Friday, December 18, 2015

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4358[1 Attachment]

10 Messages

Digest #4358
7
Fw: Tak Bagi Laluan Pada Kereta Najib, by "-:eSpAcE9808:-" rienacom

Messages

Thu Dec 17, 2015 6:40 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

GAJI KAKITANGAN AWAM TINGGAL RM19 SELEPAS KENA POTONG PINJAMAN PTPTN MENJADI KECUH DI MEDIA SOSIAL
Posted by OMAK KAU!!!!

 

Beberapa hari kebelakangan ini, ramai yang berkongsikan kekesalan mereka terhadap tindakan Perbadanan Tabung pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang memotong gaji mereka tanpa dimaklumkan lebih awal.

Difahamkan, PTPTN telah melancarkan operasi besar-besaran bagi mengesan peminjamnya sejak awal Disember ini.

Gambar slip gaji seorang penjawat awam yang dipotong sebanyak RM2,063.75 oleh PTPTN pula viral di media sosial, mencetuskan lagi panik di kalangan peminjam PTPTN yang belum melangsaikan hutang mereka.

"Ingat tak masa bulan 8 hari itu, saya ada kongsi tentang PTPTN ini. Pada masa itu, saya pergi untuk membayar tunggakan. Saya ada beritahu yang Pegawai PTPTN memaklumkan saya mengenai operasi besar-besaran bagi mengesan peminjam pada hujung tahun ini," kata Batrisyia Fauzan yang memuat naik gambar slip gaji tersebut di laman Facebooknya.

"Katanya, para peminjam diberi masa sehingga bulan Oktober untuk datang berunding dengan pihak PTPTN. Jika tidak berbuat demikian, pihak PTPTN akan membuat pemotongan mengikut kadar yang telah ditetapkan oleh mereka sendiri.

"Rupa-rupanya memang mereka serius untuk berbuat demikian. Tadi dalam WhatsApp group pun kami kecoh berbincang mengenai perkara ini.

"Sudahlah sekolah akan dibuka tidak lama lagi, kasihannya kalau dipotong sampai seperti ini, baki gaji tinggal RM19 saja.

Justeru, Batrisyia menasihatkan mana-mana peminjam PTPTN yang belum membuat pembayaran, segera hadir ke mana-mana pejabat PTPTN berdekatan untuk menjelaskan bayaran.

Thu Dec 17, 2015 6:41 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Ini Berkat Idea Kreatif Sedekah Jamu Percuma ..

bloglist-malaysia.blogspot
ibnuhasyim.com
Posted by Ibnu Hasyim

Fauzi bersama para pelanggan jamunya: Percuma bagi yang hafal al-Quran..

JOM KREATIF

Siri Pengkayaan Al-Qurqn.
1. Pengkayaan Al-Quran: Indonesia Terbit Al-Quran Ter...
2. Rupa-Rupanya Sudah 500 Tahun Papua Islam…
3. Ini, Tawaran Jamu Percuma Kepada Pelanggan Hafal A...

Menjadi diri sendiri dan berbeza, memang memerlukan usaha dan keberanian. Sekurang-kurangnya, itu yang dilakukan Muhammad Fauzi. Suatu hari, tiba-tiba ia punya idea luar biasa. Selepas melakoni pekerjaan ini sejak 20 tahun silam, ia dapat idea menjual jamu sambil membawa puluhan buku-buku bacaan di gerobak motosikalnya.

"Saiki zamane moco" (sekarang zamannya membaca, red). Tulisan itu dilekatkan di motor dekat dengan botol-botol jamunya.

Di sisi lain, ia juga memberi pengumuman bertuliskan "yang hafal al-Quran minum percuma selama-lamanya";.

Bonus percuma 'minum jamu sepuasnya dan selama-lamanya bagi hafidz / hafidzah (penghafal al-Quran)'

Sejak idea unik Fauzi menjual jamu sambil membawa buku bacaan bagi para pelanggannya, ia jadi ramai diperbincangkan di sosial media. Selain itu, ia juga menambah bonus percuma 'minum jamu sepuasnya dan selama-lamanya bagi hafidz / hafidzah (penghafal al-Quran)'.

"Idea itu muncul secara spontan, kebetulan isteri saya juga seorang hafidzah (penghafal al-Quran). Ini juga sebagai penghargaan terhadap para penghafal al-Quran, "kata Fauzi kepada hidayatullah.com semasa ditemui di rumahnya di Jalan Sukorejo RT 9 RW III, Desa Sukerejo, Kecamatan Buduran, Kabupaten Sidoarjo, Selasa (08/12/2015) lalu.

Fauzi bukan sedang bergurau. Ia mengaku sengaja memberikan bonus 'minum jamu percuma selama-lamanya'. Syaratnya cukup mudah, hanya mengaku sebagai seorang hafidz / hafidzah, maka Fauzi akan dengan senang hati memberikan jamunya secara cuma-cuma alias percuma.

"Cukup mengaku dia hafidz, saya akan kasih jamu sepuasnya dan selamanya. Urusan itu benar atau tidak, perkara dirinya dengan Allah sahaja, "tutur ayah dua anak yang mengaku berpendapatan 50,000 rupiah perhari ini.

Ketika ditanya sama ada dirinya tidak merasa rugi dengan cara seperti itu? Lelaki yang juga alumni Pondok Pesantren Bustanul Arifin, Banyuwangi ini menganggap hal itu sebagai sedekah biasa saja.

"Tidak sama sekali, itu ibarat sedekah atau berkongsi sama teman saja. Malahan insya Allah nggak mengurangkan pendapatan, "ungkapnya.

Bahkan, keyakinan ini Fauzi tularkan kepada temannya yang seorang penjual keropok keliling.

"Pada mulanya juga bertanya 'nggak rugi yah?' Saya jawab, 'wis tah (sudahlah) anggap sahaja sedekah, insya Allah nggak rugi," katanya yakin.

Hanya saja menurutnya, sehingga hari ini belum ada yang dapat minum percuma. "Belum ada yang percuma kerana dia penghafal al-Quran," ujarnya.

Muhammad Fauzi dengan latar belakang Taman Ilmu Masyarakat (TIM) Buduran, Sidoarjo [hidayatullah.com]

Zaman Membaca

Fauzi mengaku, ia mula dikenali kepada orang ramai kerana keunikannya dalam berjualan jamu. Tidak hanya menjajakan jamu, ia juga membawa puluhan buku setiap hari di gerobaknya untuk sekadar dibaca atau dipinjamkan kepada para pelanggannya.

Dilatarbelakangi oleh hobinya yang memang membaca, lelaki kelahiran 7 Mei 1982 ini juga berkeyakinan bahawa dengan membaca akan lebih mencerdaskan masyarakat bahkan mengangkat derajat hidup seseorang.

Terlebih, kata Fauzi, membaca adalah seruan agama melalui wahyu yang pertama kali turun, yakni Iqra '(perintah membaca).

"Sebagaimana perintah Al-Quran itu kan Iqra ', bacalah. Nah dalam dakwah salah satunya kan bisa dengan membahagikan buku agar orang mau membaca," terang lelaki berambut panjang ini.

Ia ada idea membuat perpustakaan, semasa di rumahnya melihat isterinya membuka Taman Pendidikan Al-Quran (TPA) bagi anak-anak warga sekitar tempat tinggalnya.

Melihat banyak anak-anak mengaji di rumahnya, tahun 1998, Fauzi berinisiatif membuat perpustakaan mini di rumahnya. Modal pertama buku-bukunya semasa di pesantren dulu. Sampai pada sekitar 2011, ia memutuskan untuk membawa buku-buku tersebut bersama dagangan jamunya.

Sejak wujud idea uniknya, kini menjadi berkah tersendiri bagi Fauzi. Kini, ia sudah mempunyai sebuah taman bacaan bernama Taman Ilmu Masyarakat (TIM) Buduran, Sidoarjo dengan jumlah sekitar 7000 koleksi buku bacaan.

Santri TPA di rumahnya yang mengaji setiap sore hari pun, kini sudah berjumlah hampir 100 anak. Ia juga menguruskan sebuah PAUD yang diberi nama Bustanul Hikmah yang menampung sebanyak 40 anak dengan percuma alias tanpa dipungut biaya.

"Itu sudah kita hadkan, kerana keterbatasan tempat. Sebetulnya sasaran awalnya hanya 15, tapi ternyata sekarang ada 40. Dan itu diasuh sendiri oleh isteri saya bersama dua orang sukarelawan, "jelas Fauzi.

Ditanya mengenai pembiayaan operasi, Fauzi menjawab bahawa semuanya berjalan dengan modal kepedulian dari orang lain.

"Sukarelawan pun hanya kami beri insentif 100 ribu per-bulan. Ya saya akan terus usahakan agar semua ini tetap jalan, saya yakin masih banyak di luar sana orang-orang yang peduli, "ungkapnya.

Sejak wajahnya muncul dan jadi perbincangan media sosial. Keberkatan ikut mengiringinya. Beberapa orang bahkan syarikat mendatanginya. Belum lama ini ia mendapat geran motor dari Tata Motor, syarikat motor asal India guna menjadikannya sebagai perpustakaan keliling.

Ada pula yang membangun dan mengubahsuai rumahnya. Bahkan Fauzi mendedahkan, ia merancang membina pesantren di rumahnya.

"InsyaAllah tahun depan ini kita akan realisasikan, sekarang masih tahap merancang bangunannya. Jadi atas ini bakal didek semua, dan dibuat seperti bilik-bilik, untuk belajarnya nanti boleh di alam terbuka sahaja, "jelasnya sambil menunjuk bumbung rumahnya.

"Saya juga bercadang mencari hafidz untuk disekolahkan sehingga tamat kuliah," lanjut Fauzi.

Berkaitan pembiayaan dan lain-lain, Fauzi mengaku menyerahkan semuanya kepada Allah, sebagaimana yang sudah ia lalui selama ini.

"Dananya ngalir saja, insyaAllah ada. Seperti halnya rumah ini, kalau saya bekerja tanpa melibatkan Allah sebagai contoh, saya yakin sampai saat ini pun saya belum boleh bangun rumah sampai jadi seperti sekarang ini, "tuturnya.

"Sebelum buka perpustakaan saya juga bekerja, tapi nggak boleh sampai begini, makanya menurut saya penting sekali bekerja untuk Allah," tegasnya.

(Berita ini juga dapat dibaca melalui m.hidayatullah.com)

Thu Dec 17, 2015 6:42 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Unit Amal PAS dihalau keluar pusat pemindahan, silaturahim Umno 'omong kosong'

bloglist-malaysia.blogspot
lagiberita.blogspot.

Usaha membantu mangsa banjir di Meru, Klang tergendala semalam apabila Umno Bahagian Kapar, Selangor didakwa menghalau Unit Amal PAS yang membantu mangsa banjir ditempatkan di sebuah sekolah di sana.

Usaha membantu mangsa banjir di Meru, Klang tergendala semalam apabila Umno Bahagian Kapar, Selangor didakwa menghalau Unit Amal PAS yang membantu mangsa banjir ditempatkan di sebuah sekolah di sana.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meru Dr Rani Othman meminta unit itu agar meninggalkan kawasan itu kerana jika mereka tidak berpindah, pusat pemindahan mangsa banjir itu akan ditutup.

Katanya, arahan supaya unit itu keluar dibuat Ketua Umno Bahagian Kapar Datuk Faizal Abdullah kepadanya kira-kira jam 2 petang semalam dengan alasan ia arahan "pihak atasan".

"Mula-mula datuk pegawai daerah, yang dipertua Majlis Perbandaran Klang, pegawai bomba dan exco terkejut dan tidak bersetuju dengan keputusan saya supaya kita berkemas petang semalam atas desakan Umno itu.

"Ada yang hampir menangis dengan keputusan saya itu. Namun selepas itu, masing-masing nampak impak keputusan itu, atau 'the big picture' yang cuba saya ketengahkan," kata Dr Rani.

Pusat pemindahan mangsa banjir itu dibuka di sebuah sekolah yang ditadbir kerajaan persekutuan manakala Unit Amal ialah badan sukarela bawah PAS.

Sejak banjir melanda Selangor kelmarin, unit itu dengan kerjasama Dr Rani menjadi badan pertama yang menyediakan kemudahan untuk membantu mangsa banjir.

Sebanyak 52 keluarga mangsa dari Persiaran Hamzah Alang, Taman Sri Puteri, Taman Saujana, Taman Meru Utama, Taman Berkat dan Taman Bayu dipindahkan ke sekolah berkenaan.

Unit tersebut menyediakan khemah di dalam dewan sekolah itu bagi membolehkan mangsa banjir tinggal di situ dengan selesa dan menyediakan makanan untuk mereka 3 kali sehari.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang melawat mangsa banjir itu semalam dikatakan melahirkan perasaan bangga dengan kemudahan disediakan untuk mangsa, menyatakan ia setaraf dengan apa dibuat di negara maju.

Ketua Kampung Meru Thaifor Noor berkata insiden diarahkan keluar itu berlaku ketika mereka menunggu ketibaan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kasim yang sepatutnya tiba ke pusat perpindahan itu jam 1 tengah hari semalam.

"Namun menteri tidak tiba sehingga jam 2 petang. Selepas itulah kami diberitahu mereka marah kerana kami seolah-olah menjaga pusat pemindahan itu," katanya kepada The Malaysian Insider.

Sementara itu, Pengarah Unit Amal Nazree Mohd Aris yang kesal dengan kejadian itu berkata, kejadian itu membuktikan cakap-cakap Umno akan bekerjasama dengan PAS hanya omong kosong.

"Tindakan ini juga menjawab persoalan tentang PAS akan bergabung dengan Umno," kata Nazree dalam satu kenyataan, mengulas kejadian itu dan mengaitkannya dengan ucapan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak pada Perhimpunan Agung Umno minggu lepas.

"Kalau benar hendak bergabung, mana mungkin kami dari Unit Amal Malaysia dihalau seperti anjing kurap.

"Saya harap pihak yang menyalak PAS dan Umno akan bergabung akan dapat menilai sendiri bukti jelas dan nyata ini," kata Nazree.

Beliau kesal dengan tindakan Umno Kapar yang didakwanya mempergunakan kuasa mereka di peringkat persekutuan untuk mengusir anggota Unit Amal yang berhari-hari membantu mangsa banjir di sekolah di Meru itu.

"Kerana mahu mengejar nama dan 'political mileage', apa saja halal bagi Umno. Tidak adakah perasaan malu menumpang populariti atas usaha orang lain?

"Namun ini tidak menjadi suatu yang luar biasa kerana kebobrokan Umno sudah lama kita ketahui," katanya. – TMI

Thu Dec 17, 2015 6:59 am (PST) . Posted by:

cirit3

Tulah, dgn umno ni tak payah buat baik...cakap aje manis..
Sent from my BlackBerry 10 smartphone.
From: '-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]Sent:
Thursday, 17 December 2015 22:42To: zzxmelayucyberReply To:
automobil@yahoogroups.comSubject: www.groupautomobil.blogspot.com
- Fw: Unit Amal PAS dihalau keluar pusat pemindahan,


Unit Amal PAS dihalau keluar pusat pemindahan, silaturahim Umno
'omong kosong' bloglist-malaysia.blogspot
lagiberita.blogspot.
<http://2.bp.blogspot.com/-LtGZjFu2714/VnKZpf0g7KI/AAAAAAAAjzw/G8\
twH2LEhC8/s1600/Adun_Meru_Banjir_TMI_PIC_171215.jpg>
Usaha membantu mangsa banjir di Meru, Klang tergendala semalam
apabila Umno Bahagian Kapar, Selangor didakwa menghalau Unit Amal
PAS yang membantu mangsa banjir ditempatkan di sebuah
sekolah di sana. Usaha membantu mangsa banjir di Meru,
Klang tergendala semalam apabila Umno Bahagian Kapar, Selangor
didakwa menghalau Unit Amal PAS yang membantu mangsa banjir
ditempatkan di sebuah sekolah di sana.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meru Dr Rani Othman meminta
unit itu agar meninggalkan kawasan itu kerana jika mereka tidak
berpindah, pusat pemindahan mangsa banjir itu akan ditutup.

Katanya, arahan supaya unit itu keluar dibuat Ketua Umno
Bahagian Kapar Datuk Faizal Abdullah kepadanya kira-kira jam 2
petang semalam dengan alasan ia arahan "pihak atasan".

"Mula-mula datuk pegawai daerah, yang dipertua Majlis
Perbandaran Klang, pegawai bomba dan exco terkejut dan tidak
bersetuju dengan keputusan saya supaya kita berkemas petang
semalam atas desakan Umno itu.

"Ada yang hampir menangis dengan keputusan saya itu. Namun
selepas itu, masing-masing nampak impak keputusan itu, atau 'the
big picture' yang cuba saya ketengahkan," kata Dr Rani.

Pusat pemindahan mangsa banjir itu dibuka di sebuah sekolah yang
ditadbir kerajaan persekutuan manakala Unit Amal ialah badan
sukarela bawah PAS.

Sejak banjir melanda Selangor kelmarin, unit itu dengan
kerjasama Dr Rani menjadi badan pertama yang menyediakan
kemudahan untuk membantu mangsa banjir.

Sebanyak 52 keluarga mangsa dari Persiaran Hamzah Alang, Taman
Sri Puteri, Taman Saujana, Taman Meru Utama, Taman Berkat dan
Taman Bayu dipindahkan ke sekolah berkenaan.

Unit tersebut menyediakan khemah di dalam dewan sekolah itu bagi
membolehkan mangsa banjir tinggal di situ dengan selesa dan
menyediakan makanan untuk mereka 3 kali sehari.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang melawat
mangsa banjir itu semalam dikatakan melahirkan perasaan bangga
dengan kemudahan disediakan untuk mangsa, menyatakan ia setaraf
dengan apa dibuat di negara maju.

Ketua Kampung Meru Thaifor Noor berkata insiden diarahkan keluar
itu berlaku ketika mereka menunggu ketibaan Menteri Di Jabatan
Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kasim yang sepatutnya tiba
ke pusat perpindahan itu jam 1 tengah hari semalam.

"Namun menteri tidak tiba sehingga jam 2 petang. Selepas itulah
kami diberitahu mereka marah kerana kami seolah-olah menjaga
pusat pemindahan itu," katanya kepada The Malaysian Insider.

Sementara itu, Pengarah Unit Amal Nazree Mohd Aris yang kesal
dengan kejadian itu berkata, kejadian itu membuktikan
cakap-cakap Umno akan bekerjasama dengan PAS hanya omong kosong.

"Tindakan ini juga menjawab persoalan tentang PAS akan bergabung
dengan Umno," kata Nazree dalam satu kenyataan, mengulas kejadian
itu dan mengaitkannya dengan ucapan Presiden Umno Datuk Seri
Najib Razak pada Perhimpunan Agung Umno minggu lepas.

"Kalau benar hendak bergabung, mana mungkin kami dari Unit Amal
Malaysia dihalau seperti anjing kurap.

"Saya harap pihak yang menyalak PAS dan Umno akan bergabung akan
dapat menilai sendiri bukti jelas dan nyata ini," kata Nazree.

Beliau kesal dengan tindakan Umno Kapar yang didakwanya
mempergunakan kuasa mereka di peringkat persekutuan untuk
mengusir anggota Unit Amal yang berhari-hari membantu mangsa
banjir di sekolah di Meru itu.

"Kerana mahu mengejar nama dan 'political mileage', apa saja
halal bagi Umno. Tidak adakah perasaan malu menumpang populariti
atas usaha orang lain?

"Namun ini tidak menjadi suatu yang luar biasa kerana kebobrokan
Umno sudah lama kita ketahui," katanya. – TMI


Attachment(s) from
1 of 1 Photo(s)

Thu Dec 17, 2015 3:42 pm (PST) . Posted by:

"bashah" bwasi

hadi..hadi...iman kuat pun  boleh terpedaya ?

On Thursday, December 17, 2015 10:59 PM, "badrulhishammohd.ramly@gmail.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  [Attachment(s) from badrulhishammohd.ramly@gmail.com included below] Tulah, dgn umno ni tak payah buat baik...cakap aje manis..
Sent from my BlackBerry 10 smartphone.
| From: '-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]Sent: Thursday, 17 December 2015 22:42To: zzxmelayucyberReply To: automobil@yahoogroups.comSubject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Unit Amal PAS dihalau keluar pusat pemindahan, |

  Unit Amal PAS dihalau keluar pusat pemindahan, silaturahim Umno 'omong kosong'  bloglist-malaysia.blogspotlagiberita.blogspot.
| |
| Usaha membantu mangsa banjir di Meru, Klang tergendala semalam apabila Umno Bahagian Kapar, Selangor didakwa menghalau Unit Amal PAS yang membantu mangsa banjir ditempatkan di sebuah sekolah di sana.   |

Usaha membantu mangsa banjir di Meru, Klang tergendala semalam apabila Umno Bahagian Kapar, Selangor didakwa menghalau Unit Amal PAS yang membantu mangsa banjir ditempatkan di sebuah sekolah di sana.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meru Dr Rani Othman meminta unit itu agar meninggalkan kawasan itu kerana jika mereka tidak berpindah, pusat pemindahan mangsa banjir itu akan ditutup.

Katanya, arahan supaya unit itu keluar dibuat Ketua Umno Bahagian Kapar Datuk Faizal Abdullah kepadanya kira-kira jam 2 petang semalam dengan alasan ia arahan "pihak atasan".

"Mula-mula datuk pegawai daerah, yang dipertua Majlis Perbandaran Klang, pegawai bomba dan exco terkejut dan tidak bersetuju dengan keputusan saya supaya kita berkemas petang semalam atas desakan Umno itu.

"Ada yang hampir menangis dengan keputusan saya itu. Namun selepas itu, masing-masing nampak impak keputusan itu, atau 'the big picture' yang cuba saya ketengahkan," kata Dr Rani.

Pusat pemindahan mangsa banjir itu dibuka di sebuah sekolah yang ditadbir kerajaan persekutuan manakala Unit Amal ialah badan sukarela bawah PAS.

Sejak banjir melanda Selangor kelmarin, unit itu dengan kerjasama Dr Rani menjadi badan pertama yang menyediakan kemudahan untuk membantu mangsa banjir.

Sebanyak 52 keluarga mangsa dari Persiaran Hamzah Alang, Taman Sri Puteri, Taman Saujana, Taman Meru Utama, Taman Berkat dan Taman Bayu dipindahkan ke sekolah berkenaan.

Unit tersebut menyediakan khemah di dalam dewan sekolah itu bagi membolehkan mangsa banjir tinggal di situ dengan selesa dan menyediakan makanan untuk mereka 3 kali sehari.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang melawat mangsa banjir itu semalam dikatakan melahirkan perasaan bangga dengan kemudahan disediakan untuk mangsa, menyatakan ia setaraf dengan apa dibuat di negara maju.

Ketua Kampung Meru Thaifor Noor berkata insiden diarahkan keluar itu berlaku ketika mereka menunggu ketibaan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kasim yang sepatutnya tiba ke pusat perpindahan itu jam 1 tengah hari semalam.

"Namun menteri tidak tiba sehingga jam 2 petang. Selepas itulah kami diberitahu mereka marah kerana kami seolah-olah menjaga pusat pemindahan itu," katanya kepada The Malaysian Insider.

Sementara itu, Pengarah Unit Amal Nazree Mohd Aris yang kesal dengan kejadian itu berkata, kejadian itu membuktikan cakap-cakap Umno akan bekerjasama dengan PAS hanya omong kosong.

"Tindakan ini juga menjawab persoalan tentang PAS akan bergabung dengan Umno," kata Nazree dalam satu kenyataan, mengulas kejadian itu dan mengaitkannya dengan ucapan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak pada Perhimpunan Agung Umno minggu lepas.

"Kalau benar hendak bergabung, mana mungkin kami dari Unit Amal Malaysia dihalau seperti anjing kurap.

"Saya harap pihak yang menyalak PAS dan Umno akan bergabung akan dapat menilai sendiri bukti jelas dan nyata ini," kata Nazree.

Beliau kesal dengan tindakan Umno Kapar yang didakwanya mempergunakan kuasa mereka di peringkat persekutuan untuk mengusir anggota Unit Amal yang berhari-hari membantu mangsa banjir di sekolah di Meru itu.

"Kerana mahu mengejar nama dan 'political mileage', apa saja halal bagi Umno. Tidak adakah perasaan malu menumpang populariti atas usaha orang lain?

"Namun ini tidak menjadi suatu yang luar biasa kerana kebobrokan Umno sudah lama kita ketahui," katanya. – TMI
#yiv5742601185 #yiv5742601185 -- #yiv5742601185ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mkp #yiv5742601185hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mkp #yiv5742601185ads {margin-bottom:10px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mkp .yiv5742601185ad {padding:0 0;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mkp .yiv5742601185ad p {margin:0;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mkp .yiv5742601185ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-sponsor #yiv5742601185ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-sponsor #yiv5742601185ygrp-lc #yiv5742601185hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-sponsor #yiv5742601185ygrp-lc .yiv5742601185ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv5742601185 #yiv5742601185actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv5742601185 #yiv5742601185activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185activity span {font-weight:700;}#yiv5742601185 #yiv5742601185activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv5742601185 #yiv5742601185activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv5742601185 #yiv5742601185activity span span {color:#ff7900;}#yiv5742601185 #yiv5742601185activity span .yiv5742601185underline {text-decoration:underline;}#yiv5742601185 .yiv5742601185attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv5742601185 .yiv5742601185attach div a {text-decoration:none;}#yiv5742601185 .yiv5742601185attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv5742601185 .yiv5742601185attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv5742601185 .yiv5742601185attach label a {text-decoration:none;}#yiv5742601185 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv5742601185 .yiv5742601185bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv5742601185 .yiv5742601185bold a {text-decoration:none;}#yiv5742601185 dd.yiv5742601185last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv5742601185 dd.yiv5742601185last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv5742601185 dd.yiv5742601185last p span.yiv5742601185yshortcuts {margin-right:0;}#yiv5742601185 div.yiv5742601185attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv5742601185 div.yiv5742601185attach-table {width:400px;}#yiv5742601185 div.yiv5742601185file-title a, #yiv5742601185 div.yiv5742601185file-title a:active, #yiv5742601185 div.yiv5742601185file-title a:hover, #yiv5742601185 div.yiv5742601185file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv5742601185 div.yiv5742601185photo-title a, #yiv5742601185 div.yiv5742601185photo-title a:active, #yiv5742601185 div.yiv5742601185photo-title a:hover, #yiv5742601185 div.yiv5742601185photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv5742601185 div#yiv5742601185ygrp-mlmsg #yiv5742601185ygrp-msg p a span.yiv5742601185yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv5742601185 .yiv5742601185green {color:#628c2a;}#yiv5742601185 .yiv5742601185MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv5742601185 o {font-size:0;}#yiv5742601185 #yiv5742601185photos div {float:left;width:72px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185reco-category {font-size:77%;}#yiv5742601185 #yiv5742601185reco-desc {font-size:77%;}#yiv5742601185 .yiv5742601185replbq {margin:4px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mlmsg select, #yiv5742601185 input, #yiv5742601185 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mlmsg pre, #yiv5742601185 code {font:115% monospace;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-mlmsg #yiv5742601185logo {padding-bottom:10px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-msg p#yiv5742601185attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-reco #yiv5742601185reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-sponsor #yiv5742601185ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-sponsor #yiv5742601185ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-sponsor #yiv5742601185ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv5742601185 #yiv5742601185ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv5742601185

Thu Dec 17, 2015 6:42 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Peniaga Low Yat Bimbang Pelanggan Melayu Lari Ke Mara Digital

siakapkeli.my

Dengan kewujudan Low Yat kedua yang dikenali sebagai mara Digital nampaknya telah merisaukan peniaga di Low Yat dimana menurut sumber Mara Digital akan menawarkan harga lebih rendah.

Memetik laporan Malay Mail Online, dengan perkembangan ini ia telah merisaukan peniaga di Low Yat kerana mereka mungkin akan kehilangan pelanggan Melayu.

Tambahan pula, menurut tinjauan Malay Mail Online, pengunjung Melayu mulai berkurangan sejak insiden kekacauan berlatarkan sentimen kaum pada Julai lalu.

"Secara jujur, ya sudah tentu kami sedikit bimbang. Sejak insiden itu, semakin kurang pelanggan Melayu. Malah hingga ke hari ini," kata Kent, 27, seorang eksekutif jualan kanan Acer.

Seorang pekerja di Low Yat, dikenali sebagai nama Mariza yang merupakan eksekutif jualan Oppo berkongsi sentimen sama. Menurutnya, harga barangan di kedua-dua pusat IT mungkin tidak banyak bezanya tetapi sentimen kaum boleh menjauhkan orang Melayu dari Plaza Low Yat.

"Boikot masih berlaku. Kami melihat orang Melayu semakin sedikit di sini selepas insiden itu. Saya rasa kami tidak perlu berbohong.

"Ada kebimbangan [jika keadaan] ini akan berterusan, kami akan tewas kepada gedung baharu itu," katanya kepada Malay Mail Online.

Pada Selasa lalu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah merasmikan pembukaan Mara Digital selepas menteri itu berjanji membuka sebuah pusat IT khas untuk golongan Bumiputera.

Idea untuk membuka Mara Digital tercetus selepas berlaku salah faham susulan kes curi telefon di Plaza Low Yat sehingga menimbulkan pergaduhan di antara kumpulan Melayu dan peniaga Cina pada bulan Ramadan lalu.

Pusat baru gajet dan teknologi telekomunikasi itu yang terletak di aras tiga Menara Mara di Jalan Raja Laut di sini dibuka dari 10 pagi hingga 10 malam.

Diuruskan oleh syarikat WGN Scan Sdn Bhd, pusat itu menempatkan 11 kedai konsep, 20 kiosk, dua penyedia rangkaian internet, dan lima pengendali rangkaian telefon semuanya dimiliki Bumiputera. - Siakapkeli.my

Thu Dec 17, 2015 6:43 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

YAPEIM TUBUH PUSAT SUKAN GOLF SIMULATOR GUNA WANG ANAK YATIM DAN MISKIN DEDAH NOW?????
Posted by OMAK KAU!!!!

 

"Ini bukan mengenai saya atau membersihkan nama beliau (Datuk Seri Jamil Khir Baharom).

"Ini mengenai kepentingan rakyat," kata Pengarah Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan (NOW), Akmal Nasir selepas membuat pendedahan terbaru berhubung kegiatan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) pada sidang media, hari ini.

Beliau berkata, Yapeim menerima sumbangan daripada pelbagai pihak yang membabitkan hampir setengah juta orang, dan sebagai pertubuhan amal, wang berkenaan seharusnya digunakan bagi membantu golongan yang memerlukan dan bukannya untuk membiayai kegiatan sendiri.

"Bagi saya, mereka saman saya dan saya perlu menjawab kepada mahkamah. Tetapi, rakyat tidak mendapat jawapannya.

"Lebih baik menggunakan pendekatan sebenar (menjelaskan kegiatan Yapeim). Maka, orang ramai boleh menilai dan mengembalikan semula kepercayaan kepada institusi (Yapeim)," tambahnya lagi ketika ditanya mengapa dia masih terus mendedahkan kegiatan Yapeim di sebalik saman sivil dan laporan polis dibuat terhadapnya.

Akmal turut menjelaskan bahawa isu yang dibangkitkan termasuk pendedahan terbaru itu sebenarnya sudah menjadi rungutan rakyat.

Pada sidang akhbar hari ini, Akmal mempersoalkan keperluan simulator golf yang dimiliki anak syarikat Yapeim, Institut Penyelidikan dan Perundingan Yapeim Sdn Bhd (INPUT).

Berdasarkan Laporan Bajet Yapeim 2013 yang diperolehinya dan kemudian dikongsikan bersama media, ada beberapa rombongan perjalanan golf dibuat sepanjang 2013 membabitkan beberapa pemimpin, termasuk penubuhan Pusat Sukan Golf Simulator INPUT yang dinyatakan sebagai Program Sukan Korporat Yapeim.

Lokasinya dinyatakan di Mentari Business Park, Petaling Jaya.

Akmal berkata, beliau ingin tahu samada ia benar-benat dimiliki Yapeim atau INPUT Yapeim, berapa banyak yang ada dan kos pembelian serta penyelenggaraan simulator itu.

"Persoalan ini perlu dilihat kepada bagaimana Yapeim iaitu yayasan yang berasaskan konsep amal berasaskan misinya untuk `membangunkan masyarakat menerusi budaya amal'.

"Saya tahu syarikat lain biasanya mempunyai acara sukan korporat, tetapi mereka bermain badminton, squas.

"Namun, jika laporan ini benar, kenapa kami perlukannya? Saya tidak tahu kaitan acara sukan korporat yang khusus kepada golf.

"Mungkin mereka mahu menubuhkan pasukan golf untuk kejohanan. Rakyat akan mempersoalkan, mengapa golf?" katanya.

Selain itu, Akmal turut berkongsi bahawa berdasarkan Laporan Kewangan Yapeim 2014, yang diperolehi beliau dan turuut dikongsikan kepada media, simulator golf disenarai sebagai salah satu peralatan Yapeim yang mengalami susut nilai sehingga 20%.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, Akmal berkata, dia melawat kawasan yang disebutkan dan mendapati ada Pusat Latihan Golf INPUT di Mentari Business Park, dengan papan tanda menyatakan ia dimiliki oleh INPUT Yapeim.

Sehubungan itu, Akmal berkata, perjelasan berhubung perkara itu diperlukan, sambil menekankan bahawa komitmen untuk menubuhkan pasukan petugas oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki diperlukan bagi mengadakan garis panduan mengenai pengurusan Yapeim.

Thu Dec 17, 2015 6:43 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

MANGSA SEORANG WARGA EMAS MENCERITAKAN BAGAIMANA DIRINYA KENA TIPU SEMASA MEMBELI TELEFON BIMBIT DI PLAZA KOTA RAYA KUALA LUMPUR ... HARGA FON RM2098 TETAPI DIPAKSA BAYAR RM3100.
Posted by OMAK KAU!!!!

 

LAGI KISAH KOTA RAYA, 16/12/2015.. MANGSA SEORANG WARGA EMAS.

Datang sendiri menceritakn nasib beliau.

Kehadiran pakcik ini melihat2 accessories telefon yg dipamerkan di kedai kami menjadi tanda tanya.

Bile ditanya cari apa, dia diamkan diri sahaja tanpa bercakap sepatah pon. Senyum pun tidak, angguk pon tidak, geleng pon tidak. Lama jugak gelagatnye di perhatikan kami. Sampai gambarnya kami boleh tangkap depan2 tanpa disedari.

Termenung sahaja melihat accessories telefon yg dipamerkan..

"Kenapa pakcik?."

Sedih melihat raut wajahnya. Lama jgk cuba2 pujuk, akhirnya beliau berjaya menceritakan apa yg tersirat disebalik kesedihan beliau td.

"Pakcik tak tau la nak cakap mcm mana. Benda ni berlaku sangat pantas".

Rupa2nya pakcik ini ada memegang 1 beg kertas OPPO. Lalu di tunjukkan isi dalam beg tersebut.

Pakcik ni menceritakan 1 per 1 kejadian yg berlaku. Dia ke Kota Raya kerana ingin menghadiahkan pada isterinya telefon.

Mula2, dia melihat harga yg dipamerkan dikedai tersebut RM800. Dia pon bertanyakan lebih lanjut mengenai telefon tersebut. Sales person tersebut pon menerangkan dgn lebih lanjut.. Pakcik ini pon terus mengatakan minat beliau. Lantas sales person ini pon terus meminta duit RM1000 terlebih dahulu sebagai bukti yg pakcik ini betul2 minat.

Tanpa berpikir panjang, pakcik yg berusia lingkungan 55tahun ini terus menghulurkan wang yg diminta.

Penjual td meminta pakcik ini menunggu utk beliau ambil stok di tempat simpanan.

Selang beberapa minit, penjual tadi datang membawa telefon yg pakcik td minat.

Pakcik tadi jadi keliru. Td dia tunjuk model lain, yg dibawa model lain.

Pakcik tadi menyatakan pada penjual tersebut bahawa minat beliau bukan pada model yg baru dibawa ini. Minat beliau pada model R7plus.

Penjual tadi terus ambil model R7plus dan menyiapkn bil2.

" Semua sekali RM3100.00". Kata penjual td.

Terkejut pakcik ni apabila hp yg disangkakan pada mulanya RM800, tiba2 menjadi RM3100.

Disebabkn rasa bersalah kerana semua bil telah siap, takut dimarahi oleh penjual tersebut dan rasa takut sekiranya duit RM1000 beliau hangus, beliau akur shj dgn jumlah yg dinyatakan. Habis kesemua duit yg beliau bawa beliau serahkn.

Beliau kekurangan RM300. Beliau berjanji akan melangsaikan baki RM300 itu apabila beliau perolehi duit kelak.

Beliau pulang dengan rase sesal dan xtau mana silap beliau.

Persoalannya :- - Harga telefon RM2098 adalah benar.

Tetapi mana datangnya charge fee RM700?. Benarkan android system, antivirus, software boleh mencecah RM700?.

Siapa boleh membantu pakcik ini. Sila tampilkan diri anda. Sama2 kite share cerita ini utk membantu pakcik ini.... FB.

Thu Dec 17, 2015 6:44 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Tak Bagi Laluan Pada Kereta Najib, Facebooker Ini Dipuji Netizens.

bloglist-malaysia.blogspot
amenoworld.net

Kesian. Kesian. Kesian.

Tindakan individu itu bukan sahaja tidak mendapat kritikan bahkan berjaya meraih populariti segera disebabkan tidak memberi laluan kepada kereta perdana menteri Malaysia, Najib Razak.

Ini apa yang dikongsikan olehnya pada 15 disember lepas ;

Saya dalam perjalanan ke Sri Petaling untuk 1 lagi kelas personal coaching.

Tiba2 di belakang saya, ada beberapa buah superbike polis trafik yang memberi arahan kepada semua kereta ke tepi bagi memberi laluan kepada VVIP di belakangnya.

Saya dengan muka bodohnya buat bodoh dengan arahan polis trafik tersebut sehingga kereta VVIP tersebut terpaksa memasuki lorong kanan saya. Saya melihat no plat, kereta rasmi pok jib (Najib Razak) rupanya.

Apa yang bestnya, saya ingat saya sorang je tak bagi laluan, rupanya semua kereta depan saya pun buat bodo dengan polis trafik tersebut sehingga polis itu kelihatan kalut tak tau nak buat apa apabila kereta2 buat bodo taknak bagi laluan.

Syabas rakyat Malaysia, anda memperjuangkan hak anda. Kami tak marah polis yang menjalankan tugas. Kami nak suh menteri amalkan apa yg menteri cakap hari tu je pada rakyat - kalau tak nak bayar tol dan elak jem, sila bangun pagi.

** so menteri kalau tak nak ngadap jem, hangpa bangun pagi atau balik keja lewat laa bhai... tak pun naik pengangkutan awam.. kata berjiwa rakyat

*** x teringat plak nk snap gambar polis dan kereta pok jib tu yg kelihatan x tentu arah x dapat lolos dr jem... terpana dgn panorama yg jarang2 dpt dilihat ni

Sumber : Fadzil Khairi

Netizens rata-rata memuji tindakan facebooker berkenaan dan setakat neh posting tersebut telah dikongsikan sebanyak 2,734 kali.

Tengokla hasilnya. Apabila rakyat Malaysia berbilang kereta, berbeza jenama bersatu di atas jalanraya, polis pengiring dan Najib Razak pun tumpo.

Itu baru dalam kapasiti kecil.

Jika 30 juta ini bersatu, bergabung, meletup depan Putrajaya, cuba fikirkan apa yang akan terjadi?

Apabila rakyat tidak bersatu, kelemahan itu digunakan sebaik mungkin oleh kerajaan untuk terus menindas rakyat. Tak faham-faham lagi apa kelemahan utama kita?

Renung-renungkan.

Thu Dec 17, 2015 6:44 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Bapa Minta Bantuan Polis Tahan Anak Curi Telefon Note 4 Yang Mengandungi Perisian RM100,000

siakapkeli.my

Mohamad Roy maklumkan telefon bimbit yang dicuri belum ditemui. FOTO Nabihah Kamal/ myMetro

Kuala Lumpur, 16 Dis: Seorang bapa meminta bantuan polis untuk menahan anaknya setelah anaknya itu mencuri telefon bimbit miliknya yang mengandungi perisian bernilai lebih RM100,000 pada Ahad lalu.

Difahamkan telefon yang dicuri adalah telefon pintar jenis Samsung Note 4.

Dalam kejadian pada jam 11 malam itu, mangsa, 46, yang bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi menyedari telefon bimbitnya hilang selepas pulang ke rumahnya di Setiawangsa di sini.

Menurut Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superitendan Mohamad Roy Suhaimi Sarif, mangsa pada mulanya mengesyaki rumahnya dipecah masuk sebelum menghubungi pihak polis.

"Hasil pemeriksaan mendapati tiada kesan pecah masuk sebelum mangsa meminta polis menahan anak ketiganya yang berusia 14 tahun kerana disyaki mencuri telefon bimbit jenis Samsung Note 4.

Selain itu, beliau juga turut berkata telefon bimbit berkenaan telah pun dijual oleh suspek dengan harga RM400.

"Pada Isnin lalu, suspek ditahan di Wangsa Walk pada 12 tengah hari. Hasil siasatan awal mendapati, suspek sudah menjual telefon bimbit berkenaan dengan harga RM400.

"Susulan itu, polis turut menangkap dua lagi rakan suspek yang berusia 20 dan 27 tahun untuk membantu siasatan," katanya memetik laporan myMetro.

Jenis telefon yang dicuri.

Telefon berkenaan masih lagi belum ditemui dan kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri. - Siakapkeli.my
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: