Sunday, October 19, 2014

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4035

15 Messages

Digest #4035
1
Fw: PELAJAR POLITEKNIK NYARIS DIJUAL by "-:eSpAcE9808:-" rienacom
3a
4
5a
Fw: JPJ Buat Operasi Khas 1 November by "-:eSpAcE9808:-" rienacom
5c

Messages

Sun Oct 19, 2014 9:08 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

[TERBONGKAR] Aduan Culik Sebagai Helah Tak Siap Tugasan
Greenboc.blogspot
Posted by Green Boc

Dungun - Teka-teki mengenai kes culik membabitkan seorang pelajar Politeknik dari Johor seperti dilaporkan oleh pelajar berkenaan semalam dipercayai hanya satu laporan palsu.

Hasil siasatan awal polis mendapati, ia satu helah dibuat pelajar itu untuk mengelakkan dia dikenakan tindakan susulan kegagalannya menghantar satu tugasan.

Difahamkan, pelajar berkenaan menaiki bas dari Johor dan tiba di Dungun kira-kira jam 4.30 pagi sebelum cuba menghubungi seorang rakannya melalui aplikasi WhatsApp.

Bagaimanapun, ketika masih dalam bas dalam perjalanan dari Johor ke Dungun, dia dipercayai memaklumkan kepada rakannya itu bahawa dia diculik.

Sebaik tiba di Dungun, pelajar jurusan fesyen semester lima itu dikatakan menghubungi ibunya melalui telefon bimbit, namun gagal, sebelum ibunya menghubunginya semula dan pelajar terbabit mendakwa dirinya diculik.

Ekoran itu, ibunya yang bimbang dengan keselamatan anak perempuannya itu, dikatakan telah menyuruh pelajar itu pergi membuat laporan polis berkaitan kejadian itu.

Berdasarkan cerita palsu dilaporkan pelajar terbabit, ketika ingin membuka pintu pagar rumah untuk ke Politeknik Sultan Ibrahim Johor, dia dikatakan tidak sedarkan diri.

Dia kemudian sedar semula dalam sebuah lori kotak yang berhenti untuk mengisi minyak di sebuah stesen minyak di Dungun.

Pelajar ini turut mendakwa diculik tiga lelaki kononnya orang Kelantan berdasarkan dialek percakapan dan salah seorang daripadanya memakai baju T berwarna merah.

Tambah pelajar itu lagi, dalam lori berkenaan turut terdapat tujuh lagi mangsa lain termasuk kanak-kanak lelaki dan perempuan dipercayai akan dibawa ke Kelantan.

Sebaik membuat laporan polis di Balai Polis Dungun kira-kira jam 9.45 pagi semalam, gadis berasal dari Bukit Ampang Permai, Ampang Selangor itu kemudiannya disiasat di Ibu Pejabat Polis Daerah Dungun.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Ahmad Zailani Yaacub mengesahkan menerima laporan daripada pelajar berkenaan.

Bagaimanapun selepas siasatan dilakukan, dia dilaporkan hanya membuat cerita rekaan berkaitan kesnya diculik. -SH

LAPORAN SEBELUM INI
Berita berikut dipetik dari portal Berita Harian bertarikh 18/10/2014
Berita tersebut telah dipadam dari portal berkenaan
Pelajar politeknik dakwa diculik bersama 7 kanak-kanak

DUNGUN: Seorang pelajar politeknik di Johor mendakwa dia diculik bersama tujuh kanak-kanak berbangsa Cina, India dan Melayu di Johor Bahru selepas berjaya melarikan diri, di sini, pagi ini.

Mangsa berusia 20 tahun yang tinggal di rumah sewa di Pasir Gudang berkata, dia diculik ketika sedang membuka pintu pagar rumahnya untuk keluar membeli makanan, kira-kira jam 9.30 malam tadi.

Ketika kejadian, mangsa dikatakan langsung tidak sedarkan diri dan apabila tersedar mendapati dirinya sudah berada dalam lori yang tertutup bersama tujuh kanak-kanak terbabit termasuk yang paling muda berusia lima tahun.

Mangsa dikatakan berjaya melarikan diri selepas bertindak terjun dari lori terbabit yang berhenti untuk mengisi minyak di sebuah stesen berhampiran Hospital Dungun kira-kira jam 7.05 pagi tadi lalu mendapat bantuan seorang penjual akhbar yang berada kira-kira 200 meter dari stesen minyak berkenaan.

Bagaimanapun, mangsa tidak sempat mengecam nombor pendaftaran lori terbabit kerana melarikan diri dalam keadaan ketakutan dan bimbang disedari oleh penculik terbabit.

Seorang penduduk yang secara kebetulan berhenti membeli akhbar di situ turut membantu dan membawa mangsa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dungun untuk membuat laporan.

Dalam laporan polis, mangsa mendakwa penculik terbabit terdiri daripada tiga lelaki Melayu dan semua mangsa akan dibawa ke Kelantan sebelum dibawa masuk ke Thailand untuk dijual.

Sebelum tiba di Kelantan dan memasuki Thailand, mangsa mendakwa penculik akan membuat pertukaran kenderaan yang akan dilakukan di Kuala Terengganu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Ahmad Zailani Yaacub, ketika dihubungi, mengesahkan pihaknya menerima laporan berhubung dengan kejadian itu.

Katanya, pihaknya telah memaklumkan kejadian itu kepada IPD Pasir Gudang untuk siasatan lanjut dan pihaknya telah memaklumkan kepada semua balai polis daerah dan negeri yang bersempadan untuk pemantauan. -BH

PELAJAR POLITEKNIK NYARIS DIJUAL DI THAILAND
bloglist-malaysia.blogspot
kitabantai.info

DUNGUN 18 Okt. - Seorang pelajar perempuan di sebuah politeknik di Pasir Gudang, Johor terpaksa menempuh detik mencemaskan apabila nyaris menjadi mangsa sindiket pemerdagangan manusia di Thailand.

Mangsa yang berusia 20 tahun itu bagaimanapun berjaya meloloskan diri dengan bertindak nekad terjun daripada lori yang dinaiki dalam kejadian di Jalan Batu 48 dekat sini pagi ini sebelum diselamatkan orang awam.

Selain mangsa, tujuh kanak-kanak dipercayai Cina, India dan Melayu turut berada di bahagian belakang lori yang ditutup kanvas itu. – UTUSAN ONLINE

Read more: http://www.kitabantai.info/2014/10/pelajar-politeknik-nyaris-dijual-di.html#ixzz3GYFlN234

Sun Oct 19, 2014 9:09 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

PROJEK SISTEM PENGUATKUASAAN AUTOMATIK (AES) YANG MENELAN BELANJA RM700 JUTA AKHIRNYA MENJADI "GAJAH PUTIH".
omakkau.blogspot
Posted by OMAK KAU!!!!

Setelah diperkenalkan dua tahun lalu, Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bernilai RM700 juta untuk merakam pemandu laju kini menjadi gajah putih, tidak dapat memenuhi tujuan mencegah pelanggaran had kelajuan kerana berhadapan dengan isu undang-undang yang masih tertangguh.

Saman masih dikeluarkan menerusi sistem ini – hampir RM1.5 juta mengikut jumlah terkini – tetapi hanya sedikit yang membayar, kerana tindakan Peguam Negara membekukan penguatkuasaan terhadap pesalah yang disenarai hitam kerana tidak membayar denda dalam tempoh ditetapkan.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendedahkan hanya kira-kira 200,000 saman daripada jumlah itu diselesaikan, tetapi tanpa kuasa untuk menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar, AES menjadi alat tidak berkesan untuk mencegah mereka yang memandu melebihi had laju.

Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kepada The Malaysian Insider, AES masih relevan, tetapi ia jadi sia-sia selagi pembekuan masih diteruskan.

"AES terus beroperasi dan kami terus memberi saman, tetapi belum ada keputusan daripada Peguam Negara sama ada kita boleh menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar dalam tempoh masa tertentu.

"Selagi tidak ada keputusan mengenai perkara itu, kita tidak boleh menyenarai hitam sesiapa. Justeru, ini menyebabkan AES tidak berkesan," katanya.

Dalam satu sidang Parlimen, Kementerian Pengangkutan dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar (PAS), sejumlah 1,492,084 saman AES bernilai RM51.4 juta dikeluarkan sejak ia ditubuhkan pada 23 September 2012 hingga Ogos 31 tahun ini.

Daripada jumlah itu, 1,298,015 saman masih belum dibayar lagi.

Kementerian itu dalam jawapan bertulisnya juga mengatakan terdapat 10 kamera tetap dan empat kamera AES bergerak beroperasi di 14 lokasi yang sering berlaku kemalangan di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Perak.

Di bawah sistem itu, gambar-gambar dan imej video kenderaan melanggar peraturan lalu lintas diambil sebelum saman dikeluarkan kepada pesalah.

Masalah timbul kerana polis meneruskan penguatkuasaannya terhadap pengguna jalan raya yang memandu laju selari dengan AES yang diswastakan, menyebabkan pengguna jalan raya mengeluh disaman dua kali.

Segelintir mencabar saman yang diterima di bawah sistem AES di mahkamah, yang membawa kepada pembekuan Peguam Negara.

Ismail berkata, jika pesalah trafik yang disaman tidak mahu membayar samannya, tiada apa yang boleh dilakukan JPJ.

"Kita tidak boleh berbuat apa-apa selain terus mendesak mereka membayar. Tetapi jika tidak, kita tidak boleh memaksa mereka atau berbuat apa-apa sementara menunggu keputusan Peguam Negara," katanya, sambil menambah JPJ masih boleh menyenarai hitam pemilik kenderaan kesalahan lain yang tidak berkaitan dengan AES.

"Kami bersedia pada bila-bila masa untuk senarai hitam jika AG beri lampu hijau. Tetapi sudah tentu, akan ada tempoh notis bagi pemilik kenderaan menjelaskan kompaun mereka sebelum disenarai hitamkan."

JPJ sebelum ini berjanji memasang sejumlah 831 kamera untuk menangkap pemandu laju bagi mencegah kematian di jalan raya sebagai sebahagian fasa perintis projek AES yang dilaksanakan pada bulan September 2012.

Namun tiga bulan kemudian, Pejabat Peguam Negara memerintahkan semua prosiding mahkamah berkaitan saman yang dikeluarkan di bawah AES dihentikan untuk membolehkan kajian terhadap isu undang-undang yang dibangkitkan berikutan kemarahan orang ramai.

Prospek pemandu berhadapan dua denda selepas polis yang menguatkuasakan undang-undang pemanduan laju berkata, mereka akan meneruskan penguatkuasaan dan meletakkan perangkap laju mudah alih berhampiran kamera AES.

Pemimpin parti pembangkang juga mempersoalkan perjanjian memberikan kontrak AES bernilai RM700 juta untuk dua firma – ATES Sdn Bhd dan Beta Tegap – yang akan berhak mendapat RM16 setiap saman sah bagi lima juta pertama saman yang dikeluarkan.

Dilaporkan, pendapatan selebihnya akan berpecah sama rata antara kedua-dua syarikat dan kerajaan sehingga kepada had sebanyak RM270 juta setiap satunya.

Firma akan menerima 7.5% daripada hasil baki dan kerajaan akan mendapat selebihnya.

Pakatan Rakyat mendakwa syarikat-syarikat ini ada kaitan dengan MCA dan Umno, tetapi ia dinafikan sekeras-kerasnya.

Tahun lalu, bekas pemangku menteri pengangkutan Datuk Seri Hishammudin Hussein mengumumkan diskaun 50% bagi saman AES, di mana pesalah trafik hanya perlu membayar RM150 dan bukan RM300 bagi setiap saman AES jika mereka membayar dengan cepat.

Beliau juga berkata syarikat milik penuh kerajaan, AES Solutions Sdn Bhd, akan mengambil alih pengurusan daripada ATES dan Beta Tegap.

Elok sangat kalau projek lanun di lebuh raya ini dihapuskan terus ...
bloglist-malaysia.blogspot
alhusseyn51.blogspot
Catatan Oleh Alhusseyn Alhusseyn

Projek AES bernilai RM700 juta kini jadi 'gajah putih'
Setelah diperkenalkan dua tahun lalu, Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bernilai RM700 juta untuk merakam pemandu laju kini menjadi gajah putih, tidak dapat memenuhi tujuan mencegah pelanggaran had kelajuan kerana berhadapan dengan isu undang-undang yang masih tertangguh.

Saman masih dikeluarkan menerusi sistem ini – hampir 1.5 juta mengikut jumlah terkini – tetapi hanya sedikit yang membayar, kerana tindakan Peguam Negara membekukan penguatkuasaan terhadap pesalah yang disenarai hitam kerana tidak membayar denda dalam tempoh ditetapkan.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendedahkan hanya kira-kira 200,000 saman daripada jumlah itu diselesaikan, tetapi tanpa kuasa untuk menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar, AES menjadi alat tidak berkesan untuk mencegah mereka yang memandu melebihi had laju.

Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kepada The Malaysian Insider, AES masih relevan, tetapi ia jadi sia-sia selagi pembekuan masih diteruskan.

"AES terus beroperasi dan kami terus memberi saman, tetapi belum ada keputusan daripada Peguam Negara sama ada kita boleh menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar dalam tempoh masa tertentu.

"Selagi tidak ada keputusan mengenai perkara itu, kita tidak boleh menyenarai hitam sesiapa. Justeru, ini menyebabkan AES tidak berkesan," katanya.

Dalam satu sidang Parlimen, Kementerian Pengangkutan dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar (PAS), sejumlah 1,492,084 saman AES bernilai RM51.4 juta dikeluarkan sejak ia ditubuhkan pada 23 September 2012 hingga Ogos 31 tahun ini.

Daripada jumlah itu, 1,298,015 saman masih belum dibayar lagi.

Kementerian itu dalam jawapan bertulisnya juga mengatakan terdapat 10 kamera tetap dan empat kamera AES bergerak beroperasi di 14 lokasi yang sering berlaku kemalangan di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Perak.

Di bawah sistem itu, gambar-gambar dan imej video kenderaan melanggar peraturan lalu lintas diambil sebelum saman dikeluarkan kepada pesalah.

Masalah timbul kerana polis meneruskan penguatkuasaannya terhadap pengguna jalan raya yang memandu laju selari dengan AES yang diswastakan, menyebabkan pengguna jalan raya mengeluh disaman dua kali.

Segelintir mencabar saman yang diterima di bawah sistem AES di mahkamah, yang membawa kepada pembekuan Peguam Negara.

Ismail berkata, jika pesalah trafik yang disaman tidak mahu membayar samannya, tiada apa yang boleh dilakukan JPJ.

"Kita tidak boleh berbuat apa-apa selain terus mendesak mereka membayar. Tetapi jika tidak, kita tidak boleh memaksa mereka atau berbuat apa-apa sementara menunggu keputusan Peguam Negara," katanya, sambil menambah JPJ masih boleh menyenarai hitam pemilik kenderaan kesalahan lain yang tidak berkaitan dengan AES.

"Kami bersedia pada bila-bila masa untuk senarai hitam jika AG beri lampu hijau. Tetapi sudah tentu, akan ada tempoh notis bagi pemilik kenderaan menjelaskan kompaun mereka sebelum disenarai hitamkan."

JPJ sebelum ini berjanji memasang sejumlah 831 kamera untuk menangkap pemandu laju bagi mencegah kematian di jalan raya sebagai sebahagian fasa perintis projek AES yang dilaksanakan pada bulan September 2012. Namun tiga bulan kemudian, Pejabat Peguam Negara memerintahkan semua prosiding mahkamah berkaitan saman yang dikeluarkan di bawah AES dihentikan untuk membolehkan kajian terhadap isu undang-undang yang dibangkitkan berikutan kemarahan orang ramai.

Prospek pemandu berhadapan dua denda selepas polis yang menguatkuasakan undang-undang pemanduan laju berkata, mereka akan meneruskan penguatkuasaan dan meletakkan perangkap laju mudah alih berhampiran kamera AES. Pemimpin parti pembangkang juga mempersoalkan perjanjian memberikan kontrak AES bernilai RM700 juta untuk dua firma – ATES Sdn Bhd dan Beta Tegap – yang akan berhak mendapat RM16 setiap saman sah bagi lima juta pertama saman yang dikeluarkan. Dilaporkan, pendapatan selebihnya akan berpecah sama rata antara kedua-dua syarikat dan kerajaan sehingga kepada had sebanyak RM270 juta setiap satunya.

Firma akan menerima 7.5% daripada hasil baki dan kerajaan akan mendapat selebihnya.

Pakatan Rakyat mendakwa syarikat-syarikat ini ada kaitan dengan MCA dan Umno, tetapi ia dinafikan sekeras-kerasnya. Tahun lalu, bekas pemangku menteri pengangkutan Datuk Seri Hishammudin Hussein mengumumkan diskaun 50% bagi saman AES, di mana pesalah trafik hanya perlu membayar RM150 dan bukan RM300 bagi setiap saman AES jika mereka membayar dengan cepat.

Beliau juga berkata syarikat milik penuh kerajaan, AES Solutions Sdn Bhd, akan mengambil alih pengurusan daripada ATES dan Beta Tegap. – sumber

Sun Oct 19, 2014 4:24 pm (PDT) . Posted by:

"bashah" bwasi

Obejektif untung atas margin telah tercapai oleh 2 syarikat swasta AES nisebab tu depa relax jer...mcm jambatan jalan **  bengkok Singapore yg Pak Lah batalkan tu..tak buat pun kena gantirugi dekat 70% macam buat...ha ha

On Monday, October 20, 2014 12:09 AM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  
PROJEK SISTEM PENGUATKUASAAN AUTOMATIK (AES) YANG MENELAN BELANJA RM700 JUTA AKHIRNYA MENJADI "GAJAH PUTIH".
omakkau.blogspotPosted by OMAK KAU!!!! Setelah diperkenalkan dua tahun lalu, Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bernilai RM700 juta untuk merakam pemandu laju kini menjadi gajah putih, tidak dapat memenuhi tujuan mencegah pelanggaran had kelajuan kerana berhadapan dengan isu undang-undang yang masih tertangguh.

Saman masih dikeluarkan menerusi sistem ini – hampir RM1.5 juta mengikut jumlah terkini – tetapi hanya sedikit yang membayar, kerana tindakan Peguam Negara membekukan penguatkuasaan terhadap pesalah yang disenarai hitam kerana tidak membayar denda dalam tempoh ditetapkan.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendedahkan hanya kira-kira 200,000 saman daripada jumlah itu diselesaikan, tetapi tanpa kuasa untuk menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar, AES menjadi alat tidak berkesan untuk mencegah mereka yang memandu melebihi had laju.

Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kepada The Malaysian Insider, AES masih relevan, tetapi ia jadi sia-sia selagi pembekuan masih diteruskan.

"AES terus beroperasi dan kami terus memberi saman, tetapi belum ada keputusan daripada Peguam Negara sama ada kita boleh menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar dalam tempoh masa tertentu.

"Selagi tidak ada keputusan mengenai perkara itu, kita tidak boleh menyenarai hitam sesiapa. Justeru, ini menyebabkan AES tidak berkesan," katanya.

Dalam satu sidang Parlimen, Kementerian Pengangkutan dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar (PAS), sejumlah 1,492,084 saman AES bernilai RM51.4 juta dikeluarkan sejak ia ditubuhkan pada 23 September 2012 hingga Ogos 31 tahun ini.

Daripada jumlah itu, 1,298,015 saman masih belum dibayar lagi.

Kementerian itu dalam jawapan bertulisnya juga mengatakan terdapat 10 kamera tetap dan empat kamera AES bergerak beroperasi di 14 lokasi yang sering berlaku kemalangan di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Perak.

Di bawah sistem itu, gambar-gambar dan imej video kenderaan melanggar peraturan lalu lintas diambil sebelum saman dikeluarkan kepada pesalah.

Masalah timbul kerana polis meneruskan penguatkuasaannya terhadap pengguna jalan raya yang memandu laju selari dengan AES yang diswastakan, menyebabkan pengguna jalan raya mengeluh disaman dua kali.

Segelintir mencabar saman yang diterima di bawah sistem AES di mahkamah, yang membawa kepada pembekuan Peguam Negara.

Ismail berkata, jika pesalah trafik yang disaman tidak mahu membayar samannya, tiada apa yang boleh dilakukan JPJ.

"Kita tidak boleh berbuat apa-apa selain terus mendesak mereka membayar. Tetapi jika tidak, kita tidak boleh memaksa mereka atau berbuat apa-apa sementara menunggu keputusan Peguam Negara," katanya, sambil menambah JPJ masih boleh menyenarai hitam pemilik kenderaan kesalahan lain yang tidak berkaitan dengan AES.

"Kami bersedia pada bila-bila masa untuk senarai hitam jika AG beri lampu hijau. Tetapi sudah tentu, akan ada tempoh notis bagi pemilik kenderaan menjelaskan kompaun mereka sebelum disenarai hitamkan."

JPJ sebelum ini berjanji memasang sejumlah 831 kamera untuk menangkap pemandu laju bagi mencegah kematian di jalan raya sebagai sebahagian fasa perintis projek AES yang dilaksanakan pada bulan September 2012.

Namun tiga bulan kemudian, Pejabat Peguam Negara memerintahkan semua prosiding mahkamah berkaitan saman yang dikeluarkan di bawah AES dihentikan untuk membolehkan kajian terhadap isu undang-undang yang dibangkitkan berikutan kemarahan orang ramai.

Prospek pemandu berhadapan dua denda selepas polis yang menguatkuasakan undang-undang pemanduan laju berkata, mereka akan meneruskan penguatkuasaan dan meletakkan perangkap laju mudah alih berhampiran kamera AES.

Pemimpin parti pembangkang juga mempersoalkan perjanjian memberikan kontrak AES bernilai RM700 juta untuk dua firma – ATES Sdn Bhd dan Beta Tegap – yang akan berhak mendapat RM16 setiap saman sah bagi lima juta pertama saman yang dikeluarkan.

Dilaporkan, pendapatan selebihnya akan berpecah sama rata antara kedua-dua syarikat dan kerajaan sehingga kepada had sebanyak RM270 juta setiap satunya.

Firma akan menerima 7.5% daripada hasil baki dan kerajaan akan mendapat selebihnya.

Pakatan Rakyat mendakwa syarikat-syarikat ini ada kaitan dengan MCA dan Umno, tetapi ia dinafikan sekeras-kerasnya.

Tahun lalu, bekas pemangku menteri pengangkutan Datuk Seri Hishammudin Hussein mengumumkan diskaun 50% bagi saman AES, di mana pesalah trafik hanya perlu membayar RM150 dan bukan RM300 bagi setiap saman AES jika mereka membayar dengan cepat.

Beliau juga berkata syarikat milik penuh kerajaan, AES Solutions Sdn Bhd, akan mengambil alih pengurusan daripada ATES dan Beta Tegap.  
Elok sangat kalau projek lanun di lebuh raya ini dihapuskan terus ...
bloglist-malaysia.blogspotalhusseyn51.blogspotCatatan Oleh Alhusseyn Alhusseyn 
Projek AES bernilai RM700 juta kini jadi 'gajah putih'
Setelah diperkenalkan dua tahun lalu, Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bernilai RM700 juta untuk merakam pemandu laju kini menjadi gajah putih, tidak dapat memenuhi tujuan mencegah pelanggaran had kelajuan kerana berhadapan dengan isu undang-undang yang masih tertangguh.
 Saman masih dikeluarkan menerusi sistem ini – hampir 1.5 juta mengikut jumlah terkini – tetapi hanya sedikit yang membayar, kerana tindakan Peguam Negara membekukan penguatkuasaan terhadap pesalah yang disenarai hitam kerana tidak membayar denda dalam tempoh ditetapkan.
 Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendedahkan hanya kira-kira 200,000 saman daripada jumlah itu diselesaikan, tetapi tanpa kuasa untuk menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar, AES menjadi alat tidak berkesan untuk mencegah mereka yang memandu melebihi had laju.
 Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kepada The Malaysian Insider, AES masih relevan, tetapi ia jadi sia-sia selagi pembekuan masih diteruskan.
 "AES terus beroperasi dan kami terus memberi saman, tetapi belum ada keputusan daripada Peguam Negara sama ada kita boleh menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar dalam tempoh masa tertentu.
 "Selagi tidak ada keputusan mengenai perkara itu, kita tidak boleh menyenarai hitam sesiapa. Justeru, ini menyebabkan AES tidak berkesan," katanya.
 Dalam satu sidang Parlimen, Kementerian Pengangkutan dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar (PAS), sejumlah 1,492,084 saman AES bernilai RM51.4 juta dikeluarkan sejak ia ditubuhkan pada 23 September 2012 hingga Ogos 31 tahun ini.
 Daripada jumlah itu, 1,298,015 saman masih belum dibayar lagi.
 Kementerian itu dalam jawapan bertulisnya juga mengatakan terdapat 10 kamera tetap dan empat kamera AES bergerak beroperasi di 14 lokasi yang sering berlaku kemalangan di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Perak.
 Di bawah sistem itu, gambar-gambar dan imej video kenderaan melanggar peraturan lalu lintas diambil sebelum saman dikeluarkan kepada pesalah.
 Masalah timbul kerana polis meneruskan penguatkuasaannya terhadap pengguna jalan raya yang memandu laju selari dengan AES yang diswastakan, menyebabkan pengguna jalan raya mengeluh disaman dua kali.
 Segelintir mencabar saman yang diterima di bawah sistem AES di mahkamah, yang membawa kepada pembekuan Peguam Negara.
 Ismail berkata, jika pesalah trafik yang disaman tidak mahu membayar samannya, tiada apa yang boleh dilakukan JPJ.
 "Kita tidak boleh berbuat apa-apa selain terus mendesak mereka membayar. Tetapi jika tidak, kita tidak boleh memaksa mereka atau berbuat apa-apa sementara menunggu keputusan Peguam Negara," katanya, sambil menambah JPJ masih boleh menyenarai hitam pemilik kenderaan kesalahan lain yang tidak berkaitan dengan AES.
 "Kami bersedia pada bila-bila masa untuk senarai hitam jika AG beri lampu hijau. Tetapi sudah tentu, akan ada tempoh notis bagi pemilik kenderaan menjelaskan kompaun mereka sebelum disenarai hitamkan."
 JPJ sebelum ini berjanji memasang sejumlah 831 kamera untuk menangkap pemandu laju bagi mencegah kematian di jalan raya sebagai sebahagian fasa perintis projek AES yang dilaksanakan pada bulan September 2012. Namun tiga bulan kemudian, Pejabat Peguam Negara memerintahkan semua prosiding mahkamah berkaitan saman yang dikeluarkan di bawah AES dihentikan untuk membolehkan kajian terhadap isu undang-undang yang dibangkitkan berikutan kemarahan orang ramai.
 Prospek pemandu berhadapan dua denda selepas polis yang menguatkuasakan undang-undang pemanduan laju berkata, mereka akan meneruskan penguatkuasaan dan meletakkan perangkap laju mudah alih berhampiran kamera AES. Pemimpin parti pembangkang juga mempersoalkan perjanjian memberikan kontrak AES bernilai RM700 juta untuk dua firma – ATES Sdn Bhd dan Beta Tegap – yang akan berhak mendapat RM16 setiap saman sah bagi lima juta pertama saman yang dikeluarkan. Dilaporkan, pendapatan selebihnya akan berpecah sama rata antara kedua-dua syarikat dan kerajaan sehingga kepada had sebanyak RM270 juta setiap satunya.
 Firma akan menerima 7.5% daripada hasil baki dan kerajaan akan mendapat selebihnya.
 Pakatan Rakyat mendakwa syarikat-syarikat ini ada kaitan dengan MCA dan Umno, tetapi ia dinafikan sekeras-kerasnya. Tahun lalu, bekas pemangku menteri pengangkutan Datuk Seri Hishammudin Hussein mengumumkan diskaun 50% bagi saman AES, di mana pesalah trafik hanya perlu membayar RM150 dan bukan RM300 bagi setiap saman AES jika mereka membayar dengan cepat.
 Beliau juga berkata syarikat milik penuh kerajaan, AES Solutions Sdn Bhd, akan mengambil alih pengurusan daripada ATES dan Beta Tegap. –  sumber   #yiv0329088133 #yiv0329088133 -- #yiv0329088133ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mkp #yiv0329088133hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mkp #yiv0329088133ads {margin-bottom:10px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mkp .yiv0329088133ad {padding:0 0;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mkp .yiv0329088133ad p {margin:0;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mkp .yiv0329088133ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-sponsor #yiv0329088133ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-sponsor #yiv0329088133ygrp-lc #yiv0329088133hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-sponsor #yiv0329088133ygrp-lc .yiv0329088133ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv0329088133 #yiv0329088133actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv0329088133 #yiv0329088133activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133activity span {font-weight:700;}#yiv0329088133 #yiv0329088133activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv0329088133 #yiv0329088133activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv0329088133 #yiv0329088133activity span span {color:#ff7900;}#yiv0329088133 #yiv0329088133activity span .yiv0329088133underline {text-decoration:underline;}#yiv0329088133 .yiv0329088133attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv0329088133 .yiv0329088133attach div a {text-decoration:none;}#yiv0329088133 .yiv0329088133attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv0329088133 .yiv0329088133attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv0329088133 .yiv0329088133attach label a {text-decoration:none;}#yiv0329088133 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv0329088133 .yiv0329088133bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv0329088133 .yiv0329088133bold a {text-decoration:none;}#yiv0329088133 dd.yiv0329088133last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv0329088133 dd.yiv0329088133last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv0329088133 dd.yiv0329088133last p span.yiv0329088133yshortcuts {margin-right:0;}#yiv0329088133 div.yiv0329088133attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv0329088133 div.yiv0329088133attach-table {width:400px;}#yiv0329088133 div.yiv0329088133file-title a, #yiv0329088133 div.yiv0329088133file-title a:active, #yiv0329088133 div.yiv0329088133file-title a:hover, #yiv0329088133 div.yiv0329088133file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv0329088133 div.yiv0329088133photo-title a, #yiv0329088133 div.yiv0329088133photo-title a:active, #yiv0329088133 div.yiv0329088133photo-title a:hover, #yiv0329088133 div.yiv0329088133photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv0329088133 div#yiv0329088133ygrp-mlmsg #yiv0329088133ygrp-msg p a span.yiv0329088133yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv0329088133 .yiv0329088133green {color:#628c2a;}#yiv0329088133 .yiv0329088133MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv0329088133 o {font-size:0;}#yiv0329088133 #yiv0329088133photos div {float:left;width:72px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133reco-category {font-size:77%;}#yiv0329088133 #yiv0329088133reco-desc {font-size:77%;}#yiv0329088133 .yiv0329088133replbq {margin:4px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mlmsg select, #yiv0329088133 input, #yiv0329088133 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mlmsg pre, #yiv0329088133 code {font:115% monospace;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-mlmsg #yiv0329088133logo {padding-bottom:10px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-msg p#yiv0329088133attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-reco #yiv0329088133reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-sponsor #yiv0329088133ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-sponsor #yiv0329088133ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-sponsor #yiv0329088133ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv0329088133 #yiv0329088133ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv0329088133

Sun Oct 19, 2014 11:35 pm (PDT) . Posted by:

"Zaiedishaq" zaiedishaq

kalau cancel project/contract, dapat lagi..
Masyuk la camni..

2014-10-20 7:24 GMT+08:00 bashah bwasi@yahoo.com [automobil] <
automobil@yahoogroups.com>:

>
>
> Obejektif untung atas margin telah tercapai oleh 2 syarikat swasta AES ni
> sebab tu depa relax jer...
> mcm jambatan jalan ** bengkok Singapore yg Pak Lah batalkan tu..
> tak buat pun kena gantirugi dekat 70% macam buat...
> ha ha
>
>
> On Monday, October 20, 2014 12:09 AM, "'-:eSpAcE9808:-'
> rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:
>
>
>
> 
> PROJEK SISTEM PENGUATKUASAAN AUTOMATIK (AES) YANG MENELAN BELANJA RM700
> JUTA AKHIRNYA MENJADI "GAJAH PUTIH".
> <http://omakkau.blogspot.com/2014/10/projek-sistem-penguatkuasaan-automatik.html>
> omakkau.blogspot
> Posted by OMAK KAU!!!!
> <http://www.blogger.com/profile/07986786810955624095>
>
>
> <http://1.bp.blogspot.com/-I5d2yrZ0giQ/VEGrxkQ5peI/AAAAAAAA8IM/BA8URaqUrjs/s1600/aes%2Bsengget.jpg>
>
> <http://3.bp.blogspot.com/-4Egv-49R37A/VEGr3xKwzhI/AAAAAAAA8IU/XLjzlZlaMnY/s1600/aes%2Btumbang.jpg>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> *Setelah diperkenalkan dua tahun lalu, Sistem Penguatkuasaan Automatik
> (AES) bernilai RM700 juta untuk merakam pemandu laju kini menjadi gajah
> putih, tidak dapat memenuhi tujuan mencegah pelanggaran had kelajuan kerana
> berhadapan dengan isu undang-undang yang masih tertangguh.Saman masih
> dikeluarkan menerusi sistem ini – hampir RM1.5 juta mengikut jumlah terkini
> – tetapi hanya sedikit yang membayar, kerana tindakan Peguam Negara
> membekukan penguatkuasaan terhadap pesalah yang disenarai hitam kerana
> tidak membayar denda dalam tempoh ditetapkan.Jabatan Pengangkutan Jalan
> (JPJ) mendedahkan hanya kira-kira 200,000 saman daripada jumlah itu
> diselesaikan, tetapi tanpa kuasa untuk menyenaraihitamkan mereka yang tidak
> membayar, AES menjadi alat tidak berkesan untuk mencegah mereka yang
> memandu melebihi had laju.Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad
> berkata kepada The Malaysian Insider, AES masih relevan, tetapi ia jadi
> sia-sia selagi pembekuan masih diteruskan."AES terus beroperasi dan kami
> terus memberi saman, tetapi belum ada keputusan daripada Peguam Negara sama
> ada kita boleh menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar dalam tempoh
> masa tertentu."Selagi tidak ada keputusan mengenai perkara itu, kita tidak
> boleh menyenarai hitam sesiapa. Justeru, ini menyebabkan AES tidak
> berkesan," katanya.Dalam satu sidang Parlimen, Kementerian Pengangkutan
> dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar
> (PAS), sejumlah 1,492,084 saman AES bernilai RM51.4 juta dikeluarkan sejak
> ia ditubuhkan pada 23 September 2012 hingga Ogos 31 tahun ini.Daripada
> jumlah itu, 1,298,015 saman masih belum dibayar lagi.Kementerian itu dalam
> jawapan bertulisnya juga mengatakan terdapat 10 kamera tetap dan empat
> kamera AES bergerak beroperasi di 14 lokasi yang sering berlaku kemalangan
> di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Perak.Di bawah sistem itu,
> gambar-gambar dan imej video kenderaan melanggar peraturan lalu lintas
> diambil sebelum saman dikeluarkan kepada pesalah.Masalah timbul kerana
> polis meneruskan penguatkuasaannya terhadap pengguna jalan raya yang
> memandu laju selari dengan AES yang diswastakan, menyebabkan pengguna jalan
> raya mengeluh disaman dua kali.Segelintir mencabar saman yang diterima di
> bawah sistem AES di mahkamah, yang membawa kepada pembekuan Peguam
> Negara.Ismail berkata, jika pesalah trafik yang disaman tidak mahu membayar
> samannya, tiada apa yang boleh dilakukan JPJ."Kita tidak boleh berbuat
> apa-apa selain terus mendesak mereka membayar. Tetapi jika tidak, kita
> tidak boleh memaksa mereka atau berbuat apa-apa sementara menunggu
> keputusan Peguam Negara," katanya, sambil menambah JPJ masih boleh
> menyenarai hitam pemilik kenderaan kesalahan lain yang tidak berkaitan
> dengan AES."Kami bersedia pada bila-bila masa untuk senarai hitam jika AG
> beri lampu hijau. Tetapi sudah tentu, akan ada tempoh notis bagi pemilik
> kenderaan menjelaskan kompaun mereka sebelum disenarai hitamkan."JPJ
> sebelum ini berjanji memasang sejumlah 831 kamera untuk menangkap pemandu
> laju bagi mencegah kematian di jalan raya sebagai sebahagian fasa perintis
> projek AES yang dilaksanakan pada bulan September 2012.Namun tiga bulan
> kemudian, Pejabat Peguam Negara memerintahkan semua prosiding mahkamah
> berkaitan saman yang dikeluarkan di bawah AES dihentikan untuk membolehkan
> kajian terhadap isu undang-undang yang dibangkitkan berikutan kemarahan
> orang ramai.Prospek pemandu berhadapan dua denda selepas polis yang
> menguatkuasakan undang-undang pemanduan laju berkata, mereka akan
> meneruskan penguatkuasaan dan meletakkan perangkap laju mudah alih
> berhampiran kamera AES.Pemimpin parti pembangkang juga mempersoalkan
> perjanjian memberikan kontrak AES bernilai RM700 juta untuk dua firma –
> ATES Sdn Bhd dan Beta Tegap – yang akan berhak mendapat RM16 setiap saman
> sah bagi lima juta pertama saman yang dikeluarkan.Dilaporkan, pendapatan
> selebihnya akan berpecah sama rata antara kedua-dua syarikat dan kerajaan
> sehingga kepada had sebanyak RM270 juta setiap satunya.Firma akan menerima
> 7.5% daripada hasil baki dan kerajaan akan mendapat selebihnya.Pakatan
> Rakyat mendakwa syarikat-syarikat ini ada kaitan dengan MCA dan Umno,
> tetapi ia dinafikan sekeras-kerasnya.Tahun lalu, bekas pemangku menteri
> pengangkutan Datuk Seri Hishammudin Hussein mengumumkan diskaun 50% bagi
> saman AES, di mana pesalah trafik hanya perlu membayar RM150 dan bukan
> RM300 bagi setiap saman AES jika mereka membayar dengan cepat.Beliau juga
> berkata syarikat milik penuh kerajaan, AES Solutions Sdn Bhd, akan
> mengambil alih pengurusan daripada ATES dan Beta Tegap.*
>
>
> *Elok sangat kalau projek lanun di lebuh raya ini dihapuskan terus ... *
> bloglist-malaysia.blogspot
> alhusseyn51.blogspot
> Catatan Oleh Alhusseyn Alhusseyn
> <https://plus.google.com/108798484514120338778>
>
> Projek AES bernilai RM700 juta kini jadi 'gajah putih'
> <https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7082450435178379776>
>
> <http://1.bp.blogspot.com/-1Cs8WJo5LPA/VEKJzKiLtVI/AAAAAAAAjeg/_14-2U7MCdU/s1600/PIRATE%2Bcopy.jpg>
> Setelah diperkenalkan dua tahun lalu, Sistem Penguatkuasaan Automatik
> (AES) bernilai RM700 juta untuk merakam pemandu laju kini menjadi gajah
> putih, tidak dapat memenuhi tujuan mencegah pelanggaran had kelajuan kerana
> berhadapan dengan isu undang-undang yang masih tertangguh.
>
> Saman masih dikeluarkan menerusi sistem ini – hampir 1.5 juta mengikut
> jumlah terkini – tetapi hanya sedikit yang membayar, kerana tindakan Peguam
> Negara membekukan penguatkuasaan terhadap pesalah yang disenarai hitam
> kerana tidak membayar denda dalam tempoh ditetapkan.
>
> Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mendedahkan hanya kira-kira 200,000
> saman daripada jumlah itu diselesaikan, tetapi tanpa kuasa untuk
> menyenaraihitamkan mereka yang tidak membayar, AES menjadi alat tidak
> berkesan untuk mencegah mereka yang memandu melebihi had laju.
>
> Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad berkata kepada The Malaysian
> Insider, AES masih relevan, tetapi ia jadi sia-sia selagi pembekuan masih
> diteruskan.
>
> "AES terus beroperasi dan kami terus memberi saman, tetapi belum ada
> keputusan daripada Peguam Negara sama ada kita boleh menyenaraihitamkan
> mereka yang tidak membayar dalam tempoh masa tertentu.
>
> "Selagi tidak ada keputusan mengenai perkara itu, kita tidak boleh
> menyenarai hitam sesiapa. Justeru, ini menyebabkan AES tidak berkesan,"
> katanya.
>
> Dalam satu sidang Parlimen, Kementerian Pengangkutan dalam jawapan
> bertulis kepada Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar (PAS), sejumlah
> 1,492,084 saman AES bernilai RM51.4 juta dikeluarkan sejak ia ditubuhkan
> pada 23 September 2012 hingga Ogos 31 tahun ini.
>
> Daripada jumlah itu, 1,298,015 saman masih belum dibayar lagi.
>
> Kementerian itu dalam jawapan bertulisnya juga mengatakan terdapat 10
> kamera tetap dan empat kamera AES bergerak beroperasi di 14 lokasi yang
> sering berlaku kemalangan di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Perak.
>
> Di bawah sistem itu, gambar-gambar dan imej video kenderaan melanggar
> peraturan lalu lintas diambil sebelum saman dikeluarkan kepada pesalah.
>
> Masalah timbul kerana polis meneruskan penguatkuasaannya terhadap
> pengguna jalan raya yang memandu laju selari dengan AES yang diswastakan,
> menyebabkan pengguna jalan raya mengeluh disaman dua kali.
>
> Segelintir mencabar saman yang diterima di bawah sistem AES di mahkamah,
> yang membawa kepada pembekuan Peguam Negara.
>
> Ismail berkata, jika pesalah trafik yang disaman tidak mahu membayar
> samannya, tiada apa yang boleh dilakukan JPJ.
>
> "Kita tidak boleh berbuat apa-apa selain terus mendesak mereka membayar.
> Tetapi jika tidak, kita tidak boleh memaksa mereka atau berbuat apa-apa
> sementara menunggu keputusan Peguam Negara," katanya, sambil menambah JPJ
> masih boleh menyenarai hitam pemilik kenderaan kesalahan lain yang tidak
> berkaitan dengan AES.
>
> "Kami bersedia pada bila-bila masa untuk senarai hitam jika AG beri lampu
> hijau. Tetapi sudah tentu, akan ada tempoh notis bagi pemilik kenderaan
> menjelaskan kompaun mereka sebelum disenarai hitamkan."
>
> JPJ sebelum ini berjanji memasang sejumlah 831 kamera untuk menangkap
> pemandu laju bagi mencegah kematian di jalan raya sebagai sebahagian fasa
> perintis projek AES yang dilaksanakan pada bulan September 2012. Namun tiga
> bulan kemudian, Pejabat Peguam Negara memerintahkan semua prosiding
> mahkamah berkaitan saman yang dikeluarkan di bawah AES dihentikan untuk
> membolehkan kajian terhadap isu undang-undang yang dibangkitkan berikutan
> kemarahan orang ramai.
>
> Prospek pemandu berhadapan dua denda selepas polis yang menguatkuasakan
> undang-undang pemanduan laju berkata, mereka akan meneruskan penguatkuasaan
> dan meletakkan perangkap laju mudah alih berhampiran kamera AES. Pemimpin
> parti pembangkang juga mempersoalkan perjanjian memberikan kontrak AES
> bernilai RM700 juta untuk dua firma – ATES Sdn Bhd dan Beta Tegap – yang
> akan berhak mendapat RM16 setiap saman sah bagi lima juta pertama saman
> yang dikeluarkan. Dilaporkan, pendapatan selebihnya akan berpecah sama rata
> antara kedua-dua syarikat dan kerajaan sehingga kepada had sebanyak RM270
> juta setiap satunya.
>
> Firma akan menerima 7.5% daripada hasil baki dan kerajaan akan mendapat
> selebihnya.
>
> Pakatan Rakyat mendakwa syarikat-syarikat ini ada kaitan dengan MCA dan
> Umno, tetapi ia dinafikan sekeras-kerasnya. Tahun lalu, bekas pemangku
> menteri pengangkutan Datuk Seri Hishammudin Hussein mengumumkan diskaun 50%
> bagi saman AES, di mana pesalah trafik hanya perlu membayar RM150 dan bukan
> RM300 bagi setiap saman AES jika mereka membayar dengan cepat.
>
> Beliau juga berkata syarikat milik penuh kerajaan, AES Solutions Sdn Bhd,
> akan mengambil alih pengurusan daripada ATES dan Beta Tegap. – sumber
> <http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/projek-aes-bernilai-rm700-juta-kini-jadi-gajah-putih#sthash.uwipwkY1.dpuf>
>
> <https://plus.google.com/108798484514120338778>
>
>
>
>

Sun Oct 19, 2014 9:10 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

KEMALANGAN NGERI MELIBATKAN 3 BUAH MOTOSIKAL BERKUASA TINGGI ... DUA MAUT SALAH SEORANGNYA RENTUNG DAN SEORANG CEDERA PARAH.
omakkau.blogspot
Posted by OMAK KAU!!!!

Dua maut manakala tiga lagi cedera membabitkan kemalangan lima motosikal besar berkuasa tinggi dengan enam kereta di Kilometer 26 Lebuhraya Karak menghala ke Kuala Lumpur, di sini kira-kira jam 11 pagi tadi.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Selayang, Ismail Kamarudin berkata, seorang mangsa maut kerana rentung akibat motosikal terbakar, manakala seorang lagi tersepit di bawah sebuah kereta Honda.

Katanya, tiga lagi mangsa yang cedera dikejarkan ke Hospital Selayang.

Punca sebenar kemalangan masih lagi disiasat dan tidak menolak kemungkinan ia mungkin berlaku ketika motosikal dan kereta itu menuruni selekoh curam di lebuhraya berkenaan.

Sun Oct 19, 2014 4:04 pm (PDT) . Posted by:

"bashah" bwasi

Al fatihah 
--Jgn berkonvoi terlampau dekat. superbike kena superjauh

On Monday, October 20, 2014 12:11 AM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  
KEMALANGAN NGERI MELIBATKAN 3 BUAH MOTOSIKAL BERKUASA TINGGI ... DUA MAUT SALAH SEORANGNYA RENTUNG DAN SEORANG CEDERA PARAH.
omakkau.blogspotPosted by OMAK KAU!!!!  Dua maut manakala tiga lagi cedera membabitkan kemalangan lima motosikal besar berkuasa tinggi dengan enam kereta di Kilometer 26 Lebuhraya Karak menghala ke Kuala Lumpur, di sini kira-kira jam 11 pagi tadi.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Selayang, Ismail Kamarudin berkata, seorang mangsa maut kerana rentung akibat motosikal terbakar, manakala seorang lagi tersepit di bawah sebuah kereta Honda.

Katanya, tiga lagi mangsa yang cedera dikejarkan ke Hospital Selayang.

Punca sebenar kemalangan masih lagi disiasat dan tidak menolak kemungkinan ia mungkin berlaku ketika motosikal dan kereta itu menuruni selekoh curam di lebuhraya berkenaan.
  #yiv3465940305 #yiv3465940305 -- #yiv3465940305ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mkp #yiv3465940305hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mkp #yiv3465940305ads {margin-bottom:10px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mkp .yiv3465940305ad {padding:0 0;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mkp .yiv3465940305ad p {margin:0;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mkp .yiv3465940305ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-sponsor #yiv3465940305ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-sponsor #yiv3465940305ygrp-lc #yiv3465940305hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-sponsor #yiv3465940305ygrp-lc .yiv3465940305ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv3465940305 #yiv3465940305actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv3465940305 #yiv3465940305activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305activity span {font-weight:700;}#yiv3465940305 #yiv3465940305activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv3465940305 #yiv3465940305activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv3465940305 #yiv3465940305activity span span {color:#ff7900;}#yiv3465940305 #yiv3465940305activity span .yiv3465940305underline {text-decoration:underline;}#yiv3465940305 .yiv3465940305attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv3465940305 .yiv3465940305attach div a {text-decoration:none;}#yiv3465940305 .yiv3465940305attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv3465940305 .yiv3465940305attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv3465940305 .yiv3465940305attach label a {text-decoration:none;}#yiv3465940305 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv3465940305 .yiv3465940305bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv3465940305 .yiv3465940305bold a {text-decoration:none;}#yiv3465940305 dd.yiv3465940305last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv3465940305 dd.yiv3465940305last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv3465940305 dd.yiv3465940305last p span.yiv3465940305yshortcuts {margin-right:0;}#yiv3465940305 div.yiv3465940305attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv3465940305 div.yiv3465940305attach-table {width:400px;}#yiv3465940305 div.yiv3465940305file-title a, #yiv3465940305 div.yiv3465940305file-title a:active, #yiv3465940305 div.yiv3465940305file-title a:hover, #yiv3465940305 div.yiv3465940305file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv3465940305 div.yiv3465940305photo-title a, #yiv3465940305 div.yiv3465940305photo-title a:active, #yiv3465940305 div.yiv3465940305photo-title a:hover, #yiv3465940305 div.yiv3465940305photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv3465940305 div#yiv3465940305ygrp-mlmsg #yiv3465940305ygrp-msg p a span.yiv3465940305yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv3465940305 .yiv3465940305green {color:#628c2a;}#yiv3465940305 .yiv3465940305MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv3465940305 o {font-size:0;}#yiv3465940305 #yiv3465940305photos div {float:left;width:72px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305reco-category {font-size:77%;}#yiv3465940305 #yiv3465940305reco-desc {font-size:77%;}#yiv3465940305 .yiv3465940305replbq {margin:4px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mlmsg select, #yiv3465940305 input, #yiv3465940305 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mlmsg pre, #yiv3465940305 code {font:115% monospace;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-mlmsg #yiv3465940305logo {padding-bottom:10px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-msg p#yiv3465940305attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-reco #yiv3465940305reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-sponsor #yiv3465940305ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-sponsor #yiv3465940305ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-sponsor #yiv3465940305ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv3465940305 #yiv3465940305ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv3465940305

Sun Oct 19, 2014 6:21 pm (PDT) . Posted by:

"bashah" bwasi

Mengikut Metro..Allahyarham Hazalli yg terbakar tu nak elakkan MyVi yg tiba2 bertukar lane utk elakkan lori rosak ditunda didepan.Motor pasal konvoi dekat sgt ...2 motor kawan dibelakang brek jatuh menyeret lalu hempap arwah hingga terbakar...Kesilapan kereta Myvi yg nak dielakkan arwah pulak ialah tukar lane tiba2...Myvi patutnya tekan brek kereta kuat kelantai terus tanpa putar stering.Jika tukar stering keta semasa laju, anda tak sempat bagi signal kuning  anda tak nampak tepi kereta anda  dan kereta boleh hilang kawalan.kereta kena brek mati dulu, nak dekat berhenti baru putar..., kalau nak putar stering jugak
Perkara yg sama pernah berlaku kat aku bila satu myvi lane tengah  putar stering emergency seba nak elakk kereta depan lane kanan masuk lane tengah  dia tiba2..keta dia pula himpit motor aku di lane kiri sekaliHabis aku lecture dia - tekan brek keter  bukan putar stering ..aku ulang cakap hampir 7 kali kat dia..sebab kebanyakan org tak cukup terer kontrol kereta pusing stering bila laju.Motorsikal aku kena brek dan pusing stering ke kiri serentak - tak boleh tekan brek mati terus sebab motor boleh jatuh bila brek terkuncistyle brek motor tak sama dg kereta -nasib baik aku tak arwah pasal tepi kiri tu gaung beb...


On Monday, October 20, 2014 7:04 AM, "bashah bwasi@yahoo.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  Al fatihah 
--Jgn berkonvoi terlampau dekat. superbike kena superjauh

On Monday, October 20, 2014 12:11 AM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  
KEMALANGAN NGERI MELIBATKAN 3 BUAH MOTOSIKAL BERKUASA TINGGI ... DUA MAUT SALAH SEORANGNYA RENTUNG DAN SEORANG CEDERA PARAH.
omakkau.blogspotPosted by OMAK KAU!!!!  Dua maut manakala tiga lagi cedera membabitkan kemalangan lima motosikal besar berkuasa tinggi dengan enam kereta di Kilometer 26 Lebuhraya Karak menghala ke Kuala Lumpur, di sini kira-kira jam 11 pagi tadi.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Selayang, Ismail Kamarudin berkata, seorang mangsa maut kerana rentung akibat motosikal terbakar, manakala seorang lagi tersepit di bawah sebuah kereta Honda.

Katanya, tiga lagi mangsa yang cedera dikejarkan ke Hospital Selayang.

Punca sebenar kemalangan masih lagi disiasat dan tidak menolak kemungkinan ia mungkin berlaku ketika motosikal dan kereta itu menuruni selekoh curam di lebuhraya berkenaan.
 

#yiv0499571292 #yiv0499571292 -- #yiv0499571292ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mkp #yiv0499571292hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mkp #yiv0499571292ads {margin-bottom:10px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mkp .yiv0499571292ad {padding:0 0;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mkp .yiv0499571292ad p {margin:0;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mkp .yiv0499571292ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-sponsor #yiv0499571292ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-sponsor #yiv0499571292ygrp-lc #yiv0499571292hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-sponsor #yiv0499571292ygrp-lc .yiv0499571292ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv0499571292 #yiv0499571292actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv0499571292 #yiv0499571292activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292activity span {font-weight:700;}#yiv0499571292 #yiv0499571292activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv0499571292 #yiv0499571292activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv0499571292 #yiv0499571292activity span span {color:#ff7900;}#yiv0499571292 #yiv0499571292activity span .yiv0499571292underline {text-decoration:underline;}#yiv0499571292 .yiv0499571292attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv0499571292 .yiv0499571292attach div a {text-decoration:none;}#yiv0499571292 .yiv0499571292attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv0499571292 .yiv0499571292attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv0499571292 .yiv0499571292attach label a {text-decoration:none;}#yiv0499571292 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv0499571292 .yiv0499571292bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv0499571292 .yiv0499571292bold a {text-decoration:none;}#yiv0499571292 dd.yiv0499571292last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv0499571292 dd.yiv0499571292last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv0499571292 dd.yiv0499571292last p span.yiv0499571292yshortcuts {margin-right:0;}#yiv0499571292 div.yiv0499571292attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv0499571292 div.yiv0499571292attach-table {width:400px;}#yiv0499571292 div.yiv0499571292file-title a, #yiv0499571292 div.yiv0499571292file-title a:active, #yiv0499571292 div.yiv0499571292file-title a:hover, #yiv0499571292 div.yiv0499571292file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv0499571292 div.yiv0499571292photo-title a, #yiv0499571292 div.yiv0499571292photo-title a:active, #yiv0499571292 div.yiv0499571292photo-title a:hover, #yiv0499571292 div.yiv0499571292photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv0499571292 div#yiv0499571292ygrp-mlmsg #yiv0499571292ygrp-msg p a span.yiv0499571292yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv0499571292 .yiv0499571292green {color:#628c2a;}#yiv0499571292 .yiv0499571292MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv0499571292 o {font-size:0;}#yiv0499571292 #yiv0499571292photos div {float:left;width:72px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292reco-category {font-size:77%;}#yiv0499571292 #yiv0499571292reco-desc {font-size:77%;}#yiv0499571292 .yiv0499571292replbq {margin:4px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mlmsg select, #yiv0499571292 input, #yiv0499571292 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mlmsg pre, #yiv0499571292 code {font:115% monospace;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-mlmsg #yiv0499571292logo {padding-bottom:10px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-msg p#yiv0499571292attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-reco #yiv0499571292reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-sponsor #yiv0499571292ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-sponsor #yiv0499571292ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-sponsor #yiv0499571292ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv0499571292 #yiv0499571292ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv0499571292

Sun Oct 19, 2014 8:01 pm (PDT) . Posted by:

"MHZ" mohamad_hadi

kita golongan motorist ni ibarat mentimun. langgar orang kita teruk,
kena langgar pun kita teruk juga. lebih berhati2lah tak kira moto kapcai
atau motor besar. sentiasa bagi fokus 500%. duduk je kat atas seat motor
tu perkara pertama ingat anak2 kat rumah InsyaAllah berkesan. tapi
kadang2 tu terlalai juga. Apa2 pun ajal maut di tangan Tuhan.

On 20/10/2014 9:21 AM, bashah bwasi@yahoo.com [automobil] wrote:
> Mengikut Metro..Allahyarham Hazalli yg terbakar tu nak elakkan MyVi yg
> tiba2 bertukar lane utk elakkan lori rosak ditunda didepan.
> Motor pasal konvoi dekat sgt ...2 motor kawan dibelakang brek jatuh
> menyeret lalu hempap arwah hingga terbakar...
> Kesilapan kereta Myvi yg nak dielakkan arwah pulak ialah tukar lane tiba2...
> Myvi patutnya tekan brek kereta kuat kelantai terus tanpa putar stering.
> Jika tukar stering keta semasa laju, anda tak sempat bagi signal kuning
> anda tak nampak tepi kereta anda dan kereta boleh hilang kawalan.
> kereta kena brek mati dulu, nak dekat berhenti baru putar..., kalau nak
> putar stering jugak
>
> Perkara yg sama pernah berlaku kat aku bila satu myvi lane tengah putar
> stering emergency seba nak elakk kereta depan lane kanan masuk lane
> tengah dia tiba2..keta dia pula himpit motor aku di lane kiri sekali
> Habis aku lecture dia - tekan brek keter bukan putar stering ..aku
> ulang cakap hampir 7 kali kat dia..
> sebab kebanyakan org tak cukup terer kontrol kereta pusing stering bila
> laju.
> Motorsikal aku kena brek dan pusing stering ke kiri serentak - tak boleh
> tekan brek mati terus sebab motor boleh jatuh bila brek terkunci
> style brek motor tak sama dg kereta -
> nasib baik aku tak arwah pasal tepi kiri tu gaung beb...
>
>
>
> On Monday, October 20, 2014 7:04 AM, "bashah bwasi@yahoo.com
> [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:
>
>
> Al fatihah
>
> --Jgn berkonvoi terlampau dekat.
> superbike kena superjauh
>
>
> On Monday, October 20, 2014 12:11 AM, "'-:eSpAcE9808:-'
> rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:
>
>
> 
>
>
> KEMALANGAN NGERI MELIBATKAN 3 BUAH MOTOSIKAL BERKUASA TINGGI ...
> DUA MAUT SALAH SEORANGNYA RENTUNG DAN SEORANG CEDERA PARAH.
> <http://omakkau.blogspot.com/2014/10/kemalangan-ngeri-melibatkan-3-buah.html>
>
> omakkau.blogspot
> Posted by OMAK KAU!!!! <http://www.blogger.com/profile/07986786810955624095>
> <http://4.bp.blogspot.com/-ypBFJkc0MSM/VENcIAft-eI/AAAAAAAA8Mg/gkDpS5zGEbk/s1600/motosikal%2Brentung.jpg>
> <http://4.bp.blogspot.com/-laAelQqwHcI/VENcP3eEW2I/AAAAAAAA8Mo/0efWpJtm0Fc/s1600/motosikal%2Brentung3.jpg>
> <http://4.bp.blogspot.com/-9FBbC451HwI/VENcWNaRLbI/AAAAAAAA8Mw/iTCsCK7e44w/s1600/motosikal%2Brentung1.jpg>
> <http://3.bp.blogspot.com/-0Bku7ebGfy8/VENcc7buqrI/AAAAAAAA8M4/hHJnIJ2wLHY/s1600/motosikal%2Brentung2.jpg>
> <http://2.bp.blogspot.com/-to6WtXK1Go8/VENhApZtkXI/AAAAAAAA8NE/u6CjSMYkGUA/s1600/motosikal%2Brentung4.jpg>
> <http://4.bp.blogspot.com/-K1XxUqaHaIo/VENhKV60BZI/AAAAAAAA8NM/RKRFnqYhpIc/s1600/motosikal%2Brentung5.jpg>
> <http://4.bp.blogspot.com/-dWYRP2YwmaU/VENhTIK0y3I/AAAAAAAA8NU/j87TEwGaZqQ/s1600/motosikal%2Brentung6.jpg>
> <http://4.bp.blogspot.com/-5E5ZTIIkeeU/VENhbiuesNI/AAAAAAAA8Nc/anvGxNO2cgc/s1600/motosikal%2Brentung7.jpg>
> <http://4.bp.blogspot.com/-o2Wure3e30s/VENh0-jjI_I/AAAAAAAA8Nk/K45NBHjetWs/s1600/motosikal%2Brentung8.jpg>
> *Dua maut manakala tiga lagi cedera membabitkan kemalangan lima
> motosikal besar berkuasa tinggi dengan enam kereta di Kilometer 26
> Lebuhraya Karak menghala ke Kuala Lumpur, di sini kira-kira jam 11 pagi
> tadi.
>
> Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Selayang, Ismail Kamarudin
> berkata, seorang mangsa maut kerana rentung akibat motosikal terbakar,
> manakala seorang lagi tersepit di bawah sebuah kereta Honda.
>
> Katanya, tiga lagi mangsa yang cedera dikejarkan ke Hospital Selayang.
>
> Punca sebenar kemalangan masih lagi disiasat dan tidak menolak
> kemungkinan ia mungkin berlaku ketika motosikal dan kereta itu menuruni
> selekoh curam di lebuhraya berkenaan.*
>
>
>
>
>

Sun Oct 19, 2014 9:54 pm (PDT) . Posted by:

"tanya saya"

Rasenya perlakuan putar stering ni bukan kereta myvi je.. Cuma saudara
obverse sendiri.. Asal kereta depan brek, kereta belakang dengan tetiba
tukar lane.. tak kira samada menghampiri lampu trafik yang nak merah atau
tengah on speed di lane laju.. Haru.... Kekadang tu terfikir.. berdosa ke
kalu tekan brek, sampai tetiba kena buat keputusan utk tukar lane.. Dah
rasa selesa ke masa putar stering utk tukar lane.. ada kereta / motor tgh
on speed tak.. ???

On Mon, Oct 20, 2014 at 9:21 AM, bashah bwasi@yahoo.com [automobil] <
automobil@yahoogroups.com> wrote:

>
>
> Mengikut Metro..Allahyarham Hazalli yg terbakar tu nak elakkan MyVi yg
> tiba2 bertukar lane utk elakkan lori rosak ditunda didepan.
> Motor pasal konvoi dekat sgt ...2 motor kawan dibelakang brek jatuh
> menyeret lalu hempap arwah hingga terbakar...
> Kesilapan kereta Myvi yg nak dielakkan arwah pulak ialah tukar lane
> tiba2...
> Myvi patutnya tekan brek kereta kuat kelantai terus tanpa putar stering.
> Jika tukar stering keta semasa laju, anda tak sempat bagi signal kuning
> anda tak nampak tepi kereta anda dan kereta boleh hilang kawalan.
> kereta kena brek mati dulu, nak dekat berhenti baru putar..., kalau nak
> putar stering jugak
>
> Perkara yg sama pernah berlaku kat aku bila satu myvi lane tengah putar
> stering emergency seba nak elakk kereta depan lane kanan masuk lane tengah
> dia tiba2..keta dia pula himpit motor aku di lane kiri sekali
> Habis aku lecture dia - tekan brek keter bukan putar stering ..aku ulang
> cakap hampir 7 kali kat dia..
> sebab kebanyakan org tak cukup terer kontrol kereta pusing stering bila
> laju.
> Motorsikal aku kena brek dan pusing stering ke kiri serentak - tak boleh
> tekan brek mati terus sebab motor boleh jatuh bila brek terkunci
> style brek motor tak sama dg kereta -
> nasib baik aku tak arwah pasal tepi kiri tu gaung beb...
>
>
>
> On Monday, October 20, 2014 7:04 AM, "bashah bwasi@yahoo.com
> [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:
>
>
>
> Al fatihah
>
> --Jgn berkonvoi terlampau dekat.
> superbike kena superjauh
>
>
> On Monday, October 20, 2014 12:11 AM, "'-:eSpAcE9808:-'
> rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:
>
>
>
> 
> KEMALANGAN NGERI MELIBATKAN 3 BUAH MOTOSIKAL BERKUASA TINGGI ... DUA MAUT
> SALAH SEORANGNYA RENTUNG DAN SEORANG CEDERA PARAH.
> <http://omakkau.blogspot.com/2014/10/kemalangan-ngeri-melibatkan-3-buah.html>
> omakkau.blogspot
> Posted by OMAK KAU!!!!
> <http://www.blogger.com/profile/07986786810955624095>
>
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-ypBFJkc0MSM/VENcIAft-eI/AAAAAAAA8Mg/gkDpS5zGEbk/s1600/motosikal%2Brentung.jpg>
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-laAelQqwHcI/VENcP3eEW2I/AAAAAAAA8Mo/0efWpJtm0Fc/s1600/motosikal%2Brentung3.jpg>
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-9FBbC451HwI/VENcWNaRLbI/AAAAAAAA8Mw/iTCsCK7e44w/s1600/motosikal%2Brentung1.jpg>
>
> <http://3.bp.blogspot.com/-0Bku7ebGfy8/VENcc7buqrI/AAAAAAAA8M4/hHJnIJ2wLHY/s1600/motosikal%2Brentung2.jpg>
>
> <http://2.bp.blogspot.com/-to6WtXK1Go8/VENhApZtkXI/AAAAAAAA8NE/u6CjSMYkGUA/s1600/motosikal%2Brentung4.jpg>
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-K1XxUqaHaIo/VENhKV60BZI/AAAAAAAA8NM/RKRFnqYhpIc/s1600/motosikal%2Brentung5.jpg>
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-dWYRP2YwmaU/VENhTIK0y3I/AAAAAAAA8NU/j87TEwGaZqQ/s1600/motosikal%2Brentung6.jpg>
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-5E5ZTIIkeeU/VENhbiuesNI/AAAAAAAA8Nc/anvGxNO2cgc/s1600/motosikal%2Brentung7.jpg>
>
> <http://4.bp.blogspot.com/-o2Wure3e30s/VENh0-jjI_I/AAAAAAAA8Nk/K45NBHjetWs/s1600/motosikal%2Brentung8.jpg>
>
>
>
>
>
>
> *Dua maut manakala tiga lagi cedera membabitkan kemalangan lima motosikal
> besar berkuasa tinggi dengan enam kereta di Kilometer 26 Lebuhraya Karak
> menghala ke Kuala Lumpur, di sini kira-kira jam 11 pagi tadi.Ketua Operasi
> Balai Bomba dan Penyelamat Selayang, Ismail Kamarudin berkata, seorang
> mangsa maut kerana rentung akibat motosikal terbakar, manakala seorang lagi
> tersepit di bawah sebuah kereta Honda.Katanya, tiga lagi mangsa yang cedera
> dikejarkan ke Hospital Selayang.Punca sebenar kemalangan masih lagi
> disiasat dan tidak menolak kemungkinan ia mungkin berlaku ketika motosikal
> dan kereta itu menuruni selekoh curam di lebuhraya berkenaan.*
>
>
>
>
>
>
>

Sun Oct 19, 2014 10:59 pm (PDT) . Posted by:

"bashah" bwasi

org lain nak buat gaya masing2 tak taulah - kita cuma boleh beri nasihat jer
aku jika naik motor, jari tangan kanan dah ready di brek tangan dan jari tangan kiri dah sedia di hon.
aku jika naik kereta, lebih kerap tekan brek dari tukar lane sebab lebih mudah dan cepat control.nak tukar lane kena bagi signal dan tengok cermin dan itu ambil masa  dalm kes emergencyso utk kes kereta --- 1st thing emegency jer brake dan brake bila emergency.paling penting ialah control..are u in control ?#Power and speed are nothing without control# 

On Monday, October 20, 2014 12:54 PM, "tanya saya worksplendid@gmail.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  Rasenya perlakuan putar stering ni bukan kereta myvi je.. Cuma saudara obverse sendiri.. Asal kereta depan brek, kereta belakang dengan tetiba tukar lane.. tak kira samada menghampiri lampu trafik yang nak merah atau tengah on speed di lane laju.. Haru.... Kekadang tu terfikir.. berdosa ke kalu tekan brek, sampai tetiba kena buat keputusan utk tukar lane..  Dah rasa selesa ke masa putar stering utk tukar lane.. ada kereta / motor tgh on speed tak.. ???

On Mon, Oct 20, 2014 at 9:21 AM, bashah bwasi@yahoo.com [automobil] <automobil@yahoogroups.com> wrote:

  Mengikut Metro..Allahyarham Hazalli yg terbakar tu nak elakkan MyVi yg tiba2 bertukar lane utk elakkan lori rosak ditunda didepan.Motor pasal konvoi dekat sgt ...2 motor kawan dibelakang brek jatuh menyeret lalu hempap arwah hingga terbakar...Kesilapan kereta Myvi yg nak dielakkan arwah pulak ialah tukar lane tiba2...Myvi patutnya tekan brek kereta kuat kelantai terus tanpa putar stering.Jika tukar stering keta semasa laju, anda tak sempat bagi signal kuning  anda tak nampak tepi kereta anda  dan kereta boleh hilang kawalan.kereta kena brek mati dulu, nak dekat berhenti baru putar..., kalau nak putar stering jugak
Perkara yg sama pernah berlaku kat aku bila satu myvi lane tengah  putar stering emergency seba nak elakk kereta depan lane kanan masuk lane tengah  dia tiba2..keta dia pula himpit motor aku di lane kiri sekaliHabis aku lecture dia - tekan brek keter  bukan putar stering ..aku ulang cakap hampir 7 kali kat dia..sebab kebanyakan org tak cukup terer kontrol kereta pusing stering bila laju.Motorsikal aku kena brek dan pusing stering ke kiri serentak - tak boleh tekan brek mati terus sebab motor boleh jatuh bila brek terkuncistyle brek motor tak sama dg kereta -nasib baik aku tak arwah pasal tepi kiri tu gaung beb...


On Monday, October 20, 2014 7:04 AM, "bashah bwasi@yahoo.com [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  Al fatihah 
--Jgn berkonvoi terlampau dekat. superbike kena superjauh

On Monday, October 20, 2014 12:11 AM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


  
KEMALANGAN NGERI MELIBATKAN 3 BUAH MOTOSIKAL BERKUASA TINGGI ... DUA MAUT SALAH SEORANGNYA RENTUNG DAN SEORANG CEDERA PARAH.
omakkau.blogspotPosted by OMAK KAU!!!!  Dua maut manakala tiga lagi cedera membabitkan kemalangan lima motosikal besar berkuasa tinggi dengan enam kereta di Kilometer 26 Lebuhraya Karak menghala ke Kuala Lumpur, di sini kira-kira jam 11 pagi tadi.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Selayang, Ismail Kamarudin berkata, seorang mangsa maut kerana rentung akibat motosikal terbakar, manakala seorang lagi tersepit di bawah sebuah kereta Honda.

Katanya, tiga lagi mangsa yang cedera dikejarkan ke Hospital Selayang.

Punca sebenar kemalangan masih lagi disiasat dan tidak menolak kemungkinan ia mungkin berlaku ketika motosikal dan kereta itu menuruni selekoh curam di lebuhraya berkenaan.
 

#yiv4297384154 #yiv4297384154 -- #yiv4297384154ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mkp #yiv4297384154hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mkp #yiv4297384154ads {margin-bottom:10px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mkp .yiv4297384154ad {padding:0 0;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mkp .yiv4297384154ad p {margin:0;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mkp .yiv4297384154ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-sponsor #yiv4297384154ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-sponsor #yiv4297384154ygrp-lc #yiv4297384154hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-sponsor #yiv4297384154ygrp-lc .yiv4297384154ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv4297384154 #yiv4297384154actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv4297384154 #yiv4297384154activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154activity span {font-weight:700;}#yiv4297384154 #yiv4297384154activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv4297384154 #yiv4297384154activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv4297384154 #yiv4297384154activity span span {color:#ff7900;}#yiv4297384154 #yiv4297384154activity span .yiv4297384154underline {text-decoration:underline;}#yiv4297384154 .yiv4297384154attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv4297384154 .yiv4297384154attach div a {text-decoration:none;}#yiv4297384154 .yiv4297384154attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv4297384154 .yiv4297384154attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv4297384154 .yiv4297384154attach label a {text-decoration:none;}#yiv4297384154 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv4297384154 .yiv4297384154bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv4297384154 .yiv4297384154bold a {text-decoration:none;}#yiv4297384154 dd.yiv4297384154last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv4297384154 dd.yiv4297384154last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv4297384154 dd.yiv4297384154last p span.yiv4297384154yshortcuts {margin-right:0;}#yiv4297384154 div.yiv4297384154attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv4297384154 div.yiv4297384154attach-table {width:400px;}#yiv4297384154 div.yiv4297384154file-title a, #yiv4297384154 div.yiv4297384154file-title a:active, #yiv4297384154 div.yiv4297384154file-title a:hover, #yiv4297384154 div.yiv4297384154file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv4297384154 div.yiv4297384154photo-title a, #yiv4297384154 div.yiv4297384154photo-title a:active, #yiv4297384154 div.yiv4297384154photo-title a:hover, #yiv4297384154 div.yiv4297384154photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv4297384154 div#yiv4297384154ygrp-mlmsg #yiv4297384154ygrp-msg p a span.yiv4297384154yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv4297384154 .yiv4297384154green {color:#628c2a;}#yiv4297384154 .yiv4297384154MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv4297384154 o {font-size:0;}#yiv4297384154 #yiv4297384154photos div {float:left;width:72px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154reco-category {font-size:77%;}#yiv4297384154 #yiv4297384154reco-desc {font-size:77%;}#yiv4297384154 .yiv4297384154replbq {margin:4px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mlmsg select, #yiv4297384154 input, #yiv4297384154 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mlmsg pre, #yiv4297384154 code {font:115% monospace;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-mlmsg #yiv4297384154logo {padding-bottom:10px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-msg p#yiv4297384154attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-reco #yiv4297384154reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-sponsor #yiv4297384154ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-sponsor #yiv4297384154ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-sponsor #yiv4297384154ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv4297384154 #yiv4297384154ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv4297384154

Sun Oct 19, 2014 9:10 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Dipanah Petir Di Taman Tasik Titiwangsa

bloglist-malaysia.blogspot
Posted by Jeebond BLM

ORANG ramai membantu menutup mangsa dengan kertas akhbar.

Kuala Lumpur: Seorang lelaki berusia 52 tahun maut selepas dipanah petir ketika sedang berjoging di Taman Tasik Titiwangsa, di sini, petang semalam.

Dalam kejadian jam 6.30 petang itu mangsa dikatakan sedang melalui jalan berhampiran pintu belakang Pusat Latihan Polis Jalan Semarak di taman tasik itu sebelum satu dentuman kuat menyambar sebatang pokok yang kemudian terkena mangsa.

"Mangsa sedang berlari di laluan itu sebelum petir menyambar. Sambaran petir itu turut mengakibatkan laluan joging itu pecah dan berlubang," kata sumber.

Menurut sumber itu, akibat kejadian berkenaan mangsa maut di tempat kejadian dan mayatnya dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Sumber memberitahu pihak berkuasa dan keluarga mangsa sudah dimaklumkan mengenai kejadian dan siasatan lanjut masih diteruskan.

Sun Oct 19, 2014 9:11 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom


JPJ Buat Operasi Khas 1 November

Dilulus untuk paparan oleh memo
tranungkite.net

Untuk makluman orang ramai, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengadakan operasi khas terhadap kesalahan yang berkaitan nombor pendaftaran, penggunaan Strobe Light dan Lampu HID terhadap pengguna kenderaan di seluruh negara bermula 1 November 2014.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, operasi itu akan dijalankan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bagi mengesan pengguna yang melanggar kesalahan terbabit.

Bagi mereka yang didapati melakukan kesalahan berkenaan, pneggunakan akan diberikan saman dan notis larangan serta merta. Saman dan notis larangan dikenakan di bawah Kaedah 94 Kaedah Kaedah Kenderaan Motor (Pembuatan dan Penggunaan) 1959 di mana kompaun bermula dari RM70 sehingga RM100 jika dibayar dalam tempoh dua minggu.

Jika tidak dibayar dalam tempoh berikut, kompaun akan meningkat antara maksimum RM200 sehingga RM250 selepas 30 hari tidak dibayar.

Pihak JPJ menetapkan tempoh sehingga 1 Mei tahun depan bagi mematuhi peraturan cermin gelap menerusi Kadar Ketelusan Cahaya yang telah ditetapkan.-My Media Hub

3,500 kenderaan dibenarkan guna cermin gelap

Dilulus untuk paparan oleh memo
tranungkite.net

Pengecualian terhadap peraturan itu masih diberikan kepada individu dengan jawatan tertentu serta kenderaan agensi penguatkuasaan atas faktor keselamatan.

PUTRAJAYA: Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Seri Ismail Ahmad berkata sebanyak 3,500 pemilik kenderaan dikecualikan daripada peraturan penggunaan cermin gelap di atas faktor keselamatan terutamanya terhadap kenderaan individu dengan jawatan tertentu serta kenderaan agensi penguatkuasaan.

Katanya, penguatkuasaan peraturan baharu berhubung penggunaan cermin gelap akan dilaksanakan bermula 1 Mei tahun hadapan.

"Peraturan baharu itu sepatutnya dikuatkuasakan pada 1 November ini dan tarikh itu diubah bagi memberi masa kepada pemilik kenderaan, khususnya kenderaan import.

"Selepas mengambil kira masalah yang dihadapi pemilik kenderaan, maka wajar satu tempoh masa yang munasabah diberikan kepada orang ramai bagi mengambil tindakan pembetulan, khususnya bagi pemilik-pemilik kenderaan import mendapatkan gantian cermin mengikut kadar baharu VLT (ketelusan cahaya)," katanya menerusi laporan Bernama.

Ismail berkata pengguna jalan raya yang ingkar boleh dikenakan kompaun RM300 dan sekiranya kes tersebut dibawa ke mahkamah mereka akan didenda sehingga RM1,000 atau dipenjarakan dua minggu.

Pihak JPJ juga akan menjalankan Operasi Khas terhadap pemilik kenderaan yang menggunakan lampu 'strobe', lampu High-Intensity Discharge (HID) atau xenon dan saiz nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi juga akan dilaksanakan tahun hadapan.-fmt

Sun Oct 19, 2014 4:10 pm (PDT) . Posted by:

"bashah" bwasi

Strobe light warna putih ke belakang patutnya boleh digunakan oleh public sebagai keselamatan.Strobe light didepan dg siren atau warna polis biru atau merah atau kuning yg patut di haramkan sebeb kelirukan org lain.
pernah sekali satu keta mangkuk berhenti rosak pakai strobe biru,,walaupun bagus tapi trafic jam ingatkan polis operasi lepas tu baru clear


On Monday, October 20, 2014 12:12 AM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:


   
| JPJ Buat Operasi Khas 1 November

Dilulus untuk paparan oleh memo
tranungkite.net |

 

Untuk makluman orang ramai, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengadakan operasi khas terhadap kesalahan yang berkaitan nombor pendaftaran, penggunaan Strobe Light dan Lampu HID terhadap pengguna kenderaan di seluruh negara bermula 1 November 2014.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, operasi itu akan dijalankan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bagi mengesan pengguna yang melanggar kesalahan terbabit.

Bagi mereka yang didapati melakukan kesalahan berkenaan, pneggunakan akan diberikan saman dan notis larangan serta merta. Saman dan notis larangan dikenakan di bawah Kaedah 94 Kaedah Kaedah Kenderaan Motor (Pembuatan dan Penggunaan) 1959 di mana kompaun bermula dari RM70 sehingga RM100 jika dibayar dalam tempoh dua minggu.

Jika tidak dibayar dalam tempoh berikut, kompaun akan meningkat antara maksimum RM200 sehingga RM250 selepas 30 hari tidak dibayar.

Pihak JPJ menetapkan tempoh sehingga 1 Mei tahun depan bagi mematuhi peraturan cermin gelap menerusi Kadar Ketelusan Cahaya yang telah ditetapkan.-My Media Hub
    
| 3,500 kenderaan dibenarkan guna cermin gelap

Dilulus untuk paparan oleh memo
tranungkite.net |

 Pengecualian terhadap peraturan itu masih diberikan kepada individu dengan jawatan tertentu serta kenderaan agensi penguatkuasaan atas faktor keselamatan.

PUTRAJAYA: Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Seri Ismail Ahmad berkata sebanyak 3,500 pemilik kenderaan dikecualikan daripada peraturan penggunaan cermin gelap di atas faktor keselamatan terutamanya terhadap kenderaan individu dengan jawatan tertentu serta kenderaan agensi penguatkuasaan.

Katanya, penguatkuasaan peraturan baharu berhubung penggunaan cermin gelap akan dilaksanakan bermula 1 Mei tahun hadapan.

"Peraturan baharu itu sepatutnya dikuatkuasakan pada 1 November ini dan tarikh itu diubah bagi memberi masa kepada pemilik kenderaan, khususnya kenderaan import.

"Selepas mengambil kira masalah yang dihadapi pemilik kenderaan, maka wajar satu tempoh masa yang munasabah diberikan kepada orang ramai bagi mengambil tindakan pembetulan, khususnya bagi pemilik-pemilik kenderaan import mendapatkan gantian cermin mengikut kadar baharu VLT (ketelusan cahaya)," katanya menerusi laporan Bernama.

Ismail berkata pengguna jalan raya yang ingkar boleh dikenakan kompaun RM300 dan sekiranya kes tersebut dibawa ke mahkamah mereka akan didenda sehingga RM1,000 atau dipenjarakan dua minggu.

Pihak JPJ juga akan menjalankan Operasi Khas terhadap pemilik kenderaan yang menggunakan lampu 'strobe', lampu High-Intensity Discharge (HID) atau xenon dan saiz nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi juga akan dilaksanakan tahun hadapan.-fmt
#yiv6238354697 #yiv6238354697 -- #yiv6238354697ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mkp #yiv6238354697hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mkp #yiv6238354697ads {margin-bottom:10px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mkp .yiv6238354697ad {padding:0 0;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mkp .yiv6238354697ad p {margin:0;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mkp .yiv6238354697ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-sponsor #yiv6238354697ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-sponsor #yiv6238354697ygrp-lc #yiv6238354697hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-sponsor #yiv6238354697ygrp-lc .yiv6238354697ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv6238354697 #yiv6238354697actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv6238354697 #yiv6238354697activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697activity span {font-weight:700;}#yiv6238354697 #yiv6238354697activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv6238354697 #yiv6238354697activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv6238354697 #yiv6238354697activity span span {color:#ff7900;}#yiv6238354697 #yiv6238354697activity span .yiv6238354697underline {text-decoration:underline;}#yiv6238354697 .yiv6238354697attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv6238354697 .yiv6238354697attach div a {text-decoration:none;}#yiv6238354697 .yiv6238354697attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv6238354697 .yiv6238354697attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv6238354697 .yiv6238354697attach label a {text-decoration:none;}#yiv6238354697 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv6238354697 .yiv6238354697bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv6238354697 .yiv6238354697bold a {text-decoration:none;}#yiv6238354697 dd.yiv6238354697last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv6238354697 dd.yiv6238354697last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv6238354697 dd.yiv6238354697last p span.yiv6238354697yshortcuts {margin-right:0;}#yiv6238354697 div.yiv6238354697attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv6238354697 div.yiv6238354697attach-table {width:400px;}#yiv6238354697 div.yiv6238354697file-title a, #yiv6238354697 div.yiv6238354697file-title a:active, #yiv6238354697 div.yiv6238354697file-title a:hover, #yiv6238354697 div.yiv6238354697file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv6238354697 div.yiv6238354697photo-title a, #yiv6238354697 div.yiv6238354697photo-title a:active, #yiv6238354697 div.yiv6238354697photo-title a:hover, #yiv6238354697 div.yiv6238354697photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv6238354697 div#yiv6238354697ygrp-mlmsg #yiv6238354697ygrp-msg p a span.yiv6238354697yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv6238354697 .yiv6238354697green {color:#628c2a;}#yiv6238354697 .yiv6238354697MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv6238354697 o {font-size:0;}#yiv6238354697 #yiv6238354697photos div {float:left;width:72px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697reco-category {font-size:77%;}#yiv6238354697 #yiv6238354697reco-desc {font-size:77%;}#yiv6238354697 .yiv6238354697replbq {margin:4px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mlmsg select, #yiv6238354697 input, #yiv6238354697 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mlmsg pre, #yiv6238354697 code {font:115% monospace;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-mlmsg #yiv6238354697logo {padding-bottom:10px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-msg p#yiv6238354697attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-reco #yiv6238354697reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-sponsor #yiv6238354697ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-sponsor #yiv6238354697ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-sponsor #yiv6238354697ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv6238354697 #yiv6238354697ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv6238354697

Sun Oct 19, 2014 11:34 pm (PDT) . Posted by:

"Zaiedishaq" zaiedishaq

tapi kalau link dengan lampu brek, sakit juga mata bila time jammed.
boleh trigger sawan..

On Mon, Oct 20, 2014 at 7:10 AM, bashah bwasi@yahoo.com [automobil] <
automobil@yahoogroups.com> wrote:

>
>
> Strobe light warna putih ke belakang patutnya boleh digunakan oleh public
> sebagai keselamatan.
> Strobe light didepan dg siren atau
> warna polis biru atau merah atau kuning yg patut di haramkan
> sebeb kelirukan org lain.
>
> pernah sekali satu keta mangkuk berhenti rosak pakai strobe biru,,walaupun
> bagus tapi trafic jam ingatkan polis operasi
> lepas tu baru clear
>
>
>
> On Monday, October 20, 2014 12:12 AM, "'-:eSpAcE9808:-'
> rienacom@yahoo.com.sg [automobil]" <automobil@yahoogroups.com> wrote:
>
>
>
> 
>
>
> *JPJ Buat Operasi Khas 1 November*
> Dilulus untuk paparan oleh memo
> <http://www.tranungkite.net/v12/PenjagaKubur>
> tranungkite.net
> <http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&new_topic=1>
>
> Untuk makluman orang ramai, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan
> mengadakan operasi khas terhadap kesalahan yang berkaitan nombor
> pendaftaran, penggunaan Strobe Light dan Lampu HID terhadap pengguna
> kenderaan di seluruh negara bermula 1 November 2014.
>
> Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, operasi itu akan
> dijalankan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya
> Pengangkutan Awam Darat (SPAD) bagi mengesan pengguna yang melanggar
> kesalahan terbabit.
>
> Bagi mereka yang didapati melakukan kesalahan berkenaan, pneggunakan akan
> diberikan saman dan notis larangan serta merta. Saman dan notis larangan
> dikenakan di bawah Kaedah 94 Kaedah Kaedah Kenderaan Motor (Pembuatan dan
> Penggunaan) 1959 di mana kompaun bermula dari RM70 sehingga RM100 jika
> dibayar dalam tempoh dua minggu.
>
> Jika tidak dibayar dalam tempoh berikut, kompaun akan meningkat antara
> maksimum RM200 sehingga RM250 selepas 30 hari tidak dibayar.
>
> Pihak JPJ menetapkan tempoh sehingga 1 Mei tahun depan bagi mematuhi
> peraturan cermin gelap menerusi Kadar Ketelusan Cahaya yang telah
> ditetapkan.-*My Media Hub*
> <http://mymediahubonline.blogspot.com/2014/10/jpj-buat-operasi-khas-1-november.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FOBrdM+%28My+Media+Hub%29>
>
>
>
>
>
> *3,500 kenderaan dibenarkan guna cermin gelap*
> Dilulus untuk paparan oleh memo
> <http://www.tranungkite.net/v12/PenjagaKubur>
> tranungkite.net
>
> <http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&new_topic=1>
>
> *Pengecualian terhadap peraturan itu masih diberikan kepada individu
> dengan jawatan tertentu serta kenderaan agensi penguatkuasaan atas faktor
> keselamatan.PUTRAJAYA:* Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
> Datuk Seri Ismail Ahmad berkata sebanyak 3,500 pemilik kenderaan
> dikecualikan daripada peraturan penggunaan cermin gelap di atas faktor
> keselamatan terutamanya terhadap kenderaan individu dengan jawatan tertentu
> serta kenderaan agensi penguatkuasaan.
>
> Katanya, penguatkuasaan peraturan baharu berhubung penggunaan cermin gelap
> akan dilaksanakan bermula 1 Mei tahun hadapan.
>
> "Peraturan baharu itu sepatutnya dikuatkuasakan pada 1 November ini dan
> tarikh itu diubah bagi memberi masa kepada pemilik kenderaan, khususnya
> kenderaan import.
>
> "Selepas mengambil kira masalah yang dihadapi pemilik kenderaan, maka
> wajar satu tempoh masa yang munasabah diberikan kepada orang ramai bagi
> mengambil tindakan pembetulan, khususnya bagi pemilik-pemilik kenderaan
> import mendapatkan gantian cermin mengikut kadar baharu VLT (ketelusan
> cahaya)," katanya menerusi laporan Bernama.
>
> Ismail berkata pengguna jalan raya yang ingkar boleh dikenakan kompaun
> RM300 dan sekiranya kes tersebut dibawa ke mahkamah mereka akan didenda
> sehingga RM1,000 atau dipenjarakan dua minggu.
>
> Pihak JPJ juga akan menjalankan Operasi Khas terhadap pemilik kenderaan
> yang menggunakan lampu 'strobe', lampu High-Intensity Discharge (HID) atau
> xenon dan saiz nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi juga akan
> dilaksanakan tahun hadapan.-*fmt*
> <http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2014/10/16/3500-kenderaan-dibenarkan-guna-cermin-gelap/>
>
>
>
>

Sun Oct 19, 2014 9:12 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

Kisah Seorang Pakcik Cedera Dirompak Di Hentian Putra, KL

Dilulus untuk paparan oleh memo
tranungkite.net

Agak terkilan membaca kisah seorang pakcik ini yang cedera dirompak semasa berada di Hentian Putra Kuala Lumpur. Mohon semua orang terutamanya wanita berjaga-jaga semasa keluar berjalan.

Apakah yang sebenarnya berlaku? Bagaimana pakcik ini mendapat kecederaan. Bolehlah baca perkongsian dari anak beliau di bawah ini:
Tarikh : 12 October 2014
Masa. : 1.30 PM
Tempat : HENTIAN PUTRA KUALA LUMPUR

Keterangan : Ayah saya En Ramli b Shafie umur 56 tahun asal dari Tawang, Bachok Kelantan sedang berehat di surau Hentian Bas Putra Kuala Lumpur setelah selesai menunaikan solat zohor sambil menunggu bas untuk balik ke Kelantan. Ayah saya telah didatangi oleh seorang pemuda lingkungan umur 20-30 dan meminta duit dari ayah saya. Ayah saya menyatakan yang dia tiada duit, lalu pemuda tersebut mula bertindak agresif dengan mengeluarkan pisau dan mengugut ayah saya serta cuba menerkam beg ayah saya.

Pemuda tersebut menghunuskan pisau namun Alhamdulillah ayah saya lebih pantas dan merampas semula beg tersebut. Ayah saya sempat bergelut dengan pemuda tersebut menyebabkan tapak tangan ayah saya cedera terkena bilah pisau. Dengan izin Allah dan ayah saya juga seorang guru silat berjaya mematahkan serangan pemuda tersebut 'single handed'. Pemuda tersebut cedera teruk namun sempat melarikan diri dengan dibantu oleh seorang lagi pemuda bermotosikal yg telah menunggunya di luar Hentian Putra.

Berhati-hati kepada semua pengguna Hentian Putra sekiranya anda ke Hentian Putra pastikan berteman dan sekiranya nampak pemuda mencurigakan laporkan pada pihak polis atau keselamatan. Ayah sy bernasib baik kerana beliau masih mampu melawan. Minta dijauhi dari perkara yg tidak diingini.
fitrihadi
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: