Wednesday, September 10, 2014

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4004

8 Messages

Digest #4004

Messages

Tue Sep 9, 2014 2:26 am (PDT) . Posted by:

"bashah" bwasi

Pensyarah Undang-Undang Keluarga Datin Noor Aziah Mohd Awal yg bercakap pandai ni boleh tolong jagakan - dia boleh jaga lebih baik dari mak bapak asal

On Tuesday, September 9, 2014 3:34 PM, "MHZ cekelatgetah@gmail.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


Kalau ibu bapa kena penjara, siapa nk jaga anak2?

On 09/09/2014 12:15 AM, '-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg
[automobil] wrote:
> 
>
>
> _Ibu bapa boleh dipenjara sepuluh tahun cuai jaga anak_
>
> Harian Metro <https://my.news.yahoo.com/www.hmetro.com.my>Harian Metro
>
> * Kuala Lumpur: Masyarakat dari semasa ke semasa sering dikejutkan
> dengan berita kematian kanak-kanak yang ditinggalkan bersendirian
> oleh ibu bapa sama ada di rumah atau kenderaaan.
>
> tentulah ibu bapa mempunyai alasan tersendiri untuk membiarkan anak-anak
> mereka, tetapi amalan sebegini seboleh mungkin perlulah dielakkan.
>
> Menurut Pensyarah Undang-Undang Keluarga, Wanita dan Kanak-Kanak
> Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Datin Noor Aziah Mohd Awal,
> kanak-kanak yang dibiarkan bersendirian sememangnya boleh melakukan
> aktiviti berbahaya sehingga boleh membawa maut.
>
> Oleh itu, beliau berkata, adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk
> melindungi anak-anak mereka dalam apa keadaan sekalipun.
>
> "Ibu bapa perlu mempunyai naluri keibubapaan dengan sentiasa
> mempersoalkan kewajaran tingkah laku mereka sama ada ia mampu melindungi
> keselamatan anak-anak mereka," katanya.
>
> Noor Aziah yang juga Ahli Majlis Penyelaras Perlindungan Kanak-Kanak
> Malaysia, berkata kebanyakan kes kematian kanak-kanak yang dilaporkan
> media kebelakangan ini adalah disebabkan kecuaian orang dewasa sama ada
> pengasuh mahupun ibu bapa.
>
> "Tiada kanak-kanak yang sepatutnya mati akibat perbuatan ibu bapa mereka
> sendiri dan tidak ada ibu bapa yang mahu menanggung kesengsaraan dan
> kesedihan kerana tidak sengaja menyebabkan kematian anak mereka," katanya.
>
> Sehingga ini, lima kes kematian kanak-kanak akibat kecuaian ibu bapa
> dilaporkan yang antaranya membabitkan kanak-kanak yang ditinggalkan
> hampir sembilan jam dalam kenderaan dan terjatuh dari flat.
>
> Dari segi perundangan, Noor Aziah menjelaskan kanak-kanak di Malaysia
> diberi perlindungan khas dan dikawal di bawah Akta Kanak-kanak 2001.
>
> "Akta ini turut memperuntukkan hukuman ke atas pihak (termasuk ibu bapa)
> yang cuai, abai atau menganiaya kanak-kanak atau menyebabkan kanak-kanak
> cedera, mati atau mendedahkan mereka kepada risiko yang menyebabkan
> kecederaan dan kematian," katanya.
>
> Noor Aziah berkata ini bermakna ibu bapa atau penjaga yang cuai boleh
> didakwa di mahkamah dan sekiranya disabit kesalahan, mereka boleh
> didenda maksimum RM20,000 atau penjara maksimum 10 tahun atau kedua-duanya.
>
> Sehubungan itu beliau menyambut baik cadangan untuk meminda Akta
> Kanak-Kanaak 2001 seperti yang dinyatakan Menteri Pembangunan Wanita,
> Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim yang bertujuan
> mengenakan hukuman lebih berat terhadap ibu bapa yang cuai menjaga
> keselamatan anak. -Bernama
>
>

Tue Sep 9, 2014 6:07 pm (PDT) . Posted by:

Dah tahap PROF pun bengong.

Cakap ikut sedap je ...





From: "bashah bwasi@yahoo.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com>
To: "automobil@yahoogroups.com" <automobil@yahoogroups.com>,
Date: 09/09/2014 05:26 PM
Subject: Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Ibu bapa boleh
dipenjara 10 tahun cuai jaga anak
Sent by: automobil@yahoogroups.com




Pensyarah Undang-Undang Keluarga Datin Noor Aziah Mohd Awal yg bercakap
pandai ni boleh tolong jagakan - dia boleh jaga lebih baik dari mak bapak
asal



On Tuesday, September 9, 2014 3:34 PM, "MHZ cekelatgetah@gmail.com
[automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:



Kalau ibu bapa kena penjara, siapa nk jaga anak2?

On 09/09/2014 12:15 AM, '-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg
[automobil] wrote:
> 
>
>
> _Ibu bapa boleh dipenjara sepuluh tahun cuai jaga anak_
>
> Harian Metro <https://my.news.yahoo.com/www.hmetro.com.my>Harian Metro
>
> * Kuala Lumpur: Masyarakat dari semasa ke semasa sering dikejutkan
> dengan berita kematian kanak-kanak yang ditinggalkan bersendirian
> oleh ibu bapa sama ada di rumah atau kenderaaan.
>
> tentulah ibu bapa mempunyai alasan tersendiri untuk membiarkan anak-anak
> mereka, tetapi amalan sebegini seboleh mungkin perlulah dielakkan.
>
> Menurut Pensyarah Undang-Undang Keluarga, Wanita dan Kanak-Kanak
> Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Datin Noor Aziah Mohd Awal,
> kanak-kanak yang dibiarkan bersendirian sememangnya boleh melakukan
> aktiviti berbahaya sehingga boleh membawa maut.
>
> Oleh itu, beliau berkata, adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk
> melindungi anak-anak mereka dalam apa keadaan sekalipun.
>
> "Ibu bapa perlu mempunyai naluri keibubapaan dengan sentiasa
> mempersoalkan kewajaran tingkah laku mereka sama ada ia mampu melindungi
> keselamatan anak-anak mereka," katanya.
>
> Noor Aziah yang juga Ahli Majlis Penyelaras Perlindungan Kanak-Kanak
> Malaysia, berkata kebanyakan kes kematian kanak-kanak yang dilaporkan
> media kebelakangan ini adalah disebabkan kecuaian orang dewasa sama ada
> pengasuh mahupun ibu bapa.
>
> "Tiada kanak-kanak yang sepatutnya mati akibat perbuatan ibu bapa mereka
> sendiri dan tidak ada ibu bapa yang mahu menanggung kesengsaraan dan
> kesedihan kerana tidak sengaja menyebabkan kematian anak mereka,"
katanya.
>
> Sehingga ini, lima kes kematian kanak-kanak akibat kecuaian ibu bapa
> dilaporkan yang antaranya membabitkan kanak-kanak yang ditinggalkan
> hampir sembilan jam dalam kenderaan dan terjatuh dari flat.
>
> Dari segi perundangan, Noor Aziah menjelaskan kanak-kanak di Malaysia
> diberi perlindungan khas dan dikawal di bawah Akta Kanak-kanak 2001.
>
> "Akta ini turut memperuntukkan hukuman ke atas pihak (termasuk ibu bapa)
> yang cuai, abai atau menganiaya kanak-kanak atau menyebabkan kanak-kanak
> cedera, mati atau mendedahkan mereka kepada risiko yang menyebabkan
> kecederaan dan kematian," katanya.
>
> Noor Aziah berkata ini bermakna ibu bapa atau penjaga yang cuai boleh
> didakwa di mahkamah dan sekiranya disabit kesalahan, mereka boleh
> didenda maksimum RM20,000 atau penjara maksimum 10 tahun atau
kedua-duanya.
>
> Sehubungan itu beliau menyambut baik cadangan untuk meminda Akta
> Kanak-Kanaak 2001 seperti yang dinyatakan Menteri Pembangunan Wanita,
> Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim yang bertujuan
> mengenakan hukuman lebih berat terhadap ibu bapa yang cuai menjaga
> keselamatan anak. -Bernama
>
>




Tue Sep 9, 2014 8:45 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Samsung Galaxy Note 4, Hebat Sangat
Daunpisang –

Bertempat di Tempodrom Berlin, Samsung mengumumkan model terbaru di dalam siri Galaxy yang mempopularkan istilah phablet iaitu Galaxy Note 4. S-Pen, fungsi yang membuatkan Galaxy Note sangat istimewa dan unik berbanding telefon pintar lain, kini telah dipertingkatkan lagi fungsinya.

Peningkatan dari aspek perkakasan pastinya menjadi bualan ramai. Galaxy note 4 mengekalkan skrin bersaiz 5.7 inci seperti Galaxy Note 3, tetapi menggunakan resolusi lebih tinggi iaitu Quad HD 2560×1440 dengan paparan Super AMOLED seperti Galaxy Tab S. Dengan itu, paparan multi-window juga diperbaharui dengan fungsi lebih mudah untuk memaparkan lebih dari 1 aplikasi sekaligus dalam pelbagai saiz tingkap.

Satu aspek yang pasti menjadi tumpuan ramai ialah kamera. Galaxy Note 4 dilengkapkan dengan kamera belakang 16mp yang disertakan penstabil imej optikal untuk mengurangkan gegaran sekaligus mengelakkan kabur pada gambar. Manakala kamera hadapan dilonjakkan ke 3.7mp dengan f1.9 untuk gambar lebih jelas. Fungsi baru yang terdapat pada kamera hadapan kali ini ialah, panorama shot untuk mengambil gambar sehingga 120 darjah lebar. Selain itu, selfie boleh diambil lebih mudah dengan hanya menekan ruang LED di belakang.

Jangka hayat Note 4 juga dipertingkatkan, bukan dengan peningkatan kapasiti bateri yang kekal pada 3220mAH, tetapi dengan pengenalan Fast Charging & Ultra Power Saving Mode. Fast Charging membuat bateri Note 4 50% penuh dalam masa 30 minit, berbanding 55 minit sebelum ini. Ultra Power Saving Mode yang diperkenalkan pada Galaxy S5 sebelum ini, memastikan Note 4 kekal hidup dengan fungsi asas seperti panggilan dan sms.

Tidak dilupakan, Note 4 disertakan dengan lebih banyak mikrofon untuk mengesan suara dari pelbagai arah, di samping pembesar suaranya dipertingkatkan dengan fungsi nyah-bising agar suara lebih jelas ketika bercakap dan didengari. Dengan ini, Voice Recorder boleh dibuat dengan lebih baik kerana pengguna boleh memilih 8 sudut suara untuk merakam lebih ramai orang sekaligus dan Selective Playback pula boleh memilih beberapa suara dipadamkan agar suara orang yang dikehendaki sahaja didengar.

Fungsi baru yang terdapat pada Galaxy S5, kini terdapat pada Note 4 juga, iaitu pengimbas cap jari dan sensor degupan jantung. Kini ia ditambah lagi dengan sensor UV, yang mungkin boleh digunakan ketika di pantai untuk memastikan krim apa yang sesuai dipakai untuk mengelakkan kulit dibakar cahaya matahari.

S-Pen yang menjadi identiti utama Note 4, kini dilengkapkan dengan fungsi lebih baik. Sensor tekanannya yang dinaiktaraf untuk menghasilkan lakaran pelbagai saiz mengikut tekanan. S-Pen juga dapat bertindak seperti tetikus, untuk memilih perkataan dengan lebih mudah dan pantas. Manakala fungsi gunting pada S-Pen untuk copy-dan-paste mempunyai fungsi lebih baik dengan pilihan pelbagai untuk mengedit gambar mahupun perkataan.

Sesuai dengan namanya iaitu Note, pengambilan nota mempunyai banyak pilihan dengan 5 aplikasi nota iaitu Pen Note untuk melakar menggunakan S-Pen, Snap Note yang boleh mengambil gambar dan mengesan formula yang terdapat pada gambar sekaligus terus menghasilkan carta atau graf yang berkaitan dengannya. S-Note pula adalah aplikasi utama penggunaan S-Pen yang boleh menukar perkataan yang ditulis dengan S-Pen kepada teks dan disimpan. Text-Note adalah aplikasi Nota berasaskan penggunaan papankekunci dan akhir sekali Voice Note untuk rakaman suara yang kini pasti lebih pelbagai guna dengan berbilang mikrofon pada Note 4.

Dari segi luaran, Galaxy Note 4 dilengkapkan dengan penutup belakang boleh cabut yang menggunakan material lembut seakan kulit yang hampir sama seperti Note 4. Bahagian tepi Note 4 dibuat dengan lingkaran besi tetapi seakan seramik, menjadikannya lebih selesa untuk dipegang. Perlu diingatkan, Galaxy Note 4 bukan peranti kalis air dan debu, seperti Galaxy S5. Tidak pasti mengapa Samsung tidak menjadikannya kalis air dan debu, tetapi berkemungkinan untuk memastikan fungsi S-Pen boleh digunakan dengan lebih baik.

Khas buat profesional, Samsung mengumumkan kerjasama dengan Mont Blanc untuk menghasilkan S-pen eksklusif buat profesional yang mahu sentiasa kelihatan elegan. Samsung juga akan menghasilkan case dari kristal Swarovski untuk penggemar fesyen.

Galaxy Note 4 dijangka akan mula diedarkan di seluruh dunia pada Oktober 2014. Jika mengikut sejarah pelancaran sebelum ini, Malaysia akan termasuk dalam kumpulan pertama jualan produk utama Samsung Galaxy. 4 pilihan warna didatangkan untuk Note 4 iaitu Charcoal Black, Frost White, Bronze Gold dan Blossom Pink. Harganya dijangka akan sama seperti ketika Note 3 dilancarkan.

iPhone 6 dan iWatch, antara pengumuman menarik oleh Apple
bloglist-malaysia.blogspot
mimpi-senja.blogspot
by Stone525i
Berdasarkan laporan, iPhone 6 mungkin datang dalam dua versi iaitu skrin berukuran 4.7 inci atau 5.5 inci yang diperbuat dari kaca sapphire

Apple bakal mengadakan acara khas mengenai telefon pintar terbaharunya, iPhone 6 lewat malam ini yang akan turut menyaksikan pengenalan teknologi terkini produk syarikat itu termasuk iWatch dan iPad Air.

Menurut The Economic Times, terdapat sekurang-kurangnya enam ciri penambahbaikan pada model terbaharu itu termasuk ciri sesentuh TouchID, paparan skrin yang lebih besar, kamera sehingga 13 megapiksel, reka bentuk baharu, teknologi tanpa wayar yang lebih canggih, serta perkakasan yang lebih baik iaitu kapasiti penyimpanan sehingga 128GB dan jangka hayat bateri yang lebih lama.

Berdasarkan laporan, iPhone 6 mungkin didatangkan dalam dua versi iaitu skrin berukuran 4.7 inci juga 5.5 inci diperbuat daripada kaca Sapphire yang akan membuatkan ia tahan calar serta hampir mustahil untuk pecah.

Selain itu, ia juga dikatakan akan dilengkapi dengan teknologi Near Field Communication (NFC) yang membolehkan dua alat peranti berhubung antara satu sama lain.

Edisi terbaru iPhone ini juga akan menggunakan sistem operasi iOS8 yang dijangka meningkatkan lagi kebolehan aplikasi telefon pintar tersebut.

Antara ciri-ciri lain pada iPhone 6 ialah:

1. Aplikasi QuickType yang mampu meramal apa yang akan ditulis sebelum anda menulisnya, serta Swype di mana anda hanya perlu meleretkan jari anda untuk mengeja.

2. Fungsi serta kepintaran tambahan pada aplikasi Spotlight.

3. Aplikasi Health yang baharu, yang membolehkan anda mengumpul maklumat peribadi mengenai tahap kesihatan, pemakanan, tidur, ubat dan banyak lagi.

4. Penambahbaikan pada aplikasi Siri yang membolehkan anda bercakap terus dengannya tanpa menekan sebarang butang, selain fasih dalam 22 bahasa.

5. Anda boleh membalas teks tanpa membuka aplikasi Message. Malah, dengan adanya Notification Centre, anda boleh `retweet', 'favourite' atau 'like' sesuatu di Twitter atau Facebook tanpa membukanya.

6. Anda kini boleh menyunting gambar di aplikasi Photo seperti di Instagram.

7. Anda boleh membuat panggilan menggunakan Wi-Fi.

8. Family Sharing, membolehkan anda dan keluarga (sehingga enam orang) berkongsi aplikasi, lagu dan buku yang dibeli melalui kad kredit yang sama dengan kebenaran pemilik tersebut.

Evolusi iPhone dari iPhone pertama hingga iPhone 5c

iWatch

Bagi iWatch pula, menurut AFP, ia dijangka menggabungkan gaya dan inovasi bersama sensor dan kuasa perkomputeran pada peranti dipakai di pergelangan tangan yang dipautkan kepada iPhone atau iPad secara wayarles.

Selain itu, sistem operasi baharunya membolehkan pembayaran melalui peranti mudah alih termasuk sebuah platform kesihatan yang sepadan dengan kemampuan iWatch daripada segi aktiviti penjejakan, tidur, nadi dan banyak lagi.

iPad Air

Menurut Time, model iPad yang terbaharu ini dipercayai sama dalam reka bentuk model sebelumnya, dengan tambahan sistem pemproses yang lebih cepat, sensor cap jari iPhone 5S serta didatangi dengan warna emas.

Selain produk-produk yang disebutkan tadi, produk-produk seperti penambahbaikan Apple Tv, OS X Yosemite, Mac terbaharu, iPod terbaharu serta headphone Beats.

Dengan pengumuman berita baik dari syarikat gergasi Amerika tersebut, apa yang pasti, penggemar Iphone semestinya tidak sabar untuk menunggu keluarannya.

Produk-produk terkini Apple itu yang dikatakan bakal membawa ciri-ciri baru yang sesuai dengan cita rasa pengguna generasi masa kini.

Read more at:http://www.astroawani.com/news/show/iphone-6-dan-iwatch-antara-pengumuman-menarik-oleh-apple-43567?cp

Tue Sep 9, 2014 8:46 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Kenapa pekerja kedai mamak pengotor ?
bloglist-malaysia.blogspot
pendapatanda.com

Masa balik kampung pada hari raya puasa yang lalu, saya satu keluarga terpaksa ikut jalan lama. Mulanya kami ikut lebuh raya, tapi bila jalan terkemut-kemut macam siput babi, saya terus keluar. Lebih baik naik jalan tanpa tol dalam keadaan begitu.

Apa guna naik lebuhraya kalau terpaksa bayar mahal semata-mata untuk berbaris panjang dan terkandas dalam kesesakan. Kalau jalan lama sesak dan perlahanpun, tak kisah sebab ianya percuma. Hairan juga kenapa masih ramai yang bayar mahal dan berbaris atas lebuhraya sebegitu.

Sekadar gambar hiasan tak ada kena mengena dengan isu artikel ini.

Sampai kat kawasan negeri Perak, anak pula sakit perut. Jadi bila dah tak boleh tahan, saya berhenti pada sebuah pekan bila terlihat ada sebuah kedai mamak yang nampak kemas dan baru. Saya suruh anak pergi ke tandas kedai mamak tersebut.

Tandas kedai mamak bertakung taik timbul
Oleh kerana hari itu orang amat ramai sesak di jalan raya, maka kedai mamak itu juga menjadi tumpuan orang ramai yang nak buang air. Maka anak saya terpaksa beratur panjang sebelum dapat masuk ke dalam tandas kedai mamak tersebut.

Sebaik saja dapat masuk, dia terus keluar semula dan masuk dalam kereta. Tak jadi buang air katanya sebab terasa meloya dan nak muntah serta geli geleman. Dalam tandas itu, airnya bertakung penuh dan berketul-ketul taik timbul berenag dengan gaya bebas sekeliling tandas. Macam mana nak berak?

Selepas itu dan sampai sekarang, dia tak mahu makan atau minum di kedai mamak. Tak boleh nak tahan rasa meloya bila teringat peristiwa taik bergelimpangan timbul dalam tandas di kedai mamak masa balik raya puasa hari itu.

Pekerja kedai mamak ramai pengotor
Terutamanya kedai-kedai mamak di sekitar pusat bandar di Selangor atau di Kuala Lumpur, ramai pekerjanya kelihatan pengotor dan boleh tangkap aksi candidi mereka buang air, kencing, korek hidung, korek pungkoq dan sebagainya sebagaimana yang dikongsikan oleh salah seorang pengomen dalam artikel sebelum ini.

Saya rasa majoriti pekerja di kedai mamak yang pengotor dan biasanya berbau badan mereka dengan begitu haring adalah terdiri daripada pekerja import. Mereka diimport khas oleh taukeh kedai mamak dari negeri India khas untuk menjadi kuli pelayan di kedai mereka.

Jika anda pernah ke negeri India, anda tentu tahu bagaimana sikap orang India terhadap kebersihan. Orang India biasanya selamba saja kencing mengadap dinding di sekitar pekan. Mereka tak segan silu untuk lepaskan hajat macam itu kerana dah jadi satu budaya amalan biasa di sana.

Kalau lalu di sekitar perkampungan, waktu pagi kita boleh lihat penduduk India selamba saja berak di tepi jalan. Bukan seorang atau dua, malah satu kampung buat macam itu. Kalau di tepi laut atau tepi benteng, kita boleh lihat orang India sederet berak dengan bertenggek di tepi benteng. Itu satu perkara biasa di sana.

Amalan pengotor warganegara India di kedai mamak
Maka saya rasa pengaruh itu di bawa datang ke mari oleh para pekerja berbangsa India yang datang dari negeri India bekerja di kedai mamak di negara kita. Mungkin mereka sendiri tak rasa apa-apa sebab dah memang terbiasa sebegitu.

Macam zaman dolu-dolu kita di kampung, berak dengan bertenggek atas batang kelapa yang merentangi sungai adalah satu amalan biasa. Dulu tak ada sistem jamban teratur kecuali untuk orang yang berdarah bangsawan. Masa itu bukanlah satu perkara pelik.

Cuma sekarang saja kita sudah bertukar menjadi satu bangsa yang bertamadun dan memahami erti kebersihan dan sopan santun. Tak ada orang biasa yang tergamak untuk buka seluar dan duduk bertinggung berak di celah lorong pekan.

Namun begitu, saya masih dapat lihat sekerat rakyat kita yang tak segan silu meruah kencing tepi lebuhraya. Biasanya saya lihat pemandu lori berbangsa India, tak pasti mereka warga negara atau tidak tapi mana ada pemandu lori warganegara India betul tak?.

Ada juga pemandu yang naik kereta mewah seperti Merz dan juga BMW berhenti di tepi jalan dan selamba saja buka zip dan meruah kencing tepi jalan. Itu juga saya lihat biasanya terdiri dari orang berbangsa India.

Amalan pengotor adalah budaya warganegara India
Bukan nak lekehkan bangsa, tapi secara kebetulan saya selama ini hanya melihat orang berbangsa India saja yang buat kerja sebegitu. Malah saya pernah lihat seorang India selamba saja melancap di tepi jalan satu ketika dulu ketika sedang berada di dalam bas awam.

Mungkin dia rasa tak ada orang dapat melihatnya dalam keadaan tersorok sedikit sedangkan dari kedudukan dalam bas yang tinggi aksi lucahnya boleh ditonton. Saya pula yang rasa malu kerana selain dari saya ada lagi ramai orang yang berada di tepi berdiri terlihat aksi yang sama, tambah pula mereka wanita. Malu yang amat sangat jadinya.

Kita boleh rumuskan dalam keadaan sebegitu orang yang sanggup buat semua kerja kotor samada kencing tepi jalan, berak tepi lorong dan melancap dalam semak hutan tepi perhentian bas adalah amalan mereka yang kurang siuman. Kerana budaya bermaruah dan ada perasaan malu itu sudah ada dalam bangsa rakyat Malaysia yang normal.

Boikot kedai mamak guna pekerja dari India
Rumusannya, pekerja kedai mamak biasanya pengotor adalah disebabkan mereka datang dari negara yang mana budaya tak jaga kebersihan masih tebal. Sebab itu kedai maka yang ambil para pekerja dari warga negara India telah terpalit dengan amalan kotor tidak bersih para pekerja mereka tersebut.

Mungkin boleh kita ambil pendekatan untuk tidak masuk mana-mana kedai mamak yang para pekerjanya terdiri daripada warga negara luar terutamanya dari negara India. Sama juga untuk kedai selain daripada kedai mamak. Jika mereka gunakan para pekerja luar dari negara yang rakyatnya pengotor, perlulah kita elakkan diri.

Apa pendapat anda? setuju atau tidak dengan pendapat saya bahawa yang menyebabkan kedai mamak jadi kotor dan para pekerja kedai mamak semuanya pengotor adalah kerana mereka impot pekerja dari negara India...!
comments:
1.. Anonymous
Setuju sangat dengan artikel ini....Tapi bukan semuanya pengotor bangsa India ni....India rakyat malaysia dah banyak berubah. estoran mamak memang banyak ambil pekerja dari India sebab gaji murah, senang control, senang maki hamun dan mereka tak ada pilihan untuk setia dengan tokehnya. Ramai juga disiksa mana yang tak dengar cakap. Sepanjang tempoh kontrak 2 tahun mereka tak diberi gaji hanya makan sahaja. Bila habis kontrak baru dapat gaji. Sebab itu restoran mamak boleh hidup untuk pusing modal lgi pun kesatuan Malabar mereka kuat bantu kewangan tnpa bunga...Pengotor memang dah sinonim restoran mamak ini. masuklah dibilik air dan dapurnya. Kari hidangan didepan tak seindah proses masakkannya...Huekk.....

a.. Mohd Shubhi
Patut lah mereka suka ambil warga negara India

2.. Anonymous
memang betul tu

a.. Mohd Shubhi
Tq

3.. Deramae Lleh
Dikala menguli tepung roti canai, peloh merechik kedalam adunan,,real garam dari benua kecil ..India,

a.. Mohd Shubhi
masin!

4.. osman
tang bab kencing tepi jalan tu..saya ada satu cite.kira kena mengena la jugak dgn cite ni..saya ada sorang anak gadis yg berumur 10 tahun..yg selalu saya kena bwk bersama...bile ada kerja luar. masaalah dia terjadi..bile saya yg nk terkencing semasa ondeway kemana mana.(selalunye hanya kami berdua saja).bila nk berenti di r n r tu..nk ditinggal di luar tandas...takut terjadi sesuatu...kena culik ke..hilang ke...nk di bawa masuk ke dalam tandas..anak saya ni pertengahan dari budak ke remaja..serba tak kena jadi nye..kalau dia yg nk terkencing..senang je...saya buleh tunggu di luar..itu la jadinye...kencing tepi jalan la jawap nye..cari semak sikit lepas la hajat..kalau dulu bila nmpk org kencing tepi jalan...saya pun rajin jugak berpikir mcm tuan...tp bile kena cmni...baru saya terpikir...maybe org tu pun ..ade masalah mcm saya jugak kot..tp bab drebar lori tu...waalahualam...haha..(sekadar berkongsi...)

a.. Mohd Shubhi
Biasanya dalam kes sebegitu saya akan singgah buang air kat Masjid atau surau. Banyak di negara kita.

Tapi asalkan buang hajat ditempat tersorok dan kemudiannya basuh atau istinjak dan kemudiannya amalkan basuh tangan sebelum sentuh benda makan, saya rasa ok saja

Terima kasih kogsikan cerita

Tue Sep 9, 2014 7:39 pm (PDT) . Posted by:

"MHZ" mohamad_hadi

1. bab tandas ni bukan saja kedai mamak, kedai melayu pun sama. kadang2
restoran ada kelas caj mahal pun tandas tak jaga.

2. kalau musim perayaan jgn kata tandas kedai mamak, tandas r&r pun bau
hancing. malah di tepi2 jalan sekitar r&r pun bau hancing.

3. kadang2 sikap pengguna tandas pun jadi faktor tandas tu kotor.

4. bab pekerja2 india ni mungkin betul juga kata penulis tu. Mungkin
budaya mereka macam tu. no komen.

5. aku penah nampak penjaja aiskrim kencing tepi jalan tak basuh. pastu
terus sambung meniaga. sapa2 beli aiskrim kon atau roti dari dia lepas
tu, sendiri mau ingat hahaha..

On 09/09/2014 11:46 PM, '-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg
[automobil] wrote:
> 
>
> <http://www.pendapatanda.com/2014/09/kenapa-pekerja-kedai-mamak-pengotor.html#comment-form>
>
>
> Kenapa pekerja kedai mamak pengotor ?
> <http://www.pendapatanda.com/2014/09/kenapa-pekerja-kedai-mamak-pengotor.html>
>
>
> bloglist-malaysia.blogspot
> pendapatanda.com
> Masa balik kampung pada hari raya puasa yang lalu, saya satu keluarga
> terpaksa ikut jalan lama. Mulanya kami ikut lebuh raya, tapi bila jalan
> terkemut-kemut macam siput babi, saya terus keluar. Lebih baik naik
> jalan tanpa tol dalam keadaan begitu.
>
> Apa guna naik lebuhraya kalau terpaksa bayar mahal semata-mata untuk
> berbaris panjang dan terkandas dalam kesesakan. Kalau jalan lama sesak
> dan perlahanpun, tak kisah sebab ianya percuma. Hairan juga kenapa masih
> ramai yang bayar mahal dan berbaris atas lebuhraya sebegitu.
> <http://2.bp.blogspot.com/-ChgZWJwPpSI/VAnRVbw9GOI/AAAAAAAAUPU/kCPeB6ORA-U/s1600/_DSC4839.JPG>
> Sekadar gambarhiasan tak ada kena mengena dengan isu artikel ini.
>
>
> Sampai kat kawasan negeri Perak, anak pula sakit perut. Jadi bila dah
> tak boleh tahan, saya berhenti pada sebuah pekan bila terlihat ada
> sebuah kedai mamak yang nampak kemas dan baru. Saya suruh anak pergi ke
> tandas kedai mamak tersebut.
>
>
> _Tandas kedai mamak bertakung taik timbul_
>
> Oleh kerana hari itu orang amat ramai sesak di jalan raya, maka kedai
> mamak itu juga menjadi tumpuan orang ramai yang nak buang air. Maka anak
> saya terpaksa beratur panjang sebelum dapat masuk ke dalam tandas kedai
> mamak tersebut.
>
> Sebaik saja dapat masuk, dia terus keluar semula dan masuk dalam kereta.
> Tak jadi buang air katanya sebab terasa meloya dan nak muntah serta geli
> geleman. Dalam tandas itu, airnya bertakung penuh dan berketul-ketul
> taik timbul berenag dengan gaya bebas sekeliling tandas. Macam mana nak
> berak?
>
> Selepas itu dan sampai sekarang, dia tak mahu makan atau minum di kedai
> mamak. Tak boleh nak tahan rasa meloya bila teringat peristiwa taik
> bergelimpangan timbul dalam tandas di kedai mamak masa balik raya puasa
> hari itu.
>
>
> _Pekerja kedai mamak ramai pengotor_
>
> Terutamanya kedai-kedai mamak di sekitar pusat bandar di Selangor atau
> di Kuala Lumpur, ramai pekerjanya kelihatan pengotor dan boleh tangkap
> aksi candidi mereka buang air, kencing, korek hidung, korek pungkoq dan
> sebagainya sebagaimana yang dikongsikan oleh salah seorang pengomen
> dalam artikel sebelum ini.
>
> Saya rasa majoriti pekerja di kedai mamak yang pengotor dan biasanya
> berbau badan mereka dengan begitu haring adalah terdiri daripada pekerja
> import. Mereka diimport khas oleh taukeh kedai mamak dari negeri India
> khas untuk menjadi kuli pelayan di kedai mereka.
>
> Jika anda pernah ke negeri India, anda tentu tahu bagaimana sikap orang
> India terhadap kebersihan. Orang India biasanya selamba saja kencing
> mengadap dinding di sekitar pekan. Mereka tak segan silu untuk lepaskan
> hajat macam itu kerana dah jadi satu budaya amalan biasa di sana.
>
> Kalau lalu di sekitar perkampungan, waktu pagi kita boleh lihat penduduk
> India selamba saja berak di tepi jalan. Bukan seorang atau dua, malah
> satu kampung buat macam itu. Kalau di tepi laut atau tepi benteng, kita
> boleh lihat orang India sederet berak dengan bertenggek di tepi benteng.
> Itu satu perkara biasa di sana.
>
>
> _Amalan pengotor warganegara India di kedai mamak_
>
> Maka saya rasa pengaruh itu di bawa datang ke mari oleh para pekerja
> berbangsa India yang datang dari negeri India bekerja di kedai mamak di
> negara kita. Mungkin mereka sendiri tak rasa apa-apa sebab dah memang
> terbiasa sebegitu.
>
> Macam zaman dolu-dolu kita di kampung, berak dengan bertenggek atas
> batang kelapa yang merentangi sungai adalah satu amalan biasa. Dulu tak
> ada sistem jamban teratur kecuali untuk orang yang berdarah bangsawan.
> Masa itu bukanlah satu perkara pelik.
>
> Cuma sekarang saja kita sudah bertukar menjadi satu bangsa yang
> bertamadun dan memahami erti kebersihan dan sopan santun. Tak ada orang
> biasa yang tergamak untuk buka seluar dan duduk bertinggung berak di
> celah lorong pekan.
>
> Namun begitu, saya masih dapat lihat sekerat rakyat kita yang tak segan
> silu meruah kencing tepi lebuhraya. Biasanya saya lihat pemandu lori
> berbangsa India, tak pasti mereka warga negara atau tidak tapi mana ada
> pemandu lori warganegara India betul tak?.
>
> Ada juga pemandu yang naik kereta mewah seperti Merz dan juga BMW
> berhenti di tepi jalan dan selamba saja buka zip dan meruah kencing tepi
> jalan. Itu juga saya lihat biasanya terdiri dari orang berbangsa India.
>
>
> _Amalan pengotor adalah budaya warganegara India_
>
> Bukan nak lekehkan bangsa, tapi secara kebetulan saya selama ini hanya
> melihat orang berbangsa India saja yang buat kerja sebegitu. Malah saya
> pernah lihat seorang India selamba saja melancap di tepi jalan satu
> ketika dulu ketika sedang berada di dalam bas awam.
>
> Mungkin dia rasa tak ada orang dapat melihatnya dalam keadaan tersorok
> sedikit sedangkan dari kedudukan dalam bas yang tinggi aksi lucahnya
> boleh ditonton. Saya pula yang rasa malu kerana selain dari saya ada
> lagi ramai orang yang berada di tepi berdiri terlihat aksi yang sama,
> tambah pula mereka wanita. Malu yang amat sangat jadinya.
>
> Kita boleh rumuskan dalam keadaan sebegitu orang yang sanggup buat semua
> kerja kotor samada kencing tepi jalan, berak tepi lorong dan melancap
> dalam semak hutan tepi perhentian bas adalah amalan mereka yang kurang
> siuman. Kerana budaya bermaruah dan ada perasaan malu itu sudah ada
> dalam bangsa rakyat Malaysia yang normal.
>
>
> _Boikot kedai mamak guna pekerja dari India_
>
> Rumusannya, pekerja kedai mamak biasanya pengotor adalah disebabkan
> mereka datang dari negara yang mana budaya tak jaga kebersihan masih
> tebal. Sebab itu kedai maka yang ambil para pekerja dari warga negara
> India telah terpalit dengan amalan kotor tidak bersih para pekerja
> mereka tersebut.
>
> Mungkin boleh kita ambil pendekatan untuk tidak masuk mana-mana kedai
> mamak yang para pekerjanya terdiri daripada warga negara luar
> terutamanya dari negara India. Sama juga untuk kedai selain daripada
> kedai mamak. Jika mereka gunakan para pekerja luar dari negara yang
> rakyatnya pengotor, perlulah kita elakkan diri.
>
> Apa pendapat anda? setuju atau tidak dengan pendapat saya bahawa yang
> menyebabkan kedai mamak jadi kotor dan para pekerja kedai mamak semuanya
> pengotor adalah kerana mereka impot pekerja dari negara India...!
>
>
> _comments:_
>
> 1.
> Anonymous
>
> Setuju sangat dengan artikel ini....Tapi bukan semuanya pengotor
> bangsa India ni....India rakyat malaysia dah banyak berubah. estoran
> mamak memang banyak ambil pekerja dari India sebab gaji murah,
> senang control, senang maki hamun dan mereka tak ada pilihan untuk
> setia dengan tokehnya. Ramai juga disiksa mana yang tak dengar
> cakap. Sepanjang tempoh kontrak2 tahun mereka tak diberi gaji hanya
> makan sahaja. Bila habis kontrak baru dapat gaji. Sebab itu restoran
> mamak boleh hidup untuk pusing modal lgi pun kesatuan Malabar mereka
> kuat bantu kewangan tnpa bunga...Pengotor memang dah sinonim
> restoran mamak ini. masuklah dibilik air dan dapurnya. Kari hidangan
> didepan tak seindah proses masakkannya...Huekk.....
>
> 1.
> Mohd Shubhi <http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
>
> Patut lah mereka suka ambil warga negara India
>
> 2.
> Anonymous
>
> memang betul tu
>
> 1.
> Mohd Shubhi <http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
>
> Tq
>
> 3.
> Deramae Lleh
>
> Dikala menguli tepung roti canai, peloh merechik kedalam
> adunan,,real garam dari benua kecil ..India,
>
> 1.
> Mohd Shubhi <http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
>
> masin!
>
> 4.
> osman
>
> tang bab kencing tepi jalan tu..saya ada satu cite.kira kena mengena
> la jugak dgn cite ni..saya ada sorang anak gadis yg berumur 10
> tahun..yg selalu saya kena bwk bersama...bile ada kerja luar.
> masaalah dia terjadi..bile saya yg nk terkencing semasa ondeway
> kemana mana.(selalunye hanya kami berdua saja).bila nk berenti di r
> n r tu..nk ditinggal di luar tandas...takut terjadi sesuatu...kena
> culik ke..hilang ke...nk di bawa masuk ke dalam tandas..anak saya ni
> pertengahan dari budak ke remaja..serba tak kena jadi nye..kalau dia
> yg nk terkencing..senang je...saya buleh tunggu di luar..itu la
> jadinye...kencing tepi jalan la jawap nye..cari semak sikit lepas la
> hajat..kalau dulu bila nmpk org kencing tepi jalan...saya pun rajin
> jugak berpikir mcm tuan...tp bile kena cmni...baru saya
> terpikir...maybe org tu pun ..ade masalah mcm saya jugak kot..tp bab
> drebar lori tu...waalahualam...haha..(sekadar berkongsi...)
>
> 1.
> Mohd Shubhi <http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
>
> Biasanya dalam kes sebegitu saya akan singgah buang air kat
> Masjid atau surau. Banyak di negara kita.
>
> Tapi asalkan buang hajat ditempat tersorok dan kemudiannya basuh
> atau istinjak dan kemudiannya amalkan basuh tangan sebelum
> sentuh benda makan, saya rasa ok saja
>
> Terima kasih kogsikan cerita
>
>

Tue Sep 9, 2014 9:51 pm (PDT) . Posted by:

cirit3

Pada saya...bab tandas ni.. kita kena akui....org islam mmg
mengotor....tgklah mana mana tandas kat masjid masjid....mana
pernah bersih...Australian yg penduduknya byk kafir....cukup
bersih tandas awamnya...Tu pasal ada sorang ulama pernah berkata,
islam akan berjaya bilamana kita pergi ke masjid dan dapati
tandasnya cukup bersih.

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.
From: MHZ cekelatgetah@gmail.com [automobil]Sent: Wednesday, 10
September 2014 10:39To: automobil@yahoogroups.comReply To:
automobil@yahoogroups.comSubject: Re:
www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Kenapa pekerja kedai mamak
pengotor ?

1. bab tandas ni bukan saja kedai mamak, kedai melayu pun sama.
kadang2
restoran ada kelas caj mahal pun tandas tak jaga.

2. kalau musim perayaan jgn kata tandas kedai mamak, tandas r&r
pun bau
hancing. malah di tepi2 jalan sekitar r&r pun bau hancing.

3. kadang2 sikap pengguna tandas pun jadi faktor tandas tu kotor.

4. bab pekerja2 india ni mungkin betul juga kata penulis tu.
Mungkin
budaya mereka macam tu. no komen.

5. aku penah nampak penjaja aiskrim kencing tepi jalan tak basuh.
pastu
terus sambung meniaga. sapa2 beli aiskrim kon atau roti dari dia
lepas
tu, sendiri mau ingat hahaha..

On 09/09/2014 11:46 PM, '-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg
[automobil] wrote:
> 
>
>
<http://www.pendapatanda.com/2014/09/kenapa-pekerja-kedai-mamak-p\
engotor.html#comment-form>
>
>
> Kenapa pekerja kedai mamak pengotor ?
>
<http://www.pendapatanda.com/2014/09/kenapa-pekerja-kedai-mamak-p\
engotor.html>
>
>
> bloglist-malaysia.blogspot
> pendapatanda.com
> Masa balik kampung pada hari raya puasa yang lalu, saya satu
keluarga
> terpaksa ikut jalan lama. Mulanya kami ikut lebuh raya, tapi
bila jalan
> terkemut-kemut macam siput babi, saya terus keluar. Lebih baik
naik
> jalan tanpa tol dalam keadaan begitu.
>
> Apa guna naik lebuhraya kalau terpaksa bayar mahal semata-mata
untuk
> berbaris panjang dan terkandas dalam kesesakan. Kalau jalan
lama sesak
> dan perlahanpun, tak kisah sebab ianya percuma. Hairan juga
kenapa masih
> ramai yang bayar mahal dan berbaris atas lebuhraya sebegitu.
>
<http://2.bp.blogspot.com/-ChgZWJwPpSI/VAnRVbw9GOI/AAAAAAAAUPU/kC\
PeB6ORA-U/s1600/_DSC4839.JPG>
> Sekadar gambarhiasan tak ada kena mengena dengan isu artikel
ini.
>
>
> Sampai kat kawasan negeri Perak, anak pula sakit perut. Jadi
bila dah
> tak boleh tahan, saya berhenti pada sebuah pekan bila terlihat
ada
> sebuah kedai mamak yang nampak kemas dan baru. Saya suruh anak
pergi ke
> tandas kedai mamak tersebut.
>
>
> _Tandas kedai mamak bertakung taik timbul_
>
> Oleh kerana hari itu orang amat ramai sesak di jalan raya, maka
kedai
> mamak itu juga menjadi tumpuan orang ramai yang nak buang air.
Maka anak
> saya terpaksa beratur panjang sebelum dapat masuk ke dalam
tandas kedai
> mamak tersebut.
>
> Sebaik saja dapat masuk, dia terus keluar semula dan masuk
dalam kereta.
> Tak jadi buang air katanya sebab terasa meloya dan nak muntah
serta geli
> geleman. Dalam tandas itu, airnya bertakung penuh dan
berketul-ketul
> taik timbul berenag dengan gaya bebas sekeliling tandas. Macam
mana nak
> berak?
>
> Selepas itu dan sampai sekarang, dia tak mahu makan atau minum
di kedai
> mamak. Tak boleh nak tahan rasa meloya bila teringat peristiwa
taik
> bergelimpangan timbul dalam tandas di kedai mamak masa balik
raya puasa
> hari itu.
>
>
> _Pekerja kedai mamak ramai pengotor_
>
> Terutamanya kedai-kedai mamak di sekitar pusat bandar di
Selangor atau
> di Kuala Lumpur, ramai pekerjanya kelihatan pengotor dan boleh
tangkap
> aksi candidi mereka buang air, kencing, korek hidung, korek
pungkoq dan
> sebagainya sebagaimana yang dikongsikan oleh salah seorang
pengomen
> dalam artikel sebelum ini.
>
> Saya rasa majoriti pekerja di kedai mamak yang pengotor dan
biasanya
> berbau badan mereka dengan begitu haring adalah terdiri
daripada pekerja
> import. Mereka diimport khas oleh taukeh kedai mamak dari
negeri India
> khas untuk menjadi kuli pelayan di kedai mereka.
>
> Jika anda pernah ke negeri India, anda tentu tahu bagaimana
sikap orang
> India terhadap kebersihan. Orang India biasanya selamba saja
kencing
> mengadap dinding di sekitar pekan. Mereka tak segan silu untuk
lepaskan
> hajat macam itu kerana dah jadi satu budaya amalan biasa di
sana.
>
> Kalau lalu di sekitar perkampungan, waktu pagi kita boleh lihat
penduduk
> India selamba saja berak di tepi jalan. Bukan seorang atau dua,
malah
> satu kampung buat macam itu. Kalau di tepi laut atau tepi
benteng, kita
> boleh lihat orang India sederet berak dengan bertenggek di tepi
benteng.
> Itu satu perkara biasa di sana.
>
>
> _Amalan pengotor warganegara India di kedai mamak_
>
> Maka saya rasa pengaruh itu di bawa datang ke mari oleh para
pekerja
> berbangsa India yang datang dari negeri India bekerja di kedai
mamak di
> negara kita. Mungkin mereka sendiri tak rasa apa-apa sebab dah
memang
> terbiasa sebegitu.
>
> Macam zaman dolu-dolu kita di kampung, berak dengan bertenggek
atas
> batang kelapa yang merentangi sungai adalah satu amalan biasa.
Dulu tak
> ada sistem jamban teratur kecuali untuk orang yang berdarah
bangsawan.
> Masa itu bukanlah satu perkara pelik.
>
> Cuma sekarang saja kita sudah bertukar menjadi satu bangsa yang
> bertamadun dan memahami erti kebersihan dan sopan santun. Tak
ada orang
> biasa yang tergamak untuk buka seluar dan duduk bertinggung
berak di
> celah lorong pekan.
>
> Namun begitu, saya masih dapat lihat sekerat rakyat kita yang
tak segan
> silu meruah kencing tepi lebuhraya. Biasanya saya lihat pemandu
lori
> berbangsa India, tak pasti mereka warga negara atau tidak tapi
mana ada
> pemandu lori warganegara India betul tak?.
>
> Ada juga pemandu yang naik kereta mewah seperti Merz dan juga
BMW
> berhenti di tepi jalan dan selamba saja buka zip dan meruah
kencing tepi
> jalan. Itu juga saya lihat biasanya terdiri dari orang
berbangsa India.
>
>
> _Amalan pengotor adalah budaya warganegara India_
>
> Bukan nak lekehkan bangsa, tapi secara kebetulan saya selama
ini hanya
> melihat orang berbangsa India saja yang buat kerja sebegitu.
Malah saya
> pernah lihat seorang India selamba saja melancap di tepi jalan
satu
> ketika dulu ketika sedang berada di dalam bas awam.
>
> Mungkin dia rasa tak ada orang dapat melihatnya dalam keadaan
tersorok
> sedikit sedangkan dari kedudukan dalam bas yang tinggi aksi
lucahnya
> boleh ditonton. Saya pula yang rasa malu kerana selain dari
saya ada
> lagi ramai orang yang berada di tepi berdiri terlihat aksi yang
sama,
> tambah pula mereka wanita. Malu yang amat sangat jadinya.
>
> Kita boleh rumuskan dalam keadaan sebegitu orang yang sanggup
buat semua
> kerja kotor samada kencing tepi jalan, berak tepi lorong dan
melancap
> dalam semak hutan tepi perhentian bas adalah amalan mereka yang
kurang
> siuman. Kerana budaya bermaruah dan ada perasaan malu itu sudah
ada
> dalam bangsa rakyat Malaysia yang normal.
>
>
> _Boikot kedai mamak guna pekerja dari India_
>
> Rumusannya, pekerja kedai mamak biasanya pengotor adalah
disebabkan
> mereka datang dari negara yang mana budaya tak jaga kebersihan
masih
> tebal. Sebab itu kedai maka yang ambil para pekerja dari warga
negara
> India telah terpalit dengan amalan kotor tidak bersih para
pekerja
> mereka tersebut.
>
> Mungkin boleh kita ambil pendekatan untuk tidak masuk mana-mana
kedai
> mamak yang para pekerjanya terdiri daripada warga negara luar
> terutamanya dari negara India. Sama juga untuk kedai selain
daripada
> kedai mamak. Jika mereka gunakan para pekerja luar dari negara
yang
> rakyatnya pengotor, perlulah kita elakkan diri.
>
> Apa pendapat anda? setuju atau tidak dengan pendapat saya
bahawa yang
> menyebabkan kedai mamak jadi kotor dan para pekerja kedai mamak
semuanya
> pengotor adalah kerana mereka impot pekerja dari negara
India...!
>
>
> _comments:_
>
> 1.
> Anonymous
>
> Setuju sangat dengan artikel ini....Tapi bukan semuanya
pengotor
> bangsa India ni....India rakyat malaysia dah banyak
berubah. estoran
> mamak memang banyak ambil pekerja dari India sebab gaji
murah,
> senang control, senang maki hamun dan mereka tak ada
pilihan untuk
> setia dengan tokehnya. Ramai juga disiksa mana yang tak
dengar
> cakap. Sepanjang tempoh kontrak2 tahun mereka tak diberi
gaji hanya
> makan sahaja. Bila habis kontrak baru dapat gaji. Sebab itu
restoran
> mamak boleh hidup untuk pusing modal lgi pun kesatuan
Malabar mereka
> kuat bantu kewangan tnpa bunga...Pengotor memang dah
sinonim
> restoran mamak ini. masuklah dibilik air dan dapurnya. Kari
hidangan
> didepan tak seindah proses masakkannya...Huekk.....
>
> 1.
> Mohd Shubhi
<http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
>
> Patut lah mereka suka ambil warga negara India
>
> 2.
> Anonymous
>
> memang betul tu
>
> 1.
> Mohd Shubhi
<http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
>
> Tq
>
> 3.
> Deramae Lleh
>
> Dikala menguli tepung roti canai, peloh merechik kedalam
> adunan,,real garam dari benua kecil ..India,
>
> 1.
> Mohd Shubhi
<http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
>
> masin!
>
> 4.
> osman
>
> tang bab kencing tepi jalan tu..saya ada satu cite.kira
kena mengena
> la jugak dgn cite ni..saya ada sorang anak gadis yg berumur
10
> tahun..yg selalu saya kena bwk bersama...bile ada kerja
luar.
> masaalah dia terjadi..bile saya yg nk terkencing semasa
ondeway
> kemana mana.(selalunye hanya kami berdua saja).bila nk
berenti di r
> n r tu..nk ditinggal di luar tandas...takut terjadi
sesuatu...kena
> culik ke..hilang ke...nk di bawa masuk ke dalam
tandas..anak saya ni
> pertengahan dari budak ke remaja..serba tak kena jadi
nye..kalau dia
> yg nk terkencing..senang je...saya buleh tunggu di
luar..itu la
> jadinye...kencing tepi jalan la jawap nye..cari semak sikit
lepas la
> hajat..kalau dulu bila nmpk org kencing tepi jalan...saya
pun rajin
> jugak berpikir mcm tuan...tp bile kena cmni...baru saya
> terpikir...maybe org tu pun ..ade masalah mcm saya jugak
kot..tp bab
> drebar lori tu...waalahualam...haha..(sekadar berkongsi...)
>
> 1.
> Mohd Shubhi
<http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
>
> Biasanya dalam kes sebegitu saya akan singgah buang air
kat
> Masjid atau surau. Banyak di negara kita.
>
> Tapi asalkan buang hajat ditempat tersorok dan
kemudiannya basuh
> atau istinjak dan kemudiannya amalkan basuh tangan
sebelum
> sentuh benda makan, saya rasa ok saja
>
> Terima kasih kogsikan cerita
>
>


Wed Sep 10, 2014 12:31 am (PDT) . Posted by:

"Sukri Farah"

...kalau kita sorang je pembersih org lain pengotor,,,,,tak guna
gak.........

2014-09-10 12:51 GMT+08:00 badrulhishammohd.ramly@gmail.com [automobil] <
automobil@yahoogroups.com>:

>
>
> Pada saya...bab tandas ni.. kita kena akui....org islam mmg
> mengotor....tgklah mana mana tandas kat masjid masjid....mana pernah
> bersih...Australian yg penduduknya byk kafir....cukup bersih tandas
> awamnya...
> Tu pasal ada sorang ulama pernah berkata, islam akan berjaya bilamana kita
> pergi ke masjid dan dapati tandasnya cukup bersih.
>
>
> Sent from my BlackBerry 10 smartphone.
> *From: *MHZ cekelatgetah@gmail.com [automobil]
> *Sent: *Wednesday, 10 September 2014 10:39
> *To: *automobil@yahoogroups.com
> *Reply To: *automobil@yahoogroups.com
> *Subject: *Re: www.groupautomobil.blogspot.com - Fw: Kenapa pekerja kedai
> mamak pengotor ?
>
>
>
> 1. bab tandas ni bukan saja kedai mamak, kedai melayu pun sama. kadang2
> restoran ada kelas caj mahal pun tandas tak jaga.
>
> 2. kalau musim perayaan jgn kata tandas kedai mamak, tandas r&r pun bau
> hancing. malah di tepi2 jalan sekitar r&r pun bau hancing.
>
> 3. kadang2 sikap pengguna tandas pun jadi faktor tandas tu kotor.
>
> 4. bab pekerja2 india ni mungkin betul juga kata penulis tu. Mungkin
> budaya mereka macam tu. no komen.
>
> 5. aku penah nampak penjaja aiskrim kencing tepi jalan tak basuh. pastu
> terus sambung meniaga. sapa2 beli aiskrim kon atau roti dari dia lepas
> tu, sendiri mau ingat hahaha..
>
> On 09/09/2014 11:46 PM, '-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg
> [automobil] wrote:
> > 
> >
> > <
> http://www.pendapatanda.com/2014/09/kenapa-pekerja-kedai-mamak-pengotor.html#comment-form
> >
> >
> >
> > Kenapa pekerja kedai mamak pengotor ?
> > <
> http://www.pendapatanda.com/2014/09/kenapa-pekerja-kedai-mamak-pengotor.html
> >
> >
> >
> > bloglist-malaysia.blogspot
> > pendapatanda.com
> > Masa balik kampung pada hari raya puasa yang lalu, saya satu keluarga
> > terpaksa ikut jalan lama. Mulanya kami ikut lebuh raya, tapi bila jalan
> > terkemut-kemut macam siput babi, saya terus keluar. Lebih baik naik
> > jalan tanpa tol dalam keadaan begitu.
> >
> > Apa guna naik lebuhraya kalau terpaksa bayar mahal semata-mata untuk
> > berbaris panjang dan terkandas dalam kesesakan. Kalau jalan lama sesak
> > dan perlahanpun, tak kisah sebab ianya percuma. Hairan juga kenapa masih
> > ramai yang bayar mahal dan berbaris atas lebuhraya sebegitu.
> > <
> http://2.bp.blogspot.com/-ChgZWJwPpSI/VAnRVbw9GOI/AAAAAAAAUPU/kCPeB6ORA-U/s1600/_DSC4839.JPG
> >
> > Sekadar gambarhiasan tak ada kena mengena dengan isu artikel ini.
> >
> >
> > Sampai kat kawasan negeri Perak, anak pula sakit perut. Jadi bila dah
> > tak boleh tahan, saya berhenti pada sebuah pekan bila terlihat ada
> > sebuah kedai mamak yang nampak kemas dan baru. Saya suruh anak pergi ke
> > tandas kedai mamak tersebut.
> >
> >
> > _Tandas kedai mamak bertakung taik timbul_
> >
> > Oleh kerana hari itu orang amat ramai sesak di jalan raya, maka kedai
> > mamak itu juga menjadi tumpuan orang ramai yang nak buang air. Maka anak
> > saya terpaksa beratur panjang sebelum dapat masuk ke dalam tandas kedai
> > mamak tersebut.
> >
> > Sebaik saja dapat masuk, dia terus keluar semula dan masuk dalam kereta.
> > Tak jadi buang air katanya sebab terasa meloya dan nak muntah serta geli
> > geleman. Dalam tandas itu, airnya bertakung penuh dan berketul-ketul
> > taik timbul berenag dengan gaya bebas sekeliling tandas. Macam mana nak
> > berak?
> >
> > Selepas itu dan sampai sekarang, dia tak mahu makan atau minum di kedai
> > mamak. Tak boleh nak tahan rasa meloya bila teringat peristiwa taik
> > bergelimpangan timbul dalam tandas di kedai mamak masa balik raya puasa
> > hari itu.
> >
> >
> > _Pekerja kedai mamak ramai pengotor_
> >
> > Terutamanya kedai-kedai mamak di sekitar pusat bandar di Selangor atau
> > di Kuala Lumpur, ramai pekerjanya kelihatan pengotor dan boleh tangkap
> > aksi candidi mereka buang air, kencing, korek hidung, korek pungkoq dan
> > sebagainya sebagaimana yang dikongsikan oleh salah seorang pengomen
> > dalam artikel sebelum ini.
> >
> > Saya rasa majoriti pekerja di kedai mamak yang pengotor dan biasanya
> > berbau badan mereka dengan begitu haring adalah terdiri daripada pekerja
> > import. Mereka diimport khas oleh taukeh kedai mamak dari negeri India
> > khas untuk menjadi kuli pelayan di kedai mereka.
> >
> > Jika anda pernah ke negeri India, anda tentu tahu bagaimana sikap orang
> > India terhadap kebersihan. Orang India biasanya selamba saja kencing
> > mengadap dinding di sekitar pekan. Mereka tak segan silu untuk lepaskan
> > hajat macam itu kerana dah jadi satu budaya amalan biasa di sana.
> >
> > Kalau lalu di sekitar perkampungan, waktu pagi kita boleh lihat penduduk
> > India selamba saja berak di tepi jalan. Bukan seorang atau dua, malah
> > satu kampung buat macam itu. Kalau di tepi laut atau tepi benteng, kita
> > boleh lihat orang India sederet berak dengan bertenggek di tepi benteng.
> > Itu satu perkara biasa di sana.
> >
> >
> > _Amalan pengotor warganegara India di kedai mamak_
> >
> > Maka saya rasa pengaruh itu di bawa datang ke mari oleh para pekerja
> > berbangsa India yang datang dari negeri India bekerja di kedai mamak di
> > negara kita. Mungkin mereka sendiri tak rasa apa-apa sebab dah memang
> > terbiasa sebegitu.
> >
> > Macam zaman dolu-dolu kita di kampung, berak dengan bertenggek atas
> > batang kelapa yang merentangi sungai adalah satu amalan biasa. Dulu tak
> > ada sistem jamban teratur kecuali untuk orang yang berdarah bangsawan.
> > Masa itu bukanlah satu perkara pelik.
> >
> > Cuma sekarang saja kita sudah bertukar menjadi satu bangsa yang
> > bertamadun dan memahami erti kebersihan dan sopan santun. Tak ada orang
> > biasa yang tergamak untuk buka seluar dan duduk bertinggung berak di
> > celah lorong pekan.
> >
> > Namun begitu, saya masih dapat lihat sekerat rakyat kita yang tak segan
> > silu meruah kencing tepi lebuhraya. Biasanya saya lihat pemandu lori
> > berbangsa India, tak pasti mereka warga negara atau tidak tapi mana ada
> > pemandu lori warganegara India betul tak?.
> >
> > Ada juga pemandu yang naik kereta mewah seperti Merz dan juga BMW
> > berhenti di tepi jalan dan selamba saja buka zip dan meruah kencing tepi
> > jalan. Itu juga saya lihat biasanya terdiri dari orang berbangsa India.
> >
> >
> > _Amalan pengotor adalah budaya warganegara India_
> >
> > Bukan nak lekehkan bangsa, tapi secara kebetulan saya selama ini hanya
> > melihat orang berbangsa India saja yang buat kerja sebegitu. Malah saya
> > pernah lihat seorang India selamba saja melancap di tepi jalan satu
> > ketika dulu ketika sedang berada di dalam bas awam.
> >
> > Mungkin dia rasa tak ada orang dapat melihatnya dalam keadaan tersorok
> > sedikit sedangkan dari kedudukan dalam bas yang tinggi aksi lucahnya
> > boleh ditonton. Saya pula yang rasa malu kerana selain dari saya ada
> > lagi ramai orang yang berada di tepi berdiri terlihat aksi yang sama,
> > tambah pula mereka wanita. Malu yang amat sangat jadinya.
> >
> > Kita boleh rumuskan dalam keadaan sebegitu orang yang sanggup buat semua
> > kerja kotor samada kencing tepi jalan, berak tepi lorong dan melancap
> > dalam semak hutan tepi perhentian bas adalah amalan mereka yang kurang
> > siuman. Kerana budaya bermaruah dan ada perasaan malu itu sudah ada
> > dalam bangsa rakyat Malaysia yang normal.
> >
> >
> > _Boikot kedai mamak guna pekerja dari India_
> >
> > Rumusannya, pekerja kedai mamak biasanya pengotor adalah disebabkan
> > mereka datang dari negara yang mana budaya tak jaga kebersihan masih
> > tebal. Sebab itu kedai maka yang ambil para pekerja dari warga negara
> > India telah terpalit dengan amalan kotor tidak bersih para pekerja
> > mereka tersebut.
> >
> > Mungkin boleh kita ambil pendekatan untuk tidak masuk mana-mana kedai
> > mamak yang para pekerjanya terdiri daripada warga negara luar
> > terutamanya dari negara India. Sama juga untuk kedai selain daripada
> > kedai mamak. Jika mereka gunakan para pekerja luar dari negara yang
> > rakyatnya pengotor, perlulah kita elakkan diri.
> >
> > Apa pendapat anda? setuju atau tidak dengan pendapat saya bahawa yang
> > menyebabkan kedai mamak jadi kotor dan para pekerja kedai mamak semuanya
> > pengotor adalah kerana mereka impot pekerja dari negara India...!
> >
> >
> > _comments:_
> >
> > 1.
> > Anonymous
> >
> > Setuju sangat dengan artikel ini....Tapi bukan semuanya pengotor
> > bangsa India ni....India rakyat malaysia dah banyak berubah. estoran
> > mamak memang banyak ambil pekerja dari India sebab gaji murah,
> > senang control, senang maki hamun dan mereka tak ada pilihan untuk
> > setia dengan tokehnya. Ramai juga disiksa mana yang tak dengar
> > cakap. Sepanjang tempoh kontrak2 tahun mereka tak diberi gaji hanya
> > makan sahaja. Bila habis kontrak baru dapat gaji. Sebab itu restoran
> > mamak boleh hidup untuk pusing modal lgi pun kesatuan Malabar mereka
> > kuat bantu kewangan tnpa bunga...Pengotor memang dah sinonim
> > restoran mamak ini. masuklah dibilik air dan dapurnya. Kari hidangan
> > didepan tak seindah proses masakkannya...Huekk.....
> >
> > 1.
> > Mohd Shubhi <http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
> >
> > Patut lah mereka suka ambil warga negara India
> >
> > 2.
> > Anonymous
> >
> > memang betul tu
> >
> > 1.
> > Mohd Shubhi <http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
> >
> > Tq
> >
> > 3.
> > Deramae Lleh
> >
> > Dikala menguli tepung roti canai, peloh merechik kedalam
> > adunan,,real garam dari benua kecil ..India,
> >
> > 1.
> > Mohd Shubhi <http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
> >
> > masin!
> >
> > 4.
> > osman
> >
> > tang bab kencing tepi jalan tu..saya ada satu cite.kira kena mengena
> > la jugak dgn cite ni..saya ada sorang anak gadis yg berumur 10
> > tahun..yg selalu saya kena bwk bersama...bile ada kerja luar.
> > masaalah dia terjadi..bile saya yg nk terkencing semasa ondeway
> > kemana mana.(selalunye hanya kami berdua saja).bila nk berenti di r
> > n r tu..nk ditinggal di luar tandas...takut terjadi sesuatu...kena
> > culik ke..hilang ke...nk di bawa masuk ke dalam tandas..anak saya ni
> > pertengahan dari budak ke remaja..serba tak kena jadi nye..kalau dia
> > yg nk terkencing..senang je...saya buleh tunggu di luar..itu la
> > jadinye...kencing tepi jalan la jawap nye..cari semak sikit lepas la
> > hajat..kalau dulu bila nmpk org kencing tepi jalan...saya pun rajin
> > jugak berpikir mcm tuan...tp bile kena cmni...baru saya
> > terpikir...maybe org tu pun ..ade masalah mcm saya jugak kot..tp bab
> > drebar lori tu...waalahualam...haha..(sekadar berkongsi...)
> >
> > 1.
> > Mohd Shubhi <http://www.blogger.com/profile/07433628968409473686>
> >
> > Biasanya dalam kes sebegitu saya akan singgah buang air kat
> > Masjid atau surau. Banyak di negara kita.
> >
> > Tapi asalkan buang hajat ditempat tersorok dan kemudiannya basuh
> > atau istinjak dan kemudiannya amalkan basuh tangan sebelum
> > sentuh benda makan, saya rasa ok saja
> >
> > Terima kasih kogsikan cerita
> >
> >
>
>
>

Tue Sep 9, 2014 8:50 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Makan ayam goreng di restoran Cina, kota Bharu
bloglist-malaysia.blogspot
pendapatanda.com

Ini lanjutan daripada artikel yang lalu berkenaan permusafiran saya ke negeri Kelantan dan penginapan di Kota Bharu. Banyak idea muncul dalam kepala apabila melihatkan suasana meriah negeri Kelantan.

Paling ketara di sana adalah komuniti usahawan yang majoritinya di penuhi oleh orang Melayu Kelantan. Itu satu pemandangan berbeza jika dibandingkan dengan pemandangan suasana perniagaan di pusat-pusat bandar lain di negara kita.

Walau bagaimanapun, orang Cina tetap ada dan kehadiran mereka tetap menonjol. Bila bercerita tentang pengedaran barangan secara borong, taukeh Cina masih menguasai padang. Bila saya berbincang dengan para pengusaha bengkel kenderaan, mereka tak dapat lari daripada mengambil spareparts daripada para taukeh Cina.

Cuma di kawasan Machang sahaja agak berbeza. Pengedaran barangan spareparts kenderaan di kawasan sana dikuasai oleh usahawan Melayu, yang turunkan barang berkontena untuk menjadi bekalan para pengusaha workshop di kawasan tersebut. Namun sudah tentu mereka juga mendapat bekalan daripada taukeh lain yang lebih besar berbangsa Cina.

Ringkasnya, walau ke mana kita pergi dalam suasana perniagaan di negara kita, bayangan orang Cina akan tetap wujud dan usahlah kita nak nafikannya. Adalah lebih baik bekerjasama dengan orang Cina dan rapatkan serta jalin hubungan yang positif untuk kepentingan semua pihak.

Makan ayam goreng restoran Cina
Bila sebut tentang orang Cina, salah seorang rakan yang bersama saya pernah tinggal di Kota Bharu sebelum ini untuk beberapa bulan mahu tunjukkan pada saya satu Restoran Cina yang terkenal katanya.

Hari itu dia ajak makan tengahari burung puyuh goreng di kedai makan Cina tersebut. Mendengar nama burung puyuh goreng saja sudah membuatkan saya rasa lapar sangat. Jadi tak sabar untuk menunggu tengahari untuk pergi makan di situ.

Kami akhirnya sampai ke Restoran yang dimaksudkan hampir pukul 3 petang. Dah lewat sangat untuk makan tengahari, nak buat macam mana urusan tak habis untuk datang awal. Kedai itu namanya Restoran Hover, air orang Cina buat dan nasi pula adalah jualan orang Melayu.

Sesampai di sana hanya tinggal ayam goreng sahaja. Tapi bukan sebarang ayam goreng kerana semuanya adalah ayam kampung. Kawan saya ambil satu besen beberapa ketul ayam goreng macam lepas geram. Saya rasa agak pelik pada mulanya.

Kemudiannya bila tengok ramai lagi orang lain yang masuk ke restoran itu buat perangai yang sama, saya sedar itu dah jadi macam satu amalan biasa. Orang datang ke situ untuk makan nasi sedikit saja dan kemudiannya ratah ayam goreng beberapa ketul.

Ada telur penyu dihidangkan atas meja
Oleh kerana saya tak pernah lagi seumur hidup makan telur penyu, kali ini saya berpeluang untuk merasainya. Ada orang cerita betapa sedapnya makan telur penyu ini dan saya pun mencuba sebiji dan ikut macam yang kawan suruh.

Kupas sedikit saja pada kulit telur tersebut dan hisap masuk ke dalam mulut. Saya buat macam itu dan terus hirup. Perghhh! masin. Texturnya saya tak suka langsung dan saya tak pasti kat mana sedapnya telur penyu itu.

Orang kata telur penyu terlalu kaya dengan kolestrol. Hari itu saya hanya maka sebiji dan mungkin tak ada sangat kesan kolestro dalam badan saya disebabkan telur yang sebutir itu. Tapi yang pentingnya saya dah tahu bagaimana rasanya sebiji telur penyu.

Makan buah perah di Kota Bharu
Ketika mahu masuk ke dalam restoran, saya terserempak dengan seorang makcik yang berniaga di depan pintu kedai itu. Ada selonggok buah kelihatan macam buah berangan tapi bukan buah perangan.

Saya tanya apa nama buah itu, makcik itu menjawab ianya dinamakan sebagai buah Perah. Mungkin kalau nak makannya kea perah terlebih dahulu. Saya kata tunggu, nanti nak balik saya akan beli sedikit untuk merasa bagaimana sedapnya buah perah.

Kata makcik itu rasanya sedap dan lebih sikit daripada rasa buah berangan. Makin tak sabar nak dirasa buah perah tersebut. Saya terus beli sebungkus RM2 untuk makan. Bentuknya macam buah getah dan bila dibuka isinya juga sebijik macam buah getah.

Rasa risau juga nak makan tapi saja makan juga dan ternyata rasanya lemak. Tapi ada juga yang lemak dan terlalu pahit dan ada yang kelat. Rumusannya buah itu jika sedap memang sedap sungguh dengan lemak seperti biji buah cempedak yang direbus.

Cuma masalahnya, rasanya tak konsisten. Ada yang sedap ada yang pahit dan ada yang tak boleh dimakan langsung. Tak mahulah saya makan buah yang tak konsisten sebegitu. Lebih baik makan biji buah cempedak yang direbus, lebih lemak dan konsisten rasanya.

Rasanya setakat ini dulu artikel berkenaan Kelantan terutamanya di Kota Bharu yang sempat saya kongsikan. Insyaalah akan ada lagi trip ke Kelantan selepas ini dan mungkin ada lagi perkara menarik lain yang boleh kita kongsi bersama...moga terhibur dengan laporan musafir ke negeri Kelantan ini.
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: