Sunday, April 28, 2013

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3580

15 New Messages

Digest #3580
3a
Re: Fw: Reminder on Voting Procedures by "Fhazly Yusop" neoli18
3b
Re: Fw: Reminder on Voting Procedures by "Fhazly Yusop" neoli18
3c
Re: Fw: Reminder on Voting Procedures by "almustaqeem" almustaqeem
4a
Re: minta pandangan peugeot 408 by "MHZ" mohamad_hadi
4b
Re: minta pandangan peugeot 408 by "Zaiedishaq" zaiedishaq
4c
Re: minta pandangan peugeot 408 by "Din mi16" dinmi16
5a
Re: (unknown) by "Mohd Syaril Matsali" nesta41
5b
Re: (unknown) by "Zaiedishaq" zaiedishaq
5c
Re: (unknown) by "tanya saya"
5d
Re: (unknown) by "Mohd Syaril Matsali" nesta41
5e
Re: (unknown) by "tanya saya"

Messages

Sun Apr 28, 2013 4:50 pm (PDT) . Posted by:


Facebook: Fanpage Automobil
http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520

Group Automobil
http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:
OILYMAN
http://oilyman.com.my

Blog In Malaysia
http://bloginmalaysia.com

Kataloh
http://kataloh.com

Cari Mudah
http://carimudah.com

Find And Book the Best Hotel Resort
http://besthotelreviews.org

Enplegu.com
http://enplegu.com

Choosing the Best Hotel Reviews
http://besthotelreviews.info

Blog Soccers
http://blogsoccers.com

Google Adsense Program
http://googleadsenseprogram.com

Azami Entertainment
http://azamientertainment.com

Din Apartment
http://dinapartment.com

University College Online
http://universitycollegeonline.info

Kad Niaga
http://kadniaga.com

Google Adsense Program Info
http://googleadsenseprogram.info

K-Pop Music Download
http://k-popmusicdownload.info

Health Care Definition
http://healthcaredefinition.com

Laptop Skin Sticker
http://laptopskinsticker.com

Sun Apr 28, 2013 4:50 pm (PDT) . Posted by:


Fri Nov 30, 2012 9:22 pm
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

Salam Sejahtera semua.

Mulai 28 November 2012, ahli group Automobil tidak boleh "HIDE ID".
In disebabkan polisi baru Yahoo Groups yang tidak membenarkan menukar alamat email asal seperti sebelum ini.

Jadi kepada sesiapa yang ingin "HIDE ID" sila email dan minta pada kawan-kawan anda untuk melakukan posting sekaligus merahsiakan alamat email syarikat tempat anda bekerja.

Group Automobil juga telah memberikan akses penuh kepada kebanyakan ahli yang aktif terus post email ke group tanpa tapisan moderator tetapi masih di pantau.

Sekian,
Terima Kasih.
Iwan

Sun Apr 28, 2013 7:18 pm (PDT) . Posted by:

"Fhazly Yusop" neoli18

sepatutnya cuma boleh potong nama guna pembaris saja dari senarai dalam kertas komputer besar. kalau ada sebarang catatan pengundi boleh bantah. itu hak pengundi. sama kes mcm cop mohor lepas tanda x, x sepatutnya terjadi. lepas X, terus masuk dlm peti undi. x de org lain yg akan pegang kertas undi tu hingga masa nak kira undi.

________________________________
From: bashah <bwasi@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Friday, April 26, 2013 3:32 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures


 
Tq bro atas penerangan.
Masa aku undi PRU12 dulu ada 2 perkara yg aku tak puas hati pada kerani2 SPR. 1) Kerani yg serah kertas undi tu tulis nombor (no siri atau no iIC aku pada nama aku di atas kertas komputer besar  - ada org kata yg boleh cuma garis lurus pembaris saja dan kata kita boleh bantah ? tapi dijawab balik oleh SPR - perkara biasa   2) kerani ke 3 lelaki cop mohor kertas undi aku LEPAS aku mark X - aku pun heran, dia senyum lebaq saja - undi aku tak rahsia lagilah..hmm tak taulah..tawakkal sajalah kepada Allah. 

________________________________
From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Friday, April 26, 2013 9:53 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures


 
as salam,

macam ni la. saya nak kongsi pengalaman saya jadi wakil pada sebuah parti politik pada PRU12.
bukan wakil apa....tapi wakil yang duduk dalam bilik mengundi. rasanya2 ramai dah tengok gambar macammana susun atur dalam sesebuah bilik mengundi, kan ?

baik. gambaran secara penulisan.
dalam bilik mengundi terdapat kurang2 4 orang.
1. 2 orang petugas SPR, sorang check senarai. sorang tukang bagi kertas undi.
2. 2 orang wakil parti politik. tak kisah la parti apa pun. kalau 3 parti bertanding, maka dalam bilik ada 3 orang wakil. jadi jumlah semua 5 orang.

BILIK MENGUNDI
baik. semasa kita masuk mengundi, serahkan kad pengenalan untuk pengesahan. nama kita akan disebut dengan kuat dan jelas. supaya, wakil boleh counter check pada senarai daftar pemilih yang telah diberi terlebih dahulu kepada calon2 yang bertanding.

jika betul. tak ada orang bangkang... pemilih akan diberikan kertas undi.... pi kat ruang/meja undi, pangkah yg dia suka, dan kemudian masukkan dalam kotak undi, kemudian keluar bilik.

jika ada yang tidak betul pada waktu sebut nama pemilih tersebut...cth: kerani SPR sebut nama ali bin abu, dalam senarai SPR ada, tapi dalam senarai wakil2 parti, tak ada. wakil parti BERHAK bangun dan bersuara. perkara itu akan cuba diselesaikan masa itu juga. kalau tak puas hati, ketua wakil turus SPR tempat undian akan/boleh dipanggil untuk selesaikan masalah tersebut. saya belum pernah dengar kes tak boleh selesai. kebarangkalian yg terjadi ialah, pemilih datang ke tempat undian yang salah. jawabnya, pi la tempat yang betul. check habis2 tempat undian masing2 sekarang/hari ini (26 april 2013) juga. jangan tunggu last minute.

jadi nak kata isu ada kertas undi tambahan, tak wujud la kot. kalau ada, adalah wakil parti yang tidor masa sessi undian masih berjalan.

SELESAI UNDIAN - KOTAK UNDI DIBAWA KE TEMPAT PENGIRAAN UNDI
cukup tamat undian. kotak undi AKAN DIKUNCI/SEAL dihadapan WAKIL parti yang bertanding dalam bilik undian itu jugak.

kotak undi kemudian akan dibawa ke dalam kenderaan SPR. WAKIL boleh ikut dari angkat kotak berkenaan ke kenderaan tersebut dan dari pusat mengundi....sehinggalah ke pusat kiraan undi.

jadi kalau nak kata ada kotak tambahan pun susah la jugak. WAKIL boleh check kenderaan tersebut. lainlah kalau wakil tersebut tak reti mengira. wallahualam.

PUSAT KIRAAAN UNDI

sampai sahaja pusat kiraan undi. kotak akan dibawa masuk ke meja2 yang disediakan. dan wakil BOLEH memeriksa kunci/seal pada kotak undian. kalau2 rosak, lapor terus kepada ketua wakil turun pusat kiraan undi. which tak pernah dengar kes sebegitu lagi. so tak ada masalah la kot disini, kan ? kalau ada, worst case scenario... kira undi rosak la kot semua ? tak pasti. tak pernah hadapi/dengar kejadian ni.

baik. disaat nak kira undi. meja undi bukan kiraan undi by SPR semata2. WAKIL akan duduk sama dimeja kiraan undi. kunci/seal kotak akan dibuka depan mata WAKIL masing2. dan kertas akan dkeluarkan, letak atas meja...dihadapan WAKIL. WAKIL boleh periksa kotak yang telah dibuka kalau2 ada kertas undi yang tertinggal.

kertas undian akan dibuka satu persatu dan akan ditayangkan kepada WAKIL sebelum diambil kira samada:-
1. undi parti A, or
2. undi parti B, or
3. undi rosak.
ini bergantung kepada kriteria pangkahan yang pemilih sendiri buat.

remember, kertas undian akan dibuka dan ditayang satu persatu sehingga WAKIL puas hati, barulah undian tersebut diambil kira.

bukan semua kotak dibuka serentak. kotak akan dibuka satu demi satu.

jadi, kalau nak kata undi rosak/undi parti A/ undi parti B telah dirancang adalah salah sama sekali. WAKIL parti masing2 ada dimeja kiraan undi, ditayang satu demi satu sampai naik muntah tengok kertas undi. KALAU masih nak kata kiraan undi tak betul.....WAKILlah sebenarnya yang tak betul. tak pandai lihat kertas undi.

dan, bukan satu meja sahaja kiraan undi dipusat kiraan undi. ada banyak meja, dari byk pusat undian, dari macam2 parti. ingat senang nak rancang lebihkan kiraan undi untuk memihak pada parti tertentu dalam keadaan ramai orang yang sedang mengira ? nak atur kita yang baru ahli seramai 5000 orang nih untuk pergi gathering pun tak dapat, inikan pulak nak atur berjuta pengundi berdaftar..... terer giler mamat yang atur tu, kan ?

DAH SELESAI KIRAAN UNDI, masalah2 yang mungkin timbul lepas undi.

PERTAMA. kiraan undi lebih dari jumlah daftar pengundi.
penyelesaian - KIRAAN SEMULA !

KEDUA. menang majoriti tipis, yang kalah protes.
penyelesaian - KIRAAN SEMULA !

KETIGA. terlampau banyak undi rosak.
penyelesaian - kemungkinan KIRAAN semula kalau ada pihak yang protes.

selesai pusat kiraan undi

MASALAH2
masalah2 yang nampak yang belum ditackle oleh SPR seperti kes nurul izzah punya tempat, dia tak setuju dengan senarai daftar pemilih tempat dia. ini kes bagus untuk diambil perhatian. tindakan SPR melambatkan proses tindakbalas amatlah memalukan.

kesimpulan saya.
undi hantu semasa hari pengundian adalah khayalan semata2. sebab:-
1. kalau wujud undi hantu, takkan ada split power yang terjadi macam sekarang. most probably akan jadi macam singapura. 99% dimenangi oleh parti A, 1% dimenangi pembangkang, dari dulu sehingga sekarang. itupun sebab kesian dan nak menampakkan 'konon&#39;nya depa ni telus... haktuiihh !

2. kalau wujud undi tambahan masuk dari bangla, pakistan, nepal, indon dsbgnya. kenapa calon tak pi protes awal2 dipejabat SPR, buat laporan polis, buat press conference awal2. senarai daftar pemilih telah diberikan lebih awal. kalau tak silap lepas pengesahan daftar calon bertanding. kalau tak buat bantahan awal.... silap sendiri tak buat kerja. jangan salahkan orang lain. 

WAKIL parti dibenarkan mengekori semua proses undian dari awal pagi sehingga selesai kiraan undi. so kalau kalah disebabkan undi yg 'suspicious&#39;, sila salahkan WAKIL masing2 sebab tak pandai buat kerja.

DANNN !!

kalau masih tidak berpuas hati dengan keputusan undian, silalah bawa ke mahkamah seperti apa yang terjadi kepada beberapa kawasan adun masa PRU12 yang lepas.

tak nafi, apa yang kita rancang ada cacat cela. perancangan Allah juga yang terbaik. tapi tak perlu ambil tindakan yang kurang bijak untuk selesaikan masalah2 tersebut. banyak pendekatan boleh dibuat/ambil. which saya rasa sekarang pun dah diambil tindakan penambah-baikkan proses pilihanraya, bukan ? tak perlu cerita buruk perihal keluarga kita kepada orang luar yang tak faham macammana sayangnya kita kepada keluarga sendiri. ok ?

wallahualam.
 

rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: "perahulayar72@yahoo.com" <perahulayar72@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Monday, April 22, 2013 5:31 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures


 
Kalau nk ikutkn depa xdak masa pun nak cek balik satu2 kertas undi tu tgk sapa pangkah sapa...xd keja la haih...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
________________________________

From: fuzzyinn@yahoo.com
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Mon, 22 Apr 2013 05:00:35 +0000
To: Automobil<automobil@yahoogroups.com>
ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures
 
Biaq p la depa nak tau pun kita pangkah sapa ..rezeki bukan kat tangan depa pun ..siapa2 yg duk rasa rezeki depa Tu makhluk yg tentukan baik la perbetul balik akidah Tu ..taubat Dan mengucap balik ...bukan politik ni ..sekadar ingat mengingati sesama kita.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
________________________________

From: Zaiedishaq <zaiedishaq@gmail.com>
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Mon, 22 Apr 2013 12:54:11 +0800
To: automobil@yahoogroups.com<automobil@yahoogroups.com>
ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures
 
cross check IC number vs kertas undi serial number. kan bole tau sapa pangkah sapa..

On Mon, Apr 22, 2013 at 11:05 AM, hafiz <desiregent@gmail.com> wrote:


>boleh sertakan sumber?nnti senang kalau nk fight...tq
>
>--- In automobil@yahoogroups.com, "-::eSpAcE9808::-" <rienacom@...> wrote:
>>
>>
>> ----- Original Message -----
>> From: Rafi
>>
>>
>>
>> ----------------------------------------------------------
>> From: Agarwal
>>
>> Subject: Reminder on Voting Procedures
>>
>>
>>
>>
>>
>> Please pass this on.........
>>
>> Reminder on Voting Procedures
>>
>>
>> G.E. Voting Procedure 2013
>>
>>
>>
>> Good reminders on what to do on that day
>>
>> PLEASE bring along your own pencil ERASER. It is VITAL that we get this information across to as many people as possible.
>>
>> The Voter Agent Training recently conducted at the PJ Civic Centre brought to the fore some very critical issues which every Voter ought to know.
>>
>> These are :
>>
>> 1. As soon as you enter the polling station, you will be ushered to Kerani 1, who will check your personal identity against your NRIC. He/she will then read out your name, NRIC number and the Siri/Bilangan number in accordance to the List provided by the Election Commission (SPR).
>>
>> 2. Once all that is verified, Kerani 1 will pass your NRIC to the next officer, Kerani 2.
>>
>> 3. Here, Kerani 2 will hand you a ‘Kertas Undi,’ which is identified by its Serial Number. As a Voter, please know your rights. You have the constitutional right under our Election Laws to NOT accept the ‘Kertas Undi’ that the officer assigns to you. You CAN and should ask for a different ‘Kertas Undi’ from a different book. To do that, just say to the officer, “Encik (or Cik), saya minta Kertas Undi dari buku lain atau dari bawah.†Translated, that is, “Sir (or Madam), I like to request a different ballot paper from a different book or from below.†This must be done so that the Voter CANNOT be identified via the SPR’s Master List. It will take just ONE voter to upset the whole sequence, which will eventually affect the SPR’s Master List for that voting centre. The aim of doing this is to SAFEGUARD every Voter’s identity. No one has the right to know how
you want to vote.
>>
>> 4. Once your ‘Kertas Undi’ is issued to you, just stand there and do NOT leave immediately. Instead please CHECK BOTH SIDES of the ballot paper in order to ensure that there are NO pencil markings or Any other form of suspicious markings on it. If there are, REJECT the ballot paper issued to you and instead request for these markings to be either erased to your satisfaction or for you to be issued with a new ‘Kertas Undi.’ Also do NOT accept any loose-lying ‘Kertas Undi,’ which may have been strewn about because it was rejected by someone else earlier. ALWAYS ask for a fresh ballot paper from the book. An alternative, as suggested by certain other people via email, is to Bring along your own eraser so that when you see any pencil marks, you can rub them off completely yourself.
>>
>> 5. Kerani 2 will then hand the ‘Kertas Undi’ to the next officer, Kerani 3. Kerani 3 carries a seal, which will be used to stamp your ‘Kertas Undi.’ PLEASE watch carefully that the officer stamps your ballot paper FULLY and CLEARLY. After that, see that it is folded into two before the ballot paper is handed over to you.
>>
>> 6. You can now proceed to the voting booth.
>>
>> 7. At the booth, please ensure that the ballot paper has only your ONE marking of a single X. If for whatever reason, suspicious or otherwise, you overlooked some pencil marks of numbers or markings on the front or back of the ballot paper (ie other than your own mark), please ERASE those markings completely. REMEMBER, these markings can and will render your ballot spoilt â€" so be Extra Cautious. The most careful approach is to check your ‘Kertas Undi’ thoroughly before you accept it from the officer.
>>
>> REMEMBER to check it in front of the relevant officer so that if you have to reject it, he is right in front of you.
>>
>> 8. Do not be afraid or cower in fear when you have to express your objections because there are representatives from the various participating political parties who will be there to observe the whole voting process and they are there to assist you as and when you need.
>>
>> As mentioned earlier, It is this kind of information that BN/UMNO does not want others to know. They thrive on public ignorance so that they can do whatever they feel like brazenly.
>>
>> One way to stop them is to send this information to as many of your friends as possible so that everyone, on voting day, knows exactly what to do, knows his/her constitutional voting rights and is aware of Print this out and keep it safely. When Voting Day finally arrives, it will be handy for you to access and read again.
>>
>
>

Sun Apr 28, 2013 7:27 pm (PDT) . Posted by:

"Fhazly Yusop" neoli18

Salam,

Saya setuju dengan Nazri. Pengalaman sama mcm saya sbg wakil parti (polling AND counting) pada PRU-12 2008. Fungsi wakil parti sangat penting. Tambah sikit;
- Kalau nampak Ali bin Abu, tapi yang datang tu perempuan, wakil sila bantah;
- Kalau nampak Ali bin Abu no kad pengenalan 50XXXX-XX-XXXX, tapi yang datang tu muda belia mcm umur 25 tahun, wakil sila bantah;
- Kalau nampak mencurigakan, mcm bangla/nepal/indon dsb, wakil sila bantah;

Untuk PRU13 2013;
- Kalau jari pengundi tak dicalit dakwat hitam, wakil sila bantah;

Wakil parti dah diberikan tanggungjawab besar untuk melaksanakan keadilan di dalam pusat mengundi. Jalankan amanah anda dengan baik.
Ketahui hak anda semasa mengundi. Untuk yang Islam, sebaiknya solat Isytikharah pada mlm sebelum mengundi. Moga dapat petunjuk.

________________________________
From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Friday, April 26, 2013 9:53 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures


 
as salam,

macam ni la. saya nak kongsi pengalaman saya jadi wakil pada sebuah parti politik pada PRU12.
bukan wakil apa....tapi wakil yang duduk dalam bilik mengundi. rasanya2 ramai dah tengok gambar macammana susun atur dalam sesebuah bilik mengundi, kan ?

baik. gambaran secara penulisan.
dalam bilik mengundi terdapat kurang2 4 orang.
1. 2 orang petugas SPR, sorang check senarai. sorang tukang bagi kertas undi.
2. 2 orang wakil parti politik. tak kisah la parti apa pun. kalau 3 parti bertanding, maka dalam bilik ada 3 orang wakil. jadi jumlah semua 5 orang.

BILIK MENGUNDI
baik. semasa kita masuk mengundi, serahkan kad pengenalan untuk pengesahan. nama kita akan disebut dengan kuat dan jelas. supaya, wakil boleh counter check pada senarai daftar pemilih yang telah diberi terlebih dahulu kepada calon2 yang bertanding.

jika betul. tak ada orang bangkang... pemilih akan diberikan kertas undi.... pi kat ruang/meja undi, pangkah yg dia suka, dan kemudian masukkan dalam kotak undi, kemudian keluar bilik.

jika ada yang tidak betul pada waktu sebut nama pemilih tersebut...cth: kerani SPR sebut nama ali bin abu, dalam senarai SPR ada, tapi dalam senarai wakil2 parti, tak ada. wakil parti BERHAK bangun dan bersuara. perkara itu akan cuba diselesaikan masa itu juga. kalau tak puas hati, ketua wakil turus SPR tempat undian akan/boleh dipanggil untuk selesaikan masalah tersebut. saya belum pernah dengar kes tak boleh selesai. kebarangkalian yg terjadi ialah, pemilih datang ke tempat undian yang salah. jawabnya, pi la tempat yang betul. check habis2 tempat undian masing2 sekarang/hari ini (26 april 2013) juga. jangan tunggu last minute.

jadi nak kata isu ada kertas undi tambahan, tak wujud la kot. kalau ada, adalah wakil parti yang tidor masa sessi undian masih berjalan.

SELESAI UNDIAN - KOTAK UNDI DIBAWA KE TEMPAT PENGIRAAN UNDI
cukup tamat undian. kotak undi AKAN DIKUNCI/SEAL dihadapan WAKIL parti yang bertanding dalam bilik undian itu jugak.

kotak undi kemudian akan dibawa ke dalam kenderaan SPR. WAKIL boleh ikut dari angkat kotak berkenaan ke kenderaan tersebut dan dari pusat mengundi....sehinggalah ke pusat kiraan undi.

jadi kalau nak kata ada kotak tambahan pun susah la jugak. WAKIL boleh check kenderaan tersebut. lainlah kalau wakil tersebut tak reti mengira. wallahualam.

PUSAT KIRAAAN UNDI

sampai sahaja pusat kiraan undi. kotak akan dibawa masuk ke meja2 yang disediakan. dan wakil BOLEH memeriksa kunci/seal pada kotak undian. kalau2 rosak, lapor terus kepada ketua wakil turun pusat kiraan undi. which tak pernah dengar kes sebegitu lagi. so tak ada masalah la kot disini, kan ? kalau ada, worst case scenario... kira undi rosak la kot semua ? tak pasti. tak pernah hadapi/dengar kejadian ni.

baik. disaat nak kira undi. meja undi bukan kiraan undi by SPR semata2. WAKIL akan duduk sama dimeja kiraan undi. kunci/seal kotak akan dibuka depan mata WAKIL masing2. dan kertas akan dkeluarkan, letak atas meja...dihadapan WAKIL. WAKIL boleh periksa kotak yang telah dibuka kalau2 ada kertas undi yang tertinggal.

kertas undian akan dibuka satu persatu dan akan ditayangkan kepada WAKIL sebelum diambil kira samada:-
1. undi parti A, or
2. undi parti B, or
3. undi rosak.
ini bergantung kepada kriteria pangkahan yang pemilih sendiri buat.

remember, kertas undian akan dibuka dan ditayang satu persatu sehingga WAKIL puas hati, barulah undian tersebut diambil kira.

bukan semua kotak dibuka serentak. kotak akan dibuka satu demi satu.

jadi, kalau nak kata undi rosak/undi parti A/ undi parti B telah dirancang adalah salah sama sekali. WAKIL parti masing2 ada dimeja kiraan undi, ditayang satu demi satu sampai naik muntah tengok kertas undi. KALAU masih nak kata kiraan undi tak betul.....WAKILlah sebenarnya yang tak betul. tak pandai lihat kertas undi.

dan, bukan satu meja sahaja kiraan undi dipusat kiraan undi. ada banyak meja, dari byk pusat undian, dari macam2 parti. ingat senang nak rancang lebihkan kiraan undi untuk memihak pada parti tertentu dalam keadaan ramai orang yang sedang mengira ? nak atur kita yang baru ahli seramai 5000 orang nih untuk pergi gathering pun tak dapat, inikan pulak nak atur berjuta pengundi berdaftar..... terer giler mamat yang atur tu, kan ?

DAH SELESAI KIRAAN UNDI, masalah2 yang mungkin timbul lepas undi.

PERTAMA. kiraan undi lebih dari jumlah daftar pengundi.
penyelesaian - KIRAAN SEMULA !

KEDUA. menang majoriti tipis, yang kalah protes.
penyelesaian - KIRAAN SEMULA !

KETIGA. terlampau banyak undi rosak.
penyelesaian - kemungkinan KIRAAN semula kalau ada pihak yang protes.

selesai pusat kiraan undi

MASALAH2
masalah2 yang nampak yang belum ditackle oleh SPR seperti kes nurul izzah punya tempat, dia tak setuju dengan senarai daftar pemilih tempat dia. ini kes bagus untuk diambil perhatian. tindakan SPR melambatkan proses tindakbalas amatlah memalukan.

kesimpulan saya.
undi hantu semasa hari pengundian adalah khayalan semata2. sebab:-
1. kalau wujud undi hantu, takkan ada split power yang terjadi macam sekarang. most probably akan jadi macam singapura. 99% dimenangi oleh parti A, 1% dimenangi pembangkang, dari dulu sehingga sekarang. itupun sebab kesian dan nak menampakkan 'konon&#39;nya depa ni telus... haktuiihh !

2. kalau wujud undi tambahan masuk dari bangla, pakistan, nepal, indon dsbgnya. kenapa calon tak pi protes awal2 dipejabat SPR, buat laporan polis, buat press conference awal2. senarai daftar pemilih telah diberikan lebih awal. kalau tak silap lepas pengesahan daftar calon bertanding. kalau tak buat bantahan awal.... silap sendiri tak buat kerja. jangan salahkan orang lain. 

WAKIL parti dibenarkan mengekori semua proses undian dari awal pagi sehingga selesai kiraan undi. so kalau kalah disebabkan undi yg 'suspicious&#39;, sila salahkan WAKIL masing2 sebab tak pandai buat kerja.

DANNN !!

kalau masih tidak berpuas hati dengan keputusan undian, silalah bawa ke mahkamah seperti apa yang terjadi kepada beberapa kawasan adun masa PRU12 yang lepas.

tak nafi, apa yang kita rancang ada cacat cela. perancangan Allah juga yang terbaik. tapi tak perlu ambil tindakan yang kurang bijak untuk selesaikan masalah2 tersebut. banyak pendekatan boleh dibuat/ambil. which saya rasa sekarang pun dah diambil tindakan penambah-baikkan proses pilihanraya, bukan ? tak perlu cerita buruk perihal keluarga kita kepada orang luar yang tak faham macammana sayangnya kita kepada keluarga sendiri. ok ?

wallahualam.
 

rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: "perahulayar72@yahoo.com" <perahulayar72@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Monday, April 22, 2013 5:31 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures


 
Kalau nk ikutkn depa xdak masa pun nak cek balik satu2 kertas undi tu tgk sapa pangkah sapa...xd keja la haih...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
________________________________

From: fuzzyinn@yahoo.com
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Mon, 22 Apr 2013 05:00:35 +0000
To: Automobil<automobil@yahoogroups.com>
ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures
 
Biaq p la depa nak tau pun kita pangkah sapa ..rezeki bukan kat tangan depa pun ..siapa2 yg duk rasa rezeki depa Tu makhluk yg tentukan baik la perbetul balik akidah Tu ..taubat Dan mengucap balik ...bukan politik ni ..sekadar ingat mengingati sesama kita.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
________________________________

From: Zaiedishaq <zaiedishaq@gmail.com>
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Mon, 22 Apr 2013 12:54:11 +0800
To: automobil@yahoogroups.com<automobil@yahoogroups.com>
ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures
 
cross check IC number vs kertas undi serial number. kan bole tau sapa pangkah sapa..

On Mon, Apr 22, 2013 at 11:05 AM, hafiz <desiregent@gmail.com> wrote:


>boleh sertakan sumber?nnti senang kalau nk fight...tq
>
>--- In automobil@yahoogroups.com, "-::eSpAcE9808::-" <rienacom@...> wrote:
>>
>>
>> ----- Original Message -----
>> From: Rafi
>>
>>
>>
>> ----------------------------------------------------------
>> From: Agarwal
>>
>> Subject: Reminder on Voting Procedures
>>
>>
>>
>>
>>
>> Please pass this on.........
>>
>> Reminder on Voting Procedures
>>
>>
>> G.E. Voting Procedure 2013
>>
>>
>>
>> Good reminders on what to do on that day
>>
>> PLEASE bring along your own pencil ERASER. It is VITAL that we get this information across to as many people as possible.
>>
>> The Voter Agent Training recently conducted at the PJ Civic Centre brought to the fore some very critical issues which every Voter ought to know.
>>
>> These are :
>>
>> 1. As soon as you enter the polling station, you will be ushered to Kerani 1, who will check your personal identity against your NRIC. He/she will then read out your name, NRIC number and the Siri/Bilangan number in accordance to the List provided by the Election Commission (SPR).
>>
>> 2. Once all that is verified, Kerani 1 will pass your NRIC to the next officer, Kerani 2.
>>
>> 3. Here, Kerani 2 will hand you a ‘Kertas Undi,’ which is identified by its Serial Number. As a Voter, please know your rights. You have the constitutional right under our Election Laws to NOT accept the ‘Kertas Undi’ that the officer assigns to you. You CAN and should ask for a different ‘Kertas Undi’ from a different book. To do that, just say to the officer, “Encik (or Cik), saya minta Kertas Undi dari buku lain atau dari bawah.†Translated, that is, “Sir (or Madam), I like to request a different ballot paper from a different book or from below.†This must be done so that the Voter CANNOT be identified via the SPR’s Master List. It will take just ONE voter to upset the whole sequence, which will eventually affect the SPR’s Master List for that voting centre. The aim of doing this is to SAFEGUARD every Voter’s identity. No one has the right to know how
you want to vote.
>>
>> 4. Once your ‘Kertas Undi’ is issued to you, just stand there and do NOT leave immediately. Instead please CHECK BOTH SIDES of the ballot paper in order to ensure that there are NO pencil markings or Any other form of suspicious markings on it. If there are, REJECT the ballot paper issued to you and instead request for these markings to be either erased to your satisfaction or for you to be issued with a new ‘Kertas Undi.’ Also do NOT accept any loose-lying ‘Kertas Undi,’ which may have been strewn about because it was rejected by someone else earlier. ALWAYS ask for a fresh ballot paper from the book. An alternative, as suggested by certain other people via email, is to Bring along your own eraser so that when you see any pencil marks, you can rub them off completely yourself.
>>
>> 5. Kerani 2 will then hand the ‘Kertas Undi’ to the next officer, Kerani 3. Kerani 3 carries a seal, which will be used to stamp your ‘Kertas Undi.’ PLEASE watch carefully that the officer stamps your ballot paper FULLY and CLEARLY. After that, see that it is folded into two before the ballot paper is handed over to you.
>>
>> 6. You can now proceed to the voting booth.
>>
>> 7. At the booth, please ensure that the ballot paper has only your ONE marking of a single X. If for whatever reason, suspicious or otherwise, you overlooked some pencil marks of numbers or markings on the front or back of the ballot paper (ie other than your own mark), please ERASE those markings completely. REMEMBER, these markings can and will render your ballot spoilt â€" so be Extra Cautious. The most careful approach is to check your ‘Kertas Undi’ thoroughly before you accept it from the officer.
>>
>> REMEMBER to check it in front of the relevant officer so that if you have to reject it, he is right in front of you.
>>
>> 8. Do not be afraid or cower in fear when you have to express your objections because there are representatives from the various participating political parties who will be there to observe the whole voting process and they are there to assist you as and when you need.
>>
>> As mentioned earlier, It is this kind of information that BN/UMNO does not want others to know. They thrive on public ignorance so that they can do whatever they feel like brazenly.
>>
>> One way to stop them is to send this information to as many of your friends as possible so that everyone, on voting day, knows exactly what to do, knows his/her constitutional voting rights and is aware of Print this out and keep it safely. When Voting Day finally arrives, it will be handy for you to access and read again.
>>
>
>

Sun Apr 28, 2013 9:20 pm (PDT) . Posted by:

"almustaqeem" almustaqeem

Good info bro...

macam mana pula dengan proses undi pos?
kat luar negara sebagai contoh, di pejabat kedutaan, adakah wakil parti sebagai pemerhati? adakah senario dalam bilik undi sama macam di malaysia?

perjalanan peti undi dari sesuatu negara ke pusat kira undi di Malaysia, mengambil masa perjalanan yang jauh dan lama... itu belum kira perjalanan dari lokasi undi ke airport negara tersebut, macam2 boleh jadi... dah sampai KLIA mungkin wakil parti dah tunggu tapi apa yang jadi sebelum tu macam mana nak tahu? adakah kebarangkalian berlakunya manipulasi peti undi ditukar di mana2 lokasi transit atau dalam flight tu sendiri, adakah wakil parti yang mengiringi peti undi di luar negara?

dah sampai malaysia, karung undi tu simpan kat mana? macam mana nak tahu karung undi tu tak duplicate? nampak luaran semua sama, tapi isi di dalam dah lain.

undi pos tu dia ikut lokaliti parlimen / DUN mana ek? kalau ikut MyKad pas tu nak kena bukak lepas tu asing pulak ikut nak hantar parlimen/DUN mana ek?

ada satu cerita tu, tak ingat tajuk apa... the italian job kot... nak bawak lari jongkong emas yang dirompak... lori berhenti dekat tepi jalan yang ada lubang pembetungan tu, lepas tu buat kerja dari bawah.... dari atas takde sape yang tahu.

rasanya macam banyak benda boleh manipulate undi pos ni... tapi tak tahulah... kita ni rakyat biasa jer... mohon pencerahan sesapa yang tahu proses undi pos ni, especially dari luar negara.

Undi Pos Di Luar Negara Berjalan Lancar - Setiausaha SPR

PUTRAJAYA: Pengundian pos oleh pengundi di luar
negara yang berlangsung pada Ahad berjalan lancar tanpa sebarang
masalah, kata Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Kamaruddin Mohamed Baria.
Beliau berkata, sehingga tengah hari Ahad, secara purata kira-kira 50 peratus daripada pengundi telah menyerahkan kembali sampul kertas undi
mereka.
"Di Wellington (New Zealand), angkanya kira-kira 60 peratus. Beijing
(China), Tokyo (Jepun), Shanghai (China) dan Canberra (Australia) lebih
kurang 50 peratus baru keluar (menyerahkan sampul)," katanya kepada
pemberita di Ibu Pejabat SPR di sini, Ahad.
Kamaruddin berkata Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara akan
terus dibuka sehingga jam 6 petang waktu tempatan bagi tujuan itu.
Pejabat di Melbourne dan London bagaimanapun akan dibuka sehingga 8
malam kerana pengundi yang berjumlah lebih 1,000 orang, katanya.
Semua kertas undi bagi pengundi pos luar negara telah dihantar 24
April lalu kepada 103 Pejabat Perwakilan Malaysia dan dijangka sampai
semula di Malaysia seawal-awalnya pagi Isnin.
Mengenai pelajar luar negara yang telah kembali ke tanah air namun
masih berstatus pengundi luar negara, Kamaruddin berkata mereka
sepatutnya memaklumkan kepada SPR mengenai status terkini mereka.
Ditanya pula mengenai bendera berwarna-warni yang dikaitkan dengan
'Malaysian Spring', beliau berkata ia tertakluk di bawah kuasa pihak
berkuasa tempatan untuk mengambil tindakan.
"SPR hanya terlibat untuk bahan-bahan kempen. Bendera itu tidak
bertulis apa-apa, jadi SPR tak boleh ambil tindakan kerana ia bukan
bahan kempen," katanya.
Kamaruddin meminta semua pihak agar tidak terpengaruh dengan
pergerakan dari luar kerana sejarah sesebuah negara adalah berbeza
antara satu sama lain.
"Kalau rakyat suka kita, kita akan menang. Tiada apa yang SPR boleh
buat untuk mengalahkan seseorang calon apabila calon itu disukai oleh
pengundi setempat," katanya.-BERNAMA

________________________________
From: Fhazly Yusop <neoli18@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Monday, 29 April 2013 10:27 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures


 
Salam,

Saya setuju dengan Nazri. Pengalaman sama mcm saya sbg wakil parti (polling AND counting) pada PRU-12 2008. Fungsi wakil parti sangat penting. Tambah sikit;
- Kalau nampak Ali bin Abu, tapi yang datang tu perempuan, wakil sila bantah;
- Kalau nampak Ali bin Abu no kad pengenalan 50XXXX-XX-XXXX, tapi yang datang tu muda belia mcm umur 25 tahun, wakil sila bantah;
- Kalau nampak mencurigakan, mcm bangla/nepal/indon dsb, wakil sila bantah;

Untuk PRU13 2013;
- Kalau jari pengundi tak dicalit dakwat hitam, wakil sila bantah;

Wakil parti dah diberikan tanggungjawab besar untuk melaksanakan keadilan di dalam pusat mengundi. Jalankan amanah anda dengan baik.
Ketahui hak anda semasa mengundi. Untuk yang Islam, sebaiknya solat Isytikharah pada mlm sebelum mengundi. Moga dapat petunjuk.

________________________________
From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Friday, April 26, 2013 9:53 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures


 
as salam,

macam ni la. saya nak kongsi pengalaman saya jadi wakil pada sebuah parti politik pada PRU12.
bukan wakil apa....tapi wakil yang duduk dalam bilik mengundi. rasanya2 ramai dah tengok gambar macammana susun atur dalam sesebuah bilik mengundi, kan ?

baik. gambaran secara penulisan.
dalam bilik mengundi terdapat kurang2 4 orang.
1. 2 orang petugas SPR, sorang check senarai. sorang tukang bagi kertas undi.
2. 2 orang wakil parti politik. tak kisah la parti apa pun. kalau 3 parti bertanding, maka dalam bilik ada 3 orang wakil. jadi jumlah semua 5 orang.

BILIK MENGUNDI
baik. semasa kita masuk mengundi, serahkan kad pengenalan untuk pengesahan. nama kita akan disebut dengan kuat dan jelas. supaya, wakil boleh counter check pada senarai daftar pemilih yang telah diberi terlebih dahulu kepada calon2 yang bertanding.

jika betul. tak ada orang bangkang... pemilih akan diberikan kertas undi.... pi kat ruang/meja undi, pangkah yg dia suka, dan kemudian masukkan dalam kotak undi, kemudian keluar bilik.

jika ada yang tidak betul pada waktu sebut nama pemilih tersebut...cth: kerani SPR sebut nama ali bin abu, dalam senarai SPR ada, tapi dalam senarai wakil2 parti, tak ada. wakil parti BERHAK bangun dan bersuara. perkara itu akan cuba diselesaikan masa itu juga. kalau tak puas hati, ketua wakil turus SPR tempat undian akan/boleh dipanggil untuk selesaikan masalah tersebut. saya belum pernah dengar kes tak boleh selesai. kebarangkalian yg terjadi ialah, pemilih datang ke tempat undian yang salah. jawabnya, pi la tempat yang betul. check habis2 tempat undian masing2 sekarang/hari ini (26 april 2013) juga. jangan tunggu last minute.

jadi nak kata isu ada kertas undi tambahan, tak wujud la kot. kalau ada, adalah wakil parti yang tidor masa sessi undian masih berjalan.

SELESAI UNDIAN - KOTAK UNDI DIBAWA KE TEMPAT PENGIRAAN UNDI
cukup tamat undian. kotak undi AKAN DIKUNCI/SEAL dihadapan WAKIL parti yang bertanding dalam bilik undian itu jugak.

kotak undi kemudian akan dibawa ke dalam kenderaan SPR. WAKIL boleh ikut dari angkat kotak berkenaan ke kenderaan tersebut dan dari pusat mengundi....sehinggalah ke pusat kiraan undi.

jadi kalau nak kata ada kotak tambahan pun susah la jugak. WAKIL boleh check kenderaan tersebut. lainlah kalau wakil tersebut tak reti mengira. wallahualam.

PUSAT KIRAAAN UNDI

sampai sahaja pusat kiraan undi. kotak akan dibawa masuk ke meja2 yang disediakan. dan wakil BOLEH memeriksa kunci/seal pada kotak undian. kalau2 rosak, lapor terus kepada ketua wakil turun pusat kiraan undi. which tak pernah dengar kes sebegitu lagi. so tak ada masalah la kot disini, kan ? kalau ada, worst case scenario... kira undi rosak la kot semua ? tak pasti. tak pernah hadapi/dengar kejadian ni.

baik. disaat nak kira undi. meja undi bukan kiraan undi by SPR semata2. WAKIL akan duduk sama dimeja kiraan undi. kunci/seal kotak akan dibuka depan mata WAKIL masing2. dan kertas akan dkeluarkan, letak atas meja...dihadapan WAKIL. WAKIL boleh periksa kotak yang telah dibuka kalau2 ada kertas undi yang tertinggal.

kertas undian akan dibuka satu persatu dan akan ditayangkan kepada WAKIL sebelum diambil kira samada:-
1. undi parti A, or
2. undi parti B, or
3. undi rosak.
ini bergantung kepada kriteria pangkahan yang pemilih sendiri buat.

remember, kertas undian akan dibuka dan ditayang satu persatu sehingga WAKIL puas hati, barulah undian tersebut diambil kira.

bukan semua kotak dibuka serentak. kotak akan dibuka satu demi satu.

jadi, kalau nak kata undi rosak/undi parti A/ undi parti B telah dirancang adalah salah sama sekali. WAKIL parti masing2 ada dimeja kiraan undi, ditayang satu demi satu sampai naik muntah tengok kertas undi. KALAU masih nak kata kiraan undi tak betul.....WAKILlah sebenarnya yang tak betul. tak pandai lihat kertas undi.

dan, bukan satu meja sahaja kiraan undi dipusat kiraan undi. ada banyak meja, dari byk pusat undian, dari macam2 parti. ingat senang nak rancang lebihkan kiraan undi untuk memihak pada parti tertentu dalam keadaan ramai orang yang sedang mengira ? nak atur kita yang baru ahli seramai 5000 orang nih untuk pergi gathering pun tak dapat, inikan pulak nak atur berjuta pengundi berdaftar..... terer giler mamat yang atur tu, kan ?

DAH SELESAI KIRAAN UNDI, masalah2 yang mungkin timbul lepas undi.

PERTAMA. kiraan undi lebih dari jumlah daftar pengundi.
penyelesaian - KIRAAN SEMULA !

KEDUA. menang majoriti tipis, yang kalah protes.
penyelesaian - KIRAAN SEMULA !

KETIGA. terlampau banyak undi rosak.
penyelesaian - kemungkinan KIRAAN semula kalau ada pihak yang protes.

selesai pusat kiraan undi

MASALAH2
masalah2 yang nampak yang belum ditackle oleh SPR seperti kes nurul izzah punya tempat, dia tak setuju dengan senarai daftar pemilih tempat dia. ini kes bagus untuk diambil perhatian. tindakan SPR melambatkan proses tindakbalas amatlah memalukan.

kesimpulan saya.
undi hantu semasa hari pengundian adalah khayalan semata2. sebab:-
1. kalau wujud undi hantu, takkan ada split power yang terjadi macam sekarang. most probably akan jadi macam singapura. 99% dimenangi oleh parti A, 1% dimenangi pembangkang, dari dulu sehingga sekarang. itupun sebab kesian dan nak menampakkan 'konon&#39;nya depa ni telus... haktuiihh !

2. kalau wujud undi tambahan masuk dari bangla, pakistan, nepal, indon dsbgnya. kenapa calon tak pi protes awal2 dipejabat SPR, buat laporan polis, buat press conference awal2. senarai daftar pemilih telah diberikan lebih awal. kalau tak silap lepas pengesahan daftar calon bertanding. kalau tak buat bantahan awal.... silap sendiri tak buat kerja. jangan salahkan orang lain. 

WAKIL parti dibenarkan mengekori semua proses undian dari awal pagi sehingga selesai kiraan undi. so kalau kalah disebabkan undi yg 'suspicious&#39;, sila salahkan WAKIL masing2 sebab tak pandai buat kerja.

DANNN !!

kalau masih tidak berpuas hati dengan keputusan undian, silalah bawa ke mahkamah seperti apa yang terjadi kepada beberapa kawasan adun masa PRU12 yang lepas.

tak nafi, apa yang kita rancang ada cacat cela. perancangan Allah juga yang terbaik. tapi tak perlu ambil tindakan yang kurang bijak untuk selesaikan masalah2 tersebut. banyak pendekatan boleh dibuat/ambil. which saya rasa sekarang pun dah diambil tindakan penambah-baikkan proses pilihanraya, bukan ? tak perlu cerita buruk perihal keluarga kita kepada orang luar yang tak faham macammana sayangnya kita kepada keluarga sendiri. ok ?

wallahualam.
 

rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: "perahulayar72@yahoo.com" <perahulayar72@yahoo.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Monday, April 22, 2013 5:31 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures


 
Kalau nk ikutkn depa xdak masa pun nak cek balik satu2 kertas undi tu tgk sapa pangkah sapa...xd keja la haih...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
________________________________

From: fuzzyinn@yahoo.com
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Mon, 22 Apr 2013 05:00:35 +0000
To: Automobil<automobil@yahoogroups.com>
ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures
 
Biaq p la depa nak tau pun kita pangkah sapa ..rezeki bukan kat tangan depa pun ..siapa2 yg duk rasa rezeki depa Tu makhluk yg tentukan baik la perbetul balik akidah Tu ..taubat Dan mengucap balik ...bukan politik ni ..sekadar ingat mengingati sesama kita.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
________________________________

From: Zaiedishaq <zaiedishaq@gmail.com>
Sender: automobil@yahoogroups.com
Date: Mon, 22 Apr 2013 12:54:11 +0800
To: automobil@yahoogroups.com<automobil@yahoogroups.com>
ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Re: Fw: Reminder on Voting Procedures
 
cross check IC number vs kertas undi serial number. kan bole tau sapa pangkah sapa..

On Mon, Apr 22, 2013 at 11:05 AM, hafiz <desiregent@gmail.com> wrote:


>boleh sertakan sumber?nnti senang kalau nk fight...tq
>
>--- In automobil@yahoogroups.com, "-::eSpAcE9808::-" <rienacom@...> wrote:
>>
>>
>> ----- Original Message -----
>> From: Rafi
>>
>>
>>
>> ----------------------------------------------------------
>> From: Agarwal
>>
>> Subject: Reminder on Voting Procedures
>>
>>
>>
>>
>>
>> Please pass this on.........
>>
>> Reminder on Voting Procedures
>>
>>
>> G.E. Voting Procedure 2013
>>
>>
>>
>> Good reminders on what to do on that day
>>
>> PLEASE bring along your own pencil ERASER. It is VITAL that we get this information across to as many people as possible.
>>
>> The Voter Agent Training recently conducted at the PJ Civic Centre brought to the fore some very critical issues which every Voter ought to know.
>>
>> These are :
>>
>> 1. As soon as you enter the polling station, you will be ushered to Kerani 1, who will check your personal identity against your NRIC. He/she will then read out your name, NRIC number and the Siri/Bilangan number in accordance to the List provided by the Election Commission (SPR).
>>
>> 2. Once all that is verified, Kerani 1 will pass your NRIC to the next officer, Kerani 2.
>>
>> 3. Here, Kerani 2 will hand you a ‘Kertas Undi,’ which is identified by its Serial Number. As a Voter, please know your rights. You have the constitutional right under our Election Laws to NOT accept the ‘Kertas Undi’ that the officer assigns to you. You CAN and should ask for a different ‘Kertas Undi’ from a different book. To do that, just say to the officer, “Encik (or Cik), saya minta Kertas Undi dari buku lain atau dari bawah.†Translated, that is, “Sir (or Madam), I like to request a different ballot paper from a different book or from below.†This must be done so that the Voter CANNOT be identified via the SPR’s Master List. It will take just ONE voter to upset the whole sequence, which will eventually affect the SPR’s Master List for that voting centre. The aim of doing this is to SAFEGUARD every Voter’s identity. No one has the right to know how
you want to vote.
>>
>> 4. Once your ‘Kertas Undi’ is issued to you, just stand there and do NOT leave immediately. Instead please CHECK BOTH SIDES of the ballot paper in order to ensure that there are NO pencil markings or Any other form of suspicious markings on it. If there are, REJECT the ballot paper issued to you and instead request for these markings to be either erased to your satisfaction or for you to be issued with a new ‘Kertas Undi.’ Also do NOT accept any loose-lying ‘Kertas Undi,’ which may have been strewn about because it was rejected by someone else earlier. ALWAYS ask for a fresh ballot paper from the book. An alternative, as suggested by certain other people via email, is to Bring along your own eraser so that when you see any pencil marks, you can rub them off completely yourself.
>>
>> 5. Kerani 2 will then hand the ‘Kertas Undi’ to the next officer, Kerani 3. Kerani 3 carries a seal, which will be used to stamp your ‘Kertas Undi.’ PLEASE watch carefully that the officer stamps your ballot paper FULLY and CLEARLY. After that, see that it is folded into two before the ballot paper is handed over to you.
>>
>> 6. You can now proceed to the voting booth.
>>
>> 7. At the booth, please ensure that the ballot paper has only your ONE marking of a single X. If for whatever reason, suspicious or otherwise, you overlooked some pencil marks of numbers or markings on the front or back of the ballot paper (ie other than your own mark), please ERASE those markings completely. REMEMBER, these markings can and will render your ballot spoilt â€" so be Extra Cautious. The most careful approach is to check your ‘Kertas Undi’ thoroughly before you accept it from the officer.
>>
>> REMEMBER to check it in front of the relevant officer so that if you have to reject it, he is right in front of you.
>>
>> 8. Do not be afraid or cower in fear when you have to express your objections because there are representatives from the various participating political parties who will be there to observe the whole voting process and they are there to assist you as and when you need.
>>
>> As mentioned earlier, It is this kind of information that BN/UMNO does not want others to know. They thrive on public ignorance so that they can do whatever they feel like brazenly.
>>
>> One way to stop them is to send this information to as many of your friends as possible so that everyone, on voting day, knows exactly what to do, knows his/her constitutional voting rights and is aware of Print this out and keep it safely. When Voting Day finally arrives, it will be handy for you to access and read again.
>>
>
>

Sun Apr 28, 2013 7:54 pm (PDT) . Posted by:

"MHZ" mohamad_hadi

Salam,

Dah booking.. tgh tunggu loan :)

On 28/04/2013 11:16 AM, Din mi16 wrote:
> keter europe zaman skg dah pakai fully electronics..sistem turbo pun
> pakai sensor.tapi tak semua yang ada masalah..mana2 keter zaman skrg
> ni pun dah byk pakai electronics..kete2 oriental ka,malaysia ka,eropah
> ka..
>
> kalau nak handling,bwk best mmg kete eropah la best..terpulang la kpd
> saudara nak pakai yang mana..selama sy pakai keter eropah ni,belum
> lagi la breakdown tepi jalan.
> ----------------------------------------------------------
> *From:* MHZ <cekelatgetah@gmail.com>
> *To:* automobil@yahoogroups.com
> *Sent:* Friday, 26 April 2013 2:28 PM
> *Subject:* Re: www.groupautomobil.blogspot.com - minta pandangan
> peugeot 408
>
> ok terima kasih byk2 di atas info tuan
> On 24/04/2013 8:28 PM, Fahmi Ahmad wrote:
>>
>> Kawan pakai peugeot model terbaru jenis apa tak pasti tapi enjin 1.6
>> turbo, keta memang best bawak, kereta european kan,
>> ada turbo pecutan mantap naik bukit gagah, tapi tak sampai 2 tahun
>> dah kena tarik dgn tow car,
>> Enjin ada masalah, bergegar2, seminggu dlm bengkel peugeot, nasib
>> baik under warranty.
>>
>> Kalau takmau serabut kepala belilah keta Jepun walaupun lebih mahal,
>> kemungkinan utk breakdown rendah berbanding brand europe, korea dan
>> proton.
>>
>> TQ

Sun Apr 28, 2013 8:14 pm (PDT) . Posted by:

"Zaiedishaq" zaiedishaq

Salam,

Tahniah sahabat. Semoga loan cepat approved, kete cepat keluar.

2013/4/29 MHZ <cekelatgetah@gmail.com>

> **
>
>
> Salam,
>
> Dah booking.. tgh tunggu loan :)
>
> On 28/04/2013 11:16 AM, Din mi16 wrote:
>
> keter europe zaman skg dah pakai fully electronics..sistem turbo pun pakai
> sensor.tapi tak semua yang ada masalah..mana2 keter zaman skrg ni pun dah
> byk pakai electronics..kete2 oriental ka,malaysia ka,eropah ka..
>
> kalau nak handling,bwk best mmg kete eropah la best..terpulang la kpd
> saudara nak pakai yang mana..selama sy pakai keter eropah ni,belum lagi la
> breakdown tepi jalan.
> ------------------------------
> *From:* MHZ <cekelatgetah@gmail.com> <cekelatgetah@gmail.com>
> *To:* automobil@yahoogroups.com
> *Sent:* Friday, 26 April 2013 2:28 PM
> *Subject:* Re: www.groupautomobil.blogspot.com - minta pandangan peugeot
> 408
>
>
> ok terima kasih byk2 di atas info tuan
> On 24/04/2013 8:28 PM, Fahmi Ahmad wrote:
>
>
> Kawan pakai peugeot model terbaru jenis apa tak pasti tapi enjin 1.6
> turbo, keta memang best bawak, kereta european kan,
> ada turbo pecutan mantap naik bukit gagah, tapi tak sampai 2 tahun dah
> kena tarik dgn tow car,
> Enjin ada masalah, bergegar2, seminggu dlm bengkel peugeot, nasib baik
> under warranty.
>
> Kalau takmau serabut kepala belilah keta Jepun walaupun lebih mahal,
> kemungkinan utk breakdown rendah berbanding brand europe, korea dan proton.
>
> TQ
>
>
>
>

Sun Apr 28, 2013 9:18 pm (PDT) . Posted by:

"Din mi16" dinmi16

sy cdgkan amik model 2.0 takdak turbo..tak pening kepala sgt nt..kalau turbo mntance tinggi skit compare yng enjin biasa..

________________________________
From: MHZ <cekelatgetah@gmail.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Monday, 29 April 2013 10:54 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - minta pandangan peugeot 408


 
Salam,

Dah booking.. tgh tunggu loan :)

On 28/04/2013 11:16 AM, Din mi16 wrote:

keter europe zaman skg dah pakai fully electronics..sistem turbo pun pakai sensor.tapi tak semua yang ada masalah..mana2 keter zaman skrg ni pun dah byk pakai electronics..kete2 oriental ka,malaysia ka,eropah ka..
>
>
>kalau nak handling,bwk best mmg kete eropah la best..terpulang la kpd saudara nak pakai yang mana..selama sy pakai keter eropah ni,belum lagi la breakdown tepi jalan.
>
>________________________________
> From: MHZ <cekelatgetah@gmail.com>
>To: automobil@yahoogroups.com
>Sent: Friday, 26 April 2013 2:28 PM
>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - minta pandangan peugeot 408
>
>
>

>ok terima kasih byk2 di atas info tuan
>On 24/04/2013 8:28 PM, Fahmi Ahmad wrote:
>
>
>>
>>Kawan pakai peugeot model terbaru jenis apa tak pasti tapi enjin 1.6 turbo, keta memang best bawak, kereta european kan, 
>>ada turbo pecutan mantap naik bukit gagah, tapi tak sampai 2 tahun dah kena tarik dgn tow car,
>>Enjin ada masalah, bergegar2, seminggu dlm bengkel peugeot, nasib baik under warranty.
>>
>>
>>
>>Kalau takmau serabut kepala belilah keta Jepun walaupun lebih mahal,
>>kemungkinan utk breakdown rendah berbanding brand europe, korea dan proton.
>>
>>
>>TQ

Sun Apr 28, 2013 9:08 pm (PDT) . Posted by:

"Mohd Syaril Matsali" nesta41

saya pun cadangkan masa renew insurans sok cover skali windscreen... tmbh
dalam RM100-150je.
pastu pegi je wat kat memana kedai yg bleh claim insurans, free je....
dulu saya buat kat Autoglass blkg DBP kuala lumpur...
dulu buat kenari saya cermin x pecah pun, tapi ada kebocoran pada bahagian
atas sebab karat, mereka akan knock cermin tu smpi crack..
snap gmbr, pastu terus ganti cermin baru.... x kuar sesen pun.
alhamdulillah elok smpi skrg.

From: sham <somecd1983@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>,
Date: 04/27/2013 08:16 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)
Sent by: automobil@yahoogroups.com

kalau retak skit sahaja saya cadangkan tunggu sahaja sampai next renew
insuran. masokkan option utk windscreen.. baya pon dalam rm100 aje masa
baya insuran..
pastu boleh nego kt kedai doktor cermin, utk tuka cermin skali dngan
tinted.. jimat gitu,,

yg penting gi kedai doktor cermin yg dekat dngan area kita, tanye die
panel insuran mana yg die boleh deal.. so pastu kita renew insuran kete
skali ngn cermin insuran ikut panel insuran yg disarankan oleh kedai dr
cermin tu

sekian.

From: Abdul Rahman bin Johari <arahman@newhoongfatt.com.my>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, April 17, 2013 9:51 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)

kos beli cermin sahaja
bajet dlm rm300 ke bawah
utk dabel layer
belum masuk pemasangan, kos dlm 200 ke bawah
range dlm 400~500

tanya saya wrote:

saya cadangkan puteriduyung pegi kedai cermin kereta cth Dr Cermin.

Pengalaman saya, kalau retak tu boleh dibaiki, depa bagi option utk patch
je yg retak tu. Itu pn bergantung panjang mana retak tu. Lagi panjang
lagi mahal.

Kalau puteriduyung ade masukkan windscreen masa renew insurans kereta
dulu, boleh pegi kedai cermin kereta , and tukar tanpa bayar atau bayar
dulu (claim kemudian).

Utk yang guna renew takaful motor (insurans kereta) ngan etiqa, boleh
browse website ni, utk panel windscreen

http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Windscreen/Pages/default.aspx

atau untuk senarai panel workshop

http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Workshop/Pages/default.aspx

atau bleh cal 1300 13 8888 for assistance.

harap membantu.

TQ.

2013/3/22 Norlinanani mohd Noh <puteriduyung_nany_charming@yahoo.com>

Salam...

Minta tolong bagi info..

Ada sedikit keretakkan Cermin bahagian hadapan Persona Dan berapa harga
sekiranya saya ingin menukarkan?

TQ

Sun Apr 28, 2013 11:02 pm (PDT) . Posted by:

"Zaiedishaq" zaiedishaq

RM100~150? Mahal jugak tu.. biasa saya buat dengan AXA RM60 je..

2013/4/29 Mohd Syaril Matsali <syaril.matsali@my.panasonic.com>

> **
>
>
> saya pun cadangkan masa renew insurans sok cover skali windscreen... tmbh
> dalam RM100-150je.
> pastu pegi je wat kat memana kedai yg bleh claim insurans, free je....
> dulu saya buat kat Autoglass blkg DBP kuala lumpur...
> dulu buat kenari saya cermin x pecah pun, tapi ada kebocoran pada bahagian
> atas sebab karat, mereka akan knock cermin tu smpi crack..
> snap gmbr, pastu terus ganti cermin baru.... x kuar sesen pun.
> alhamdulillah elok smpi skrg.
>
>
>
> From: sham <somecd1983@yahoo.com>
> To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>,
> Date: 04/27/2013 08:16 PM
> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)
> Sent by: automobil@yahoogroups.com
> ------------------------------
>
>
>
>
>
> kalau retak skit sahaja saya cadangkan tunggu sahaja sampai next renew
> insuran. masokkan option utk windscreen.. baya pon dalam rm100 aje masa
> baya insuran..
>
> pastu boleh nego kt kedai doktor cermin, utk tuka cermin skali dngan
> tinted.. jimat gitu,,
>
> yg penting gi kedai doktor cermin yg dekat dngan area kita, tanye die
> panel insuran mana yg die boleh deal.. so pastu kita renew insuran kete
> skali ngn cermin insuran ikut panel insuran yg disarankan oleh kedai dr
> cermin tu
>
> sekian.
>
> ------------------------------
> *From:* Abdul Rahman bin Johari <arahman@newhoongfatt.com.my>*
> To:* automobil@yahoogroups.com *
> Sent:* Wednesday, April 17, 2013 9:51 AM*
> Subject:* Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)
>
>
> kos beli cermin sahaja
> bajet dlm rm300 ke bawah
> utk dabel layer
> belum masuk pemasangan, kos dlm 200 ke bawah
> range dlm 400~500
>
>
>
> tanya saya wrote:
>
> saya cadangkan puteriduyung pegi kedai cermin kereta cth Dr Cermin.
>
> Pengalaman saya, kalau retak tu boleh dibaiki, depa bagi option utk patch
> je yg retak tu. Itu pn bergantung panjang mana retak tu. Lagi panjang lagi
> mahal.
>
> Kalau puteriduyung ade masukkan windscreen masa renew insurans kereta
> dulu, boleh pegi kedai cermin kereta , and tukar tanpa bayar atau bayar
> dulu (claim kemudian).
>
> Utk yang guna renew takaful motor (insurans kereta) ngan etiqa, boleh
> browse website ni, utk panel windscreen
>
> *http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Windscreen/Pages/default.aspx*<http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Windscreen/Pages/default.aspx>
>
> atau untuk senarai panel workshop
>
> *http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Workshop/Pages/default.aspx*<http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Workshop/Pages/default.aspx>
>
> atau bleh cal 1300 13 8888 for assistance.
>
> harap membantu.
>
> TQ.
>
>
>
>
>
>
>
> 2013/3/22 Norlinanani mohd Noh <*puteriduyung_nany_charming@yahoo.com*<puteriduyung_nany_charming@yahoo.com>
> >
> Salam...
>
> Minta tolong bagi info..
>
> Ada sedikit keretakkan Cermin bahagian hadapan Persona Dan berapa harga
> sekiranya saya ingin menukarkan?
>
> TQ
>
>
>
>
>

Sun Apr 28, 2013 11:26 pm (PDT) . Posted by:

"tanya saya"

bleh patch aje kt kedai cermin. Itupn kalu retak tkpanjang sgt. Kalu
panjang, tk worth utk patch sbb mahal.

Atau tukar je cermin tu kt kedai, samada guna insurans/kereta atau pay dlu
n claim later. NCD tak hilang cuma mudharabah profit (if any) tk dapat. Ini
utk produk takaful shj.

2013/4/27 sham <somecd1983@yahoo.com>

> **
>
>
> kalau retak skit sahaja saya cadangkan tunggu sahaja sampai next renew
> insuran. masokkan option utk windscreen.. baya pon dalam rm100 aje masa
> baya insuran..
> pastu boleh nego kt kedai doktor cermin, utk tuka cermin skali dngan
> tinted.. jimat gitu,,
>
> yg penting gi kedai doktor cermin yg dekat dngan area kita, tanye die
> panel insuran mana yg die boleh deal.. so pastu kita renew insuran kete
> skali ngn cermin insuran ikut panel insuran yg disarankan oleh kedai dr
> cermin tu
>
> sekian.
>
> ------------------------------
> *From:* Abdul Rahman bin Johari <arahman@newhoongfatt.com.my>
> *To:* automobil@yahoogroups.com
> *Sent:* Wednesday, April 17, 2013 9:51 AM
> *Subject:* Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)
>
>
> kos beli cermin sahaja
> bajet dlm rm300 ke bawah
> utk dabel layer
> belum masuk pemasangan, kos dlm 200 ke bawah
> range dlm 400~500
>
>
>
> tanya saya wrote:
>
>
> saya cadangkan puteriduyung pegi kedai cermin kereta cth Dr Cermin.
>
> Pengalaman saya, kalau retak tu boleh dibaiki, depa bagi option utk
> patch je yg retak tu. Itu pn bergantung panjang mana retak tu. Lagi
> panjang lagi mahal.
>
> Kalau puteriduyung ade masukkan windscreen masa renew insurans kereta
> dulu, boleh pegi kedai cermin kereta , and tukar tanpa bayar atau bayar
> dulu (claim kemudian).
>
> Utk yang guna renew takaful motor (insurans kereta) ngan etiqa, boleh
> browse website ni, utk panel windscreen
>
> http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Windscreen/Pages/default.aspx
>
> atau untuk senarai panel workshop
>
> http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Workshop/Pages/default.aspx
>
> atau bleh cal 1300 13 8888 for assistance.
>
> harap membantu.
>
> TQ.
>
>
>
>
>
>
>
> 2013/3/22 Norlinanani mohd Noh <puteriduyung_nany_charming@yahoo.com>
>
>
> Salam...
>
> Minta tolong bagi info..
>
> Ada sedikit keretakkan Cermin bahagian hadapan Persona Dan berapa harga
> sekiranya saya ingin menukarkan?
>
> TQ
>
>
>
>
>
>

Sun Apr 28, 2013 11:50 pm (PDT) . Posted by:

"Mohd Syaril Matsali" nesta41

saya Perdana V6 cover RM1000 buat dgn tokio marine... klu RM60 tu cover
brp?
kedai pun ckp klu perdana v6 cover RM800 x cukup kena top up...

From: Zaiedishaq <zaiedishaq@gmail.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>,
Date: 04/29/2013 02:02 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)
Sent by: automobil@yahoogroups.com

RM100~150? Mahal jugak tu.. biasa saya buat dengan AXA RM60 je..

2013/4/29 Mohd Syaril Matsali <syaril.matsali@my.panasonic.com>

saya pun cadangkan masa renew insurans sok cover skali windscreen... tmbh
dalam RM100-150je.
pastu pegi je wat kat memana kedai yg bleh claim insurans, free je....
dulu saya buat kat Autoglass blkg DBP kuala lumpur...
dulu buat kenari saya cermin x pecah pun, tapi ada kebocoran pada bahagian
atas sebab karat, mereka akan knock cermin tu smpi crack..
snap gmbr, pastu terus ganti cermin baru.... x kuar sesen pun.
alhamdulillah elok smpi skrg.

From: sham <somecd1983@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>,
Date: 04/27/2013 08:16 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)
Sent by: automobil@yahoogroups.com

kalau retak skit sahaja saya cadangkan tunggu sahaja sampai next renew
insuran. masokkan option utk windscreen.. baya pon dalam rm100 aje masa
baya insuran..
pastu boleh nego kt kedai doktor cermin, utk tuka cermin skali dngan
tinted.. jimat gitu,,

yg penting gi kedai doktor cermin yg dekat dngan area kita, tanye die
panel insuran mana yg die boleh deal.. so pastu kita renew insuran kete
skali ngn cermin insuran ikut panel insuran yg disarankan oleh kedai dr
cermin tu

sekian.

From: Abdul Rahman bin Johari <arahman@newhoongfatt.com.my>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, April 17, 2013 9:51 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)

kos beli cermin sahaja
bajet dlm rm300 ke bawah
utk dabel layer
belum masuk pemasangan, kos dlm 200 ke bawah
range dlm 400~500

tanya saya wrote:

saya cadangkan puteriduyung pegi kedai cermin kereta cth Dr Cermin.

Pengalaman saya, kalau retak tu boleh dibaiki, depa bagi option utk patch
je yg retak tu. Itu pn bergantung panjang mana retak tu. Lagi panjang
lagi mahal.

Kalau puteriduyung ade masukkan windscreen masa renew insurans kereta
dulu, boleh pegi kedai cermin kereta , and tukar tanpa bayar atau bayar
dulu (claim kemudian).

Utk yang guna renew takaful motor (insurans kereta) ngan etiqa, boleh
browse website ni, utk panel windscreen

http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Windscreen/Pages/default.aspx

atau untuk senarai panel workshop

http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Workshop/Pages/default.aspx

atau bleh cal 1300 13 8888 for assistance.

harap membantu.

TQ.

2013/3/22 Norlinanani mohd Noh <puteriduyung_nany_charming@yahoo.com>

Salam...

Minta tolong bagi info..

Ada sedikit keretakkan Cermin bahagian hadapan Persona Dan berapa harga
sekiranya saya ingin menukarkan?

TQ

Sun Apr 28, 2013 11:58 pm (PDT) . Posted by:

"tanya saya"

utk coverage windscreen, kita kna byr only 15% dr harga cermin.

So kalu RM1,000, kena byr RM150 utk masukkn sebagai coverage tmbhn masa
renew insuran/takaful motor.

2013/4/29 Mohd Syaril Matsali <syaril.matsali@my.panasonic.com>

> **
>
>
> saya Perdana V6 cover RM1000 buat dgn tokio marine... klu RM60 tu cover
> brp?
> kedai pun ckp klu perdana v6 cover RM800 x cukup kena top up...
>
>
>
> From: Zaiedishaq <zaiedishaq@gmail.com>
> To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>,
> Date: 04/29/2013 02:02 PM
> Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - (unknown)
> Sent by: automobil@yahoogroups.com
> ------------------------------
>
>
>
>
>
> RM100~150? Mahal jugak tu.. biasa saya buat dengan AXA RM60 je..
>
>
>
> 2013/4/29 Mohd Syaril Matsali <*syaril.matsali@my.panasonic.com*<syaril.matsali@my.panasonic.com>
> >
>
>
> saya pun cadangkan masa renew insurans sok cover skali windscreen... tmbh
> dalam RM100-150je.
> pastu pegi je wat kat memana kedai yg bleh claim insurans, free je....
> dulu saya buat kat Autoglass blkg DBP kuala lumpur...
> dulu buat kenari saya cermin x pecah pun, tapi ada kebocoran pada bahagian
> atas sebab karat, mereka akan knock cermin tu smpi crack..
> snap gmbr, pastu terus ganti cermin baru.... x kuar sesen pun.
> alhamdulillah elok smpi skrg.
>
>
>
> From: sham <*somecd1983@yahoo.com* <somecd1983@yahoo.com>>
> To: "*automobil@yahoogroups.com* <automobil@yahoogroups.com>" <*
> automobil@yahoogroups.com* <automobil@yahoogroups.com>>,
> Date: 04/27/2013 08:16 PM
> Subject: Re: *www.groupautomobil.blogspot.com*<http://www.groupautomobil.blogspot.com/>- (unknown)
>
> Sent by: *automobil@yahoogroups.com* <automobil@yahoogroups.com>
> ------------------------------
>
>
>
>
>
>
> kalau retak skit sahaja saya cadangkan tunggu sahaja sampai next renew
> insuran. masokkan option utk windscreen.. baya pon dalam rm100 aje masa
> baya insuran..
>
> pastu boleh nego kt kedai doktor cermin, utk tuka cermin skali dngan
> tinted.. jimat gitu,,
>
> yg penting gi kedai doktor cermin yg dekat dngan area kita, tanye die
> panel insuran mana yg die boleh deal.. so pastu kita renew insuran kete
> skali ngn cermin insuran ikut panel insuran yg disarankan oleh kedai dr
> cermin tu
>
> sekian.
>
> ------------------------------
> *From:* Abdul Rahman bin Johari <*arahman@newhoongfatt.com.my*<arahman@newhoongfatt.com.my>
> >*
> To:* *automobil@yahoogroups.com* <automobil@yahoogroups.com> *
> Sent:* Wednesday, April 17, 2013 9:51 AM*
> Subject:* Re: *www.groupautomobil.blogspot.com*<http://www.groupautomobil.blogspot.com/>- (unknown)
>
>
> kos beli cermin sahaja
> bajet dlm rm300 ke bawah
> utk dabel layer
> belum masuk pemasangan, kos dlm 200 ke bawah
> range dlm 400~500
>
>
>
> tanya saya wrote:
>
> saya cadangkan puteriduyung pegi kedai cermin kereta cth Dr Cermin.
>
> Pengalaman saya, kalau retak tu boleh dibaiki, depa bagi option utk patch
> je yg retak tu. Itu pn bergantung panjang mana retak tu. Lagi panjang lagi
> mahal.
>
> Kalau puteriduyung ade masukkan windscreen masa renew insurans kereta
> dulu, boleh pegi kedai cermin kereta , and tukar tanpa bayar atau bayar
> dulu (claim kemudian).
>
> Utk yang guna renew takaful motor (insurans kereta) ngan etiqa, boleh
> browse website ni, utk panel windscreen
> *
> **http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Windscreen/Pages/default.aspx*<http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Windscreen/Pages/default.aspx>
>
> atau untuk senarai panel workshop
> *
> **http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Workshop/Pages/default.aspx*<http://www.etiqa.com.my/English/Insurance/Workshop/Pages/default.aspx>
>
> atau bleh cal 1300 13 8888 for assistance.
>
> harap membantu.
>
> TQ.
>
>
>
>
>
>
>
> 2013/3/22 Norlinanani mohd Noh <*puteriduyung_nany_charming@yahoo.com*<puteriduyung_nany_charming@yahoo.com>
> >
> Salam...
>
> Minta tolong bagi info..
>
> Ada sedikit keretakkan Cermin bahagian hadapan Persona Dan berapa harga
> sekiranya saya ingin menukarkan?
>
> TQ
>
>
>
>
>
>

Sun Apr 28, 2013 9:22 pm (PDT) . Posted by:

"agai@017"

Salam bro
 
Brake tu klu xde apa yg rosak tak payah tukar apa2....melainkan klu pad dah habis...kena tukar pad je la....
Kalau ada leaking.....bila tekan dah ke bawah sgt....ada la benda yg rosak tu...klu jadi camtu bawak gi jumpa dorang balik...
kalau takde apa2...tak payah risau...sebab setiap kali sevis dorang akan cek dan bukak satu2 tgk keadaan parts keta
 
Bunyi tu normal bro...keta sy pun ada bunyi...masa sejuk je...klu dah panas xde bunyi dah
Mungkin sebab jenis pad yg jadi bunyi camtu...
 
Wallahuaklam...


________________________________
From: iskandar <minummilosehatdankuat@googlemail.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Sunday, 28 April 2013 11:25 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Nak cari mekanik servis toyota area seberang jaya utara.penang.


 

Jadi saya follow cadangan bro tu buat kat servis center jer...rupanya untuk servis 100k walaupun mileage 85k belum major servis lagi major servis 120k sebab masa 80k(mileage 65k) dah buat major servis.... jadi kena rm268 utk semi dan penukaran biasa lain....

brek biasa org tukar lepas berapa thn?..brek aku diorang cek kata masih ok sebab aku complain masa undur ada bunyi,tapi mereka spray angin jer dah tak bunyi lagi.

2013/4/23 Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>


>salam,
>
>
>saya syorkan pergi toyota service centre.
>
>
>saya service avanza saya sehingga 100K KM...ditoyota centre.
>selebihnya adik ipar (bekas pekerja toyota service centre), dan still maintain schedule servis yg disyorkan oleh toyota. alhamdullillah, sampai sekarang enjin masih senyap...walaupun dah cecah 190K KM.
>
>
>RM500 kedai luar... belum masuk tukar lagi minyak2 gear, atau minyak kat rear shaft belakang tu, belum masuk lagi minyak brake.
>1. kita dah tak ikut schedule penukaran minyak. dah susah nak maintain lepas2 tu. tak tahu mana dah tukar, mana yang belum.
>
>
>
>
>toyota RM800+, dia tukar semua minyak dari depan sampai belakang. sah2 barang original. kedai luar, belum tentu lagi.
>
>
>sekadar pendapat / pandangan saya.
>
>
>wallahualam.
>
>
>rgds,
>Nazri Ahtar
>
>
>________________________________
> From: iskandar <minummilosehatdankuat@googlemail.com>
>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>Sent: Tuesday, April 23, 2013 9:09 AM
>Subject: http://www.groupautomobil.blogspot.com/ - Nak cari mekanik servis toyota area seberang jaya utara.penang.
>
>

>Salam...
>
>
>Tumpang tanya kat mana nak cari workshop servis toyota avanza yg pakar dlm toyota dan terbukti guna spare part dan minyak ori...kali ni untuk major servis 100k.
>tanya toyota servis centre mereka anggar dlm rm800...ada kedai luar anggar kurang rm500 tapi dia akan tukar minyak yg perlu jer katanya kecuali minyak enjin memang kena tukarlah..minyak brek,minyak gear dan minyak apa lagi tu semua dia cek dan hanya tukar jika dah tak ok katanya.
>
>
>water coolant org tukar berapa lama sekali?..rasanya sejak beli 2009 tak pernah tukar..brek pun tak pernah tukar...tapi aircorn dah servis kali kedua 3 bln lepas.
>
>
>Aku di kepala batas,bertam perdana dpt area berdekatan atau sejauh perda pun takpe boleh masuk jusco dulu sementara tunggu servis siap.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

Sun Apr 28, 2013 10:37 pm (PDT) . Posted by:

"iskandar" minummilosehatdankuat

berkenaan brake pada minta servis centre cek mereka kata ok lagi tapi tadi
pergi buat aligment balancing suruh apek tu cek brake belakang kiri pad
bahagian atas ok menurun ke bawah dah nipis pulak..maknanya suku bahagian
dah nipis tapi sebelah je camtu dia kan 2 keping baru cek belakang belah
kiri jadi ingat nak tukar gaklah rm85 katanya kena order dulu..tenguklah
ptg atau esuk aku buatlah..bukan part ori kalau part toyota seratus lebih
katanya.

tanya gak ada beza ker ketahanan ori dgn bukan dia kata sama jer..betul ker
huhuhu...

brek bhgn depan dua2 tinggal separuh ok lagi kot pakai dulu mungkin next
service tukar..risau gak kete dah 4thn tak pernah tukar sekalipun brek.

2013/4/29 agai@017 <agai_disini@yahoo.com.my>

> **
>
>
> Salam bro
>
> Brake tu klu xde apa yg rosak tak payah tukar apa2....melainkan klu pad
> dah habis...kena tukar pad je la....
> Kalau ada leaking.....bila tekan dah ke bawah sgt....ada la benda yg rosak
> tu...klu jadi camtu bawak gi jumpa dorang balik...
> kalau takde apa2...tak payah risau...sebab setiap kali sevis dorang akan
> cek dan bukak satu2 tgk keadaan parts keta
>
> Bunyi tu normal bro...keta sy pun ada bunyi...masa sejuk je...klu dah
> panas xde bunyi dah
> Mungkin sebab jenis pad yg jadi bunyi camtu...
>
> Wallahuaklam...
>
> *From:* iskandar <minummilosehatdankuat@googlemail.com>
> *To:* "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
> *Sent:* Sunday, 28 April 2013 11:25 AM
> *Subject:* Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Nak cari mekanik servis
> toyota area seberang jaya utara.penang.
> **
>
> Jadi saya follow cadangan bro tu buat kat servis center jer...rupanya
> untuk servis 100k walaupun mileage 85k belum major servis lagi major servis
> 120k sebab masa 80k(mileage 65k) dah buat major servis.... jadi kena rm268
> utk semi dan penukaran biasa lain....
>
> brek biasa org tukar lepas berapa thn?..brek aku diorang cek kata masih ok
> sebab aku complain masa undur ada bunyi,tapi mereka spray angin jer dah tak
> bunyi lagi.
> ** **
> 2013/4/23 Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>**
>
> **
>
> salam,
>
> saya syorkan pergi toyota service centre.
>
> saya service avanza saya sehingga 100K KM...ditoyota centre.
> selebihnya adik ipar (bekas pekerja toyota service centre), dan still
> maintain schedule servis yg disyorkan oleh toyota. alhamdullillah, sampai
> sekarang enjin masih senyap...walaupun dah cecah 190K KM.
>
> RM500 kedai luar... belum masuk tukar lagi minyak2 gear, atau minyak kat
> rear shaft belakang tu, belum masuk lagi minyak brake.
> 1. kita dah tak ikut schedule penukaran minyak. dah susah nak maintain
> lepas2 tu. tak tahu mana dah tukar, mana yang belum.
>
>
> toyota RM800+, dia tukar semua minyak dari depan sampai belakang. sah2
> barang original. kedai luar, belum tentu lagi.
>
> sekadar pendapat / pandangan saya.
>
> wallahualam.
>
> rgds,
> Nazri Ahtar
>
> *From:* iskandar <minummilosehatdankuat@googlemail.com>
> *To:* "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
> *Sent:* Tuesday, April 23, 2013 9:09 AM
> *Subject:* http://www.groupautomobil.blogspot.com/ - Nak cari mekanik
> servis toyota area seberang jaya utara.penang.
> **
>
> Salam...
>
> Tumpang tanya kat mana nak cari workshop servis toyota avanza yg pakar dlm
> toyota dan terbukti guna spare part dan minyak ori...kali ni untuk major
> servis 100k.
> tanya toyota servis centre mereka anggar dlm rm800...ada kedai luar anggar
> kurang rm500 tapi dia akan tukar minyak yg perlu jer katanya kecuali minyak
> enjin memang kena tukarlah..minyak brek,minyak gear dan minyak apa lagi tu
> semua dia cek dan hanya tukar jika dah tak ok katanya.
>
> water coolant org tukar berapa lama sekali?..rasanya sejak beli 2009 tak
> pernah tukar..brek pun tak pernah tukar...tapi aircorn dah servis kali
> kedua 3 bln lepas.
>
> Aku di kepala batas,bertam perdana dpt area berdekatan atau sejauh perda
> pun takpe boleh masuk jusco dulu sementara tunggu servis siap.
>
>
>
>
>
>
>
> ****
>
> **
> ****
>
>
>
GROUP FOOTER MESSAGE
Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: