Tuesday, July 31, 2012

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3330

6 New Messages

Digest #3330
1
Fw: meninggalkan 10 Ramadhan pertama, by "-::eSpAcE9808::-" rienacom
2
Fw: Kotinjen Olimpik Malaysia kena kutuk! by "-::eSpAcE9808::-" rienacom
3
Fw: minum sianghari dengan topi keledar by "-::eSpAcE9808::-" rienacom
4a
Fw: 'Agen Gores' Semakin Ganas, by "-::eSpAcE9808::-" rienacom
5
Fw: Biar Rakyat Derita, Kroni Senang Lenang by "-::eSpAcE9808::-" rienacom

Messages

Mon Jul 30, 2012 9:33 am (PDT) . Posted by:

"-::eSpAcE9808::-" rienacom

Kita hampir meninggalkan 10 Ramadhan pertama, berbaki 20 hari terakhir
Posted by Kedah Lanie

Ramadhan Bersama Palestin

"Semulia-mulia sedekah ialah pada bulan Ramadhan" Riwayat Tirmizi drpd Abd Rahman bin Auf

Kita hampir meninggalkan 10 Ramadhan pertama, berbaki 20 hari terakhir

Rasul s.a.w dalam khutbahnya menyatakan:
Banyakkan 4 perkara di bulan Ramadhan, 2 darinya akan mendatangkan keredhaan Tuhanmu,
dan 2 lagi kamu sangat menghajatinya;
1- Mengakui dengan sesungguhnya bahawa tiada Tuhan selain Allah
2- Memohon ampun dari_Nya
3- Memohon Syurga
4- Memohon perlindungan dari api neraka

Barangsiapa memberi minum kepada orang yang berbuka puasa, nescaya Allah memberi minum kepadanya daripada air kolamku dengan suatu minuman yang tidak akan merasakan haus lagi sesudahnya, sehingga dia masuk ke dalam syurga.

Barangsiapa di antara kamu mengadakan masjlis berbuka puasa kepada orang mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang budak dan di beri keampunan atas dosa-dosanya yang lalu.

"Tidaklah apa yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantikannya dan Dialah sebaik-baik pemberi rezeki" Saba'; 39

"Tidak akan berkurangan harta seseorang hamba yang mengeluarkan sedekah" - Riwayat Tirmizi

Gandakan pahala anda dibulan yang mulia ini hanya dengan menyebarkan email ini kepada kenalan anda.

Mon Jul 30, 2012 9:33 am (PDT) . Posted by:

"-::eSpAcE9808::-" rienacom


Kotinjen Olimpik Malaysia kena kutuk!
Posted by Kedah Lanie
dari Blog sozcyili.

Pasukan olimpik malaysia ke london kena kutuk. Sebenarnya tak perlu tunggu orang luar kutuk pun sebab sebagai rakyat yang membaca dan menatap gambar2 kotinjen kita di portal online pun rasa cam errrr.. baju apekah itu sebenarnya?

Dan tak sangka juga apa yang aku rasa rupanya dirasai oleh orang lain. Disebabkan itulah tak hairan kenapa yahoo melabelkan pasukan malaysia antara yang mempunyai uniform terburuk sekali di antara kesemua kontinjen yang menyertai kejohanan kali neh.
Lihat kat bawah neh ;

Terus terang aku cakap, bukan jalur tue punca utama sebenarnya. Tetapi warna tue. Semacam tak masuk langsung. Oren, kuning dan hitam. Mainan warna tue sebenarnya tak berapa kena. Tak pasti nak cakap macam mana tapi yang pasti memang nampak buruk.

Tak caya?

Sila tengok siaran ulangan berita mengenai nya. Tengok live di tv. Lagi terserlah "keburukkan" nya beb. Tatau lah kenapa.. rasanya menteri2 di malaysia sekarang neh bersatu hati tak buat kerja kot. Kali neh menteri belia dan sukan pula amek giliran bakal dikutuk.

Lebih mementingkan kpop dan acara hiburan yang langsung tiada faedah kepada sesiapa pun berbanding memantau persiapan pasukan olimpik malaysia ke london akhirnya membuahkan hasil pertama apabila dikutuk mempunyai antara uniform yang terburuk. Lepas neh apa lagi sejarah yang menteri kita nak cipta? Kita tunggu.

Mon Jul 30, 2012 9:33 am (PDT) . Posted by:

"-::eSpAcE9808::-" rienacom

Sanggup minum sianghari dengan pakai topi keledar nak cover..!!!
Posted by Kedah Lanie

Tak malu ponteng puasa

Abdul memakai topi keledar dengan tujuan tidak mahu dikenali ketika minum di kedai kopi.

KULIM - Sebelum ini ada dalam kalangan kaki ponteng puasa menjadikan ladang kelapa sawit sebagai port untuk makan dan minum bagi diketahui orang ramai.

Namun selepas lapan hari menunaikan Rukun Islam ke tiga ini, mereka semakin tidak malu dan berani makan secara terbuka di kedai makan yang dimiliki bukan Islam.

Tinjauan Sinar Harian mendapati sifat malu jelas tiada dengan rasa tidak bersalah apabila merokok secara terbuka.

Seorang pemandu lori pasir yang mahu dikenali sebagai Abdul, 38, mengaku tidak berpuasa dengan alasan penat kerana terpaksa bekerja di tempat yang panas dan menggunakan tenaga yang banyak.

"Dulu memang kita makan dalam ladang kelapa sawit kerana takut ditangkap, sekarang tak payah dah.

"Kita makan dan minum di kedai kopi sahaja. Penguat kuasa yang ada pada jabatan terlibat pun bukannya ramai sangat. Pemilik kedai akan memaklumkan kepada kami sekiranya mereka datang. Taktik yang mereka gunakan sama.

"Mereka akan serbu pintu hadapan dan pintu belakang. Dalam satu kumpulan mungkin dua tiga orang sahaja yang mempunyai kad kuasa manakala yang lain hanya pekerja pejabat dan pemandu. Pada saya mereka pun faham kerja macam kami ini memenatkan dan harus makan," katanya.

Selain itu, ketika umat Islam sibuk merebut pahala berganda ketika ini, masih ada segelintir mereka yang mencemar kesucian Ramadan dengan membeli nombor ekor.

Kaki ekor beragama Islam masih bebas membeli nombor ramalan di premis yang menjalankan perniagaan itu di sekitar pekan Kulim. Ini adalah kerana penguatkuasaan dijalankan tidak menyeluruh.

Pemilik premis nombor ramalan berkata, nombor ramalan akan dijual seperti biasa termasuk kepada pelanggan beragama Islam.

"Kita tidak paksa mereka membeli nombor di kedai kita. Sekiranya mereka nak beli, kita akan jual.

"Sekiranya jabatan terlibat nak ambil tindakan, ambil tindakan pada mereka yang beragama Islam. Tetapi sehingga kini premis menjual nombor ramalan belum pernah lagi diserbu," katanya.

Mon Jul 30, 2012 10:01 am (PDT) . Posted by:

"-::eSpAcE9808::-" rienacom


'Agen Gores' Semakin Ganas, Mangsa Kian Ramai Tapi Pelik Kerajaan Masih Gagal Bertindak
pahangdaily.blogspot.

KUANTAN, 28 Julai - Orang ramai yang berkunjung ke pusat membeli belah Kuantan Parade dekat sini menggesa pihak berkuasa terutamanya pihak polis bertindak segera terhadap agen kad "gores dan menang" yang kini semakin berleluasa di kawasan letak kereta berhadapan pasaraya itu. Mereka bukan sahaja memerangkap orang ramai dengan tawaran hadiah lumayan yang semuanya "menipu", malah kini sudah mula berlagak samseng dengan mengugut mana-mana mangsa yang enggan mengikuti tawaran mereka selepas kad tersebut digores. Senario ini amat membimbangkan dan ramai orang Melayu yang beragama Islam kini menjadi mangsa.

Pihak berkuasa tidak perlu menuding jari kepada orang awam kononnya "bodoh kerana mempercayai tawaran gores dan menang" itu, sebaliknya merekalah yang perlu mengadakan operasi pemantauan bagi membenteras aktiviti tersebut. Mereka yang menjadi mangsa terkadang "dipukau dengan ilmu hitam" hingga menurut sahaja kehendak agen berkenaan. Malah, mangsa terkadang rela mengeluarkan wang dalam jumlah yang banyak kerana terpengaruh dengan hadiah yang ditawarkan. Banyak laporan telah dibuat kepada pihak berkuasa namun semuanya tetap sama.

Malah, semakin hari semakin ramai yang menjalankan kegiatan tersebut di situ. Berdasarkan laporan hampir 100% mangsa adalah berbangsa Melayu sama ada kakitangan kerajaan mahu pun peneroka Felda. Difahamkan, mangsa yang sudah terpengaruh dengan hadiah akan dipaksa mengeluarkan sejumlah wang untuk membeli barangan yang ditawarkan sama ada secara tunai atau melalui kad kredit. Mereka akan dibawa ke pejabat operasi pihak terbabit yang terletak di Jalan Beserah, Jalan Hj.Ahmad, Jalan Tun Ismail dan banyak lagi.

Paling mengejutkan setiap bulan seorang agen dilihat berjaya membuat jualan puluhan ribu ringgit dan syarikat mendapat untung jutaan ringgit hasil penipuan tersebut. Ini berdasarkan maklumat seorang mangsa yang sempat melihat papan kenyataan pejabat operasi pihak itu baru-baru ini. Berpuluh kali laporan sudah dibuat kepada pihak berkuasa, namun masalah ini tetap gagal diselesaikan. Jika jenayah seperti ini mereka gagal bertindak, maka apatah lagi dengan jenayah yang lain.

Bukti laporan akhbar, pada bulan Julai ini sahaja ada dua kes besar berlaku
di lokasi yang berkenaan. Info selanjutnya sila klik sini dan di sini

Bukti, sekumpulan agen gores dan menang sedang bersedia untuk masuk
dan mendesak seorang pemuda (baju putih) di depan Kuantan Parade

[Soalnya sekarang, kenapa pihak berkuasa terutamanya polis, Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) terlalu sukar untuk menyekat aktiviti terbabit?. Bukankah mereka boleh menyamar sebagai orang awam jika mahu menangkap agen berkenaan. Mereka boleh datang dengan kenderaan ke lokasi dan menyamar sebagai mangsa untuk dibawa ke pejabat pihak itu bagi memudahkan operasi. Kenapa terlalu sukar melakukan sesuatu yang mudah sebenarnya. Bak kata pepatah "nak seribu daya, tak nak seribu dalih".

Pihak berkuasa tidak boleh menyalahkan orang awam semata-mata kerana mereka adalah mangsa keadaan. Pihak berkuasalah yang perlu bertindak dengan mengatur strategi penyamaran jika mereka benar-benar ingin membantu. Tindakan pihak berkenaan seolah-olah memberi lesen kepada aktiviti "gores dan menang" terus beroperasi hingga terkadang menakutkan orang awam. Difahamkan, pihak polis sendiri tiada peruntukan undang-undang untuk menahan agen berkenaan kerana sudah banyak laporan mereka dibawa ke balai polis tetapi begitu mudah dilepaskan. Apakah makna semua ini?. Kenapa undang-undang negara kita begitu longgar terhadap jenayah seperti ini?].

Mon Jul 30, 2012 6:07 pm (PDT) . Posted by:

"ahmad sopuan abdullah" asafahaha----- Forwarded Message -----
From: -::eSpAcE9808::- <rienacom@yahoo.com.sg>
To: zzxmelayucyber <melayucyber@yahoogroups.com>
Sent: Tuesday, 31 July 2012 1:01 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: 'Agen Gores' Semakin Ganas,


 

 
'Agen Gores' Semakin Ganas, Mangsa Kian Ramai Tapi Pelik Kerajaan Masih
Gagal Bertindak
pahangdaily.blogspot.
 
KUANTAN, 28 Julai - Orang
ramai yang berkunjung ke pusat membeli belah Kuantan Parade dekat sini menggesa pihak
berkuasa terutamanya pihak polis bertindak segera terhadap agen kad "gores dan menang" yang kini semakin berleluasa
di kawasan letak kereta berhadapan pasaraya itu. Mereka bukan sahaja memerangkap
orang ramai dengan tawaran hadiah lumayan yang semuanya"menipu", malah kini sudah mula berlagak
samseng dengan mengugut mana-mana mangsa yang enggan mengikuti tawaran mereka
selepas kad tersebut digores. Senario ini amat membimbangkan dan ramai orang
Melayu yang beragama Islam kini menjadi mangsa.
Pihak berkuasa tidak perlu menuding jari kepada
orang awam kononnya "bodoh kerana mempercayai
tawaran gores dan menang" itu, sebaliknya merekalah yang perlu mengadakan
operasi pemantauan bagi membenteras aktiviti tersebut. Mereka yang menjadi
mangsa terkadang"dipukau dengan ilmu
hitam" hingga menurut sahaja kehendak agen berkenaan. Malah, mangsa
terkadang rela mengeluarkan wang dalam jumlah yang banyak kerana terpengaruh
dengan hadiah yang ditawarkan. Banyak laporan telah dibuat kepada pihak berkuasa
namun semuanya tetap sama.
Malah, semakin hari semakin ramai yang
menjalankan kegiatan tersebut di situ. Berdasarkan laporan hampir 100% mangsa
adalah berbangsa Melayu sama ada kakitangan kerajaan mahu pun peneroka Felda.
Difahamkan, mangsa yang sudah terpengaruh dengan hadiah akan dipaksa
mengeluarkan sejumlah wang untuk membeli barangan yang ditawarkan sama ada
secara tunai atau melalui kad kredit. Mereka akan dibawa ke pejabat operasi
pihak terbabit yang terletak di Jalan Beserah,
Jalan Hj.Ahmad, Jalan Tun Ismail dan banyak lagi.
Paling mengejutkan setiap bulan seorang agen
dilihat berjaya membuat jualan puluhan ribu ringgit dan syarikat mendapat untung
jutaan ringgit hasil penipuan tersebut. Ini berdasarkan maklumat seorang mangsa
yang sempat melihat papan kenyataan pejabat operasi pihak itu baru-baru ini.
Berpuluh kali laporan sudah dibuat kepada pihak berkuasa, namun masalah ini
tetap gagal diselesaikan. Jika jenayah seperti ini mereka gagal bertindak, maka apatah lagi dengan
jenayah yang lain.

Bukti laporan akhbar,
pada bulan Julai ini sahaja ada dua kes besar berlaku
di lokasi yang
berkenaan. Info selanjutnya sila klik sinidan di sini

Bukti, sekumpulan agen gores dan menang sedang bersedia
untuk masuk
dan mendesak seorang pemuda (baju putih) di depan Kuantan
Parade

[Soalnya sekarang, kenapa
pihak berkuasa terutamanya polis, Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) dan
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) terlalu
sukar untuk menyekat aktiviti terbabit?. Bukankah mereka boleh menyamar sebagai
orang awam jika mahu menangkap agen berkenaan. Mereka boleh datang dengan
kenderaan ke lokasi dan menyamar sebagai mangsa untuk dibawa ke pejabat pihak
itu bagi memudahkan operasi. Kenapa terlalu sukar melakukan sesuatu yang mudah
sebenarnya. Bak kata pepatah "nak seribu daya, tak nak seribu dalih".
 
Pihak berkuasa tidak boleh
menyalahkan orang awam semata-mata kerana mereka adalah mangsa keadaan. Pihak
berkuasalah yang perlu bertindak dengan mengatur strategi penyamaran jika mereka
benar-benar ingin membantu. Tindakan pihak berkenaan seolah-olah memberi lesen
kepada aktiviti "gores dan menang" terus beroperasi hingga terkadang menakutkan
orang awam. Difahamkan, pihak polis sendiri tiada peruntukan undang-undang untuk
menahan agen berkenaan kerana sudah banyak laporan mereka dibawa ke balai polis
tetapi begitu mudah dilepaskan. Apakah makna semua ini?. Kenapa undang-undang
negara kita begitu longgar terhadap jenayah seperti
ini?].

Mon Jul 30, 2012 10:02 am (PDT) . Posted by:

"-::eSpAcE9808::-" rienacom


Cukai kereta RM6 bilion – Biar Rakyat Derita, Kroni Senang Lenang
reformisanakmuda.blogspot

Kastam Diraja Malaysia hari ini mengeluarkan kenyataan melalui ketua pengarahnya, Datuk Khazali Ahmad yang menyatakan sokongan untuk mengekalkan duti eksais kenderaan.

Kontroversi mengenai cadangan pemansuhan cukai tersebut oleh Pakatan Rakyat, menyebabkan beliau mengeluarkan kenyataan ini dengan menyatakan duti eksais kenderaan yang bernilai RM6 bilion setahun kepada Perbendaharaan boleh digunakan untuk membantu projek-projek pembangunan di seluruh negara.

"Kira-kira RM6 bilion kepada RM7 bilion dikumpul setiap tahun hanya dari duti eksais kenderaan. Bayangkan berapa banyak sekolah dan hospital kita dapat bina dengan jumlah wang itu, "kata Datuk Khazali Ahmad.

Tetapi mengikut Penganalisis Ekonomi, dengan pemotongan duti eksais kenderaan - yang kini mencecah setinggi 105 peratus - boleh membantu merangsang ekonomi dengan meningkatkan pendapatan boleh guna dan mengurangkan beban hutang isi rumah yang berjumlah RM581 bilion.

Harga kereta yang tinggi akibat cukai yang amat berat telah dikenalpasti menghalang rakyat Malaysia mampu memiliki rumah mereka sendiri. - gambar fail

Pandangan Anak Muda

Mendengar kenyataan Datuk Khazali, Anak-anak muda tidak mempertikaikan jumlah yang dikumpul dan digunakan untuk membina sekolah & hospital. Namun berapa banyak wang yang disalurkan kepada kroni sebagai komisen?

Jadi jika RM6 bilion dikumpul, contoh sekiranya RM2 bilion komisyen masuk ke dalam poket kroni, apa yang ditinggalkan untuk Rakyat. Ini adalah paksi utama perdebatan.

Kami mahu membawa masuk kerajaan baru kerana semua komisen yang dibayar dari wang cukai Rakyat. Ingatkah pembelian kapal selam dan komisen yang dibayar? Kita boleh huraikan dan menamakan banyak lagi penyelewengan oleh kroni Umno dan Bn.

Awal bulan ini Datuk Khazali juga telah membuat kenyataan bahawa duti dan cukai yang tidak dituntut dalam negara ini adalah berjumlah RM8 bilion setahun.

Beliau juga mahu tindakan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab ke atas "kehilangan" RM8 bilion tanpa mengira mereka pesalah dari kalangan kakitangan Kastam atau pemimpin perniagaan..... tanpa menyebut 'pemimpin politik' ???

(Klik beri sokongan blog Reformis Anak Muda dengan 'Join Google Friends'). terima kasih.

comments:
1.. lijitra
apa yang jadi masalahnya duti tu terlalu tinggi.nak bodek pun tengok orang susah sama.

2.. Panglima Sanglang
Kebenyakan orang pandai mencungkil salah tp x penah nak bg jalan setelkannya.. saudara blh suarakan kpd krjaan cara turunkan cukai..amat dialukan.

3.. Reformis Anak Muda
Sdr rafizi, pengarah strategik PKR telah membentangkan satu kaedah yang amat bijaksana bagaiman penurunan cukai dapat dilaksanakan... tahniah rafizi... UmnoBn hanya tahu kemewahan kroni, Pakatan Rakyat tahu kesusahan rakyat..
GROUP FOOTER MESSAGE
Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
        Pdniaga Grafik - http://pdniagagrafik.blogspot.com

Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
        Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:         Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com  
        The Paradise Of Marketplace - http://carimudah.com     
        Kad Kahwin Online - http://kadkahwin.biz     
        Kataloh Online Business Index - http://kataloh.com  
        OILYMAN - http://oilyman.com.my

No comments: