b.

GET BEST DEAL FOR BRAND NEW KIA CARS > FULL LOAN !! 0% DOWN PAYMENT

Posted by: "josephpeter9946" josephpeter9946@yahoo.com   josephpeter9946

Thu Feb 9, 2012 12:36 am (PST)



GET BEST DEAL FOR BRAND NEW KIA CARS > FULL LOAN !! 0% DOWN PAYMENT
GET BEST DEAL FOR BRAND NEW KIA CARS > FULL LOAN !! 0% DOWN PAYMENT
Dear friends,
HI to all club members!
I'm an authorised NAZAKIA car dealer.

OUR MONTHLY PRMOTIONS
KIA FORTE 1.6>>FREE BODYKIT AND 19'' LED TV<<RM.78,800
*READY STOK

OUR MONTHLY PRMOTIONS
KIA FORTE KOUP>>MYSTERY GIFT AND 19'' LED TV<<RM.115.800
*READY STOK

OUR MONTHLY PRMOTIONS
ALL NEW KIA SPORTAGE>>MYSTERY GIFT AND 19'' LED TV<<RM.138.888
*READY STOK

OUR MONTHLY PRMOTIONS
NAZA CITRA>>MYSTERY GIFT <<RM.57,988
*READY STOK

- Ready stock for all colours
- High Loan Margin
- Fast Approval
- D/Payment as low as you can
- Low interest rate
- Mystery gift

- Door to door and friendly service

For more info, kindly : PETER
016 906 5351-SMS&CLL&WHATS APP
BB PIN : 268474B6
YM: josephpeter@...

We also accept used cars with HIGH TRADE-IN VALUE

LOCATION : AMPANG>K.L

-Fast loan approval
-Ready stock
-Fast delivery
-FULL LOAN!!!
-0% DOWN PAYMENT

7a.

Re: NEW NEOSOCKET Fuel Economizer - Save Gas 10%-30% (Agen Negeri di

Posted by: "iskandar" minummilosehatdankuat@googlemail.com   minummilosehatdankuat

Thu Feb 9, 2012 1:10 am (PST)



tempat saya pun ada jual ni..brand apa entah..rm30 kat luar jual sampai
rm80 ke atas katanya..ada yg jual macam ada box sekali tu rm80..

On Thu, Jan 26, 2012 at 3:40 PM, Razali Bin Md Yusoff <
razali.mdyusoff@osram-os.com> wrote:

> **
>
>
> *Salam Tuan Mod*****
>
> *Agen Negeri & kawasan diperlukan segera…call 016-4831769 untuk harga
> agen & maklumat lanjut (Perempuan pun boleh buat)*********
>
> NEW NEOSOCKET Fuel Economizer - Save Gas 10%-30% NEO SOCKET .****
>
> *(Kini dengan versi terbaru – Lebih POWER & LED Lebih TERANG)*****
>
> ****
>
> ****
>
> *SESUAI UNTUK SEMUA JENIS KERETA & **SKUTER SYM** … MUDAH START & TOP
> SPEED*********
>
> *http://www.youtube.com/watch?v=O8BA1y3ChAs&feature=related*********
>
> *Neo Socket is the latest technology, a breakthrough invention and
> patented device that could save fuel consumption by 10-30%.*********
>
> *Neo Socket also helps improve car's engine acceleration and the
> performance of on board equipment such as stereo, air-condition and lights.
> It also provides more horse power, longer battery life and higher throttles
> response. Neo Socket, gives cars cleaner emission and helps reduce
> carcinogenic emissions that are responsible for Global Climate Changes
> (GCC). That means less pollution and more clean air. Neo Socket is proven
> safe, convenient and easy to use. Just plug-in into the 12V cigarette
> lighter of your car and Neo Socket starts working instantly.*********
>
> *Increased Gas Mileage
> Lower emission
> Save on gas by 20%
> Hi-Grade (Blue)
> Cleaner emission
> More horse power
> Longer battery life
> Too easy to use and start working instantly*********
>
> *How To USE
> 1. Insert Neosocket into cigarette lighter socket.
> 2. The light turns ON (May be you need to turn on the engine at this time
> 3. Start driving*********
>
> *FAQ
> 1. Does this work for Gas/Fuel engines only?
> It does work for Gas/Fuel as well as diesel engines.*********
>
> *2. How does this works?
> Just plug-in into the 12V cigarette lighter of your car and Neo Socket
> starts working instantly.*********
>
> *3. Does this work for 24V?
> No, Neosocket only works for 12V cigarette socket only.*********
>
> *4. Does it have a fuse?
> Yes, it does have a fuse.*********
>
> *5. Does Neosocket work if attached to cigarette socket adapters?
> Yes, it does work if attached to cigarette socket adapters*********
>
> * Testimony:*********
>
> *1. **Salam,*********
>
> *Saja nak kongsi pengalaman guna Neo Socket ni… battery kereta saya guna
> dari tahun 2008 (dekat 3 tahun dah). Dua bulan sudah bateri saya dah mula
> lemah dan susah nak start waktu pagi… Bila saya mula pakai NEO Socket ni,
> lepas 2 hari kekuatan bateri kembali seperti biasa, mudah hidupkan enjin
> dan yang paling ketara, pickup & topspeed cepat. Mile ledge pun betambah
> lebih kurang 10~20km extra…kira berbaloi la pakai NEO Socket ni…Modal hanya
> RM50 dan saya dapat pemjimatan petrol secara berterusan, tidak sepeti
> sesetengah produk voltage stabilizer yang harganya mencecah sehingga
> ratusan RM seunit… Nak pakai pun risau takut dak dak kesan… Dengan Neo
> Socket radio kereta saya lebih clear, lampu lebih terang, mudah start,
> aircond pun cepat sejuk… nak transfer ke motor SYM pun boleh ….kira
> berbaloi-baloi… (Li Penang)*********
>
> *2. Bro, *********
>
> *Neo Socket ni nampak simple jer tapi bila pasang pickup dan response
> pada throttle lebih cepat dari dulu… saya guna Gen2 Auto. Dulu pinckup agak
> lembap jer…Sekarang saya mula ada keyakinan terutamanay ketika nak
> memotong…Zoom…Lepas ni nak pasang Surbo pulak…stok ada? (Man – Kulim)*****
> ****
>
> *3. Salam bro Zali,*********
>
> *Saya guna Naza Ria NGV. Hari tu try beli 1 unit Neo Socket pasang pada
> MPV saya, response pickup dan penjimatan bahan api ada improvement…Saya
> dapat lebih km dari sebelum ini. Kini saya tambah lagi 1 unit Neo Socket
> (jadi twin Neo Socket ), pickup & response lebih baik, macam guna bahan api
> petrol. Neo Socket memang best. Nak jadi agen boleh? (Hadi KL)*********
>
> *4. Hi,*********
>
> *I've received your Neo Socket yesterday, TQ. Now already installed in my
> Alza and I can feel the response to my pickup increased and more power to
> climb the hill on my way to Cameron Highland very smooth even I bring my
> family along (full load). Now I'm on top on Cameron Highland… Enjoying my
> holiday. Tq for your Neo Socket. (Suezie – Ipoh)*********
>
> ****
>
> *Neo Socket* is the latest technology, a breakthrough invention and
> patented device that could save fuel consumption by 10-30%. The 100%
> Japanese made device was first launched in **Hokkaido**, **Japan** and it
> is presently being used in the **United States**, **Canada**, **Australia*
> *,**United Kingdom**, **Germany**, **France**, Middle East and **Asia**.**
> ******
>
>
> *Neo Socket* also helps improve car's engine acceleration and the
> performance of on board equipment such as stereo, air-condition and lights.
> It also provides more horse power, longer battery life and higher throttles
> response. Neo Socket, gives cars cleaner emission and helps reduce
> carcinogenic emissions that are responsible for Global Climate Changes
> (GCC). That means less pollution and more clean air. Neo Socket is proven
> safe, convenient and easy to use. Just plug-in into the 12V cigarette
> lighter of your car and Neo Socket starts working instantly.********
>
> *Electrolysis Condenser / Capacitor*
>
> Is a passive electrical component that can store energy in the electric
> field between a pair of conductors (called "plates"). The process of
> storing energy in the capacitor is known as "charging", and involves
> electric charges of equal magnitude, but opposite polarity, building up on
> each plate. A capacitor's ability to store charge is measured by its
> capacitance, in units of farads.
>
> Capacitors are often used in electric and electronic circuits as
> energy-storage devices. They can also be used to differentiate between
> high- frequency and low-frequency signals. This property makes them useful
> in electronic filters. Practical capacitors have series resistance,
> internal leakage of charge, series inductance and other non-ideal
> properties not found in a theoretical, ideal, capacitor.
>
> A capacitor consists of two conductive electrodes, or plates, separated by
> a dielectric, which prevents charge from moving directly between the
> plates. Charge may however move from one plate to the other through an
> external circuit, such as a battery connected between the terminals.
>
> *Dieletric in center*
>
> When any external connection is removed, the charge on the plates
> persists. The separated charges attract each other, and an electric field
> is present between the plates. The simplest practical capacitor consists of
> two wide, flat, parallel plates separated by a thin dielectric layer.
>
> *Energy Storage*
>
> A capacitor can store electric energy when disconnected from its charging
> circuit, so it can be used like a temporary battery. Capacitors are
> commonly used in electronic devices to maintain power supply while
> batteries are being changed. (This prevents loss of information in volatile
> memory.)
>
> In car audio systems, large capacitors ranging from .5 to over 100 farads
> are used to store energy for the amplifier to use on demand.
>
> *Somewhat Like a Battery*
>
> Capacitors act like tiny storage batteries that charge and discharge
> rapidly. Made of two plates separated by a thin insulator or sometimes air,
> when one plate is charged negative and the other positive, a charge builds
> up and remains after the current is removed. When power is required, the
> circuit is switched to conduct current between the plates, and the charge
> is released. See ultracapacitor.********
>
> *Agen Negeri & kawasan diperlukan segera…call 016-4831769 untuk harga
> agen & maklumat lanjut*********
>
> *Pulau Pinang – 016-4831769 (Zali)*********
>
> *Butterworth / Sg Dua / Kulim – 0124621882 (Uzir)*********
>
> *Kepala Batas/ Sg Petani – 0135131510 (Am)*********
>
> *Shah Alam / KL / Seremban – 0129319464 (Hadi)*******
>
> *Selangor /Shah Alam - 0192764645 (Azmi Oilyman)*********
>
> *Puchong /KL – 0173620557 (Jasmoni)*
>
> *Subang Jaya/ Lembah Kelang / Puchong / KL – 012-2909066 (Mohd)*****
>
> *Kuala Lumpur – 019-3149137 (Afzai)*****
>
> *Pahang – 019-9310217 (Malek)*********
>
> *Perak / Ipoh – 012-5006650 (Azizan)*
>
> *Perak / Ipoh – 012-5617805(Loh)*
>
> *Alor Setar – *
>
> *Kulim – 014-7555058*****
>
> *Kangar/ Perlis – *********
>
> *Johor – *********
>
> *Terengganu – 012-2909066 (Mohd)*****
>
> *Kelantan – 012-2909066 (Mohd)*****
>
> ***Sabah**** – *********
>
> ***Sarawak**** - *********
>
> ****
>
> **** *Harga Promosi RM55 sahaja. (POSLAJU + RM5)*********
>
> *Tempahlah sekarang pada harga promosi ini *********
>
> *Bagi Luar Kawasan Pulau Pinang boleh order melalui Online. Sila Bank in
> ke akaun dibawah dan sms saya jenis barang yang hendak ditempah.*********
>
> *Maybank- 107143131880 ( Razali Md Yusoff)*********
>
> *Atau*********
>
> CIMB - *07140119007524 ( Razali Md Yusoff)*****
>
> *Setelah pembayaran dibuat,sila sms ke 016-4831769 (Zali) *********
>
> *1. nama anda *********
>
> *2. no transaksi *********
>
> *3. masa bayaran *********
>
> *4. tarikh bayaran*********
>
> *5. Alamat anda*********
>
> ** **
>
>
>
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Groups

Small Business Group

Own a business?

Connect with others.

Yahoo! Search

Find it faster

with Yahoo!

shortcuts.

Health Zone

Look your best!

Groups to help you

look & feel great.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
        Pdniaga Grafik - http://pdniagagrafik.blogspot.com

Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
        Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:         Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com  
        The Paradise Of Marketplace - http://carimudah.com     
        Kad Kahwin Online - http://kadkahwin.biz     
        Kataloh Online Business Index - http://kataloh.com  
        OILYMAN - http://oilyman.com.my

No comments: