Sunday, November 23, 2014

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4067

3 Messages

Digest #4067
1
Fw: Hebat pemimpin Islam Malaysia! by "-:eSpAcE9808:-" rienacom

Messages

Sat Nov 22, 2014 8:49 pm (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomJangan mencabar Tuan Punya Langit !
bloglist-malaysia.blogspot
tokpepijat.blogspot
Posted by Tok Pepijat

Sepatutnya dua peristiwa tragedi tahun ini dijadikan iktibar.Buat perubahan tanda keinsafan.
Tapi itulah kita! Masih bebal,berdolak dalih dan kluk klek lagi.

Bermula staf yang "berpakaian telanjang", hidangan arak dan terkini harga tiket pun adalah untuk arak yang diminum ataupun tidak diminum.Yang pasti,setiap imam,ulamak,paderi,tok sami,pelajar Azhar,pelajar Madinah,bakal haji terkena "percikan semburan arak MAS".

Samada anda peminum atau tidak,sama sahaja.Kena bayar harga tiket termasuk caj arak.

Agak meragukan jika MAS bermadah,hanya pesawat yang bawa tong arak sahaja dikenakan caj arak.

Sama sahaja! Samada pesawat menuju Jeddah,Madinah,LA,London jika namanya MAS semuanya terpalit arak!

Beriya-iya ketika Hishamudin pangku Menteri Pengangkutan meraihkan pelancong yang mahu togok arak atas pesawat. Soalnya :
1) Adakah pelancong mati kehausan jika tidak togok arak atas pesawat?
2) Adakah pelancong tidak naik MAS jika tiada arak dan MAS akan bangkrap?Rekod MAS rugi bilion RM dalam keadaan arak ribuan tong telah ditogok sejak merdeka.Rugi MAS kerana korupsi.

Cuba lihat pelancong asing dan non muslim bertambah ramai ke Kelantan dalam hal Kelantan haramkan arak,judi dan kelab malam.

Kita melihat Menteri UMNO begitu bebal dan karat untuk haramkan arak dalam MAS kerana samada mereka :
a) kaki arak.
b) ada hubungan kontrak bekalkan arak dalam MAS.

Barangkali mereka mahu satu lagi tragedi,barulah menyesal dan menangis air mata darah!

Arak MAS: Hebat pemimpin Islam Malaysia!
kedahlanie.info
Posted by Kedah Lanie
NORMAN SHAHID

TERKINI, umat Islam di Malaysia dikejutkan dengan maklumat bahawa setiap harga tiket MAS yang dibayar termasuk di dalamnya caj untuk arak.

Selepas puluhan tahun, syarikat penerbangan milik Malaysia itu beroperasi isu arak masih belum selesai malah terbongkar pula suatu maklumat baru.

Rupa-rupanya, dalam tidak sedar sebahagian penumpang beragama Islam turut mempunyai saham dalam arak MAS. Cuma dari segi hukum agama, penumpang ini terlepas kerana tidak tahu kedudukan sebenar.

Pendedahan yang berlaku baru-baru ini merupakan sesuatu yang besar malah saya mencadangkan kepada mana-mana penumpang yang mahu menggunakan perkhidmatan kapal terbang berhak menuntut supaya caj arak dalam harga tiket mereka dihapuskan – atau penumpang berhak memilih syarikat penerbangan lain jika ada.

Begitulah, selepas 57 tahun merdeka, pemerintah Malaysia yang beragama Islam yang diketuai Umno tidak berupaya menyelesaikan masalah sekecil itu. Tidak malukah mereka yang mendabik dada di peringkat dunia dengan mengatakan bahawa Malaysia ialah negara Islam contoh!

Patutlah apabila ada pihak yang mahu melaksanakan undang-undang jenayah syariah, pemerintah Malaysia yang juga beragama Islam memberikan pelbagai alasan dan dalih untuk menghalangnya – isu arak dalam MAS pun gagal diselesaikan.

Hatta, ada syarikat yang bukan dari negara Islam menjadikan arak sebagai salah satu item yang dilarang dalam pesawat terbangnya!

Pemimpin Malaysia pula sejak dulu memberikan pelbagai alasan untuk terus membenarkan arak ada dalam pesawat MAS. Hebat pemimpin Islam Malaysia! – HARAKAHDAILY 21/11/2014

Sat Nov 22, 2014 8:51 pm (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

SEEKOR KERAPU BERNILAI RM19,000 DITANGKAP!!!
bloglist-malaysia.blogspot
pkrl.blogspot

PENJUAL ikan mempamerkan ikan kerapu gergasi seberat 200kg yang tersangkut di pukat seorang nelayan telah dijual dengan harga RM19,000 di Pasar Basah, Bintulu, Sarawak, semalam.

BINTULU 20 Nov. – Penat bertarung selama dua jam sebelum berjaya mendaratkan ikan kerapu seberat 200 kilogram (kg) berbaloi bagi seorang nelayan di sini semalam apabila dia berjaya menjual hasil tangkapan tersebut pada harga RM19,000.

Nelayan yang hanya mahu dikenali sebagai Madin, 40, memberitahu, dia langsung tidak menyangka mendapat rezeki lumayan tersebut kerana selama ini belum pernah berjaya menangkap ikan sebesar itu.

Katanya, ikan tersebut telah dibeli oleh seorang peniaga ikan di pasar basah Bintulu.

"Hasil tangkapan ini ternyata menjadi rezeki segera buat keluarga saya apabila ada peniaga ikan yang sanggup membelinya dengan harga RM19,000 atau RM95 bagi sekilogram.

"Sejak bekerja sebagai nelayan, inilah kali pertama saya menangkap dan melihat ikan kerapu sebesar itu, mungkin antara yang terbesar pernah ditangkap di negeri ini," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Menurut Madin, dia menyedari ikan 'gergasi' itu tersangkut di pukatnya ketika berada di kawasan kira-kira 50 kilometer dari luar pantai Bintulu petang semalam.

"Saya mengambil masa kira-kira dua jam bertarung dengan ikan tersebut sebelum berjaya mendaratkannya atas bot.

"Saya bernasib baik kerana tali penarik yang digunakan untuk menaikkan pukat itu tidak putus," katanya.

Sementara itu, tinjauan di pasar basah Bintulu mendapati orang ramai tertarik untuk melihat ikan gergasi tersebut dari dekat.

Beberapa pengunjung turut ti­dak melepaskan peluang un­tuk merakamkan gambar dan menyentuh ikan tersebut.

Sat Nov 22, 2014 8:52 pm (PST) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Jangan perbodoh rakyat dengan harga minyak
kedahlanie.info
Posted by Kedah Lanie
Oleh AZIZ MUDA

SETIAP kali menaikkan harga minyak, kerajaan Barisan Nasional sering memberikan alasan tindakan yang dilakukan itu kerana kenaikan harga mi nyak dunia. Selain itu, pihak kerajaan juga mengatakan walaupun harganya dinaikkan, tetapi harga minyak di negara kita masih lagi murah berbanding beberapa buah negara lain.
Bandingan harga yang dibuat terutamanya de ngan beberapa buah negara di Asia Tenggara, terutama negara yang tidak mempunyai minyak.

Selain itu, ada juga di antara pemimpin kerajaan memberikan alasan yang amat menyakitkan hati, dengan sanggup memperbodohkan rakyat kononnya harga minyak di negara kita juga masih jauh lebih murah berbanding sesetengah negara pengeluar minyak lain.

Dalam kes kenaikan harga mintak terbaru, petrol RON95 dan diesel naik sebanyak 20 sen bermula 1 Oktober lalu, pemimpin-pemimpin kerajaan BN masih lagi mengulangi kenyataan yang sama dalam usaha mereka untuk mempertahankan tindakan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Abdul Razak berbuat demikian atas alasan rasionalisasi subsidi.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad antara lain mengatakan pengurangan subsidi petrol dan diesel sebanyak 20 sen berkuatkuasa 1 Oktober lalu adalah wajar bagi mengelak berlakunya ketirisan dan penyelewengan bahan subsidi itu.

Menurut beliau, jika subsidi tidak dikurangkan, bahan bakar itu akan berterusan dimanipulasi pihak tertentu untuk mengaut keuntungan menerusi kegiatan penyeludupan ke luar negara terutamanya di kawasan sempadan.

"Minyak cukup murah di sini (Malaysia). Di negara yang keluar minyak macam di Arab pun lebih tinggi harga dia, macam mana kita boleh jual murah? Itu yang orang curi minyak kita. Harihari orang curi," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama bertajuk Peri Pentingnya Bahasa Inggeris di Abad ke-21, Zaman Digital di Kolej Wadi Sofea di Kota Bharu, Kelantan 2 Oktober lalu.

Minyak di Malaysia termurah di Asia Tenggara

Ketika rakyat Malaysia semakin terhimpit dengan kenaikan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen itu, Timbalan Menteri Kewangan, Dato' Ahmad Maslan turut muncul sebagai menteri paling kerap mempertahankan tindakan kerajaan memotong subsidi bahan api itu

Dalam beberapa entri dalam Twitternya yang menggunakan akaun @ahmadmaslan sejak 1 hingga 3 Oktober lalu, beliau antara lain berkata, harga minyak di Malaysia masih kekal rendah di rantau Asia Tenggara.

Malah menurut beliau, Najib merupakan satu-satunya perdana menteri yang menurunkan harga minyak ketika harga di pasaran jatuh pada 2009.

Dakwaan itu dimuat naik dalam laman Twitternya pada 3 Oktober lalu dan disertakan dengan paparan grafik untuk menjelaskan secara terperinci berapa banyak harga minyak meningkat naik pada 1990 hingga 2013.

Tulisan grafik tersebut berbunyi: "Dahulunya minyak murah dan tidak ada banyak kenderaan = RM2 bilion setahun bagi subsidi minyak." Ia kemudian disusuli dengan kenyataan lain yang menjelaskan kini kerajaan membelanjakan RM2 bilion sebulan kerana terlalu banyak kenderaan dan harga minyak pula mahal.

Entri itu diletakkan bersama gambarajah yang menekankan harga minyak pada 1 September 2009 yang jatuh pada RM1.80 seliter. Di sebelah angka itu diletakkan ayat minyak jatuh sebanyak 90 sen.

"Najib merupakan satu-satunya perdana menteri yang menurunkan harga minyak.

Apabila berkaitan de - ngan penurunan, adakah sesiapa tampil berterima kasih kerana beliau berbuat demikian? Ada tak? Atau mereka buat-buat tak ingat?" katanya.

Menurutnya, kenaikan harga petrol RON95 kepada RM2.30 seliter pada 1 Oktober dan diesel kepada RM2.20 seliter dibuat setelah kerajaan memutuskan untuk memotong subsidi minyak yang berjumlah RM21 bilion setahun.

Beliau yang juga Ketua Penerangan Umno berkata, kerajaan masih memberi subsidi minyak RON95 dan diesel kerana mengikut harga pasaran, RON95 adalah RM2.58 dan diesel RM2.52 seliter.

Turut mempertahankan keputusan itu adalah Kementerian Perdagangan

Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNK) yang mengatakan kenaikan minyak itu berada di paras paling minima dan kerajaan akan mengumumkan langkah dalam Bajet 2015 untuk menangani impak peningkatan itu.

Ketua Pemuda Gerakan, Tan Keng Liang turut menulis dalam laman Twitternya dengan menyatakan harga minyak di Malaysia paling rendah di dunia, dengan menekankan kepada petrol RON95 yang dikatakan masih yang termurah di dunia.

10 negara harga petrol termurah di dunia

Ketika para pemimpin BN begitu ghairah memperbodohkan rakyat dengan fakta harga minyak di negara- negara lain sehingga ada yang mengatakan minyak di Malaysia termurah di dunia, rakyat sendiri sudah tahu kedudukan sebenar harga petrol di negara-negara pengeluar minyak sekitar Mei 2011 lalu yang turut diketahui tidak banyak bezanya berbanding harga sekarang.

10 negara harga petrol termurah di dunia adalah pertama Venezuela dengan harga AS$0.05 atau atau RM0.16 sen seliter. Kedua, Turkmenistan dengan harga AS$0.08 atau RM 0.26 sen seliter. Ketiga, Nigeria dengan harga AS$0.10 atau RM0.33 sen seliter. Keempat, Iran dengan harga AS$0.11 atau RM0.36 sen seliter. Kelima, Arab Saudi yang berada di bawah kepimpinan Raja Abdullah dengan harga AS$0.12 atau RM0.39 sen seliter.

Keenam, Libya dengan harga AS$0.14 atau RM0.46 sen seliter. Ketujuh, Kuwait dengan harga AS$0.21 atau RM0.69 sen seliter. Kelapan, Qatar dengan harga AS$0.22 atau RM0.72 sen seliter. Kesembilan, Bahrain dengan harga AS$0.27 atau RM0.89 sen seliter. Kesepuluh, Emiriyah Arab Bersatu dengan harga AS$0.37 atau RM1.22 seliter.

Justeru, tindakan kerajaan menaikkan harga minyak mulai 1 Oktober lalu pasti dipersoalkan oleh seluruh rakyat negara ini, sedangkan harga minyak mentah dunia terkini mengalami penurunan mencecah AS$90.73 setong.

Malah terbaru, khususnya awal November lalu, penganalisis pasaran minyak mentah dunia menyatakan harga minyak mentah dunia yang berlegar sekitar AS$105 ke AS$108 setong di antara Mei hingga Ogos tahun ini (rujukan harga piawai Brent) tiba-tiba mula jatuh bermula Ogos lalu.

Ia jatuh dari paras AS$105 setong ke AS$85 setong pada awal Oktober dan kekal pada paras itu sehingga kini. Mereka juga meramalkan harga pasaran minyak mentah dunia akan kekal sekitar paras itu bagi tempoh yang lebih lama sehingga ke tahun 2015.
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: