Friday, October 31, 2014

www.groupautomobil.blogspot.com - Digest Number 4044[1 Attachment]

5 Messages

Digest #4044

Messages

Thu Oct 30, 2014 8:35 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom


" Jangan Buat Dulu Nanti Passanger Nampak. Inikah Lambang Kemegahan Malaysia ??? "
bloglist-malaysia.blogspot
tikaqbuloh.blogspot

Malu beb, inikah yang kononnya lapangan terbang antarabangsa yang terbaik di Asia. Banjir beb, hari itu bila ada aduan mengenai landasan KLIA2 yang tidak rata dan berlubang buat-buat tak tahu, masih syok sendiri.

Dengan landasan berlubang, mendap, bangunan terminal retak, indah kabar daripada rupa. Admin bukan nak salahkan akak dalam video nih, akak nih pun tahu malu dengan penumpang, pasal dia sedar kerana kejadian ini boleh memalukan KLIA2 mahupun kerajaan Malaysia.

Dana kewangan yang cukup tetapi hasil yang diperolehi tidak setimpal dengan dana kewangan yang diperuntukkan.

KLIA2 dedah peralatan paling canggih keringkan banjir miliknya..
bloglist-malaysia.blogspot
darisungaiderhaka.blogspot
Posted by Anak Sungai Derhaka

Tony Pua hari ini mempersoal kewibawaan pengurusan KLIA2, MAHB, apabila badan pengurusan itu gagal untuk menyelesaikan masalah retakan dan tanah mendap di landasan, jalan rayap dan tempat letak pesawat lapangan terbang antarabangsa terbaru itu.

Menurutnya, isu tanah mendap telah menjadi 'jenaka antarabangsa' kerana perkara ini tidak sepatutnya berlaku, lebih-lebih lagi di lapangan terbang yang kononnya menggunakan teknologi tinggi.

"Saya membangkitkan perkara ini kerana melihat satu video di Youtube semalam bertajuk 'Berlaku banjir di KLIA2' yang menunjukkan terdapat pekerja lapangan terbang sedang menimba air di kawasan landasan yang telah dinaiki air.

"Ini satu jenaka yang amat serius yang perlu ditangani oleh pihak Kementerian Pengangkutan," katanya dalam satu sidang media di lobi Parlimen ini.

Jelasnya, insiden ini bukan kali pertama berlaku dan ia sangat mengejutkan kerana landasan masih beroperasi dan menyatakan bahawa keadaan mungkin akan lebih buruk sekiranya KLIA2 mencapai penggunaan maksima di masa hadapan.

"Cuba bayangkan sekiranya landasan tersebut sibuk, mungkin sesuatu yang lebih buruk berlaku," ujarnya.

Beliau juga menyatakan bahawa persoalan mengenai KLIA2 telah ditanyakan olehnya kepada Menteri Pengangkutan bagi mendapat penjelasan berkenaan jumlah kos pembinaan serta langkah yang dirancang oleh MAHB untuk mengatasi masalah lapangan terbang yang berhadapan masalah retakan dan tanah mendap terutamanya di apron dan runway.

"Saya hanya mendapat jawapan yang beliau mengakui memang ada berlakunya mendapan di KLIA2 dan masalah tersebut berpunca daripada 'differential settlement' yang sudah dijangka dan telah diambil kira semasa pembinaan KLIA2.

"Keselamatan operasi dan penerbangan di KLIA2 tidak terjejas akibat mendapan dan takungan air tersebut," kata menteri terbabit.

Ujarnya, pihak MAHB telah menjalankan kajian secara komprehensif yang membolehkan MAHB mengenal pasti dan melaksanakan tindakan berterusan yang paling sesuai dan praktikal bagi menangani isu ini.

"Antaranya adalah kerja pembaikan segera seperti penampalan, pembaikan, retakan dan pengambusan lubang lapor Free Malaysia Today

KLIA2 JADI BAHAN LAWAK ANTARABANGSA -VIDEO
bloglist-malaysia.blogspot
pkrl.blogspot

'Isu mendapan di KLIA2 jadi lawak antarabangsa'

MP Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata pihak berkuasa masih tidak bertindak walau isu mendapan landasan, jalan rayap dan tempat letak pesawat di KLIA2 kini menjadi "lawak antarabangsa".

Pua berkata, pemilik KLIA2 Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) juga gagal menyerahkan laporan penuh mengenai status operasi lapangan terbang itu kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang (PAC).

Dalam sidang media di bangunanan parlimen hari ini, Pua berkata MAHB diminta berbuat demikian sejak empat minggu lalu.

"Masalah ini telah menjadi lawak antarabangsa. Kita sekarang mahu tahu adakah masalah ini kecil seperti yang didakwa mereka (MAHB)," kata Pua.

Katanya, masalah mendapan itu boleh dilihat melalui satu video menunjukkan pekerja KLIA2 mencedok ari dari jalan rayap landasan ke parti kerana permukaan tidak sekata

Video dimuatkan di Youtube itu, yang ditunjukkannya kepada para wartawan, menunjukkan masalah di permukaan berkenaan menyebabkan air bertakung di jalan rayap landasan.
ulasan:

Tanpa Nama berkata...
Memalukan negara, airport negara termiskin didunia ketiga pun tidak macam ini, kalau dah jadi kemalangan baru nak sibuk tak tentu arah,ini lah masalahnya bila projek dibuat oleh kroni yang tidak profesional, tahu nak untung saja, keselamatan lansung tidak diendahkan

Tanpa Nama berkata...
Memalukan negara, airport negara termiskin didunia ketiga pun tidak macam ini, kalau dah jadi kemalangan baru nak sibuk tak tentu arah,ini lah masalahnya bila projek dibuat oleh kroni yang tidak profesional, tahu nak untung saja, keselamatan lansung tidak diendahkan
Attachment(s) from -:eSpAcE9808:-
1 of 1 File(s)

Thu Oct 30, 2014 8:35 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacomKes Denggi Meningkat : Apa Tindakan Kita ?
telokbakong.blogspot.
jasindaily.blogspot
Dicatat oleh jasindaily online

KUALA LUMPUR: Jumlah kumulatif kes denggi yang dilaporkan di seluruh negara dari Januari sehingga 18 Okt tahun ini meningkat sebanyak 212 peratus kepada 82,738 kes berbanding 26,527 kes yang dilaporkan bagi tempoh yang sama pada tahun lepas. Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kumulatif kematian sehingga 18 Okt ialah sebanyak 157 berbanding 59 bagi tempoh yang sama tahun lepas.

Hasil pemantauan kementerian dari Januari sehingga 11 Oktober, sebanyak 3.99 juta premis telah diperiksa di seluruh negara dan 13,013 kompaun dikeluarkan bernilai melebihi RM6 juta. Mengenai perkembangan kes denggi berdasarkan mingguan pula, beliau berkata terdapat peningkatan sebanyak 19 peratus dalam tempoh tujuh hari dari 12 Okt hingga 18 Okt dengan 2,160 kes dilaporkan kes berbanding 1,822 kes pada minggu sebelumnya.

Katanya, terdapat 10 negeri telah mengalami peningkatan kes demam denggi dalam tempoh berkenaan iaitu Selangor, Melaka, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, Terengganu, Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang dan Johor. - Bernama

Thu Oct 30, 2014 8:37 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

[Panas] Keluarga Penumpang MH370 Saman Putrajaya Dan Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines
bloglist-malaysia.blogspot
idaman78.blogspot

Keluarga Penumpang MH370 Saman Putrajaya, Cuai Dan Langgar Kontrak

Lapan bulan selepas penerbangan Malaysia Airlines MH370 hilang, yang dijangka di selatan Lautan Hindi, keluarga terdekat daripada seorang penumpang akan memfailkan saman terhadap kerajaan Malaysia dan syarikat penerbangan nasional itu.

Saman itu akan difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur esok bagi pihak plaintif oleh firma guaman, Tetuan Rusmah Arunan & Associates.

Saman itu sedang difailkan bagi pihak keluarga terdekat penumpang Jee Jing Hang dan dua anaknya yang di bawah umur.

The Malaysian Insider difahamkan Jabatan Penerbangan Awam, Jabatan Imigresen dan Tentera Udara Diraja Malaysia akan menjadi antara yang akan dinamakan sebagai defendan dalam saman akibat kecuaian dan pelanggaran kontrak itu.

Penerbangan MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 pagi pada 8 Mac, dan hilang daripada radar, kira-kira sejam selepas itu ketika melintasi Laut China Selatan.

Daripada jumlah keseluruhan, 152 penumpang adalah warganegara China, termasuk sekumpulan 19 orang artis dengan enam ahli keluarga dan empat kakitangan yang pulang daripada pameran kaligrafi karya mereka di Kuala Lumpur.

Tiga puluh lapan penumpang adalah rakyat Malaysia manakala selebihnya dari 13 negara lain, Ia dijadualkan tiba di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama.

Pesawat Boeing 777-200ER itu masih belum ditemui, walaupun selepas pencarian besar-besaran dilakukan di selatan Lautan Hindi, yang dipercayai lokasi terakhir selepas ia berubah haluan.

The Malaysian Insider difahamkan keluarga Jee akhirnya membuat keputusan untuk memfailkan saman itu selepas memberikan masa kepada pihak berkuasa mengesan pesawat itu.

"Sehingga kini, pesawat itu masih hilang dan ia sudah lebih 8 bulan sejak tarikh kejadian itu," kata satu sumber.

Pada masa sama, seperti waris yang lain, anak dan ahli keluarganya terus berada dalam keadaan tidak mempunyai maklumat dan terdesak mahu mengetahui apa yang berlaku kepada pesawat hilang itu.

Sumber itu berkata, terlalu banyak soalan yang tidak berjawab dan banyak teori diutarakan serta pendapat yang disiarkan.

Keadaan itu semakin teruk apabila kenyataan saling bercanggah, berbeza dan kenyataan yang tidak berbukti dibuat pelbagai pihak menyebabkan ahli keluarga marah, ragu-ragu dan merana.

Sebaik saja selepas kejadian itu, ada cubaan untuk memfailkan saman terhadap MAS di luar Malaysia.

Pada 31 Mac, hakim di Chicago menolak tuntutan sivil oleh firma guaman tempatan dan memarahi peguam kerana menganggap permohonan bagi pihak saudara penumpang pesawat MH370 itu tidak mengikut standard ditetapkan.

Hakim Kathy Flanagan membatalkan permohonan itu dan dalam keputusannya berkata ia tidak selari dengan undang-undang Illinois.

Dalam langkah mengambil tindakan undang-undang, Ribbeck Law Chartered memohon mahkamah Cook County memerintahkan MAS dan Boeing Co yang berpangkalan di Chicago mengeluarkan dokumen berkaitan kehilangan pesawat itu.

Hakim berkenaan membuat permohonan serupa oleh Ribbeck dalam dua kejadian nahas pesawat dan memberi amarah firma itu berdepan hukuman jika ia berlaku lagi.

Jurucakap Ribbeck Mervin Mateo dilaporkan berkata firma itu masih bercadang untuk memfailkan tindakan undang-undang jika dan bila bangkai pesawat itu ditemui.

- The Malaysian Insider

Thu Oct 30, 2014 8:38 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

KANAK-KANAK 3 TAHUN DIIKAT KAKI DAN TANGAN OLEH PENGASUH KEJAM TIDAK BERHATI PERUT YANG MENJADI GEMPAR SELURUH NEGARA.
omakkau.blogspot
Posted by OMAK KAU!!!!

Butterworth Pulau Pinang- .. Apalah punya kejam dan zalimnya langsung tidak berhati perut punya pengasuh yang di bayar upah.

Lemah dan luluh hati seorang ibu apabila mendapati anaknya berumur tiga tahun diikat dalam keadaan meniarap di rumah pengasuhnya

Muhammad Nor Nalis Esma Abdullah,3 tahun ditemui ibunya Nalita ahmad,38,semasa melakukan intipan di rumah pengasuh itu pukul 10 pagikelmarin

Lebih menyedihkan Nalita,apabila mendengar sendiri pengakuan pengasuh itu yang anak bongsunya itu bukan sahaja diikat tetapi turut dipukul dan dibiarkan kelaparan beberapa kali sebelum ini.

Rumah pengasuh itu berada ditingkat lapan manakala rumah Nalita di tingkat lima Flat Taman Seri Pinang,Sungai Puyu,Butterworth, Pulau Pinang.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU), Asisten Komisioner Polis, Abdul Rahman Ibrahim yang dihubungi pemberita mengesahkan kejadian itu dan berkata,sebaik menerima lapuran ibu mangsa,pengasuh itu ditahan malam itu juga dan kini direman.

Budak Diikat Kakitangan Oleh Pengasuh
bloglist-malaysia.blogspot
pariajalanan.blogspot
Posted by Paria Jalanan
KEPALA BATAS - Seorang ibu terkejut mendapati anak lelakinya yang berusia empat tahun terbaring di lantai rumah pengasuhnya di Taman Seri Pinang, di sini, hari ini, dengan tangan dan kakinya diikat.

Kejadian itu disedari ketika wanita itu membuat 'pemeriksaan mengejut' di rumah pengasuh itu.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara (SPU), Asisten Komisioner Abdul Rahman Ibrahim berkata, polis menahan pengasuh berusia 39 tahun itu selepas menerima laporan wanita itu, seorang pekerja kilang.

Dia direman sehingga esok bagi membantu siasatan.

Ketika kejadian, hanya anak pengasuh berumur kira-kira 11 tahun berada di rumah itu.

Menurut sumber, kanak-kanak itu dijaga pengasuh tersebut sejak Jun tahun lalu.

"Sebelum ini, tiada masalah berlaku membabitkan anaknya.

"Namun, sejak akhir-akhir ini, ibu mangsa mendapati anaknya itu sentiasa dalam keadaan lapar dan mengambil keputusan untuk melihat sendiri keadaan anaknya ketika di rumah pengasuh tersebut," katanya.

Menurut sumber itu lagi, kanak-kanak itu diikat kerana didakwa nakal.

Thu Oct 30, 2014 8:38 am (PDT) . Posted by:

"-:eSpAcE9808:-" rienacom

[TERKINI] 20 Tip Jimat Minyak Kenderaan | Yang Mungkin Anda Tidak Tahu
bloglist-malaysia.blogspot
queachmad.com
by Que Achmad

[TERKINI] 20 Tip Jimat Minyak Kenderaan | Yang Mungkin Anda Tidak Tahu |

Dari segi kenderaan

1. Pilih dan beli kenderaan yang mempunyai penggunaan minyak yang rendah.

Jika sudah terbeli kenderaan lain, sila baca tip yang seterusnya ini.

2. Periksa tekanan angin tayar kenderaan

Pastikan tekanan angin dalam tayar sama seperti yang dicadangkan oleh pengeluar kenderaan anda pada carta berat dan tekanan angin di tiang pintu kenderaan. Tekanan angin itu mesti seimbang dengan berat kenderaan (tanpa penumpang/dengan penumpang) dan diperiksa sekurang-kurangnya sebulan sekali

3. Tutup air-cond apabila cuaca sejuk

Penggunaan minyak bertambah 10% apabila air-cond dihidupkan.

4. Kurangkan rintangan angin

Biasanya setiap kenderaan ada sifat bentuk aerodinamiknya yang akan mempengaruhi kesan rintangan angin. Tutup tingkap rapat-rapat juga membantu mengurangkan kadar rintangan angin ketika air-cond dihidupkan.

5. Kurangkan Berat Bebanan Kenderaan

Pastikan hanya barang yang perlu sahaja ada di dalam kenderaan. Jangan jadikan kenderaan sebagai stor kerana semakin berat kenderaan, semakin banyak minyak diperlukan.

Dari segi pengisian minyak

1. Isi minyak pada awal pagi atau pada waktu sejuk (tidak terik matahari)

Minyak adalah cecair dan ia boleh bertukar menjadi wap ketika waktu panas. Jika anda perasan, kita akan nampak ketara minyak meruap dan bau minyak yang kuat ketika di isi pada waktu panas berbanding waktu sejuk.

2. Jika terpaksa isi minyak ketika waktu panas

Jangan buka penutup minyak terlalu awal walaupun atendan pam suruh anda buka juga penutup itu. Pergilah lakukan pembayaran di kaunter minyak dahulu. Kemudian baru buka penutup minyak itu dan isi minyak.

3. Kombinasi minyak 97 dan minyak 95

Penggunaan minyak 97 lebih melancarkan enjin kenderaan. Jika selalu guna minyak 95, sesekali bolehlah isi minyak 97 agar dapat membantu perjalanan enjin menjadi lebih lancar.

4. Isi minyak dengan perlahan-lahan

Jika anda cepat tarik toggle pump minyak itu ke tahap paling maksimum, kemungkinan angin dan risiko meruap itu lebih tinggi

5. Isi minyak hingga tangki penuh

Isi minyak tangki penuh lebih berbaloi dan menjimatkan

Dari segi pemanduan

1. Bawa kenderaan dengan kelajuan sederhana dan konsisten.

Kelajuan yang sesuai ialah di antara 70 – 90 km/j.
Namun, pastikan mematuhi had laju bagi elak dikenakan saman pula.
Secara perbandingan, kelajuan akan menyebabkan penggunaan minyak bertambah:
100km/j: penggunaan minyak bertambah 10%
105km/j: penggunaan minyak bertambah 15%
110km/j: penggunaan minyak bertambah 25%

2. Jangan kerap tekan break.

Elakkan brek mengejut dan brek pada jarak yang selamat. Perhatikan situasi dan cuba perlahankan kenderaan secara beransur-ansur (tanpa brek). Jika sudah biasa dan tahu keadaan jalan, perlahankan kenderaan di tempat-tempat yang anda tahu memerlukan kelajuan yang sesuai.

3. Pastikan guna gear yang betul

Pilih gear yang sesuai dengan kelajuan semasa kenderaan.

4. Tukar gear rendah kepada gear tinggi dengan lebih cepat

Bunyi enjin akan kedengaran kasar jika lambat tukarkan gear rendah kepada gear tinggi. Keadaan ini membuatkan kenderaan perlu mengepam lebih banyak minyak untuk menggerakkan kenderaan.

5. Panaskan enjin sebelum mulakan perjalanan

Hanya ambil masa 30 saat sahaja dengan menghidupkan enjin kenderaan tanpa perlu tekan pedal kuat-kuat. Biarkan sahaja.

Dari segi perjalanan

1. Kenderaan CC besar tidak sesuai digunakan untuk pemanduan jarak yang dekat

Penggunaan minyak lebih ketara tinggi berbanding ketika jalan jauh. Minimumkan perjalanan jarak dekat.

2. Rancang perjalanan anda terlebih dahulu.

Elakkan sesat jalan dan gunakan alat GPS untuk membantu anda.

3. Matikan enjin kenderaan ketika menunggu orang di dalam kenderaan.

Buka tingkap dan matikan enjin boleh membantu menjimatkan minyak kereta anda. Jika panas, sediakan kipas tangan atau kipas stroller anak anda.

4. Amalkan kongsi kenderaan

Contoh, pergi ke tempat kerja bersama pasangan atau rakan-rakan. Boleh juga kongsi kenderaan ketika balik ke kampung semasa perayaan. Jimat minyak, jimat wang dan kurang menyesakkan jalan.

5. Elak jalan dan waktu sesak

Kurangkan perjalanan semasa waktu puncak pergi kerja dan balik kerja. Namun, pastikan masa anda yang terluang itu diisi dengan aktiviti yang bermanfaat.

Dari segi penyelenggaraan

1. Selenggara kenderaan mengikut jadual yang telah ditetapkan

Patuhi jadual penyelenggaraan agar kenderaan anda sentiasa dalam keadaan tip top. Penalaan enjin yang tidak sesuai akan meningkatkan penggunaan minyak sehingga lebih 50 peratus

2. Guna bahan rawatan minyak

Masukkan bahan rawatan minyak kerana ia dapat membantu menyuci injap minyak dan mengelakkan injap minyak tersumbat.

3. Pastikan palam pencucuh, tali kipas dan penapis udara diperiksa secara berkala

4. NGV pada kenderaan anda

NGV memang lebih jimat dan murah berbanding petrol. Namun, dinasihatkan mendapat penjelasan dari pihak yang pakar sebelum memutuskan penggunaan NGV pada kenderaan anda. Tangki NGV akan memakan sedikit ruang simpanan kenderaan anda.

5. Pilih bengkel dan mekanik yang boleh dipercayai dan tidak mengetuk harga servis.

sumber: thevocket.com
Anda mempunyai masalah dibawah:
1. Ada masalah dengan "Bounce Email" ?
2. Ahli membuat post yang tidak releven ?
3. Kena Ban ?
4. Posting lambat / tidak disiarkan ?
5. Tidak boleh "Post Mesej" ?
Hubungi: automobil-owner@yahoogroups.com

----------------------------------------

Post message:
automobil@yahoogroups.com
Subscribe:
automobil-subscribe@yahoogroups.com

----------------------------------------

Notis Moderator - PENTING Fri Nov 30, 2012
http://autos.groups.yahoo.com/group/automobil/message/32069

----------------------------------------

Blogspot: Group Automobil - http://groupautomobil.blogspot.com
Facebook: Fanpage Automobil - http://www.facebook.com/pages/Automobil/191663580864520
Group Automobil - http://www.facebook.com/group.php?gid=310206678640

----------------------------------------

Weblist:        
OILYMAN - http://oilyman.com.my
Blog In Malaysia - http://bloginmalaysia.com
Kataloh - http://kataloh.com
Cari Mudah - http://carimudah.com
Find And Book the Best Hotel Resort - http://besthotelreviews.org
Enplegu.com - http://enplegu.com
Choosing the Best Hotel Reviews - http://besthotelreviews.info     
Blog Soccers - http://blogsoccers.com
Google Adsense Program - http://googleadsenseprogram.com
Azami Entertainment - http://azamientertainment.com
Din Apartment - http://dinapartment.com
University College Online - http://universitycollegeonline.info
Kad Niaga - http://kadniaga.com
Google Adsense Program Info - http://googleadsenseprogram.info
K-Pop Music Download - http://k-popmusicdownload.info     
Health Care Definition - http://healthcaredefinition.com     
Laptop Skin Sticker - http://laptopskinsticker.com

No comments: