Saturday, July 7, 2012

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3313

2 New Messages
Digest #3313
1
Fw: Bas Terbalik Di Lebuh Raya, 11 Cedera by "-::eSpAcE9808::-" rienacom
2

Fri Jul 6, 2012 8:12 am (PDT) . Posted by: "-::eSpAcE9808::-" rienacom
Bas Terbalik Di Lebuh Raya, 11 Cedera
Posted by greenboc

Sebelas penumpang cedera, dua daripadanya parah, selepas bas ekspres yang mereka naiki terbalik ketika dalam perjalanan ke Alor Setar, Kedah di Kilometer 457.5 Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) berdekatan Restoran Jejantas Sungai Buloh di Kuala Lumpur petang semalam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed berkata bas itu, yang membawa 28 penumpang dari terminal Pudu Sentral di ibunegara, terbabit dalam kemalangan itu ketika hujan lebat kira-kira 3 petang.

Beliau berkata pemandu bas itu mendakwa kemalangan berlaku setelah dia cuba mengelak sebuah lori yang memasuki laluannya secara tiba-tiba.

"Ketika mengelak, pemandu bas ekspres itu gagal mengawal bas menyebabkan kenderaan itu terbabas ke laluan kanan lalu melanggar besi pembahagi di tengah lebuh raya sebelum terbalik di laluan paling kiri," katanya ketika dihubungi.

Arjunaidi berkata bagaimanapun, beberapa penumpang bas itu menyatakan pemandu berkenaan memandu dengan laju sebelum kemalangan berlaku.

Beliau berkata semua penumpang yang cedera dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan manakala pemandu bas berusia 30 tahun itu ditahan untuk membantu siasatan, termasuk menjalani ujian air kencing dan darah.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu dalam keadaan laju hingga menyebabkan kecederaan.- Bernama

kredit foto: onscene.my

comments:

Anonymous said...
minta peruntukkan hukuman mati je keatas pemandu cuai mcm ni...buat mcm negara arab saudi...pemandu drif disana dihukum pancung menyebabkan kematian 2 org atas sebab kelalaian...baru berakai kepala otak pemandu kat area malaysia nie...

kuintanku said...
boduh la ko, nk buat hukuman jgn ikut perasaan,x kena kat ko,ko boleh cakap la la bro.ko handal sangat ka bawa kenderaan atas jalan raya.nanti bila ko atau anak2 ko atau adik beradik ko kemalangan, ko pancung je mereka dlu.boleh ka bro.
Fri Jul 6, 2012 8:14 am (PDT) . Posted by: "-::eSpAcE9808::-" rienacom

RM430,000.00 Dipungut Untuk Bina Lebuh Raya

selatanonline
Blog msomelayu.blogspot.com

Walaupun cita-cita dan hasrat murni kerajaan Kelantan untuk membina lebuh raya di antara Kota Bharu - Kuala Krai (LRRK) sepanjang 73 km diejek dan dipersendakan oleh pihak tertentu namun rakyat Kelantan serta mereka yang bersimpati dengan kerajaan pimpinan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat terus menghulurkan derma untuk pembinaan lebuh raya berkenaan. Ejekan dan sendaan itu dianggap sebagai cabaran.

Husam pelaksana idea Tok Guru.
Sehingga hari ini sejumlah RM430,000.00 telah terkumpul untuk tujuan itu yang dibuat menerusi on line. Bagaimana pun Husam tidak menyebut berapa pula jumlah cangkuk bodoh, siku gelebek serta kereta sorong tiga suku yang telah didermakan oleh golongan rakyat Kelantan yang tidak berapa sihat untuk pembinaan lebuh raya itu.

Sebelum ini ada sepuak 'jebong' telah menyerahkan sumbangan mereka berupa cangkuk bodoh, siku gelebek dan kereta sorong tiga suku, di mana pemberian itu dilambakkan di hadapan pintu utama ke Kota Darulnaim.

Kejayaan itu tidak syak lagi menjelaskan rakyat Kelantan yang dipermain-mainkan oleh kerajaan pusat untk memiliki sebuah lebih raya selama 25 tahun, serius dan menyambut baik idea kerajaan Kelantan mengambil keputusan membina sendiri lebuh raya berkenaan.

Exco Kanan kerajaan Kelantan Husam Musa menjelaskan, untuk tujuan itu (punggut derma) kerajaan Kelantan akan mengadakan dana khas menerusi perbendaharaan kerajaan negeri dan akan membuka tabung khas untuk menerima derma di bawah tabung amanah.

Pada 7 Julai ini jelas Husam para artis yang menyertai Pas akan ikut sama berkempen memberi penjelasan kepentingan lebuh raya dan kempen untuk mendapat derma dari orang ramai. Manakala kerajaan Kelantan pula akan mengadakan majlis khas pada Ramadhan ini di Kuala Lumpur untuk menerima derma dari orang ramai.

Mendengar rancangan artis untuk berkempen menggut derma untuk LRRK itu ia sungguh mengharukan dan sekaligus menempelak golongan 'jebong' yang mempersenda-sendakan projek berkenaan.

Dalam pada itu di sini sukacita saya umumkan sumbangan derma dari ahli kelab Fb dan penjengok blog saya akan diserahkan pada majlis tersebut nanti, insyaAllah. Dalam pada itu sambutan dan komitmen ahli kelab dan penjenguk blog Merah Tinta untuk menyumbangkan derma seikhlas hati menggalakan dan sumbangan terus dialu-alukan.

Saya sekali lagi saya ucapkan terima kasih tidak terhingga di atas sumbangan ikhlas anda semua dan sudah pasti ia akan menjadi sedekah jeriah kita semua untuk melihat tebentangnya sebuah lebuh rayta rakyat (LLRT). Dengan kudrat dan idarat kita sama-sama kita tunjukkan bahawa kita mampu melakukan sesuatu yang tidak terfikir oleh orang-orang yang sombong dan bongkok serta suka menganiaya orang.

Seharusnya pembinaan LRRK itu terus mendapat dokongan dan sokongan semua pihak termasuk kalangan pimpinan Pas Kelantan baik yang memegang jawatan atau tidak. Sepatutnya semua pihak turut menganjurkan punggutan derma masing-masing demi menjaya lebuh raya berkenaan dan bukannya cuba mengecerkan perkara-perkara negatif mengenai LRRK itu.

Kejayaan membina lebuh raya itu sekali lagi akan mengesahkan rakyat Kelantan memang berani, bersemangat dan tidak mudah mengalah. Kejayaan dan keberertian hidup seseorang itu ialah apabila ia mati dalam pejuang, dalam konteks ini mati ketika membawa derma untuk tabung LRRK adalah boleh dianggap mati syahid.

Dalam perkembangan lain Husam turut menjelaskan disebalik kerajaan Pusat menafikan royalti minyak untuk Kelantan yang boleh digunakan untuk membangun prasarana di Kelantan termasuk lebuh raya, Kelantan kini dikurniakan sumber baru iaitu biji besi.

Buat masa ini sebanyak 40,000 tan metrik biji besi sehari di eksport ke China menerusi pelabuhan Tok Bali Bachok Kelantan dan pendapatan itu akan menjadi modal pembinaan LRRK.

Apa yang berlaku sekarang ini diluar dugaan manusia biasa. Boleh jadi penemuan sumber baru itu adalah hasil daripada kesabaran dan doa rakyat Kelantan untuk kemakmuran negeri mereka yang dinafikan hak dan dizalimi oleh kerajaan UBN.

Posted by ahmadi
GROUP FOOTER MESSAGE
Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
        Pdniaga Grafik - http://pdniagagrafik.blogspot.com

Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
        Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:         Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com  
        The Paradise Of Marketplace - http://carimudah.com     
        Kad Kahwin Online - http://kadkahwin.biz     
        Kataloh Online Business Index - http://kataloh.com  
        OILYMAN - http://oilyman.com.my

No comments: