Monday, December 17, 2012

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 3455

8 New Messages

Digest #3455
1
Fw: jual motosikal gara2 mimpi Palestin! by "-::eSpAcE9808::-" rienacom
2
Fw: Kajian AES Merentasi Negara by "-::eSpAcE9808::-" rienacom
3
Mukjizat & Pertolongan Tuhan Versi Israel. by "iskandar" minummilosehatdankuat
6a
Re: Fw: Boikot McD dan Facebook by "lan loqius" rxzabd
7
(no subject) by "hairul nizam" hairulnizam83

Messages

Sun Dec 16, 2012 7:25 am (PST) . Posted by:

"-::eSpAcE9808::-" rienacom

Subhanallah Pemuda ini menjual motosikalnya gara-gara mimpi Palestin!
aiyangdisayang.blogspot.
Posted by aiyang

Nama anak muda ini Muhibbudin. Sepanjang di Ghaza dia hanya berbaju lengan panjang kain kapas nipis walaupun kami yg lain berbaju tebal menahan sejuk membeku. Adik ini ada cerita sebenarnya.

Bermula dgn mimpi mempertahankan Palestin. Keesokan pagi, sewaktu membuka fb adik ini terus melihat jemputan Misi Solidariti Aman Palestin. Tanpa memikir panjang dia mengambil keputusan ke Ghaza. Ketika itu
katanya "Nilai saya zero. Tiada satu sen pun di dlm tangan. Yang ada hanya sebuah motosikal & buku-buku senibina".

Pelajar senibinaan USM ini terus mengumumkan di Fb Aman Palestin utk melelong motosikal kesayangannya. Inilah kenderaan yg membantunya berulang alik ke kuliah dan pulang kerumah. Harga motornya rm10 ribu. Sudah selesai dibayar. Yg diharap dari pembida sekurang kurangnya rm5 ribu. Namun sangkaannya meleset. Tiada yg berminat. Akhirnya dia menjual motosikalnya di kedai motor terpakai pada kadar 3ribu ringgit (he found out that his bike was later sold at rm7k). Muhibbuddin redha.

Dia terus bertekad mencari rm4500 selebihnya. Satu-satu harta yang tinggal hanyalah buku-bukunya. Nasib baik ada rakan yg memahami. Semua menghulur apa yg ada untuk membantu Muhibbuddin mencapai impiannya ke bumi ambiya.

Sepanjang waktu ini, Muhibbuddin masih merahsiakan keinginannya dpd ibu tercinta. Dia tahu ibunya pasti bimbang. Manakan tidak. Palestin masih bergolak. Segala galanya hanya dicurahkan kpd si kakak. Kakak Muhibbuddin adalah seorang wanita & insan yg begitu mulia. Dijual segala barangan kemasnya utk membantu adik tersayang. Allahuakbar. Moga-moga pengorbanan anda Allah limpahkan dengan emas permata di Jannah kelak.

900 ringgit yg diberi ibu untuk kegunaan sesi pembelajaran ditambah untuk mencukupkan simpanan. Itulah simpanan terakhirnya. Dipejamkan mata. Segalanya utk berjihad, kata anak muda berjiwa kental ini.

Akhirnya dia berjaya mengumpul rm7600. 7500 untuk misi & Rm100 untuk wang saku.

Sebab itu Muhibbuddin tidak berjaket tebal seperti rakan-rakan lain sepanjang berada di sini.

3 hari sebelum berangkat Muhibbudin mencurahkan segala yg dipendam kepada ibunya. Hanya ibu yg memahami si anak. Tanpa bertanya, si ibu meredhakan.

Anak muda ini berkata kepada saya "Masa tu saya betul-betul menangis. Saya tak sangka mak saya merelakan saya pergi. Saya betul-betul terharu".

Sebelum kami berpisah saya bertanya "macam mana adik nak study nanti? Buku semua dah tak ada."

Dia menjawab "Jangan risau kak Farrah, semuanya Allah simpan di sini" sambil menyentuh kepalanya.


Dikopi dr fb Farrah Adeeba. Allahuakbar. Terharunya baca kisah ni..... Semoga Allah swt memberkati hidup anak muda ini dunia dan akhirat. Aamiin.

Sun Dec 16, 2012 7:25 am (PST) . Posted by:

"-::eSpAcE9808::-" rienacom

Kajian: AES Terbukti Hanya Kaut Untung
greenboc.blogspot.

.KUALA LUMPUR: Sebuah kajian bebas mendapati pelaksanaan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bukan cara untuk mengurangkan kemalangan jalan raya tetapi hanya berfungsi sebagai suatu dasar untuk mengaut keuntungan.

Kajian Politik Untuk Perubahan (KPRU) mengemukakan bukti kerajaan United Kingdom (UK), Amerika Syarikat (US), Perancis dan Australia mengambil kesempatan dengan memperoleh keuntungan berjuta dolar melalui pelaksanaan AES.

KPRU dalam kajiannya berkata, perkara ini kemudiannya mendapat tentangan hebat kerana kerajaan berkenaan melaksanakan AES secara senyap-senyap tanpa rundingan bersama rakyat dan pengguna jalan raya khususnya pada peringkat perancangan sehingga berjaya memaksa program itu ditutup.

"Pada tahun 2006 sebuah siasatan samaran di UK telah menemui kamera trafik sememangnya dilakukan untuk meraih keuntungan bagi kerajaan dan syarikat pembekal kamera trafik dan bukannya untuk meningkatkan keselamatan di jalan raya.

"Malah menurut siasatan tersebut, kamera trafik sememangnya direka untuk mengaut keuntungan daripada pengguna jalan raya di mana saman yang bernilai berjuta-juta dolar akan disalurkan secara rahsia kepada kerajaan dan bukannya memberi semula wang tersebut untuk memperbaiki keselamatan jalan raya," katanya.

KPRU turut mendapati penentangan terhadap syarikat pembekal kamera trafik mencapai tahap kritikal di mana terdapatnya laman sesawang yang menyenaraikan kegagalan syarikat-syarikat tersebut dalam memperbaiki keselamatan jalan raya.

"Pada tahun 2011, syarikat berkaitan telah kehilangan sebanyak USD$2.4 juta dalam kontrak berikutan permintaan ke atas kamera trafik yang kian menurun dan penentangan terhadap kamera-kamera trafik yang kian meningkat.

"Pada tahun 2012, nilai saham syarikat berkaitan di Amerika Syarikat pula menjunam daripada USD$2.10 kepada USD$1.76 (16 peratus) selepas syarikat berkaitan terlibat dengan amalan rasuah dengan pegawai majlis perbandaran untuk mendapatkan kontrak pemasangan kamera trafik.

Berbeza di Belanda dan Sweden pula, program AES dikatakan berjaya berbanding negara lain kerana kerajaan terbabit berusaha untuk menyediakan sistem pengangkutan awam yang cekap dan komprehensif, lantas menjadikan usaha memperbaiki keselamatan jalan raya satu usaha yang menyeluruh.

Selain itu, negara terbabit juga mempunyai kecekapan sistem pengangkutan awam yang begitu tinggi sehinggakan majoriti rakyatnya amat bergantung kepada pengangkutan awam selain basikal.

Beban kepada pengguna

"Corak am yang melakarkan pelaksanaan program AES di Malaysia dan di negara lain adalah berteraskan usaha kerajaan atau pihak berkaitan untuk meraih keuntungan sementara para pengguna jalan raya dibebani dengan kadar saman yang tinggi," katanya.

Sehubungan itu, KPRU mencadangkan satu sistem pengangkutan yang komprehensif harus dilakukan jika kerajaan Malaysia serius mahu memperbaiki keselamatan pengguna jalan raya.

Ini termasuklah sistem pengangkutan awam yang cekap dan efektif, kempen kesedaran di semua lapisan masyarakat mengenai kepentingan keselamatan jalan raya, dan rangkaian jalan raya yang selamat dan berkesan.

"Di Malaysia – di mana kecacatan sistem pengangkutan awam dan amalan rasuah sering dibangkitkan – apakah pelaksanaan sistem AES dibantah sepenuhnya akan ditangguhkan oleh kerajaan hari ini? "Pendek kata, kita nakkan kerajaan yang dahulukan kepentingan kroni atau kepentingan rakyat terbanyak?," soalnya. -FMT

Posted by greenboc

Hasil kajian Selain Malaysia, pelaksanaan sistem AES juga mendapat bantahan di negara-negara yang melaksanakannya.
Kajian AES Merentasi Negara

Pengenalan

Salah satu elemen utama tadbir urus negara moden yang membentuk legitimasi sebuah rejim pemerintah ialah keterbukaan dari segi proses konsultasi atau rundingan berkenaan dengan penggubalan sesuatu dasar. Apabila sebuah sistem yang melibatkan kesejahteraan/kepentingan rakyat terbanyak seperti Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dilaksanakan oleh kerajaan pusat dan dilakukan tanpa persetujuan kerajaan negeri/tempatan atau rundingan terbuka bersama rakyat, seperti yang dapat dilihat di negara-negara seperti Amerika Syarikat, pelaksanaan sistem tersebut akan dibantah secara terbuka. Hal ini kerana pelaksanaan yang dilakukan secara tertutup, sepertimana yang berlaku di Malaysia, memberi isyarat bahawa pelaksanaan dasar tersebut tidak dilakukan dengan meletakkan kepentingan rakyat mendahului kepentingan kapitalisme/kronisme.

Seharusnya, dalam pelaksanaan mana-mana dasar penting, mengambil contoh negara Sweden, perancangan dan pelaksanaan sistem AES melibatkan proses konsultasi di mana rakyat diminta untuk mengambil bahagian untuk menjadikan pelaksanaan sistem AES tersebut lebih efektif. Sedangkan di Malaysia, hampir keseluruhan proses dilakukan secara tertutup, fakta-fakta berkaitan sistem AES hanya diketahui selepas kontrak pelaksanaan tersebut ditandatangani.

Pelaksanaan AES telah membangkitkan bantahan daripada pelbagai pihak. Dalam usaha mengkaji bantahan-bantahan terhadap AES, Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) mendapati corak am yang agak sama dengan perkembangan unik masing-masing di beberapa buah negara yang juga melaksanakan sistem berkenaan. Justeru, KPRU merumuskan dua perkara utama untuk penelitian kita bersama apabila membicarakan isu pelaksanaan sistem AES seperti berikut:

1. Selain Malaysia, pelaksanaan sistem AES juga mendapat bantahan di negara-negara lain yang melaksanakannya. Hal ini kerana pelaksanaan sistem AES dilihat sebagai percubaan mengumpul hasil/meraih keuntungan oleh kerajaan dan syarikat swasta yang membekalkan/menguruskan kamera-kamera AES, pada masa yang sama membebankan rakyat dengan saman trafik.
2. Pelaksanaan sistem AES di negara lain bukanlah cara utama kerajaan meningkatkan keselamatan jalan raya. Sebaliknya, ianya bersifat komplimentari, pembangunan bersama sistem pengangkutan awam yang sistematik, cekap, berkesan dan menyeluruh.

Penemuan Pertama

Selain Malaysia, pelaksanaan sistem AES juga mendapat bantahan di negara-negara yang melaksanakannya. Hal ini kerana pelaksanaan sistem AES ini dilihat sebagai percubaan mengumpul hasil/meraih keuntungan oleh kerajaan dan syarikat swasta yang membekalkan/menguruskan kamera-kamera AES, pada masa yang sama membebankan rakyat dengan saman trafik.

Amerika Syarikat
Kumpulan anti kamera kelajuan Camerafraud telah memperlihatkan peningkatan dalam sokongan daripada 100 orang ahli kepada 1500 orang ahli dalam tahun 2008. Pada Julai 2010, Kumpulan tersebut telah mengumpul tandatangan sebanyak 150,000 bagi menolak pelaksanaan kamera kelajuan.[1]

Penolakan penggunaan kamera kelajuan ini memperlihatkan sebanyak 13 negeri[2] di Amerika Syarikat mempunyai undang-undang khas untuk menolak penggunaan kamera kelajuan di lebuh raya-lebuh raya. Bagi negeri-negeri yang memasang kamera kelajuan, warga negeri tersebut mengambil langkah untuk menyusahkan kamera-kamera kelajuan mengambil gambat plat kereta mereka. Contoh tindakan yang diambil boleh dilihat di Maryland di mana kamera lampu merah mula dipasang pada tahun 1997 dan kamera kelajuan pada tahun 2007[3]. Para pengguna jalan raya di negeri tersebut mula menggunakan teknik NoPhoto di mana plat kereta menggunakan dua benda yang kecil yang memantul cahaya di hujung plat kereta. Dua benda ini akan memutarbelitkan gambar yang diambil oleh kamera.

Penggunaan kamera kelajuan untuk meraih keuntungan ini dapat dilihat di Washington DC apabila bandar tersebut membelanjakan sebanyak USD$52.7 juta kepada ACS State & Local Solutions untuk memasang, mengendali dan menyelenggara jaringan kamera trafik di bandar tersebut. Pelaksanaan kamera trafik di bandar tersebut pula menghasilkan sebanyak USD$85 juta dalam saman trafik pada tahun 2011. Nilai saman trafik bagi para pemandu yang membawa kenderaan mereka dengan kadar 25 mph (40.2 km/j) melebihi had kelajuan dinaikkan kepada USD$300 daripada USD$250. Had kelajuan bagi jalan raya di kawasan luar bandar ialah 50 mph dan 60 mph di lebuh raya.[4] [5] Ini adalah berikutan sebuah laporan akhbar pada bulan Mac 2012 melaporkan bahawa bandar tersebut menghadapi USD$172 juta dalam defisit dan sebuah rancangan untuk menambah hasil (revenue) bandar tersebut adalah dengan menambah pungutan hasil ekoran program kamera trafik sebanyak USD$31 juta pada tahun 2012 dan USD$40 juta pada tahun 2013.[6]

Negeri California pula menaikkan kadar saman trafiknya kepada USD$271 di mana Lockhead Martin (syarikat pembekal kamera trafik di negeri California) akan meraih keuntungan sebanyak USD$70 bagi setiap USD$271 saman yang dikeluarkan.[7]

Bandar lain di Amerika Syarikat tidak terkecuali dengan projek meraih keuntungan melalui kamera AES. Di bandar Chicago, Datuk Bandar Rahm Emanual bergantung kepada keuntungan daripada sisem AES yang bernilai USD$30 juta dalam saman trafik untuk membiayai projek keselamatan kanak-kanak bandar tersebut. Kadar saman trafik di bandar Chicago adalah seperti yang berikut: USD$35 bagi kesalahan memandu antara 6 mph – 10mph (9.6 km/j – 16 km/j) melebihi had kelajuan di kawasan persekolahan, dan USD$100 bagi kesalahan memandu dengan kadar 11 mph (17 km/j) melebihi had kelajuan .[8] Had kelajuan bagi jalan raya adalah masing-masing 65 mph (104 km/j) bagi lebuh raya di kawasan bandar, 55 mph (88 km/j) bagi lebuh raya di kawasan luar bandar, 30 mph (48 km/j) di kawasan perumahan dan 20 mph (32 km/j) di kawasan persekolahan.[9]

Kanada
Kamera kelajuan di negara Kanada mula dipasang pada tahun 1988 di British Columbia. Pada ketika itu, 75 peratus warga Kanada menunjukkan maklum balas positif terhadap pemasangan kamera kelajuan. Namun, maklum balas itu berbeza pada tahun 2001 apabila 32 peratus daripada 2,114 respondan yang mengambil bahagian dalam satu kajian menolak pemasangan kamera kelajuan di lebuh raya. Corak am penolakan pemasangan kamera kelajuan di Kanada berbeza-berbeza.[10]

Sepertimana di Amerika Syarikat, pemasangan kamera trafik di Kanada, contohnya di bandar Calgary, di mana nilai saman trafik bagi mereka yang ditangkap oleh kamera lampu merah adalah sebanyak CAD$287 dan nilai saman trafik bagi mereka yang membawa kenderaan melebihi had kelajuan adalah sebanyak CAD$136. Selain itu, jumlah saman trafik yang dikeluarkan oleh lima simpang utama bandar tersebut adalah sebanyak 73,839 bagi tahun 2011.[11] Di bandar Calgary, Kanada, pihak berkaitan meraih keuntungan sebanyak CAD$10,042,104 pada tahun 2011 bagi kesalahan kelajuan semata-mata.

Malah majlis perbandaran Winnipeg telah mengakui bahawa program AES adalah bertujuan untuk meraih keuntungan dan bukannya untuk meningkatkan keselamatan jalan raya. Ini adalah berikutan laporan dalaman[12] yang dikeluarkan oleh majlis perbandaran tersebut yang menyatakan bahawa "the report going to the protection committee confirmed for the first time publicly that city bureaucrats are recommending the continuation of photo enforcement largely for revenue reasons and not for traffic safety purposes."

Persoalannya adalah sama ada Kerajaan Malaysia, terutamanya Kementerian Pengangkutan juga mempunyai pemikiran yang sama seperti majlis perbandaran Winnipeg, Kanada dalam pelaksanaan kamera AES?

United Kingdom
Sudah 20 tahun kamera kelajuan dipasang di United Kingdom di mana kamera pertama yang dipasang ialah di Jambatan Twickenham di daerah Surrey. Kegagalan penggunaan kamera kelajuan bermula apabila pihak berkaitan mula diberikan kebenaran untuk menerima peratusan tertentu daripada hasil yang dijana oleh kamera kelajuan. Ini membawa kepada bilangan kamera kelajuan meningkat daripada 1,600 buah kamera pada tahun 2000 kepada 4,737 buah kamera pada tahun 2007 tetapi keberkesanannya dipertikaikan.

Contohnya kamera kelajuan yang dipasang di Jalan Stoney, di daerah West Midlands, di barat tengah England[13]. Kamera tersebut diberi gelaran "kamera trafik paling licik". Ini berikutan kamera tersebut dipasang hitam dan ianya tersorok dalam sebuah pokok. Ianya berjaya menangkap 1,500 pelanggar undang-undang jalan raya dalam seminggu ianya mula dipasang dan membawa keuntungan kepada kerajaan tempatan sebanyak £45,000 hingga £90,000 seminggu (RM218,970-RM437,966), lantas menjadikannya ia contoh kamera trafik yang tidak digunakan untuk mengurangkan kadar kemalangan dan menaikkan keselamatan jalan, sebaliknya sebagai mesin keuntungan pihak berkaitan.

Keberkesanan kamera kelajuan terus dinafikan setelah pihak polis di daerah Avon dan Somerset menyatakan kamera kelajuan gagal untuk membawa sebarang perbezaan atau pengurangan dalam kemalangan jalan raya. Ini berikutan selepas penggunaan kamera kelajuan mula diakhirkan pada Mac 2011, kadar kemalangan jalan raya sebenarnya menunjukkan pengurangan di mana pada tahun 2010, kemalangan jalan raya di Avon adalah sebanyak 312 kemalangan dan angka ini mengurang kepada 258 kemalangan pada tahun 2011. Jalan raya di Somerset juga memperlihatkan pengurangan pasca penutupan penggunaan kamera kelajuan di mana kemalangan jalan raya pada tahun 2010 adalah sebanyak 238, angka ini menurun kepada 224 pada tahun 2011.[14]

Dalam sebuah kajian yang dilakukan di UK, papan tanda yang menyatakan kelajuan seorang pemandu dikatakan 50 kali lagi efektif berbanding kamera kelajuan dalam usaha mengurangkan kelajuan di jalan raya.[15] Semakin banyak daerah di UK yang menutup program kamera kelajuan mereka. pada tahun 2010, 5 daerah di UK, Swindon, Oxfordshire, Wiltshire, Buckingham dan Lanashire menutup program kamera kelajuan mereka.[16]

Malah sehingga Jun 2012, 1522 kamera kelajuan di UK tidak lagi berfungsi atau digunakan. Ini merupakan peningkatan sebanyak 37 peratus pada tahun 2010 dan 32 peratus pada tahun 2009. Kamera-kamera yang tidak lagi digunakan untuk menangkap para pengguna jalan raya dibiarkan di tempat seadanya sebagai kaedah pencegahan.[17]

Perancis
Akibat kekecewaan terhadap kuota penguatkuasaan kelajuan, sekumpulan pegawai polis telah mengambil tindakan untuk menutup kamera-kamera kelajuan di laluan mereka. Ini adalah kerana, menurut kumpulan pegawai polis tersebut, mereka dipaksa mengisi kuota pengeluaran saman untuk menerima bonus dan menurut kumpulan ini, polisi keselamatan jalan raya di Perancis telah fokus kepada keuntungan dan bukannya memperbaiki keselamatan jalan raya pengguna di negara tersebut.[18]

Pada tahun 2011[19], ribuan pemandu kereta dan motosikal telah melancarkan beberapa siri demonstrasi untuk menentang langkah-langkah keselamatan jalan raya yang baru dan penggunaan meningkat kamera-kamera kelajuan.

Pada tahun 2008[20], pihak polis telah menahan dua orang warga Perancis atas dakwaan meletup dan memusnahkan beberapa puluhan kamera kelajuan di sekitar bandar Paris menggunakan dinamit. Kedua-dua warga tersebut mendakwa mereka merupakan ahli kumpulan Nationalist Revolutionary Army Faction (Finar), iaitu kumpulan yang bertanggungjawab untuk kemusnahan berpuluh-puluh kamera kelajuan. Dan sehingga tahun 2003, sebanyak 1,860 kamera kelajuan di seluruh negara Perancis telah dimusnahkan oleh golongan anti kamera kelajuan.

Penentangan ke atas kamera kelajuan melihat penyambungan di tahun 2012 di mana dua kamera kelajuan telah disembur cat dan dibakar, lantas, merosakkan kedua-dua kamera kelajuan tersebut.[21]

Pelaksanaan sistem AES di Perancis telah memperlihatkan pihak kerajaan Perancis meraih keuntungan sebanyak €639 juta dalam pengeluaran saman trafik bagi kesalahan trafik pada tahun 2011. Manakala dari 1 Januari 2012 hingga 30 Jun 2012, kamera kelajuan telah mengutip sebanyak €324 juta dalam saman[22] dan nilai sebuah saman trafik bagi memandu melebihi had kelajuan di Perancis adalah sebanyak €135.[23] Manakala semenjak program AES dilancarkan pada tahun 2003 sehingga tahun 2012, kerajaan Perancis telah meraih keuntungan kira-kira €700 juta daripada saman trafik.[24]

Australia
Bagi negara Australia, pelaksanaan sistem AES adalah mengikut peruntukan negeri dan bukannya kerajaan persekutuan. Dan keadaan ini dapat dilihat dengan kerajaan negeri mengaut keuntungan bernilai berjuta-juta akibat pelaksanaan sistem AES ini. Negeri Victoria misalnya, pada tahun 2008 sehingga 2009, kerajaan negeri mengaut keuntungan sebanyak AUD$397 juta dalam pengeluaran seman bagi kesalahan trafik. Angka ini melonjak kepada AUD$437 juta pada tahun 2009/2010.[25]

Kerajaan negeri Queensland juga menjangka untuk meningkatkan hasil kutipan daripada saman trafik kepada AUD$81 juta pada tahun 2013 berbanding AUD$53 juta pada tahun 2012. Jangkaan bagi peningkatan hasil ini adalah berikutan kerajaan negeri terpaksa membelanjakan sebanyak AUD$50 juta untuk mengendalikan kamera-kamera kelajuan.[26]

Manakala di New South Wales (NSW) pula, kerajaan negeri tersebut meraih keuntungan sebanyak AUD$23,100,291 di sepuluh jalan raya yang mempunyai kamera kelajuan yang paling banyak merakam kesalahan memandu melebihi had kelajuan yang paling tinggi. Malah jalan Clevelenad St Surry Hills, sebuah jalan yang hanya mempunyai 3 kamera kelajuan berjaya mengutip keuntungan pada purata AUD$1,199,146 bagi setiap kamera.[27]

Penolakan penggunaan kamera kelajuan bagi meraih keuntungan akhirnya ditolak oleh kerajaan negeri tersebut. Ini berikutan kerajaan negeri NSW menutup 38 buah kamera daripada 141 kamera kelajuan selepas ianya didapati kamera-kamera tersebut gagal untuk mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. Sebanyak AUD$10 juta telah diraih oleh 38 kamera tersebu sewaktu digunakan. Lantas, di sebalik menyelamatkan nyawa para pengguna jalan raya di NSW, kerajaan negeri tersebut telah mengakui kegagalan dan mengakui bebanan kewangan 38 buah kamera tersebut ke atas warga NSW dengan menutupi 38 buah kamera kelajuan di negeri tersebut.[28]

Penemuan Kedua

Pelaksanaan sistem AES di negara lain bukanlah cara utama kerajaan meningkatkan keselamatan jalan raya. Sebaliknya, ianya bersifat komplementari, pembangunan bersama sistem pengangkutan awam yang sistematik, cekap, berkesan dan menyeluruh.

Amerika Syarikat
Pada tahun 2011[29], Presiden Amerika Syarikat Barack Obama telah memperuntukkan sebanyak USD$8 bilion bagi pembinaan rel berkelajuan. Projek ini bukan sahaja dijangka membuka peluang pekerjaan di negera tersebut, ianya juga dijangka meningkatkan keberkesanan pengangkutan awam di Amerika Syarikat. Pada tahun 2009, terdapat sebanyak 7,700 jenis sistem pengangkutan awam di negara tersebut. Pada tahun 2011[30], warga Amerika Syarikat mengambil 10.2 bilion perjalanan menggunakan pengangkutan awam.

Bagi Belanjawan tahun 2013 negara tersebut pula[31], Presiden Barack Obama memperuntukkan sebanyak USD$476 bilion selama enam tahun kepada Kementerian Pengangkutan yang melibatkan peningkatan lebuhraya-lebuhraya, jaringan transit dan perkembangan perkhidmatan kereta api. Keberkesanan sistem pengangkutan awam Amerika Syarikat terbukti dengan jelas apabila individu-individu yang menggunakan sistem pengangkutan dikatakan dapat menjimatkan sebanyak USD$10,116 (RM30,550.32) setahun dan penjimatan sebanyak USD$843 (RM2,545.86) sebulan.[32]

Kepentingan pengangkutan awam di Amerika Syarikat lebih jelas apabila di bandar New York, sebanyak 56.7 peratus warga New York membawa kereta, 31.1 peratus menggunakan pengangkutan awam, 1.5 peratus menggunakan teksi, 3.9 peratus menggunakan motosikal, 6.3 peratus jalan kaki dan 0.5 peratus menggunakan basikal untuk bergerak.[33] Namun, bagi negeri seperti negeri California, penggunaan kenderaan persendirian masih diutamakan apabila sebanyak 71.4 peratus kenderaan yang dicatat adalah kereta/lori dan van. Ini berbanding dengan hanya 14.6 peratus warga negeri California menggunakan pengangkutan awam, 4.3 peratus warga California jalan kaki, 1.9 peratus menggunakan basikal dan 1.5 peratus lagi menggunakan teksi, motosikal dan sebagainya.[34]

Bagi laluan kereta api di Amerika Syarikat pula, ianya merupakan suatu jaringan yang menyentuh setiap 50 negeri dengan rancangan kerajaan Amerika Syarikat di bawah Presiden Barack Obama untuk membina 17,703 kilometer rangkaian jaringan kereta api berkelajuan tinggi yang akan disiap pada tahun 2030[35]. Kereta api berkelajuan tinggi ini akan menghubungkait bersama kereta api kelajuan biasa lantas menjadikan jaringan kereta api di Amerika Syarikat antara paling menyeluruh di dunia.

Kanada
Sejak tahun 2006, kerajaan Kanada memperuntukkan sebanyak $5 bilion kepada kerajaan tempatan untuk memajukan jaringan pengangkutan awam mereka. Malah dari tahun 2009 hingga tahun 2011, di bawah Pelan Tindakan Ekonomi Kanada, kerajaan Kanada melaburkan sebanyak $240 juta untuk pembangunan 70 jenis projek transit pengangkutan awam. Seterusnya, di bawah Tabung Pembinaan Kanada (BCF), sebanyak $8.8 bilion telah disalurkan bagi pembangunan jaringan pengangkutan awam di seluruh negara Kanada. Dan di bawah kerjasama BCF dan Major Infrastruktur Component (MIC), sebanyak $2.3 bilion daripada peruntukan kerajaan pusat telah disalurkan kepada 22 jenis projek pembinaan infrastruktur di seluruh negara Kanada.[36]

United Kingdom
Penggunaan jaringan kereta api UK memperlihatkan penggunaan meningkat saban tahun. Tahun 2010/2011 memperlihatkan kadar penggunaan yang paling tinggi dengan lebih daripada 50 bilion perjalanan oleh para pengguna telah direkod. Fakta ini menunjukkan kebergantungan warga UK yang tinggi ke atas pengangkutan awam yang efektif.

Jarak Perjalanan kilometer (bilion) Para Pengguna di Pengangkutan Awam Kereta Api UK tahun 2000-2011[37]

Belanda
Di Belanda, warga negara tersebut digalakkan oleh kerajaannya untuk menggunakan baskal untuk perjalanan mereka. Meskipun warga Belanda terdiri daripada 17 juta orang, tetapi 18 juta penggunaan basikal sehari telah direkod oleh kerajaan Belanda.[38] Di samping itu, di bandar Amsterdam, terdapat 30 buah laluan bas, 16 buah laluan trem, 5 buah laluan feri dan 4 buah laluan bas metro. Malah, bas waktu malam di bandar Amsterdam adalah daripada pukul 12.30 malam sehingga 7.30 pagi[39]. Meletakkan kereta di bandar-bandar dalam negara Belanda pula terdiri daripada tiga jenis; Zon Biru (tiket masa yang bercop), P-Zon (tempat letak bermeter) dan P+R lokaliti (tempat letak kereta di luar bandar dengan pengangkutan awam kerap).[40]

Kesemua perkhidmatan pengangkutan awam di negara Belanda menggunakan kad OV-Chip. Ianya menggunakan pengisian kredit untuk digunakan di seluruh negara. Cara penggunaan kad ini adalah apabila ianya digunakan sejumlah kredit akan ditolak. Apabila seseorang itu keluar, sejumlah itu dimasukkan semula ke dalam kad tersebut.

Pembantu golongan kurang upaya pula mempunyai hak untuk menaiki pengangkutan awam secara percuma jika mereka mempunyai Pas Khas Bantuan Pengangkutan Awam (OV Begeleiderskaart). Bagi golongan kurang upaya yang tiada pembantu khas,, Pejabat Bantuan Kurang Upaya (NS) boleh dihubungi untuk membantu golongan kurang upaya ini. Terdapat 100 stesen di seluruh Belanda yang mempunyai Pembantu Perjalanan untuk golongan kurang upaya. Sesetengah stesen kereta api mempunyai jambatan mudah alih mereka yang menggunakan kerusi kurang upaya, panduan untuk mereka yang buta dan soket khas untuk alat pendengaran mereka yang pekak di kaunter menjual tiket. Bagi golongan kurang upaya yang hendak menaiki teksi, terdapat teksi khas yang mempunyai perjalanan jauh. Perkhidmatan teksi tersebut dinamakan Valys.[41]

Secara dasarnya, Belanda bukan sahaja mempunyai jaringan pengangkutan awam yang menyeluruh, ianya juga mesra golongan kurang upaya dan mengutamakan penggunaan basikal bagi setiap rakyatnya untuk bergerak.

Posted by Kedah Lanie

Kajian AES Merentasi Negara - sambungan
kpru2010.wordpress.com/

Sweden

Di Sweden, terdapat tiga jenis pengangkutan awam yang disediakan oleh kerajaan negara Sweden. Pertama ialah pengangkutan awam am yang berasaskan jadual dan laluan kepada semua pihak; pengangkutan awam khas yang disediakan kepada kumpulan khas seperti orang kurang upaya dan para pelajar; ketiga ialah pengangkutan awam yang disewa khas dan pengangkutan awam untuk para pelancong.[42]

Di negara Sweden, pengangkutan awam ditadbir oleh kerajaan-kerajaan tempatan. Ini memberi kebebasan kepada kerajaan tempatan untuk memilih laluan dan jumlah keuntungan yang disasarkan. Akan tetapi. Kerajaan pusat mempunyai tanggungjawab untuk memastikan perkhidmatan di bawah kerajaan tempatan adalah berkualiti dan terdapat kerjasama di antara kerajaan pusat dan kerajaan tempatan untuk memastikan perkhidmatan seluruh negara adalah selari. Kerajaan pusat juga menyediakan geran untuk penyelidikan dan pembangunan di sektor perkhidmatan awam. Akan tetapi, tiada geran disediakan bagi perkhidmatan tempatan dan rantau Eropah. Seperti di Belanda, pengangkutan awam negara Sweden adalah mesra kurang upaya di mana terdapat dua jenis perkhidmatan yang disediakan untuk membantu perjalanan golongan kurang upaya. Dua perkhidmatan tersebut adalah perkhidmatan Pengangkutan Kurang Upaya dan Perkhidmatan Mobiliti Negara.

Perkhidmatan Mobiliti Negara[43] berfungsi untuk membantu perjalanan golongan kurang upaya dengan menyediakan kereta atau minibus mesra kurang upaya untuk pengangkutan golongan kurang upaya. Perkhidmatan ini bergantung kepada jarak yang disasarkan. Perkhidmatan Pengangkutan Kurang Upaya pula adalah perkhidmatan yang menyediakan kenderaan mesra kurang upaya yang yang tidak kira tempat dan jarak tempat yang disasarkan.[44]

Bagi warga Sweden yang lain, perkhidmatan pengangkutan awam secara amnya terdiri daripada, teksi, basikal, feri dan kereta api yang disediakan oleh Swedish State Railways dan Pas Satu Negara InterRail menyediakan perjalanan untuk tiga, empat, enam atau 8 hari satu bulan dalam negara Sweden.[45] Bagi perjalanan dalam bandar, perkhidmatan trem disediakan seperti di Gothenburg yang menyediakan perkhidmatan seluruh bandar Gothenburg.[46]

Akibat kebergantungan yang tinggi terhadap pengangkutan awam di Sweden, sebanyak 1.2 bilion perjalanan dilakukan secara rantau dan tempatan di negara Sweden menggunakan pengangkutan awam.[47] Bagi perkhidmatan basikal di bandar Stockholm, sesiapa yang tidak mempunyai basikal persendirian boleh menyewa basikal yang disediakan. Penyewaan basikal ini dilaksanakan melalui sewaan automatik di stesen-stesen sewa basikal yang menggunakan komputer dan kad sewaan.[48]

Terakhir sekali, lanskap pengangkutan awam Sweden bakal berubah dengan pelaksanaan projek Swedish Doubling yang merupakan kerjasama antara para operator, kerajaan tempatan, badan pemikir rantau Eropah, penguatkuasa pengangkutan awam dan pembuat keputusan. Projek ini bertujuan untuk menambahkan lagi kualiti pengangkutan awam dan membangunkan lagi pengangkutan awam di negara Sweden. Antara kejayaan projek tersebut adalah persetujuan daripada 50,000 para pemandu seluruh negara Sweden untuk meninggalkan kenderaan persendirian mereka yang menaiki pengangkutan awam secara percuma selama dua minggu. Meskipun ianya masih dalam tempoh percubaan, program ini telah memperlihatkan peningkatan dalam penggunaan pengangkuran awam sebanyak 20 peratus. Program berjaya di bawah Swedish Doubling ini memperlihatkan lebih daripada separuh daripada pemilik kenderaan persendirian meninggalkan kenderaan mereka dan menggunakan pengangkutan awam di bawah program "Park and Ride". Begitu juga kejayaan program "Bike and Ride" yang memperlihatkan pemilik kenderaan persendirian meninggkalkan kenderaan persendirian mereka dan menggunakan pengangkutan awam.[49]

Perancis

Pemantauan ke atas pengangkutan awam di negara Perancis dilakukan di peringkat negara dengan Suruhanjaya Antarabandar di Perancis akan menilai kemudahan pengangkutan awam. Manakala ianya merupakan tanggungjawab operator pengangkutan awam untuk menyediakan kadar tambang bagi golongan kurang upaya.

Pengangkutan awam di Perancis dikendalikan oleh 7 operator pengangkutan awam[50]. 7 operator ini terdiri daripada:

1.Eurolines – memberi perkhidmatan bas kepada 1500 destinasi seluruh rantau Eropah

2.Eurostar – memberi perkhidmatan kereta api daripada Perancis kepada London.

3.Noctilien – perkhidmatan bas malam yang mempunyai 35 laluan seluruh negara Perancis.

4.RATP Paris Publis Transport Network – memberi perkhidmatan hampir semua perkhidmatan pengangkutan awam di seluruh negara Perancis. Antara perkhidmatan yang ditawarkan adalah, kereta api metro, bas, trem, kereta api laju, perkhidmatan khas bagi kawasan-kawasan yang tiada perkhidmatan awam dan perkhidmatan khas untuk golongan kurang upaya.

5.SNCF Transilien – merupakan perkhidmatan pengangkutan awam yang berkhidmat di kawasan-kawasan pinggir bandar.

6. Thalys – memberi perkhidmatan kereta api laju antara Perancis dan Bandar-bandar Utara rantau Eropah.

7.Cityrama – memberi perkhidmatan udara dan kereta api di seluruh negara Perancis.

Bagi pengangkutan alternatif di Perancis, jaringan jalan raya sepanjang 880,000km di negara tersebut, terbuka untuk digunakan oleh para pengguna basikal. Di samping itu, di bandar-bandar seperti di bandar Paris pula, laluan

Penutup

Secara amnya, kajian KPRU mendapati sistem AES berfungsi sebagai suatu dasar untuk mengaut keuntungan. Jika kerajaan adalah serius bagi memperbaiki keselamatan jalan raya para pengguna di Malaysia, maka suatu sistem pengangkutan yang komprehensif harus dilakukan. Ini termasuklah sistem pengangkutan awam yang cekap dan efektif, kempen kesedaran di semua lapisan masyarakat mengenai kepentingan keselamatan jalan raya, dan rangkaian jalan raya yang selamat dan berkesan.

Corak am yang melakarkan pelaksanaan program AES di Malaysia dan di negara lain adalah pelaksanaan program AES adalah berteraskan usaha kerajaan atau pihak berkaitan untuk meraih keuntungan sementara para pengguna jalan raya dibebani dengan kadar saman yang tinggi. Bagi program AES yang berjaya, contohnya di Belanda dan Sweden pula, program AES dikatakan berjaya berbanding negara lain kerana kerajaan di negara-negara tersebut berusaha untuk menyediakan sistem pengangkutan awam yang cekap dan komprehensif, lantas menjadikan usaha terhadap memperbaiki keselamatan jalan raya, suatu usaha menyeluruh dan tidak terpencil.

Bagi kebanyakan program AES yang dilancarkan, program tersebut dalam kajian ini menemui penentangan daripada rakyat dan pengguna jalan raya negara tersebut. Bagi setiap program AES gagal yang dilaksanakan, ianya adalah kerana kerajaan berkenaan melaksanakan program AES tersebut dalam keadaan tersembunyi, tanpa rundingan bersama rakyat dan para pengguna jalan raya di kawasan tersebut khususnya pada peringkat perancangan. Penentangan yang diberikan oleh para pengguna jalan raya acapkali membawa kepada penutupan program AES akhirnya.

Pada tahun 2006[51], sebuah siasatan samaran di UK telah menemui kamera trafik sememangnya dilakukan untuk meraih keuntungan bagi kerajaan dan syarikat pembekal kamera trafik dan bukannya untuk meningkatkan keselamatan di jalan raya. Malah menurut siasatan tersebut, kamera trafik sememangnya direka untuk mengaut keuntungan daripada pengguna jalan raya di mana saman-saman yang bernilai berjuta-juta akan disalurkan secara rahsia kepada kerajaan dan bukannya memberi semula wang tersebut untuk memperbaiki keselamatan jalan raya.

Ianya harus diberikan perhatian di mana penentangan terhadap syarikat-syarikat pembekal kamera trafik mencapai tahap kritikal di mana terdapatnya laman sesawang yang menyenaraikan kegagalan syarikat-syarikat tersebut. tersebut dalam memperbaiki keselamatan jalan raya. Pada tahun 2011, syarikat berkaitan telah kehilangan sebanyak USD$2.4 juta dalam kontrak berikutan permintaan ke atas kamera trafik yang kian menurun dan penentangan terhadap kamera-kamera trafik yang kian meningkat[52]. Pada tahun 2012, nilai saham syarikat berkaitan di Amerika Syarikat pula menjunam daripada USD$2.10 kepada USD$1.76 (16 peratus) selepas ianya dilaporkan bahawa syarikat berkaitan terlibat dengan amalan rasuah dengan para pegawai majlis perbandaran untuk mendapatkan kontrak pemasangan kamera trafik.[53]

Di Malaysia, di mana kecacatan sistem pengangkutan awam dan amalan rasuah sering dibangkitkan, apakah pelaksanaan sistem AES yang penuh dengan bantahan akan ditangguhkan oleh kerajaan hari ini? Pendek kata, kita nakkan kerajaan yang dahulukan kepentingan kroni atau kepentingan rakyat terbanyak?

----------------------------------------------------------

[1] CNN, Speed Cameras on US Highways, 4 Jun 2009, http://edition.cnn.com/2009/LIVING/wayoflife/06/04/aa.speed.cameras.highways/index.html

[2] ibid

[3] DelmarvaNow, Battle With Traffic Cameras Intensifies, 11 November 2012, http://www.delmarvanow.com/article/20121112/NEWS01/311120028/Battle-traffic-cameras-intensifies

[4] Washington State Legislature, RCW 46.61.400 Basic Rule And Maximum Limits, http://apps.leg.wa.gov/rcw/default.aspx?cite=46.61.400

[5] WTOP, D.C. Speed Cameras Cost $52M To Operate For Three Years, 22 November 2012, http://wtop.com/41/3129799/DC-speed-cameras-cost-52M-to-operate

[6] Washington Times. EDITORIAL: Speed-camera pain threshold, 27 Mac 2012, http://www.washingtontimes.com/news/2012/mar/27/speed-camera-pain-threshold/

[7] Motorists, Revenue Drives Red Light Cameras, Not Safety. Julai 2001,

http://www.motorists.org/press/revenue-drives-red-light-cameras-not-safety

[8] Chicago Sun Times, Speed-Camera Revenues Figure In Emanuel's 'Children First' Budget, 10 Oktober 2012, http://www.suntimes.com/news/metro/15673202-418/no-new-city-taxes-but-pension-threat-looms-emanuel-says.html

[9] Carrental Scout, Driving and Speed Limits in Chicago,

http://carrentalscout.com/driving-speed-limits-chicago

[10] Monash Uni, Accident Research Centre, The History and Development of Speed Camera Use, September 2005, http://www.monash.edu.au/miri/research/reports/muarc242.pdf

[11] Calgary Herald, Calgary traffic cameras capture thousands of speeders, 2 Mac 2012, http://www.calgaryherald.com/news/Calgary+traffic+cameras+capture+thousands+speeders+video/6237116/story.html

[12] Winnipeg Sun, Photo Radar Could Make Winnipeg Record Profits If 7-Year Deal OK'ed, 18 November 2012,

http://www.winnipegsun.com/2012/11/18/photo-radar-could-make-winnipeg-record-profits-if-7-year-deal-oked

[13] DailyMail, The Sneakiest Camera In Britain? Bus Lane Snooping Machine Hidden Behind A Tree Catches 1,500 Drivers In A Single Week, Netting Council Around £90,000, 26 Jun 2012,

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2164970/Bus-lane-camera-hidden-tree-catches-1-500-drivers-single-week-netting-council-90-000.html#ixzz2CjfhDyBe

[14] BBC, Speeding Fines In Avon And Somerset Fell By 70% Last Year, 13 November 2012, http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-20308752

[15] Association of British Drivers, A Review Of The Effectiveness Of Speed Cameras, 9 Januari 2011, http://www.abd.org.uk/downloads/EffSpeedCamReview.pdf

[16] Telegraph, Speed Camera Switch-Off Sees Fewer Accidents, 7 Ogos 2010, http://www.telegraph.co.uk/motoring/news/7931842/Speed-camera-switch-off-sees-fewer-accidents.html

[17] The Sun, Hundreds Of Speed Cameras Off For Good, 4 Jun 2012, http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4353773/Hundreds-of-speed-cameras-off-for-good.html

[18] VisorDown, French Police Sabotage Speed Cameras, 19 November 2012,

http://www.visordown.com/motorcycle-news–general-news/french-police-sabotage-speed-cameras/21821.html

[19] EuroNews, French Motorists Angry Over New Laws, 16 Jun 2011,

http://www.euronews.com/2011/06/18/french-motorists-angry-over-new-laws/

[20] Telegraph UK, Suspected 'Speed Camera' Guerrilla Blows Himself Up, 28 Mei 2008, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/2041993/Suspected-speed-camera-guerrilla-blows-himself-up.html

[21] The Newspaper, The Newspaper, DC, New Mexico, France: Speed Cameras Marked, Attacked, 29 April 2012, http://thenewspaper.com/news/37/3778.asp

The Newspaper, New Jersey, France: Speed Cameras Shot, Sprayed, Scorched, 12 Ogos 2012, http://www.thenewspaper.com/news/38/3866.asp

[22] The Local, Speed Cameras Make Record Profits For State, 10 Ogos 2012,

http://www.thelocal.fr/page/view/speed-cameras-make-record-profits-for-french-government#.UMVRHuSR-Ds

[23] French Property, Driving In France – Offences And Penalties,

http://www.french-property.com/guides/france/driving-in-france/driving-offences/

[24] France 24, French Speed Cameras Pull In Multimillion Cash Haul, 11 Ogos 2012,

http://www.france24.com/en/20120810-french-speed-cameras-pull-record-cash-haul-french-national-agency-for-automatic-offences

[25] ABC News, Speed Camera Revenue Up 80 Per Cent, 25 Mac 2010,

http://www.abc.net.au/news/2010-03-25/speed-camera-revenue-up-80-per-cent/378724

[26] CourierMail, Newman Government To Add More Speed Cameras And May Outsource Them To Boost Revenue, 29 October 2012,

http://www.couriermail.com.au/news/queensland/newman-government-to-add-more-speed-cameras-and-may-outsource-them-to-boost-revenue/story-e6freoof-1226504919166

[27] The Telegraph, Top Ten Must Lucrative Speed And Red Light Cameras With Eyes On Revenue In NSW, 13 Jun 2011,

http://www.dailytelegraph.com.au/news/top-ten-must-lucrative-speed-and-red-light-cameras-with-eyes-on-revenue-in-nsw/story-e6freuy9-1226073923193

[28] Wakeup 2 The Lies, A Win Against The Police State: A Quarter Of Speed Cameras In NSW Turned Off, 29 Julai 2011,

http://www.wakeup2thelies.com/2011/07/29/a-win-against-the-police-state-a-quarter-of-speed-cameras-in-nsw-turned-off/

[29] USNews, 10 Best Cities for Public Transportation, 8 Februari 2011, http://www.usnews.com/news/articles/2011/02/08/10-best-cities-for-public-transportation

[30] Public Transportation, Facts At A Glance,

http://www.publictransportation.org/news/facts/Pages/default.aspx

[31] DOT, DOT's Proposed Budget Invests $74 Billion in Safe, Efficient, and Innovative Transportation Programs, 13 Februari 2013,

http://www.dot.gov/affairs/2012/dot2312

[32] US Census Bureau,15. Passenger Transit Industry—Summary: 1990 to 2009, http://www.census.gov/compendia/statab/2012/tables/12s1115.pdf

[33]Governing The States and Localities, http://chart.googleapis.com/chart?cht=p&chs=280×140&chco=B20000|353535|898989|CC9B9B|BCBCBC&chdl=Drive|Public+Transportation|Walk|Bicycle|Other/Work+from+home&chma=1,1,1,1&chd=t:56.7,31.1,6.3,0.5,5.4&chxs=0,ff0000,12,0,lt|1,0000ff,10,1,lt

[34] Governing The States and Localities, http://chart.googleapis.com/chart?cht=p&chs=280×140&chco=B20000|353535|898989|CC9B9B|BCBCBC&chdl=Drive|Public+Transportation|Walk|Bicycle|Other/Work+from+home&chma=1,1,1,1&chd=t:71.4,14.6,4.3,1.9,7.9&chxs=0,ff0000,12,0,lt|1,0000ff,10,1,lt

[35] US High Speed Rail Association, Us High Speed Rail Network Map,

http://www.ushsr.com/ushsrmap.html

[36] Infrastructure Kanada, Infrastructure Spotlight: Improving Public Transit for the 21st Century, http://www.infrastructure.gc.ca/plan/infra/trans/transit-transportencommun-eng.html

[37] Department of Transport, Transport Statistics Great Britain: 2011, https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/9006/public-transport-summary.pdf

[38] Business Line, How The Netherlands Encourages Use Of Bicycles,

http://www.thehindubusinessline.com/industry-and-economy/logistics/how-the-netherlands-encourages-use-of-bicycles/article2804088.ece

[39] AngloInfo, Buses, Trams, Metro and Train Services in Amsterdam, http://amsterdam.angloinfo.com/information/transport/public-transport/regional-public-transport/

[40] I Am Expat, Driving,

http://www.iamexpat.nl/expat-page/survival-kit/transportation/driving

[41] Access Guide, Public Transport, Disember 2010,

http://www.access-nl.org/media/13970/public_transport_guide_completed.pdf

[42]KTH Architecture and Built Environment, Ease-of-Use in Public Transportation – A User Perspective on Information and Orientation Aspects, 2008,

http://www.eltis.org/docs/Dziekan_kappa_final.pdf

[43] NYKoping, Mobility Service And National Mobility Service, 26 Jun 2012, http://www.nykoping.se/Global/Trafik_o_resor/Fardtjanst/1206_Faktablad_Fardtjanst_och_riksfardtjanst_engelska.pdf

[44] Tokyo Metropolitan University, Local Transport Systems for the Elderly and Disabled, Mei 2004, http://www.sortclearinghouse.info/cgi/viewcontent.cgi?article=1166&context=research

[45] World Traveling Guide, Getting Around In Sweden,

http://www.worldtravelguide.net/sweden/getting-around

[46] Hotel Travel, Sweden Travel Guides,

http://www.hoteltravel.com/sweden/guides/transport.htm

[47] Swedish Public Transport Association, Brief Facts About Swedish Public Transport, http://www.svenskkollektivtrafik.se/Global/In%20english/slutkorr_6-siding_eng3.pdf

[48] CitiBikes, User Information,

http://www.citybikes.se/en/User-information-2/

[49] The Swedish Doubling Project, http://svenskkollektivtrafik.se/Global/fordubbling.se/engelska/slutkorr_eng_broschyr12.pdf

[50] Anglo Info, Public Transport: Trains, Bus, Metro,

http://paris.angloinfo.com/af/341/paris-and-ile-de-france-public-transport-trains-bus-metro.html

[51] Daily Mail, Undercover Probe Reveals The 'Buckets Of Money' Made From Speed Cameras, 15 Oktober 2006,

http://www.dailymail.co.uk/news/article-410449/Undercover-probe-reveals-buckets-money-speed-cameras.html#ixzz2EKtTjwSZ

[52] The Newspaper, Redflex Reports Drop in US Traffic Camera Revenue, 24 Ogos 2011, http://www.thenewspaper.com/news/35/3567.asp

[53] The Newspaper, Redflex Share Value Tumbles as Chicago, Illinois Contract Threatened, 18 Oktober 2012, http://thenewspaper.com/news/39/3926.asp

Sun Dec 16, 2012 6:21 pm (PST) . Posted by:

"iskandar" minummilosehatdankuat

**
>
>
>
>
> [image: Inline image 1] <https://www.youtube.com/watch?v=sezF3GN09jA>
> [?]https://www.youtube.com/watch?v=sezF3GN09jA
> Ariel Siegelman joined the Israel Defense Forces and fought in Gaza.
> Fantastic Testimony of Gods Protection!
>
>
> [image: Inline image 2]
> [?]https://www.youtube.com/watch?v=i489Z8J0Nsg
> G-d really loves His children, Israel. He shows it with the abundant
> miracles He has performed throughout the ages for His people. In this
> re-broadcast from 2006, Tamar interviews Commander (and Rabbi) Meir Hakak
> HaLevy as he shares true stories of miracles that took place on the
> battlefields where Israel has fought. Hear amazing stories of 'divine
> intervention' and spiritual experiences including angels appearing on the
> battlefield shielding our soldiers. This show is sure to send tingles down
> your spine!
>
>
>

Sun Dec 16, 2012 8:14 pm (PST) . Posted by:

"lan loqius" rxzabd

Kalau x silap dulu ada orang bagitau kalau di negara China sapa yang tolong tu akan bertanggungjawab ke atas budak tu. segala bill hospital kena tanggung. kalau hidup sengsara kena tanggung. kalau mati sekali tu je. Sebab tu dorg tak nak tolong. Tak pasti betul atau tidak. 
 
-Dak Lan-

________________________________
From: -::eSpAcE9808::- <rienacom@yahoo.com.sg>
To: zzxautomobil <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Saturday, December 15, 2012 8:30 AM
Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: KANAK2 Dilanggar & Tersepit Di Bawah BAS


 


KANAK-KANAK Dilanggar Dan Tersepit Di Bawah BAS Tidak
DIPEDULIKAN
pulakdah.blogspot
Posted by author faethal
 
Ibu kanak-kanak malang menyedari anaknya dilanggar dan tersepit di
bawah bas.

Satu rakaman CCTV telah merakamkan
kemalangan yang menyebabkan kematian seorang kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun
di China. Rakaman itu menimbulkan kemarahan dan rasa terkejut kepada ramai warga
China.

Rakaman tersebut menunjukkan bagaimana seorang kanak-kanak lelaki
telah terselit di bawah sebuah bas di sebuah jalan Zhejiang manakala ibu mangsa
menangis dan meraung meminta bantuan.

Apa yang mengejutkan adalah ramai
pejalan kaki tidak berbuat apa-apa untuk membantu wanita malang tersebut
walaupun dia merayu dan menangis.

Pemandu bas yang melanggar kanak-kanak
tersebut juga bersembunyi di suatu sudut dan enggan untuk membantu kanak-kanak
tersebut.

Kerana terdesak, si ibu cuba menghampiri pemandu lain untuk
meminta bantuan. Lebih malang lagi mereka juga mengabaikannya dan terus berlalu
dari situ.

Ibu mangsa merayu-rayu meminta bantuan daripada orang ramai,
tetapi ia sekadar diperhatikan.

Akhirnya seorang pemandu berhenti dan memberikan bantuan, tetapi
sudah terlewat.

Akhirnya mangsa dibawa ke hospital
selepas seorang pemandu membantu ibu tersebut.

Walau bagaimanapun,
bantuan itu terlalu lewat dan kanak-kanak malang itu meninggal dunia di hospital
kerana mengalami kecederaan yang teruk.

Ini bukanlahkali pertama
kemalangan seperti iniberlaku di China.

Tahun lalu, seorang kanak-kanak
kecil juga meninggal dunia selepas dilanggar oleh sebuah kereta. Rakaman video
menunjukkan sehingga 18 orang mengabaikan kanak-kanak tersebut, sehingga
akhirnya ia diselamatkan oleh seorang pengumpul
sampah.

Sun Dec 16, 2012 8:17 pm (PST) . Posted by:

"lan loqius" rxzabd

Agaknye shell helix yang saya pakai hari tu yang x ori kot. lagi pun rege bawah rm100.
 
-Dak Lan-

________________________________
From: Kamarcam <kamarcam@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Friday, December 14, 2012 8:48 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir


 
Aku pakai Titan fully-syn untuk DMax, dulu pakai shell helix enjin bising macam nak roboh, lepas pakai Titan enjin x bising sangat  DMax jadi power.

Sent from my iPad

On 14/12/2012, at 8:08 PM, Fahmi Ahmad <fahmisc@yahoo.com> wrote:

 
>Aku pakai minyak enjin shell helix semi-syn economy [tulis kat botol tambahan additive utk kurangkan geseran dlm enjin] rm115 beli kat stesen minyak, 
>shell helix semi biasa rm110. Enjin rasa ok ja, mungkin ikut jenis enjin kot. 
>
>
>
>
>
>
>
>>________________________________
>> From: lan loqius <rxzabd@yahoo.com>
>>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>>Sent: Friday, December 14, 2012 5:32 PM
>>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>
>>
>> 
>>Pernah jugak pakai shell helix sekali tapi rasa cam kureng sikit. enjin pun macam kuat noise. tu yang bertukar balik ke castrol.
>> 
>>-Dak Lan-
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>________________________________
>> From: Tajul Amir Darus <tajul_amir@yahoo.com>
>>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>>Sent: Thursday, December 13, 2012 4:02 PM
>>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>
>>
>> 
>>Castrol memang best bro...iklan dia pun Mantap...Tagline lagi power "Ia bukan sekadar pelincir,Ia kejuruteraan Bendalir".Tapi minyak dia harga kategori Shell nih.Tak tahannnnnn.
>>
>>
>>
>>
>>
>>________________________________
>> From: lan loqius <rxzabd@yahoo.com>
>>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>>Sent: Thursday, December 13, 2012 9:05 AM
>>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>
>>
>> 
>>Kalau tengok dalam website castrol tu memang ada lah panel workshop yang saya biasa tukar minyak hitam tu. Harap2 minyak dia original lah. Ntahlah....saya ni dari dulu dah terbiasa ngan minyak castrol. Rasa cam sedap je.
>> 
>>-Dak Lan-
>>
>>
>>________________________________
>> From: Tajul Amir Darus <tajul_amir@yahoo.com>
>>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>>Sent: Thursday, December 13, 2012 12:57 AM
>>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>
>>
>> 
>>Memang dah ada pun En. Bashah...salah satu yg saya pernah pi kat Ara Damansara.Mmg dia pakai minyak pelincir Castrol je.Cuba tengok kat sini... http://www.castrolworkshop.com/my/srchlocation.php .Lagi satu yg saya tengok la kalau yg original biasana ada hadiah seperti yg diiklankan di TV.Kalau sama ngan yg diiklankan kat TV tu insyaallah minyak yg genuine.
>>
>>
>>
>>________________________________
>> From: bashah <bwasi@yahoo.com>
>>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>>Sent: Wednesday, December 12, 2012 4:27 PM
>>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>
>>
>> 
>>Boss Castrol tak pening ker kalau Castrol di boikot di kedai sparepart ?
>>Patut dia buat kedai jual Castrol original Oil servis centre...sure tak menag tangan...
>>atau bukak khemah di pasar malam pun ok..macam Astro tu...
>>Apalah  susah sangat....
>>
>>
>>
>>
>>
>>________________________________
>> From: Muaz CK <muazck@gmail.com>
>>To: automobil@yahoogroups.com
>>Sent: Wednesday, December 12, 2012 2:25 PM
>>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>
>>
>> 
>>Sejak saya ditunjuk oleh kakitangan pusat servis yang menukar minyak hitam kereta Mini saya mengenai keladak di bawah botol minyak hitam Castrol yang saya beli dengan harga rm35 dua tahun lepas, saya terus berhenti membeli minyak hitam di kedai alat ganti.
>>
>>Saya syorkan anda semua pun lakukan yang sama. Boikot sahajar.
>>
>>Jikalau hendak membeli, beli sahaja air filter, oil filter, spark plugs, wiper, benda2 yang boleh nampak atau jelas baru atau tidak. Elakkan terus minyak hitam. Beli di stesen minyak sahaja. Petronas Mach 5 20w50 pun ok. Harga rasanya dalam rm70. Masih berpatutan untuk kebanyakan enjin berumur.
>>
>>
>>
>>
>>2012/12/12 ML <allmailinglist@gmail.com>
>>
>>
>>> 
>>>Nak buat camno, yg kena tangkap pekerja warga asing... Sy rasa pekerja tu x pernah pun tgk bos dia..
>>>
>>>
>>>Bos mastermind masih bebas... Kot2 ada 2-3 kilang lagi yg sama beroperasi & tersorok...
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>On 12 Dec, 2012, at 7:03 AM, bashah <bwasi@yahoo.com> wrote:
>>>
>>>
>>> 
>>>>semalam dan 2 tahun lepas ? --macammana boleh buat yg SAMA ?
>>>>kalau di Arab Saudi dah kena pancung dah.
>>>>4 tahun lepas, enjin moto aku tetiba berhenti di Bangsar...baru teringat aku dah isi Castrol Cicak...
>>>>tu ler aku lebih percaya kedai Melayu/Muslim... tapi mana nak cari kedai Melayu di tengah KL ni ?
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>________________________________
>>>> From: "fuzzyinn@yahoo.com" <fuzzyinn@yahoo.com>
>>>>To: Automobil <automobil@yahoogroups.com>
>>>>Sent: Tuesday, December 11, 2012 10:52 PM
>>>>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>>>
>>>>
>>>> 
>>>>Patut ler semalam nak beli minyak magnetec tu ..amoi Kedai tu cakap stok belum sampai ..aku Rasa depa ni dah tau sebenarnya memang barang palsu jadi takut Kena serbu semua stok yg duk ada pun depa sorok la Dan memang kurang pun minyak pelincir kat atas rak display tu kununnya stok belum sampai la .. Sebab tu la selalu sangat bila selepas isi semua minyak injin tu selalu ada cam habuk2 besi kat bawah ..rupa2nya memang terkena la selama ni ..cibabeng punya Kedai sparepart ..kalau tak menipu memang tak sah ..jahanam injin ..cehhhhhhhhh
>>>>Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
>>>>________________________________
>>>>
>>>>From: Fahmi Ahmad <fahmisc@yahoo.com>
>>>>Sender: automobil@yahoogroups.com
>>>>Date: Tue, 11 Dec 2012 06:41:37 -0800 (PST)
>>>>To: automobil@yahoogroups.com<automobil@yahoogroups.com>
>>>>ReplyTo: automobil@yahoogroups.com
>>>>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>>>
>>>> 
>>>>
>>>>
>>>>Dua tahun lepas ada kes penguatkuasa rush satu kilang buat minyak palsu.......dia masuk dlm botol minyak murah......tp jual sbg castrol magnetec semi-synthetic...botol sebiji mcm yg original.....siap ada sticker berkilat lagi.
>>>>Semenjak tu aku dah tak berani beli minyak enjin semi-synthetic di kedai spare part.....semua aku beli di stesen minyak shell / petronas......lebih confident walaupun lebih mahal 10~15rgt.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>>________________________________
>>>>> From: ML <allmailinglist@gmail.com>
>>>>>To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
>>>>>Sent: Tuesday, December 11, 2012 8:37 PM
>>>>>Subject: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>>>>>
>>>>>
>>>>> 
>>>>>Salam
>>>>>
>>>>>Sapa yg tgk berita jam 8 kejap tadi, ada sindiket yg proses semula minyak pelincir dan jual semula ke kedai dgn harga yg sama..
>>>>>
>>>>>1) dah le nipu harga.. User dapat low kualiti dgn harga mahal
>>>>>
>>>>>2)efek pada kereta?? Patut a cepat rosak !
>>>>>
>>>>>Antara botol yg nampak tadi: castrol
>>>>>
>>>>>Hati2 a beli minyak pelincir.. Beli dari pengedar sah sbb kalau kat kedai susah nak beza yg betul & yg tipu..
>>>>>
>>>>>Sekian
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>

Sun Dec 16, 2012 8:22 pm (PST) . Posted by:

"lan loqius" rxzabd

Lupe plak tong kaler ape tapi macam bukan oren. perasan masa tu saya servis kereta saya lah. lepas tu nampak kancil kat sebelah pun tukar minyak hitam. lepas tu nampak dia pump minyak baru dari tong drum besar. rasa curiga lah, minyak apa yg dia masukkan tu. owner kancil tu plak x nampak pun. takut dia masuk minyak murah ke atau minyak yg x habis dia topup masuk dalam tu.
 
-Dak Lan-

________________________________
From: Abdul Rahman bin Johari <arahman@newhoongfatt.com.my>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Friday, December 14, 2012 5:44 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir


 
hyrax oil?
tong kaler oren kah?

lan loqius wrote:
 
>Pernah nampak kedai pump minyak hitam baru guna tong
besar. Minyak hitam ape tu? tengok tong drum tu x de jenama plak.

>-Dak Lan-
>
>
>________________________________
> From: suhaimi ibrahim <designplanet78@yahoo.com>
>To: "automobil@yahoogroups com" <automobil@yahoogroups.com>; "tajul_amir@yahoo.com" <tajul_amir@yahoo.com>
>Sent: Thursday,
December 13, 2012 9:20 PM
>Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Kantoi!! Proses semula minyak pelincir
>
>

>Setakat ni banyak kes minyak brand after market kene
ciplak. Bagai mana lak minyak bawah jenama proton, honda, perodua dan
lain lain. Kalau kedai spare part melayu rasa ada kat bandar tun razak.
Sebelah seven eleven kalau tak silap.
>
>artikel menarik di sembang-automobil.blogspot.com
>
>

Sun Dec 16, 2012 8:31 pm (PST) . Posted by:

"lan loqius" rxzabd

Apple dari California guna chip Intel gak i5, i7
 
-Dak Lan-

________________________________
From: Nazri Ahtar <littlenoti@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Friday, December 14, 2012 8:58 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Boikot McD dan Facebook


ada lagi ganti.....guna Apple :)... kalau bukan intel based la... huahuahua
 
rgds,
Nazri Ahtar

________________________________
From: Fhazly Yusop <neoli18@yahoo.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Thursday, December 13, 2012 12:24 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Boikot McD dan Facebook


pendapat saya, kalau ada alternatif lain, elakkan zionis. contoh, mcm mcdonald, kalau x mkn pun x pe, bole makan beger bakar atau lain2. utk komputer, jgn guna intel, guna la AMD. tp kalau AMD pun sokong zionis, pakai jugalah sbb x de produk pengganti.

________________________________
From: Muaz CK <muazck@gmail.com>
To: automobil@yahoogroups.com
Sent: Thursday, December 13, 2012 11:55 AM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Boikot McD dan Facebook


 
Salaam.

Pendapat saya macam ni..

Kita boikot produk2 yang jelas menyokong Zionis, bukan Yahudi secara amnya. Hanya Zionis.

Pergerakan Zionislah yang jelas memusuhi Islam, walau diwar2kan pada kebanyakan orang2 Barat yang Zionis adalah pergerakan Jewish Empowerment, sebenarnya ia adalah pergerakan, Gentile Oppression. Gentile itu terma merujuk sesiapa sahaja selain Yahudi asli.

Zionis bukannye baru, tapi konsep atau paradigma yang telah lama diterapkan kedalam hati2 dan minda2 kebanyakan orang Yahudi. Kitab Talmud bertanggungjawab atas Zionisme. Bukan kitab2 lain seperti Taurat contohnya.

Yahudi ada juga yang bersikap neutral, atau berkecuali. Ada juga yang tidak bersetuju dengan keganasan kerajaan mereka sendiri.

Selagi Waze percuma, saya rasa tak ada masalah menggunakannya. Sebab tak semua Yahudi menyokong paradigma tersebut.

Pendek kata, boikot yang jelas dahulu lah.

2012/12/13 Zaiedishaq <zaiedishaq@gmail.com>


>macamna pulak dengan Waze?
>
>
>
>
>
>2012/11/21 Zaiedishaq <zaiedishaq@gmail.com>
>
>TESCO?
>>
>>
>>
>>2012/11/20 -::eSpAcE9808::- <rienacom@yahoo.com.sg>
>>
>>
>>> 
>>>
>>>
>>>HINAKAN MEREKA YANG MAKAN DI MEK DOGAL
>>>tukartiub.blogspot.
>>>KOMENTAR TUKAR TIUB
>>>tak perlu cakap banyak
>>>tak perlu pergi  ke gaza
>>>tak perlu heboh heboh
>>>
>>>mek dogal ialah milik zionis
>>>mek dogal memberi dana untuk
israel
>>>mek dogal beri sokong
untuk israel
>>>
>>>luaskan kempen anti mek dogal
>>>luaskan  kempen anti isreal
>>>luaskan kempen anti
zionis
>>>
>>>hinakan  mereka yang makan di mek
dogal
>>>kutuk mereka yang makan di
mek dogal
>>>kapirkan mereka yang
makan di mek dogal
>>>babikan
mereka yang makan di mek dogal
>>>harbikan mereka yang makan di mek
dogal
>>>laknatkan mereka yang
makan di mek dogal
>>>
>>>PAS GESA PULAU EKONOMI,
MEDIA PRO ISRAEL – harakah daily
>>>Dicatat oleh Tukar
Tiub
>>>KUALA LUMPUR: PAS berpendirian, sudah tiba masanya
Malaysia memainkan peranan yang pro aktif dalam menggesa Pertubuhan
Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengadakan sidang tergempar berhubung serangan
terbaru Israel ke atas Wilayah Palestin di
Gaza.
>>> 
>>>Demikian tegas Presiden PAS,  Tuan Guru Abdul
Hadi Awang di Dewan Rakyat ketika berbahas menyokong usul mengecam tindakan
keganasan Israel yang melancarkan serangan ketenteraan yang dinamakan Operasi
"Pillar of Defence", 14 November lalu ke atas Wilayah Palestin di Gaza meliputi
pengeboman dan serangan udara dan laut.
>>> 
>>>"Sudah tiba masanya Malaysia memainkan peranan yang pro
aktif dalam menangani isu ini khususnya melalui OIC untuk mengadakan sidang
tergempar mempengaruhi rakan-rakan OIC dan rakan-rakan negara
Arab.
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>HARI RAKYAT
BANGKIT MELAWAN
>>> 
>>>Orang melayu yang masih melantak di mcdonald
.................
>>>wak-labu.blogspot.
>>>Posted by Wak Labu 
>>> 
>>>Sorry ye, photo yang di atas ni bukan nye berlaku kat Malaysia,
ianye berlaku di luar negara.
>>>
>>>Ha! photo yang di bawah ni memang benar2
berlaku kat Malaysia, tengok aje berapa ramai beruk2 melayu yang sedang beratur
nak melantak kat restoren israel.
>>> Wak tak heran bile negara luar dah mula ambil tindakan memboikot
ape2 yang berkaitan dengan Israel. Tapi kat Malaysia ni senario nye sangat
berlainan. Ini kesah tentang orang melayu, orang melayu ni mulut nye aje yang
bising tapi tak sampai ati nak boikot2 ni.
>>>
>>>Pergi aje masuk kat restoren
KFC, Pizza Hut atau McDonald berduyun2 muke melayu yang makan di sane tu. Cakap
aje nak boikot barangan amerika dan israel, tapi negara Malaysia sendiri masih
ade hubungan dagangan dengan israel. Memang kite ni punyai pemimpin negara yang
lidah bercabang.
>>> 
>>>comments:
>>> 1. Anonymous
>>>wak labu ni guna komputer yg menggunakan cpu jenis INTEL ke? atau AMD? atau tablet yg menggunakan cpu Tegra?
>>>
>>>mungkin wak labu tak tahu bahawa kemudahan INTEL
mempunyai kemudahan R&D termaju di Israel?
>>>
>>>masih kah wak labu
menggunakan peralatan komputer yg mempunyai barang-barang INTEL dalam
nya?
>>>
>>>boleh kah kita menggelarkan wak labu sebagai beruk labu kerana
menggunakan produk yg secara langsung dan tak langsung pun mempunyai pertalian
dgn Israel?
>>> 2. Anonymous
>>>salam. nak tambah skit. kalau rase2 wak labu ade jugak guna microsoft ke apple ke baik jangan la ye. sama jugak la kalau guna kenderaan awam mcm lrt ke..sbb company yg buat tu kalau bukan dari israel atau amerika tp penyokong tegar israel. mcm siemens yg buat papan elektronik kenderaan dari german. penyokong tegar israel tu..
>>>
>>> * Anonymous
>>>Kita perlu bijak dalam hal ini. kalau kita mampu boikot McD sila lakukan, jangan beralasan. Kalau memudaratkan diri sila cari alternatif lain, yang penting kita turut serta membantu saudara2 kita di Palestin. Jangan cari alasan sekadar 'justify' kelemahan diri dan juga melemahkan usaha orang lain.
>>> 
>>>Boikot McD dan Facebook? | Senarai SAH Produk Sokong Zionis | Sikap
Umat Islam?
>>>mohamadazhan.com
>>>Mohamadazhan.com
>>> 
>>>
>>>
>>>Salam untuk semua, moga dirahmati
>>>
>>>
>>>Isu BOIKOT Barangan Yahudi Zionis memang "kencang" dalam FB la ni
lepas serangan 1 Muharam yang dilancarkan Yahudi Zionis Laknat ni. Aku lihat
memang respons Boikot ni antra paling hangat dibincangkan, ada setuju, ada tak
kisah, ada tak berminat...apa pun aku ucap tahniah dan sangat seronok dengan
kepedulian rakyat kita, tak kira bangsa dan agama semua nyatakan bantahan
terhadap Israel. Tetapi sejauh mana kita tau barang2 yang kita nak boikot tu
ada saham bersama Zionis Israel?
>>>
>>>
>>>Inminds, satu badan berpengkalan di
UK yang melakukan research syarikat-syarikat yang menyumbang kepada negara
Israel..bukan main saja-saja boikot, apabila research mendapati cukup bukti,
baru di publish sebagai produk yang perlu diboikot.. 
>>>
>>>
>>>Tujuan? supaya syarikat berkenaan mengubah
polisi untuk tidak menyumbang kepada Israel. Contoh: Produk Sara Lee dikenal pasti sejak
lama (2002 kalu tak silap) menyumbang kepada Israel. Diletakkan dalam senarai
boikot. 2011, Sara Lee ubah polisi dan dikeluarkan dari senarai
boikot.Boikot bukan
semberono, detailed research baru boikot..come, let's do it together.. (kredit
FB Muhamad Suffian Salahuddin)
>>>
>>>
>>>*aku
dapat info ni dari kawan lama zaman sekolah dulu, sangat berguna supaya kita
memboikot tak membuta tapi atas ilmu dan fakta!
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Isu
McD
>>>
>>>Paling
dapat perhatian baru2 ni McD bagi burger sarapan pagi percuma seluruh
Malaysia...banyk sungguh komen dan pendapat. Yang paling aku tertarik seorang
admin FB dia cakap "McD bagi burger percuma, so, rakyat tak perlu keluarkan
duit sesen pun nak beli burger tu...maksudnya rakyat tak menyumbangkan apa2 duit
pun untuk Israel..." lebih kurang macam tu lah ayat dia...
>>>
>>>
>>>Aku
tetap tak setuju walaupun buger tu percuma kerana melibatkan soal MARUAH/NILAI
umat ISLAM? Maruah kita hanya mampu dibeli dengan sebijik burger tu? tak
pastilah kalau ada yang sanggup jual Maruah semurah harga Burger...sedangkan
rakyat Palestin menjual nyawa demi maruah negaranya dan Islam.Depa kat sana
jangan kata nak rasa makan burger, nak menjamah sesuap nasi untuk hari ini pun
belum pasti...Allahuakbar!
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>"Aku
melihat Islam (di Eropah), tapi tidak melihat Muslim. Dan aku melihat Muslim (di
Mesir/negara Arab) tetapi aku tidak melihat Islam". Syeikh Mohammad
Abduh
>>>
>>>
>>>Isu
FB
>>>
>>>
>>>Bolehkan
kita guna FB (milik orang Yahudi)? Mesti kita selalu dengar benda ni
kan...
>>>1- Sehingga kini, tidak ada
bukti Mark Zuckerberg (pengasas facebook) menyumbang dana kepada
Zionis.
>>>
>>>2- Benar, Mark seorang
Yahudi, cuma dia tidak bermazhab Zionis. Zionis berbeza dengan Yahudi biasa.
Yahudi yang taat dengan kitab Talmut berbeza dengan Yahudi yang taat dengan Zion
(protokol-protokol Zion). Yahudi bangsa, Zion fahaman. Yang kita tentang Zionis
Yahudi. Fb ini pula percuma. Tak kena bayar. Kalau kita tutup bodohlah kita. Sbb
tak manfaatkan ia untuk menyebarkan Islam dan menentang Zionis
Yahudi.
>>>
>>>3- Yang menguasai Negara
Haram Israel sekarang ini adalah Zionis Yahudi. Disebalik pemerintahan USA
terdapatnya Yahudi berfahaman Zionis. (Neo Conservative Jews). Saya yakin dan
percaya kesedaran anak muda akan isu Gaza banyak diperolehi dari facebook.
Bayangkan, revolusi di Mesir yang menjatuhkan Rejim Hosni Mubarak salah satunya
bermula dari facebook.
>>>
>>>
>>>4- Manfaatkanlah teknologi yg ada utk
memenangkan islam sprt kata Syeikh Yusuf Qardhawi. Lagipun senjata musuh macam
mujahidin afghanistan ambil daripada Rusia digunakan balik utk melawan tentera
Rusia. sumber FB
>>>
>>>
>>>5. Tambahan: Idea peperangan zaman Rasulullah iaitukorek parit (Khandak) adalah idea peperangan tamaduan Parsi, tetapi
Rasulullah setuju gunakan walaupun idea itu bukannya daripada tamadun arab
setempat malah datang daripada tamadun yang memusuhi Islam.
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Sikap Umat Islam Terhadap Isu GAZA,
Palestin
>>>
>>>
>>>1. Bermusim: Boikot ikut musim, itu yang jadi selalunya.
Termasuk aku sama! haha...ini pesanan dan nasihat bukan untuk sahabat2 saja
tetapi untuk diri aku terutamanya supaya aku pun terus istiqamah dan tekal
memboikot. Itu saja yang mampu, nak angkat senjata...? aku kalah lama dah kalau
banding dengan anak2 Gaza.
>>>
>>>
>>>2. Sikap dan nilai diri: Tak cukup nak boikot saja,
kalau sikap dan akhlak yang ditonjolkan buruk.Malas solat, selalu tinggal
solat, makan duit riba, aurat tak jaga baju ketat2, dedah sana sini...majlis
ilmu tak pernah pergi, nak hiburan sepanjang masa, dan mcam2 lagi... aku
pesan ni untuk diri aku supaya dalam menyuarakan bantahan, peribadi perlu dijaga
dan berubah ke arah lebih baik.
>>>
>>>
>>>Selamat memboikot! Moga kita
mendapat hidayah dan petunjuk =)
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>Gambar ni
menyentuh hati aku, 3 orang kanak2 buat sumbangan hasil tabungan mereka sediri.
Memang nilai tak besar tapi usaha BESAR dari kanak2 yang Berjiwa Besar demi
anak2 seusia mereka di Gaza! Tahniah buat ibu bapa, mendidik dan menyedarkan
hati si anak2 kecil. Moga membesar sebagai anak muda hebat!
>>>Alhamdulillah, si kecil ini menyumbang untuk GAZA menggunakan duit tabung mereka (3 beradik) berjumlah RM271.35Mohd idris - 8 tahun, Nur amelina - 6 tahun, Nur afikah - 10 tahun. Dari Sekolah Kebangsaan Sri Sikamat, Kajang-sumber FB
>>>comments:
>>>
>>> Kakzakie said...
>>>Kalau takat McD keluarga kakak lama dah tinggalkan. Tak percaya cuba lihat bab makan-makan dlm N3 kakak tak pernah McD dlm list.
>>>
>>>Tapi satu masih jadi minuman kakak iaitu product Nestle. Nak cuba
harap tekak anak kakak boleh menerima.
>>>
>>>Istiqamah kena ada dlm jiwa kita
kerana hasutan keliling kita terlalu banyak. Angkat senjata tak pandai yg
boleh kecik ini lakukanlah.
>>>
>>> Nur Najwa Bt Ibnu Pajar said...
>>>alhamdulillah info yg bagus..thanks
>>
>
GROUP FOOTER MESSAGE
Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

Web:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: