Wednesday, November 12, 2014

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4056

6 Messages

Digest #4056
1
Fw: Penjelasan JPJ Isu Saman No Plat by "-:eSpAcE9808:-" rienacom
2
3
Fw: Ibu Sanggup Bergadai Nyawa Demi Anak by "-:eSpAcE9808:-" rienacom
5
Fw: Kenapa masih 'raba' badan penumpang? by "-:eSpAcE9808:-" rienacom

Messages

Tue Nov 11, 2014 7:53 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Ini Penjelasan JPJ Isu Saman No Plat - Jam 2 Pagi JPJ Kena Maki Kaw2 Dengan Pengguna Media Sosial.
bloglist-malaysia.blogspot
amenoworld.net

Semalam aku tidur agak lambat. Dan semakin lambat bila tiba2 aku tergerak ahti nak p buka fb rasmi JPJ.

Korang tahu apa? Kelakar siot. Terguling2 aku gelak atas katil baca komen2 maki hamun ke atas JPJ. Tak boleh blah. Jam 2 pagi. Si admin JPJ bajet update status penjelasan mengenai kenapa JPJ buat operasi gila. Dan selalunya. Kalau jam 2 pagi orang ramai dah tidur. So takde la sapa2 yang nak komen sangat kat ruangan komen. Selalu macam tue.

Tapi. Ini berbeza dengan JPJ. Aku buka page tue lebih kurang 3 pagi lebih dah. Masa tue komen2 yang maki JPJ dah 300 ++. Dia baru update status dalam sejam lebih yang lepas. Then aku baca la komen2 kat situ. Tergelak sorang2. Lebih kurang pukul 4 pagi lebih, komen2 dah cecah 500 ++ semua stok maki JPJ.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Kelakar nak mampos siot.

Ada dua perkara. Pertama bab timing dia update. Bajet update jam 2, 3 pagi orang tak komen sangat kot. Kedua. Bajet nak bagi penjelasan supaya orang faham. Alih2 semua komen maki hamun JPJ lagi ada.

Berikut kat bawah ialah penjelasan dari JPJ berkenaan operasi saman yang mereka buat baru2 neh ;

JPJ vs KEMALANGAN & KEMATIAN DI ATAS JALAN RAYA

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia, diharapkan maklum balas oleh admin FB JPJ ini tidak terlewat untuk memberi sedikit pencerahan terhadap video dan kenyataan-kenyataan yang sedang tersebar melalui media sosial terhadap JPJ. (Yang kau update fb jam 2 pagi, apa matlamat kau sebenarnya? HAHAHA)

Saya akan bawa pembaca ke suatu bentuk persoalan dan jawapan pencerahan terhadap tomahan yang dilemparkan kepada JPJ.

1) Apa punca kuasa yang ada pada JPJ?

JPJ merupakan sebuah AGENSI PENGUATKUASA JALAN RAYA DI MALAYSIA. Kuasa yang diberikan kepada agensi JPJ termaktub di bawah AKTA PENGANGKUTAN JALAN 1987 yang mana secara umumnya JPJ berkuasa utk menjalankan penguatkuasaan terhadap pemandu, kenderaan dan jalan raya. (AKTA YANG PATUT DILUPUSKAN)

Sebab itu JPJ tidak boleh mendakwa penjual aksesori cermin gelap dan nombor plat. Namun begitu, walaupun penguatkuasaan tak boleh diambil keatas kedai aksesori tetapi JPJ tidak biarkan sahaja. JPJ telah turun ke kedai2 ni untuk sebarkan garis panduan yang ditetapkan oleh undang-undang. (TAK PAYAH NAK TEMBERANG. KAU TAK BOLEH AMEK TINDAKAN DIRECTLY, TAPI BOLEH USAHA UNTUK AMEK TINDAKAN INDIRECTLY. BOLEH USAHAKAN UNTUK RANGKA POLISI BAGI MEMASTIKAN MEREKA TURUT DIDAKWA. MELAINKAN KORANG DAH KAWTIM DENGAN BOS2 BESAR SEBAB TUE TAKNAK PROCEED. APA GUNA KPDNKK dan AGENSI2 PENGUATKUASA LAIN2? SATU LAGI. TAKDE GARIS PANDUAN YANG JELAS TERHADAP PENGGUNAAN AKSESORI AKAN MENINGKATKAN / PUNCA KEPADA KEMALANGAN)

2) Apa matlamat JPJ sebenarnya?

Saya percaya semua sedia maklum melalui video yang disebarkan. Semua tahu JPJ bermatlamat untuk MENGURANGKAN KADAR KEMALANGAN DAN KEMATIAN DI ATAS JALAN RAYA. (TAK PAYAH NAK TEMBERANG. MATLAMAT JPJ ADALAH MENYAMAN. DEMI MENDAPATKAN DUIT. SIAP BUAT KPI KEMATIAN LAGI. JPJ PATUT DIMAHSUHKAN. TERLALU BANYAK AGENSI PENGUATKUASA YANG SIBUK KELUARKAN SAMAN. UNTUK APA? 3,4 AGENSI TAPI BIDANG TUGAS LEBIH KURANG. SPAD. PDRM DAN JPJ. INI SEMUA ADALAH BEROBJEKTIFKAN UNTUK MENGELUARKAN LEBIH BANYAK SAMAN AJE SEBENARNYA.)

Mungkin perlu saya jelaskan dengan lebih terperinci atau 'rephrase' kenyataan
Ketua Pengarah JPJ bahawa, kematian di atas jalan raya merupakan pembunuh nombor 3 di Malaysia. Menurut statistik pada tahun 2013, sebanyak 6,915 kematian dicatatkan. Daripada jumlah tersebut satu kajian telah dibuat dan mendapati sekiranya tiada langkah penguatkuasaan diambil terhadap pengguna jalan raya maka unjuran kes kematian pada tahun 2020 akan mencecah kepada 10,716 kematian. (SEBAB PENGARAH KAU BODOH SANGAT KE SAMPAI KAU PERLU TURUN BERI PENJELASAN? KAU PUN TAK BERANI GUNA SEMULA AYAT PENGARAH KAU TUE KAN? NAMPAK SANGAT AYAT PENGARAH KAU TUE MEMANG BERMASALAH & BEBAL)

Melihat kepada jangkaan tersebut JPJ sebagai agensi yang bertanggungjawab perlu lakukan sesuatu. Oleh itu, Ketua Pengarah JPJ dengan penuh iltizam bersama2 dengan anggota JPJ telah tekad untuk memastikan jumlah kadar kematian ini perlu dikurangkan. Penunjuk Prestasi indeks (KPI) telah dijadikan kayu ukur kepada semua warga JPJ untuk mencapai matlamat murni Ketua Pengarah tersebut. (ILTIZAM, TEKAD DAN MURNI HOTAK KAW. KALAU BETUL NAK KURANGKAN KADAR KEMALANGAN, CHECK LA ASPEK KESELAMATAN JALANRAYA. ADAKAH MEMENUHI PIAWAIAN & SPESIFIKASI YANG DITETAPKAN)

KPI yang telah ditetapkan pada tahun 2020 adalah pengurangan jumlah kadar kematian di jalan raya sebanyak 50%. Makna kata, daripada jumlah unjuran yang dijangka iaitu 10,716 kematian pada tahun 2020, JPJ perlu memastikan kadar kematian tersebut tidak melebihi 50% (atau 5,358 kes kematian).

3) Kenapa tidak KPI jumlah kematian dikurangkan sehingga 100%?

JPJ sentiasa realistik dalam isu penguatkuasaan, kerana perlu diketahui bahawa jumlah kenderaan baharu sentiasa meningkat saban tahun, malah purata hampir 600,000 pemandu baharu bakal didaftarkan setiap tahun. Justeru itu KPI tersebut adalah sesuatu yang rasional seiring dengan matlamat antarabangsa untuk menjadi negera maju pada tahun 2020 nisbah kematian dijalan raya sebanyak 2:10,000 kenderaan. (RASIONAL OTAK KAU. CARA PENGARAH KAU BERCAKAP LANGSUNG TAK RASIONAL. DAN CARA JPJ BERTINDAK UNTUK PASTIKAN KADAR KEMATIAN DIKURANGKAN JUGA TAK RASIONAL. KAU PATUT KAJI KENAPA KES KEMALANGAN MAUT BERLAKU, DAN BUAT ANALISA BERDASARKAN MAKLUMAT YANG DITERIMA. KEMUDIAN, CARI SOLUSI TERBAIK UNTUK MEMASTIKAN KEKERAPAN KEMALANGAN MAUT DAPAT DIKURANGKAN HINGGA ZERO MAUT DI ATAS JALAN. KPI ZERO MAUT DI ATAS JALAN REALISTIK JIKA JPJ BENAR2 BERUSAHA KE ARAHNYA. BUKAN SIBUK COLLECT SAMAN)

4) Penguatkuasaan nombor pendaftaran kenderaan (no plat) boleh menyebabkan kemalangan dan kematian ke?

Saya cukup bersetuju bahawa plat no kenderaan tidak langsung menjadi punca kemalangan. Tapi anda semua juga perlu bersetuju bahawa plat no kenderaan merupakan medium KAWALAN KESELAMATAN kepada 7 KESALAHAN UTAMA yang menjadi punca atau penyebab kemalangan dan kematian:

-tali pinggang/topi keladar
-telepon bimbit
-potong garisan berkembar
-langgar lampu isyarat
-potong garisan
-lorong kecemasan
-had laju

Langkah PENCEGAHAN/KAWALAN/PENGUATKUASAAN ke atas 7 Kesalahan Utama ini hanya boleh dilaksanakan sekiranya identiti kenderaan (melalui spesifikasi no plat kenderaan yang ditetapkan) dapat dikenal pasti.

Contoh kesalahan had laju tidak dapat dicegah sekiranya no plat 'fancy' digunakan. Contoh lain pula laporan polis yang dilaporkan oleh orang awam untuk kesalahan langgar lari akan menjadi sukar sekiranya pengadu tidak menyatakan no plat kenderaan. (Alasan yang selalu diterima ialah plat no kurang jelas). (JANGAN NAK MENIPU. KP KAU SENDIRI KANTOI DENGAN SAMAN HAD LAJU. BOLEH PLAK SNAP?)

5) Penguatkuasaan Lampu HID dan strobe light pula apa kaitannya?

Sebagai pengguna bagi kedua2 item ini anda mungkin anggap ianya sesuatu 'keperluan' (mudah dilihat/ nak nampak cantik) kenderaan anda tapi perlu diingatkan bahawa daripada uji kaji yang dibuat pengguna kedua2 item ini boleh menyilaukan mata pengguna jalan raya yang lain serta kebarangkalian untuk gagal mengawal kenderaan dan terbabas akan berlaku. Mengambil kira faktor untuk memastikan SEMUA PENGGUNA JALAN RAYA SELAMAT, JPJ perlu menguatkuasakan item2 ini.

6) Penguatkuasaan cermin gelap adalah undang-undang lapuk?

Kita semua perlu bersetuju bahawa mentaliti rakyat Malaysia masih di kelas ketiga (lain dengan negara maju yang membenarkan penggunaan cermin gelap). Mengambil kira perkara ini, seperti isu no plat kenderaan, penguatkuasaan cermin gelap juga merupakan medium bagi KAWALAN KESELAMATAN. (KEPALA HOTAK KAW NAK KATA RAKYAT MALAYSIA MENTALITI KELAS KETIGA. MENTALITI KELAS KETIGA TUE KAU LA JPJ OI)

Contoh, sekiranya pemandu bagi kenderaan yang menggunakan cermin gelap ini tidak memakai tali pinggang keladar atau menggunakan telepon bimbit semasa memandu, anggota penguatkuasa sukar untuk melaksanakan tindakan pencegahan terhadap kesalahan tersebut sedangkan kesalahan yang dilakukan ini boleh menjadi punca berlakunya kemalangan.

Untuk makluman semua, peraturan penggunaan cermin gelap dibuat adalah berdasarkan kepada input dan pandangan daripada beberapa agensi yang berkepentingan seperti PDRM, MIROS, JKJR, SPAD, MOT, dan beberapa agensi penguatkuasaan yang lain. Mereka terlibat atas alasan membawa matlamat agensi masing2. Masihkah anda ingat kes Noor Suzaily Mukhtar yang dirogol di dalam bas bercermin gelap. Kesemua ini telah diambil kira dalam mencapai satu keputusan yang relevan untuk kesejahteraan bersama. (KES TUE BERLAKU DALAM BAS. KALAU CERMIN TAK GELAP, BAS SEKARANG ADA LANGSIR. KEADAAN BAS YANG BESAR & TINGGI JUGA MENYUKARKAN ORANG YANG BERADA DALAM KENDERAAN KECIL SEPERTI MOTOR & KERETA UNTUK MENINJAU APA YANG BERLAKU DALAM BAS. ALASAN BIAR CERDIK. BAS PUNYA ANGKARA. APA KAITAN MOTOR & KERETA KAT SINI)

Kesimpulannya, keselamatan jalan raya sebenarnya isu sejagat yang memerlukan perhatian dan tindakan secara bersepadu oleh kita semua rakyat Malaysia. Selaku agensi yang bertanggungjawab melaksanakan penguatkuasaan di atas jalan raya, kami memohon jasa baik dan kerjasama daripada semua untuk kita bersatu padu dalam menangani isu kemalangan dan kematian di atas jalan raya.

Diharapkan penjelasan ini dapat memberi sedikit sebanyak perkongsian untuk semua.

#bestrongJPJ #supportJPJ #JPJboleh #1JPJ
#sayangJPJ

- admin

(#gotohellJPJ #dontsupportJPJ #JPJbolehblah #1JPJgilasaman #taksayangJPJ)

--------------------------------------

Balik2 JPJ akan pongpang2 isu cermin gelap dan kewajaran mereka double standardkan pemakaian cermin gelap antara VVIP dan rakyat biasa.

Hakikatnya. Mereka cuba nak gambarkan asal VVIP pakai cermin gelap = atas dasar keselamatan.

Kalau rakyat pakai = confirm dikaitkan dengan aktiviti jenayah.

Macam la semua rakyat Malaysia kaki penjenayah. Sial punya mentalitisma. Untuk rekod, JPJ & KASTAM sendiri tak tertakluk kepada mereka2 yang dibenarkan untuk bercermin gelap. Tapi boleh plak mereka guna ek? Cakap tak serupa bikin. Nyawa kita semua sama. Kita tak patut dilayan secara berbeza berdasarkan pangkat ciptaan manusia. Jika VVIP mahu rasa selamat dan protected dengan cermin gelap, rakyat Malaysia juga sama. Bukan soal keselamatan semata2, bahkan soal privacy dan kesihatan juga.

Satu lagi. JPJ jangan nak menipu la bab gagal mengesan pesalah SPEED TRAP kerana no plat FANCY. Nampak sangat tipunya disitu.

Tengok ;

No plat yang TAK FANCY, yang baru keluar kedai pun depa SAMAN. Rujuk sini. Apa jadahnya macam tue?

Yang sebenarnya. Next year BRIM kan? Betul? Aha. Rakyat Malaysia dah nampak permainan sebenar lue. Kalau lue anti sangat dengan no plat apa semua neh, kenapa lue sendiri tak keluarkan no plat? Sebab lue tahu saman no plat boleh buat duit.

Dan kalau betul lue nak sembang bab pendidikan. Kenapa lue saman rakyat? Lue patut keluarkan surat amaran dah la. Lue bagitau yang pemilik kenderaan kena tukar no plat. Bagi masa sekian2. Then dorang kena hadirkan diri ke pejabat JPJ yang berdekatan untuk diperiksa sekali lagi samada bertepatan dengan undang2 ke tidak. Kalau tidak, p tukar lagi. Sampai JPJ puas ahti. Itu baru namanya PENDIDIKAN, BONGOK!

Bila lue sibuk saman orang. Lue bukan mendidik. Tapi lue tengah penuhkan kantung yang kosong. Bila lue sibuk buat operasi kat taman2 perumahan, lue bukan mendidik. Tapi lue menyusahkan orang yang nak keluar masuk buat urusan dengan terpaksa berdepan masalah traffic akibat operasi2 lue yang gila nak kutip duit.

Lue kalau nak mendidik bukan ini cara dia. Mentaliti kelas ketiga JPJ hanya penjilat JPJ je yang percaya. Eh jap, JPJ ada penjilat ke?? Apsal tak nampak? Apsal semua maki hamun lue kat ruangan komen woi JPJ? Kesian lue. Satu2nya agensi kerajaan yang dibenci total oleh rakyat Malaysia. Yang neh cina, india, melayu, umno tak umno, pr tak pr, nampaknya bersetuju lue memang gila la JPJ. Nampaknya, kami bersatu kali neh.

KAH KAH KAH

Klik sini untuk tambah makian kat status JPJ.

Peperangan rakyat Malaysia vs JPJ. Rakyat Malaysia 10 - JPJ 0. Tak pernah menang dari segi hujah. Tapi menang menipu & memaksa rakyat Malaysia bayar saman jek.

BUGIMA punya JPJ.

Tue Nov 11, 2014 7:55 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

GAMBAR ANGGOTA JPJ SEDANG PERIKSA CERMIN GELAP KERETA POLIS JADI VIRAL!!!!!!!!
bloglist-malaysia.blogspot.
pkrl.blogspot

GAMBAR ANGGOTA JPJ TENGAH PERIKSA CERMIN GELAP KERETA PERONDA POLIS SEDANG VIRAL!!!!

Dah habis sangat ke lori terlebih muatan, bas penumpang dipandu laju atau kenderaan melanggar lampu merah sehinggakan anggota penguatkuasa JPJ menjadikan kereta polis pula sebagai ancaman keselamatan pengguna jalanraya?

Perhatikan gambar di atas... apa yang anda fikirkan?

Nampaknya tak lama lepas ni, ambulan pula akan dikenakan saman pandu laju kerana kebanyakan ambulan bukan sahaja dipandu laju tetapi juga memotong tak kira tempat, langgar lampu merah dan sebagainya.

Ada juga laporan dari Perak yang mengatakan JPJ buat operasi sekatan jalan di hadapan balai polis dan menyaman anggota peronda trafik yangbtidak pakai tali pinggang keledar atau pun meletakkan motosikal peronda di atas petak kuning ketika mengawal kesesakan lalulintas.

Benarkah ini yang sedang berlaku?

Adakah ini gambar ini menandakan ada pengisytiharan 'perang' antara agensi?

SUMBER

ADAKAH PEMERIKSAAN JPJ LAKUKAN INI KERANA MAU MEMASTIKAN AMBULAN BERKENAAN TIDAK TERBABIT DENGAN KEMALANGAN..???

GAMBAR YANG TERLAJAK VIRAL MINGGU INI......

ulasan:

Tanpa Nama berkata...
Drama saja tu konon2nya jpj tak plh bulu la taktik lama

MAUT ANGKARA NOMBOR PLAT
bloglist-malaysia.blogspot
biaqpila.blogspot
Oleh: biaqpila hensem

Pulau Kambing: Seekor tapir maut terlanggar sebuah bas ekspres di sini awal pagi tadi. Dilaporkan tapir tersebut tidak dapat melihat dengan jelas nombor plat bas berkenaan yang tidak mengikut spesifikasi jpj. Mungkin beliau menyangkakan nombor plat itu merupakan motosikal lalu beliau pun melintas jalan. Ini kerana beliau pernah terlanggar motosikal sebelum ini dan tidak mendapat kecederaan teruk.
-Agensi

Read more: http://biaqpila.blogspot.com/2014/11/maut-angkara-nombor-plat.html#ixzz3IkqKuwnF

" Rakyat Didahulukan Menteri-Menteri Dikecualikan "
bloglist-malaysia.blogspot.
tikaqbuloh.blogspot

Mohon kerah pegawai JPJ untuk saman Menteri terbabit, jangan hanya bila melibatkan rakyat sahaja baru nak ambil tindakan.

Almaklumlah sejak 2-3 hari ini laman sosial kecoh dengan operasi besar-besaran JPJ yang melibatkan kesalahan penggunaan nombor plat dan juga tinted cermin kereta.

Jangan biarkan slogan Rakyat Didahulukan Menteri dikecualikan menjadi budaya dalam penguatkuasaan undang-undang dalam negara ini. Bertindaklah dengan adil tidak kiralah dia rakyat ataupun Menteri.

Tue Nov 11, 2014 7:55 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Kesian! Ibu Sanggup Bergadai Nyawa Demi Anak Yang Tersayang
bloglist-malaysia.blogspot.
depalma-sp.blogspot
By Famili Ceria

Kesian! Ibu Sanggup Bergadai Nyawa Demi Anak Yang Tersayang - Assalamualaikum, satu kejadian yang menyayat hati yang berlaku di Kuala Terengganu disebabkan terlalu sayangkan anak, seorang ibu sanggup mengorbankan nyawanya dengan menolak anak lelakinya ke tepi jalan dan membiarkan dirinya dirempuh sebuah motosikal di Jalan Pasir Panjang di sini, hari Isnin pagi.

Dalam tragedi menyayat hati itu, murid Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang Muhammad Izzudin Najmi Ibrahim, 12, hanya mampu melihat jasad ibunya Dayang Che Abdul Kadir, 54, terbaring kaku di atas jalan.

Ketika kejadian kira-kira 7.15 pagi itu, mangsa yang berasal dari Kampung Pasir Panjang sedang melintas jalan untuk menghantar Muhammad Izzudin ke sekolah selepas singgah minum di sebuah warung berhampiran.

4 Beradik Berumur 2-7 Tahun Ditinggalkan Bersama RM70 Untuk Hidup
bloglist-malaysia.blogspot
Posted by Jeebond BLM

Empat orang kanak-kanak, berusia antara 2 hingga 7 tahun telah dijumpai berlegar tanpa arah tujuan di Sibu Jaya semalam oleh pihak polis.

Menurut laporan polis , mereka dijumpai bersama dengan wang tunai RM70, dua pasang payung serta be dan mengikut laporan tersebut juga, kanak-kanak tersebut dipercayai berketurunan Iban.

Polis dikatakan sudah cuba mengesan lokasi ibu bapa mereka tetapi tidak berjaya dan telah menyerahkan kes tersebut kepada jabatan kebajikan untuk diselesaikan.

Berikut adalah senarai nama empat orang kanak-kanak tersebut, yang juga adik beradik:

Menai (7 tahun)
Iyen (7 tahun)
Echa (4 tahun)
Olivia (2 tahun)

Menurut laporan polis itu juga, ada tertulis bahawa kanak-kanak tersebut telah dihalau dari rumah ibu mereka.

Tue Nov 11, 2014 7:56 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

EKSKLUSIF- PUSAT PENGAJIAN TINGGI PORT BARU TOKAN DADAH
bloglist-malaysia.blogspot
lantakhangpala.blogspot

Pengedar ganja yang berpangkalan di beberapa kolej dan universiti tempatan dilaporkan telah menjadikan 'institusi pengajian tinggi' sebagai sarang terbaharu untuk kegiatan pengedaran bahan terlarang itu.

Mereka didakwa melakukan pengedaran di kalangan pelajar, sehingga menjadikan bahan terlarang itu mudah diperolehi.

R.AGE, sebuah portal berita dan gaya hidup remaja milik The Star, membongkar isu ini apabila wartawannya menyamar sebagai pelajar di beberapa kampus sekitar Lembah Klang dan berhubung dengan seorang pengedar ganja berusia 20 tahun.

"Saya mendapat bekalan daripada seorang pengedar di luar kampus dan kebiasaannya saya membeli bahan terlarang itu untuk rakan-rakan yang lain," kata pengedar itu yang juga seorang pelajar Ijazah Sarjana - dia membekalkan ganja kepada rakan-rakan di kolej dan universiti sekitar Lembah Klang dengan harga bermula serendah RM50.

Seorang lagi pelajar yang sering menghisap ganja di tempat letak kereta universitinya mendakwa kebanyakan kolej dan universiti terkemuka di Malaysia mempunyai sekurang-kurangnya seorang pengedar.

"Anda hanya memerlukan seorang pengedar. Pelajar lain akan membeli dan mengedar ganja di kalangan rakan-rakan.

"Semuanya mengenai persahabatan dan perkongsian. Ia budaya yang kami amalkan di dalam kolej pada hari ini. Kami semua membeli ganja dan menghisapnya bersama-sama," kata pelajar terbabit.

Tinjauan di empat kolej lain turut membongkar jalan cerita yang sama dengan kebanyakan mereka berkata dadah mudah didapati.

"Walaupun kita membantu rakan-rakan untuk mendapatkan ganja dari pengedar di kampus, mereka tidak tahu dari mana kami memperolehinya. Ia adalah perkara yang tidak ditanya dikalangan kami," kata seorang lagi pelajar.
Malah, situasi sama turut berlaku di Pulau Pinang kata, seorang ejen hartanah yang baharu sahaja menamatkan pengajian di sebuah kolej.

Katanya, ganja di sana lebih segar kerana negeri itu hampir dengan Thailand.

"Adalah menjadi kebiasaan bagi pengedar di Pulau Pinang untuk berhubung terus dengan pengedar di Thailand," katanya.

Profesor Bersekutu Perdana University Graduate School of Medicine, Datuk Dr Andrew Mohanraj berkata, beliau melihat peningkatan 'mengejut' di kalangan pesakit muda yang mendapatkan rawatan berkaitan isu ganja ketika ini.

"Amalan membenarkan (ganja) di Amerika Syarikat (AS) seolah-olah memberi gambaran kepada golongan muda bahawa ganja tidak merbahaya tetapi sebenarnya ia tidak benar.

"Apa yang mereka tidak ketahui adalah penggunaan ganja hanya dibenarkan untuk tujuan perubatan, bukannya untuk sosial," kata Dr Andrew.

Beliau berkata, kajian terbaharu mengesahkan pengambilan ganja secara berlebihan selama beberapa tahun boleh menyebabkan masalah kesihatan mental yang serius, termasuk gangguan psikosis.

"Saya amat terkejut bagaimana bahan larangan ini mudah didapati pada hari ini. Beberapa pesakit saya memberitahu terdapat juga tawaran perkhidmatan penghantaran ke rumah," katanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur, ACP Wan Abdullah Ishak berkata ganja kebiasaannya dibawa masuk dari Thailand melalui pintu sempadan utara dan Indonesia melalui Johor.

"Mereka membawa masuk ganja menggunakan bot nelayan kecil melalui hutan paya bakau, jadi operasi menjejaki mereka amat sukar," kata Wan Abdullah.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) AADK Malaysia, Izhar Abu Talib berkata penagih ganja merekodkan sebanyak 20% kes pemulihan yang mereka tangani dengan majoriti kes melibatkan pelajar.

Seorang pegawai di Kementerian Pendidikan berkata, mereka tidak boleh mengulas lanjut mengenai perkara itu buat masa ini.

Seorang pelajar memberitahu R.AGE bahawa rakannya yang kerap berurusan dengan jumlah ganja yang banyak berdepan risiko dihukum mati sekiranya tertangkap.

Tue Nov 11, 2014 7:57 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

MP: Kenapa masih 'raba' badan penumpang?
bloglist-malaysia.blogspot.
batuvskayu.blogspot

MP Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin mempersoalkan kaedah pemeriksaan ke atas badan penumpang ke atas penumpang di pintu pelepasan penerbangan.

Katanya, pemeriksaan di pintu keluar itu sepatutnya menggunakan seperti di negara maju.

Namun, Malaysia masih lagi melakukan pemeriksaan dengan tangan memeriksa badan penumpang.

"Apa ini raba-raba? Kalau orang Sabah kita panggil meramas.

"Saya gelilah kena raba-raba ini. Kalau perempuan yang raba lain sikit," kata Bung sewaktu berucap di Dewan Rakyat.

Menurutnya, polis yang melakukan pemeriksaan badan itu juga tidak mempunyai cara yang seragam apabila memeriksa penumpang.

"Berapa kos kita melatih polis ini untuk meraba-raba. Lain polis lain cara merabanya.

"Cara meraba pun lain-lain... Ada yang meraba keras, ada yang meraba lembut.

Beliau seterusnya menggesa agar syarikat Malaysian Airports Holding Berhad (MAB) memasang mesin pengimbas badan untuk tujuan itu.

"Saya minta MAB belajar dari kesilapan, kesilapan ini boleh melemahkan kita pada masa depan.

"Kalau negara lain boleh beli mesin pengimbas badan, tapi tempat kita domestik pun tiada.

"Saya gelilah kena raba-raba ini. Raba sana raba sini lama-lama naik nafsu syahwat.

"Jadi yang dipertua, belilah mesin pengimbas, mesin untuk periksalah," katanya lagi.

Bung menghentikan ucapannya apabila Speaker Dewan, Datuk Ismail Mohamed Said mencelah ucapannya.

"Yang Berhormat (Kinabatangan), yang meraba-raba ini minta cepat sedikit," kata Ismail kepada Bung.- mkini

Tue Nov 11, 2014 8:37 am (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

SEORANG PELAJAR HANCUR KEDUA-DUA TANGAN, KOTAK TIBA-TIBA MELETUP
kitabantai.info
Kita Bantai

Seorang pelajar ILP Gong Badak hancur pergelangan tangan kanannya manakala dua lagi rakannya cedera ringan apabila sebuah kotak meletup secara tiba-tiba di Kampung Padang Machang, Manir petang kemarin.

Dalam kejadian jam 4:30 petang itu, mangsa, Khairul Shahiran Che Ibrahim, 19, sedang mengemas rumah yang baru disewa bersama dua lagi rakannya.

Semasa sedang mengemas itu, Khairul Shahiran mengangkat sebuah kotak yang tidak diketahui isinya dan secara tiba-tiba kotak itu meletup menyebabkan ketiga-tiga mereka mengelami kecederaan.

Ketiga-tiga mangsa kini dirawat di wad kecemasan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

Read more: http://www.kitabantai.info/2014/11/seorang-pelajar-hancur-kedua-dua-tangan.html#ixzz3IYGX0w4F
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: