Friday, March 28, 2014

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3878[2 Attachments]

3 Messages

Digest #3878

Messages

Thu Mar 27, 2014 9:19 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Subject: Musim Untuk Cuci Karbon Enjin Tiba Lagi

Assalam.

Saudara Azmi (Oilyman) akan buat bengkel cuci karbon pada;
Tarikh : 30/03/2014
Hari : Ahad
Masa : 0930 am
Tempat : Depan Pasar Borong SEGI {jalan ke Bio Onn (Jomalina)}, Telok Panglima Garang.
(Berhadapan kilang Amkor Technology dan Renesas).
Harga : RM78 sebotol.

Sila datang kalau berminat.
Sila lihat video cara2nya.

Wassalam

Musim Untuk Cuci Karbon Enjin Tiba Lagi

Salam,

Musim utk cuci karbon? Ya, sb biasanya pelanggan2 saya akan cuci karbon sebelum balik beraya. Dan dah menjadi amalan rakyat Malaysia, last minute baru nak buat apa2, termasuk la cuci karbon. Mcm tahun2 lepas...saya on the way balik kampung pun masih ramai nak cuci karbon enjin kenderaan mereka...esok dah nak raya.

Oleh yg demikian saya ambil kesempatan utk mengiklankan produk & perkhidmatan saya lebih awal supaya tuan/puan tak kecewa.. Mulai skrg dah boleh cuci karbon enjin tuan/puan.. InsyaAllah perjalanan enjin akan lebih lancar, jalan jauh lagi jimat minyak.

HARGA TERKINI: RM78.00 (350ML)

Semenanjung : Caj Kurier Minimum RM10.00

Sabah/Sarawak : Caj Kurier Minimum RM15.00

Sekiranya enjin kenderaan anda telah mencapai usia

1 Tahun atau 20,000km

Masa untuk menggunakan ProfessoR™ telah tiba.

Apa itu karbon?

Bagi enjin petrol atau gas, enapan karbon ini boleh dilihat pada palam pencucuh. Biasanya palam pencucuh perlu ditukar setiap 20,000km, ini kerana enapan karbon akan mengganggu percikan api, yang akan menyebabkan pembakaran tidak sempurna.

Bagi enjin disel, gangguan enapan karbon nampak ketara apabila ekzos mula mengeluarkan asap hitam. Pembakaran bahanapi adalah tidak sempurna, prestasi enjin akan mula menurun sementara penggunaan bahanapi pula semakin meningkat.

------
Azmi Abdullah
OILYMAN TECHNOLOGY

Attachment(s) from -:eSpAcE9808:-
2 of 2 File(s)

Thu Mar 27, 2014 9:19 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Hukum Menyimpan Kuku Dan Memakai Cincin

bloglist-malaysia.blogspot

megachannelz.blogspot.

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je...ramai yang dah tahu dosa pahala tapi ramai juga yang belum tahu. Untuk yang belum tahu maka tulisan Tok Wan ni untuk korunk. Yang dah tahu tu...Alhamdulillah.

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!!... (oppss khinzir lembut sikit), jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu (Islam) yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Baginda, Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari;

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari;

1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jaritelunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."

sumber: fb tok wan

Thu Mar 27, 2014 9:20 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

A4 Skyhawk dibeli Kerajaan Malaysia di Pusat Pembuangan Pesawat di Arizona
lusuka.com
Posted by Hati Muda

A4 Skyhawk merupakan pembelian bundle 1982 oleh Kerajaan Malaysia yang pada ketika itu Menteri Pertahanannya ialah Tengku Ahmad Rithauddin. Pesawat A4-Skyhawk mula dihantar kepada TUDM dalam bulan Disember 1984 dan ditempatkan di TUDM Kuantan untuk berkhidmat dengan Skuadron No. 6 serta skuadron No. 9 TUDM.

Apa yang menarik ialah pembelian itu melibatkan 80 buah pesawat yang tersadai di Pusat Pembuangan Pesawat di Arizona. Keputusan membeli pesawat itu amatlah memeranjatkan kerana pesawat itu sudah di kira tarikh luput hayatnya sudah tamat .

Selepas proses pembelian pesawat tersebut, proses baik bulih telah di lakukan dan hanya 40 pesawat sahaja yang mampu di hantar pulang ke Malaysia. Manakala 40 pesawat lagi kekal tersadai seperti mana asal.

Semenjak dari itu bermulalah episod duka siri pesawat A4 Skyhawk terhempas satu demi satu di Malaysia. Akhirnya 1992, pesawat Skyhawk telah di gantung penerbangannya dan pesawat yg tersadai di Arizona telah di jual oleh Malaysia.

Cuba bayangkan Malaysia pada ketika itu hanya cuma membeli pesawat terpakai dan tersadai dari pusat Pembuangan Arizona untuk menjaga sistem pertahanan Negara. Bukankah ini sesuatu yang mengaibkan kerana dilihat berminat dengan barangan terpakai dan antik. Perlukah keselamatan Negara di kawal hanya dengan membeli besi buruk yang telah di kira antik..?

Skyhawk pernah di gunakan oleh USA ketika 'Vietnam War'. Serentak kekalahan USA di dalam peperangan itu, Skyhawk tersebut juga telah di tamatkan penggunaannya oleh USA sesuai dengan peredaran zaman kerana Technology, Maintenance, Rectification dan Servicing sudah ketinggalan jauh kebelakang.

Amat sukar mempercayai Malaysia sanggup menggunakannya sebagai pembeli.? Apa untungnya pesawat terpakai antik..? Sebagaimana tidak relevannya pembelian A4 Skyhawk dengan masa dan arus teknologi moden ketika itu, begitu jugalah tidak relevannya pemegang jawatan Menteri Kabinet yang membuat keputusan. Sukar otak ini berfikir apa sebenarnya yang di fikirkan oleh Pak Menteri Malaysia dulu dan kini.....

A-4 Skyhawk - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas - http://ms.m.wikipedia.org/wiki/A-4_Skyhawk
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: