Saturday, August 15, 2015

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4267

6 Messages

Digest #4267

Messages

Fri Aug 14, 2015 5:40 pm (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

MH370: Lagi berita pelik........
Serpihan MH370 tak boleh berada di Pulau Reunion, Maldives pada masa sama

bloglist-malaysia.blogspot. 

Posted by mountdweller

OLEH NEWS.COM.AU

 Serpihan yang dikaitkan milik pesawat MH370 dijumpai di Pulau Maldives.

Serpihan yang dikutip oleh penduduk Maldives berkemungkinan besar datang dari baj yang tenggelam pada Februari lalu. Kapten baj terbabit, Abdulla Rashed memberitahu berita dalam talian, Haveeru, kapal tersebut membawa 4,000 unit panel dinding.

Baj yang menghantar bahan tersebut ke pusat peranginan baharu di atol Raa tenggelam pada 10 Februari lalu.

"Daripada gambar serpihan yang dijumpai di kebanyakan pulau, saya hampir pasti boleh mengatakan bahawa ia adalah daripada kargo yang kami bawa," katanya.

Malaysia telah meminta bantuan Maldives mencari serpihan pesawat MH370 berikutan laporan penemuan bahan yang tidak dikenalpasti di pulau itu.

Serpihan yang dikutip oleh penduduk tempatan disimpan di sebuah gudang sebelum diuji oleh pakar Malaysia bagi menentukan ia adalah serpihan pesawat MH370.

Bagaimanapun, para pakar tegas menyatakan bahawa tidak mungkin serpihan MH370 boleh dibawa arus sehingga ke Maldives jika 'flaperon' yang ditemui di Pulau Reunion sebelum ini adalah daripada pesawat yang hilang itu.

Pakar Oseanografi Pantai University of Western Australia, Professor Charitha Pattiaratchi berkata, adalah mustahil mempunyai dua kelompok serpihan dihanyutkan di kedua-dua belah bahagian Khatlistiwa.

"Jika serpihan itu datang dari mana yang kami katakan di hemispera selatan, tiada serpihan yang sepatutnya pergi ke arah utara.

"Ia tidak boleh melintasi hemispera kerana corak laluan angin dan arus," kata Pattiaratchi. Beliau berkata, adalah sukar untuk menerangkan bagaimana serpihan MH370 berakhir di Pulau Reunion dan Maldives.

"Ia adalah teka-teki yang sukar apabila melihat barangan ini di Pulau Reunion dan Maldives. Ia mungkin bukan daripada MM370 dalam kedua-dua kes," kata Pattiaratchi.

Terdapat dakwaan yang mengatakan 'flaperon' yang disahkan oleh Malaysia merupakan serpihan pesawat MH370 telah dihanyutkan ke Pulau Reunion seawal Mei lalu.

Objek tersebut hanya diserahkan kepada polis pada 29 Julai selepaas pekerja pembersihan pantai, Johnny Begue menyangka ia 'sedikit istimewa'.

Pattiaratchi berkata, keraguan terhadap masa penemuan menyebabkan kesukaran untuk menentukan kawasan pencarian.

"Jika anda tidak tahu tarikh bila ia dihanyutkan ke pantai, anda tidak tahu bagaimana arus laut.

"Tempoh dua bulan merupakan tempoh yang panjang," jelasnya.

Bagaimanapun, beliau berpendapat kawasan pencarian yang dilakukan oleh Biro Keselamatan Pengangkutan Australia adalah betul.

Cadangan kawasan kemalangan MH370 berada lebih ke utara bermakna sebarang serpihan dihanyutkan ke Pulau Reunion sebelum Krismas, kata Pattiaratchi.

Fugro Discovery akan meneruskan pencarian dasar laut di selatan Lautan Hindi esok manakala Fugro Equator berada di Pelabuhan Fremantle untuk mengisi bekalan.

comment:

Anonymous said...

Pulakkkk dah..... Bikin rosak ana punyiaa prog gremmmmm

Fri Aug 14, 2015 5:41 pm (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

MOHON ORANG YANG MALAS SOLAT SILA SENTAP

bloglist-malaysia.blogspot
naimnikmat.blogspot
Dicatat oleh Na'im Nikmat

Fri Aug 14, 2015 5:43 pm (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Wanita Kritikal Kereta Myvi Terjatuh Dari Tingkat Tiga

siakapkeli.my

Georgetown: Seorang wanita kini dalam keadaan kritikal setelah kereta Perodua Myvi yang dipandu olehnya terjatuh dari tingkat tiga di sebuah pangsapuri di Taman Pekaka tengahhari ini.

Mangsa, M Latchumani, 30, ditemui tersepit di tempat duduk pemandu dan tidak sedarkan diri.

Menurut Komander operasi Balai Bomba Jalan Perak Penguasa Kanan Bomba II, Kamarul Ariffin Abdul Ghani, panggilan kecemasan diterima oleh pihaknya pada jam 12.32 tengahhari dan pihaknya tiba di lokai sepuluh minit kemudian.

Katanya lagi, mangsa dikeluarkan terlebih dahulu sebelum rawatan awal diberikan oleh seorang doktor yang secara kebetulan berada di tempat kejadian.

"Siasatan masih dilakukan untuk mengenal pasti punca kejadian yang dan operasi selesai pada 1 petang," katanya memetik laporan Harian Metro - Siakapkeli.my

Fri Aug 14, 2015 5:43 pm (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Ras Adiba Radzi Lepas Geram Di Facebook Selepas Keretanya Di Himpit Dalam Parkir OKU

siakapkeli.my

Bekas pembaca berita TV3 yang kini bertugas di NTV7, Ras Adiba Radzi telah melepaskan kemarahannya di laman Facebook dengan sikap sesetengah orang ramai yang menyalahgunakan kemudahan tempat parkir kereta untuk golongan orang kurang upaya (OKU).

Ras Adiba yang juga merupakan seorang OKU setelah lumpuh separuh badan memuatnaik sekeping gambar memaparkan keadaan yang menimpanya hari ini.

Berdasarkan gambar menunjukkan sebuah kereta jenis toyota Altis telah menyelit diantara keretanya dengan sebuah kereta lain menyebabkan doa tidak dapat keluar dari kereta.

"Di manalah kamu letak otak? Bagaimana saya hendak keluar daripada kereta saya!

"Saya terperangkap, tak dapat keluar daripada Volvo putih,ishh sabar jer lah."

"Semua orang tolong jadikan viral, lebih baik jika berita dia, dia mungkin lupa bawa otak sekali bila keluar rumah... haiyo!" katanya.

Sudah menjadi kebiasaan sekarang pemandu cukup lengkap sifat badan meletakkan kenderaan di ruang khas parkir untuk golongan OKU terutamanya di pusat membeli belah. - Siakapkeli.my

Fri Aug 14, 2015 5:44 pm (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Baca kenyataan Rosmah Mansor. Komen anda.....

bloglist-malaysia.blogspot
suarakami-letakjawatan.blogspot
suarakami


Berikut kenyataan penuh Datin Seri Rosmah yang dipetik dari Badut Rakyat yang menjawab fitnah dan tomahan terhadapnya:

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang Sesungguhnya fitnah itu lebih dahsyat daripada membunuh. Gejalanya amat menakutkan, lagi merosakkan.

Pembaca yang amat dikasihi :

Tibalah masanya saya sebagai seorang insan, dengan rendah hati ingin menjawab segala fitnah dan tohmahan yang telah dihamburkan kepada saya selama ini. Adalah wajar untuk saya membersihkan nama saya, maruah suami tercinta dan seterusnya kepimpinan negara agar fitnah ini tidak terus terpalit hingga menyebabkan saudara saudari tersalah anggap.

Alhamdulillah, anak-anak boleh terima walaupun ada ketikanya mereka sedih dengan fitnah yang keterlaluan. Anak-anak saya cuba melihat kebaikan dan kemurniaan majoriti masyarakat, bukan minoriti yang sentiasa ada tanggapan negatif.

Apabila saya bertemu dengan pelajar-pelajar Malaysia di luar negara dan bersoal-jawab tentang fitnah-fitnah tersebut, mereka boleh menerima penjelasan daripada saya.Penjelasan secara 'face to face' itu sangat berkesan. Cuma, mereka hairan, terkejut dan bertanya mengapa tidak ada orang jawab bagi pihak saya.

Saya mana ada pegawai, saya isteri Perdana Menteri bukan Perdana Menteri. Justeru,saya akan memberikan sendiri jawapan setiap persoalan yang timbul supaya masyarakat dapat menilai kebenarannya. Sikap mendiamkan diri dalam hal ini umpama 'membunuh diri sendiri'.

Pertama : Isu pembunuhan Altantuya Shaariibuu,19 Oktober 2006

Saya difitnah telah bersama membunuh mendiang pada tarikh kejadian. Nauzubillah. Bagaimana saya mahu membunuh orang sedangkan cicak jatuh di depan mata pun saya melompat lari. Saya juga takut gelap. Apa lagi saya nak mendaki bukit di tempat yang dikatakan menjadi lokasi pembunuhan itu.Tidak ada daya upaya saya berbuat begitu.

Pada tarikh itu juga saya dan Leftenan Kolonel Norhayati Hassan berada di dalam Majlis Berbuka Puasa Dan Penyampaian Bantuan Hari Raya Kepada Anak-Anak Yatim Persatuan Kebajikan Anak-Anak Yatim Islam Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.

Apabila saya difitnah dan media menyiarkannya, saya tidak diberikan kekebalan. Mungkin ramai orang yang tidak tahu bahawa saya disoal siasat di Bukit Aman selama enam jam gara-gara fitnah itu.

Kedua : Cincin berlian berharga RM24 Juta
Saya berani bersumpah, cincin itu tidak ada di tangan saya. Memang cincin itu masuk (melalui kastam) untuk dilihat oleh Maira Nazarbayev yang pada ketika itu berada di rumah saya bagi persiapan majlis pertunangan anaknya dengan anak saya.

Beliau adalah 'regular customer' kepada jewelry Jacob & Co. Perkara ini telah diterangkan secara lebih lanjut oleh Director of Fine Jewelry Jacob & Co., Philip Nassimi.

Berlian berwarna biru kelabu seberat 30.11 karat itu telah dihantar pada 15 April 2011 melalui syarikat penghantaran Malca Amit, New York menggunakan penerbangan House Airway, no bil: 1488134 dari ibu pejabat Jacob & Co. di New York ke Kuala Lumpur, Malaysia. Ia sampai pada 16 April 2011.

Setelah dilihat oleh Maira, cincin tersebut dipulangkan dan keluar dari Malaysia melalui pelabuhan Singapura pada 20 April 2011. Ia diuruskan oleh Malca Amit Malaysia dan Singapura. Ia telah dikembalikan ke ibu pejabat Jacob & Co. di New York pada 13 Mei 2011

Ketiga : Berjoli di luar negara

Kebanyakan lawatan saya ke luar negara kerana mengiringi suami menjalankan tugas.

Selain itu,saya juga menerima jemputan untuk menyampaikan ucapan oleh negara yang berminat untuk berkongsi apa yang Malaysia lakukan. Memang kebanyakan negara yang saya dekati ialah negara Dunia Ketiga dan Timur Tengah. Ini kerana negara-negara inilah yang memerlukan pendekatan yang saya katakan tadi.

Negara-negara lain seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis, Jepun dan Korea sudah maju dan kaya.Jika mahu berbakti,sudah tentu kita mendekati masyarakat atau negara yang memerlukan idea kita. Kita mahu buat kerja, bukan glamour.

Saya pernah dijemput memberi ucaptama pada Persidangan Antarabangsa Pertama Mengenai Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM) Dalam Pendidikan Ke12 di Riyadh tahun 2011. Saya juga menyaksikan Memorandum Persefahaman (MoU) Antara Akademi Permata Insan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Saudi Arabian Islamic Foundation for Giftedness and Creativity (Mawhiba).

Bagi saya ini adalah pengiktirafan terhadap wanita Islam yang mempunyai pandangan sederhana tetapi moden dan pada masa yang sama tidak melanggar adab kesopanan wanita Timur. Untuk seorang wanita diterima di kalangan pemimpin-pemimpin dunia lelaki terutamnya di Timur Tengah bukanlah sesuatu yang mudah. Apatah lagi mereka sering memandang rendah kepada wanita. Apabila wanita Islam mempunyai buah fikiran yang boleh dikongsi bersama dan buah fikiran itu sememangnya untuk manfaat rakyat maka mereka memberi penghargaan dengan cara menjemput kita ke negara mereka untuk menyampaikan ucapan.

Masakan saya sempat untuk berjoli? Lagipun, saya tidak minat berjoli.

Keempat : Pembaziran Projek Permata
Sejarah membuktikan bangsa yang tiada pendidikan akan terus ditindas. Saya percaya orang yang mempunyai pendidikan akan lebih berjaya.

Sebagai anak bekas guru, saya faham tentang bagaimana pendidikan berfungsi untuk membentuk keperibadian manusia. Pendidikan harus bermula daripada awal. Justeru,saya mencadangkan penubuhan Permata.

Ini idea baru. Tidak apalah,kalau idea baru memang agak sukar diterima oleh semua orang kerana mereka tidak memahami apa sebernarnya yang ingin kita sampaikan.

Satu lagi masalah ialah sikap penyokong politik yang taksub,kita yang tidak dapat membezakan kerja kemasyarakatan dengan politik. Semuanya mereka satukan. Agak malang apabila kerja-kerja kemasyarakatan seperti Permata dijadikan motif politik.

Saya tidak faham mengapa orang mempertikaikan tentang Permata sedangkan program tersebut adalah untuk kebaikan generasi akan datang. Ada yang marah-marah apabila kerajaan mengumumkan bajet yang besar untuk Permata sedangkan tidak ada satu sen pun duit itu masuk ke poket saya.

Kelima : Bergaya dengan perhiasan mewah
Seperti kebanyakan isteri pemimpin, saya juga mengiringi suami ke beberapa negara kerana urusan negara. Ada juga yang menjemput saya atas kapasiti sebagai isteri Perdana Menteri. Mereka mahu saya memberi ucaptama tentang pengalaman masyarakat Malaysia terutama yang berkaitan wanita dan pendidikan awal kanak-kanak.

Apabila saya ke negara tersebut,mereka menyambut kami dengan mesra sebagaimana kita melayan mereka apabila mereka ke negara kita. Itulah adab sopan melayan tetamu.

Sebagai meraikan kehadiran tetamu,kebiasaannya mereka memberikan cenderamata sebagai kenang-kenangan. Antara cenderamata tersebut termasuklah cincin, jam, perhiasan diri dan sebagainya. Ada yang diberi itu mahal harganya dan ditempah khas. Apabila orang memberi kita sesuatu, sudah tentu tidak manis untuk menolaknya. Kita mesti menjaga hati mereka apatah lagi kita adalah tetamu.

Bagaimana perasaan kita apabila pemberian kita ditolak orang lain? Tentu kita akan tertanya-tanya dengan pelbagai soalan dan merasa kecil hati. Dan, apabila telah diberi, saya pun memakainya. Tak kan nak simpan saja dalam peti besi sedangkan barang-barang yang diberikan itu dengan ikhlas, cantik dan sesuai untuk digunakan.Adalah satu pembaziran jika ia di simpan 'kaku' dalam kotak simpanan.

Saya sedar ramai mata yang memerhati setiap apa yang saya lakukan dan setiap apa yang saya pakai. Itu hak mereka. Saya tidak boleh menghalang. Tetapi, malangnya mereka ini bukan saja memerhati malah memfitnah saya dengan perkara-perkara yang tidak masuk akal.

Pendek kata,saya tidak mampu memuaskan hati setiap orang. Yang penting, saya percaya pada apa yang saya lakukan

Keenam: Isu 'First Lady'

Bagi saya gelaran First Lady tidak menimbulkan sebarang masalah.Misalnya dalam penganjuran Sidang Kemuncak Wanita Pertama, peserta yang dijemput adalah isteri-isteri kepada Presiden, Perdana Menteri atau apa saja gelaran yang diberi kepada pemimpin tertinggi (yang menguruskan pentadbiran negara). Mereka adalah First Lady atau Wanita Pertama dalam konteks suami yang diberi tanggungjawab serta dipilih rakyat untuk mentadbir Negara.Saya tidak fikir ia sesuatu yang perlu dipertikaikan

Kita di Malaysia ada institusi Diraja sebagai ketua negara iaitu yang di-Pertuan Agong manakala ketua kerajaan ialah Perdana Menteri. Mirip British yang mana Queen adalah ketua negara manakala Perdana Menteri adalah ketua kerajaan yang dipilih melalui pilihan raya.

Bagi sesetengah negara seperti Amerika dan Perancis, ketua kerajaan dan negara adalah Presiden, maka isteri Presiden adalah Wanita Pertama.

Sekiranya kita menggelar Permaisuri Agong sebagai First Lady atau Wanita Pertama bererti kita telah 'downgrade' status baginda. Kedudukan baginda permaisuri adalah yang kedua selepas Yang Dipertuan Agong. Ini satu kedudukan khas yang diiktiraf dalam perlembagaan kita.

Saya rasa dalam soal ini ramai yang faham. Cuma mungkin ada sesetengah yang sengaja mempertikaikan dan cuba menjadikan ia sebagai isu.

Ketujuh : Isu menjadi Perdana Menteri Keenam Mana mungkin?
Saya hanya mahu menjadi isteri kepada Najib Tun Razak. Kalau dia orang biasa pun, saya akan bersama dia. Kalau dia jadi Perdana Menteri itu adalah tanggungjawab dan rezeki yang telah tertulis di Loh Mahfuz. Saya tetap akan berada di sisi dia selagi Allah memanjangkan jodoh antara kami.

Saya rasa pandangan salah ini muncul disebabkan serangan politik. Sudah pasti mereka mempunyai agenda politik tersendiri. Oleh kerana saya paling dekat kepada Datuk Seri Najib,maka saya menjadi sasaran. Oleh kerana saya sentiasa bersama Datuk Seri Najib di mana saja,maka saya dianggap sebagai orang yang menentukan semua polisi negara sama seperti kuasa Perdana Menteri.

Datuk Seri Najib kata, sebenarnya mereka itu mahu mengenakan beliau tetapi sasaran yang paling tepat adalah mengenakan saya dulu. Mereka tak dapat suami, mereka pergi kepada isteri sebab saya tak boleh nak mempertahankan diri. Orang yang memfitnah saya dan Datuk Seri Najib ada agenda. Mereka mahu tempat Datuk Seri Najib.

Bagi saya senang, tak salah setiap orang ada cita-cita. Tapi, caranya kena betul. Jangan sampai menganiaya dan memfitnah orang.Itu salah dan tidak ada etika.Agama juga membenci perbuatan itu.

Pembaca yang amat dikasihi :

Saya tidak pandai menyusun ayat indah untuk menjawab semua fitnah ini. Apa yang lahir, adalah terlintas dari rasa sanubari seorang insan yang dianiaya oleh pihak tertentu.Saya serahkan kepada Allah.

Kalau mereka insaf, syukur Alhamdulillah. Saya sentiasa memaafkan.Tak apalah mereka memfitnah saya, Tuhan akan beri yang baik kepada saya. Ingat zaman nabi dulu, bila orang kutuk baginda, baginda beri pisang kepada orang itu. Semoga Allah memberkati para pembaca semua.

Sekian daripada saya,
Rosmah Mansor

Fri Aug 14, 2015 5:44 pm (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

BEZA MELAYU DENGAN ISLAM, MOHON SENTAP...

bloglist-malaysia.blogspot
naimnikmat.blogspot
Dicatat oleh Na'im Nikmat

Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: