Tuesday, November 4, 2014

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4048

2 Messages

Digest #4048

Messages

Mon Nov 3, 2014 5:59 pm (PST) . Posted by:

"Nazri Ahtar" littlenoti


kadang yang terlebih nih sampai silaukan pemandu yg datang dari arah depan. tu yg bahayanya.

rasanya JPJ pun patut ada tolerance jugak. kita pun bukan saja syok2 nak perabih duit nak pasang.
 rgds,Nazri Ahtar
From: "bashah bwasi@yahoo.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>
Sent: Monday, November 3, 2014 4:24 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Pemeriksaan Kenderaan Untuk Lampu HID, Plat Nombor

 

kadang pelik undang2 manusia ni...yg malam buta takde lampu langsung  masih bebas berjalan,yg terlebih lampu utk keselamatan pula diambil tindakan ..hurmmm

On Monday, November 3, 2014 3:26 PM, "lan loqius rxzabd@yahoo.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  Ye ke, kalau camtu kena matikan balik lah lampu tu. Saya ada pasang kat kereta.
 -Dak Lan-

On Monday, November 3, 2014 12:17 PM, "badrulhishammohd.ramly@gmail.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  [Attachment(s) from badrulhishammohd.ramly@gmail.com included below] Kalau ikut yg mana bukan factory fitted...kena
Sent from my BlackBerry 10 smartphone.
| From: lan loqius rxzabd@yahoo.com [automobil]Sent: Monday, 3 November 2014 10:17To: automobil@yahoogroups.comReply To: automobil@yahoogroups.comSubject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Pemeriksaan Kenderaan Untuk Lampu HID, Plat Nombor |

  Kalau lampu DRL (day running light) tambahan tu tergolong jugak ke?  -Dak Lan-

On Sunday, November 2, 2014 11:48 PM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


   
Pemeriksaan Kenderaan Untuk Lampu HID, Plat Nombor Bermula Hari Ini
greenboc.blogspotPosted by Green Boc
Tindakan Tegas Terhadap Pemilik Kenderaan Pasang Lampu HID, Ubah Suai Nombor Plat

Tindakan tegas akan diambil terhadap kenderaan dengan nombor plat pelbagai reka bentuk, lampu tambahan (lampu strob) dan lampu HID 'head lamp' yang tidak mematuhi standard.

Setelah berbulan-bulan mengeluarkan amaran, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memulakan tindakan keras di seluruh negara terhadap pengguna jalan raya yang melanggar peraturan dan spesifikasi, bermula Sabtu.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kira-kira 1,500 anggota akan terlibat dalam operasi itu yang akan dilaksanakan bersama-sama dengan anggota polis trafik dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Beliau berkata pemeriksaan akan dilakukan di kawasan panas, sambil menambah operasi turut meliputi semua bandar dan pekan utama.

"Kami telah memberikan amaran yang cukup terhadap pemilik kenderaan untuk tidak menggunakan plat pendaftaran yang diubah suai dan lampu HID yang tidak diluluskan.

"Masa untuk berkompromi sudah berakhir. Kita tak akan layan sebarang alasan.

"Saman mandatoti akan dikeluarkan," katanya kepada The Star.

Ismail berkata di bawah spesifikasi JPJ, hanya tiga jenis plat nombor dibenarkan.

Bagi kenderaan biasa, ia mestilah terdiri daripada huruf dan nombor putih, timbul atau dilekat di plat hitam manakala bagi kenderaan kedutaan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau Pertubuhan Getah Asli Antarabangsa, ia harus terdiri daripada huruf putih dan nombor, timbul atau dilekat pada plat merah.

Teksi dan kereta sewa harus mempunyai huruf dan nombor berwarna hitam, timbul atau dilekatkan di atas plat putih.

Pemilik motosikal di atas 250cc yang melanggar kaedah-kaedah mengenai nombor plat akan dikeluarkan denda kompaun sebanyak RM100 (jika diselesaikan dalam masa dua minggu), RM150 (jika diselesaikan antara dua minggu dan sebulan) dan RM250 (jika diselesaikan selepas sebulan).

Bagi pemilik motosikal di bawah 250 cc akan dikenakan denda RM70 (jika diselesaikan dalam masa dua minggu), RM120 (antara dua minggu dan sebulan) dan RM200 (jika lebih dari satu bulan).

Ismail berkata lampu HID, yang menggunakan gas Xenon, bukan filamen, tidak dibenarkan untuk digunakan kecuali dalam kes-kes di mana perubahan yang dibuat terhadap keseluruhan sistem pencahayaan dengan akreditasi dari Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (Sirim).

"HID yang terlalu kuat boleh mengganggu penglihatan pengguna jalan raya yang lain dan berdepan risiko keselamatan," katanya.

Bagi lampu 'strob' atau 'beacon', sejenis lampu berwarna-warni, beliau berkata kenderaan persendirian dilarang memasang peranti sedemikian.

Beliau berkata hanya kenderaan polis, JPJ, Jabatan Bomba dan Penyelamat dan ambulans diberi keutamaan menggunakannya.

mengenai cermin gelap, Ismail berkata JPJ telah menunda tarikh penguatkuasaan sehingga 1 Mei tahun depan.

"Kami menangguhkan tarikh penguatkuasaan dalam tempoh enam bulan untuk memberikan masa yang cukup kepada pemilik kenderaan yang diimport untuk menggantikan cermin gelap mereka selepas JPJ menerima banyak rayuan," katanya. -mstar

comments:

- Anonymous said...
- Macam siut..
- Aj Style said...
- Kerajaan dah takde duit.

Kenapa tak saman lori amang, lori trailer dan lori balak yang bawa muatan sehingga 3 kali ganda...?

Dengar cerita mereka ni dah bayar yuran bulanan... ye ker...?
-
- Anonymous said...
- Hutang negara makan bnyk...tahniah pd PM KANGKUNG
-
- Anonymous said...
- Nak cri duit agak2 lh... P cri bus,lori diorg 2 bjalan atas dasar keuntungan.. byak ksalahan n bhaya diorg buat..
- Anonymous said...
- Dari dulu tak tahu mana datang nya begitu ramai nya pegawai jpj semasa musim perayaan terutama raya puasa

Ni skg pasal lampu dan nombor plat seramai 1500 orang pegawai

Padahal kita boleh lihat se tiap hari ada lori dan bas yang di pandu laju dan berbahaya Timbul persoalan sekurang kurang nya setengah dari pegawai tersebut sepatutnya kerap di jalanraya

Dan jika tak ada pemeriksaan apakah tugas kerja yang pegawai tersebut ? Menguji dan meluluskan lesen pemandu Habis sekarang adakah yang ingin mendapatkan lesen tertangguh ?
- Anonymous said...
- hujung tahun semua nak bonus 500/- dan nak minum coffee bean ke , starbuck ke....

air mineral mana boleh lagi.

mamak , coffee latte satu mari.

Operasi JPJ terhadap kenderaan ubahsuai nombor plat, lampu mula hari ini
kedahlanie.infoPosted by Kedah Lanie Bermula hari ini, tindakan tegas akan dikenakan kepada pemilik kenderaan yang melanggar peraturan dan spesifikasi kenderaan seperti mengubahsuai nombor plat dan memasang lampu tambahan (lampu strob) dan lampu HID 'head lamp' yang tidak mematuhi standard, lapor Mstar Online.
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan menjalankan operasi hari ini, melibatkan 1,500 anggota dengan kerjasama polis trafik dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), menurut laporan tersebut.
Antara kawasan yang akan diperiksa adalah semua bandar dan pekan utama, serta kawasan panas yang dikenalpasti.
Mstar Online memetik Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, "Kami memberikan amaran yang cukup terhadap pemilik kenderaan untuk tidak menggunakan plat pendaftaran yang diubahsuai dan lampu HID yang tidak diluluskan."
"Masa untuk berkompromi sudah berakhir. Kita tidak akan layan sebarang alasan."
Katanya, saman mandatori akan dikeluarkan bagi mereka yang didapati melanggar spesifikasi yang ditetapkan, di mana hanya 3 jenis plat nombor yang dibenarkan, Ismail dilaporkan berkata.
Kenderaan biasa sepatutnya mempunyai hanya huruf dan nombor putih yang timbul di atas plat hitam, sementara kenderaan kedutaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau Pertubuhan Getah Asli Antarabangsa perlu mempunyai huruf putih dan nombor timbul di atas plat merah.
Bagi teksi dan kereta sewa pula, huruf dan nombor perlu berwarna hitam dan timbul di atas plat putih.
Spesifikasi lampu HID menggunakan gas Xenon, bukan filamen, tidak dibenarkan langsung kecuali jika perubahan dibuat kepada keseluruhan sistem pencahayaan yang diberi akreditasi Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (Sirim), dalam kes tertentu.
Laporan tersebut menerangkan sebab lampu tersebut dilarang digunakan iaitu "HID yang terlalu kuat boleh mengganggu penglihatan pengguna jalan raya yang lain dan berdepan risiko keselamatan," kata Ismail.
Menurutnya lagi, mana-mana lampu strob atau 'beacon' berwarna tidak dibenarkan bagi kenderaan persendirian, dan hanya dibenarkan oleh kenderaan polis, JPJ, Jabatan Bomba dan Penyelamat dan ambulans.
Sekiranya motosikal di atas 250cc melanggar spesifikasi, denda kompaun akan dikeluarkan dalam kadar RM100 (jika diselesaikan dalam masa 2 minggu), RM150 (jika diselesaikan antara 2 minggu dan sebulan) dan RM250 (jika diselesaikan selepas sebulan).
Motosikal di bawah 250cc pula akan dikenakan denda RM70 (jika diselesaikan dalam masa 2 minggu), RM120 (antara 2 minggu dan sebulan) dan RM200 (jika lebih dari satu bulan). – 1 November, 2014.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/operasi-jpj-terhadap-kenderaan-ubahsuai-nombor-plat-lampu-mula-hari-ini#sthash.IU42wvUb.dpuf

#yiv6068631694 #yiv6068631694 -- #yiv6068631694ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mkp #yiv6068631694hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mkp #yiv6068631694ads {margin-bottom:10px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mkp .yiv6068631694ad {padding:0 0;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mkp .yiv6068631694ad p {margin:0;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mkp .yiv6068631694ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-sponsor #yiv6068631694ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-sponsor #yiv6068631694ygrp-lc #yiv6068631694hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-sponsor #yiv6068631694ygrp-lc .yiv6068631694ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv6068631694 #yiv6068631694actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv6068631694 #yiv6068631694activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694activity span {font-weight:700;}#yiv6068631694 #yiv6068631694activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv6068631694 #yiv6068631694activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv6068631694 #yiv6068631694activity span span {color:#ff7900;}#yiv6068631694 #yiv6068631694activity span .yiv6068631694underline {text-decoration:underline;}#yiv6068631694 .yiv6068631694attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv6068631694 .yiv6068631694attach div a {text-decoration:none;}#yiv6068631694 .yiv6068631694attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv6068631694 .yiv6068631694attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv6068631694 .yiv6068631694attach label a {text-decoration:none;}#yiv6068631694 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv6068631694 .yiv6068631694bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv6068631694 .yiv6068631694bold a {text-decoration:none;}#yiv6068631694 dd.yiv6068631694last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv6068631694 dd.yiv6068631694last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv6068631694 dd.yiv6068631694last p span.yiv6068631694yshortcuts {margin-right:0;}#yiv6068631694 div.yiv6068631694attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv6068631694 div.yiv6068631694attach-table {width:400px;}#yiv6068631694 div.yiv6068631694file-title a, #yiv6068631694 div.yiv6068631694file-title a:active, #yiv6068631694 div.yiv6068631694file-title a:hover, #yiv6068631694 div.yiv6068631694file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv6068631694 div.yiv6068631694photo-title a, #yiv6068631694 div.yiv6068631694photo-title a:active, #yiv6068631694 div.yiv6068631694photo-title a:hover, #yiv6068631694 div.yiv6068631694photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv6068631694 div#yiv6068631694ygrp-mlmsg #yiv6068631694ygrp-msg p a span.yiv6068631694yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv6068631694 .yiv6068631694green {color:#628c2a;}#yiv6068631694 .yiv6068631694MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv6068631694 o {font-size:0;}#yiv6068631694 #yiv6068631694photos div {float:left;width:72px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694reco-category {font-size:77%;}#yiv6068631694 #yiv6068631694reco-desc {font-size:77%;}#yiv6068631694 .yiv6068631694replbq {margin:4px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mlmsg select, #yiv6068631694 input, #yiv6068631694 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mlmsg pre, #yiv6068631694 code {font:115% monospace;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-mlmsg #yiv6068631694logo {padding-bottom:10px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-msg p#yiv6068631694attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-reco #yiv6068631694reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-sponsor #yiv6068631694ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-sponsor #yiv6068631694ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-sponsor #yiv6068631694ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv6068631694 #yiv6068631694ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv6068631694

Mon Nov 3, 2014 8:16 pm (PST) . Posted by:

"MHZ" mohamad_hadi

day running light tu lampu led kan? sama ke dgn hid light?

On 03/11/2014 10:17 AM, lan loqius rxzabd@yahoo.com [automobil] wrote:
> Kalau lampu DRL (day running light) tambahan tu tergolong jugak ke?
> -Dak Lan-
>
>
> On Sunday, November 2, 2014 11:48 PM, "'-:eSpAcE9808:-'
> rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:
>
>
> 
>
>
> Pemeriksaan Kenderaan Untuk Lampu HID, Plat Nombor Bermula Hari
> Ini
> <http://greenboc.blogspot.com/2014/11/bergambar-pemeriksaan-kenderaan-untuk.html>
>
>
> greenboc.blogspot
> Posted by Green Boc
> <http://1.bp.blogspot.com/-4M4FIHFT8U0/VFR1QW6xQnI/AAAAAAABvfg/2O0bTDVVFqY/s1600/3.jpg>
>
>
> T*indakan Tegas Terhadap Pemilik Kenderaan Pasang Lampu HID, Ubah Suai
> Nombor Plat*
>
> Tindakan _tegas_ akan diambil terhadap kenderaan dengan *nombor plat
> pelbagai reka bentuk, lampu tambahan (lampu strob) dan lampu HID 'head
> lamp' yang tidak mematuhi standard.*
>
> Setelah berbulan-bulan mengeluarkan amaran, Jabatan Pengangkutan Jalan
> (JPJ) akan memulakan tindakan keras di seluruh negara terhadap
> _pengguna_ jalan raya yang melanggar peraturan dan spesifikasi, bermula
> _Sabtu_.
>
> Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kira-kira 1,500
> anggota akan terlibat dalam operasi itu yang akan dilaksanakan
> bersama-sama dengan anggota polis trafik dan Suruhanjaya Pengangkutan
> Awam Darat (SPAD).
>
> Beliau berkata pemeriksaan akan dilakukan di kawasan panas, sambil
> menambah operasi turut meliputi semua bandar dan pekan utama.
>
> "Kami telah memberikan amaran yang cukup terhadap pemilik kenderaan
> _untuk_ *tidak menggunakan _plat_ pendaftaran yang diubah suai dan lampu
> HID yang tidak diluluskan.*
>
> "Masa untuk _berkompromi_ sudah berakhir. Kita tak akan layan sebarang
> alasan.
>
> *"Saman mandatoti akan dikeluarkan," *katanya _kepada_ The Star.
>
> Ismail berkata di bawah spesifikasi JPJ, hanya tiga jenis _plat_ nombor
> dibenarkan.
>
> *Bagi kenderaan biasa, ia mestilah terdiri _daripada_ huruf dan nombor
> putih, timbul atau dilekat di plat hitam* manakala bagi kenderaan
> kedutaan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau Pertubuhan Getah Asli
> Antarabangsa, ia harus terdiri daripada huruf putih dan nombor, timbul
> atau dilekat pada plat merah.
>
> Teksi dan kereta sewa harus mempunyai huruf dan nombor berwarna hitam,
> timbul atau dilekatkan di atas plat putih.
>
> *Pemilik motosikal di atas 250cc yang melanggar kaedah-kaedah mengenai
> nombor plat akan dikeluarkan denda kompaun sebanyak RM100 (jika
> diselesaikan dalam masa dua minggu), RM150 (jika diselesaikan antara dua
> minggu dan sebulan) dan RM250 (jika diselesaikan selepas sebulan).
>
> Bagi pemilik motosikal di bawah 250 cc akan dikenakan denda RM70 (jika
> diselesaikan dalam masa dua minggu), RM120 (antara dua minggu dan
> sebulan) dan RM200 (jika lebih dari satu bulan).*
>
> Ismail berkata lampu HID, yang menggunakan gas Xenon, bukan filamen,
> tidak dibenarkan untuk digunakan kecuali dalam kes-kes di mana perubahan
> yang dibuat terhadap keseluruhan sistem pencahayaan dengan akreditasi
> dari Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (Sirim).
>
> *"HID yang terlalu kuat boleh mengganggu penglihatan pengguna jalan raya
> yang lain dan berdepan risiko keselamatan," katanya.
>
> Bagi lampu 'strob' atau 'beacon', sejenis lampu berwarna-warni, beliau
> berkata kenderaan persendirian dilarang memasang peranti sedemikian.*
>
> Beliau berkata hanya kenderaan polis, JPJ, Jabatan Bomba dan Penyelamat
> dan ambulans diberi keutamaan menggunakannya.
>
> mengenai cermin gelap, Ismail berkata JPJ telah menunda tarikh
> penguatkuasaan sehingga 1 Mei tahun depan.
>
> "Kami menangguhkan tarikh penguatkuasaan dalam tempoh enam bulan untuk
> memberikan masa yang cukup kepada pemilik kenderaan yang diimport untuk
> menggantikan cermin gelap mereka selepas JPJ menerima banyak rayuan,"
> katanya. -mstar
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-1aLyhCanfrs/VFRznWkzFxI/AAAAAAABvec/tk1ncrK1mX8/s1600/1.jpg>
> <http://2.bp.blogspot.com/-81VqsXW_xNM/VFRzoHAUXhI/AAAAAAABveg/PDBtynVJpBo/s1600/1a.jpg>
> <http://1.bp.blogspot.com/-HFPvhmuiOgc/VFRzn3NidYI/AAAAAAABveo/6RU8g9FL6mo/s1600/1b.jpg>
> <http://1.bp.blogspot.com/-cZAut227nIk/VFR0S5rM7rI/AAAAAAABvfU/cr5Y9zJvzoE/s1600/4.jpg>
> <http://4.bp.blogspot.com/-F0o-rjaKlY8/VFRzomOzodI/AAAAAAABves/FHZch86yO5E/s1600/2.jpg>
> <http://4.bp.blogspot.com/-EefC7qDM8z8/VFRzpaN652I/AAAAAAABve8/KdrzfJ9novY/s1600/3.jpg>
> <http://1.bp.blogspot.com/-P9nUJLtABQ0/VFRzqmSj7UI/AAAAAAABvfE/6Tr0ylD81eo/s1600/a.jpg>
> <http://1.bp.blogspot.com/-PczxJbmV28U/VFRzq1gv2nI/AAAAAAABvfI/Syj1TBT3QiA/s1600/b.jpg>
>
>
> _comments: _
>
> Anonymous said...
> Macam siut..
> Aj Style said...
> Kerajaan dah takde duit.
>
> Kenapa tak saman lori amang, lori trailer dan lori balak yang bawa
> muatan sehingga 3 kali ganda...?
>
> Dengar cerita mereka ni dah bayar yuran bulanan... ye ker...?
> <http://greenboc.blogspot.com/2014/11/bergambar-pemeriksaan-kenderaan-untuk.html#comment-8046807598385654382>
>
> Anonymous said...
> Hutang negara makan bnyk...tahniah pd PM KANGKUNG
> <http://greenboc.blogspot.com/2014/11/bergambar-pemeriksaan-kenderaan-untuk.html#comment-2052846382706506809>
>
> Anonymous said...
> Nak cri duit agak2 lh... P cri bus,lori diorg 2 bjalan atas dasar
> keuntungan.. byak ksalahan n bhaya diorg buat..
> Anonymous said...
> Dari dulu tak tahu mana datang nya begitu ramai nya pegawai jpj
> semasa musim perayaan terutama raya puasa
>
> Ni skg pasal lampu dan nombor plat seramai 1500 orang pegawai
>
> Padahal kita boleh lihat se tiap hari ada lori dan bas yang di pandu
> laju dan berbahaya Timbul persoalan sekurang kurang nya setengah
> dari pegawai tersebut sepatutnya kerap di jalanraya
>
> Dan jika tak ada pemeriksaan apakah tugas kerja yang pegawai
> tersebut ? Menguji dan meluluskan lesen pemandu Habis sekarang
> adakah yang ingin mendapatkan lesen tertangguh ?
> Anonymous said...
> hujung tahun semua nak bonus 500/- dan nak minum coffee bean ke ,
> starbuck ke....
>
> air mineral mana boleh lagi.
>
> mamak , coffee latte satu mari.
>
>
> _Operasi JPJ terhadap kenderaan ubahsuai nombor plat, lampu mula
> hari ini _
>
> kedahlanie.info
> Posted by Kedah Lanie
> Bermula hari ini, tindakan tegas akan dikenakan kepada pemilik kenderaan
> _yang_ melanggar peraturan dan spesifikasi kenderaan seperti
> mengubahsuai nombor plat dan memasang lampu tambahan (lampu strob) dan
> lampu HID 'head lamp' yang _tidak_ mematuhi standard, lapor Mstar Online.
>
> Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan menjalankan operasi hari ini,
> melibatkan 1,500 anggota dengan kerjasama polis trafik dan Suruhanjaya
> Pengangkutan Awam Darat (SPAD), menurut laporan tersebut.
>
> Antara kawasan yang akan diperiksa adalah semua bandar dan _pekan_
> utama, serta kawasan panas yang dikenalpasti.
>
> Mstar Online memetik Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata,
> "Kami memberikan amaran yang cukup terhadap pemilik kenderaan untuk
> tidak menggunakan plat pendaftaran yang diubahsuai dan lampu HID yang
> tidak diluluskan."
>
> "Masa untuk berkompromi sudah berakhir. Kita tidak akan layan sebarang
> alasan."
>
> Katanya, saman mandatori akan dikeluarkan bagi mereka yang didapati
> melanggar spesifikasi yang ditetapkan, di mana hanya 3 jenis plat nombor
> yang dibenarkan, Ismail dilaporkan berkata.
>
> Kenderaan biasa sepatutnya mempunyai hanya huruf dan nombor putih yang
> timbul di atas plat hitam, sementara kenderaan kedutaan Pertubuhan
> Bangsa-Bangsa Bersatu atau Pertubuhan Getah Asli Antarabangsa perlu
> mempunyai huruf putih dan nombor timbul di atas plat merah.
>
> Bagi teksi dan kereta sewa pula, huruf dan nombor perlu berwarna hitam
> dan timbul di atas plat putih.
>
> Spesifikasi lampu HID menggunakan gas Xenon, bukan filamen, tidak
> dibenarkan langsung kecuali jika perubahan dibuat kepada keseluruhan
> sistem pencahayaan yang _diberi_ akreditasi Institut _Piawaian_ dan
> Penyelidikan Perindustrian Malaysia (Sirim), dalam kes _tertentu_.
>
> Laporan tersebut menerangkan sebab lampu tersebut dilarang digunakan
> iaitu "HID yang terlalu kuat boleh mengganggu penglihatan pengguna jalan
> raya yang lain dan berdepan _risiko_ keselamatan," kata Ismail.
>
> Menurutnya lagi, mana-mana lampu strob atau 'beacon' berwarna tidak
> dibenarkan bagi kenderaan persendirian, dan hanya dibenarkan oleh
> kenderaan polis, JPJ, Jabatan Bomba dan Penyelamat dan ambulans.
>
> Sekiranya motosikal di atas 250cc melanggar spesifikasi, denda kompaun
> akan dikeluarkan dalam kadar RM100 (_jika_ diselesaikan dalam masa 2
> minggu), RM150 (jika diselesaikan antara 2 minggu dan sebulan) dan RM250
> (jika diselesaikan _selepas_ sebulan).
>
> Motosikal di bawah 250cc pula akan dikenakan denda RM70 (jika
> diselesaikan dalam masa 2 minggu), RM120 (_antara_ 2 minggu dan sebulan)
> dan RM200 (jika lebih dari satu bulan). – 1 November, 2014.
>
> - See moreat:
> http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/operasi-jpj-terhadap-kenderaan-ubahsuai-nombor-plat-lampu-mula-hari-ini#sthash.IU42wvUb.dpuf
>
>
>

Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: