Wednesday, January 13, 2016

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4369[1 Attachment]

11 Messages

Digest #4369
4a

Messages

Tue Jan 12, 2016 7:33 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Bauksit: "Setahun Dah Berlalu, Duit Satu Sen Pun Tidak Dapat Lagi", Rintih Seorang Peneroka

siakapkeli.my

KUANTAN: Keputusan untuk memajakkan ladang kepada pengusaha bauksit seluas empat hektar tahun lalu nampaknya membautkan seorang wanita mengalami tekanan apabila dikatakan pengusaha bauksit berkenaan gagal membayar wang pajakan kepadanya.

"Siang malam makcik menangis, mengenangkan bayaran yang sehingga kini masih tak dilunaskan pengusaha bauksit," demikian rintihan seorang peneroka Felda Bukit Goh, Halimah Kadir, 70 yang dipetik laporan Sinar Harian.

Difahamkan, mengikut perjanjian, bayaran hasil bauksit tersebut sepatutnya diterima oleh beliau secara bulanan atau berperingkat-peringkat apabila kerja-kerja mengambil bauksit dari atas tanahnya bermula hinggalah selesai.

"Kalau ikut perjanjian, makcik ada terima bayaran hasil pajakan tanah itu tapi makcik tak dapat bayaran seperti dijanjikan.

"Setiap bulan makcik tunggu, tapi sampai sekarang satu sen pun makcik tak terima.

"Bila makcik telefon pengusaha minta wang, mereka kata bulan depan akan buat bayaran, selepas itu terus diamkan diri," katanya.

Beliau berkata tidak menyangka akan diperlakukan sedemikian rupa selepas menandatangai perjanjian pajakan tanah kelapa sawit miliknya itu ditandatangani pada Oktober 2014.

Berdasarkan perjanjian tersebut, beliau akan memperoleh deposit sebanyak RM50,00 daripada pengusaha bauksit apabila kerja-kerja pengorekan tanah dijalankan.

"Kalau makcik tau begini jadi, makcik tak akan benarkan tanah sawit makcik digunakan untuk lombong bauksit.

"Tapi bila mereka datang berulang kali dan beri tawaran lumayan, makcik terima sebab nak ubah nasib anak-anak.

"Setahun lebih makcik tunggu, bauksit dah dikorek pengusaha, tetapi bahan itu tak diangkut, malah dibiarkan begitu sahaja," katanya.

Halimah yang nyata kecewa kini hanya bergantung hidup disara oleh anak-anak dan turut berniaga bagi menampung kehidupan hariannya, sedangkan ladang sawit berkenaan sebelum dipajak merupakan pendapatan utamanya iaitu sekitar RM1,000 hingga RM1,500 sebulan.

Katanya, bagaimanapun kini dia mengharapkan wang pajakan tanah itu memandangkan pokok kelapa sawit di ladangnya sudah ditebang. - Siakapkeli.

Patutlah Perlombongan Bauksit Ini Bermaharajalela.. Ini Puncanya
bloglist-malaysia.blogspot
addindeen.com
Posted by Addin Deen

Kuantan sekali lagi menjadi tumpuan berkaitan dengan isu alam sekitar ketika ia diselubungi debu merah dari aktiviti melombong bauksit.

Tetapi tidak sepertimana bantahan di Kuantan terhadap loji pemprosesan nadir bumi Lynas lima tahun lalu, kontroversi alam sekitar terbaru ini tidak mengundang sebarang gerakan protes yang ketara, walaupun ia telah berlarutan selama hampir dua tahun.

Ini walaupun ancaman terhadap alam sekitar adalah lebih jelas dan ketara, seperti yang diluahkan oleh seorang penduduk tempatan, Wong Chum Yuan, yang juga ketua pemuda PKR negeri itu.

"Dengan Lynas, ia adalah mengenai risiko (pencemaran alam sekitar) tetapi dengan bauksit, kita sudah dapat melihat kesannya sekarang," katanya.

Debu dari aktiviti melombong bauksit membawa logam berat, yang boleh memudaratkan kesihatan dalam tempoh jangka panjang.

Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh , yang merupakan orang penting dalam memulakan gerakan menentang loji penapisan nadir bumi Lynas, mengakui beliau bergelut untuk mencari gelombang sokongan dalam isu terbaru membabitkan bauksit.

"Semuanya kerana disebabkan sikap tamak," kata Fuziah.

Manakala kerajaan Pahang membenarkan tanah di negeri itu yang kaya dengan kandungan bauksit dikorek, penduduk tempatan juga membenarkan tanah mereka dikorek untuk tujuan yang sama, ekoran janji pulangan yang lumayan.

Jutawan segera

Salah satu contohnya ialah peneroka Rancangan Tanah Pemuda (RTP) Bukit Goh di mana generasi sebelumnya telah mengusahakan tanah di situ selama lebih empat dekad, tetapi kini anak-anak mereka berpeluang untuk menjadi jutawan segera dengan membenarkan kelapa sawit mereka dicabut.

RTP - satu inisiatif yang bermula pada 1971 oleh kerajaan negeri Pahang - adalah serupa dengan Felda, di mana peneroka telah diberikan 10 ekar tanah untuk mengusahakan tanaman.

RTP Bukit Goh terletak kira-kira 16km dari pusat bandar Kuantan.

Hari ini, pemilik tanah ditawarkan purata RM9 bagi setiap tan tanah yang kaya dengan bauksit.

Walaupun jumlah itu mungkin nampak tidak seberapa, tetapi kawasan seluas 10 ekar boleh digali sehingga purata kedalaman sekitar 10 kaki yang diterjemahkan kepada keluasan kira-kira 120,000 meter persegi.

Bergantung kepada jenis tanah dan kelembapannya, di antara satu hingga 1.8 tan tanah boleh diperolehi dari setiap meter padu, di mana pemilik tanah boleh mendapatkan antara RM1 juta dan RM2 juta.

Menurut Fauziah, beliau meminta penduduk kampung supaya tidak membenarkan tanah mereka dikorek seperti itu.

Katanya, mereka tidak akan dapat lagi menanam di plot itu dan ratusan ribu ringgit yang mereka dapat, tidak akan bernilai dengan apa juga penyakit yang mungkin menimpa diri mereka atau anak-anak mereka.

"Tetapi mereka memberitahu saya ini adalah peluang mereka jadi kaya, jadi mengapa saya cuba nak halang mereka?" keluh Fuziah.

Namun, tidak begitu halnya dengan mereka seperti Salwani Tajuddin yang berusia 37 tahun dan keluarganya.

Rumah Salwani terletak di Jalan Bukit Kuantan, jalan utama yang digunakan oleh ribuan lori setiap hari untuk menghantar tanah yang kaya dengan bauksit ke pelabuhan Gebeng.

Kedua-dua belah jalan raya itu kini bersepah dengan pokok kelapa sawit yang mati dan dedaun yang layu kerana selubungi lapisan tebal debu merah.

Manakala jentera pengorek boleh dilihat mengorek tanah dengan pokok kelapa tumbang berselerak di situ.

"Kami terjejas di sini... anak-anak saya tak selamat apabila mereka keluar dan bermain. Tiada seorang pun daripada kami selamat apabila kita keluar," kata Salwani, sambil menyapu lapisan tebal debu merah di atas meja di luar rumahnya.

Beliau berkata, anak-anaknya juga telah mengalami masalah pernafasan dan penyakit kulit sejak kerja mengorek tanah bauksit bermula di keliling tanah miliknya.

Salwani, yang berniaga kedai kopi di luar rumahnya, terpaksa mengubahsuai gerainya dengan ditutup sepenuhnya dengan tingkap kerana jika tidak, tiada siapa yang akan datang kerana debu di situ.

'Seorang Cina bergelar 'datuk' pernah datang dan memberi jaminan kami akan jadi kaya. Dia letak segumpal wang tunai dalam sampul surat di atas meja kami.

"Ayah saya mahu mengalah tetapi kita (anak-anak) berkata 'tidak'. Wang yang mereka beri pada kami hanya boleh bertahan beberapa tahun, kemudian tanah kami tidak boleh digunakan lagi," katanya, sambil menambah keluarganya memperolehi sekitar RM5,000 sebulan dari hasil perladangan.

Sejak bulan lepas, setiap rumah di kawasan itu kini dibayar RM500 sebulan oleh mereka yang terbabit dengan pengeluaran bauksit itu bagi menenangkan kemarahan mereka.

Penduduk bakar lori bauksit

Tetapi beberapa kilometer ke Jalan Bukit Kuantan, di sempadan Pahang, kemarahan telah memuncak dengan penduduk tempatan bertindak membakar lori yang membawa bauksit.

Pemandu lori dikehendaki menggunakan laluan itu kerana ia dapat mengelakkan pusat-pusat penduduk utama, tetapi mereka perlu melintas ke Neram, Terengganu, ketika dalam perjalanan ke Pelabuhan Gebeng di Pahang.

Penduduk kampung yang tinggal di sempadan sebelah Terengganu tidak mendapat apa-apa daripada perusahaan bauksit itu tetapi jalan di tempat mereka berlubang dan secara beransur-ansur berubah menjadi jalan yang kotor kerana dilalui ribuan lori tersebut.

"Di sinilah di mana kebanyakannya berlaku kejadian lori dibakar," kata Aidil Haryman Mat Noor, pembantu Fuziah yang membawa media ke lokasi.

Sumber

Penduduk nekad bakar lori bauksit
kitabantai.info
Posted by Kita Bantai


Satu lagi kebakaran lori bauksit dilaporkan berlaku akibat kemarahan penduduk setempat.

KUANTAN – Penduduk kini semakin berani bertindak sendiri dengan membakar lori bauksit kerana kecewa dengan tindakan kerajaan negeri yang gagal menangani masalah berkenaan.

Adun Beserah, Andansura Rabu berkata, melihat trend kemarahan itu, kerajaan negeri digesa segera tangani masalah berkenaan sebelum tercetusnya masalah lebih rumit.

"Kerajaan tidak boleh melengah-lengahkan lagi perkara ini dan saya bimbang kejadian sama terus berulang memandangkan ini kali keenam kejadian lori terbakar berlaku.

"Jadi dalam hal ini, kerajaan atau pihak berkenaan perlu membuat sesuatu agar masyarakat tidak bertindak sendiri kerana ia boleh mengundang sesuatu yang lebih teruk lagi berlaku pada masa akan datang," katanya dalam satu kenyataan media di sini, semalam.

Menurutnya, kebangkitan masyarakat di negeri ini dapat dilihat selepas kejadian maut membabitkan seorang guru akibat ditimba tayar lori bauksit yang tercabut dan terpelanting kelmarin.

"Selepas tragedi itu, masyarakat mula melihat kegagalan pihak berkuasa untuk menangani dan mengambil tindakan sewajarnya berhubung masalah tersebut.

"Alasan ini menyebabkan masyarakat nekad untuk mengambil tindakan sendiri dan ini akan mengundang pelbagai kejadian tidak diingini," katanya.

Dalam pada itu, Andansura menyuarakan kekesalan kerana perkara ini berulang kali dibangkitkan dalam sidang Dun, namun kerajaan negeri tidak bertindak untuk memperbetulkan keadaan ini.

Bagaimanapun, beliau berharap kerajaan negeri mengambil tindakan segera dengan memberhentikan semua aktiviti perlombongan bauksit.

"Kita minta agar kerajaan dengar suara rakyat demi kesejahteraan semua penduduk di daerah ini," katanya.Sinar

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This rIeNaCoM Mail.

Checked By AVG Antivirus Internet Security 2016

Tue Jan 12, 2016 7:33 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Haram Kenakan Pakaian Yang Ada Lambang Salib

siakapkeli.my

MARANG, 22 Dis - Pemakaian pakaian yang memiliki lambang salib, jenama arak ataupun imej syaitan boleh menjurus kepada perbuatan syirik dan hukum memakainya adalah haram.

Menurut Imam Masjid Tok Fakir, Mohd Zafpri Daud, 35, perbuatan itu ditegah oleh Islam sekali gus mengabaikan hukum yang jelas boleh membawa umat Islam ke arah syirik.

"Ibu bapa kadangkala terlepas pandang dan kita bimbang trend ini menjadi dakyah halus yang cuba diserapkan dalam jiwa umat Islam khususnya kanak-kanak melalui pemakaian.

"Bagaimanapun, dalam hal seperti ini, Islam tidak berkompromi sama ada dibuat atas nama hiburan, fesyen mahupun sukan, apatah lagi pada pakaian kanak-kanak," katanya, memetik laporan Sinar Online.

Beliau dipetik ketika mengulas tentang trend pemakaian kanak-kanak yang jelas memiliki lambang salib, termasuklah imej filem animasi 'Frozen' yang menjadi kegilaan kanak-kanak kini. - Siakapkeli.my

Tue Jan 12, 2016 7:33 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

INILAH DIA DEKAN UNISEL YANG BERKATA JUJUR HANYA PAS SAHAJA SATU-SATU YANG TEGUH MEMPERTAHANKAN PRINSIP DAN MEMPUNYAI KEDINAMIKAN PENDEKATAN POLITIK
Posted by OMAK KAU!!!!

 

SERDANG: Hanya PAS yang teguh mempertahankan prinsip dan mempunyai kedinamikan pendekatan politik berbanding parti-parti lain di negara ini, demikian menurut Dekan Fakulti Perniagaan Universiti Selangor, Prof Madya Dr Mohd Fuad Salleh.

Beliau menganalogikan prinsip kepada ciri-ciri sebuah rumah iaitu mesti mempunyai tiang, dinding, bumbung, bilik, ruang tamu dan dapur.

Manakala pendekatan pula digambarkan beliau sebagai sering berbeza sepertimana terdapatnya rumah yang dibina dari asas kayu atau batu, selain didirikan atas tanah atau menggunakan tiang, serta pelbagai kedinamikan lain.

Dr Mohd Fuad memuji PAS sebagai parti yang tegas dan jelas mempertahankan prinsip apabila sejak ditubuhkan pada tahun 1951 tidak pernah berubah, sebaliknya tetap kekal untuk menegakkan syariat Islam di negara ini.

Sementara dalam pendekatan politik, PAS katanya telah menunjukkan perubahan yang dinamik sesuai dengan keadaan semasa sepertimana 'tahaluf siyasi' bersama parti-parti lain.

"Tahun 1969, PAS berbincang untuk bergabung dengan Parti Perikatan, lambang kapal layar, masa itu. Ramai pimpinan PAS yang tak bersetuju dan bila keputusan telah dibuat, PAS menyertai Perikatan pada tahun 1970, ada pimpinan yang keluar, menubuhkan parti baru.

"Ada yang tak setuju kekal dalam PAS dan dilantik pula menjadi Menteri, habuan yang Allah berikan kepada orang yang kekal dalam perjuangan. Dia tak setuju, tapi dia kekal dalam perjuangan.

"Tapi apabila PAS mengambil keputusan untuk keluar daripada BN, tukar lambang daripada kapal layar kepada timbang dacing, (mereka) yang (dahulunya) tak suka (gabungan itu), punyalah suka. Tak nak pula keluar, dia nak kekal pula dalam BN.

"Tengok ya, bagaimana Allah mengubah hati manusia. Mula-mula dia tak nak (bergabung), (tapi) dapat kedudukan, bila nak keluar, dia tak nak keluar," terangnya dalam pembentangan bertajuk "Prinsip Gerakan Islam dan Dinamika Politik" pada Seminar Politik Islam: Gerakan Islam dan Politik Masa Kini di Hotel Puri Pujangga, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, di sini 12 Disember lalu.

Menegaskan prinsip sebagai perkara 'dharuriyyat' yang wajib ada dan diperlukan, beliau mengakui wujudnya kecenderungan manusia kepada keinginan iaitu 'hajiyyat' dan kelengkapan yakni 'tahsiniyyat'.

Bagaimanapun tegasnya, apabila bertembung antara perkara tersebut, 'dharuriyyat' mesti dipertahankan berbanding 'hajiyyat' dan 'tahsiniyyat'.

Dr Mohd Fuad menjelaskan hal tersebut sebagai membenarkan tindakan Presiden PAS selaku pemimpin tertinggi parti untuk mempertahankan prinsip yang 'dharuriyyat' berbanding desakan bersifat 'hajiyyat' dan 'tahsiniyyat'.

"Soal kepatuhan dan walak. Ada yang bertindak untuk tak patuh atau tak walak. Pimpinan kata jangan, dia kata tak apa boleh buat. Sekiranya berlaku dalam rumah, contohnya ada dapur isteri nak letak langsir cantik-cantik. Suami kata jangan, sebab ini tempat api dan sebagainya, takut tersambar api, terbakar.

"Tetapi kerana 'hajiyyat' isteri nak cantik juga, dia sanggup ketepikan 'dharuriyyah'. Adakah nak biarkan perkara ini berlaku? Sebagai pemimpin, suami kena tegah isteri. Tak boleh, sebab bahaya.

Kecuali satu, tak payah ada dapur dalam rumah, tiap-tiap hari pergi makan luar, tak masak langsung, bolehlah hias cantik-cantik dalam rumah.

"Tapi peranan dapur hilanglah, sedangkan ia diadakan kerana ada peranannya. Bila suatu jawatan diwujudkan dalam parti ada peranannya, ada tanggungjawabnya, jangan lari daripada peranan dan tanggungjawab ini, sebagaimana dalam kaedah pembentukan rumah tadi," perinci beliau.

Oleh itu simpulnya, sebagai parti politik, perubahan pendekatan adalah perkara biasa dan sentiasa diperlukan bersesuaian dengan keadaan tanpa perlu merubah dan menggadaikan prinsip di mana sejarah telah membuktikan PAS telah melalui hal tersebut dengan jayanya.

Wed Jan 13, 2016 12:25 am (PST) . Posted by:

"bashah" bwasi

Aiseh..ni grup automobilla bro..tapi kalau nak cakp juga pasal politik....PAS bawah hadi dah jadi Geng UMNO..mana dinamiknya ??hutang mdb lagi banyak aderlah ..

On Tuesday, January 12, 2016 11:34 PM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  INILAH DIA DEKAN UNISEL YANG BERKATA JUJUR HANYA PAS SAHAJA SATU-SATU YANG TEGUH MEMPERTAHANKAN PRINSIP DAN MEMPUNYAI KEDINAMIKAN PENDEKATAN POLITIK Posted by OMAK KAU!!!! SERDANG: Hanya PAS yang teguh mempertahankan prinsip dan mempunyai kedinamikan pendekatan politik berbanding parti-parti lain di negara ini, demikian menurut Dekan Fakulti Perniagaan Universiti Selangor, Prof Madya Dr Mohd Fuad Salleh.Beliau menganalogikan prinsip kepada ciri-ciri sebuah rumah iaitu mesti mempunyai tiang, dinding, bumbung, bilik, ruang tamu dan dapur.Manakala pendekatan pula digambarkan beliau sebagai sering berbeza sepertimana terdapatnya rumah yang dibina dari asas kayu atau batu, selain didirikan atas tanah atau menggunakan tiang, serta pelbagai kedinamikan lain.Dr Mohd Fuad memuji PAS sebagai parti yang tegas dan jelas mempertahankan prinsip apabila sejak ditubuhkan pada tahun 1951 tidak pernah berubah, sebaliknya tetap kekal untuk menegakkan syariat Islam di negara ini.Sementara dalam pendekatan politik, PAS katanya telah menunjukkan perubahan yang dinamik sesuai dengan keadaan semasa sepertimana 'tahaluf siyasi' bersama parti-parti lain."Tahun 1969, PAS berbincang untuk bergabung dengan Parti Perikatan, lambang kapal layar, masa itu. Ramai pimpinan PAS yang tak bersetuju dan bila keputusan telah dibuat, PAS menyertai Perikatan pada tahun 1970, ada pimpinan yang keluar, menubuhkan parti baru."Ada yang tak setuju kekal dalam PAS dan dilantik pula menjadi Menteri, habuan yang Allah berikan kepada orang yang kekal dalam perjuangan. Dia tak setuju, tapi dia kekal dalam perjuangan."Tapi apabila PAS mengambil keputusan untuk keluar daripada BN, tukar lambang daripada kapal layar kepada timbang dacing, (mereka) yang (dahulunya) tak suka (gabungan itu), punyalah suka. Tak nak pula keluar, dia nak kekal pula dalam BN."Tengok ya, bagaimana Allah mengubah hati manusia. Mula-mula dia tak nak (bergabung), (tapi) dapat kedudukan, bila nak keluar, dia tak nak keluar," terangnya dalam pembentangan bertajuk "Prinsip Gerakan Islam dan Dinamika Politik" pada Seminar Politik Islam: Gerakan Islam dan Politik Masa Kini di Hotel Puri Pujangga, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, di sini 12 Disember lalu.Menegaskan prinsip sebagai perkara 'dharuriyyat' yang wajib ada dan diperlukan, beliau mengakui wujudnya kecenderungan manusia kepada keinginan iaitu 'hajiyyat' dan kelengkapan yakni 'tahsiniyyat'.Bagaimanapun tegasnya, apabila bertembung antara perkara tersebut, 'dharuriyyat' mesti dipertahankan berbanding 'hajiyyat' dan 'tahsiniyyat'.Dr Mohd Fuad menjelaskan hal tersebut sebagai membenarkan tindakan Presiden PAS selaku pemimpin tertinggi parti untuk mempertahankan prinsip yang 'dharuriyyat' berbanding desakan bersifat 'hajiyyat' dan 'tahsiniyyat'."Soal kepatuhan dan walak. Ada yang bertindak untuk tak patuh atau tak walak. Pimpinan kata jangan, dia kata tak apa boleh buat. Sekiranya berlaku dalam rumah, contohnya ada dapur isteri nak letak langsir cantik-cantik. Suami kata jangan, sebab ini tempat api dan sebagainya, takut tersambar api, terbakar."Tetapi kerana 'hajiyyat' isteri nak cantik juga, dia sanggup ketepikan 'dharuriyyah'. Adakah nak biarkan perkara ini berlaku? Sebagai pemimpin, suami kena tegah isteri. Tak boleh, sebab bahaya.Kecuali satu, tak payah ada dapur dalam rumah, tiap-tiap hari pergi makan luar, tak masak langsung, bolehlah hias cantik-cantik dalam rumah."Tapi peranan dapur hilanglah, sedangkan ia diadakan kerana ada peranannya. Bila suatu jawatan diwujudkan dalam parti ada peranannya, ada tanggungjawabnya, jangan lari daripada peranan dan tanggungjawab ini, sebagaimana dalam kaedah pembentukan rumah tadi," perinci beliau.Oleh itu simpulnya, sebagai parti politik, perubahan pendekatan adalah perkara biasa dan sentiasa diperlukan bersesuaian dengan keadaan tanpa perlu merubah dan menggadaikan prinsip di mana sejarah telah membuktikan PAS telah melalui hal tersebut dengan jayanya. #yiv6402872320 -- #yiv6402872320ygrp-mkp { border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mkp hr { border:1px solid #d8d8d8;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mkp #yiv6402872320hd { color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mkp #yiv6402872320ads { margin-bottom:10px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mkp .yiv6402872320ad { padding:0 0;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mkp .yiv6402872320ad p { margin:0;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mkp .yiv6402872320ad a { color:#0000ff;text-decoration:none;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-sponsor #yiv6402872320ygrp-lc { font-family:Arial;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-sponsor #yiv6402872320ygrp-lc #yiv6402872320hd { margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-sponsor #yiv6402872320ygrp-lc .yiv6402872320ad { margin-bottom:10px;padding:0 0;} #yiv6402872320 #yiv6402872320actions { font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;} #yiv6402872320 #yiv6402872320activity { background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320activity span { font-weight:700;} #yiv6402872320 #yiv6402872320activity span:first-child { text-transform:uppercase;} #yiv6402872320 #yiv6402872320activity span a { color:#5085b6;text-decoration:none;} #yiv6402872320 #yiv6402872320activity span span { color:#ff7900;} #yiv6402872320 #yiv6402872320activity span .yiv6402872320underline { text-decoration:underline;} #yiv6402872320 .yiv6402872320attach { clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;} #yiv6402872320 .yiv6402872320attach div a { text-decoration:none;} #yiv6402872320 .yiv6402872320attach img { border:none;padding-right:5px;} #yiv6402872320 .yiv6402872320attach label { display:block;margin-bottom:5px;} #yiv6402872320 .yiv6402872320attach label a { text-decoration:none;} #yiv6402872320 blockquote { margin:0 0 0 4px;} #yiv6402872320 .yiv6402872320bold { font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;} #yiv6402872320 .yiv6402872320bold a { text-decoration:none;} #yiv6402872320 dd.yiv6402872320last p a { font-family:Verdana;font-weight:700;} #yiv6402872320 dd.yiv6402872320last p span { margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;} #yiv6402872320 dd.yiv6402872320last p span.yiv6402872320yshortcuts { margin-right:0;} #yiv6402872320 div.yiv6402872320attach-table div div a { text-decoration:none;} #yiv6402872320 div.yiv6402872320attach-table { width:400px;} #yiv6402872320 div.yiv6402872320file-title a, #yiv6402872320 div.yiv6402872320file-title a:active, #yiv6402872320 div.yiv6402872320file-title a:hover, #yiv6402872320 div.yiv6402872320file-title a:visited { text-decoration:none;} #yiv6402872320 div.yiv6402872320photo-title a, #yiv6402872320 div.yiv6402872320photo-title a:active, #yiv6402872320 div.yiv6402872320photo-title a:hover, #yiv6402872320 div.yiv6402872320photo-title a:visited { text-decoration:none;} #yiv6402872320 div#yiv6402872320ygrp-mlmsg #yiv6402872320ygrp-msg p a span.yiv6402872320yshortcuts { font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;} #yiv6402872320 .yiv6402872320green { color:#628c2a;} #yiv6402872320 .yiv6402872320MsoNormal { margin:0 0 0 0;} #yiv6402872320 o { font-size:0;} #yiv6402872320 #yiv6402872320photos div { float:left;width:72px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320photos div div { border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320photos div label { color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320reco-category { font-size:77%;} #yiv6402872320 #yiv6402872320reco-desc { font-size:77%;} #yiv6402872320 .yiv6402872320replbq { margin:4px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-actbar div a:first-child { margin-right:2px;padding-right:5px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mlmsg { font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mlmsg table { font-size:inherit;font:100%;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mlmsg select, #yiv6402872320 input, #yiv6402872320 textarea { font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mlmsg pre, #yiv6402872320 code { font:115% monospace;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mlmsg * { line-height:1.22em;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-mlmsg #yiv6402872320logo { padding-bottom:10px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-msg p a { font-family:Verdana;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-msg p#yiv6402872320attach-count span { color:#1E66AE;font-weight:700;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-reco #yiv6402872320reco-head { color:#ff7900;font-weight:700;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-reco { margin-bottom:20px;padding:0px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-sponsor #yiv6402872320ov li a { font-size:130%;text-decoration:none;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-sponsor #yiv6402872320ov li { font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-sponsor #yiv6402872320ov ul { margin:0;padding:0 0 0 8px;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-text { font-family:Georgia;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-text p { margin:0 0 1em 0;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-text tt { font-size:120%;} #yiv6402872320 #yiv6402872320ygrp-vital ul li:last-child { border-right:none !important;} #yiv6402872320

Tue Jan 12, 2016 7:34 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

SURAT TERBUKA UNTUK MAHATHIR ... PROTON.
Posted by OMAK KAU!!!!

 

Pilihanraya lambat lagi, pemilihan UMNO pun lambat lagi, kalau Tun ceramah hari-hari pun DS Najib tak akan letak jawatan. Lebih baik Tun ambil berat masalah Proton yang sedang nazak, lebih nazak daripada 1MDB.

Ariff Abd. Md

YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad,

Asalamualaikum wbt Tun. Saya mendoakan agar Tun sentiasa diberikan kesihatan dan hidayah oleh Allah SWT. Pada mulanya, saya ingin menulis surat ini di dalam Bahasa Inggeris, tetapi biarlah saya meneruskan tulisan dengan bahasa ibunda kita agar ramai dapat membaca dan memahami surat ini.

YABhg Tun, sejak kebelakangan ini saya lihat Tun sangat aktif berada di pentas politik untuk mendesak DS Najib meletakkan jawatan. Tun menghabiskan banyak masa menghadiri forum, bual bicara, program dan perjumpaan tertutup untuk meluahkan ketidakpuasan hati Tun mengenai pengurusan kerajaan dibawah pimpinan DS Najib. Sudah tentu, topik 1MDB merupakan topik yang paling utama dalam setiap ucapan Tun.

Tetapi disebalik semua ini, adakah Tun sedar bahawa Tun merupakan pengerusi Proton dan Proton sedang menghadapi masalah yang sangat besar. Saya tidak menulis surat ini berdasarkan kata-kata orang atau cakap-cakap pasar, tetapi sebagai salah seorang vendor Proton.

Kami tahu Proton sedang mengalami masalah yang sangat besar kerana Proton sudah mula tidak membayar kami. Proton sedang cuba membuat satu solusi bodoh dengan menawarkan kereta-kereta yang tidak terjual sebagai 'contra' bayaran untuk kami. Adakah Proton sedar bahawa kami ini bukan salesman kereta tetapi kilang komponen kereta.

Selain 6000 pekerja Proton, terdapat beratus vendor Tier 1, 2 dan 3 dan puluhan ribu pekerja yang bekerja dengan syarikat-syarikat vendor ini. Masalah 1MDB (yang dilihat kini mempunyai jalan penyelesaian selepas penjualan Edra) tidak akan membuatkan puluhan ribu rakyat tiba-tiba hilang pekerjaan serta merta. Tetapi masalah Proton akan mengakibatkan jutaan ringgit kerugian pada usahawan bumiputera dan puluhan ribu pekerja hilang punca pendapatan dalam masa 2-3 bulan sahaja lagi. Tun perlu ingat, operator-operator kilang ini datang dari keluarga susah dengan pendapatan RM900 sebulan sahaja!

Saya mohon pada Tun, janganlah dibazirkan masa Tun sendiri dan orang Melayu dengan politik. Pilihanraya lambat lagi, pemilihan UMNO pun lambat lagi, kalau Tun ceramah hari-hari pun DS Najib tak akan letak jawatan. Lebih baik Tun ambil berat masalah Proton yang sedang nazak, lebih nazak daripada 1MDB.

Terlalu banyak kesilapan yang dibuat oleh Proton, sebelum dan selepas Tun jadi Pengerusi. Kami lihat sejak Tun jadi Pengerusi keadaan lebih teruk. Jangan disalahkan kerajaan kerana tidak memberi bantuan RM3billion kepada Proton untuk R&D. Itu adalah alasan bodoh bagi kami, kerana kami tahu setakat mana kemampuan Proton untuk menggunakan wang RM3billion itu sebaiknya untuk R&D setaraf pengeluar kereta asing. Kalau 'drawing simple part' pun boleh bertukar-tukar sampai berkali-kali dan akhirnya technician saya yang cuma lulusan SPM pun lebih bijak dari engineer Proton.

Sekarang ini Proton sedang kelam kabut dengan development Persona R, Saga R dan Perdana Baru. Kerja Proton memang kelam kabut, suka buat kerja saat-saat akhir dan suka tukar keputusan. Nak mass production untuk Persona bulan 1, sampai hari ini banyak keputusan belum diselesaikan. Saga R mass production bulan 4 tetapi design part pun belum confirm! Kalau Perodua, tahun depan nak mass production, tahun lepas sudah selesai semuanya.

Bercakap pasal Perdana pula, saya tak tahulah ini ego Tun atau ego Proton nak buat Perdana baru. Adakah Tun atau Proton terlalu naif untuk fikir bahawa Perdana tersebut tidak akan dapat dijual? Sedangkan model Preve dan Suprima yang kononya bakal mencecah jualan ribuan unit sebulan sekarang cuma terjual 100-200 unit sahaja. Bagaimana Perodua boleh menjual Myvi (6000 unit sebulan), Alza (3000 unit sebulan), Axia (12,000 unit sebulan)? Jawapanya mudah, ianya mampu milik! Jika harga Proton sudah cecah hampir RM70-80k, orang Malaysia sudah tentu lebih berminat beli kereta import seperti honda atau toyota walaupun 2nd hand.

Padanlah sampai sekarang pun ramai vendor menolak untuk mengambil kontrak Perdana. Berapa juta Proton habiskan untuk beri kepada syarikat Dream Edge untuk reka Perdana baru? Kenapa tidak guna duit itu untuk beri kepada R&D Proton untuk develop kereta yang mampu milik seperti Perodua. Nanti kalau Perdana tak dapat jual, Tun akan paksa kerajaan beli, kalau kerajaan tak beli (sebab baru ganti perdana lama dengan perdana kahwin honda), Tun akan marah DS Najib lagi.

Eloklah Tun luangkan masa untuk Proton. Lihatlah bagaimana pengurusan Perodua baik daripada pihak Malaysia dan juga pihak Daihatsu. 2-3 orang Jepun di Perodua lebih cekap daripada 2-3 ratus pekerja di Proton. Lawatan Tun ke Perodua pun menjadi bahan ketawa kepada mereka semua. Tun tidak harus menyalahkan kerajaan sikit pun atas kegagalan Proton, kerana Perodua juga syarikat Malaysia tetapi mampu bersaing dan mampu maju tanpa bantuan kerajaan.

Lihatlah pada pengurusan Proton, mereka tidak kompeten, tidak cekap dan ada yang tidak amanah. Tun fikirlah bagaimana Perodua boleh memperolehi harga komponen dengan lebih murah, tetapi komponen yang sama bila ke Proton menjadi lebih mahal. Makna, banyak ketirisan terjadi dalam Proton. Saya akan menceritakan ketirisan-ketirisan ini dalam surat saya yang kedua, bagaimana ada beberapa orang dari pihak pengurusan dan pembelian Proton yang tidak amanah.

Kalau bab berlagak dan bodoh sombong bila datang ke tempat vendor, serahlah pada Proton. Memang berlagaknya nombor 1, mengalahkan Perodua, Honda, Volkswagen dan lain-lain OEM yang volumenya jauh lebih tinggi dari Proton dan paling penting, mereka semua bayar supplier!

Jika Proton tidak berubah dalam masa terdekat ini, mungkin vendor-vendor akan sepakat untuk memberhentikan supply kepada Proton. Production line Proton akan terhenti dan Proton tidak akan ada kereta untuk dikeluar dan dijualkan. Jangan salahkan kami, kerana hutang Proton kepada kami vendor-vendor bumiputera ini dah cecah ratusan juta! Banyak lagi cerita buruk Proton yang kami dengar dan kami tahu. Ada yang kata Proton membayar sewa tanah bernilai jutaan ringgit sebulan pada ahli keluarga Tun. Benar atau tidak, itu kami tak kisah jika Proton mampu menjalankan perniagaan dengan baik.

Kami merupakan antara usahawan yang paling cekal di Malaysia. Saya mempuyai beberapa syarikat lain yang menceburi bidang construction, trading, development dan macam-macam lagi. Tetapi bidang automotive manufacturing ini adalah yang paling mencabar kerana memerlukan sistem, kualiti, ketepatan masa dan pengurusan yang sangat cekap seperti syarikat Jepun.

Kepada mereka yang tidak mempercayakan surat ini, boleh pergi mana-mana kilang pembuatan komponen automotif dan tanya, 'Bagaimana Proton?'. Anda akan dengar caci, maki, kutuk, kisah teraniya, ditipu dan macam-macam lagi. Jika tanya, 'Bagaimana Perodua?' anda akan dapat jawapan 'sangat mencabar, tetapi payment tak pernah lambat, volume sentiasa tinggi'. Walaupun berurusan dengan Perodua lebih memeningkan kepala kerana terpaksa mengikut standard yang tinggi yang diletakkan oleh Jepun dari Daihatsu, ianya lebih berbaloi. Jepun Daihatsu akan datang 'spot check' kilang kami secara mengejut pada jam 7.30 pagi untuk memastikan operasi kami sentiasa dalam keadaan yang memuaskan!

Nasihat saya pada Tun, tengoklah Proton. Janganlah buang masa dengan Khairuddin, Anina, Amidah dan kawan-kawan Tun lain yang asik nak berpolitik sahaja! Buat malu je bangsa Melayu dengan Jepun-jepun dekat Perodua tu. Kalau perlu RM3billion nak bayar hutang, cakap lah terus terang dekat kerajaan, mana tahu mereka boleh bantu beri pinjam. Jangan berselidung disebalik alasan R&D, memang tak munasabah.

Ariff Abd. Md

Tier 1 and 2 Automotive Supplier,

ISO TS 16949 & MS ISO 9001:2008 Certified Company

Specialise in High Precision Parts

Wed Jan 13, 2016 12:16 am (PST) . Posted by:

"bashah" bwasiProton pun macam 1mdb - dari idea seorang PMtapi Proton** ni nampaklah jugak hasilnya...dua2 makan duit cukai...duit cukai aku entah kemana2, tambah cukai lagi adalah


On Tuesday, January 12, 2016 11:34 PM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  SURAT TERBUKA UNTUK MAHATHIR ... PROTON. Posted by OMAK KAU!!!! Pilihanraya lambat lagi, pemilihan UMNO pun lambat lagi, kalau Tun ceramah hari-hari pun DS Najib tak akan letak jawatan. Lebih baik Tun ambil berat masalah Proton yang sedang nazak, lebih nazak daripada 1MDB. Ariff Abd. Md YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad, Asalamualaikum wbt Tun. Saya mendoakan agar Tun sentiasa diberikan kesihatan dan hidayah oleh Allah SWT. Pada mulanya, saya ingin menulis surat ini di dalam Bahasa Inggeris, tetapi biarlah saya meneruskan tulisan dengan bahasa ibunda kita agar ramai dapat membaca dan memahami surat ini. YABhg Tun, sejak kebelakangan ini saya lihat Tun sangat aktif berada di pentas politik untuk mendesak DS Najib meletakkan jawatan. Tun menghabiskan banyak masa menghadiri forum, bual bicara, program dan perjumpaan tertutup untuk meluahkan ketidakpuasan hati Tun mengenai pengurusan kerajaan dibawah pimpinan DS Najib. Sudah tentu, topik 1MDB merupakan topik yang paling utama dalam setiap ucapan Tun. Tetapi disebalik semua ini, adakah Tun sedar bahawa Tun merupakan pengerusi Proton dan Proton sedang menghadapi masalah yang sangat besar. Saya tidak menulis surat ini berdasarkan kata-kata orang atau cakap-cakap pasar, tetapi sebagai salah seorang vendor Proton. Kami tahu Proton sedang mengalami masalah yang sangat besar kerana Proton sudah mula tidak membayar kami. Proton sedang cuba membuat satu solusi bodoh dengan menawarkan kereta-kereta yang tidak terjual sebagai 'contra' bayaran untuk kami. Adakah Proton sedar bahawa kami ini bukan salesman kereta tetapi kilang komponen kereta. Selain 6000 pekerja Proton, terdapat beratus vendor Tier 1, 2 dan 3 dan puluhan ribu pekerja yang bekerja dengan syarikat-syarikat vendor ini. Masalah 1MDB (yang dilihat kini mempunyai jalan penyelesaian selepas penjualan Edra) tidak akan membuatkan puluhan ribu rakyat tiba-tiba hilang pekerjaan serta merta. Tetapi masalah Proton akan mengakibatkan jutaan ringgit kerugian pada usahawan bumiputera dan puluhan ribu pekerja hilang punca pendapatan dalam masa 2-3 bulan sahaja lagi. Tun perlu ingat, operator-operator kilang ini datang dari keluarga susah dengan pendapatan RM900 sebulan sahaja! Saya mohon pada Tun, janganlah dibazirkan masa Tun sendiri dan orang Melayu dengan politik. Pilihanraya lambat lagi, pemilihan UMNO pun lambat lagi, kalau Tun ceramah hari-hari pun DS Najib tak akan letak jawatan. Lebih baik Tun ambil berat masalah Proton yang sedang nazak, lebih nazak daripada 1MDB. Terlalu banyak kesilapan yang dibuat oleh Proton, sebelum dan selepas Tun jadi Pengerusi. Kami lihat sejak Tun jadi Pengerusi keadaan lebih teruk. Jangan disalahkan kerajaan kerana tidak memberi bantuan RM3billion kepada Proton untuk R&D. Itu adalah alasan bodoh bagi kami, kerana kami tahu setakat mana kemampuan Proton untuk menggunakan wang RM3billion itu sebaiknya untuk R&D setaraf pengeluar kereta asing. Kalau 'drawing simple part' pun boleh bertukar-tukar sampai berkali-kali dan akhirnya technician saya yang cuma lulusan SPM pun lebih bijak dari engineer Proton. Sekarang ini Proton sedang kelam kabut dengan development Persona R, Saga R dan Perdana Baru. Kerja Proton memang kelam kabut, suka buat kerja saat-saat akhir dan suka tukar keputusan. Nak mass production untuk Persona bulan 1, sampai hari ini banyak keputusan belum diselesaikan. Saga R mass production bulan 4 tetapi design part pun belum confirm! Kalau Perodua, tahun depan nak mass production, tahun lepas sudah selesai semuanya. Bercakap pasal Perdana pula, saya tak tahulah ini ego Tun atau ego Proton nak buat Perdana baru. Adakah Tun atau Proton terlalu naif untuk fikir bahawa Perdana tersebut tidak akan dapat dijual? Sedangkan model Preve dan Suprima yang kononya bakal mencecah jualan ribuan unit sebulan sekarang cuma terjual 100-200 unit sahaja. Bagaimana Perodua boleh menjual Myvi (6000 unit sebulan), Alza (3000 unit sebulan), Axia (12,000 unit sebulan)? Jawapanya mudah, ianya mampu milik! Jika harga Proton sudah cecah hampir RM70-80k, orang Malaysia sudah tentu lebih berminat beli kereta import seperti honda atau toyota walaupun 2nd hand. Padanlah sampai sekarang pun ramai vendor menolak untuk mengambil kontrak Perdana. Berapa juta Proton habiskan untuk beri kepada syarikat Dream Edge untuk reka Perdana baru? Kenapa tidak guna duit itu untuk beri kepada R&D Proton untuk develop kereta yang mampu milik seperti Perodua. Nanti kalau Perdana tak dapat jual, Tun akan paksa kerajaan beli, kalau kerajaan tak beli (sebab baru ganti perdana lama dengan perdana kahwin honda), Tun akan marah DS Najib lagi. Eloklah Tun luangkan masa untuk Proton. Lihatlah bagaimana pengurusan Perodua baik daripada pihak Malaysia dan juga pihak Daihatsu. 2-3 orang Jepun di Perodua lebih cekap daripada 2-3 ratus pekerja di Proton. Lawatan Tun ke Perodua pun menjadi bahan ketawa kepada mereka semua. Tun tidak harus menyalahkan kerajaan sikit pun atas kegagalan Proton, kerana Perodua juga syarikat Malaysia tetapi mampu bersaing dan mampu maju tanpa bantuan kerajaan. Lihatlah pada pengurusan Proton, mereka tidak kompeten, tidak cekap dan ada yang tidak amanah. Tun fikirlah bagaimana Perodua boleh memperolehi harga komponen dengan lebih murah, tetapi komponen yang sama bila ke Proton menjadi lebih mahal. Makna, banyak ketirisan terjadi dalam Proton. Saya akan menceritakan ketirisan-ketirisan ini dalam surat saya yang kedua, bagaimana ada beberapa orang dari pihak pengurusan dan pembelian Proton yang tidak amanah. Kalau bab berlagak dan bodoh sombong bila datang ke tempat vendor, serahlah pada Proton. Memang berlagaknya nombor 1, mengalahkan Perodua, Honda, Volkswagen dan lain-lain OEM yang volumenya jauh lebih tinggi dari Proton dan paling penting, mereka semua bayar supplier! Jika Proton tidak berubah dalam masa terdekat ini, mungkin vendor-vendor akan sepakat untuk memberhentikan supply kepada Proton. Production line Proton akan terhenti dan Proton tidak akan ada kereta untuk dikeluar dan dijualkan. Jangan salahkan kami, kerana hutang Proton kepada kami vendor-vendor bumiputera ini dah cecah ratusan juta! Banyak lagi cerita buruk Proton yang kami dengar dan kami tahu. Ada yang kata Proton membayar sewa tanah bernilai jutaan ringgit sebulan pada ahli keluarga Tun. Benar atau tidak, itu kami tak kisah jika Proton mampu menjalankan perniagaan dengan baik. Kami merupakan antara usahawan yang paling cekal di Malaysia. Saya mempuyai beberapa syarikat lain yang menceburi bidang construction, trading, development dan macam-macam lagi. Tetapi bidang automotive manufacturing ini adalah yang paling mencabar kerana memerlukan sistem, kualiti, ketepatan masa dan pengurusan yang sangat cekap seperti syarikat Jepun. Kepada mereka yang tidak mempercayakan surat ini, boleh pergi mana-mana kilang pembuatan komponen automotif dan tanya, 'Bagaimana Proton?'. Anda akan dengar caci, maki, kutuk, kisah teraniya, ditipu dan macam-macam lagi. Jika tanya, 'Bagaimana Perodua?' anda akan dapat jawapan 'sangat mencabar, tetapi payment tak pernah lambat, volume sentiasa tinggi'. Walaupun berurusan dengan Perodua lebih memeningkan kepala kerana terpaksa mengikut standard yang tinggi yang diletakkan oleh Jepun dari Daihatsu, ianya lebih berbaloi. Jepun Daihatsu akan datang 'spot check' kilang kami secara mengejut pada jam 7.30 pagi untuk memastikan operasi kami sentiasa dalam keadaan yang memuaskan! Nasihat saya pada Tun, tengoklah Proton. Janganlah buang masa dengan Khairuddin, Anina, Amidah dan kawan-kawan Tun lain yang asik nak berpolitik sahaja! Buat malu je bangsa Melayu dengan Jepun-jepun dekat Perodua tu. Kalau perlu RM3billion nak bayar hutang, cakap lah terus terang dekat kerajaan, mana tahu mereka boleh bantu beri pinjam. Jangan berselidung disebalik alasan R&D, memang tak munasabah. Ariff Abd. Md Tier 1 and 2 Automotive Supplier, ISO TS 16949 & MS ISO 9001:2008 Certified Company Specialise in High Precision Parts #yiv5428667609 #yiv5428667609 -- #yiv5428667609ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mkp #yiv5428667609hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mkp #yiv5428667609ads {margin-bottom:10px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mkp .yiv5428667609ad {padding:0 0;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mkp .yiv5428667609ad p {margin:0;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mkp .yiv5428667609ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-sponsor #yiv5428667609ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-sponsor #yiv5428667609ygrp-lc #yiv5428667609hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-sponsor #yiv5428667609ygrp-lc .yiv5428667609ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv5428667609 #yiv5428667609actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv5428667609 #yiv5428667609activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609activity span {font-weight:700;}#yiv5428667609 #yiv5428667609activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv5428667609 #yiv5428667609activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv5428667609 #yiv5428667609activity span span {color:#ff7900;}#yiv5428667609 #yiv5428667609activity span .yiv5428667609underline {text-decoration:underline;}#yiv5428667609 .yiv5428667609attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv5428667609 .yiv5428667609attach div a {text-decoration:none;}#yiv5428667609 .yiv5428667609attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv5428667609 .yiv5428667609attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv5428667609 .yiv5428667609attach label a {text-decoration:none;}#yiv5428667609 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv5428667609 .yiv5428667609bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv5428667609 .yiv5428667609bold a {text-decoration:none;}#yiv5428667609 dd.yiv5428667609last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv5428667609 dd.yiv5428667609last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv5428667609 dd.yiv5428667609last p span.yiv5428667609yshortcuts {margin-right:0;}#yiv5428667609 div.yiv5428667609attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv5428667609 div.yiv5428667609attach-table {width:400px;}#yiv5428667609 div.yiv5428667609file-title a, #yiv5428667609 div.yiv5428667609file-title a:active, #yiv5428667609 div.yiv5428667609file-title a:hover, #yiv5428667609 div.yiv5428667609file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv5428667609 div.yiv5428667609photo-title a, #yiv5428667609 div.yiv5428667609photo-title a:active, #yiv5428667609 div.yiv5428667609photo-title a:hover, #yiv5428667609 div.yiv5428667609photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv5428667609 div#yiv5428667609ygrp-mlmsg #yiv5428667609ygrp-msg p a span.yiv5428667609yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv5428667609 .yiv5428667609green {color:#628c2a;}#yiv5428667609 .yiv5428667609MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv5428667609 o {font-size:0;}#yiv5428667609 #yiv5428667609photos div {float:left;width:72px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609reco-category {font-size:77%;}#yiv5428667609 #yiv5428667609reco-desc {font-size:77%;}#yiv5428667609 .yiv5428667609replbq {margin:4px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mlmsg select, #yiv5428667609 input, #yiv5428667609 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mlmsg pre, #yiv5428667609 code {font:115% monospace;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-mlmsg #yiv5428667609logo {padding-bottom:10px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-msg p#yiv5428667609attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-reco #yiv5428667609reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-sponsor #yiv5428667609ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-sponsor #yiv5428667609ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-sponsor #yiv5428667609ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv5428667609 #yiv5428667609ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv5428667609

Tue Jan 12, 2016 7:34 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Cubaan Tarik Mesin ATM Guna Perodua Kancil Gagal, Suspek 19 Tahun Ditangkap Ketika Berpura-pura Beli Nasi Lemak

siakapkeli.my

PONTIAN - Cubaan dua lelaki untuk melarikan RM160,000 dari sebuah mesin ATM dengan menarik mesin itu menggunakan sebuah kereta perodua kancil gagal apabila aktiviti mereka itu dikesan oleh anggota unit peronda berkereta (MPV), kira-kira jam 4.00 pagi tadi.

Dua anggota MPV dari IPD Pontian yang berada tidak jauh dari lokasi bergegas ke tempat kejadian di Pejabat Pos Pekan Benut apabila alat penggera keselamatan di Pejabat Pos itu berbunyi.

Menurut Ketua Poolis Daerah Pontian, Suprintendan Zakaria Abdul Rahman, anggota peronda mendapati kedua-dua lelaki itu sedang menarik mesin ATM tersebut menggunakan kabel yang disambung pada sebuah kereta kancil bewarna putih.

"‎Setelah menyedari kehadiran polis kedua-dua suspek cuba melarikan diri ke arah belakang pejabat pos.

"Suspek yang memandu kereta‎ itu berjaya ditangkap, namun rakannya sempat melarikan diri ke dalam semak di belakang pejabat pos itu,"katanya sebagaimana memetik laporan Sinar Online.

Namun, hasil siasatan lanjut dan risikan, suspek kedua berjaya ditahan kira-kira jam 7.15 pagi tadi.

Menurutnya, rakan suspek yang berusia 19 tahun itu ditangkap ketika sedang berpura-pura ingin membeli nasi lemak di Kampung Lama Benut, 1km dari lokasi kejadian.

"Suspek pertama yang ditangkap berusia 21 tahun ‎berkerja sebagai operater pengeluaran di Singapura dan berasal dari Perak. Manakala suspek kedua berusia 19 tahun merupakan orang tempatan yang bekerja di sebuah kedai perabot. ‎

"Hasil siasatan polis, mendapati kedua-dua suspek berkenaan melalui aplikasi sosial "weechat" sejak sebulan yang lalu, selain mereka berdua turut bekerjasama dalam perniagaan online melibatkan perniagaan mata wang,"katanya.

Jelas beliau juga, terdapat kesan pecah masuk pada pintu pagar Pejabat Pos yang menempatkan sebuah mesin ATM milik sebuah bank.

"Kedua-dua suspek akan ditahan reman bagi siasatan lanjut dijalankan di bawah seksyen 380/511 kanan keseksaan kerana cubaan mencuri.

"Siasatan polis turut mendapati kedua -dua suspek tidak mempunyai rekod jenayah dan ujian air kencing akan dijalankan,"katanya. - Siapakapkeli.my

Tue Jan 12, 2016 7:35 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom


Cara Mudah Untuk Mengetahui Jantung Anda BERMASALAH ATAU TIDAK !!

Dilulus untuk paparan oleh Abdullah
tranungkite.net

Untuk mengetahui kerja jantung masih bagus atau tidak, penyelidik mempunyai panduan mudah iaitu cukup hanya menyentuh hujung jari kaki. Apabila tubuh anda masih fleksibel untuk mencapai jari kaki, bermakna jantung anda masih tetap cukup sihat.

Dalam jurnal Heart and Circulatory Physiology dijelaskan bahawa dengan menguji satu di antara elemen tubuh (jari kaki), seorang boleh tahu jantungnya masih tetap sihat atau tidak, bahkan juga di tengah-tengah bercuti sekalipun.

Langkahnya mudah, cukup cuma duduk di lantai dengan kaki diluruskan ke depan dan jari kaki mengarah ke atas. Lalu cuba menjangkau dan menyentuh hujung jari kaki dengan tangan. Apabila anda cukup fleksibel untuk menyentuh jari kaki bermakna jantung anda tetap masih sihat dan fleksibel juga.

Dalam kajian beliau, penyelidik dari University of North Texas serta beberapa penyelidik Jepun merekrut 526 peserta pada umur 20 hingga 83 th .. Responden lantas ikuti ujian fleksibiliti tubuh sembari diukur tekanan darah, pembuluh arteri serta aktiviti jantungnya.

Akhirnya, penyelidik dapati korelasi pada badan yg tidak fleksibel dengan pembuluh arteri yg tak fleksibel, terutama pada peserta di atas umur 40 th ..

Mereka yang gagal dalam ujian fleksibiliti tubuh serta tidak berjaya meraih hujung jari kaki nyatanya mempunyai pembuluh darah yang kaku, dan artinya kemampuan jantung jadi kurang baik, berkesan dan risiko penyakit jantung juga meningkat.

Penyelidik Jepun Dr Yamamoto mengemukakan, walau teori pada jalinan otot punggung serta kaki dengan otot di dekat jantung masih samar-samar, tetapi kerana ia ada kajian ini cukup membantu.

Simpulan otot punggung, kaki serta pembuluh jantung yang sama-sama berkaitan itu kerana komposisi kolagennya yang sama.

"Apabila anda boleh menyentuh jari kaki ketika duduk lurus, jantung anda bermakna masih tetap cukup baik. Tetapi apabila tidak boleh, mungkin saja anda perlu mendatangi kardiologi" tutur Dr Yamamoto, seorang penyelidik Jepun seperti diambil dari New York Times.

Namun Yamamoto menyampaikan tidak selama-lamanya otot kaku yaitu tandanya penyakit jantung, hanya mungkin jantungnya kurang fit serta sihat saja dari yang seharusnya.

Sumber [Link]

"................................
Dihantar untuk paparan TKO (Tranungkite)
Oleh: matuse68
Dilulus untuk paparan oleh Abdullah

"Wahai Tuhanku, Demi Nikmat-Nikmat Yang ENGKAU Kurniakan Kepadaku,
(Peliharalah Daku) Supaya Aku Tidak Akan Menjadi Penyokong Kepada
Golongan Yang Bersalah". Surah Al-Qasas Ayat 17.

Confirmed. No Virus Found In This rIeNaCoM Mail.

Checked By AVG Antivirus Internet Security 2016

Tue Jan 12, 2016 7:36 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Wanita Mati Lemas Akibat Leka Dengan Telefon Bimbit

bloglist-malaysia.blogspot
Posted by Jeebond BLM

Gara-gara terlalu asyik menggunakan telefon pintar, seorang wanita dilaporkan lemas selepas terjatuh ke dalam sungai, awal Disember lalu.

Rakaman kamera litar tertutup (CCTV), menunjukkan mangsa yang terjatuh ke dalam sungai cuba berusaha menyelamatkan dirinya selama 2 minit. Namun, wanita berusia 28 tahun yang merupakan pekerja asing itu gagal dan akhirnya lemas.

Mayatnya wanita itu ditemui oleh suaminya sendiri, Yang, setelah menjumpai kasutnya yang terapung di permukaan sungai pada keesokan paginya semasa keluar mencari mangsa.

Menurut pegawai penyiasat, Zhou Renjun, paras kedalaman sungai di Wenzhou, Zhejiang itu hanya di paras dada tetapi tebingnya yang tinggi boleh menyebabkan orang yang lalu lalang terjatuh dan lemas akibat panik
Attachment(s) from -:eSpAcE9808:-
1 of 1 File(s)

Tue Jan 12, 2016 7:36 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Lelaki Terkejut RM342,044 Tiba-Tiba Ada Dalam Akaun Bank

siakapkeli.my

RIYADH - ARAB SAUDI. Seorang lelaki terkejut apabila mendapati sejumlah wang bernilai SR 303,000 (RM 342,044) dimasukkan ke dalam akaun peribadi miliknya.

Bagaimanapun, lelaki terbabit enggan menggunakan wang tersebut.

Lelaki berkenaan kemudian menelefon pihak bank keesokan harinya bagi mengenalpasti individu yang memasukkan wang berkenaan kedalam akaun banknya.

Pihak bank kemudian memaklumkan tiada sebarang kesilapan pada transaksi tersebut.

Masih tidak berpuas hati, lelaki tersebut kemudian berjumpa dengan pengurus bank tersebut bagi membuat semakan kali kedua.

"Setelah diteliti, pihak bank kemudian mendapati kakitangan bank tersebut telah melakukan kesilapan dengan mendepositkan wang yang sepatutnya dimasukkan ke dalam akaun lain ke dalam akaun lelaki tersebut", lapor Emirates24/7 - Siakapkeli.my

Tue Jan 12, 2016 7:55 am (PST) . Posted by:BUSINES ROKOK KESEHATAN reminder
When: Tuesday, 12 January 2016 05:00 PM to 06:00 PM
(GMT) Greenwich Mean Time - Dublin / Edinburgh / Lisbon / London

Where: http://rokokkesehatan.com/?ref=8429

Notes: Halo sahabat...

Saya ingin tau apa TARGET dan Cita-Cita kamu Tahun ini ?

- . Apakah ingin memiliki Mobil Mewah ?
- . Ingin memiliki Rumah Mewah ?
- . Ingin memiliki Bisnis Besar ?
- . Bebas Finansial ?
- . Hidup Mapan dan Sejahtera ?

TETAPI... Bagaimana CARA meraih itu semua ?

- . Butuh Modal BESAR ?
- . Harus berpendidikan TINGGI ?
- . Harus Bekerja sangat KERAS ?

Mampukah kamu ?

Coba luangkan waktumu sejenak melihat situs ini :
http://goo.gl/1foLME

Di rokokkesehatan.com anda akan mendapatkan penghasilan
milyaran rupiah tanpa perlu bekerja keras!
Menggunakan sistem otomatis yang pasti akan menghantarkan
anda menjadi seorang milyuner! DIJAMIN!

Perlu BUKTI ?
Kunjungi Website saya :
http://goo.gl/1foLME

Sukses Selalu!

Darman
http://goo.gl/1foLME

From: automobil Calendar

Privacy:
http://privacy.yahoo.com/privacy/us

Terms:
http://docs.yahoo.com/info/terms/

Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: